Седмичен обзор – 18.05.2013. Самолети, козички и фотошопи

Новини

По изключение обзорчето пристига в събота, понеже първо, аз бях прекалено мързелив да го напиша в петък, и второ, вие сте много работни днес. Докато го пиша това колко сте работни и си дърпам окото да видите дали плува корабче в него. Но да не се разсейваме, а да се фокусираме над важните неща. Менюто за днес – новият A350XWB е боядисан, а компания ще му правят козичките в Чикаго, гледачките на самолетен билет, ревюта на приют за бездомници и за десерт – силна номинация за “Счупен тъпомер”. Приятно четене!
 

Първият Airbus А350XWB е готов

Случва се едва веднъж на няколко години да видим нов самолет, затова и тази новина си заслужава специално внимание. За разлика от автомобилите, които сякаш се конструират от днес за утре, при самолетите е малко по-сложно.

Нека се върнем в началото на 90-те, когато Boeing и Airbus съвместно правят проучване какъв би бил бъдещият пазар на много големи самолети, разбирайте по-големи от Boeing 747. Резултатите от проучването са интерпретирани по различен начин от двата производителя – Airbus решават да заложат на огромния A380, а Boeing – на малкия, но много бърз Sonic Cruiser.

Всъщност различията в размера са сигнал за различната визия, която имат двете фирми за бъдещето на авиацията. Airbus предвиждат засилването на концепцията “хъб и спици”, т.е. за да стигнете крайната точка, ще прекачвате пътьом през големи авиационни хъбове, каквито са Хийтроу, Франкфурт, Сингапур, Ню Йорк, преди да се качите на по-малка машина до крайната си дестинация. Затова те се спират на двуетажния А380, който да поеме огромния трафик между тези големи хъбове. Boeing смятат пък, че бъдещето принадлежи на полети точка-до-точка, затова се спират и на по-малка, но много по-бърза, машина. Сметките им обаче излизат малко криви, за повишената скорост трябва да се плати повече гориво, а цените на петрола неумолимо нарастват, което налага преработване на концепцията в по-конвенционален самолет, където фокусът вече е на икономията на гориво, благодарение на по-леките композитни материали – ражда се новият 787 Dreamliner.

Успехът на Boeing е впечатляващ, няма концептуален широкофюзелажен самолет, който да се е продавал по-бързо в историята на авиацията. Това няма как да не стресне Airbus, които обаче по това време, началото на хилядолетието, са нагазили до ушите в конструирането и производствените проблеми на А380 и просто не могат да отвърнат на конкурента си. Това, което правят, е първият А350, в бизнеса му се вика “хартиен самолет”, просто някаква концепция надраскана на листче, която има за цел единствено да отклони поръчки от Boeing.
 
httpv://www.youtube.com/watch?v=E_7k96DWjIY
 
Кьорфишекът не работи както трябва, малко авиокомпании се връзват на франкенщайнското изобретение на Airbus, представляващо А330, закърпен с ново крило, опашка и двигатели, а боингът продължава да се продава като топъл хляб. След 2005-та небето лека-полека се развиделява пред проблемния А380, което освобождава инженерен ресурс, който да се концентрира в конструирането на напълно нов самолет, започващ от нулата, преименувания А350XWB, XWB идва от eXtra Wide Body, т.е. самолетът ще предлага по-широка кабина, която да повиши комфорта или пък да даде възможност на авиокомпаниите да шибнат една седалка повече… познайте кое те си избират, но да не се отклонявам.

И така, превъртаме набързо към днешна дата, когато първият полет на A350XWB е след по-малко от месец! Наскоро излезе боядисан от хангара, пари още боята по него. На мен лично ми харесва, затъмнените прозорци на кокпита му дават много тежкарско излъчване!
 

A350XWB. Изт: Airbus
A350XWB. Изт: Airbus

 
A350XWB. Изт: Airbus
A350XWB. Изт: Airbus

 
A350XWB. Изт: Airbus
A350XWB. Изт: Airbus

 
От тук нататък следва първият полет и доста разнообразна тестова програма – на топло, на студено, излитане при специфични условия, кацане при силен страничен вятър. Ще си говорим за нея идните месеци, но не мога да се стърпя да не споделя любимия си тест, в стил Mythbusters. Смята се какво е максималното теоретично натоварване, което би се появило в експлотационния живот на крилото, после това натоварване се увеличава с 50% и самолетът се тества до счупване дали ще издържи.
 
httpv://www.youtube.com/watch?v=K2QoanZq2jE
 
Обърнете внимание колко е огънато крилото, преди да се строши епично. Затова следващия път като сте в турболенция, да нямате притеснения, крилото издържа много, много повече, отколкото някакви палави облаци могат да му причинят.
 

Едно наум с ревютата на хотелите

Споменавал съм, че ревютата на хотелите са кажи-речи единственият достоверен източник на информация. Също така, че за съжаление е система, която тече като стара войнишка манерка, но просто няма какво да направим на този етап. Една от слабостите е демонстрирана от група шегаджии в trip advisor, които на бърза ръка вдигнали приют за бедни в Глазгоу до позиция в топ 10 по рейтинг: цък.
 

Не очаквах много за цената, която платих, но останах изненадан. Пиколото любезно паркира колата ми в многоетажния паркинг. Първото ми впечатление от лобито беше УАУ! Мраморните подове и кристални полилеи ми взеха дъха. Стаята ни имаше прекрасен изглед към града и беше добър размер за мен и другите 15 човека в помещението. Използвахме СПА екстрите и бих казал, че се чувствам като прероден след процедурите. Сградата има арт деко усещане и наистина се чувствате като крал.

 
Докато в случая шегата е очевидна, подобни ревюта с лопата да ги ринеш и по останалите хотели, най-често оставяни от собствениците или някой свързан със собствениците. Половинчатата истина е да подхождаш скептично и със съмнение към всяко едно ревю, което четеш, като прегледаш 10-20, ще откриеш повтарящи се шаблони, които най-вероятно са истина. Освен това е добре да се избягват хвалебствени или ужасни ревюта от хора, които са оставили мнение само за един единствен хотел.

А пък цялата истина е, че каквото и да правите, играта там е сериозна и пак можете да останете излъгани. И макар и контекстът тук да е леко шеговит, доста сериозни неща се случват. Като например делото, заведено срещу човек, оставил негативно ревю, подробности тук или барманът, който си е загубил работата, след като в ревю се появява информация, че за $20 бакшиш давал неограничена бира: тук.
 

Козичка тук, козичка там

Летището в Чикаго предприема сравнително авангарден ход за справяне с обраслата зеленина. Понеже имало трудно достъпни за чистене с машина райони, предприемчивите власти наемат стадо козички – цък.

Оказва се, че съвсем не са новатори в областта, в Сан Франциско вече имали челен положителен опит, където козите опасвали зеленината, без да заплашват застрашените от изчезване змия и жаба. Козите предполагам внимателно пристъпват между тях, докато косачката, без да се церемони, би направила гледка като от филм на Тарантино. В Сиатъл обаче, авантюрата не излязла успешна, защото козите, макар да не заплашват животинските видове, не отбирали много от запазване на растителните такива и чисто и просто отнасяли всичко наред, включително дръвчета и храсти, които работодателите им искат да запазят.
 

 
Иначе животинките щели да бъдат пазени с ограда да не навлизат на пистата, където вероятно биха спонтанно тествали рефлексите на нинджите от американските антитерористични отряди. Да си нямаме инциденти като този във Венецуела, където кацащ MD-82 отнесе две крави, RIP.
 

Абракадабра

Следващата новина допълва леко дебилната ми днешна колекция и си признавам, че ме изненада. Но защо пък да ме изненадва, ясно е, че има ли търсене, ще има и предлагане и всъщност евала на предприемчивите хора и май не е луд тоя, който яде баницата, нали. Накратко, има си гледачки, специализирани в областта на пътуванията. Дават ти съвети, в които участва думата енергия – нали, много е загадъчно, когато си говорим за енергия. Хеле па ако добавим квантова отпред.

Хорицата й пращат на жената планираното си пътуване, тя го преглежда и им дава съвети за енергията им. Цитирам: “енергията е цветни мехурчета”. Червеното на знака за предпазните колани действало стресиращо, затова да сме се фокусирали върху успокоителни цветове като синьо. За безценния съвет – $100 за 30 мин.

Някакъв друг юнак пък можел да предвиди дали самолета ви ще катастрофира. Предполагам, ако не познае, чинно ще върне сумата обратно и ще обвини пресичането на цветните мехурчета, че нещо му е замъглило съзнанието. Иде ми да си бръкна с пръст в гърлото.
 

И счупен тъпомер отива при…

Родната чартърна авиокомпания BH Airlines. Нов дизайн на уебсайта на www.bhairlines.com, похвално. Нова окраска на самолетите също, домейнът на уебсайта е изписан по цялата ширина на самолета – също в крак с тенденциите, макар че не виждам какво толкова има да се хвалят със сайт, който не продава билети. Вижте обаче следната картинка, която също е и заглавна страница на каталога им.
 

Каталожна корица на BH Airlines
Каталожна корица на BH Airlines

 
Не е необходимо да си някой CSI експерт, за да видиш как е играл фотошопа, за да нагласи тая мацаница отстрани на самолета криво-ляво да напомня логото на BH. Общо взето фейла е по-сериозен от пластична операция на Майкъл Джексън. А набитото око веднага забелязва, че размазаната машинка всъщност е на British Airways, панделката отпред е невъзможно да се сбърка.
 

 
А ето го и оригинала на снимката – цък.

Да не говорим и че имаха грешка в Общите условия, където се мъдреше името на Wizz Air, сиреч чисто и просто са хванали техните условия и са ги прекопирали. Остава ни само да се надяваме, че към летенето не се отнасят толкова безотговорно, колкото към новия си уебсайт, че ги чакаме да пуснат оня култов полет София-Ню Йорк-Чикаго-София!

Ами толкова засега от мен. Ще ми се да ви обещая, че подобни паузи няма да се случват повече, но не мога. Все пак предпочитам да пиша, когато имам време и съм истински на кеф, отколкото да отбивам номера. До скоро!
[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

8 thoughts on “Седмичен обзор – 18.05.2013. Самолети, козички и фотошопи

  1. Горките козички….баси стреса ще им докарат с тези излитащи самолети постоянно, а и как не са наскачали активисти за защита на животните много ми е чудно.

  2. Ама са красиви новите аеропланчета – и тези на Боинг, и тези на Еърбъс.

    1. Дам, уинглетите на еърбъса ме кефят безкрайно! Нямам търпение да ги видя и двата на живо някой ден.

  3. “Дават ти съвети, в които участва думата енергия – нали, много е загадъчно, когато си говорим за енергия. Хеле па ако добавим квантова отпред.”
    “Някакъв друг юнак пък можел да предвиди дали самолета ви ще катастрофира. Предполагам, ако не познае, чинно ще върне сумата обратно….”
    Безценно!!! :))))))))))))))))))))))))))))

  4. И в централата на Google ползваха кози за ливадите. То явно си е американски опит

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *