Стартира magelanci.com – нов форум за пътешествия

magelanci.com

Еййй, голямо чакане беше. Идеята за форумче, което да върви покрай блога, кажи-речи я има от самото му създаване. Не знам за вас, обаче за мен няма нищо по-депресиращо от неактивен форум, а в началото читателите на блога бяхме аз, оня, един друг и още двама. Затова и идеята остана да тлее и да чака по-добри времена.

Тези времена настъпиха миналото лято, когато блогът ми вдигна популярността си, а дискусиите под постовете лека-полека заминаваха в съвсем други посоки от предвидените. Дори за случаен наблюдател, нуждата от форум вече беше очевидна и искрено се надявам да не съм изгубил част от читателите, които искаха форум постоянно, а трябваше да слушат единствено моите отлагания.

В крайна сметка прецених, че вместо да се лепи форум към блога като кръпка, е по-добре да се направи фундаментално различно решение, което лека-полека да заживее собствен живот. Така се роди magelanci.com – новият ми проект, в който през последните месеци вложих невероятно много усилия и амбиция да се получи както трябва.
 

Форумите на magelanci.com
Форумите на magelanci.com

 
В България все още няма истински форум за пътешественици – има няколко, вързани към фирмени сайтове. Те са налазени от спам ботове и преливат от банери за тонери и касови апарати – липсва им читаво администриране, каквото аз имам намерение да предложа, колкото и нескромно да звучи. Има и други, които са притурка към доста активни форуми на съвсем друга тематика – там пък смятам, че липсва нивото на компетентност, което може да се натрупа само в отделен форум за специфичната ниша.

На всичките досегашни форуми им липсва ентусиазъм и желание, да лъха на пътешествие от него. Това, смятам, че е най-голямото ми предизвикателство и докато ентусиазъм хич не ми липсва, то най-тежката ми задача е да го предам на посетителите. Ще ми се magelanci.com да се напълни с хора, които човъркат постоянно, просто защото са пристрастени, които няма да минат да питат кратко въпросче за самолетен билет до X, след което да си тръгнат, а ще поостанат за всички стъпки от планирането и изпълняването на пътешествие. Пък след като приключи, ще ни напишат един хубав пътепис и ще се навъртат, за да помагат на други търсещи хора с личен опит в съответната дестинация. Следващите месеци хич няма да са ми скучни.
 

Защо магеланци?

Доста активно умуване падна, предимно в моята глава, защото съм много потаен, когато правя нещо, което мисля за значимо. В крайна сметка така и не успях сам да измъдря читаво домейн име. Вариантите се колебаеха около нещо тип travelforums.bg, но това ми се струваше прекалено официално, а и трудно за запомняне, все едно там едва ли не ще си говорим на Вие и всички ще сме костюмирани. Друга хипер идея беше vaskodagama.bg, но това пак ми се струваше леко дълго и не съвсем подходящо. А и да ви кажа, в 2012 година повечето домейн имена, които ви идват на акъл, са заети, дори да са нещо съвсем апокрифно, което си мислите, че само вашият гениален ум може да роди!

Разширих кръга на съветниците до трима – решение нямаше. Добавих още 5-6 човека, отново никакво мнозинство. Мисля, че и 300 да бях викнал, единно съгласие нямаше да има. В крайна сметка тупнах по масата тоталитарно, казах, че ще е magelanci.com и туйто. Бебето вече беше кръстено и си имаше име, работата тепърва започваше. Избор на форумна система, избор на тема, на плъгини, дизайн, структура, няма да ви занимавам с излишни детайли, но да ви кажа, създаването на форум е доста по-трудна задача, отколкото си мислите – не че не можеш да грабнеш първата безплатна платформа и да кликнеш пет пъти с мишката, но ви гарантирам, че резултатът няма да е задоволителен в дългосрочна перспектива. Казвам го това, само за да се оправдая за близо половингодишното чакане!
 

Вашето участие?

В началото всички форуми са празни и депресиращи. И тези, които вече са кликнали от любопитство на линка, са забелязали, че и този не прави изключение. Без майтап, навсякъде из интернет абсолютно сериозно се препоръчваше на всички, започващи собствен форум, да си регистрират 10-ина акаунта и да почнат да си говорят сами, за да симулират активност. Рано или късно, някой истински щял да се закачи.

Аз нескромно се надявам аудиторията тук, която систематично ще пренасочвам към форума, да ме лиши от тая задължителна шизофрения. Имам наистина нужда от вашата помощ. Да задвижим машината, да поеме по естествения си път и лека-полека заедно да я подобряваме.

Със сигурност има трески за дялане и ръбове за доизглаждане. Със сигурност ще има още много раздели, форуми и подфоруми, стига да има необходимия кворум. На вас разчитам да коментирате, да давате оценки и предложения, особено критични.

Имам още много трикове в ръкава и структурата със 7-8 форумчета може да ви изглежда бедна, но всичко е заложено по начин, по който органично да се разлисти като дърво през пролетта, която така и не идва… поне в тъпата Холандия. Важно е да има изключително стабилен фундамент за развитие, а не да накачиш хиляда финтифлюшки и структурата да се срути под собственото си тегло.
 

Малко е пустичко в момента...
Малко е пустичко в момента...

 
Забелязвате и че заглавната страница всъщност води към секция с новини – това е друг канал, чрез който смятам да привличам интереса на читателите. Всички много популярни “грешки”, кратки трикове, съвети и мини-новини ще бъдат публикувани там. Не откривам топлата вода тук, сигурен съм, че доста от вас са запознати с подобни сайтове в чужбина. Искрено се надявам постепенно да се съберем няколко души, които да докладваме за евтини билети и да пишем новини, но поне първоначално, всичко ще разчита на моите мускули.
 

Какво означава това за този блог?

Бързам да ви успокоя – няма да изчезне. Но промяна се налага със сигурност, все пак голяма част от съдържанието, което бих публикувал тук, ще отива във форума, като например офертата на Radisson, която е от най-четените ми постове в историята, със сигурност не би се вяснала пак тук. Още се чудя какво да правя с постове като този за Azuon, за който писах миналата седмица – тези инструменти понякога имат нужда от по-дълго разписване и ревю, а от друга страна, искам всичко, свързано с пътешествия, да е и във форума, ще трябва някак да се разчекна.

Обмислям да затворя за коментари поста за Wizz Air, защото дискусиите там претърпяха също доста органична метаморфоза, и ако погледнете в момента, се говори за Исландия и такситата на летище София. Както и да спра да отговарям на запитвания по имейл, а просто да пренасочвам въпросите към форума. Дано хората не го възприемат като грубост, но първо, винаги е по-добре въпроса да го видят повече хора, все пак не съм тотална компетенция по всичко, и второ, с цялостното ми натоварване, може да стане невъзможно да продължа да отговарям на индивидуални въпроси, както съм го правил досега.
 

Примерна новина от magelanci.com
Примерна новина от magelanci.com

 
Не съм сигурен какво да правя със седмичните обзори. Мислите ли, че е добра идея да ги разцепя и да пускам по-кратки новинки, вместо да ги събирам в един дълъг пост? Може пък да пробвам, да видя какво ще се получи. Седмичните обзори определено бяха нещото, което засили блога миналото лято и индиректно са това, което донесе наградата в БГ Сайт и дори раждането на този форум.

От останалото, може би ще засиля по-техническите постове, истинско удоволствие е да ги пиша и виждам, че доста хора ги приемат добре, макар и като цяло аудиторията им да е по-малко, но пък е по-ревностна. Като ме удари и философската муза, пак ще си пиша тук.

Та в тоя ред на мисли, постовете ще намалеят, поне първоначално, докато повечето от енергията ми ще заминава във форума, няма какво да се лъжем. В началото първородното има абсолютно право да се чувства пренебрегнато за сметка на новороденото, но естествено, не бива да забравя, че мама и тате (и в двете роли – моя милост) все още го обичат!

Ами стига съм ви дуднал, да ви е честит новият форум – magelanci.com, бягайте да се регистрирате! Ако не за друго, то някой ден да се фукате, че сте били от първите потребители, навремето всички завиждаха на хората с 5 цифрени ICQ номера, сега това може да сте вие и истински да се гордеете, когато форумът стане легенда в бг интернет пространството. Аз ще направя всичко, което е по силите ми и не противоречи с морала ми, това да се случи.

Уеб адрес: http://magelanci.com
Facebook страница: http://facebook.com/magelanci
Twitter: http://twitter.com/magelanci

[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

37 thoughts on “Стартира magelanci.com – нов форум за пътешествия

 1. Неееееее, не закачай седмичните обзориии, какво ще стане с петъците тогавааа?! Ще бъдат като другите скучни делнични дни :(

  1. Ами чакам още малко обратна връзка…все пак през останалите дни ще има повече статии, съдържанието от обзора няма да се загуби, но като гледам вие си ги искате накуп :)

   1. Здравейте, Георги,

    Може ли да се обърна към вас с въпрос дължи ли авиокомпания обезщетение при “техническа” според писмото им неизправност?

    Благодаря предварително!

    Уважаема г-жо Манчева,

    Пишем в отговор на жалбата Ви, касаеща закъснението на полет FB437 от София до Франкфурт на 13.08.2014 г. и поднасяме искрени извинения за причиненото Ви неудобство.
    Полет FB437 от София до Франкфурт на 13.08.2014 г. е закъснял поради внезапно възникнал технически дефект на самолета, след кацане на летище Лондон се появява дим в пътническия салон и след извършване на необходимите проверки съгласно TSM 05-50-00-810-831-А като причина е установено: отказ на PACK 2.
    Уверяваме Ви, че правим всичко възможно за предотвратяване на забавянето на полети на авиокомпанията. За съжаление понякога сме изправени пред непреодолими затруднения. Сигурността и безопасността на пътниците и екипажите са основен приоритет за нас и в това отношение не се допускат компромиси.
    „България Ер” АД извършва всяка техническа поддръжка на своите самолети много внимателно и съгласно всички официални правила. Ето защо инцидентно възникналите технически причини, извън нормалното упражняване на дейността, свързана с техническата поддръжка и извън ефективния контрол, се считат за непредсказуеми и неизбежни събития.
    Появилата се повреда е от извънреден характер и влиза в обхвата на чл.5 параграф 3 от Регламент 261 от 11.02.2004г. на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз, съгласно който опериращият въздушен превозвач не дължи обезщетение по чл. 7 .
    Отново поднасяме извиненията ни за причиненото неудобство.

    С уважение,

    Vladislava Ilieva
    Complaints and Claims Department

    1. Ако е наистина техническа неизправност, която е непредвидима – не, не дължи обезщетение. Друг е въпроса, че авиокомпаниите гледат да минат между капките и почти винаги каквото и да се случи цитират техническа неизправност. Доказване на противното вероятно ще отнеме дълго време и съдебен процес, ако ви се занимава :)

 2. да ни е честит новия форум, със сигурност се докопахме пак до челни входящи номера, но седмичния обзор не пипай – той е красотата на блога. :)

 3. Поздрави за новото начинание! Желая му/ти много успех и милиони пропътувани и разказани километри…

 4. Много добра презентация. Браво! Отивам да си налея една бира и те налазвам :)))

  Освен да ти пожелая попътен вятър, нестихващ ентусиазъм и много новодошли ценители пътешественици, заедно с които да обособиш едно уникално по рода си виртуално общество :)))

  п.п. Името е точно в десетката!

  п.п.п. За критика и оценки винаги може да разчиташ на мен, знаеш :)))))

  1. Знам ги твоите критика и оценки, знаеш че ще ги приема, разбера и най-вероятно игнорирам, но ти си ги дай, все пак такива сме форумните диктатори :)))

   1. Първа критика: Шрифтовете са ужасни! Направо ми се изпотиха лупите, брат! :о

    п.п. Като сложа няколко [CTRL +], що-годе се ядва, ама пак…

    1. Ами това е баланс брат, много хора нямат твоята резолюция на екрана и не обичат да скролват хоризонтално. Да не говорим и за всичките мобилни устройства, които лека полека ще се появяват. Мислих го сериозно колко да я направя и се спрях на тая ширина. Ако погледнеш всички по-големи сайтове са така ,чете се много по-лесно в колона отколкото с дълги редове.

    2. Точно пък шрифтовете му са екстра, на мен много ми харесаха :) Ако ти идват ситни, може би можеш да промениш настройките в браузъра.

 5. а в началото читателите на блога бяхме аз, оня, един друг и още двама.

  Вие да не сте петимата ученици на Кирил и Методий?

  Да е живо и здраво новороденото Магеланче!
  Отивам да се регистрирам.

 6. Успех на форума! Обзорите са като запазена марка, макар че всяко хубаво нещо за да се развива трябва и леееко да се променя.

 7. Кога е удачно да споделя, че яко се оплетох в този форум? А обзорите хич няма да ги пипаш!

 8. То не е екранно име, не е потребителско име – сто пъти ги сменявах и все ми излиза мейла. Можем да си сложим каквато искаме снимка – ми не Георги, не може:) И това “новобранец”?! Айде ще пия още едно кафе и може да стана по-благосклонна:)
  И понеже знам, че ще ме захапеш за снимката – не, не съм пробвала да си сложа снимка в мащаб 1:1 :)

  1. Профилната снимка има ограничения в размера поради простата причина, че се зарежда със всяко мнение, за това съм сложил до 50кб. Форума не ги преконвертира автоматично, за това ако сложа 1мб ограничение и сте 10 такива човека в една тема ще се зарежда 20 минути, влез ми в положението. Ако си копираш профилната от фейсбук например трябва да стане без проблеми. За екранното име е само пожелателно :) За титлата също, тя е нарочно такава по-тъпа да те мотивира да я смениш, като увеличиш брой мнения ще се променя да те юрка да я смениш :)

   1. Тц, тц, тц – тъкмо мъжовете да се зарадваме, че дамите ще пускат снимки в мащаб 1:1 (хеле пък ако са и от плажа ;-) ) и ти с тия ограничения, ‘начи … :-P

    Айде да ни е честит форумът!
    Да е успешен и интересен и да иляди!
    :-)

    1. Вдигнах ограничението на 300кб, вече надявам се Елена да няма проблем да ни зарадва :)

     Хайде мерси, честно казано не очаквах такъв сериозен наплив от началото и ми е малко зор в началото, но така ще е първите дни :)

     1. Доволна съм вече:) Сложих си най-хубавата и актуална моя снимка;) Почвам да го боря тоя “новобранец”, че много ми вади очите:)

      1. Няма да стане по-добре като го махнеш, направиш ли 10 мнения ще почне да те подканя да си го смениш ръчно :)

 9. Ако мога да си позволя един съвет като човек, който също се е занимавал/занимава със сайтове/форуми и му пука какво ще стане с твоя проект – недей да правиш рязка промяна поне на първо четене ;) Участвах косвено в най-разрастващият се едно време форум за метъл музика, който също подобно на блога ти, още със създаването си имаше идея да прерасне в сайт… (стигна се дори до нещо като медия и съорганизатор на концерти). Когато се появи сайтът обаче, бе “наложен” малко грубо и в комбинация с други обстоятелства обществото и форума замряха… Общо-взето се почна малко отначало. Конкретното ми предложение е – продължавай на първа страница на блога да пускаш новините в краткия им вид, но нека линка “към цялата публикация” води към съответна тема във форума, където вече можеш да си я “разпишеш” подробно и хората да коментират. Много е тънък момента с навика на потребителите и според мен така преходът ще е по-лек. Пък след време вече ти сам ще си решиш дали основния акцент да пада върху форума или блога ;)

  Поздрави и успех от един нов фен! ;)

  1. Мерси за съвета, за съжаление няма как да направя “цялата публикация” да води към темата във форума…иначе напълно се съгласявам със всичко. Единственото което успях да навържа е коментарите под новината и под форума да се синхронизират. Усетил си, че основната функция на новините е да карат хората към форумите :) Всъщност може и да имам начин да ги свържа по-добре, но това ще стане малко по-късно, системата която ползвам е супер мощна, но сравнително сложна…

   Аз и структурата така съм я мислил, когато неизбежно нарасне да не е рязко, така че да шокира предишните потребители. Мерси и наслуки да ни е :)

   1. Дам, това за платформите е очаквано… По същата причина аз отлагам един собствен проект – направата на фенклуб, съответно със сайт и форум на любима моя холандска банда, която не пропускам да гледам на живо вече четвърта поредна година, но все още е сравнително не толкова популярна в България. Мога лесно да хвана и да направя нещо по готов модел, но ми се иска да го направя като хората, така че да не ми се налага да почвам отначало, ако идеята бъде успешна и се разрасне. Което увеличава сложността и съответно времето, което трябва да се отдели за реализирането и. Така че те разбирам напълно, пожелавам успех и нестихващ ентусиазъм за бързо навлизане във възможностите на новата система и ще помагам с каквото мога за популяризирането на похвалното ти начинание! Попътен вятър! ;)

 10. Е току що се регистрирах и направих най тъпата грешка на света. На въпроса коя е столицата на Париж аз помислих че това е таен въпрос ако си забравиш паролата и познай как отговорих – ужас. А имам 6 по география преди супурнайсе години.Язък!

  1. Успя ли да се регистрираш успешно в последствие? Гледам, че профила ти е на Validating, т.е .би трябвало да имаш имейл с потвърждение, което да приемеш.

 11. Ей, ама аз съм се показала съвсем у центъро на водовъртежо… :) Много бегло изръшках форума, но няма да го гледам под лупа, щото засега първоначалното натрупване на пълнеж е най-важно. :) Но тоя модул с “визитките” на потребителите – много яко! Особено сега, когато феновете са само 2-3 дузини – по-нататък може и манджа с грозде да стане, ама ще го мислиш тогава, засега вкарва добро усещане за живот и много личен момент. ;)

  Помоему това, което феновете и френдовете можем да свършимЕ за новия форум, е да почнем да го пълним, не само да го наглеждаме. ;) Приказките, дискусиите, въпросите отделно, но да почнем да му наливаме – всекиму според компетенциите… щото практиката показва, че дори след години хора продължават да се натъкват за пръв път на всякакви работи, оставени много отдавна онлайн, но с дълготрайни ползи в практически смисъл. На мен лично чисто визуално Магеланци.сом ми харесва, няма претруфености и претрупаности, няма агресивни цветове, но тепърва ще оглеждам в детайли – по-скоро, смятам детайлите да ги подминавам. ;)

  1. Ма точно на време цъфна, както и дубайската линия на уиз също :) Между другото, визитката ме изненада с популярността си, общо взето очаквах активността там да е като по останалите секции. Подготвен съм за трудно начало, всички форуми са така, но ако има ентусиазъм рано или късно и темите ще се появат и всичко останало. Аз също ще бутам по едно рамо на активността тия дни :)

   За съжаление петъчния обзор ще остане за понеделник, ама ти си нова, не си запозната с петъчните обзори :)

 12. Хм, Немога да се регистрирам :( Столица на Франция не е нито Париж нито Paris

  1. Честито, надявам се тая столица на Париж да затрудни спамботовете поне толкова, колкото някои от вас :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *