Предстои ни първи полет? Какво да правим? Част 2: От излитане до кацане

трансфер

Такааааа. В първа част излязохме от вкъщи и се добрахме до самолета. Сега ще се опитаме и да кацнем!
 

Преди излитане

Кютим си на седалката и оглеждаме с любопитен поглед обстановката наоколо. В един момент по уредбата прозвучава благият глас на стюардесата, който споменава, че всички електронни устройства трябва да са изключени, а мобилните телефони да се прехвърлят на airplane mode и после да бъдат изключени. Това е много деликатна и конфликтна тема. Няма да ви досаждам с подробности, само ще спомена накратко личното си мнение – просто изпълнете инструкциите, по това време екипажът има да свърши ужасно много неща и недейте да ги занимавате с излишно философстване. Има битки, които човек си заслужава да води, тази не е от тях. Да, електронната ви книга няма как да свали самолет. Да, на теория би трябвало да ви накарат да си спрете и електронния часовник, което е смехотворно. Но не девойчето в самолета е отговорно за това, тя просто се опитва да си свърши работата ефективно, а когато и отнемате от времето с дървени философии, само пречите на останалите, а и на себе си.

Следва инструкцията за безопасност. С отривисти заучени жестове ще ви бъдат посочени аварийните изходи, мястото на спасителните жилетки, ако се наложи приводняване, както и какво да правите при декомпресия. Любопитно е да се наблюдава при първия ви полет, после става скучно, защото из целия свят демонстрацията е една и съща. Има авиокомпании, които я разнообразяват, като я пускат на интересни видеоклипчета, любими в тая област са ми Air New Zealand, но и там на второто гледане почваш да се прозяваш. Все пак добре е да не демонстрирате публично колко сте отегчени.
 
httpv://www.youtube.com/watch?v=xJheoLUtX_Q
 
Самолетът е избутан от стоянката си и започва рулиране към пистата. Ако полетът е преди изгрев или след залез, тук ще бъдат изключени светлините в кабината. Не се притеснявайте, нищо страшно няма, просто ако се наложи внезапно прекратяване на излитането и евакуация, е добре зениците ви да са привикнали с условията навън. Затова кабината се притъмнява, за да не излизате от нея като слепци, ако се наложи. По подобна причина капаците на илюминаторите трябва да са вдигнати и при излитане и кацане, без значение колко ви блести слънцето в очите.
 

Във въздуха

Стигаме и до първото излитане. Магически момент. Двигателите се форсират и самолетът започва да ускорява по пистата, в един момент, почти незабележимо се отлепя от земята. След 150-ина излитания, все още е нещото, което чакам с нетърпение при всеки полет. Ако сте до прозореца и се налага вираж, скоро след излитането ще имате уникална панорамна гледка към отдалечаващата се земя, не я пропускайте!
 

 
Вече сме набрали височина, чуват се два тона и изгасва предупреждението за закопчаните колани. Това означава, че вече можете да махнете колана, да включите електронните устройства (телефона задължително в airplane mode), а пък за доста от дамите, да се включат във ежеполетното състезание за това коя ще е първа в тоалетната.

Огромен процент от полетите минават безгрижно, но в редки случаи може да има турбуленция. Усещането може да е от леко потреперване на самолета, до доста сериозно лашкане нагоре-надолу и настрани. Място за страх като цяло няма, самолетите са проектирани да издържат много по-сериозни натоварвания от която и да е турбуленция, единственият проблем е, че при силните такива с големи пропадания може да ви стане неприятно на стомаха. Усещането е подобно на потегляне надолу с асансьор, внезапно спиране, пак потегляне и т.н. В общия случай ще премине сравнително бързо, усещането е неприятно и за пилотите и затова се стараят да го избегнат. Ако все пак се случи, ще бъдете любезно помолени отново да закопчаете коланите, защото ако не сте, при рязко пропадане може да си шибнете умната главица в тавана. Коланите между другото хич не са натрапчиви, просто ги дръжте закопчани по време на целия полет.

Ако летите с традициионна авиокомпания, по някое време екипажът ще се разшета и ще почне да минава с колички по коридорите. Обикновено се предлагат безалкохолни, бира, вино, кафе и чай. Евентуално някакво нелепо извинениe за закуска/обяд, което със сигурност ще ви е интересно, защото ако не сте се качвали на самолет преди това, едва ли сте предполагали, че толкова малки сандвичи могат да съществуват. Изключение правят полетите на дълги разстояния в големи самолети, при тях си има полусериозен топъл обяд, обикновено някаква мини пържолка с гарнитура, паста с доматен сос и т.н. Ако сте с нискотарифна, всички тези благинки се заплащат. Проблемът е, че напоследък бизнес моделите се смесиха и освен ако не се поинтересувате предварително, трудно можете да разберете дали храната и напитките се плащат или не. В такъв случай, няма нищо срамно да питате, а ако се стеснявате можете просто да огледате дали екипажа сервира на всички или само на тези, които поискат нещо – във втория случай със сигурност се плаща.
 

Снижаване и кацане

И така, наближаваме кацането, което общо взето означава повтаряне на описаните процедури в обратен ред – затягане на коланите, спиране на електронните устройства, вдигане на илюминаторите. Опирането на земята е не по-малко магически момент от отделянето, но ще си спестя поетичните описания, за да си го изпитате сами.

Нали знаете какво е наносекунда? Времето между включването на зелената светлина на светофара и изсвирването на клаксона на пернишкия Голф зад вас. Същата наносекунда минава и между опирането на колесниците и първите разкопчани колани, изправени пътници и отваряне на багажници. Не бъдете толкова нетърпеливи, да, може вече да сте на земята, но нищо не е приключило, металната консерва все още пердаши с голяма скорост и ако не ми вярвате, вижте какво стана със самолета на Air VIA миналата седмица във Варна. Седете спокойно, няма да ви избяга нито изхода, нито багажа, нито роднините, които умират да ви чуят по телефона.

ОК, вече сте кацнали, извозват ви до изхода или ходите по ръкава до него и изглеждате леко неориентирани, като оня симпатичен дядка Брукс, който току що бяха пуснали от затвора в “Изкуплението Шоушенк”. Място за паника няма. Почти веднага след като влезете трябва да видите табели – към Baggage claim (получаване на багаж) / EXIT (изход) и Transfer (за трансферни пътници).
 

Към изхода с куфарите и трансфера
Към изхода с куфарите и трансфера

 
Ако полетът ви е с прекачване, поемате в посока Transfer. Сравнително наблизо трябва да има монитори с разписанието, където да проверите на кой изход е следващият ви полет. Проверявате, че е да речем на D29 и като истински леминг поемате по табелите, без да знаете къде точно отивате. Не се притеснявайте, най-вероятно ще е точно там, където трябва. Възможно е, ако влизате/излизате от Шенген, да се мине през втора проверка за сигурност на ръчния багаж и втори паспортен контрол – нормално е, за да не го правя по-сложно, отколкото е, просто следете табелите към изхода за следващия ви полет и няма да сбъркате. Ако сте се притеснили за багажа ви, някой чужденец да не набара мускалите с розово масло, по неведоми пътища куфарът ви ще пътува в подземните коридори и ще ви чака в самолета. Освен, ако не говорим за страната на неограничените възможности и свобода, където по летищата е жива полицейщина (иронично, а?) – там ще се наложи да си вземете куфара и да минете отново проверка за сигурност.

Има един единствен притеснителен момент при полетите с прекачване и той е при евентуално закъснение на първия полет, което да направи времето за прекачване малко. Нормалните авиокомпании ще изпратят служител да ви чака още на изхода, с табелка с дестинацията и да ви прекара бързо през всички формалности. Има и такива като Луфтханза, които ще ви вземат с микробусче още от самолета, ще ви прекарат през специален паспортен контрол и ще ви закарат директно на другия самолет. А има и такива, които нищо няма да ви кажат. Затова, ако първият полет закъснява, няма лошо да сте малко проактивни и да информирате някоя стюардеса за вашата ситуация. Тя ще предаде на капитана, а той ще се свърже със земята и ще ви кажат какво е положението.
 

На земята

Превъртаме напред (или назад, зависи от гледната точка) и пак сме пред табелата Baggage claim/Exit и Transfer. Нямаме вече накъде да се прекачваме и поемаме към куфарите. Отново е възможно да минете една камара коридори, от които да ви се завие свят и да загубите всякакво чувство за ориентация, но просто следвайте табелите. Ако полетът пресича границите на Шенген, отново е възможно да има паспортен контрол преди да стигнете коланите за багажите. Тук пак трябва да потърсите информационно табло, на което ще е отбелязано вашият полет на кой номер колан е.

Отивате там, закибичвате и се молите теорията на вероятностите да ви пощади и да не сте от малкия брой хора, чиито куфар е заминал за Мурманск. Ето го, вози се на колана към вас и искрено се възхищавате на чудото как сте успели да се справите и вие, и багажа ви невредими. Поемате куфара и освен ако нямате предмети от рода на оръжие, много пари и индустриални количества домашна ракия, невъзмутимо поемате към изхода, маркиран с “Nothing to Declare” (Нищо за деклариране).
 

Нищо за деклариране
Нищо за деклариране

 
Излизате от вратите и виждате накачулени хората, които чакат любимите си. Дано да имате късмет и вас някой да ви чака. Ако не, то просто за последен път следвате табелките EXIT и излизате от летището. Сигурно ще сте не по-малко стреснати, като сте за първи път на ново и непознато място, но тук моята отговорност към вашата съдба приключи! Прекарах ви от вкъщи до изхода на летището в крайната дестинация, надявам се пътуването да е било приятно за вас!

P.S. Внимавайте много с такситата. Копърките не са българско изобретение, напротив, дори в големи и развити държави е пълно с ментета, затова отклонявайте любезните предложения на всякакви непознати в терминала да ви предложат такси. Винаги взимайте само от официалната стоянка.
[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

76 thoughts on “Предстои ни първи полет? Какво да правим? Част 2: От излитане до кацане

 1. А, това вече е друго нещо ;) човек не може да те похвали, а знаеш колко рядко ми се случва:)Та значи – браво Георги, браво Жоро! Кога успяваш да пишеш и тук и да ни следиш за глупостите във форума не знам, но наистина заслужаваш да ти дойдем на гости ;)
  Много се посмях на “може да си шибнете умната главица в тавана”, но да, от това най-много ме е страх :)

  1. да НЕ ме похвали имаш предвид :) За сега се справям, постовете тук се поразредиха от един седмично на един на 10 дни, но няма как, ще балансираме. Когато правиш нещо с кеф време се намира винаги :)

   А проблема с умната главица си е реален, но директно изчезва, ако си държи човек колана, дори да е хлабаво :)

 2. Един момент си изпуснал при излитането, който изглежда несъществен, но съм забелязал, че много хора се страхуват при него. Даже съм коментирал с познати, които казват, че от този момент най ги е страх.

  След излитане често се получава едно краткотрайно усещане, като че ли самолетът пропада. Може и на няколко пъти да се усети. Виждал съм как хора пребледняват при него и се хващат здраво за седалките.

  Всъщност няма пропадане, а самолетът се издига най-често по парабола, която в началото е по-стръмна, а после става по-полегата. Обаче от стръмната част имаме още вертикална скорост и при “хоризонтирането” тялото по инерция продължава нагоре и се получава усещане за “пропадане”. А на практика няма такова. То и това е една от причните да не се забравя колана при излитане и кацане.

  (Айде пак да се направя на знаещ )

  1. Да, има го тоя момент. Случва се и при по-резки завои (често следващи скоро след излитането), както и при първите моменти на снижаването. Добре си го обяснил, тялото привиква към вертикалното ускорение и когато го върнеш на нулево по инерция продължава. Нищо по-различно от това, което се случва като натиснеш спирачките на колата и тялото само тръгва напред. Но, докато организма ни е добре привикнал на промяна в хоризонтални ускорения, то на вертикалните ни е по-тегаво :) За това и страничната турбуленция обикновено не предизвиква прилошаване, за разлика от вертикалните пропадания.

 3. Винаги съм мислил, че е “турбуленция”? Не зная защо. Може би така съм го чел или просто се е настанило в главата ми.

  Пропуснал си и ръкопляскането при кацане. :D

  1. Прав си, пердаша си яко все едно това са ми количките с дъвки турбо, ей сега ще редактирам :)

   Ръкопляскането, да, можеше да се включи, но вече минало заминало :)

 4. “Отивате там, закибичвате и се молите теорията на вероятностите да ви пощади и да не сте от малкия брой хора, чиито куфар е заминал за Мурманск.” – освен ако току-що не сте пристигнали в Мурманск :))
  За сведение на пътуващите – торбичките за повръщане се намират точно пред вас, в джоба на гърба на седалката, която е пред очите ви. Ако една не ви стигне – не се притеснявайте да се пресегнете за тази на съседа ви и по-нататък :)

  1. Мурманското летище е единственото изключение от правилото, както всички знаем :)

   А за тия торбички, напоследък все по-рядко и по-рядко ги срещам, нямам си на идея защо…

 5. Ъъъъ, значи неведомите пътища, по които “куфарът ви ще пътува в подземните коридори и ще ви чака в самолета”, можеш да ги забравиш, ако се трансферираш през американско летище. И естествено, никой не те и предупреждава за тамошната схема, според която си взимаш куфара от лентата и си го отнасяш сам на от 20 до 500 метра (в зависимост от конкретното летище) на тъй нареченото drop-off гише. Впрочем още благославям зверския късмет при първия ми сблъсък с тази особеност да си съзра с крайчеца на окото самотния куфар, набирайки се към изхода за следващия полет на може би най-тъпото летище в САЩ – това в Хюстън. Като се има предвид на кого е кръстено, не е чудно защо е тъпо де :)

 6. Летя доста често от САЩ до България и обратно (поне 4 пъти годишно – жена ми не иска и да чуе да дойде да живее в тази страна, където аз работя), летя и до Азия между полетите до България и винаги най-стриктно изпълнявам указанията на екипажа за коланите и електронните устройства. Но винаги се чудя, ако забравя да изключа телефона си при излитане / кацане, как ще разберат, че точно моят телефон не е изключен?

  За дългите коридори, по които се ходи след кацане си спомням за случай, когато едно голямо летище наело консултанска фирма да предложи как да се намали недоволството на пътниците от дългаото чакане багажът им да пристигне на лентата. Резултатът бил – накарайте ги да обикалят по достатъчно дълги коридори, така че като пристигнат на лентата за багажа, той вече да ги чака там! Не че загубеното време ще е по-малко, но пътниците няма да са недоволни! Похвално!

  По въпроса за “копърките” – има ги и на Джей Еф Кей! Даже се опарих преди десетина години. Има флят рейт на нормалните таксита до Манхатън, а копърките не предлагат дъмпинг, а същата цена, но се оказа без данъка! И всички таксиджии са индийци или пакистанци – няма как да се разправяш с тях! Който е спорил с някого от тези две нации на английски, ще ме разбере!

  Жоро, благодаря ти! Блогът ти е страхотен! Дерзай!

  1. Няма как да разберат, че точно твоя телефон не е изключен, ако не си го цъкаш пред тях да видят не могат да разберат.

   Мерси :)

 7. Васил, много умна жена имаш!

  А по темата с инструкциите за безопасност: в момента, в който започнат, си задавам въпроса, колко народ е оцелял благодарение на тези инструкции.

  1. И умна и красива! А и плодовита – роди ми две прекрасни деца! Само дето този инат за сега ни коства няколко хиляди долара за авиокомпаниите годишно, но и тя ще дойде, когато децата станат на университетска възраст!

   Аз не варвам много хора да са се спасили благодарение на инструкциите за безопасност (с изключение на тази за хората, седящи до аварийните изходи да могат да разбират езика на екипажа).

 8. Не че е важно, ама защо на заглавната страница дава 13 коментара, а като вляза в темата са 6?

 9. ъъ, след като написах коментара ми показва всичките 14. Странно, но не е болка за умиране

 10. Здравейте! Много благодаря за полезната информация, на 12 март ще пътувам за Лондон за първи път, и съм доста притеснена! Информацията която сте дали и изчерпателна и мисля да я извадя и нося с мен на летището :D

 11. Аз ще пътувам за първи път извън Европа сама до Австралия(Мелбърн), много съм притеснена с този трансфер, понеже ще имам един в Катар, вече съм в паника, че ще се изгубя в тълпата и няма да мога да си намеря другият полет:(( Надявам се както сте написали да има табели където показват къде трябва да се насича за прекачване от Катар към Мелбърн, имам 2 часа стоене между двата полета.Хубавата новина е, че там ще ме чака моят приятел. Поне имам кой да ме посрещне уж:))А да питам, ако нося самп ръчен багаж до 10 кг, тоест едно куфарче, ще трябва ли да чакам за него на лентата за багаж или си го нося със себе си в този случай?? Благодаря за инфото предварително…:))

  1. Почвам отзад напред – няма нужда да чакаш на лентата, ръчния багаж ще си е в теб през цялото време. На лентата се чакат куфарите, които са оставени на гишето :)

   Прекачването е много лесно, милиони хора правят прекачвания по летищата всеки ден, рядко има изгубили се. А летището на Катар е основна трансферна точка и там още повече трудно ще се изгубиш. Следвай табелите трансфер и на първия екран виж от кой гейт излита полета за Мелбърн и после следваш табелите за този гейт. Аз за съжаленеи не съм прекачвал в Катар за да дам по-конкретни съвети, но те са валидни за цял свят. Във форумите на http://magelanci.com сме много хора, с доста опит и ако попиташ там със сигурност някой ще ти обясни конкретно и подробно как точно да се прекачиш през Катар.

 12. Здравей Георги,
  Искам да ти благодаря за този материал. Много ми е полезен  Планирам да летя до Дъблин през октомври и полетът е с прекачване и малко ми е притеснено как ще се получат нещата.
  Ако имаш опит с полет до Дъблин, ще се радвам да дадеш идеи и кураж.
  Поздрави

  1. По нищо не се различава от всеки друг полет с прекачване. Няма да имаш проблеми, повярвай ми, милиони хора се прекачват всеки ден, много от тях за първи път, до сега не съм чул някой да се е объркал :)

   1. То явно всичко е направено просто, за да може и най- неориентирания човечец да се оправи :)
    Слава богу, че има хора като теб,които да помагат на хора като мен :)Разбираш, малко като болест е тази страст към пътешествията :) Дано скоро да имам поне част от твоя опит :)Здраве и живот ще разказвам :)

  2. Всъщност, не само Дъблин :) Смятам да отида до Belfast, Galway. Kerry`s Ring, Cork, Wicklow и Killkeny и т.н :)
   Но като цяло ми е притеснено, защото ще съм абсолютно сама:)а на връщане имам 27 часа престой в Мюнхен :)Летя е Lufthansa :)

   1. Супер обиколка, аз съм голям фен на Wicklow. Заповядай във форума, ако имаш някакви въпроси за пътуването като цяло :)

    27 часа престой, как става тоя номер? Обикновено авиокомпаниите не продават с повече от 24 часа, освен ако не си поискаш повече и таксуват допълнително за това. Предполагам си планирала да се разходиш из Мюнхен за това време и да преспиш там?

    1. Ами аз искам да отида за рождения си ден на 04.10 :) и исках да пристигна възможно по – рано в Дъблин, за да използвам деня за обиколки :) И обратно, исках да си тръгна по- късно, за да имам възможно повече време там :)и това е билета, който се получи :)За спането не знам, но се надявам да разгледам и Мюнхен :) Дали може да се спи в самото летище :)

     1. Боже, къде ми е акъла….Имаш една почерпка от мен :) Сега си видях билета…кацам в Мюнхен в 21:00 ч. на 12.10 и полетът за България е на 13.10 в 19:50. Предполагам всички часове, посочени в билета са в местно време на дадената страна…, което прави малко по- малко от 24 ч.:D

      1. Да, часовете са местно време. На летището може да се изкара нощта, даже е едно от най-добрите за целта, но ти имаш цял ден, намери си някъде място за спане в Мюнхен. Жалко, че ще си една седмица след Октобърфеста, града е особено колоритен по време на фестивала, дори да не пиеш бира :)

       1. На връщане в Мюнхен трябва ли да си взема багажа или той се насочва към България и после само ръчния багаж си чекирам. Приемам и идеи за Мюнхен: какво може да се види там за няколкото часа до следващия полет :)

        Голямо благодаря за помощта и търпението :)

        1. Няма нужда да си взимаш багажа, ще замине към България. Пиши направо във форума иначе, видях, че се регистрира :)

 13. Аз ще се прекачвам в Рим и досега никога не съм летяла със самолет и съм много притеснена. Дават ли втора бордна карта там? И понеже кацам на терминал 3, а следващия полет е на терминал 1, предполагам ще ни закарат с автобусче, нали? Пътувам с Alitalia. :)

  1. И двете бордни карти ще ти ги дадат още в София, освен ако няма някакви форсмажорни обстоятелства :) Има си вътрешен трансфер между терминалите, в Рим не помня дали беше с влакче или пеша. Ще се оправиш, не е сложно :)

   1. Благодаря за отговора. :) А някакви проверки има ли или направо трябва да си търся гейта? Изобщо не съм наясно и се тревожа, защото със сестра ми ще сме без родителите ни. :D

    1. Със сигурност ще минеш паспортен контрол, защото предполагам ще пътуваш до дестинация в Шенген. За втора проверка на ръчния багаж не се сещам дали ще е необходима, при някои летища има, при други няма, пак зависи и от крайната дестинация. Просто следвай табелите, ще те отведат където трябва :)

 14. Здравей Георги,
  Малко късно открих поста ти, но се надявам да ми отговориш. В други ден летя рано за Гьотеборг с прекачване в Мюнхен, да разбирам ли, че ще има втора проверка за паспортите и другия ми въпрос е за багажа, не разбрах къде да видя (на бордна карта ли?) от коя лента да си взема багажа

  1. – Да, ще минеш паспортна проверка в Мюнхен, защото влизаш в Шенген.

   – Лентата за багажа ще я видиш чак като кацнеш. Там си има екрани (подобни на този, който показва графика на полетите преди излитане), на който е отбелязано от кой полет на коя лента се чака :)

 15. Здрасти, страхотна статия, наистина ми беше полезна!
  Остана ми нещо неизвестно – имам трансфер във Виена, където ще трябва да кисна 5 часа до полета за Мюнхен. Кога трябва да се насоча към съответния гейт, проверки на багаж и паспорти? Чак когато го обявят по някакъв начин или веднага след като вляза в летището?

  1. Ами…когато сам прецениш :) Гейта почти сигурно ще е обявен още преди да кацнеш. Възможно е да го сменят с някой съседен, но ще е в една зона горе-долу. Тъпото е, че престоя ти от 5 часа е хем достатъчно дълъг за да си отвисиш на летището, хем недостатъчно дълъг за да се метнеш за бърза разходка из Виена. Аз лично бих отишъл веднага до гейта, да отметна всички формалности и да си вися там.

   1. Добре, ще те послушам ;] Много ти благодаря за бързия отговор! Надявам се поне летището да е интересно по някакъв начин, че да убия скуката. Иначе ще имам време да прочета цяла книга…

   2. Всъщност питам, защото не ми беше ясно дали след като си минал тези процедури можеш да продължаваш да ходиш в търговската част на летището… но явно може :D Както стана ясно досега не съм летял ;]

    1. Търговски зони има навсякъде, те летищата така печелят. Мислиш ли, че някое ще направи грешката да те изолира да нямаш достъп до магазини, респективно то да няма достъп до портмонето ти :) Във Виена отдавна не съм прекачвал за съжаление, но може да пуснеш тема във форума, със сигурност някой ще те посъветва как да утрепеш няколко часа там. Ей тук е подходящото място: http://magelanci.com/forum/33-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0/

     1. хахах определено има логика, но пък аз гледах нещата от друга страна – ако те проверят и те оставят да си пазаруваш, ти пак ще имаш възможност да купиш нещо “забранено” и все пак да си го натикаш в багажа… но явно са го измислили някак. Утре летя, така че нямам много време да чакам отговори във форума, но ще потърся в нета подобни статии за виенското летище. Мерси отново!

      1. В общия случай ти запечатват покупките в един найлонов плик и може да ги качваш на борда, включително литър течности и т.н. Както ти казах, не се съмнявай, че някой ще сложи пречка пред харченето на парите ти :)

 16. Здравей, благодаря ти за изчерпателния пост, но все пак имам въпрос. На 12 летя от София до Стокхолм с прекачване във Варшава. Полетите са на LOT. Въпреки че прочетох в сайта на летището във Варшава все още не ми е ясно ще има ли проверки и там. И другият ми въпрос е дали ще има човек от летището, който да ни преведе през всичко, ако първият полет закъснее. (Престоят във Варшава е час и 15 минути.)

  1. Паспортна проверка ще има със сигурност тъй като пресичаш шенгенска граница. За повторна проверка на ръчния багаж обаче не съм сигурен, не съм прекачвал там.

   Ако полета закъснее е вероятно да те чака човек на слизане от самолета, който по-бързо да те прекара през проверките. Но си зависи от авиокомпания до авиокомпания, а с ЛОТ опита ми е нулев. Просто, ако полета тръгне да закъснява попитай стюардесите дали ще те чака някой, обясни че имаш кратко прекачване и т.н.

 17. Много хубава статия и полезна, но във връзка с взривения наскоро руски самолет с бомба от ИД, искам да попитам как може да се избегнат такива фатални случаи със самолетите. Нали багажът минава през скенери? Как успяват да вкарат бобма на борда?

 18. Здравейте! Много ми харесва вашата статия, беше ми от полза. Бих искал да попитам само: когато има турболенция колко време продължава? На мен от малък ми става много лошо от клатушкащи се места например на малък кораб или на някоя от атракциите на панаира. И мога ли да очаквам повръщане?

  1. Не се знае колко може да продължи. Обикновено пилотите се стараят да я избегнат, но не винаги е възможно, особено при пресичане на екватора често си клатушка. Иначе аз от десет годишен опит и бих казал доволно често летене съм имал по-сериозна турбуленция 1-2 пъти за максимум 30-40 минути. Но съм чувал истории и за доста по-продължителни турбуленции, случва се. Колкото до повръщането, рядко се случва, но също не е изключено, обикновено е верижен ефект, като почне един и други след него :)

   Но не се шашкай, до сега на мен не ми се е случвало да повръщам или друг около мен да повръща, а имам прилична статистическа извадка от брой полети. Почти сигурно няма да имаш проблеми никакви.

 19. Статията е невероятно полезна! На 8 ми предстои първи полет до Лос Анджелис, като първо ще летим до Германия а оттам в Америка. Искам да попитам дали е вярно, че по средата на самолета ( там където са перките) е най-приятно и не се усеща толкова при турболенция. Имам и роднина, който в момента живее в Австралия и бих искала и него да посетя след това, та искам да попитам винаги ли когато е голямо разстоянието трябва да се прикачваме на друг самолет, защотото това за мен е малко изнервящо

  1. Разликата в местата със сигурност е минимална. Да, над крилото би трябвало да подрусва с една идея по-малко, но те съветвам да не се впрягаш толкова :) До далечни места няма как да стигнеш без прекачване, до Австралия със сигурност – до там имаш 5-6 часа полет от България, после още 12 часа до Австралия и това в най-добрия случай. Най-далечните места, които можеш да стигнеш без прекачване от София с редовни полети в момента са Доха и Дубай, на запад Лондон.

   1. Пилотите правят всичко възможно да избегнат турбуленцията. Последният път попаднахме в силна такава, все едно си в автобус и кара по черен път с дупки, така се лашкахме, а нещо все едно блъскаше самолета отстрани. Но пилотите вдигнаха самолета високо и заобиколиха тази зона. Не е толкова страшно, решавах судоку за майстори, за да не мисля за друго. На никого не му стана лошо, никой не повърна. Статията е много полезна.

  1. В самолет ли? Зависи и от човека, и от авиокомпанията. В първа класа на Emirates със сигурност се спи добре :) В Wizz, не чак толкова, но аз съм придремвал, техните полети са кратки. Ако можеш да спиш в автобус, ще можеш и в самолет.

 20. https://www.youtube.com/watch?v=Ly4wU8oNNiU Здравей в блога пише че по време на излитане и кацана не може да бъде включена техника ,a а тук снимат ,та исках да попитам наистина ли е толкова задължително да си изключа телефонал :D

  1. Статията е доста старичка. Вече условията са по-разхлабени, може да са включени телефоните, но да са в airplane mode.

 21. Много си забавен и много обективно и полезно си описал всичко. Ще си спомням някои лафчета когато съм на първия си полет след 2 седмици :) Успех и бъди здрав!

 22. Здравейте, предстои ми първи полет и искам да попитам какво е положението с лаптопите по време на проверката (при рентгена)? За какво ги проверяват и ще има ли проблем ако си с нелегален windows и ако да какво да правя в този случай? Благодаря предварително :)

  1. Няма проблеми, никой няма да ти пуска компютъра да гледа с какъв уин си. Имаше такива истории едно време, чувал съм ги и аз, но никога от достоверен източник :)

 23. А как стой въпроса с цигарите? Ще пътувам от Отопени за Малта само със салонен багаж. За него четох някъде, че може до 4 стека. Освен тези в багажа мога ли да си нося и в джоба кутия за ползване и има ли места за пушене след проверките и преди полета?

  1. Не съм пушач и не приемай написаното на 100%, но полета ти е вътрешен за ЕС, което означава че на теория можеш да носиш колкото си искаш цигари. Гледай само да са с бандерол. Е, и колкото си искаш е доста разтегливо понятие, но със сигурност за 4 стека няма да правят проблем.

   За места за пушене не мога да ти кажа, но самият полет не е чак толкова дълъг, би трябвало да издържиш.

   1. Благодаря за отговора!

    Всъщност ето един по-важен въпрос.
    В описаните размери за салонен багаж влиза ли целият обем на куфара(колелца, дръжки и всичко стърчащо) или се гледа само използваемата част?

    1. Целия размер. Има едни метални клетки с размерите според условията им и може да те накарат да вкараш раничката вътре да видят дали влиза.

 24. А за хората, които буквално изпитват паничски страх от всиоко? :D
  Аз определено съм от тях, качих се на лифт и до ден днешен се радвам,че слязох жива, получих си страхотна паник атака по време на возенето.

  От известн време мои приятели ме канят на гости в Англия.. е казвам ти сърцето ми почва да тупти само като си помисля за височината /въображниео ми работи на макс/. Да, знам че не е от най-дългите полети, но ужасно ме е страх. Гледах автобусите с които пътуваш 2 дни и си казвам “Оо с рейс ще е!” .. после направо ми звучи абсурдно при положение че мога да стигна за три часа. :/
  Не предлагат ли някое хапче за хора като мен и моите страхове?! :D :P

  1. Има някакви хапчта, ама са плацебо, в най-добрия вариант :) Сега, съвета ми хич не е професионален, но в разговори с други хора съм забелязал, че обикновения страх от високото не се проявява в самолет. Дали защото земята е прекалено далече, дали по друга причина не знам, но хора, на които им се вие свят от високи сгради си летят без проблеми. Взимай място до пътеката и дори няма да усетиш на каква височина летиш.

 25. Здравейте! Дъщеря ми ще лети c Lufthansa сама за Мюнхен. Тя е на 15 години. Освен паспорт (или лична карта) и декларация от двамата родители друго няма да е необходимо, нали? Притеснявам се, защото аз никога не съм пътувала със самолет.

  1. Различните авиокомпании имат различни условия за пътуващи без придружител непълнолетни. В сайта на Луфтханза виждам, че за 15 годишни няма проблем, но ти препоръчвам да се обадиш на колцентъра им тук за потвърждение. + 359 2 935 8210 в работно време. Иначе няма проблем, на детето ще му хареса :)

 26. Здравей Георги!
  Предстои ми на 7-ми октомври ПЪРВИ полет, а дестинацията ми е София (Терминал 2)- Лондон (Терминал 5), Лондон (Терминал 5) – Вашингтон. От това, което прочетох разбрах, че на летище София трябва да получа две бордни карти (за двата полета). След кацането ми на летището в Лондон се насочвам към Transfer.Ще имам ли повторна проверка – паспортна и на багажа? Четох на други места за някакви безумни разпити…. Че съм притеснена е ясно, но се старая да си изясня колкото се може повече това, което ми предстои.

  1. Да, ще получиш две бордни карти. Основният ти багаж ще замине за САЩ, него няма пак да го вадиш в Лондон. За проверка на ръчния и паспортна не мога да ти кажа, зависи как е организирано летището, а в Лондон не съм прекачвал. Със сигурност преди да се качиш на самолета за САЩ ще има допълнително интервю от американски служител, има го преди всички полети до САЩ. Нищо страшно не е, просто няколко въпроса защо отиваш там и с каква цел, отговаряш си честно и нямаш проблеми :)

 27. Здравей , аз ще пътувам от Хановер до Бирмингам. И се прекачвам в Брюксел. Въпроса ми е багажа директно ли отива в Бирмингам или трябва да го взема? Също искам да питам 1 час дали е достатъчен за прекачване

  1. Ако си на един билет, а не да е комбинация между различни компании на два отделни билета – да, багажа ще те ака в Бирмингам. И да, щом са ти продали такъв билет, един час трябва да е достатъчен.

  2. Здравей Георги.Ще пътуваме София Лион -прекачване Виена ,достатъчно ли е 1час и 15 Мин.,за хора които до сега не са пътували така.

 28. Много благодаря,добре че Ви има за да помагате на хората-не всеки би се заел.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *