Седмичен обзор – 19.07.2013. Z-та световна война, призрачни летища и градове и тъп хумор

Z-та световна война

Откога не беше излизал обзорът в петък, когато му е времето? Не помня и аз, но силно вероятно скоро звездите да не се наредят пак по тоя начин, така че оценете момента, докато го има! Много съм си наточил критичното перо и първо ще мине под ножа новият филм с Брад Пит, последван от доста неразумни харчове на запад и изток, респективно в едно испанско летище и китайски градове. За десерт, счупено тъпомерче за неизвестен извършител. Какво чакате, започвайте да четете!
 

Филмово ревю: Z-та световна война

Барабар Петко с мъжете пак ще се прави на кинокритик. Ами филм с Брад Пит. Филм с Брад Пит за зомбита. Без да съм сексист, първото изречение е достатъчно на 50% от човечеството, а второто – на голям процент от останалите. Няма да му анализирам сюжета, фабулата и какво демонстрирал лирическият герой с пълната с адреналин сцена между 02:20 и 02:34, ясно ви е, че филмът е лятна времегубка и единственото, на което може да се надявате е, че няма да ви умрат от полезните мозъчни клетки. В днешно време за това се борим – като излизаме от кино салона, да не гледаме виновно в пода, че сме гледали такава тъпотия и да се опитваме да се измъкнем от неловкостта с тъпи шеги. В интерес на истината, филмчето е ОК, стига да не сте натоварени с някакви екстра мега очаквания. По-долу следват известно количество спойлери, ако ще гледате филма, може би не е добре да четете, предупреждавам превантивно, въпреки че съм особено духовит в следващите два параграфа и може би не е за изпускане!

Аз, естествено, искам да обърна внимание на авиационния аспект. По средата на филма Брадчо и компания спират един самолет точно преди излитане, Airbus A330 на Belarus Airways. Само тоя доста крив кадър намерих от филма:
 

Belarus Airways, Z-та световна война
Belarus Airways, Z-та световна война

 
Откъде да започна. Belarus Airways не съществува, но това е бял кахър. Нормално е, че беларуска компания ползва западен самолет, на самите Аерофлот отдавна им увря акъла, нищо, че вътрешен натиск продължава да ги кара да залагат на родното. Сега, може малко да ми е прехвърчало покрай очите, но надписа на самолета във филма ми се видя A330, а това на снимката с тези уинглети по ми мяза на А320 отвсякъде, прав ли съм? Я някой, който ще гледа филма тия дни, да потвърди! Купонът почва малко след това. След като самолетът е успешно спрян точно преди да излети, Брад успява да се изкачи в кабината по някаква стълба, спусната от пилотите точно под кокпита! ВТФ?? В разгара на битката пък изведнъж им просветва, че да се отърват от зомбитата, трябва да се взриви граната в самолета. Комплексната физика на пораженията и катастрофата, която следва от подобен акт, ми е трудно да обясня доколко е достоверна, но си мисля, че няма да стане баш така самолетът да се разбие зверски, а Брад и вярната му дружка да бъдат спасени само от предпазните колани и едва ли не да станат и да се изтупат с репликата “некой ден ще се изтрепем в тия самолети с тия гранати”.

За подобни филми човек трябва да е широко скроен и с богата фантазия. Зомбита да ни нападнат, какво толкова, възможно е. Там, където се проваля изцяло достоверността на филма, не е със зомбитата обаче. А с американския товарен самолет, който разнасяше Брадчо насам-натам и е чистокръвен руски АН-12. Е те тук се чупи доверието между зрител и режисьор, когато видиш руски самолет, маркиран с US Army.
 

Airliners.net Photo ID 2059378:

Untitled (Meridian Avia) Antonov An-12BK
Click photo for large version!

 

От зомби-филм към зомби-летище

Редовен номер на подобни филми е да ти показват тягостни кадри с празни градове без нито една човешка душа. Нещо такова, само че без зомбитата, се случва на испанското летище Ciudad Real. Започнало като мега амбициозен проект, преди да се спука испанският строителен и световен финансов балон, се предвижда летището да е нещо като конкуренция на Мадрид, с директна влакова връзка, писта, която може да поддържа А380, 10-милионен терминал, всичко лъскаво и изпипано. Реалността в днешно време изглежда така:
 

Летище Ciudad Real, Снимка: dailymail/getty images
Летище Ciudad Real, Снимка: dailymail/getty images

 
“Единствената печалба в това летище беше изграждането му”, така разследващ журналист коментира плановете, които по мнението му са били твърде амбициозни още в началото на проекта, когато небето е било синьо и всеки човек с шпатула в ръка е изкарвал хилядарки. Просто цялата идея е била строителните фирми да източат финансите, които щедро са се леели в годините на бума и последният да затвори вратата. Правени са плахи опити да заработи летището, но малкото полети на Iberia, Vueling и Air Berlin донасят едва няколко хиляди пътници за сметка на планираните милиони. През 2012 летището е обявено във фалит и затворено. В момента луксозните терминали, дълги писти и стъклени сгради стоят празни, като символ на човешката лакомия. Леко са били оживени наскоро от тест на спортни коли от Top Gear, нямам търпение да гледам епизода, но това ще му е май.

И ако това призрачно летище трябва да служи като за урок на всички как не се прави устойчив растеж, то какво да кажем за задъхващия се Китай, който е толкова хиперактивен във всички области, че не се спира. И не може и да си позволи да спре. И без това съм на всяка манджа мерудия, та да не се изкарвам и експерт икономист, но следващото клипче ми се видя много любопитно.
 
httpv://www.youtube.com/watch?v=pbDeS_mXMnM
 
Който не може да гледа филмче, ето го резюмирано в текстов вариант: цък. Освен любопитно, честно казано е и малко страшно. Но ми се ще да разгледам, обстановката около теб да има само огромни празни сгради, празни булеварди и един отворен магазин за играчки е точно, ами, като зомби-филм. Ей това ми е интересно да изпитам, а не как Брад Пит спасява семейството си и света.
 

Минутка за реклама

На английски си има много як лаф “no pun intended”, но на български не знам как да го преведа. Иде реч, че отново ще рекламирам Раянеър, с новата им стара инициатива за реклама, която включва слагане на лога на самолетите.

Не че е нещо новаторско, историята познава всякакви рекламни окраски – от стилни, като тази на Пепси на Конкорд…
 

Pepsi Concorde. Изт: Jose M. Palacios/ concordesst.com
Pepsi Concorde. Изт: Jose M. Palacios/ concordesst.com

 
…до безкрайно кичозни, точно от Ryanair.
 

 
Но и това ще бледнее вероятно, ако 1 към 1 се изпълни рекламата по отбелязания в пресрелийза на Ryanair начин.
 

Новата рекламна кампания на Ryanair
Новата рекламна кампания на Ryanair

 
Как ли ще стои едно aerohroniki.com или magelanci.com там, а?
 

И счупен тъпомер отива за…

Ами да ви кажа, не знам за кого, ама някой го заслужава със сигурност! Някакъв уникален мега развален телефон се получава след катастрофата на Asiana в Сан Франциско и в крайна сметка, имената на пилотите биват изписани на екрана на една местна телевизия по следния начин:
 

Имената на пилотите според KTVU
Имената на пилотите според KTVU

 
В друг контекст може и да е мега забавната шега, ако човек се кефи на подобно чувство за хумор, ама при положение, че говорим за сериозен инцидент с 3 вече жертви, е особен тип крайност.

Имената попаднали в канала отнякъде си, от там звъннали в NTSB (National Transportation Safety Board – американската служба за разследване на инцидентите), откъдето уж ги потвърдили. Оказало се, че личността, която ги е потвърдила, е клет стажант, който както всички стажанти, има правото само да си държи устата затворена, но и който най-вероятно съвсем не е разбрал какво потвърждава. Така се навръзват няколко дупки по веригата и “шегата” излиза на екран.

Ироничното тук е, че в днешно време повечето самолетни катастрофи се случват точно по този начин, чрез наслагване на фактори, които се подреждат неприятно един след друг. Имената нямаше да видят екран, ако телевизията беше вникнала в първоначалната информация, ако бяха потърсили истински официален източник от NTSB, ако намереният стажант също е помислил за секунда или е предал отговорността на висшестоящ, че дори и операторът обратно в телевизията е могъл да спре излизането на тая глупост на екран. Но за съжаление, всички защитни механизми, точно както в самолетните катастрофи, по някаква причина не са сработили. Кой е носител на тъпомера – оставам за вас.

До следващия път.
[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

6 thoughts on “Седмичен обзор – 19.07.2013. Z-та световна война, призрачни летища и градове и тъп хумор

  1. Мда, А310, иначе не видях дали на самия самолет не пише 330 (няма да се учудя).
   Иначе сцената беше много яка и доста реална като за филм (ясно, че в реалната реалност това няма да стане точно по този начин)… :D

   1. Верно, спя :) Щото ми се мерна А330, в следващия момент wing fenc-a и си викам, тука има нещо гнило :) Аз се чудя и друго, дали граната би могла така да изкърти обшивката и да отвори такава дупка, предполагам зависи колко близо е до стената, за да няма време шрапнелите да се разпръснат…

    1. В една серия на mythbusters тестваха подобно нещо (бомба в самоплет, плюс херметизация и т.н.) и ефектът беше сходен… само не помня дали вътре в самолета не стана доста по-голяма лютеница и дали цялото това нещо не би се разпаднало тотално и не би паднало като тухла вертикално надолу…

 1. Хайде сега, пак нищо не казваш за любимите ти Dreamliner-и, а не е като да липсват новини по въпроса, тъкмо две за седмица. След батериите се оказа и че черните кутии обичат да се самозапалват :))

  1. любимите ми, къде съм казал че са ми любими? Не пиша по темата, защото трудно се пише. Без да търсиш сензации и да си смучеш от пръстите. Не знам как под един знаменател да поставя проблемите в тоалетната със пожара на Хийтроу, че и да вадя адекватен избор от там. Че прекалено множко неща му се насъбраха на дриймлайнера – факт. Че медиите реагират като оголен нерв на абсолютно всяка случка с него – също е факт. Авиокомпаниите също са с повишено внимание и предприемат твърди мерки при най-дребното несъответствие, което също е разбираемо. Повече от това на тоя етап трудно мога да коментирам, освен ако не се задълбая във всички дребни инциденти, на които разследването често не е публично и да кажа какво е общото, между етиопския случай и тия от януари, и тия на United…при положение, че паралели няма никакви. Грубо би могло да се каже, че аутсорсването им играе лоша шега, ма и това е много повърхностно наблюдение. Задълбочено нямам.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *