110 години от първия полет на братята Райт. Но дали е първият полет въобще?

Wright Flyer

На 17.12.2013, освен 20 години и един месец от гола на Емо Костадинов на Парк де Пренс, се навърши и друга светла годишнина – 110 години от първия полет на братята Райт. Общоизвестно е, че това е първият полет на собствена мощност, сиреч задвижван от двигател, а не от топъл въздух, хелий или пък от гравитацията, която е помогнала за внезапното приключване на кариерите на доста от ранните пионери в авиацията, мир на праха им.

Винаги е имало съмнения относно това дали първият полет е тяхно дело или са били изпреварени. И явно никога не е късно за нов прочит на историята, след като тази година авторитетното издание Jane’s за първи път застана не зад братята Райт, а зад Густав Уайтхед (Gustave Whitehead). Като казвам авторитетно, имам предвид наистина авторитетно, Jane’s All the World’s Aircraft е де факто стандартът в авиацията, когато става въпрос за технически спецификации вече повече от 100 години. Нещо като Енциклопедия Британика за летенето.

Макар да не съм фен на теориите на конспирацията, по-скоро съм фен на отричането на много от тях, то случаят с първия полет е колкото стандартен, толкова и любопитен. В този пост ще се опитам да опиша на кратко повечето от конкурентите за приза, пък всеки сам ще си проучва, задълбава и прави извода кой крив и кой прав.
 

Самюъл Лангли

Лангли е един от пионерите изобретатели в много области, освен в авиацията. Първоначалният му интерес е свързан с глайдерите, като постепенно се насочва към самолетите задвижвани на собствен ход. Успява да си издейства доста прилични субсидии от армията, но опитите за пилотиран полет на неговия Aerodrome на р. Потомак приключват със структурен разпад и жив, но доста подгизнал пилот.
 

Проваленият експеримент на Лангли
Проваленият експеримент на Лангли

 
Освен това, Лангли е секретар на Смитсониан, една от най-големите музейни и изследователски институции, и по тая линия, леко връзкарски, неговият самолет е изложен в музея като първия летателен апарат на собствен ход, способен да носи човек. Лъжа, която е повтаряна в продължение на десетилетия и е главен фактор за разрива между Смитсониан и братята Райт. Разрив, който приключва през 1942, когато Смитсониан се отрича и признава машинката на братята за първенец с много интересна клауза в договора, за която ще стане дума по-късно.
 

Ричард Пиърс

Друг юнак, който претендира за отличието е новозеландецът Ричард Пиърс. Или по-точно неговите съотечественици претендират, самият Пиърс като цяло е скромен и в поредица интервюта дава противоречащи тези за постиженията си. Има съмнения относно годината – дали е 1902, 1903 или 1904. Има и съмнения доколко полетът му може да се “брои”, така да се каже.

По това време най-големият проблем е бил двигателят – как да се направи достатъчно мощен и в същото време, достатъчно лек. Изчислено е, че моторът на Пиърс е имал необходимата мощност, но е имал проблеми с контрола. В крайна сметка, неговият проект стига до задънена улица и след няколко опита приключва развитието си. Пиърс, между другото, никога не е твърдял, че е първи, но това не пречи на новозеландците да трупат национална гордост за негова сметка със съмнителни исторически доказателства. Не са първата, нито последната нация, която го прави (палаво поглеждам към западните ни съседи), по-скоро обратното би било изключение.
 

Медал, посветен на Ричард Пиърс
Медал, посветен на Ричард Пиърс

 

Clement Ader

С прословутото френско произношение не посмях да транслитерирам името на следващия герой, Clement Ader, просто защото няма как да го направя правилно, колкото и да се старая. Неговите дизайни са подчертано батмановски:
 

Avion III
Avion III

 
Историята твърди, че Avion-ът му е успял да се отдели от земята на 20см височина и е успял да прелети неконтролирано около 50м. Дали това се брои за полет, е въпрос на интерпретация, както много от диспутите в тази област. По подобние на Лангли, получава военна субсидия за развитие на проекта си и пак по подобие на Лангли, това развитие не стига до нищо съществено. Иначе французинът, както и новозеландеца и много други, си остава основно познат в собствената си държава и малко извън нея.
 

Густав Уайтхед

Нека се придвижим вече към тежката артилерия. Уайтхед е човекът, който най-сериозно клати трона на братята Райт. Демонстрирал е интерес към летенето още от дете, играещо си с хвърчила. Опитът му за полунаучен подход да връзва птици, за да им изучава летенето, приключил с намеса на полицията и (може би, само спекулирам) зачервен врат, причинен от баща му.

Стигаме до 14.08.1901, Бриджпорт, Кънектикът, близо 2 години преди полета на братята Райт. Предполага се, че самолетът Number 21 се е издигнал на близо 15м и е изминал около 800м – много повече от първия полет на братята Райт.
 

Скицата от полета на Уайтхед
Скицата от полета на Уайтхед

 
Големият проблем на Уайтхед обаче, е в липсата на категорични доказателства. Дълго време се предполага, че единственото документално доказателство е статия в местен вестник, която описва полета и няма снимка, а само скица. Сред местните кънектианци също има противоречиви мнения – някои твърдят че са били свидетели на полети, други – че са чували, трети (малък брой) били сигурни, че нищо такова не се е случвало. Един от интервюираните казва: “Чух, че еди кой си е бил на полета, самият Густав също ми каза, а той е честен човек и няма да тръгне да ме лъже”. Такива интервюта трудно могат да са категорично доказателство.

Самият Уайтхед е казвал, че не искал да популяризира много опитите си, защото били само тестови и можело много лесно експериментът му да се интерпретира като неуспешен от незапозната и необразована публика. Въпреки че има документи, които твърдят за наличие на фотографии, които показват самолетчето на Уайтхед във въздуха, такива така и не са намерени до ден днешен. Най-силното документално доказателство е на изследователя Джон Браун, който попада на една снимка от аероклуб. Браун твърди, че на тази снимка на стената е липсващата фотография от самолета на Уайтхед във въздуха.
 

Може би снимка на полета. Изт: http://www.gustave-whitehead.com/
Може би снимка на полета. Изт: http://www.gustave-whitehead.com/

 
Естествено, критици не липсват – че кадърът не доказва нищо и че, цитирам, “може да е глайдер, може и да е скачаща жаба”. И като цяло, аргументи има и от двете страни на барикадата – и от фенове, и от критици. За по-задълбочено изследване на доказателствата за полетите на Уайтхед, освен статията в Уикипедия, прегледайте и следния уебсайт: http://www.gustave-whitehead.com/ Информацията там е детайлна, макар и едностранчива.

В крайна сметка, дали е летял първи Уайтхед или не, е въпрос на всеки сам да реши за себе си с оглед на предоставените доказателства.
 

Орвил и Уилбър Райт

На 17.12.1903, в местността Кити Хоук, братята Орвил и Уилбър Райт изпълняват последователно три полета с височина около 3м и дължина между 30 и 60м.
 

Първият полет на братята Райт
Първият полет на братята Райт

 
Какво прави тези полети различни от споменатите преди това? Разликата е в това, че са добре документирани – и с очевидци, и със снимки. Просто няма 2 мнения, че полетът се е състоял на тази дата и че може да се брои за неоспоримо доказан контролиран полет на машина по-тежка от въздуха, задвижвана от собствена тяга.

Друга разлика е, че те продължават да развиват техния проект. Всички останали конкуренти за титлата “първи полет” приключват дейност скоро след това. Докато братята пускат модификации, удължавайки дължината на полетите няколко пъти, започват маркетинг и производство на самолети. Дори хората, които отричат първенството им, признават, че в техническо отношение техните самолети са били ненадминати за времето си.

Дилемата е дали са първите. По това време основният конкурент е бил Лангли. Както споменах, използвайки връзките си в Смитсониан и малко словесна еквилибристика, той успява да постави собствения си самолет в музея, което води до разочарованието на Орвил, който праща техния Wright Flyer в изгнание да бъде изложен в Science Museum в Англия.

Чак през 1942 Flyer-a е върнат в САЩ, като Смитсониан подписват много интересен договор, за да получат правото да изложат самолета. С две думи, трябва да оттеглят твърдението си, че Лангли е бил първият и съвсем недвусмислено да отбележат, че точно Wright Flyer е първият самолет и нито една друга машина не е летяла преди него.
Макар да се твърди, че тази клауза е с цел да се прекрати конфликта с Лангли, всъщност тя ефективно затваря пътя и на Уайтхед. По силата на споразумението, до ден днешен Смитсониан и всички негови служители трябва да твърдят, че Райт са били първите. Ако кажат нещо различно, наследниците имат право да си приберат самолета.
 

Wright Flyer. Снимка: аз :)
Wright Flyer. Снимка: аз :)

 

Заключение

В крайна сметка, едва ли ще разберем цялата истина. Дали излишна скромност е попречила на истинския първи да прибере почестите си? Дали с ловки маркетингови трикове братята Райт са успели да си извоюват славата, която имат днес, незаслужено? Историята търпи доста интерпретации. Кой е измислил телефона и електричеството? Наистина ли Колумб е открил Америка? Не ли Джон Атанасов пример за псевдонационално самочуствие, подобно на демонстрираното от новозеландци и французи?

Apple ли са измислили първия мп3 плеър, смартфон и таблет? Със сигурност не, макар че много хора вероятно си мислят, че е точно така, хем живеем в информационна ера. Как тогава да очакваме да имаме пълно съгласие за събития преди повече от 100 години? Това, което не може да се отрече обаче, е че Apple са тези, които популяризираха мп3 плеърите, смартфоните и таблетите. Както братята Райт са тези, които популяризираха авиацията и и дадоха първия тласък на развитие. А в крайна сметка може би това е по-важното от кой е бил всъщност първи…
[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

7 thoughts on “110 години от първия полет на братята Райт. Но дали е първият полет въобще?

 1. Много интересен пост!!Научава се много,остава само през Коледните празници да помним:-))
  Очаквам с нетърпение пост за пилотската кабина!!:-)

  1. Sorry for the mistake, it is fixed now.

   I’ll take the opportunity to congratulate you on the fascinating research. People will keep arguing who actually was first and probably will never agree with each other, but websites like yours without a doubt are an interesting read for aviation ehtusiasts on both sides of the fence.

 2. Много хубава и интересно статия, браво!

  Колкото до френския инженер – спокойно може да го пишеш Клеман Адер и да си спокоен, че франсетата няма да ти се сърдят :-)
  Иначе “глайдерите” за мен е по-добре да се наричат “планери”, но това не е толкова важно ;-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *