Предстои ни първи полет? Какво да правим? Част 1: От вкъщи до качването в самолета

Първи полет

ОК, с помощта на приятели сте се справили с покупката на самолетен билет, даже сте се чекирали онлайн, смело пристъпвате от входната си врата с принтирана бордна карта в ръка и поглед, зареян в небесата. Предстои ви първи полет. Не знаете какво да очаквате. Дали е като влаковете и автобусите? И да, и не. Дали говорят български стюардесите? В общия случай – не, но едва ли ще ви се наложи да ги питате нещо. В чужбина ядат ли хляб? Ядат, та им пукат ушите.

Няма нищо срамно преди първия си полет да сте малко неориентирани и стресирани. Всички сме били така, а на някои (моя милост), дори с десетки натрупани полети, им се случва да търчат из летищните коридори, като са прочели информационните табла накриво. БЕЗ ПАНИКА! Сега ще обясня с болезнени подробности целия процес от потеглянето от вкъщи до пристигането, ясно съзнавайки, че най-вероятно ще се справите и без моите инструкции, но няма лошо да сте поне малко подготвени какво да очаквате. Тези пък, които са опитни и този пост ще им е напълно безполезен, могат все пак да четат, защото усещам, че ме е треснала съчмата и ще бълвам простотии на кило.
 

Стъпка 1: От кой терминал летим?

Добре е да започнем пътуването с твърда и уверена крачка и за тази цел е задължително да знаем терминала, от който ще излитаме. Ако се качите в таксито и му кажете “за летището”, а той ви попита “А от кой терминал?”, цялото ви самочуствие, с което сте се надъхвали, ще се срути на момента. А и чисто практически не е добра идея да се окажете на терминал 1 в София, а да трябва да летите от 2. Вероятно ще се наложи да преговаряте с таксиметровите шофьори, които ще почнат да сумтят и да кимат неодобрително с глава, преди да се възползват от отчаянието ви, като ви натоварят със сметката. Има и една маршрутка между двата терминала, но не е нещо, на което крайно да се разчита. А и София има 2 терминала, но да речем JFK има 7-8 и може голямо пътуване да падне.

Но, драма няма. Просто погледнете бордната си карта, на нея терминалът трябва да е отбелязан. При Wizz Air е написан с огромни букви.
 

Wizz летят от терминал 1 на летище София
Wizz летят от терминал 1 на летище София

 

При други авиокомпании също трябва да е или на бордната карта, или в имейл потвърждението, което сте получили при покупка на билета.
 

Стъпка 2: Таблото с информация

Вече сте на летището пред верния терминал и оглеждате с любопитство хората, които са си помъкнали целия чеиз в огромни куфари. Следващата стъпка след влизане в терминала е да се ориентирате за информационните табла.
 

 
За съжаление, няма единен световен стандарт, но можете да разчитате на следната информация:

 1. Час на излитане в хронологичен ред – най-лесният начин да намерите полета си на таблото е като сравните часа на излитане по график
 2. Дестинация – това говори само за себе си
 3. Код на полета и/или авиокомпанията – възможно е в приблизително еднакви часове да има полети на различни авиокомпании към една и съща дестинация, така че – внимавайте в картинката. Наскоро се бях объркал и тичах като изоглавен към гише, което в по-големите летища може да се окаже в другия край на огромен терминал. Има и друга тънкост тук, много авиокомпании имат споразумения наречени кодшеъри – например, България Ер ви продава билет до Виена, който се изпълнява от Austrian Airlines. При тези случаи на таблото или са изброени всички авиокомпании, които участват в кодшеър полета, или пък компаниите и полетните номера се сменят постоянно да изброят всички участници. Вижте следната картинка от летище София, която показва, че полетът до Мюнхен всъщност има клиенти на Lufthansa, Air Canada, Luxair, SAS и United. Това не са пет полета, които по случайност са планирани за една и съща минута и са излетели по едно и също време.
   
  Кодшеър полети
  Кодшеър полети

   
 4. Гише за регистрация – кажи-речи най-важната информация, която ви интересува. Това е гишето, към което трябва да се насочите, за да си оставите куфара.
 5. Гейт (изход) за излитане – ако летите без куфар и сте се чекирали онлайн, няма нужда да минавате през гишето, затова виждате от кой гейт излита самолетът и се насочвате натам, дано летището не е пестило от информационни табели. Тук е деликатният момент да знаете разликата между гише за регистрация и изход за излитане. На първото оставяте куфара и си взимате бордната карта, второто е стоянката, от която излита самолета.
 6. Статус на полета – дали гишето е затворено, дали гейтът е отворен, дали самолетът закъснява или полетът е отменен и т.н.

В общия случай, тук просто локализирате полета си, виждате на кое гише се облужва и се насочвате към него, за да оставите куфара и да си вземете бордната карта. По повечето летища има машини, които ви опаковат куфара с някакъв найлон, уж за по-голяма сигурност. Аз лично не съм фен да давам пари за такива неща и честно казано хич не съм убеден в полезността на това опаковане, но ако имате бол пари – ваша воля, можете да си опаковате куфара като стар козунак в прозрачно фолио.
 

Стъпка 3: На гишето за регистрация (check-in)

Процедурата на гишето ще я разделя за традиционни и нискотарифни авиокомпании, защото е леко различна при двете.

При традиционни авиокомпании нищо друго освен документ за самоличност не ви трябва. Билетът ви е в компютърната система, няма нужда от разпечатки на имейли, но за екстра спокойствие не ви пречи да ги носите. Ако не сте се чекирали онлайн, тук е момента да помолите служителя да ви постави до пътека или прозорец, в зависимост от предпочитанията, или пък ако сте група, да искате да седнете заедно. Ако запазите аристократично мълчание, е силно възможно да ви дадат средна седалка. Никой не обича да седи на средна седалка, но на много хора им се налага. Като цяло, дори за традиционни авиокомпании, при които чекин на летище е безплатен, препоръчвам преди това да свършите работата онлайн, точно за да си изберете сами предпочитаното място в самолета. Лично за мен онлайн чекирането е и особена тръпка, с която един вид пътуването ми започва 24 часа предварително. Получавате бордна карта, с която ще се качите на самолета, на нея е отбелязан изхода за излитане и мястото ви, обикновено зачертани от служителката с отработено кръгче.
 

Бордна карта
Бордна карта

 
При нискотарифните е добре да сте свършили работата по чекиране задължително онлайн и да имате принтирана бордна карта, иначе ще ви таксуват сума, която ще ви накара да се пресегнете зад гишето и да удушите миловидната девойка зад него, която между другото с нищо не ви е виновна.
 

Стъпка 4: Проверка за сигурност и паспортен контрол

До тук сте се справили да разберете от кой терминал летите, стигнали сте до летището, минали сте през гишето, оставили сте куфара и с треперещи пръсти държите безценната бордна карта в ръка. Време е да се насочите към изхода за отвеждане към самолета. Самият процес е тривиален и само следвате табелките, но има 2 деликатни елемента – проверката за сигурност и паспортния контрол.

Стигаме до най-най-най-досадната част от всеки полет – проверката за сигурност.
 
httpv://www.youtube.com/watch?v=4b04jq7NB1s
 

Baby, take off your coat… real slow
Baby, take off your shoes… here, I’ll take your shoes
Baby, take off your dress
Yes, yes, yes
You can leave your hat on
You can leave your hat on
You can leave your hat on

Go on over there and turn on the light… no, all the lights
Now come back here and stand on this chair… that’s right
Raise your arms up in to the air… shake ’em

 
Няма майтап, пригответе се за почти пълен стриптийз. Абсолютно всичко метално трябва да излезе от джобовете ви, коланът също, всякакви връхни дрехи, а на доста голяма част от летищата ще ви накарат да се събуете и да си сложите тънки найлонови калцуни. По този повод – като тръгнете да летите някъде, винаги си слагайте здрави и чисти чорапи!

Но това е само за облеклото ви. На практика ще трябва да си изтърбушите раницата и да извадите от нея всякакви електронни устройства – лаптопи, камери, електронни книги, ако сте като мен, тази стъпка означава общо взето да отворите ципа и да изсипете всичко.

Относно течностите – всичките трябва да са в отделно прозрачно пликче с обем не повече от 100мл. И това означава опаковката да не е по-голяма от 100мл. Дори ако са останали едва няколко капки на дъното, ако контейнерът е половин литър, ще се наложи да го изхвърлите. Не се опитвайте да протестирате и да вкарвате някаква логика, такива са правилата, ще претърпите крушение, с разправии единственото, което ще постигнете, е изнервяне на цялата опашка. Просто внимавайте със скъпия парфюм, ако е повече от 100мл, най-добре го оставете вкъщи. За дезодорантчета, пасти за зъби и подобни вече има мини разфасовки навсякъде, запасете се от тях.

Като стана дума за изнервяне на опашката, добре е да се подготвите с тези стъпки, още преди да ви дойде реда. Знам, че не е коректно и на всеки му се случва да се заплесне, но е много дразнещо, когато някой пет пъти минава през скенера, защото в джобовете са му останали ключове и стотинки. Гледайте и да сте фокусирани, когато си прибирате чарколяците от другата страна на скенера, бедна ви е фантазията колко лаптопи дневно се забравят по големите летища.

Още една важна точка тук – оставете си всякакъв духовит хумор вкъщи. След 9/11 нито един летищен служител няма да разбере шега от рода на “ок, искате да си извадя лаптопа от раницата, а бомбата вътре какво да я правя?”. В най-добрия случай ще си осигурите подробно претърсване, в средния – ще получите безплатен немедицински преглед на простатата ви, а в краен може да се стигне и до арест и да си изпуснете полета. Това важи и за следващата стъпка – паспортния контрол. В общия случай преминава за секунди, но ограничете комуникацията само до “Добър ден” и кратки конкретни отговори на въпросите на граничния служител. В повечето случаи са доста по-отегчени от вас и вероятно само ще погледнат паспорта и ще ви махнат да вървите, както се маха на досадна муха.

Осама отдавна го няма, но неговото наследство ще стои завинаги.
 

Стъпка 5: Най-накрая към самолета

Вече официално сте напуснали държавата. Тук е моментът, ако имате желание, да обиколите безмитните магазини, в които цените в най-добрия случай не се различават от тези в нормалните такива в центъра. Леки изключения има за алкохола и цигарите в държави, в които няма мита, но да не изпадаме в подробности. А дори и да нямате желание да ги обикаляте, можете да сте сигурни, че терминалът и табелите са структурирани така, че да не пропуснете. Има летища, при които пътникопотокът разцепва магазина на две, няма какво да се прави, спамът е навсякъде около нас, не само в имейл кутиите ни.

Вече сте на изхода, да речем около час преди обявения момент на излитане. Наоколо дремят хора, четат вестници, ако имате късмет да сте на читаво летище с безплатен интернет, има и хора наотворили лаптопите си. В един момент ще обявят, че качването или бординга на полета започва.

Лека-полека се извива опашка. Като цяло, няма за къде да бързате, ако сте с традиционна авиокомпания – имате запазено място, никой няма да ви го заеме, можете да поизчакате опашката да намалее, преди да се качите. Ако сте с нискотарифна обаче, динамиката е много по-любопитна. Там запазени места няма, съответно колкото по-рано се качите в самолета, толкова е по-голяма вероятността да има свободни предпочитани места. Забелязва се много странен процес, всички седят по седалките и се дебнат с периферното зрение, докато в един момент някой не се пречупи и се нареди на изхода, това общо взето е сигнал почти всички моментално да станат и да се наредят, като мислено псуват този, който първи е оформил опашката и е прекратил играта на индиански покер.

Дали чрез автобус или през ръкав, бивате стоварен пред самолета, поздравявате се взаимно със стюардесите и се насочвате към вашето място. В тоя момент не забравяйте, че има много хора и в повечето случаи – само една пътека. Постарайте се, като си качвате раницата в багажника отгоре, леко да се отместите от пътеката, така че другите да могат да минават. Да, леко неудобно е и се кривите, но е постижимо. Няма нищо по-досадно от пътник, който блокира цялата пътека и бавно си качва раницата, сваля якето, качва го, сваля раницата, вади си книгата, пак закопчава раницата, връща я и чак тогава освобождава другите да минат.

Сядате на място, закопчавате колана и… чакате втора част на поста, понеже тази нарасна доста. Там ще минем през демонстрацията за сигурност, странните условия за електронните устройства, излитане, кетъринг, подготовка за кацане, кацане, транзитни полети, взимане на багажа, като нищо ще има и за трета част, но ще видим.
[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

289 thoughts on “Предстои ни първи полет? Какво да правим? Част 1: От вкъщи до качването в самолета

 1. “По този повод – като тръгнете да летите някъде, винаги си слагайте здрави и чисти чорапи!” хаххаа много важно уточнение! демек за почивката си пригответе скъсаните чорапи, но за самото пътуване си закърпете и си изперете един чифт!

  1. Еми да, няма да се излагаме пред чужденците…и българите по граничните пунктове :) Може да си е малко мой проблем, но често като се събуя се оказва, че не съм гледал като съм се обувал и палчето стърчи :))

   1. Хич не е само твой проблем:) при жените например редовно тънките чорапи издават някой красив лакиран нокът ;)

    1. Моля Ви, отговорете ми мога ли да пренеса до САЩ един буркан мед и един буркан за внучката ми домашна лютеница.Тя ги обожава?

     1. Zdraveite – mnogo polezen sait i vaprosa mi e za pruv put shte patuvam do Los Angelis – razbrah s prekachvaniq – trqbva li na vsqko prekachvane da si vzemam kufara i da go nosq do sledvashtia polet ?
      Do New York sam hodila 2 pati prez Hitrow i ne beshe tolkova strashno no sega za Los Angelis kak shte bade kato ne znam angliyski a dashterq mi jivee 20 godini v USA .? Shte buda blagodarna ako mi otgovorite vednaga zashtoto na 30 ili na 1,2 Mai shte patuvam ?

      1. Ще трябва да вземеш куфара в точката, в която кацаш в САЩ. Ако полетът е София – Лондон – Ню Йорк – ЛА, ще го вземеш първо в Ню Йорк. Ако е София – Лондон – ЛА, ще го вземеш директно в ЛА.

   2. Здравейте, предстои ми полет за първи път. Доста се притеснявам, тъй като ме е обзел изключителен страх от летене. Ще пътувам за Лондон с Райнеър, и бих искала да попитам за малко повече информация за компанията и самолетите. Не ми се искаше първия ми полет да е с нискобюджетна компания, тъй като зная че не са от най-комфортните. Сигурно ви се струва налудничево, но повярвайте ми фобията ми е много силна.

    1. Комфорта в Ryanair вече трудно може да го различиш от другите компании. Голямата разлика, е че ако искаш нещо да пиеш и да ядеш ще си плащаш и има малко по-малко разстояние между седалките, обикноввено за жени това не е проблем. Откъм безопасност са супер, в цялата си история нямат инцидент с жертви, няма от какво да се притесняваш :)

   3. Здравейте. Предстои ми полет от Истанбул – АлмаАта – Ташкент със AirAstana. За чекиране на място не вземат пари. въпроса ми е , ако съм се чекирал on-line преди 2 дни, и след това 20 часа преди полета ми се наложи по мои лични причини да не се кача на самолета, когато предявя някакви претенции за промяна на датата или да ми върнат част от парите, има ли разлика дали съм направил on-line чекиране или не ?

  2. и не само чорапите!!! На първия ми презокеански полет, заради един малоумен индианец, ме съблякоха до почти долно бельо – сложиха ми лична офицерка, която да ме претърси, и която беше готова да разговаря с мен на всички езици които аз знаех с изкл на бг (с това я респектирах! хехе). Но да си призная – и аз си го изпросих: тъпо и упорито отказах да прекарам допотопния си едноядрен HP през рентгена :). След ~ 30 часа по знайни и незнайни летища и във въздуха сменила няколко климатични зони, тотално дезориентирана за час и дата, сигурно наистина изглеждах опасна. Морала от тази история: следвайте указанията на офицерите, усмихвайте се разбиращо и говорете САМО ако ви питат. Така проверката минава приятно и неусетно. Естествено и ако предварително сте прочели този блог и знаете какво НЕ трябва да вкарате в самолета като ръчен багаж. Успех! аз дори и първия секс не мога да сравня с първия си полет

 2. Съветът за чорапите е безценен :))
  Георги, струва ми се, че попретупа темата, освен ако не възнамеряваш да посветиш трета част специално на багаша – видове, ограничения, ценни съвети коя вещ в кой багаж да иде, защо е добре да се слага една смяна дрехи в ръчния багаж, какви катинари да се ползват и… абе, знаеш, обширна тема :)
  За протокола: ако фотоапарат с филм (натъртвам – филм) мине през рентгена – на снимките няма да им се случи нищо страшно! Споменавам това по повод мое голямо терзание относно фотоапарата с филм за еднократна употреба, с който правих подводни снимки при опитите си за гмуркане в Египет и на летището…голяма драма!

  1. Е…искаш всичкото ноу-хау в един пост, не може :) Откровено щях да добавя нещо за стягането на куфара, ако се бях сетил…ама нали за това си имаме форум! :)

 3. Огромни благодарности за този пост, всъщност според мен това си е цяла статия… :)
  Ще чакам с нетърпение 2-ра и евентуално 3-та част ;)
  Да препоръчам за написване, какво трябва да се прави при полет с прикачване….с една и съща авиокомпания и с различни авиокомпании, но с един билет, най-вече за чекирания багаж(куфара, куфарите), както и с различни билети…знам че може и да си го предвидил това за обяснение, но аз да си напомня ;)

 4. Много точно си схванал и описал тънката психологическа игра на нерви тип “индиански покер”, при образуването на опашка на изхода при нискотарифните :) 1 към 1

 5. Между другото, аз съм си платил за местата с ИзиДжет от Исландия до Манчестър и после от Манчестър до София, това означава ли, че пак не са ми сигурни?!
  Нещо не схванах изобщо тази част с нямането на запазени места “Ако сте с нискотарифна обаче, динамиката е много по-любопитна. Там запазени места няма…”.

  1. За easyJet описаното,откакто въведоха опцията за платени запазени места, както и за други нискотарифни със същата възможност, не е валидно.
   Конкретно при easy тези, които са платили за места, си ги получават ако ще и последни да се качат на борда. Защото който не си е платил, и съответно избрал желаното място, при онлайн регистрацията автоматично получава място от останалите свободни (обикновено средни). Така всеки има ясно определено място още преди да се е качил на борда, както при нормалните авиокомпании.
   При wizz мисля също въведоха възможност за плащане на желано място, но само за първите 3-4 реда и други 3-4 реда някъде по средата. Който се е възплозвал от тази опция, се качва на борда, заема си го, а останалите – както го е описал Георги – борба на общо основание.
   Бъди спокоен, твоето място си е твое, и никой друг няма да ти го заеме! :)

 6. Ако Вие сте били по-настоятелни от служителката на гейта и сте успели да се качите с 2 чанти ръчен багаж, лаптоп, таблет, книга и по-интересните жълти вестници, честно спрямо другите пасажери е да сложите 1 парче (по желание) в багажника отгоре, а останалите да сритате под седалката пред Вас… :)
  И ако сте си пропуснали реда (за сядане) – изчакайте в края на самолета – надали 30-те човека на пътеката могат да се върнат синхронно назад, за да Ви направят място. Ако целта е близък контакт с парчето на пътеката, това е друго нещо…
  Масичката на съседа по място не е кошче за боклук и не е място, където да оставите вече излишната празна чаша, за да затворите Вашата собствена, която Ви пречи…

  1. “Ако Вие сте били по-настоятелни от служителката на гейта и сте успели да се качите с 2 чанти ръчен багаж, лаптоп, таблет, книга и по-интересните жълти вестници, честно спрямо другите пасажери е да сложите 1 парче (по желание) в багажника отгоре, а останалите да сритате под седалката пред Вас… :)”

   Ей по тази част тук имам питане.
   На няколко места попадам на 2 чанти за ръчен багаж – чанта с лаптоп/фотографска и нормалния ръчен- но досега го отдавах на факта, че най-вероятно грешно си превеждам…смисъла на написаното…

   1. За някои от традиционните авиокомпании е нормално да ти позволят освен раничка и отделна фото чанта, такава за лаптоп и т.н.
    Нискотарифните не са от тях, там дори дамска чанта трябва да е набутана в основната раница.

 7. Хех, супер материал :) Ще ми се да го имаше преди моят първи полет, ама нямаше…

  Жоре, имам няколко корекции: “всичките трябва да са в отделно прозрачно пликче с обем не повече от 100мл” – изял си една нула, сигурно от пост-гергьовденски глад :) Става дума за плик с обем до литър, като пликчето може да е зип-лок или просто да се връзват дръжките му. И още от практически опит: хайвери, сапуни, гелове също се броят за течности и трябва да са в опаковки до 100 мл или еквивалент (ако пише грамове – значи до 100 грама, нищо че обем и тегло е различно).

  Що се отнася до местата при нискотарифните – за мой ужас, Райънеър са въвели заплащане и за последните няколко реда в самолета (любимите ми), защото се излизало бързо след кацане. Ще страдам, но това е положението :)

  1. Имам предвид, че отделните разфасовки са не повече от 100мл. Ограничението от литър честно казано мисля е доста гъвкаво, а и не мога да си представя човек да има нужда от повече от 10 продукта, дори да е видна кокона :)

   1. Знам, ама не това става ясно от изречението. С тези 100 мл поясняваш плика, а не разфасовките. Освен това ти не си кокона (може и да си виден), така че не знаеш какво и колко могат да носят коконите при добро желание ;) А и както казва wilks, и пчелният мед е течност.

    1. ОК, ма ме мързи да редактирам сега, пък и вие сте такива буквалисти, че ще трябва 3 параграфа да добавя още :)

   1. Здравейте! Ще пътувам от София за Ница с прехвърляне в Рим. Как да стигна от терминал 3 до терминал 1 на международно летище и колко време отнема с ходене пеша?

 8. Я да вмъкна, че проверките са различно строги в различните летища. В София с джобно ножче съм минавал без да искам, а в Хийтроу скенерите ловят даже колан за херния, в който метала е една кукичка. И после следват едни обяснения и демонстрации… А, презервативи и бонбони увити във фолио също ги ловят скенерите, ако са по-чувствителни.

 9. A, и след като за трети път трябваше да опитвам бебешки храни, страшно ми се прииска да се хвана за гърлото и да подбеля очи при поредната проба, ама се въздържах някакси с нечовешки усилия. Затова пък почнах да ги давам на децата, поне да не идат зян :-)

 10. Когато пътувам с нискотарифна авиокомпания и извозването до самолета е с автобус, се старая да се кача последен, защото съм един от първите слезли от автобуса и качили се в самолета. С това и възможността за избор на място е по-голяма. Друг е въпроса когато качването е от ръкав.

 11. Определено темата е доста изчерпателна и с допълнението от коментари ми станаха ясни доста неща.Всичко казвате е въпрос на предварителна резервация и късмет.Добре де, ами аз просто искам да летя със самолет, не да пътувам с предварителни резервации, а просто да се кача.Ей така, между другото в това забързано ежедневие да намеря свободно време и да полетя малко.Без определена цел и крайна точка.Колко пари трябва да имам в себе си, за да отида например някоя сутрин в София, да си взема на момента билет до Виена например ( или Милано), да се кача на следобедният самолет, да прелетя това разстояние, да кацна , да мина през контрола и да излезя от терминала на улицата.Да разгледам съответният град и да се върна обратно след 3- 4 дена.За връщане да кажем, че ще имам билет за автобус за България…

  1. Няма да е евтино, а колко точно ще е е мнооого разтегливо понятие. Просто за да изстрелям една сума ей така от нищото, под 150 евро на посока трудно ще вземеш билет по тоя начин, а може да е много много повече.

  2. Ми пробвай. Хващаш сайта на БГ Еър и гледаш колко струват билетите за утре примерно. Може да е много, може и да не е, зависи от сезона и от късмета, ама по-вероятно да е скъпо, щото авиокомпаниите се хранят предимно от бизнес пътници, които летят по необходимост на дадена дата, а не си избират сами кога (и не си плащат сами билета!).

   Когато пътувах с билет купен в последния момент до Лондон бях на най-скъпата тарифа, не я помня колко беше (не съм сигурен и че съм знаел колко е струвал билета), но ме ъпгрейднаха до бизнес класа, щото и самолета беше пълен…

 12. Здравей, Георги!

  Днес за пръв път попаднах на това чудесно място и искрено мога да заявя, че съм очарован от блога ти! Тъй като от години ме тресе тая краста /к’во приказвам – това е болест… Опа, нищо подобно – това е лудост!/ – авиацията… Ама така ме е хванала, че реших да я комбинирам с другата ми краста/болест/лудост и отидох от София до Москва с мотор, за да гледам самолети на МАКС-2013 и в авиомузеите по пътя… Е, това е една друга история – повече е привична за моторджийски блог…

  Поздравления! Спечели си още един постоянен “клиент” и нов куп каишки въпроси…

  Ето го и първият от камарата въпроси, които те очакват:

  Преди известно време на летище “Гетуик” с обратен полет на “Изи Джет” към София не особено любезната служителка ми прибра изключително важният за мен разтвор за почистване и съхранение на контактни лещи, като не се трогна от обясненията ми. Наистина – беше над 100 милилитра, ама те опаковките са си стандартни – малки няма. Интересното е, че на отиване софиянци също проявиха интерес към въпросното шише, но след като им обясних, проявиха разбиране и любезно ми го оставиха. Та въпросът е следният – ако имаме само ръчен багаж и важни течности, които държим да си запазим, как бихме могли да подходим, за да си останат при нас ценните капки?

  Леко отклонение, но все пак по темата – според разказите на един мой човек, който ходи до базов лагер на Еверест, в Катманду му се е наложило да изконсумира на екс половинка местно силноалкохолно питие направо пред проверяващия, защото щял да му го вземе… Реакцията на чиновника била: “Oh! Very strong man!”.

  1. Здравей и благодаря за коментара :)

   За разтвора за лещи важат същите правила като за останалите течности, т.е. трябва да го пресипеш в по-малка от 100мл опаковка. Малоумни правила, ама такива са :) Уж щяха да ги олекотяват, ще видим какво ще измислят. Но да, разтвор за лещи се третира като вода и подобни течности. Иначе само под 100мл и това е. Важи и за 12 годишно уиски :) Сигурен ли си, че не са пуснали по-малки разфасовки вече, по-голяма част от индустрията със шампоаните и дезодорантите се адаптира?

   Иначе пътешествието ти с мотора е интересно. Може да дойдеш в magelanci.com, това е форума, който създадох и администрирам. Има и други фенове на пътуванията с мотор и авиацията там и да разкажеш :)

 13. Пропускате да напишете нещо много важно, а именно как се изписват имената. Дори вече в БългариаЕр при вписване на данните отваря сайта на английски и иска Name и Surname. Тогава аз се питам “ами Father’s name къде да го напиша?…..преди или след фамилното…и изобщо да го слагам ли?”.

  Това е много важно да се знае.

  1. В различните държави средното име се формира по различен начин. В България взимаме името на бащата, но това не е универсално правило, да не кажа че е изключение :) Навсякъде за издаване на самолетен билет си искат само име, фамилия и рождена дата, това би трябвало да идентифицира пътника достатъчно добре.

 14. Нямям думи просто !!! Не само, че информацият във всички постове е много полезна, но е написана на много приятен и понятен език, с чудесно чувство за хумор. Искрено благодаря на автора ! Разбира се и на всички посетители, които споделят опита си – невероятни сте ! Пътувал съм 3 със самолет до сега, но все с група. Сега ще пътувам самостоятелно до Тайланд и Вашите съвети са ми изкючително полезни ! Отново Благодаря сърдечно !

 15. Здравейте ,

  след 2 седмици ми предстои първото ми пътуване със самолет по работа в Норвегия.
  Ако нещата се развият добре ще е за околоко 1-2 месеца. Имам няколко въпроса:

  1. Все още не са ми казали с коя компания ще пътуваме и съответно маршрута . Относно багажа, смятам да взема един голям куфар( сак по-добре ли би било ?), в който да има само дрехи и вещи от първа необходимост. Отделно малък куфар, в който да стоят лаптопа,таблета,някои документи,малко дрехи за всеки случай и може би нещо за хапване.
  Доколкото разбрах големия куфар(~20кг) се представя за проверка и после се товари трюма на самолета, а малкия(<10кг) се проверява и мога да го взема с мен в самолета?

  2. Относно опаковките за течности – смятам да взема 1 парфюм,1шампоан,1душ гел,паста за зъби. Задължително ли е да се използват споменатите запечатващи пликове?Също споменатите артикули поотделно ли се опаковат? За сега не мисля да вземам алкохол със себе си.

  3. Пушач съм, а там цените са доста солени. Ако сложа 1 стек в големия куфар, 1 в малкия и пръсна още няколко кутии в себе си дали на някои от проверките ще направят голям проблем. Някои познати казаха че може да се махне бандерола и да се отворят кутиите ..?

  4. Смятам до нося със себе си пари в брой ( под наложения лимит ), които да стоят в портоменето някъде из джобовете ми. Могат ли да ме задължат (??) да оставя парите в малкия или големия куфар?

  Мерси предварително,
  поздрвави Тодор

  1. 1. Абсолютно точно си разбрал. Куфар или сак е въпрос на личен избор, куфара ако е с колелца се влачи по-лесно, но тежи повече. Сака е по-лек, но неудобен за носене.

   2. След като ще имаш куфар в багажното, по-добре ги сложи в него. Ще си спестиш неудобство по вадене и прибиране на проверката за сигурност, а и ще можеш да вземеш нормален размер опаковки, а не само тези под 100мл. Иначе може да са заедно в едно пликче, което трябва да е прозрачно, на летището ще ти дадат безплатно. Но пак ти казвам, сложи ги в куфара и не го мисли хич :)

   3. Според този сайт за Норвегия имаш право на общо 200 цигари или 250гр тютюн. (http://www.iatatravelcentre.com/NO-Norway-customs-currency-airport-tax-regulations-details.htm). Дали ако имаш повече ще ти правят проблем никой не може да ти каже, сигурен съм че хора са минавали, сигурен съм че има и такива, на които са им правили проблем. Твой си е избора.

   4. Не, дръж си ги в теб, единственото изискване е да ги декларираш, ако са над лимита. Няма ограничение къде точно да ги държиш, а големия куфар по начало е най-неподходящото място. Старай се да няма нищо ценно там – часовници, лаптопи, камери и т.н., всичко трябва да е или на теб или в малкия куфар.

 16. А на летищата правят ли проверка за алкохол? Че на 23 сутринта ще ми бъде първият полет със самолет, а на 22 вечерта съм на рожден ден и няма как да не се уважи. :D :D

  1. Не правят. Ама като цяло недей се прави на мотика, защото въздуха в самолета е сух и в комбинация с алкохола ще получиш зверски махмурлук :) И гледай да не пускаш оригинални лафчета за бомби около проверката за сигурност, които сигурно в състоянието ти ще се струват мега забавни, но служителите там нямат чувство за хумор :)

 17. Много полезна информация .Аз имам 2 парфюма по 30 мл,та въпросът ми е мога ли да ги сложа и двата в прозрачен плик и позволено ли е да са 2 бройки.И още нещо – без кутии ли трябва да са парфюмите?
  Някой знае ли къде мога да видя клипче как сама да си опаковам куфара с фолио?

  1. Позволени са две бройки, можеш да ги сложиш, без кутийката. Ако толкова държиш на фолиото, направи си го на машината на летището, 5лв ли, колко струва там, макар аз като цяло да си мисля, че не е нужно.

 18. Бих ги опаковала и на летището,но самолетът излизаща в 5 30, не знам тези с машините дали ще работят в 3 часа през нощта…

 19. Хубава идея за споделяне на преживяното,но автора,който се е взел за ментор,нека се осведоми и да не подвежда за някои подробности,които може да се проверят на сайта на летище.Имам в предвид т.нар. ТАГ-ове /течности,аерозоли и гелове/.Не може да се пише пастата за зъби също е течност!!!Правилото е:максимално количество:10 бр. до 100 мл.в прозрачен плик.Относно тютюневите изделия:това е въпрос на Митница,а не на сигурността.Както и финансовите средства,произведенията на изкуството и др.подобни.Машините за опаковане на багаж отварят в часа,в който започва чекирането на първия полет за деня…..Ако мога да бъда полезна с друго ,съм на разположение.Приятно пътуване…всеки споделен опит и преживяване е полезно,Благодаря!

  1. О да, точно автора менторства, в случая, понеже е много важно да уточним какво е течност, аерозол и гел. Ма всеки ги обича такива хора, тръгваш да им говориш нещо и ще те спрат по средата да те засекат със забележка, която само те си мислят, че е важна. С какво точно съм заблудил, не са ли еднакви правилата и за парфюмите, и за пастите за зъби? Не са ли означени мерките в милилитри и на двете или трябва да влизаме в излишно буквоядене само да се правим на всезнаещи? Пробвай да напишеш един пост по темата, виж точно колко параграфа ще ти отнеме да си безкрайно прецизна във всеки един детайл и да няма нито едно обощаване и опростяване и ще видиш колко е лесно. Аз ще стоя само отстрани и ще правя забележки.

   1. Моля,за извинение!
    От леко хаотичния и гневен пост ,разбирам че сте доста засегнат.Извинете,моля!
    За всички пътуващи,да уточня:Когато дойдете на пункта за проверка,моля не цитирайте автора.Ще си спестите доста разочарования.

    https://www.sofia-airport.bg/sites/default/files/security_requirements.pdf

 20. Здравейте имам въпрос, за 1ви път ще пътувам със самолет.При проверката, гол ли те събличат или само обувките си сваляш и металните неща. В гащите пипат ли ( примерно ако си скрил наркотици ). Или само за метални неща проверяват ?

  1. Не, само обувките и металните неща. Дори и ако обувките са кецове, на повечето летища няма да изискват да ги сваляш :) Пред всички хора няма да пипат в гащите, ръчната проверка пред тях е общо взето опипване на ръцете и краката. Но, ако преценят може да те отделят в отделна стаичка, където вече може да има събличане и всичко. На определени летища се случва да взимат натривки от ръцете – не знам дали търсят за взривни вещества или наркотици, вероятно първото.

   Освен, ако не се чудиш наистина да превозваш наркотици, няма да имаш абсолютно никакви проблеми, проверката по сигурността в огромния процент от случаите е просто досада :)

 21. “досадата” има име …СИГУРНОСТ!

  Никой не съблича никой!!!
  Проверка СИГУРНОСТ НА ЛИЧЕН БАГАЖ И ПЪТНИК не е екзекуция!!!

 22. Изключително разбираемо поднесена информация. Браво! Интересува ме възможно ли е в т.н. малък салонен багаж да нося храна, пакетирана, разбира се (солети, бисквити). Ясно е, че става въпрос за пътуване с нискотарифна линия – в случая Уизеър

  1. Авиокомпанията няма значение. Със солети и бисквити нямаш проблеми. Гледай да няма стъклени бутилки, бурканчета с мед и т.н.

 23. Здравейте,ще летя от рим искам да попитам относно ножици и
  един грил тиган, може ли да ги сложа в багажа?не в ръчния а в другия.
  Ножицата е специална и работя с нея вече 20 години.

 24. Изключително полезна информация и много разбираемо поднесена,благодаря на автора!Искам да попитам конкретно,тъй като и моя милост ще лети за пръв път- полетът ми е с Уизеър до Лондон и бих искала да знам какво количество цигари и алкохол мога да взема в куфара,а отделно от безмитния магазин.Отивам на гости при 5-ма пушачи и ме чакат като топъл хляб,хах.
  Обръщам се към вас,тъй като сте с опит,защото в сайта им не пише конкретно,по-скоро пише какво не мога да взема и се обърквам.
  Благодаря ви предварително!

  1. С две думи – взимай колкото може да носиш, но над 4 стека е възможно да ти зададат въпроси :) Ако успееш да ги убедиш, че са за приятели няма да имаш проблеми, на теория няма ограничения на количеството. Ето ти страничка с повече информация: https://www.gov.uk/duty-free-goods/arrivals-from-eu-countries

   Внимавай цигарите да са задължително с бандерол!

 25. Здравейте!Да питам и аз-средата на юли ще летим за пръв път за Лондон от летище Пловдив-ще бъдем само с ръчен багаж.Та въпросът ми е какво става с дамската чанта-мога ли да си я нося така или и тя трябва да влезе към ръчния багаж,позволяват ли се лекарства и след като съм хипертоничка как да си помогна да не ми стане лошо?

  1. Тъй като най-вероятно ще летиш с Ryanair, то няма проблем да си носиш и дамската чанта – те позволята по две бройки багаж, точните размери са упоменати в сайта им. Ако беше с друга компания, например Wizzair щеше да имаш само една бройка и да вкарваш дамската чанта в раницата.

   За лекарствата не би трябвало да е проблем, но задължително си носи рецептите.

 26. Здравейте! Много полезен пост и блог като цяло, адмирации!
  Аз също имам въпрос – ще пътувам с Wizzair с бебе, мога ли в ръчния багаж да нося вода (повече от 100ml) и пюрета за него, тъй като полета е повече от 3часа, а то трябва да се храни все пак..
  И малко не ми е ясно това опаковане на течности в пликчета, някакви специални ли са и как точно се опаковат?

  1. Може да носиш повече вода, мляко и пюрета, но е силно вероятно да те накарат да ги опиташ на проверката за сигурност.

   Пликчетата са стандартни със zip-loc затваряване. Не се притеснявай, раздават ги на летището, ако нямаш. А аз си минавам спокойно винаги с един прозрачен несесер със цип.

 27. Здравейте! Блога ми помогна да разбера доста работи но имам няколко въпроса. Значи да аз съм момче на 15 години и ще летя за Англия но ще съм сам най-вероятно с – Wizzair там е разрешено да летиш сам на 15, но въпроса ми е какво трябва да си нося на летището смисъл какви документи имам лична карта и пълномощно от родителите които ще ме чакат в Англия на летището та искам да питам само пълномощното и личната карта трябва да нося нали? А и след като мина чекирането на багажа има ли като тръгна за проверките там за сигурност нали има табели на къде да се върви в Софийското летище? Ще ви бъда благодарен ако ми отговорите!!! :)

  1. Мисля, че няма да имаш проблеми с пълномощното и лична карта при положение, че си се уверил, че нямаш нужда от придружител. Все пак е добре да се провери, ако някой има проблем биха били митничарите на летището, така че врътни една шайба да потвърдят, че е ок :)

   Нямаш никакви грижи да се ориентираш на терминал 1 на софийското летище. Запомни, че като летиш с Уиз ще излетиш от 1, а не от 2, от където наприемр летят България Ер. Та след като минеш паспортната проверка има 6 изхода, на телевизора ще пише ти на кой точно изход си. Няма шанс да се объркаш :)

 28. Ще пътувам с БългарияЕър до Лондон ,та да попитам, има ли проблем ако сложа в регистрирания багаж парфюмчета(без дезодорант, тъй като май се смята за газ) ? И има ли нужда да си нося някаква лека храна (солети, кроасан), или ще предложат на борда? Тъй като с УизЕър нямаше такова нещо.

  1. Нямаш проблеми с парфюмите, освен ако не се притесняваш, че може да бъдат откраднати. Макар и рядко се случва :) България Ер дават сандвич и напитки, така че за 3 часа мисля, че няма нужда да носиш нищо допълнително.

 29. Zdraveite az patuvam sled 4 dena ot Angliq za Bulgariq .Imam bebe koeto e s vrodenno zabolqvane i e na lekarstva kak da postapq trqbva li da imam dokument za zabolqvaneto zaradi lekarstvata

 30. Здравей! Имам няколко въпроса.Аз съм на 16 години и ще пътувам сама ,имам пълномощно от родителите ми. Ще мина ли безпроблемно? На летището ще ме чака приятелят ми със семейството му при ,които ще остана. Ще летя с Wizz Air и полетът е до Меминген, Германия. В самолета ще има ли безплатни напитки? И последният въпрос-в цената на билета имам право на малък салонен багаж и голям салонен багаж, това означава ли че ще мога да взема да речем раница и дамска чанта? Благодаря предварително!

  1. Няма да имаш проблеми с полета, достатъчно си голяма :) Няма безплатни напитки в полети на Уиз. Провери си точно условията за багажа, те са ИЛИ малък, ИЛИ голям. Ако имаш priority boarding, тогава ще можеш да вземеш и дамска чанта, иначе всичко трябва да е набутано в единствения ти кабинен багаж. Дано не съм закъснял :)

   1. Здравей. Предстои ми пътуване с WizzAir и ми е интересно дали в ръчния багаж мога да сложа Преса за коса. Прочетох някои коментари забелязах че за лаптопи таблети няма проблем и просто исках да съм сигурна и за пресата. Благодаря :)

 31. Здравейте, Георги. Опитвам се да намеря инфо дали мога да си нося камерата в ръце или на врата при полет с Изи джет ? Знаето ли дали е позволено или и това трябва задължително да е в багажа? Полетът ми е тази сряда. Благодаря.

  1. Според мен нямаш проблем, в краен случай не можеш ли да я набуташ в джоб на яке? Оф, ти вече си излетяла, сигурен съм че всичко е наред :)

 32. Предстои ми първи полет! БЛАГОДАРЯ за изчерпателната информация, малко ми поолекна!
  P.S. много се смях.:D

 33. предстои пътуване на възрастен човек с хапчета по НЗОК,с компания WIZZ ER-как да постъпя за да няма проблеми.Благодаря предварително!

 34. Здравей.Искам да попитам дали ще ми направят проблем ако личната ми карта е леко захабена(счупена до средата) и залепена с тиксо.. колкото и смешно да звучи :D

 35. Здравейте, предстои ми първи полет сам (на 15 съм) и съм страшно притеснен как ще се оправя. Полетът е Варна-Виена с авиокомпания Austrian. Ще съм ви много задължен ако може да ме упътите как да се ориентирам. Какво се случва след като сляза от самолета, не зная и дума на немски а и английският ми не е много добър ,как да стигна до багажа и после как да намеря мястото където ще ме чакат? Какво да правя ако объркам нещо ,ако се изгубя или не успея да си намеря куфара? .Благодаря предварително!

  1. Нищо страшно няма :) След слизане от самолета почваш да следиш табелите към exit/baggage claim или нещо подобно. Никой няма да ти позволи да отидеш някъде другаде и да се изгубиш, просто следваш табелите за изход. Ще стигнеш до зоната за куфарите, там ще има дисплей и ще пише на кой номер багажен колан ще е разтоварен полета от Варна. Взимаш си куфара и се насочваш към изхода, който трябва да е наблизо. Минаваш през зеления канал – нищо за деклариране, и когато излезеш през вратата вероятно ще те чакат посрещачите ти :)

 36. Здравейте,
  Много хубави “Съвети” намерих на вашия сайт. Благодаря за това.
  Имам един въпрос. Ще пътувам за първи път със самолет. Дестинацията е София – Нашвил (Тенеси USA). Има 2 прикачвания минимум – едно в Европа и едно в Щатите. За Европа горе долу ще избера някое, което е по-лесно за ориентиране (например в Амстердам разбрах, че има само 1 терминал, т.е. предполагам, че ориентирането ще е по-лесно). Дайте съвет за летище в Щатите, на което да се прикача, то там излизат най-различни варианти, когато търся билет в търсачките.
  А дали ако полетите Амстердам (примерно)-летище Х в USA и от летище Х в USA – Нашвил се извършват от една компания няма да е по-добре, в смисъл да не ми се налага да си взимам поне багажа от лентата и пак да го чекирам, … не знам въобще
  Ако някой има съвет, ще съм благодарна

 37. Здравейте,
  Ще пътувам София-Нашвил(Тенеси). Имам 2 прекачвания. Въпросът ми е дали ще трябва да си чекирам багажа повече от веднъж. В София със сигурност. Но после ще трябва ли на 2рото летище в Европа и на 3тото летище в Щатите? Или да си го търся направо на 4тото летище в Нашвил?

  1. При всички положения при кацането в САЩ ще трябва да си вземеш багажа и да го прехвърлиш на лентата за вътрешния полет, дори да е чекиран до крайната точка. Това без значение от авиокомпанията и дали полета се изпълява от смесица от компании и т.н. Не се притеснявай, не е сложно, има си табели и всичко :)

 38. Здравей, ще пътувам от Меминген – София Т1 на 15 съм и понеже имам PlayStation 3 конзола за играене на игри и искам да си го взема за да играя със с чичо ми във БГ. Та мисълта ми беше дали ще кажат нещо за плейстейшъна на контрола за сигурност като го оставя във легена възможно ли е да си го взема плейстейшънa. А и имам право на малък салонен багаж до 10 кг . със размерите 32/42/25 см какво ще рече малък салонен багаж ? Раница

  1. Носи си плейстейшъна в ръчния багаж и нямаш проблеми, само на проверката да го извадиш в отделен леген :) Малкия ръчен багаж може да е всякакъв, стига да се побира в ограничението – ако щеш и торбичка от Била носи :) Естествено, в раница няма никакъв проблем.

 39. Здравейте, и аз ще пътувам за първи път- Варна-Истанбул с престой 7 1аса- Сингапур. Не съм наясно след като сляза в Истанбул какво правя? -казват ми следвай потока, но той моге да ме изведе навън, нали не всички ще се прикачват, пък и полета ми още няма да е обявен! Моля, посъветвайте ме!

  1. Слизаш в Истанбул и ще има два потока – единият ще е към багаж и exit, това не е верният поток. Вторият ще е за connecting flights. Дори да не е обявен конкретния изход за конкретния полет до Сингапур, то поне ще е ясна зоната, в която да се отиде. Оглеждай се за големи екрани, на които ще ги има изписани всички полети.

 40. Здравейте, ще летя на Коледа и искам да купя вино за подарък. Реших, че е най-добре да взема от летището, за да не рискувам, ако го купя преди това и бутилката да се счупи в багажа ми. Искам да попитам запознати ли сте с цените на алкохола и по-специално на вината в магазините на летище София, значително по-високи ли са от обикновено? Благодаря предварително. :)

 41. Здравейте!
  Страхотен сайт, много благодаря и за тази статия, която е от огромна полза за такива, като мен, които за първи път ще пътуват със самолет!
  Имам един въпрос, ще пътувам до Италия с Уиз Еър и ще съм с група. Бих искала да попитам, как стои въпроса със сувенирчета и подаръци, лакомства и минибутилки алкохол или примерно камъчета от Везувий :)? Ще има ли проблем, ако размера и теглото на салонния багаж (малък и голям)малко надвишава описаните от Уиз Еър в сайта им.

  1. Никон не може да каже, добре е да се следват ограниченията. Някой път може и да мине, някой път може и да не мине, да те накарат да го мериш и ще е необходимо да платиш доста допълнително. Избягвай мини бутилките алкохол, че ако са стъклени сигурно ще ти ги конфискуват на проверката, нищо че са под ограничението в милилитри :)

 42. Прекрасна статия, нещо като мемоар на Алеко Константинов. Аз обаче не разбрах, парфюми, крем за бръснене, пасти за зъби до 100 мл, четки за зъби, огледалца и други подобни малки неща, могат ли да се пренасят в ръчния багаж и да се качват на борда?

  1. Да, могат, просто трябва да ги поставиш в прозрачно пликче с обем до 1л и да ги извадиш от раницата при проверката.

 43. Имам и друг още-важен въпрос. От тук тръгвам за Мадрид само с ръчен багаж, който ще кача на борда на самолета. От там, обаче, със сигурност ще имам доста неща които няма да се поберат в ръчния ми багаж. Тогава на летището в Мадрид какво трябва да направя? Там ли трябва да го чекирам или още от тук, преди да замина?

  1. Там, на място. Зависи с коя компания си де, с Wizz е добре да направиш онлайн чекин от тук, там само ще оставиш куфара, с България Ер давай директно на летището.

 44. Здравейте! Успешно премина първото ми пътуване САМ със самолет. София- Франкфурт- Мадрид и обратно. Първоначално бях много притеснен, преди всичко от престоя ми на летището във Франкфурт поради незнаенето ми нито на немски, нито на английски. Но се оказа, че там повечето служители разбират това-онова и на други езици, или поне ще ти покажат правилната посока по която да вървиш. Наистина, летището е огромно и единственото което трябва да се прави е да гледаш означенията, всичко е направено изключително ясно, и мисля, че дори човек да не знае други езици ще се оправи ако гледа и следи внимателно накъде водят стрелките и означенията. На Франкфуртското летище мерките за сигурност са наистина драконови. Хвърляш вода, парфюми, крем за бръснене 100 мл, които странно защо на летището в София минаха.Никой да не си мисли, че ще може да пренесе нещо което да не го разкрие скенерът. И един много ценен съвет към по-младите момичета и момчета!!!Ако някой има пиърси, където и да е на тялото, особено на по- екстравагантни тайни местенца,не забравяйте да ги свалите предварително! Забравите ли ги, много много много лошо- в кабинка насаме ще се наложи да си покажете мъжкото достойнство където е боднат!.

 45. Здравейте!Ще пътувам за Берлин-само с ръчен багаж.Въпраса ми е-Дамска чанта мога ли да нося?

  1. Зависи от авиокомпанията. Предполагам си с Bulgaria Air, с нея по правилата им не можеш, но е силно вероятно да направят компромис, ако чантата е малка и видят, че нямаш куфар.

 46. Добре, че попаднах тук да прочета, че пиърсите трябва да се свалят…
  Имам полет до Берлин на 26ти с Ер Берлин, двупосочни билети за мен и детето ми (12г). Трябва уеб чек ин 30 часа преди полета, но това само за билета в едната посока ли важи или за и в двете? Малка бутилка минерална вода може ли да се внесе, ако не е купена от безмитната зона??

  1. Не може да се внесе вода закупена преди проверката за сигурност. А иначе чекирането е 30 часа преди полета на посока, няма как да чекираш и двете посоки едновременно в твоя конкретен случай с Ер Берлин.

 47. Здравейте ! Ще имам свързващ полет, от България ще летя до Гърция и от там до Грузия. За пръв път ще го правя и съм много стресирана, ще поръчам онлайн билет и когато отида не летището, задължително ли е да изпечатам лист с информация относно билета или? Също така на самия билет ще пише ли, че има свързващ полет и на големите табла подобни неща изписват ли се?

  1. Не е задължително, носиш само паспорт. С някои компании (Wizz, Ryanair), ако не си генерираш и принтираш бордната карта у вас. С Aegean няма проблем, просто отиди на летището. За багажа също няма проблем, сака с дрехи ще иде в багажното, което също е безплатно при Aegean.

   При покупка ще получиш електронен билет, т.е. потвърждение че си вкарана в базата данни за този полет. С този електронен билет може да провериш в сайта на авиокомпанията или в checkmytrip.com дали всичко е ок. На практика шанса някой сайт да ти вземе парите, а да не ти даде билет е почти нулев.

 48. Имам още един въпрос – когато ще пътувам ще съм с раница, в която ще ми е лаптопа и сак, в който ще имам дрехи и други работи. Няма да е проблем, нали? Четох някои коментари и малко се обърках, затова реших директно да питам.

 49. И само да добавя, че ще летя с Aegean. Има ли нещо, което трябва да знам предварително?

 50. Възможно ли е при онлайн поръчка на билет да се обърка нещо? Например, отиваш на летището, представяш им код и ти казват, че няма подобен полет или нещо от сорта? Възможно ли е един сайт да те подмами или ?

 51. Здравейте! След месец ще летя до Казабланка. Искам да попитам мога ли да пренеса в куфара 1 л уиски и 1 л водка?
  Благодаря за отговора!

 52. Страшно полезна информация!!!
  Здравейте.Мога ли да нося малка чанта ( 20/10см ) през рамо, без друг ръчен багаж , но с куфар?
  Благодаря предварително.

  1. За ръчен багаж можеш да носиш чантата без друг, няма проблем. За куфара, зависи от авиокомпанията, може да се наложи да плащаш. В общия случай правилата за куфар са си отделно и независими от тези за ръчен багаж.

 53. Здравейте,
  И от мен поздрави за полезната информация.
  И аз искам да задам едно въпросче и ще се радвам да ми отговорите :)
  След седмица летя за Мадрид с Wizz Air, ще бъда само с една чанта малък салонен багаж (ръчен) и искам да Ви питам дали е възможно да си взема пресата за коса в него? Някъде намерих информация, че може, другаде – не. Знам, че зависи от превозвача и не знам Wizz Air как процедират.
  Благодаря Ви предварително за отговора :)

  1. Въобще не зависи от превозвача, зависи от службата по сигурност на летището :) Не виждам причина да не може, освен ако пресата за коса прилича или може да се използва като оръжие. Не съм спец, но повечето преси за коса ми изглеждат доста безобидно :) Това е само лично мнение де, не съм бил с преса и нямам директен опит, най-точният отговор ще дадат директно от летището: http://www.sofia-airport.bg/%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F Пробвай някой от телефоните там.

 54. ZDRAVEI
  MNOGO MI POMOGNA ISKAM DA POPITAM NESHTO :D PONEJE SHTE LETQ ZA PRAV PAT!TRQBVA LI DA SI SVALQM SREBROTO PRI PROVERKATA,PONEJE IMAM PIRSINGI KOITO TRUDNO MOGA DA SVALQ ZA SEKUNDI?I ZA TEZI PLIKCHETA,KATO SI NOSQ SHAMPOAN,KREMOVE,GRIMOVE VSICHKO LI TRQBVA DA E V OTDELNO PLIKCHE ILI..? IMAM DREMBI NESHTA KATO SPIRALI,MOLIVI ZA TQX STAVA LI V EDNO?

  1. Нямаш проблем с пиърсингите стига да са малки, детекторите засичат количество метал и за по-малките размери едва ли ще писнат. Ако си забравиш стотинка в джоба също няма проблеми. Все пак е възможно да те дръпнат за допълнителна проверка с ръчен детектор. Едно пликче за всичко.

   Моля, пиши на кирилица и с малки букви, в интернет е прието, че главните букви са крещене :)

 55. Адски полезна информация….!!!
  Искам да питам на проверката ще ме карат ли и трябва ли да си сваля среброто(гривни,синджири,обеци,Пирс) ще пътувам от София до Лондон с wizz air и после до Единбург с easyJet

  1. Еее супер си ,много ми помогна ,но ще пътувам с дъщеря ми на 17 е и тя има пиарсинги ,тя трябва ли да ги маха ? Пътуваме от София до Варшава?

   1. Едва ли ще се наложи, нали все пак минаваме с дънки, които имат метални копчета, ципове и т.н. Детекторите не са чак толкова чувствителни. Все пак не говоря от личен опит, но най-много да се наложи да я прегледат по-обстойно с допълнителния детектор, като цяло не мисля, че ще е проблем.

 56. Здравей и поздравления за успешния и полезен блог.. Искам да те попитам как да си намеря мястото в самолета има ли си ги надписани някъде на седалките или…. Може ли да ми е включен телефона при полет (wizz air, easyJet) и в чакалнята докато чакам да се кача може ли да се пуши.

  1. Местата ги има на панелите над седалките, доста видими са, няма как да се объркаш :) При полет телефона може да е включен, само трябва да е в самолетен режим. В чакалнята не може да се пуши, само на определени места, които ги има по големите летища. На софийското може да се пуши само в един бизнес салон, в който влизаш срещу 30-40лв. Т.е. пушиш последната цигара преди да минеш контрола по сигурността, отпред пред летището :)

 57. В сряда пътувам за пръв път и съм с прекачване от лондон лутон.. незнам как да се оправя въртре в самото летище и какво да направя за да стигна следващият си полет?

  1. Дай си пълния маршрут за да разбера точно какво прекачване правиш, за да не те объркам допълнително.

  1. Значи нямаш полет с прекачване, имаш два полета, които просто са от едно и също летище :) Като кацнеш в Лутън си следваш знаците за излизане от летището, като излезеш с куфара (ако имаш такъв) се насочваш към влизане за следващия полет и така. Дано си си оставил достатъчно време между полетите за да няма нерви и стрес.

 58. Здравейте, предстои ми първи полет след около месец.Правилно ли съм разбрал, че до Австрия и Чехия мога да пътувам само с личната си карта.Т.е. нямам паспорт.

 59. Здравейте.Сега направих онлaин чекиране,но не знам защо,на детето ми което е на 16 месеца,на бордната му карта излизат моите данни на личната карта.А когато го чекирах,му писах неговите данни от паспорта.Дали защото е бебе?Благодаря Ви предварително!Хубав ден!

 60. Неговите данни от паспорта не излизат на бордната карта.Детето е на 16 месеца.На моята бордна карта и на неговата бордна карта,и на двета пише моите данни от личната карта.Тали ли трябва да е?Така ли е правилно?Благодаря Ви много!Хубав ден!

  1. Здравей, нямам опит с такъв казус. Или се свържи директно с авиокомпанията (допускам, че е Уиз) или пиши в тази тема, някой ако има подобен опит може да ти отговори:http://magelanci.com/topic/6858-wizz-air-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8/

 61. Здравейте, предстои ми полет до Лондон, като кацам на Хийтроу, Терминал 5. Първи полет ми е и ще съм сам. Казаха ми, че трябва да хвана метрото за да си получа багажа. Може ли повече инфо?

  1. Няма такова нещо, или поне не е задължително :) Багажа си го получаваш след като минеш паспортната проверка след кацане, табелите ще те прекарат през коланите с багаж. Ще видиш полета от София на кой номер е и си чакаш багажа там. Вероятно, който ти е казал тая информация е имал предвид, че Heathrow Express (което не е нормалното метро) мах предлагаха услуга за чекиране на багажа още от центъра на Лондон. Но това е нещо съвсем различно. Никакво метро недей да хващаш преди да си си взел куфара :)

   1. Благодаря много за отговора. Дано да се оправя, защото това летище наистина е огромно.

 62. Здравейте! Предстои ми пътуване към Лондон с Wizz Air и бях решила да пътувам с раница, среден размер…не съм платила за багаж и ми казаха, че ако не спазя размерите, които са обозначени на билета за Small Cabin Bag 42x32x25cm
  са щели да ме глобят..Вярно ли е, тъй като моя приятел винаги пътува с доста голям сак и не е имал проблем, като пак не е плащал за багаж..? Да се подготвя…

  1. Никой не знае, ако решат да проверяват размерите имат право да те глобят. Може в 100 полета да не е имало проблеми, на 101-ия да стане засечка. Хубаво е, ако сака е мек и може да се смачка до необходимите размери.

 63. Здравейте! Престои ми първи полет от София до Лутън, и искам да попитам от къде трябва да си взема куфарът, и точно какви табелки с какви надписи подсказват. Благодаря!

 64. Здравейте!Предстои ми първият полет София – Лутън на 13.07.Разпечатъл съм бордната си карта и на нея има записани номера на личната ми карта и датата на изтичането и.Проблема е колкото смешен толкова и трагичен ..Снощи бяхме малко по баровете и явно някой ме е свил портфейла с личните документи…В понеделник смятам да ходя до МВР да си вадя нова лична карта с експресна поръчка … ще имам ли проблем на летището за това и как мога да го разреша ?!? Много Ви благодаря предварително !

  1. Паспорт имаш ли? Евентуално да се свържеш с Уиз по телефона и да ги информираш, че искаш да смениш личната карта с паспорт.

 65. Здравейте!Предстои ми за пръв път полет на 19.09.16 от Варна до Варшава с две прикачвания-в София и Виена.Притеснява ме фактът,че във Виена кацам в 12.05 и излитам за Варшава в 12.55. В офертата за полета изглежда че кацам и излитам от един и същ терминал,но ме притеснява именно това,че имам малко време.Моля за съвет.Летището е Виена инетернешънал.
  Организаторът ми пише,че минималното време за връзка във Виена е 30 минути.

  1. Всичко ще е наред, ако самолетите си летят по разписание. Щом авиокомпанията е преценила да продаде този билет, значи има достатъчно време за прекачването. Всичко зависи на кой гейт се каца и от кой се излита, но вярвам, че нещата ще са ок.

 66. Хей, ще летя за първи път с Ryan air. Полетът ми е чак на 16 октомври, а трябва да се чекирам онлайн още на 16 септември. Защо? И как точно става това?

  1. Не трябва, а от тогава имаш възможност да се чекираш. Можеш и ден преди полета да го направиш, няколко часа също, не помня точно колко бяха. При чекирането ще ти даде бордна карта, която да си принтираш, и която на практика е пропуска ти за самолета. Става лесно, 1-2 формички, въвеждаш си личните данни и готово.

 67. Ще Ви бъда много благодарна, ако ми споделите някои особености и важни неща по прекачването на летищата във Виена и особено в Чикаго. Предстои ми след 2 седмици полет до Сейнт Луис в САЩ с прекачване на тези две летища. Ще летя за първи път по международни линии и нямам представа каква е процедурата. Освен това в Чикаго пристигам от Виена на Терминал 5, а за Сейнт Луис трябва да се кача на самолета от Терминал 2 – как става преминаването от единия на другия терминал. Времето на престой е 1h25min.

  1. Не мога да помогна конкретно за летището в Чикаго, но като цяло в САЩ е необходимо да си вземеш куфара и да го порехвърлиш за вътрешния полет. Вероятно между терминалите има влакче или хоризонтални ескалатори и т.н., няма да е трудно, ще се справиш.

 68. Здравейте,искам да попитам от къде мога да си принтирам бордната карта.Вече съм се чекирала онлайн и бордната карта ми е изпратена.Операторът от Wizz air ми каза ,че мога и в някоя книжарница на ксерокс да ми я извадят,ама на мен не ми се взръзва някак,като знам как точно трябва да изглежда,да ми я принтират на един бял лист.Ще съм благодарна ако някой ми обясни къде мога да я принтирам

 69. Здравейте, искам да попитам къде мога да си принтирам бордната карта

  1. Бордната карта се генерира в момента на онлайн чекирането. Ако нямаш принтер вкъщи, може да я запазиш като файл и после в книжарница или копирен център.

 70. Здравей! Поздравления за полезната информация. Предстои ми пръв полет Варна-София. Искам да питам, колко време преди полета трябва да съм на аерогарата и колко време отнема цялата процедура до качването и съответно след кацането колко време е отнема процедурата до напускане на аерогарата. Също така колко багаж мога да нося. Извинявам се за въпросите, но съм със здравословни проблеми и не мога да чакам дълго.Благодаря предварително!

  1. Всичко е относително и зависи от текущо натоварване на летището и т.н., но понеже ти е първи полет постарай се да бъдеш поне час и половина по-рано на летището. Влизането и излизането пак е много относително колко ще отнеме, но да речем сложи още 30-40 мин максимум след кацане. Може да носиш един нормален куфар до 20кг и една раничка или малко куфарче като ръчен багаж.

 71. Здравейте!
  Предстои ми пътуване до Лос Анджелис с прехвърляне в Москва с компанията Аерофлот. В Москва имам престой 20 часа и въпросът ми е: Мога ли да си взема храна за престоя ми в Москва от София?

  1. Можеш, стига да не е течна и гелообразна. Вафли, кроасани, такива неща ще са ок. Лютеници и мед – не.

 72. Здравей,
  Много благодаря за информацията, отговори на всички въпроси. Чудех се обаче след като съм се чекирала онлайн, трябва ли пак да се редя на гишето за регистрация?
  Благодаря предварително

  1. Ако нямаш куфар за оставяне, не, не трябва, отиваш директно изходите с принтираната вкъщи бордна карта.

 73. Здравей,
  Много добра информация си предоставил! Имам въпрос за ръчния багаж – всяка компания ли ще ни позволи да имаме Плейстейшън в него. На отиване сме с Air Via като се прибираме с SunExpres (за пръв път ги чух). Кабели като зарядни и слушалки имаме ли право да са в ръчния багаж? Много благодаря предварително!

 74. Здравей Георги,на мен полета не ми е първи а може би 101 но за първи път летя през Нова Зеландия с транзитен през Щатите ,имам 2 часа между полетите ,та мисълта ми е трябва ли ми виза за престой от 2 часа на летището примерно или това е само при престой повече от 8 часа.Полетът ми ще е през ЛА не че ще има някакво чакане а по скоро спринт като се има колко е голямо летището,и също така как стой въпроса с багажа при междуконтиненталните полети ,трябва ли да си го прибирам ,ще пътувам Еър Нова зеландия,някой ме уплаши че в щатите си го прибират че може и да останат без него при такова дълго разстояние.Благодаря

  1. Трябва ти транзитна виза, която до колкото знам не е много по-лесна от нормалната туристическа. Което ще рече, че най-малкото трябва да се платят и онези 100+ долара такса, забравих я вече колко е. Ще го има и риска от отказ. Силно препоръчвам, ако билета не е купен да се намери друг начин за стигане до Нова Зеландия.

   Относно куфарите, не съм сигурен как е само при транзитни полети в САЩ, но ако крайната ти точка е щатско летище, със сигурност си го взимаш на слизане в първата точка в щатите и трябва да го пуснеш собственоръчно на един колан за последващия вътрешен полет.

 75. Здравейте, ще пътувам за пръв път и искам да попитам трябва ли да се редя на чек ин ако съм само с ръчен багаж и вече имам бордна карта предварително разпечатана (тъй като ще пътувам с ryanair)? И вторият ми въпрос е от къде трябва да си получа багажа после, тъй като пише че поради недостатъчното място в салона се постявят някъде другаде в самолета?

  1. Не, не трябва да се редиш на чекин, отиваш директно към изходите. Ръчния багаж си седи в кабината, но ако е прекалено пълен полета, може да те помолят да го сложат в багажното. В този случай ще го чакаш на коланите за багаж след като слезеш от самолета, но почти сигурно няма да се наложи и багажа ще си е с теб през цялото време.

 76. Здравейте! Понеже казаха,че не трябва да има никакви метални неща по нас…..ами банелите на сутиена .. ? или ако в куфара има блуза с цип,дали също ще е проблем? Иначе като цяло информацията която написахте,наистина много ми помогна ?

  1. В куфара няма проблем :) А на скенера такива дребни неща не се ловят – копчета, банели, ще са ок. Т.е. и на двете места няма проблем!

 77. Здравейте! Ще летя за пръв път сама Германия-България с авиокомпания
  Ryanair и съм много притеснена дали няма се объркам на таблото, изхода или някъде другаде понеже говоря само български език. Надявам се да има добри българи които да ми бъдат другарчета. :) Въпроса ми е ако се объркам към кого трябва да се обърна при положение че не разбирам чужд език?

  1. Няма къде да се объркаш, всички летища са пълни с табели и екрани. Научи само как е излитащи/заминаващи, кацащи/пристигащи да не объркаш екраните и готово. Другото е просто да знаеш как се пише Sofia на латиница, както и да следваш табелите към нужния изход, което едва ли е проблем :)

 78. Ще патувам от Баден-Баден доколкото разбрах е един терминал и няма да има проблем, а за вещите мога ли да нося парфюмче то е около 40-50 мл иначе за друга козметика до 100мл позволяват, но никъде не прочетох за молив,спирала,гланц и парфюм дали разрешават

  1. Ограничението не е за козметика, а за течности и гелове. Т.е. с молив и подобни нямаш проблеми. Само внимавай контейнера да не е по-голям от 100мл. Може парфюма да ти е 30мл, но ако е в шишенце от 200мл, няма да го пуснат.

 79. ЗАМИНАВАМ ЗА АНГЛИЯ, МНОГО СЪМ СЕ ПРИТЕСНИЛА, ЧЕТА ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЕННННН ТИ ПЪТ И ПАК СЪМ АДСКИ ПРИТЕСНЕНА ОТ ПАНИКА ДА НЕ ОБЪРКАМ НЕЩО.

   1. Здрасти на 23.11 ще патувам само с ръчен багаж мога ли в ръчния багаж да сложа сд-плайер за кола тя си е в кутията и нали не отиваме на чек ин а направо на проверките оттам си показваме бордната кола извадена преди полета нали така?

    1. Точно така и по двата въпроса. На теория няма ограничение за CD player-a, но имайки предвид, че е кутия с жички може и да се наложи да го погледнат допълнително и да ти образуват нерви…

 80. Здравейте,ще пътувам за Лондон с EasyJet .Купих си билета онлайн.Получих потвърждение и бордна карта.Това ли всъщност е билета ми ?

  1. Бордната карта е това, с което се качваш на борда. Обикновено изисква допълнително в сайта да си я изкараш, не знам как е при изиджет. За стандартните им билети нямаш право на дамска чанта, трябва всичко да влезе в раницата/куфарчето.

 81. Привет, Георги! Чета темата и не мога да спра да се възхищавам на всеотдайната помощ, която полагаш към всеки един от нас, “зайци” в пътуването чрез авиация.
  Моите въпроси са следните: От Варна съм. Очевидно е, че ще пътувам с автобус до летище София. Има ли такъв, който в маршрута си включва и Т1 на LBSF?
  Втори въпрос: Прочетох доста мнения, мисля, че все пак ми се изясни, но желая да избегна възможни грешки, които бих могъл да допусна при първият си полет – въпросът с т.н. “ръчен багаж”. Смятам да пътувам само с една раница. Има ли значение обема ш./в. на въпросната такава или не? Не мисля да нося нищо особено, може би фотоапарат от рода на електрониката и облекло.
  Трети въпрос: този въпрос се изразява в едно близко до моето пътуване на приятелката ми, която пътува със същата авиокомпания, от същия терминал, но само часа се разминава. Въпроса е свързан с изходите – колко на брой са, как са разположени и каква е вероятността да бъда изведен от същият изход, както при нейния полет?

  Поздрави, Георгиев!

  1. 1. Имаш предвид градски транспорт ли? Автобус 84 спира на Т1, но въпроса е от къде ще го хванеш :) Мисля си, че за теб най-подходящият вариант е след като автобуса от Варна спре на централна гара, да хванеш метрото до летището Т2 и от там безплатната маршрутка, която движи между Т1 и Т2. Досадно ще е с всичките прекачвания, но май няма как по-оптимално без таксита…
   2. Има значение, до колко раницата трябва да влезне все пак в клетките, които авиокомпаниите поставят. Ако смяташ, че можеш да я посмачкаш до нужните размери, дори да е по-голяма – няма проблем.
   3. Ако не се лъжа бяха 6 изходите на терминал 1, разделени са на 2х3, като тройките са разделени от 20-ина метра разстояние, а в самите тройки изходите са залепени един за друг. С две думи – целия терминал е компактен и изходите са близо един до друг. При положение, че летите сравнително по едно и също време няма как да сте на един изход обаче.

 82. Здравейте много полезна информация изчетох,та искам да попитам предстои ми другия месец пътуване от италия-болония за София с компания Allitalia и съм с прекачване в Roma-Fiumicino но съм само с ръчен багаж една малка раница та при прекачването после минавам ли пак за проверка на багажа или си оставам така както съм?

  1. Точно за Фиумичино мисля, че се минаваше допълнителна проверка за сигурност, но отдавна беше да съм летял до там и не помня добре. Със сигурност минаваш проверка за документи.

 83. Здравей, и аз имам въпрос – предстои ми пътуване с Ryanair и ще съм само с ръчен багаж и видях, че имам право на две чанти: едната с размери 55/40/20 до 10кг и другата – 35/20/20 неограничени кг, въпросът ми е дали мога да тъпча всякакви неща (в чантата 35/20/20), когато няма ограничение за кг

 84. Поздравления за прекрасната статия.Хем е ползотворна, хем лъха хумор и поражда усмивки.
  Бъдете здрав и късмет да си съпътства навред.

 85. Поздравления за полезната статия. Понеже и аз за първи път ще пътувам със самолет,та да попитам: за Мадрид полета е близо 4 часа, ще пътувам с Ryanair и за течностите разбрах, че не може по-големи разфасовки от 100 мл максимум 1 кг, а храна може ли да се сложи в малката чанта? Като казвам храна имам предвид солети, кроасани и подобни неща. Благодаря предварително.

  1. Да, нямаш проблем. Само да не са гелообразни – мармалади, мед, както вечната класика – лютеница :) Освен това внимавай да не са в стъклена опаковка. Суха храна като изброеното от теб е ок.

 86. Zdravei, prekrasna statiq. Purvo neka se izvinq, che pisha na latinica! Shte putyvam s Ryanair i iskam da popitam dali spored teb e nujno da davam 6/10 euro, za rezervaciq na mqsto ili sa izlishno dadeni pari i sushto taka iskam da popitam, technostite – parfiumi, shampoan i etc do 100ml moje li da sa v stukleni butilki i da gi sloja v ruchniq bagaj?

  1. – Само ти можеш да прецениш дали ти се дават пари за място. Ако не дадеш, няма да останеш правостояща, но може примерно да си на средна седалка.
   – Като цяло, ако са до 100мл няма проблем и да са стъклени мисля. Но внимавай опаковката да е до 100мл, а не да речем да е 300, а вътре да имаш течност от 50 – това не е ок.

 87. Здравейте!

  Ще пътувам с RaynAir. Разполагам с файлчето BoardingPass, само трябва да го изпринтя. От статията ви разбирам, че на него трябва да пише някъде Gate, но аз никъде не виждам такова нещо. Имам чувството, че просто е написано като някакво съкращение, но, честно, не мога да го схвана. Можете ли да ми помогнете?

  Благодаря!

  1. Гейт пише на бординг пасовете, които се взимат на летището. При онлайн чекирането може да се прави до месец предварително и няма как от тогава да се знае гейта :) Просто като отидеш на летището погледни на мониторите кой е гейта за твоя полет.

 88. Здравейте! Предстой ни пътуване до Куба през Москва. В Москва имаме престой от около 12 часа и прехвърляне на терминал. Въпросът ми е, трябва ли не виза за да прехвърлянето? Благодаря предварително!

  1. Не, няма нужда от виза, освен ако не са променили нещо в последните години. Но 12 часа на Шереметиево (а и на което и да е летище) са си приличен гърч :)

 89. Здравейте,предстои ми полет от София до Санкт-Петербург с прикачване в Мюнхен.Това, което не ми е ясно е бордната карта,която ще ми издадат в София само за полета да Мюнхен ли важи или и за полета от Мюнхен до Санкт-Петербург?
  Второто ми притеснение е,че на връщане престоя в Мюнхен е само 45 минути.Много се притеснявам дали ще успеем да се предвижим навреме!Това,което знам е,че самолета каца на терминал 2 и излита от същия терминал.Компанията е Луфтханса и на двата полета.Наясно ли сте дали терминала е много голям и пистите дали са много отдалечени от терминала?

  1. – Ще ти дадат и двете бордни карти още в София.
   – Достатъчно време е това за Мюнхен, ако няма закъснения. Летището е супер организирано, а сигурно при кацане ще има и хора, които ще ти помогнат, и ако трябва ще те закарат направо на гейта за следващия ти полет.

 90. Здравей,
  Пише,че в Wizz няма запазени места и всеки бърза да си заеме негвото. На мен сега ми резервираха полет и пише и д вете посоки за мястото ми. “До прозорец” а в другата посока “в средата”. Да не би вече да има опция в която да си избираш местата, но да се вдига цената на полета? Благодаря предварително! :)

  1. Да, статията е стара. В Уиз вече се дават места автоматично, а ако искаш да си избереш плащаш допълнително в зависимост от мястото.

 91. Здравейте и моля за съвет!
  Искам да си закупя билет от нискотарифна компания (УизЕър или РайънЕър) до Мадрид за края на месеца, но нещо не “вдявам” условията им за багажа.
  Целта ми е да си закупя най-евтиния билет и само да доплатя за чекиран багаж (куфар до 20 кг. примерно), а до колкото разбрах ми позволяват да нося и безплатен ръчен багаж (чанта до 10 кг).
  Обаче така както го виждам, и двете авиокомпании не позволяват опцията – да доплатя само за куфара, а за целта изискват да им закупя и останалите услуги, които аз не желая.
  Уизеър има опция за закупуване на “голям кабинен багаж”, от което аз разбирам, че означава просто по-голям вариант на безплатния ми ръчен багаж, а вторият вече не става безплатен (или греша?!).
  Райън Еър пък предлага опции за закупуване на “допълнителни чанти” от 15 кг. и 20 кг., та тези “чанти” ръчния ми багаж ли трябва да са, или под “чанта” се визира самият куфар?!
  Нещо съвсем изперках, защото явно съм малоумен или условията им са създадени да те объркат! Предстои ми пътуване за първи път, а целта ми е да обобщя: най-икономичния билет и само да доплатя за куфар и по възможност да ми бъде осигурен безплатен ръчен багаж (чанта).

  Благодаря предварително за разясненията и се надявам се, че не съм ви претоварил с дългият си пост (нямам съмнение, че съм го направил).

  1. Почти си разбрал :) И двете компании предлагат безплатен ръчен багаж според написаните размери, а при Уиз имаш опция да ъпгрейднеш срещу заплащане за по-голям ръчен багаж. До тук куфарите нямат общо :) След това идват опциите за закупуване на допълтенителен куфар – 15, 20 и т.н. килограми, както си забелязал. Т.е. на теб ти трябва следното: малък ръчен багаж + куфар при Уиз или ръчен багаж + чанта при Ryanair. Могат да се купят поотделно, не е задължително да взимаш пакетните услуги.

   Уиз: избираш си най-евтината тарифа. На следващия екран дебнеш лявата колонка за “чекиран багаж”, там имаш варианти за 23кг или 32кг, това ти е куфара!
   Ryanair: избираш си стандартен билет, без пакетни услуги. На следващия екран добавяш точно “чанта”, както му казват на чекирания багаж там.

   1. Пробвам да закупя от РайънЕър билет, но в опита ми да го направя се изписва грешка и при повторно въвеждане втора такава:
    Плащането отказано

    Вашето плащане не беше оторизирано успешно, така че резервацията Ви не е завършена. Моля изберете полетите си повторно и опитайте отново

    След което ме връща отначало за избор на полет. Въвеждам отново всичко както трябва и въпреки това не ми завършва резервацията. Вероятно съм ви досадил сериозно, но какво да правя?

 92. Здравейте, моля за съвет!
  Как стои въпросът с лекарствата? Има ли проблем да си взема таквиа без рецепта, които се дават в аптеките- прахчета за настинка Тайлол Хот, Аналгин и т.н. ?
  Благодаря ви предварително!

   1. Благодаря Ви. Какъв съвет мога да получа- в ръчния багаж или в куфара да ги сложа, ако са протиц разстройство, капки за нос, прахчета за истинка и не са така спешни да ги приемам докато пътувам ?

    1. И на двете места трябва да е ок, но може би в куфара е една идея по-добре, че е по-малък шанса да те хванат да те разпитват. На гейта багажа се гледа по-подробно. Макар, че има авиокомпании, които в условията си забраняват пренос на лекарства в куфара… А ако толкова се притесняваш, най-добре си ги вземи на място при нужда, едва ли ще ходиш някъде по джунглите, където няма аптека, а такива лекарства има навсякъде :)

 93. Браво за статията, знам много хора на които ще е полезна. Един съвет – да сложите едно кратко съдържание в началото, за да може да види човека накратко какво го очаква.

 94. Здравейте, ако може да попитам следното:
  Обмислям да летя до Бирмингам с Wizz Air, ще нося една раница и куфар до 23кг, като имам две възможности за билет Basic и Plus. Ако закупя Plus това означава ли, че няма да се налага да плащам такса за въпросният куфар? Цените и пакетите са опоменати тук https://goo.gl/QAisjQ

  P.S. Чудесна статия

  1. Да, изброените услуги са включени в Wizz Plus, т.е. ако си вземеш Plus билет няма да плащаш изрично такса за куфар, включена е.

 95. Здравей,
  Закупих си билет София-Варна от Wizz Air за Април месец. Понеже ми е първи полет бих попитал, трябва ли да отивам два часа по рано все пак e София-Варна. И като цяло другия процедурата за полети в страната спрямо полети извън.
  Благодаря.

 96. Здравейте.
  Взех си билет от Wizz Air София-Варна. Може ли да попитам кога трява да съм на летището, два часа по рано ли отново или може и по малко. Понеже полета е в страната и самия той е 40-50мин.

  1. За вътрешните полети може и по-рано, а и по принцип двата часа са съвет при голямо натоварване и т.н. Час и нещо е достатъчно, особено ако нямаш куфар. Имай предвид, че София – Варна на Уиз се изпълнява от Терминал 2.

   1. Много благодаря за отговора. Казваш на терминал 2 но на информацията на която са ми изпратили пише Терминал1. Помеждодругото метростанцията до Терминал 1 или до Терминал 2 е по близо.

    Тръгва от: Пристига в:
    София – Терминал 1 (SOF) Варна (VAR)
    19.4.2017 г. 18:35 19.4.2017 г. 19:30

    1. Почти съм сигурен, че става дума за грешка. Наскоро дискутирахме в magelanci.com, че полетите ще са от терминал 2, защото на 1 няма възможност за вътрешни полети. Но да не те излъжа, не се подписвам на 1000% под тази информация.

     Метрото е до Терминал 2, от там има безплатен шътъл до Т1 през деня.

 97. Здравейте! Много хубава и свежа статия, научих някои неща, но това ме плаши още повече. Ще пътувам с прикачване София- Виена- Чикаго с Луфтханса, а ми е за първи път. Хм, май ще е голям купон, но въпросът ми е дали във Виена ще се оправя за 1 и 15 мин и ……, при прикачването във Виена, трябва ли да си търся куфара/големият багаж/

  1. Не, не трябва да търсиш багажа във Виена. Слизаш и просто следваш табелките, лесно е. Ако първия полет е навреме нямаш никакъв проблем за час и 15 мин да се придвижиш до другия изход :)

 98. Здравейте! Чудесна статия :)
  Лятото ми предстои първият полет със самолет и имам въпрос. Не знам още с коя компания ще летя, но навсякъде пише, че парфюми и т.н. в ръчен багаж до 100мл. Та, въпросът ми е, ако са в чекирания багаж, може ли да са по-големи количества?
  Приятен ден!

 99. Здравейте!
  Имам един въпрос. Не разбирам това цяло нещо с парфюмите.
  Ще пътувам с авиокомпанията Ryanair и искам да си взема за пътуването си парфюма на Versache Eros,който е 100 мл.
  Има ли как парфюма ми да си стои в куфара без да се налага да го показвам при проверката?

  1. Естествено, въобще не е задължително парфюма да е в ръчния багаж. Ако имаш куфар и го сложиш там – няма проблем. Но ако го носиш в ръчния багаж, ще трябва да го изкараш.

 100. Здравейте! Предстои ми полет за пръв път София-Осло с прекачване през Амстердам. До Амстердам съм с Bulgaria Air и изискванията за теглото на ръчния са до 10 кг., а от там до Осло с компания KLM, при която ръчния е до 12 кг. Въпроса ми е мога ли от БГ да тръгна с ръчен багаж до 12 кг.? И бихте ли ми препоръчали марка куфари среден клас, аз се чудя за Enzo Nori.

  1. Зависи от коя авиокомпания е купен билета и какво пише на него като условия за багажа.

   1. Благодаря за отговора и честит имен ден! А относно куфарите Enzo Nori добър избор ли са за среден клас?

 101. Здравейте, предстои ми първи полет. Чекирала съм се онлайн, отпечатах си бордната карта, но никъде на нея не виждам да е отбелязано, че освен позволения ми салонен багаж имам и закупен голям чекиран багаж. Това практика ли е, има ли защо да се притеснявам? Летя с Райънаир. Благодаря!

  1. Не помня как изглеждаше бордната карта, но почти сигурно го пише някъде. При всички положения служителите на летището би трябвало да го видят в системата. Ако се притесняваш за всеки случай си принтирай и разписката за плащането, там трябва да е упоменато отделно цената за куфара.

 102. Здравейте,Георги, много разбираемо и в приятен стил пишете,но това за което реших да позяпам не го срещнах,а аз искам да ви питам, с ориентир и проверки все ще се справиш и с питане а при първи полет,самия полет как е примерно, понеже ме е шубе , а по работа ми казаха само със самолет до Германия се ходело,не щът с рейс, това ме разколеба за тази работа,пеш,с камила,с колело,ама самолет..та кажете как е като се излита,просто и с тия тероризми и подобни,да съм на тръни,шубе ме е и като се замисля,пък ако съм в самолета преди да излети ще поискам да сляза сигурно, та поразкажете ми малко как е при полета, какво усещате в самолета като цяло

  1. Нищо страшно не е усещането в общия случай. Ако имаш късмет няма да има турбуленция по време на полета, което общо взето би било най-неприятното усещане. Ако няма турбуленция почти може да не разбереш, че се движиш – само малко вибрации ще има и бучене от двигателя. Ако има турбуленция може да е малко неприятно – клатене, нагоре-надолу, възможно е да има кратки пропадания, но и тук няма нищо опасно, просто неприятно усещане. С много хора съм говорил, знам че такива страхове са в главата ти и фактологията не помага много в случая. Просто знай, че десетки хиляди самолети полети се изпълняват безпроблемно всеки ден, единиците които имат проблеми пилотите се справят според описани процедури, а наистина супер редките случаи, които стигат до новините са едва няколко пъти годишно. Много по-опасно за теб е пътуването с автобус, риска е по-голям.

 103. Здравейте, ще пътувам за Англия с EasyJet, изпратиха ми бордната карта, но на нея не пише за кой изход да се отправя ( gate ). Какво да правя? Ден преди полета да проверя в сайта на Летището, от което пътувам на Кой гейт да се отправя.. или?

  1. Гейтовете се определят в деня на полета, така че и ден по-рано няма да помогне :) Просто като отидеш на летището (нашият терминал 1 хич не е голям) виж на таблата на кой гейт е полета за Лондон.

 104. Здравей, имам нужда от съвет? Тъй като ми предстой първи полет и то сама имам две прекачвания едното в Париж, а другото е в Ню Йорк, след като чекирам багажа си в Бг как да се ориемтирам от къде трябва да го взема багажа, когато се прекачвам? Благодаря:):)

  1. В твоя конкретен случай багажа ще го вземеш в Ню Йорк, само ще го прехвърлиш от един колан на друг. Коланите трябва да се намират веднага след паспортния контрол и да има съответните табели. Взимаш си багажа от колана маркиран с полета от Париж и го прехвърляш на друг колан, който ще е отбелязан за трансферни пътници, това е :)

 105. здравей :) ще пътувам до Барселона с БГеър и съм само с ръчен багаж,та въпроса ми е :след като съм направил онлайн чекиране трябва ли да се редя на гишетата на летището(защото от прочетеното разбрах че не трябва,но пък когато пътувах преди доста време си спомням че съм се редил,след което преди влизане в самолета давах една хартийка от която се откъсваше нещо :D ) благодаря предварително за отговора :)

  1. Не трябва :) Преди си се редил на гишетата за да ти дадат тази хартийка, която сега си си принтирал онлайн. Т.е. с тази хартийка право на борда :)

 106. Ако нямаш възможност да принтираш билета какво правиш?Благодаря!

   1. Eurowings-полетът е от Stuttgart Germany-Londino.Много ви благодаря.

    1. До колкото знам, при тях няма такса ако отидеш на летището без бордна карта, а би трябвало да има и машинки за самообслужване. С две думи, отиваш 2 часа преди полета на летището там ще се оправиш.

 107. Здравейте,
  много позитивна и полезна статия.Предстой ми първи полет до Сащ от Букурещ с прекачване през Аместердам. Имам само 50 мин за трансфера.
  Полетите са с Delta/ KlM. От това което прочетох из нета излитането за сащ най-вероятно ще е от Gate D,зона 2.
  Как се процедира при трансфера,ще ми е достатъчно ли времето и лесно ли е за ориентация. Много ли е разстоянието?
  По ръкав ли става качването или се транспортират пътниците.
  Благодаря предварително.

  1. В Амстердам са почти само ръкави, а за големите самолети задължително. Летището е едно от най-добре организираните и 50 мин би трябвало да са достатъчно, особено след като авиокомпанията е продала такъв билет. Риск, разбира се, винаги има.

   1. Благодаря за отговора!
    Искам да Ви попитам дали правилно съм разбрала някой неща за трансфера на Амстердам.
    След като кацнем и тръгна по ръкава почти веднага трябва да видя информационно табло посочващо exit; baggage hall или transfer. Тръгвам по посока transfer и отново трябва да има ел.табло на което да са посочени полетите с прикачване на кой Gate е съответния полет и виждам от снимки, че има и номерче T и някаква цифра за съответния трансфер. Тук не ми става ясно кои табели трябва да следя за да стигна до съответния гейт – с номерчето Т ще бъдат или със съответният гейт и номер на полета.
    Ще имам предварително разпечатана бордна карта и ще трябва да премина само през паспортна проверка – Europe passports, нали?
    Благодаря предварително!

    1. Общо взето е така, слизаш и почваш да следиш посоката за трансфер и екраните :) Не знам там да има гейтове обозначени с Т, мисля че буквичките не стигаха чак до Т, а и няма специални трансферни полети, все пак тоя самолет ще го ползват и пътници от Амстердам, които не правят трансфер. Общо взето следиш табелите за гейта на твоя полет. Не мога да ти кажа подробности относно проверките, не съм прекачвал от там в посока България – САЩ, може и да няма паспортна проверка понеже кацаш от извън Шенген и отлиташ извън Шенген, но по различните летища е организирано различно, а и при полетите за САЩ понякога има допълнителни проверки.

 108. Здравейте, и аз за първи път летя. Полетът ми е от София през Франкфурт за Атланта. На билета пише,че кацам на терминал 1 и от същият терминал излитам, това добре ли е. Имам 2 часа престой. Може ли някакви насоки да ми дадете.Благодаря ви предварително

  1. Добре е, и престоя, и това че си от един и същи терминал :) Няма специален съвет, слизаш от самолета и следиш екраните за да видиш на кой изход е твоя полет.

 109. Zdr!!!
  Bih iskala da spodelq kakvo mi se slu4i na men pri moeto pyrvo pytuvane sys samolet i ako moje da mi dadesh nqkakyv syvet..Maika mi mi pory4a onlain biletite ot Catania,iTALY prez Rim za Sofiq,prestoqt e 1 4as..
  Zna4i na 12 otivam,e na letishteto v Cataniq i vypreki ,4e biletite sa kupeni predi edna sedmica ,4oveka na gisheto mi kazva,4e nqma bileti ot Rim za Sofiq i nai-u4tivo mi predlaga nqkakva staq v hotel v Cataniq za neudobstvoto.Zabravih da uto4nq ,4e imashe zakysnnie 1 4as i spor4ed men ne bqha problem mestata ,a prosto e nqmalo kak da hvanem drugiq polet .Popitah go dali utre shte byde po-razli4no,toi kaza ,4e vsi4ko shte byde nared…
  Na drugiq den pak na letishteto i mi davat 4eteri bordovi karti ,vsi4ko nared do uk,kompaniqta e ALIITALIA na i dvata poleta ,okaza se ,4e i tozi polet shte ima zakysnenie polovin 4as,kogato se ka4ih na samoleta i vednaga popitah stuardesata dali izobshto shte uspeq da hvana drugiq ,tq miu kaza ,4e ako ne bilo mnogo golqmo zakysnenieto shtql da 4aka ….Dokato sme bili v samoleta slujitel ot saita ot kydeto pory4ahme biletite zvyni na maika mi i i kazva ,4e vtoriq ni polet e za drugiq den ,defakto dva poleta za dva dena e zapisano v sistemata ,a az imam 4eteri bordovi karti.Malko predi da ka4nem v Rim stuardesata se obadi na lwetishteto da pita dali samoleta shte ni 4aka ,daje kaza 4e sym jena s dete ,imam dyshterq nqmashe i tri ,ot tam i kazvat ,4e shte 4akal i posledva edno bqgane ,lutane i nakraq otivam na informaziq i mi kazvat ,4e samoleta e izletql ,vednaga mi napraviha bilet i me pratiha na hotel ,no strannoto ot zqlata rabota e 4e tq mi kaza,4e tazi stuardesa ot Cataniq nishto ne znaela,e kak stava tajka ,nali tova i e rabotata i kak taka iztrivat polet ,a na men mi davat bord card za vtoriq polet ????Moje li sa predpriemat nqkakvi merki/az tri dena pytuvah /?????

  1. Можеш да поискаш обезщетение за закъснял или отменен полет. За дистанцията от Катания до София, компенсацията е 250 евро. Можеш или сама да си го вземеш, като се оплачеш на авиокомпанията, а може и през посредник, който ще поеме нещата срещу 30% от сумата.

   1. Zdr!!
    Izv,4e pak ti pisha ,az imam li osnovanie za tyrsene na obeshtetenie i molq te nasoci me kym nqkoi sait ..nlagodarq ti predvaritelno

 110. Здравейте,
  Имам малко глупав въпрос, но все пак. Пътувам София-Варна с wizz air. Пътувам с раница, с което покривам изискванията за малък ръчен багаж, какъвто имам право да нося. Въпросът ми е мога ли да вляза и с отделен хартиен плик с кутия понички, че планирам да нося като подарък. При предното ми пътуване попитах на проверката мога ли принципно да мина и с отделна торба в ръката, казаха че не би трябвало да има проблем. Но не знам как стоят нещата с такава храна, незакупена от летището.

 111. Здравейте,ще пътувам за първи път до Норвегия-Ставангер,с прикачане в Амстердам.Изпитвам леко притеснение,защото английският ми е на ниво 4-ри месечен курс ;) и не знам как ще се спрaвя.Имам 5.30 часа престой и това ме успокоява донякъде.Въпросът ми е,ще получа ли 2-те си бордови карти на летище София или трябва да търся 2-та в Амстердам и къде да го направя?Първият ми полет е с Bulgaria Air,втория с KLM.

  1. Би трябвало в София да дадат и двете бордни карти, а ако не ги дадат в Амстердам има гишета и машини, с които дори и с 4 месечен курс ще се справите :) Само дръжте паспорта и кода на резервацията под ръка – обикновено тази информация е достатъчна за издаване на бордна карта.

 112. Здравейте.
  Притеснено ми единствено, защото ще пътувам с детето на година и десет месеца.
  Каква е вероятността да ни свалят, понеже дъщеря ми е откачено и шумно бебе? (Шегувам се… ;))
  Въпросът ми е за бебешките шишета с водичка, мляко и т.н. как стои въпросът там? Запознати ми казаха, че щом е за бебешко шише, може и повече от 100 мл. да е.
  А трябва ли и те да са опаковани в найлонов плик?
  Пътуваме само от София до Варна с Уиз.

 113. Здравейте,ще пътувам от Лутън-София с Ryanair. Билетът ми е non priority. Въпросът ми е относно кабинният куфар(10кг) . Къде трябва да го оставя : на гишето за чекиране,заедно с големия куфар, или на изхода за самолета? Благодаря!

 114. Здравейте, резервираха ми билет онлайн трябва ли задължително да принтиране нещо. Летя от София за Германия Дортмунд до колкото разбрах паспорт не ми трябва и съм на with air . И тази борд на карта там ли трябва да ми я дадът трябва ли да заплащам нещо за нея

  1. Бордната карта трябва да я принтираш предварително вкъщи безплатно, в противен случай на летището ще те таксуват с много пари за да ти я дадат там. Генерирането на бордната карта става лесно, необходима е информация от резервацията и може да се направи няколко дни преди полета. Съветвам те да се свържеш с хората, които са ти купили билета, те ще могат да те посъветват.

 115. Здравейте, другия месец ще пътувам за първи път със самолет и имам въпрос, свързан с обиците и минаването на металния детектор. Обиците от ушите ще ги махна преди пътуването, но имам на езика и на устата обици, изработени от медицинска стомана, които няма как да махна и после да си сложа отново… та това по някакъв начин това ще попречи ли за преминаването на детектора за метал или няма да е проблем? Или вместо да мина през металния детектор възможно ли е някой служител да ме претърси? Благодаря за отделеното време :)

  1. Да, и двата варианта са възможни. Детектора все пак има някаква чувствителност и съм почти сигурен, че няма да хване пиърсингите. Но дори да ги хване, ще последва бърза ръчна проверка с портативен детектор и поемаш към самолета :)

 116. Здравейте!
  Аз също да поздравя за добре структурираната и богата информация.
  Четох и в коментарите и не намерих това, което искам да питам (или поне не съм го видял за което се извинявам предварително) Естествено – предстои ми пътуване, имам “Приоритет и 2 чанти ръчен багаж” и въпросът ми е не е нужно с куфар, който отговаря на изискванията да бъде чекиран и оставян някъде, а си го вземам с мен при даването на борд паса и минаването на проверки и митници? Правилно ли съм разбрал? Няма да бъде проблем да го кача с мен на самолета. Другото, което ме тревожи понеже прочетох, че за нискобюджетните авиокомпании може да не ми позволят да го кача, а аз съм си резервирал и място в самолета ( което не ме ли прави малко по-приоритетен от хората без)
  Може би това са ми въпросите на този етап, надявам се да не съм Ви объркал.
  Поздрави!

  1. Предполагам говориш за Ryanair. Щом имаш приоритет, да, можеш да си качиш двете чанти на борда стига да отговарят на размерите.

   1. Да, в тозислучай говоря за тях. Раницата, която е ръчен багаж е с малко по-големи размери (може би с около 5 см по-голяма по всички параметри). Говорих с позната, която е стюардеса ( в друга компания) тя каза, че стига да се събира под седалката по принцип не правят проблем.. Това ме тревожи може би най-много..

 117. Здравейте.Първи за нас полет с прекачване-София-Лион, на кое летище по лесно бихме се ориентирали-Виена,Мюнхен? Благодаря Ви.

 118. Здравей, предстои ми утре да пътувам с RyanAir. И преди няколко години съм пътувала, но не бях сама и общо взето ме опътваха. Изпаднала съм в някаква паника дали ще успея да се ориентирам на летището в София 😃 Също така ми изпратиха имейл, в който ми казват, да съм поне 2 часа по-рано там, защото поради някакви причини можело проверяването да отнеме повече време…ще пътувам от Варна и се очаква 3 часа по-рано да пристигна, но пак ме е страх, че може да не се ориентирам и да изтърва полета….
  И една странна паника ме е обзела да не съм объркала нещо при въвеждането на данните от личната ми карта, като цяло не ми звучи забавно нищо от това. Надявам се да ми дадеш малко кураж

  1. Това съобщение за двата часа си го пишат по навик, няма нищо кой знае какво извънредно на летището. Пък с три часа съвсем няма да имаш проблеми :) А софийското летище е толкова малко, че дори да искаш не можеш да се изгубиш :)

 119. Здравейте, предстои ми пътуване с Wizz air но от Букурещ-Румъния и съм изключително силно притеснена.По принцип съм със приорити бор карт.Първо никога до сега не съм летяла със тази авио компания и второ нямам представа нашите северни съседи и по конкретно служителите на летището дали ще са със негативно или заядливо отношение.И другото което ме тревожи е ,че ръчният ми куфар на колелца е с 3кг по -вече от допустимото тоест и 13 кг.
  Поздрави

 120. Здравейте, предстои ми пътуване с Wizz air но от Букурещ-Румъния и съм изключително силно притеснена.По принцип съм със приорити бор карт.Първо никога до сега не съм летяла със тази авио компания и второ нямам представа нашите северни съседи и по конкретно служителите на летището дали ще са със негативно или заядливо отношение.И другото което ме тревожи е ,че ръчният ми куфар на колелца е с 3кг по -вече от допустимото тоест е 13 кг.
  Поздрави

  1. Никой не може да каже дали и кога ще решат да са стриктни с багажа. Най-голяма сигурност ще имаш, ако просто спазваш правилата, т.е. да се опиташ да премахнеш 3кг от куфарчето или да намериш по-леко куфарче от приятели и т.н. Не съм летял от Букурещ и аз, но като цяло няма нищо страшно при полети с Уиз.

 121. Здравейте благодаря за подробната статия.Престой ми първи полет с самолет. Маршрута е от София до Лондон(през Хитроу) и от там до Ню Уорк.Може ли някакви насоки да ми дадете как точно да се оправя на Хитроу.Тоест как точно трябва да се процедира.Ще съм ви много благодарен за по-подробна информация.

  1. Няма нещо по-специфично за Хийтроу, което да е различно от описаното в статията. Просто ако има преход между терминалите може да отнеме повече време, защото е огромно летище. Гледаш си табелите и така.

 122. Здравей, предстои ми първо пътуване с прикачване Джеда- Истанбул – Варна и не ми е ясно, какво ме чака на новото летище в Истанбул, ще трябва ли да си търся багажа и да го прехвърлям, при пристигане там към паспортната проверка ли трябва да се отправя или към трансфер и там ще има определена проверка, бордната карта предстои за си я взема на летището, нямам такава, дали ще е за целия полет или на Истанбул ще трябва за взимам втора? Благодаря!

  1. Няма да е по-различно от прекачване на което и да е друго летище, няма да има нужда да прехвърляш багаж, ще трябва да се отправиш към трансфер, а най-вероятно всички бордни карти ще ти ги дадат още в Джеда. Конкретно за новото летище, колко време отнемат проверките и т.н. можеш да видиш тази тема, или направо задай въпроси и там ако имаш: https://magelanci.com/forums/topic/13436-%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B1%D1%83%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B5-istanbul-airport-istanbul-havaliman%C4%B1/page/11/#comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *