Седмичен обзор – 09.08.2013. Влюбени двойки и реформирани съседи

Новини

Добре дошли в поредния седмичен-двуседмичен обзор. Как сте, минаха ли почивките? Стига ви толкова small talk, да се захващаме за работа. Авиокомпанията на западните ни съседи преживява трансформация, Боинг и Еърбъс пак се дърлят за нещо си, 2 забавни клипчета, а накрая – easyjet искат да затворят пътниците си в Женева за тяхна сметка.
 

JAT става Air Serbia и започва полети до София и Варна

Авиацията е от областите, които са най-слабо податливи на промени. И не говорим само в техническо, а във всякакво естество, например брандинга и имиджа на авиокомпаниите. Една от малкото сфери, където е някаква гордост да имаш “национален превозвач” и за тази привилегия доста правителства изливат ресурси в зле управлявани бездънни ями, които организационно са някъде в средата на 80-те.

Класически пример за това е, или по-скоро беше, сръбската JAT, което е съкратено от Jugoslovenski Aerotransport. Няма шега, няма измама, Югославия до преди седмица още съществуваше в небето. Czech Airlines също си имат CSA на логото, а пък Aeroflot упорито си носят сърпа и чука, били разпознаваеми символи, казват. Както и да е, JAT разбутаха застоялия въздух около себе си и се продадоха на една от пробивните арабски авиокомпании с бездънни джобове – Etihad. Като част от промяната следва преименуване на по-модерното Air Serbia.
 

 
А това, което нас най ни интересува е, че новата/стара авиокомпания ще започне полети от Белград до София и Варна. Можете да подминете с насмешка потенциала на краткия полет, особено от София, но идеята тук е съвсем друга и глобална. Air Serbia ще са нещо като балкански разпределителен център на Etihad, което означава, че от всички краища ще им захранват полетите между Абу Даби и Белград, а от там – до целия свят. На по-разбираем език – след Qatar и Turkish, още една компания отваря достъп до Азия/Австралия за българските пътници, без да е необходимо да прекосяваме цяла Европа на запад, както често се случваше досега. Да се надяваме да се отрази благотворно на цените, а в някой прекрасен ден може и да си мечтаем за директна линия на Emirates, Etihad или Qatar. Де късмет, де.
 

Еърбъс срещу Боинг, епизод пореден

Новата серия на сапунката кой е по, по, най се разрази последните дни, след като някакъв английски регулатор със сложно име е отсъдил, че няма нищо нередно в реклама на Боинг, която твърди, че техният 747-800 самолет е по-икономичен от Airbus А380. Рекламата е меко казано безумна, защото сравнява натъпкан леко като консерва Боинг с доста просторен Еърбъс, малко става като ябълки и круши. Мотивите на регулатора са: никой, който би си купил самолет, няма да го купи на базата на тая реклама, така че тя не е подвеждаща. И са прави. Ама тогава можем да се запитаме, кому е необходима въобще рекламата?

Явно е необходима на широката публика, защото някакъв необясним за мен патриотизъм по оста Европа-САЩ избива в съперничеството между двата гиганта. Даже на национализъм бие. И явно Боинг нямат против да надъхват тази зомбирана част от феновете си, може би с тайната идея същите после да натискат авиокомпаниите да купуват американски самолети. Самата реклама е тъпа и подвеждаща и всеки, който е преминал пети клас, може да открие проблемите в сметките и че е типичен пример за стъкмистика. Но карай да върви.
 

 
На мен, като малко неутрален наблюдател, ми е много любопитно да избирам страна, при положение, че нов голям самолет се появява веднъж на 6-7 години, просто нямам лукса да игнорирам половината машини, щото съм фен на другата половина. Това не са Реал Мадрид и Челси, които играят 4 пъти в годината. Ама хората си се дърлят и компаниите им пригласят.

А иначе са хвани единия, удари другия, като тръгнат да се обясняват кой кога е получил нередовна субсидия и се оплакват на моля другарката, при положение, че и двете фирми са под протекции от съответните правителства и две мнения няма.

А историята познава и доста по-стилно взаимодействие между двата гиганта. Ето това изпратиха Airbus на Boeing през 2007-а, когато изкарваха за първи път 787 от хангара.

От името на Airbus, бих искал да поздравя вас и вашите колеги от Боинг с показването на първия ви 787. Днес е велик ден в историята на авиацията. Защото, когато се стигне подобен крайъгълен камък, това винаги е отражение на усърдна работа от целенасочени хора, вдъхновени от магията на полета. Въпреки че от утре Еърбъс отново се залавя да е упоритият конкурент, то днес е денят на Боинг, ден за празнуване на 787.

 
В последствие се оказа, че в този велик ден за авиацията, Боинг са показали на света куха черупка, сглобена в последния момент с болтове, купени от местния хипермаркет, ама това е отделна тема.
 

Предложение във въздуха

И от едната влюбена двойка Еърбъс и Боинг, към друга, този път не толкова абстрактна. Любител пилот се качва с приятелката си на малко самолетче, за да се поразходят и да се порадват на гледките. Между другото, някой хубав ден ще си изкарам и аз подобен лиценз и ще си обикалям, извинявам се за отклонението.

Та, полетът се развива нормално, много приятни гледки, снимки и усмивки, докато в един момент нещо в самолета става. Какво точно – вижте клипчето.
 
httpv://www.youtube.com/watch?v=kxTAjVGN4CE
 
Малко прекалено сладникаво според мен, но щом се обичат младите, нека се вземат! Не съм сигурен дали си заслужава ефекта да изпиташ почти смъртна опасност, за да получиш предложение за женитба. Замисляйки се малко и почесвайки се по брадичката, то всяко предложение за женитба си е един вид почти смъртна опасност, така че може би правилното психологическо състояние е постигнато. Но поставена в такава ситуация, мацката естествено, че ще каже “Да”. В тоя момент сигурно и на Трифон Иванов би казала “Да”.

Свалям маската на циничния олигофрен. Клипчето си е веселко, приятна музичка, че и фабула си има. Предполагам ви интересува коя е красавицата, как се казва и да я видите в цял ръст. Казва се Diamond Star. Ето я:
 

 
В тоя контекст, още едно клипче, което изтече по международния обмен, докато пишех. Пак са двама, пак единият си мисли, че го грози смъртна опасност, но няма предложения за женитба!
 
httpv://www.youtube.com/watch?v=Bru7ufw5TNk
 

За един непораснал баща

Хич не съм съгласен със заглавието на следващата новина, която гласи “Баща на годината строи симулатор на 737 в стаята на сина си“. Не го е построил за сина си, а за себе си, и най-вероятно не е имало място в гаража и клетото дете са му отрязали демократичните права и симулаторът е засилен в стаята му без много хър-мър. Но стига за правата на децата, кой съм аз да се оплаквам, със сигурност и на мен ми се щеше да имам работещ симулатор в стаята ми, макар и да не ми е позволено да го пипна, щях да съм звездата на махалата.

Симулаторите иначе са много интересни машинки. Този изглежда добре отвътре, но не успях да го видя отвън. За да е истински симулатор, би трябвало кабината да е окачена на лостове и пружини, които да я накланят при съответните маневри, да я тресат при турбуленция и т.н. Общо взето компютрите решават всичките сложни динамични уравнения, преценяват в реален полет как би реагирал самолетът и оттам пружините и лостчетата добавят точно такова движение. Дърпаш щурвала – кабината се вдига нагоре. Е, не можеш да докараш екстремни маневри като безтегловност, логично, но пък за сметка на това, можеш да грешиш колкото си искаш! Имаме си такъв симулатор в нашия факултет.
 

SIMONA
SIMONA

 
Казва се SIMONA, което е абревиатура на Simulation, Motion, Navigation. В научния свят абревиатурите са като в политиката, първо измисляш как ти се казва партията, после натамъняваш какво точно означава. На всички студенти ни дават да се порадваме на SIMONA-та веднъж в следването си за половин час и това беше краткият момент, в който наистина бях пилот, което оправдава донякъде редовния тъп въпрос, който ми се задава – “Абе ти кога ще ставаш пилот?”. Покарах малко Boeing 777, успях да кацна добре от втори опит, първият беше такъв, че извън симулатор не бих имал втори.

Обратно към бащата, лишил сина си от жизнено пространство. Ми евала! И дано успее да сертифицира чудото (няма да му е лесно!), защото тая работа не е като оная работа и не става само с купуване на чарколяци от ebay.
 

Лека техническа грешка се превръща в реклама на easyjet

Пак съм след дъжд качулка, но какво да се прави, като традиционните медии са по-бързи с куриозните новини от мен. Та техническа грешка в системата на easyjet уведомява пътниците, че поради лоши метеорологични условия полетът им от Женева за Лондон закъснява с 86 години!

Имайки предвид последните дела по европейските регулации, това означава, че авиокомпанията е принудена да ви плаща храна и хотел в Женева за тези 86 години. Ииии, бре, курорт еееее!

Можеше да им дадем едни тъпомер, заслужен е, донякъде, но си мисля, че след като easyjet напълниха де що има сайтове с тази тяхна добродушна грешка, положителният ефект от маркетинга трябва да се оцени и най-светлото отличие, раздавано от този блог, да остане за следващото издание. Както на О’Лиъри не трябва да му се дават тъпомери за глупостите, които говори, трябва да се дават на журналистите, които го слушат!

Това е, до скоро!
[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

11 thoughts on “Седмичен обзор – 09.08.2013. Влюбени двойки и реформирани съседи

 1. На по-разбираем език – след Qatar и Turkish, още една компания отваря достъп до Азия/Австралия за българските пътници, без да е необходимо да прекосяваме цяла Европа на запад, както често се случваше досега.

  Ako ne me luze pametta, WIZZAir shte pocne skoro da leti do dubai… A ottam … I nawsiakude

  Ps. Sorry za shliokovicata.. S Ipad-a sum w postoianna woina :(((

  1. Не те лъже паметта, но това не отваря кой знае какви възможности за летене нататък. Най-малкото кацат на друго летище на тоя етап. Задължително ти е необходима и виза. При закъснели и отменени полети, ако си изпуснеш връзката пиеш една студена вода. А и в крайна сметка мисля, че ще е рентабилно финансово само в редки случаи. Просто техните полети са предвидени да летиш само до Дубай и толкоз, не да прекачваш за Азия/Австралия от там.

 2. Мисля, че достатъчно авиокомпании предлагат полети до някой от хъбовете (Истанбул, Емирствата)(говоря за Източна Европа), и след това до цяла Азия, така че не мисля, че някой би си причинил още един полет до Белград. Така че за мен полетите София-Белград и Варна-Белград са малко безсмислени, но може би времето ще ме опровергае.

  1. Истината е да имаме директна връзка натам, с възможности за прекачване. А такава нямаме. Второто най-добро е с едно спиране. Турците безспорно са най-удобни, но е добре да има конкуренция за да не се оливат с цените. После идват Катар, където спирането в Букурещ е кратко и не се слиза от самолета. А другото е въпрос на предпочитания, едно по-малко прекачване ако примерно летиш София – Франкуфурт – Сингапур, а не София – Белград – Абу Даби – Сингапур, но поне 2 часа повече полетно време…

 3. Ало, хроникьор, къв е тоя плюс, бе?
  Георги+, бре-бре!

  На Туньо малко жени по света биха отказали. А на мацката от клипчето милиони жени по света и завиждат…нищо, че не е Туньо.

 4. Да си призная, като пусна снимка на “красавицата”, бях искрено объркан. :D
  После се усетих кой сайт гледам.

  П.С. Турбуленцията.

 5. Уиз те забиват в пустинята – трансфер между летищата да, няма невъзможни неща. Във форума Магеланци има много такива кобинации между Wizz, Easy Jet, Ryan Air за Европа. Визата е проблем, който оскъпява нещата – трябва да се върже човек поне за 1 нощ с техен хотел. Може би е оправдано – пристигаш с Уиз, разглеждаш за 1 ден поне Дубай, преспиваш там и на следващия ден летиш за крайната дестинация.
  Какво правят катарците – нещо подобно са сърбите. Всички полети от София минават през Букурещ. Няма директен полет София – Доха. Факт, е че заради Букурещ се губи малко време – около 2 часа. Но това е положението – 7 милиона българи не могат да захранят и един самолет среден или нисък клас за Азия/Африка/Автралия. През 2012 пътувах с Катарците – 20 българи в самолета за Доха. Е, като се качиха клиентите им от Букурещ – самолета се напълни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *