Седмичен обзор – 11.09.2013. Alitalia, крадци и забавни румънци

Новини

Първото септемврийско издание на седмичния обзор идва след летаргична почивка на моя милост в Созопол, оттам и забавянето. Писна ми да се извинявам за което и вече няма да го правя. Просто ще търпите.

Новинарската сбирщина включва поредните парични проблеми на Alitalia, поредната демонстрация на силата на хотелските ревюта, поредните кражби от куфари и изчезнали багажи, поредния екзотичен кратък полет, поредната забавна туристическа кампания и поредния липсващ счупен тъпомер.
 

Alitalia с кешови проблеми… отново

За човек, който се интересува от индустрията, новината, че Alitalia пак е закъсала може само да предизвика протяжна прозявка и да реши да провери как се движи нивото на река Дунав в сантиметри, ако иска да чуе истински нескучни новини.

Alitalia има от най-мъчителните битки за оцеляване. Кажи-речи през цялото си съществуване е образец за неефективна авиокомпания, която в предишни години поглъщаше държавни пари като змей. Както повечето национални превозвачи, между другото. За пример мога да дам, че дълги години след прекратяване на полетите до Рио, офисът до там си е работил, със служител(и) вътре, които на практика са вършели нищо. Може и да не е Рио дестинацията, но това ми се е запечатало в паметта.
 

Alitalia A330-200 EI-DIP by BriYYZ, on Flickr
Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic License  by  BriYYZ 

 
През 2008 компанията беше набързо фалирана, повечето кредитори пиха една студена вода или получиха дялове в “новата” Alitalia, от която бяха орязани губещите дестинации, бяха редуцирани заплатите и тежестта от профсъюзите, т.е. имаше обещания за светло бъдеще. Пет години по-късно сме на същия хал. Къде се крият проблемите? Повърхностните хора може просто да повдигнат рамене и да измърморят под мустак “ми италианци, кво да ги правиш”, но нека погледнем по-задълбочено.

Генерално големите и работещи европейски хъбове са силни финансови центрове – Франкфурт, Париж, Лондон, Цюрих. Alitalia има за хъб… Рим. Който е прекрасен град за туризъм и лятото полетите се пукат по шевовете, но само с единия туризъм не става, липсва прилежащата мощна икономика.

Такава има на север в Милано и по всички правила на бизнеса, изглежда далеч по-добър вариант за хъб. Но там пък има друг проблем – две централни летища. Едното е Линате, което е близо до центъра, но не може да поддържа големите самолети, а другото е Малпенза, което по всички правила на изкуството е супер за хъб… но е отдалечено на повече от час от центъра.

Какво се получава? За да работи добре хъб на авиокомпания, трябва да има кратки полети, които да захранват с пътници дългите. Само че кратките полети са фокусирани до по-удобното за местните Линате, докато дългите могат да се изпълняват само от Малпенза. А сухоземен трансфер между двете не е най-удобното нещо на света и никой трансферен пътник с акъла си не би си го причинил. Може да помислим, че местене на всички кратки полети на Малпенза би било решение, но тези, които летят само по кратките дестинации, не искат да летят 40 минути и после още час до центъра. В добавка, easyJet имат приличен по размер хъб на Малпенза и ценова битка с тях е мач предрешен и без капка интрига.
 

 
В резюме се получава следното:

 • Рим няма нужната икономика да поддържа силен хъб
 • Милано има икономиката, но летището, което може да е хъб – Малпенза, е обезкървено от по-удобното до центъра Линате

В крайна сметка Alitalia гълтат вода. През октомври изтича крайният срок, в който текущите собственици нямат право да продават дяловете си и може да стане голяма забава на пазара. В крайна сметка, ако трябва да се правя на специалист, бих казал, че ще се мъчат с дълги полети още известно време, преди да станат само регионален превозвач, по подобие на повечето авиокомпании в Централна и Източна Европа. Това при положение, че някоя арабска авиокомпания не извади жокер от ръкава си и не реши да инвестира значителна сума, говори се че Etihad се интересуват, но не виждам много за какво са им.
 

Хотелите срещу авторите на ревюта – рунд пореден

Добре познатата история, в която трудно ще се разбере кой крив, кой прав. Докато спи в хотела, човек се буди от нахапвания от т.нар. bed bugs, идея си нямам как е на български. Вдига скандал среднощ, по една или друга причина, хотелът е пълен и не могат да сменят стаята, а мъжът решава да не буди сина си, на който предстои хокеен мач, за да се местят в съседен хотел. Следва негативно ревю в tripadvisor, в следствие на което пък, хотелът решава да го съди.

Не е първият подобен случай и както казах, от малкото налична информация е трудно човек да си състави обективна гледна точка. Ако наистина ги е имало буболечките, защо ще го съдят? Мъжът казва, че ги е хванал, снимал и на снимки, и видео, това не е ли прекалено детайлно за човек, събуден в три през нощта и не намирисва ли по-скоро на прекалено детайлно търсене на доказателства? В историята няма друго ревю за същия хотел да споменава буболечки. Защо мъжът не им е теглил една майна и не се е кротнал след ревюто, а е продължил да изисква допълнителна финансова компенсация? Хотелът малоумни ли са да си мислят, че делото няма да им донесе предимно негативен имидж? Без да познава човек и двете страни в детайли, е трудно да застане на която и да било от тях.
 

Проблемното ревю
Проблемното ревю

 
Това, което можем обективно да коментираме е, че за пореден път сме свидетели на силата на социалните медии. На хартия е много хубаво да си оставиш личните впечатления от хотел и всички бъдещи гости да знаят в какво се забъркват. Би трябвало да работи и за хотелиерите, където предлагащите по-добър продукт ще получат съответната положителна оценка. Работи и за гостите, да филтрират неприятните места. Получава се проблем обаче, когато се залитне в крайности. И едните изискват компенсации и изнудват с потенциални негативни ревюта, без значение колко са обективни. А пък другите са готови да съдят за щяло и нещяло, ако не си махнеш ревюто и на практика потъпкват свободата на словото и правото да изкажеш негативна оценка за техния продукт.

Не знам, тегава тема. Общо взето отваряйте ушите на осем и не позволявайте на едно единствено ревю да ви убеди или да ви откаже от хотел, гледайте средноаритметично от много ревюта. Само така можете да филтрирате белия шум. Или ако се доверите на лична препоръка от приятел, тогава еднократно ревю тежи, защото бай Джон от Тексас не ви е никакъв и не му знаете предпочитанията и мотивите.
 

Изгубени, забравени, окрадени багажи

Правило номер 1 при пътуване със самолет – НИКОГА, ама НИКОГА не оставяйте ценни вещи в чекирания багаж. Лаптопи, камери, таблети, а ако сте случайно български евродепутат – скъпи часовници и нотариални актове, нямат място там. За да не си раздаваме счупени тъпомери.

Рисковете са: загуба, кражба, нехайство от страна на авиокомпанията. Нека разгледаме по един случай от трите и то само в последно време.

На първо време, израелците от El Al са хванали със скрити камери как летищни работници тарашат багажите на пътниците. Обикновено единственото място, където служителите не са под наблюдение, е точно като нареждат багажа в търбуха на самолета. Затова поздравления за El Al, че са забили точно там камерите в джъмбото, което често изпълнява полети между Тел Авив и Ню Йорк. Не е чудно, че точно израелци са се сетили за това, си мисля.

Вторият случай е със Air Berlin, които загубили 200 чанти. Не 1, не 2, не 5, а 200! Излетял си полетът от Стокхолм за Берлин без куфарите и така, месец по-късно не се знае къде са. Не знам защо, но се сещам за една сценка от “Черна котка, бял котарак”, където на нашия човек му откраднаха контрабандирания влак с бензин през българската граница. Имаше там зададен риторичен въпрос: “Добре бе, влак е, на релси, как ще изчезне?”. И тук така, как ви изчезват 200 чанти, бе, все на някое летище са, не са във въздуха???
 

Baggage Claim by vasta, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License  by  vasta 

 
Третият пример пък е за най-обикновено нехайство. Оплакал се човекът за загубена чанта от British Airways в Twitter. Никакъв отговор. Пак се оплакал, пак нищо. Ядосал се и решил да промотира туита си, общо взето, това означава да платиш, за да стигнеш до максимално много читатели. Методът проработил и не само стигнал до доста хора, но станал и вирален, след като народът се изкефил, как човекът си дава парите, само за да се оплаче. По последни сметки, цялата каскада му е излязла $1000. Заслужава ли си или не, вие ще прецените, но със сигурност пораженията за имиджа на British Airways са доста по-големи от $1000. Едно е да ти игнорират едно писмо и да се оплачеш на 5 приятеля, друго е целият свят да види излагацията на фирмата.

Та така, поуката е никакви ценности в куфара. И не забравяйте, че не са авиокомпаниите тези, които губят багажа, а летищните оператори, които имат договори с тях, но отговорността все пак е на първите. Това го добавям само от буквализъм.
 

Битката за най-краткия полет

Най-краткият комерсиален полет в света си има новия стар оператор. Loganair отново са спечелили наддаването за полетите между шотландските островчета Westray и Papa Westray. Новината като цяло не е нищо особено, но интересът ми естествено беше разпален от полета. Оказва се, че вози предимно ученици и учители и отнема между 1 и 3 минути в зависимост от вятъра. Ето го, от начало до край.
 
httpv://www.youtube.com/watch?v=pizP-00lVLM
 
Можете да прочетете и историята за пенсионирането на пилота, който е изпълнил отсечката около 13 000 пъти.

Как да не се кефи на авиацията човек, винаги научава нещо ново!
 

Нещо забавно вместо счупен тъпомер…

Разбрахме, че счупеният тъпомер е само профилактичен този път, за всички, които оставят часовници и нотариални актове в чекирания багаж. Затова забавлението за десерт е малко по-различно този път и идва от братска Румъния.

И те са в нашия кюп с британската любов, че едва ли не ей сега милиони ще ги налазим там и няма да има къде да се врътнат в кухнята, докато един българин им мие чиниите, а друг ги подсушава! Цялото това напрежение по оста е използвано от румънците, за да промотират на британци държавата си. Слоганът е: на нас може и да не ни хареса Британия, но вие ще обикнете Румъния. Добре се е получило според мен, вижте цялата кампания тук.
 

Рекламата
Рекламата

 
Макар че всеки знае, че британците в чужбина активно си търсят фиша и чипса и пъбовете с висшата лига. Факт, който на мен винаги ми е бил непонятен, за какво ще ходиш в чужбина и ще търсиш същите неща като вкъщи?

Толкова за днес.
[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

24 thoughts on “Седмичен обзор – 11.09.2013. Alitalia, крадци и забавни румънци

 1. Както казва една приятелка: “защо продължаваш да се извиняваш, че си закъсняла и без това не ти вярвам”, та и ние така;)

 2. “Прилежащата мощна икономика” според мен може да се разшири така:
  “Прилежащата мощна икономика, която да осигурява постоянен поток бизнес пътници”. Иначе стои малко неясно. Ама може само на мен да ми стои неясно де :).
  “Нескучните новини” за “нивото на водата в сантиметри” изби рибата. Отново. Как ги измисляш тия? Винаги съм се чудил.

  1. правилно, аналогията силна икономика – бизнес трафик ми липсва. Основен постулат, е че икономичните пътници са под санитарния минимум за традиционните авиокомпании, а печалбата идва от бизнеса, респективно от полети до бизнес ценрове.

   Много зависи от текущото настроение каква простотия ще ми дойде на акъл :)

 3. Да , bed bugs са дървеници и при хора с по-слаба имнунна система може да причинят ужасен обрив за седмица-десетина дни наподобяващ един от видовете шарка. Виждал съм на живо и е ужасно. Ако човекът наистина ги е видял разбирам гнева му. Обеззаряването е много сложно и общо взето изисква евакуация за няколко дни заради третирането с препарати и изхвърляне на всички дюшеци , та е разбираемо и защо хотелите се правят на ощипани.

  Сблъсквал съм се с тях в един римски хостел , който иначе си беше ОК и видях какви са последствията . За щастие се оказах неподатлив макар явно и мен да ме бяха лазили зверовете ;-)

 4. Дървениците от няколко години са изключително сериозен проблем в почти цяла Европа или поне в западната част. Във UK дори има национален план за справяне с проблема.

  Локалното “лечение” в дадено жилище, стая или хотел никак не е сложно. Нито пък включва изхвърляне на дюшеци и няколко дневна карантина :) Единствената по- сериозна опасност е да не си ги занесете вкъщи :)

  1. В момента гледам филм по NG Wild относно дървениците и се прави точно това – пръска се навсякъде с препарат който е токсичен и изисква напускане на жилището и всички дюшеци , завеси и възглавници в помещението се изхвърлят , защото там може да има яйца на гадинките.
   Та ако знаеш по- добър начин за борба с тая напаст моля да споделиш нещо конкретно.

 5. Знам политиката на блога и сайта спрямо политиката , ама тия неща наистина си заслужават тъпомер в близко бъдеще :

  Oрешарски поискал в Китай директна полети Пекин до София. Росен Плевнелиев пък поискал днес в Естония редовни полети Талин – София.

  Тия хора наистина ли са толкова тъпи или нас имат за малоумни ???

  1. Що се връзваш толкова, не са първите, нито последните политици, които като идат в чужбина почват да откриват линии. Без значение от правителството и без значение от името на политика, само мащаба е различен. Пловдивския кмет щеше да открива турски чартъри, президента ще открива полети до Талин.

 6. Проблемът на Алиталия не е толкова икономиката на Рим (все пак това е една от основните туристически дестинации, вкл. и за религиозен туризъм). Вътрешният авиопазар в Италия се е свил след въвеждането на високоскоростните влакове. От Рим до Милано или Венеция се пътува с влак само 3 часа, и самолетът просто не може да издържи на ценовата конкуренция. Отделно Луфтханза е захапала североиталианските летища (Торино, Милано, Верона, Венеция, Болоня, Генуа, Флоренция) и предлага връзки през Мюнхен до целия свят. Да не забравяме, че Swissair беше една от първите компании, която фалира, въпреки банките в Цюрих и сега Swiss е бледа сянка на това, което Swissair е било преди 20 години. Амстердам не е кой знае какъв банков център, но КЛМ се представя доста добре.

  1. Не мисля, че вътрешния пазар им е главния проблем. Все пак тия високоскоростни влакове са факт от последните години, а италинците са си били в дупка винаги, със сигурност не им помага де. За Милано е така, на практика най-силния икономически регион в Италия е завзет от чужди авиокомпании, това имах и аз предвид като споменах Милано. Колкото до Swissair, те просто не бяха пригодени за днешните реалности на съкращаване и оптимизация на разходи – луксозна и скъпа авиокомпания, с не особено добра географска локация.

   Както и да е, правилно, че доста опростено ги представих нещата, причините със сигурност са комплексни, но споменатата от мен ми се струва основна. Алиталия нямат лукса да са на брега на Атлантика като Амстердам, нямат лукса на финансовото сърце на Европа като Франкфурт, Лондон, Цюрих и Париж, нямат лукса на масивен латиноамерикански трафик от Испания. Не че всички изброени представители са цъфнали и вързали, ама изглежда имат поне някакъв начален старт…

 7. Конкуренцията на влаковете и тя не е чак такъв фактор – по-скоро, както казва Георги, Air Dolomiti (много свястна компания между другото) обслужва цяла Северна Италия до Мюнхен (Monaco) и Виена и от там до целия свят.
  Иначе Цюрих-Париж има и TGV, и самолети. За влаковете билетите свършват някъде между 2 и 4 седмици преди пътуването. Самолетите и те не са празни. Така че всичко е до броя бизнес пътници, за които удобството, а не цената е определяща.
  Даже наскоро пак проверявах за билети и цените са 1:1 влак:самолет.

 8. А дали корпоративната култура на AlItalia не е като например в БДЖ? Ако е така може 100 пъти да направиш нов бардак и той пак ще фалира заради старите “експерти”.

  1. О, много удачно сравнение. За старата Алиталия преди фалита със сигурност е така, и тоя пример със съществуващия офис, при положение, че не се лети до там е красноречив. Но от 2008 насам уж са частна фирма, по-оптимизирана и би трябвало уж да са реформирани…

 9. mitat za business-traffic sled milenium-a v europa e mnogo staro klische. nesastojatelno.
  a al italia ne e olympic airways…

 10. Липсват ми седмичните ти обзори. Този форум на магеланците е на път да затрие аерохриники, а това не е честно. Аз си държа на аерохроники повече от магеланци.

  1. Е последния е само преди седмица де, преди това бях 3 седмици в България, а това обикновено е времето, когато рядко намирам време за нещо, може да видиш и миналото лято как беше :) Че форума там поглъща доста време, което би могло да бъде вкарано тук (или където и да е с другите неща, с които се занимавам) е ясно, че постовете се разредиха също е ясно, но нямам намерение да спирам. Никакво.

   1. Е, то и аз нямах намерение да се женя, ама… :)
    А темата за блога и форума сме я дъвкали с теб :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *