Арабски дневник ‒ ден 3. Джамия

Бялата джамия в Абу Даби

Цял ден плацикане в аквапарк, след което квалификацията на Формула 1, последвано от добре известната джамия в Абу Даби. Да видим кое ще е най-забелжителното, въпреки че заглавието на поста ми е някакъв отвратително гигантски спойлер.

Започваме с Yas Waterworld ‒ аквапарк, много близо до пистата Yas Marina Circuit. Имахме включени пропуски за него и Ferrari World заедно с билетите за състезанието, което е отделна епопея, подобна на тази за за паркинг пропуска и не ми се ще да я споделям. Втори аквапарк ми е, разглеждал съм сайтовете на още 1-2 и да ви кажа, колкото и да разправят всички, че са най-най, повечето си приличат страшно много. Тук-там някоя пързалка с гумени пръстени, тук-там открита, закрита, въртене нагоре, въртене надолу, една мързелива река, няколко по-екстремни и страшни и това е. С две думи, ако ще пътувате някъде за аквапарк, можете съвсем спокойно да отидете в Слънчев Бряг, паркът е почти същият. Yas Waterworld разполагаше в допълнение само с едно висящо влакче, някаква хавайска вълна за сърфисти и някакви малки дреболии. Което не пречи да утрепем доволно време там де. Аквапарковете, макар и еднакви, си ме кефят, а адреналинът от отвесната пързалка под теб и усещането, че нищо не можеш да направиш, за да контролираш ситуацията, са си яки. Супер беше, че неочаквано за нас, почти нямаше хора и с много малки изключения, не се чакаше на опашка.

Стана време за квалификацията. Малко се изложихме с часовото време (за кой ли път!) и успяхме да влезем едва за втората част. С моя опит от три състезания си знам, че квалификациите се ползват, освен да ти побръмчат малко коли на главата, така и да си избереш най-удобно място за гледане на състезанието. Т.е. за тези от нас, които нямат фиксирана седалка, а имат билет по поляните. На Yas Marina ситуацията е малко фифти-фифти. Има доста удобна видеостена в тревната зона, но като цяло няма видимост към ключовите места на пистата, където биха станали да речем изпреварвания. Изпитах лекото усещане, че тревоманите хич не са им приоритет, за разлика от други писти, където най-ключовите места са точно с този тип билети. Бръмчането тази година също не е на ниво. Предишни години отивах до оградата специално да минат колите близо до мен и да ми пробият канчето с шум, сега дори можете да си говорите с нормален глас, докато минават. Опитах да направя малко динамични снимки на болидите, хич не е лесно на тъмно. Както и да е. Стига съм мрънкал, днес ще присъствам на финала на сезона от Формула 1 и това е сбъдната мечта.

Формула 1
Формула 1

Явно сюжетната линия, която следвам в предишните два параграфа, е да мрънкам в 90% от времето, като в последните 10% казвам всъщност, че мрънкането ми е съвсем неоснователно и описаните неща всъщност страшно ме кефят! За да не доскучавам, ще обърна фабулата с краката нагоре и всъщност за последната част от днешния пътепис ще има само хвалебствия! Става дума за джамията в Абу Даби. Нарочно го пиша така членувано, макар че сигурно в Абу Даби има десетки джамии, но по този начин повечето хора се сещат за коя говоря. Цялото й име е Sheikh Zayed Grand Mosque Center, а снимките от там са неповторими.

Бялата джамия в Абу Даби
Бялата джамия в Абу Даби

Не знам за вас, но аз като бях малък, доста години съм се приспивал с грамофонни плочи с приказките на Шехерезада, разказани от артисти. Още по времето преди аудиокнигите да станат куул. Посещението в джамията ме върна точно в ония години и сякаш очаквах Шехерезада да изскочи от някое кьоше и да почне да разказва. Няма какво да се каже за мястото, изпипано е сякаш до последния милиметър ‒ от оттенъците на лилавото до огледалните езерца, и ти остава само да обикаляш със смъкнато чене. Джамията е създадена от предишния шейх на Абу Даби с идеята да обедини мюсюлманите. В доста крив свят живеем обаче, след като в днешно време повече хора асоциират исляма с главорези, отколкото с чудеса като тази джамия. Силно е възможно пак да вляза в хейт фаза, дали е от недоспиването, така характерно за всички пътувания на високи обороти? Затова млъквам, ето още снимки.

Бялата джамия в Абу Даби
Бялата джамия в Абу Даби
Бялата джамия в Абу Даби
Бялата джамия в Абу Даби
Бялата джамия в Абу Даби
Бялата джамия в Абу Даби
Бялата джамия в Абу Даби
Бялата джамия в Абу Даби
Бялата джамия в Абу Даби
Бялата джамия в Абу Даби
Бялата джамия в Абу Даби
Бялата джамия в Абу Даби
Бялата джамия в Абу Даби
Бялата джамия в Абу Даби
Бялата джамия в Абу Даби
Бялата джамия в Абу Даби

Вторият концерт, за който имахме достъп след формулата, беше на Pharell, тоя дето пее популярната песен Happy. Е, заради джамията го пропуснахме и аз съм много Happy от тоя факт.

До утре и КЗЛ!

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

3 thoughts on “Арабски дневник ‒ ден 3. Джамия

  1. освен, че е красиво – прави ми впечатление, че няма други хора по снимките в джамията (дори когато за формулата трябва да има извънредно много туристи) – така изглежда още по-мистично

    1. Бях се притеснил и аз, че ще има тълпи. Но джамията си беше почти празна, виждаше се по подземния паркинг, в който имаше едва няколко коли, а беше проектиран за доста повече. Всичките странични атракции, които посетихме имаше малко хора тия дни, което ме изненада и зарадва :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *