Emirates – още 50 самолета А380. Къде е таванът?

Emirates

Emirates е авиокомпания, за която могат да се изпишат тонове мастило или да го кажем по-модерно – килограми клавиатури да се изтъркат. Общо взето, от момента, в който започнаха да растат неконтролируемо, една камара експерти предвещават, че ще са балон, който всеки момент ще се пукне. Въпреки че бизнес моделът им е гениален (перфектна географска локация, съседи на милиардна държава с икономика в подем и никаква конкуренция там, закони в държавата, които сякаш се пишат само за тях и много, много други…), просто количеството, с което поръчват нови големи самолети, е потресаващо.
 

 
Новото е поредната им поръчка за 50 броя Airbus A380 на вървящото в момента авиошоу в Дубай, ето и новината. Трудно можеш с право лице да анализираш подобна новина. В един момент просто трябва да врътнеш с оня специфичен жест на ръката до слепоочието в стил “Абе тия нормални ли са?” и да млъкнеш. Просто не е логично, бе, хора. Като зайчето, сладкарницата на баба меца и стоте тави толубми – “Кво ще ги правите толкова самолети, бе, Emirates?”.

Пишман специалистите, които предричат краха им, твърдят, че всичко това е балон, надут от залежите на петрол. Само че лек детайл е, че в Дубай петролът отдавна е изчерпан, не съм сигурен дали въобще го е имало. Всъщност това е и причината емирството да се ориентира към туризма, бизнеса и транспорта, много от арабските държави лежат на петрокълки, без да правят никакъв опит за устойчиво развитие рано или късно, когато кладенците пресъхнат. Emirates всъщност са от малкото консистентно печеливши авиокомпании и бизнес моделът им към днешна дата е перфектен. Всичките им критикари нямат сериозни аргументи, а опитите изкуствено да ги спрат (като например да не им позволят полети до Берлин, въпреки че Луфтханза не покрива региона добре) са… както си личи, доста жалки.
 

Emirates A380 by BriYYZ, on Flickr
Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic License  by  BriYYZ 

 
От друга страна… историята познава адски много случаи, когато свръхоптимизмът е неоправдан. Кеф ти дот-ком фалитите, кеф ти 2008. Emirates определено залагат на растеж в Азия (по-конкретно Индия) и може би Африка. Това са огромни маси от хора, които ако тръгнат да летят, днешният трафик ще ни се види песен…ама ако дойде нова финансова криза? Самото емирство Дубай при последната беше спасено от фалит с петродоларите на Абу Даби. За да поставя нещата в перспектива – А380 нямаше нова поръчка за повече от година и половина, явно всички останали авиокомпании в настоящата ситуация, а и бъдещата, след като подобни поръчки се правят в перспектива, мислят, че самолетът не им е необходим. Само една единствена авиокомпания блъска огромни поръчки като невидяла. И макар и да съм им от феновете, не може да не се прокрадват съмнения в мен, че очевидно някой пропуска нещо очевидно и трябва тоя някой да е или Emirates, или останалият свят. Досега резултатът е твърдо много на нула за Emirates.

Ако след 10 години Emirates все още процъфтява, съм сигурен, че решението ще ни се струва толкова лесно, колкото шестицата от тотото, след като си видял числата от тегленето на тиража. “Ех, ако бях зачертал точно 12, 14, 19, 35, 42 и 49, елементарно е”. Толкова лесно, колкото текущия им бизнес модел да са на практика трансферна точка на света. Защо Gulf Air не се сетиха за предимствата на Близкия Изток като световен трансферен хъб? Най-гениалните решения често в последствие ни изглеждат гениално прости. Много е лесно след 9/11 да поръчаш 200 самолета Боинг 737 на смешни цени, когато индустрията е в колапс и благодарение на тези ниски цени да построиш най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа Ryanair. Ама сега ни се струва лесно, през 2001 предполагам всички са пели същата песен, която пеят критикарите на Emirates сега.
 

Arsenal’s Emirates Stadium by hdc., on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.0 Generic License  by  hdc. 

 
Ох, и между другото, поръчали са още 150 броя от новия Boeing 777X. За който не е запознат, това ще е третият по брой пътници самолет в света. Emirates просто са си в техен свят и каквото и да кажа колко неприемливи за мозъка са тия поръчки, то в следващия момент, когато увеличат още повече броя на самолетите, пак ще трябва да се повтарям как поръчката ме е изненадала. Досущ Столична община и снега.
 

Не е тъпомер но…

Завършвам с поредната крилата фраза на Майкъл О’Лиъри:

“When the market tells you they want more customer service, I will customer service the shit out of the market.”

Съжалявам, но не мога да го преведа без да го осакатя като виц, на който забравяте финала в най-неподходящия момент. С оглед на подобренията при Ryanair, с новия им уебсайт, явно това ще е мотото при тях идните години. Ако успеят да запазят цените същите – супер! Между другото, пуснали са обява, че наемат екипаж за база в Амстердам, каквото и да означава това, мега любопитно е.

Толкова от мен. До скоро.
 

За катастрофата на самолета на Татарстан

ОК, още една малка добавка, тъй като катастрофата се случи след, така да се каже, редакционното приключване на броя. Ще ми се да мога да ви напиша нещо, но не мога. На този етап няма никаква информация и аз лично не разбирам какво се е случило, и не очаквайте от мен да подхранвам мелницата със спекулации. Спирам да чета и български сайтове, защото коментарите отдолу ме докарват до отчаяние. Колко пиели руските пилоти, колко били некадърни, дали тимаджиите не са им направили атентат, комунисти, комсомолци. Имайте малко уважение към загиналите, бе олигофрени!

Някой ден ще напиша един пост с развитието на разследванията от самолетните катастрофи, няколко месеца след като са слезнали от заглавията на вестниците. Но не обещавам.
[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

17 thoughts on “Emirates – още 50 самолета А380. Къде е таванът?

 1. Между другото, пуснали са обява, че наемат екипаж за база в Амстердам, каквото и да означава това, мега любопитно е.

  Толкова от мен. До скоро.

  Да не отиде да си пускаш CV-то :)

 2. Ето я цялата новина за покупките, директно от извора
  http://www.emirates.com/tr/english/about/news/news_detail.aspx?article=1443077&offset=0
  От вчера Emirates не ми излизат и на мен от главата.
  Това са им поръчките до момента (не само от вчера, а общо)
  150 Boeing 777X
  +
  101 А 380 ( в момента “само” с 39 са най-големия оператор на А380)
  +
  70 А 350
  +
  64 B 777-300ER
  Или общо поръчки за 385 самолета. И то все от най-големите, и най-нови модели.
  Наистина е чудовищно който и както и да го погледне.
  Днес с един приятел си говорихме и той ме пита (все едно че аз пък знам): “Добре де, до къде им е тавана на тия?” Мислих мислих, ама то това тяхното няма прост отговор. Или по-точно най-простия отговор е: Никой не знае. Отстрани изглежда като че ли май и те самите не са съвсем наясно колко им е тавана, след като поръчват такива бройки, все едно купуват вафли.

  Това е цялата картинка. За момента! Все пак не се знае какво ще им щукне до следващото шоу след 2 години.
  “Emirates’ Boeing 777X order is the single largest aircraft order by value in the history of U.S. commercial aviation, and the additional A380 order cements Emirates, already the largest operator of this aircraft type, as the principal customer for the A380 worldwide. These latest orders bring Emirates’ total firm order book to 385 aircraft (excluding options or purchase rights), comprising 214 Boeing 777s, 101 Airbus A380s, and 70 A350s, at a total estimated value of US$ 166 billion.”
  Нито подлежи, нито има нужда от коментар. Остава само да седим и да гадаем “до къде”?

  1. Шефа им е казал, че не вижда границата за сега, така че може още изненади да се очакват. В момента летят 6 пъти дневно между Дубай и Хийтроу с А380 като утроят парка, 18 пъти ли ще летят!!! Вярно, че част от самолетите ще отидат по нови дестинации, но все пак, нереално просто :)

   1. Георги, пристрастен си. Дубай още имат петрол, макар и да съставлява само 10 % от БВП, обаче нали се сещаш, че мечтите за 150 милионен трансферен хъб до 2030 Г са халюцинации, имайки в предвид текущата икономическа реалност в Африка и Европа?
    Dubai World Central е доста зациклило летище, добре, че са Wizz и още малко близкоизточни авиокомпании, та 2 години след откриването му да почнат Passenger service най-накрая. Въобще, с туризъм само, няма как на Emirates да им излязат сметките, освен ако не са решили тотално да прецакат Европа като трансферна точка. Това за сега върви добре като план, обаче аз не вярвам IST, FRA, AMS и CDG да седят и да гледат от страни безкрайно (LHR го изключвам от сметките, защото то е вече на 99.9 % капацитет и заради безмозъчните политици, няма да има нова писта там, което значи, че малко по-малко ще запада). Та, как ги виждаш тези 385 самолета да бъдат използвани рентабилно, при положение, че всичките са огромни и наистина могат да се използват само по рентабилни и високочестотни маршрути с огромен пътникопоток като SYD – DUB – LHR, SIN – DUB, HKG – DUB, JFK – DUB, и т.н.
    Балона ще се спука рано или късно, а когато това стане, горко им на AbuDabi, пак ще трябва да спасяват братчето, както през 2010, когато construction sector-а фалира и Дубай поиска 10 милиарда долара помощ, за да продължат най-големите проекти в емирството. А сравнението с Ryanair е просто неуместно – Low cost сектора в Европа въобще не беше толкова развит през 2002, колкото е сега и това си беше ниша, която никой не беше заел стабилно до тогава, докато Emirates има бая конкуренти и в региона и извън него. А и не подценявай IST изобщо – влязат ли в ЕС някога, всичките Европейски пътници ще се пренасочат да трансферират там, ако изобщо се налага да се прави трансфер от Европа до някъде, заради по-лесния визов и митнически режим.

    1. Естествено, всеки си има мнение. Аз също недоумявам какво ще ги правят толкова самолети, но пък цялата им история до сега опровергава всички критици. World Central е летище с перспектива, никой не очаква от отварянето му всички да се юрнат на там, даже май няма и удобен транспорт до него в момента, но при положение, че ще е бъдещ дом на Emirates, можеш да си сигурен че нещата ще изглеждат различно там след няколко години. А турците трудно ще ги стигнат, те дестинациите може и да ги имат в момента, имат и прилично количество самолети, но им липсват честоти.

     А и не се има предвид текущата ситуация в Европа и Африка, има се предвид и бъдещата…особено за Азия, където нещата се раздвижват, а количеството е огромно.

     Както и да е, ще видим…

 3. Ето, аз търсех в „Гугъл“ за сто тави толумби и попаднах тук…

  Вече съм споменавал оная известна прогноза, че след години в света ще има пет марки автомобили и съм я перифразирал с авиокомпаниите. Към момента нещата се развиват точно по тоя начин и “Emirates” явно са решили да бъдат една от петте. Обаче само по себе си линейното уравнение с едно неизвестно не мисля, че описва ситуацията най-добре. Трябва да добавим още едно и да направим система – “Qatar airways”. Който разглежда едностранчиво поръчките и амбициите само на едната от двете компании, е обречен на неуспех.
  Изказването на О’Лиъри вече поръчах да го изпишат на пергамент със златни букви и да го поставят в рамка – ще си го закача на стената!
  Дай да говорим да толумбите сега…

  1. Баба меца имала сладкарница. Зайо Байо отишъл и я питал: – Здравей бабо Мецо, имаш ли 100 тави толумби. Баба Меца, естествено нямала. Така всеки ден в продължение на седмица Зайо влизал да пита Баба Меца дали има 100 тави толумби. Накрая и писнало и направила 100 тави толумби. Влиза пак Зайо сутринта и пита: – Здравей Бабо Мецо, имаш ли 100 тави толумби. – Да, Зайо, имам. – Лелеее, какво ще ги правиш толкова.

   Та така.

  1. Със сигурност. Бедата, е че авиобизнеса е един от най-чуствителните на всякакви кризи – финансова, петролна, политичека. Общо взето някъде нещо случи ли се и става проблем за индустрията. За това, ако успееш да предвидиш добре нещата във времето възвращаемостта е голяма (Emirates, Ryanair), ако пък не успееш никой не те помни (Maxjet, Silverair и т.н. business-only компании)…

 4. Георги, здравей!

  Много хубав блог, чудесни обяснения откъм техническата част и всичките останали теми.

  Надявам се, че въпросът, който ще задам е попаднал в горе-долу правилната тема.

  Напоследък, се зачудих дали на гражданската авиация и е разрешено да лети над Антарктида и Антарктика? Давам пример: Лайнерите от Лондон или Канада за Сидни, Йоханесбург и близки южни дестинации са принудени да следват въздушните трасета през екватора. Защо не летят през гореспоменатите части на света, при положение, че пътят им ще се съкрати значително. Или не съм достатъчно информиран, че съществуват трасета?

  Благодаря предварително за вниманието!

  Поздрави!

  1. През южния полюс няма как да се лети, защото част от сертификацията на самолети, авиокомпании и пилоти е да са на Х минути от резервно летище, а в Антарктика няма такова :) За маршрут през северния полюс мисля, че полета от Сингапур до Ню Йорк, когато го имаше е минавал от там. Но се е случвало инцидентно, което поне показва че е възможно. За съжаление така наизуст, това е което се сещам в момента :)

 5. Благодаря много!

  Значи, всичко зависи от това дали в ”близост” има подходящо летище в случай на авария/спешен случай и дали може да се стигне до него за Х минути.

  1. Точно. Това важи за двумоторните, които са масовите самолети днес. Между другото, постоянно увеличават числото X за тях, за това и не мога да съм конкретен. Ето ти малко информация: http://en.wikipedia.org/wiki/ETOPS

   А ето и конкретно за полярните машрути, оказва се че Emirates от Дубай за Лос Анжлис и Сан Франциско лети много близо до северния полюс: http://en.wikipedia.org/wiki/Polar_route

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *