Azuon – евтини НТА полети за ентусиасти

Азуон

Светът е пълен със сайтове за резервиране на самолетни билети, предимно за традиционни авиокомпании. Варират от лесни за употреба и изчистени до такива, които ще се опитат да ви пробутат джип, като отидете за рибарски кукички. Там материята е сложна и единственото, което е ясно със сигурност е, че няма най-добър сайт за самолетни билети – в различни моменти, различни сайтове ще са начело. Опитах се малко да канализирам целия хаос в един пост за най-подходящите сайтове за самолетни билети, дано върши работа.

При нискотарифните авиокомпании, положението е доста по-изчистено. Има само един единствен читав източник за покупка на билет и това е сайтът на въпросния превозвач. Тук обаче се сблъскваме със съвсем други проблеми – докато традиционните авиокомпании имат безкрайно количество споразумения (една от причините да е толкова сложна материята там), то нискотарифните си живеят в собствен пясъчник. И ако искате да стигнете до място, което не се обслужва с директна линия, обикновено трябва да станете разногледи от комбиниране на дати, полети, достатъчно време за прекачване, докато главата ви изпуши. Skyscanner са сайт, който се опитва да прави нещо по въпроса (поне преди време, сега май вече спря да се опитва…), но резултатът е половинчат.

Тук се намесва Azuon, малка десктоп програмка, т.е. такава, която се тегли и се инсталира локално, и която твърди, че може да изкара от пиле мляко, когато става въпрос за комбинация от полети с нискотарифни авиокомпании. Ами да видим дали се справят…

Първото нещо, което ще ви кажа е, че програмката е платена. Ако някой това го пресича през ранимото сърце, което вярва, че всичко в интернет трябва да е безплатно, може да спре да чете сега и да се отдаде на по-ползотворни занимания. Цените са 6.78 евро на тримесечие, 10.23 на шестмесечие и 14.32 на година за абонамент, иначе еднократна такса за година е 16.78 евро. Има и демо версия, която показва резултати и цени, но без да разкрива авиокомпаниите и датите – върши работа, ако искате да разцъкате, преди да си платите или ако ограничите търсенето до степен да знаете коя е авиокомпанията и без да трябва Azuon да ви казва.

Нека пробваме да я задавим с някаква сложна задача, избирам летище, което да е достъпно от няколко нискотарифни авиокомпании, но не директно от София – Рига ми се струва удачен вариант. Със стартирането си, Azuon тегли новите маршрути и проверява за по-нова версия. Първото нещо, което ще ви се набие на очи, са многобройните опции. Ама за всичко е помислено, буквално. Ако взема да изписвам една по една, ще ме зарежете на петата минута и ще си намерите някое по-мотивиращо и живо четиво от рода на “Война и Мир”. Затова ще ви прекарам набързо през основните екранчета, а за по-задълбочен преглед, ви съветвам да си изтеглите демото и да поцъкате, лично за мен като гийк (зубър, както казваме на български), толкова опцийки и отметки са истинска радост, Apple културата с един голям бутон по средата и никакви възможности за настройки ме дразни ужасно. Кратко лирично отклонение.

Започваме простичко с избора на изходна и крайна точка. Забелязвате, че кутийките са отметки, т.е. можете да си изберете колкото ви душа иска летища, които да участват в търсенето. Има и дефинирани региони, като например всички континенти, Балканите, Скандинавия, в менюто дори има настройка да си направите личен регион като го попълните с летища. Полезно е, ако си проверявате регулярно 10-ина дестинации, които не е задължително да участват в обща група – да речем, ходи ми се до Мадрид или до Стокхолм и дебна регулярно цените и за двете. Още от тук разбирате колко мощ се крие в софтуерчето.
 

Летищата
Летищата

 
Следващото екранче са настройките около двупосочния полет. Ситуацията е малко по-различна от традиционните търсачки, с които сте свикнали и при които въвеждате начална и крайна дата, евентуално с някаква гъвкавост. Имате абсолютно начална и абсолютно крайна дата (ще стигна след малко до там) и въвеждате минимален и максимален желан престой, в случая съм писал между 3 и 6 дни. За разлика от другите търсачки, тук не гледаме да спестим компютърна мощ и сървърно време, затова и вариантите за гъвкавост са много по-големи.
 
Настройки за двупосочен полет
Настройки за двупосочен полет

 
Минаваме към третото бутонче, където са настройките за прекачвания. Знаете, че нискотарифните превозвачи не продават свързани билети, затова ако си купувате самостоятелно 2 отделни билета, например София-Милано и Милано-Лондон, трябва да оставите достатъчен буфер между двата полета, така че да покриете няколко часа хипотетично закъснение на първия полет. Тук може да окажете престоя, който ви кара да се чувствате комфортно, че няма да изпуснете втория полет, да отбележите брой прекачвания и дори такива привидно дребни детайли, като да се елиминират прекачванията извън Шенген и нощните прекачвания. Това за Шенген е особено важно, защото в зоната няма паспортен контрол, което означава, че можете просто от единия самолет да се насочите към изхода на другия. Ако влизате/излизате в Шенген, ще е необходим паспортен контрол и проверка на ръчния багаж, т.е. допълнително забавяне, което трябва да си прецените. Ахвам и се прекланям пред такава мисъл към детайла!
 
Настройки за прекачвания
Настройки за прекачвания

 
Следващият таб е за цените. Тук можете да въведете всичките си банкови карти и с коя авиокомпания искате да ги ползвате, така софтуерът ще сметне най-евтиния вариант за вас. Тук можете да добавите и ако ще носите куфар и ако имате някакви допълнителни ваши си разходи. Естествено, цената на куфара се калкулира според правилата на авиокомпанията, ако сменяте между Wizz и Ryanair, програмката ще добави един път таксата на Wizz и един път – на Ryanair. Красота.
 
Методи за плащане
Методи за плащане

 
Поредното бутонче е филтриране на цените. Не е нужно такива, които не можете да си позволите, да ви пълнят екрана, затова можете директно да ги отрежете. Можете да елиминирате и варианти, които са близо до вече намерени, но или са по-скъпи, или по-дълги от зададени от вас променливи. Абсолютно всичко е под ваш контрол.
 
Филтър на цените
Филтър на цените

 
И ако това не ви беше достатъчно, вече навлизаме в дълбоката вода. Със следващия бутон можем да елиминираме летища от резултатите, в зависимост от това колко е чакането там, както аз съм отбелязал, ако имам чакане в Айндховен повече от 7 часа, тази сглобка от полети не ме интересува.
 
Филтриране на прекачвания
Филтриране на прекачвания

 
Със следващото бутонче можете да зададете радиус за търсене около изходно или крайно летище. При увеличаване на километрите, автоматично ще се попълват летищата долу, виждате, че в радиус 250км от София имаме Скопие, Прищина, Крайова и Пловдив.
 
Радиус на излитане и кацане
Радиус на излитане и кацане

 
Последното бутонче е скучно – брой деца и пълнолетни, няма да ви харча екранно пространство с него. Леко вдясно пък се намира менюто за избор на дати. Там, както казах, избирате начална и крайна точка, часове, от които искате да летите (можете да ограничите ранните и нощните полети, ако са ви против разбиранията), да премахнете дни от седмицата или цели авиокомпании.
 
Календар с датите
Календар с датите

 
Ами това е! Натискате бутона Search! и… силно вероятно е да ви излезе следното прозорче.
 
Captcha
Captcha

 
Предполагам знаете, че Ryanair не искат агенции да продават техни билети с надценка, затова цените им са скрити зад подобни Captcha кодове. Това обаче блокира и Azuon, затова тяхното решение е, като срещне такъв код, да ви го предлага да си го разрешите сами, така че да имате Ryanair резултати в списъка. Между другото, възможна е интеграция с програми, които дешифрират тези кодове, така че не е задължително да блеете постоянно в екрана и да попълвате думички, което може да стане досадно доста бързо, когато софтуерът търси сред стотици полети и варианти. Тези дешифратори струват няколко долара за 1000 картинки и може да решите, че си заслужават. Любопитен факт: знаете ли как работят дешифраторите на Captcha? Просто индийчета, пакистанчета и китайчета цъкат яко на ръка! Софтуерът им го праща, те попълват и отговорът се връща обратно!

В зависимост от сложността на търсенето, може да отнеме доста време, но надявам се това не ви притеснява. Нямам представа доколко търсещият алгоритъм на Azuon е добър, просто нямаме друга алтернатива, за да сравним. Но съм склонен да му се доверя, сам никога няма да ми дойде на акъл да стигна до Рига с отиване през Милано, връщане до Лутън, транспорт до Станстед и обратно в София. Имаме двупосочен до Рига през април за 130 евро, не е зле, мисля. Под секрет да ви кажа – тръгване от Пловдив с прекачване във Франкфурт Хан, всичко с Ryanair излиза 125 евро, но е доста скучна и стандартна комбинация, исках да ви демонстрирам някоя красива с повечко летища и авиокомпании.
 

Резултат
Резултат

 
Ако цъкнете с десния бутон върху резултатите, също имате една камара джвъчки за игра. Например да настроите имейл предупреждение, ако цената падне под определена от вас сума. Има и линк с история на цената.
 
История на цените
История на цените

 
Цяла лекция можех да ви изнеса преди 2 седмици за ценообразуването при Wizz, Easyjet и Ryanair, но за съжаление сървърът на Azuon гръмна тия дни и всички запазени цени изчезнаха. Иначе беше доста любопитно как половин година преди полета цената е стабилна, месец-два предварително тръгва да пада, а след това почва да расте експоненциално. Има и изключения, разбира се, зависи много и от сезона, но спокойно можете да разбиете много от върлуващите митове за цените на нискотарифните авиокомпании. Ако пък скрийншотът отгоре не се чете много хубаво, може всеки намерен полет с един клик да се копира в текстов вариант.
 

W6 + FR + W7 Sofia (SOF) Riga (RIX) 1 BGY + 1 STN-LTN Tue, 16 Apr 12:30* Tue, 23 Apr 12:40* 1 d 2 h [5 d 22 h] 14 h 15 132.59 EUR
Wizz Air Sofia (SOF) Milan (Bergamo) (BGY) Tue, 16 Apr 12:30 Tue, 16 Apr 13:35 1 d 2 h 34.30 EUR
Ryanair Milan (Bergamo) (BGY) Riga (RIX) Wed, 17 Apr 10:25 Wed, 17 Apr 14:15 26.54 EUR
Ryanair Riga (RIX) London (Stansted) (STN) Tue, 23 Apr 12:40 Tue, 23 Apr 13:25 14 h 15 44.74 EUR
Wizz Xclusive London (Luton) (LTN) Sofia (SOF) Tue, 23 Apr 21:50 Wed, 24 Apr 02:55 27.01 EUR

 
Ами това е, Azuon има всичко, каквото можете да се сетите или което аз мога да се сетя, не намерих опцийка, която да ми липсва. Останалото е въпрос на фантазия. Например, изведнъж ви е стегнал чепикът и се чудите може ли някъде да се стигне за по-малко от 70 евро двупосочен през април, пет клика за съответните настройки и виждате, че с тръгване от София такива дестинации в момента са Дортмунд и Болоня.
 

Като ви хванат лудите и ви се лети...
Като ви хванат лудите и ви се лети...

 
За да не крещя само суперлативи, искам да кажа, че със сигурност софтуерчето не е за всеки. Много хора може да им се завие свят от толкова опции, които ако нямате опит в търсенето, може и да изглеждат неинтуитивни. Да не говорим и че тотално могат да се объркат и да настроят някой кофти филтър, който би елиминирал добри варианти. Затова и в заглавието съм отбелязал – за ентусиасти. Azuon изглежда е малка фирмичка, няма солиден финансов гръб и софтуерът им изчегъртва цените от сайтовете на авиокомпаниите – не се знае в кой момент някоя нова технология ще им попречи да го правят, някой редизайн на уебсайт ще ги затрудни и няма да ги спасят нито captcha-та, нито пакистанчетата дешифратори. Проблемите със сървъра от последната седмица също са показателни, просто не е до край изпипано всичко и е малко грубо по ръбовете. Например, не ми харесва много как е интегриран Wizz Discount Club като отделна авиокомпания. Иначе ги следя отдавна и бих казал, че прогресът спрямо миналата година е огромен.

В заключение – ако летите един път годишно и не ви се предприема вградения риск при прекачвания с лоу костове, може би не си заслужава, но ако го правите често и нямате против прекачване с нискотарифни авиокомпании, програмката е незаменима. Направо безценна за бъдещи админи на форуми, които очакват нонстоп въпроси от типа на “как да стигна най-евтино от А до Б”, кхм. Да, платена е, но все пак говорим за 2 евро на месец, 2 висящи кафета са това!
[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

26 thoughts on “Azuon – евтини НТА полети за ентусиасти

 1. Много навреме. От 2 седмици въртя полети до Лисабон и нищо сносно. Цените науиз да Мадрид са убийствено високи за началото на септември

  1. Разцъкай демото и ако си харесаш комбинация и ти харесва програмката си я плати да ти покаже полетите, или пусни тук за да ти ги кажа аз :)

 2. Програмата изглежда страхотно! Толкова страхотно, че очаквам до две години, считано от днешна дата, компанията-разработчик да бъде погълната от някой алчен батко или чичко от Силиконовата долина, за която очаквам някой дребнаво да ме поправи, че била Силициева.
  Остава да ми извежда визовия режим и евентуалната цена на визата и ще е екстра! :)

  1. Да ти кажа такива неща обикновено са нишови, не знам до колко маститите инвеститори биха се заинтересовали, повечето хора очакват нещо с два клика да работи, а не да се ровят по менюта, кутийки и бутончета…което им е грешката де. Аз само се надявам да им е достатъчно читав бизнес модела и да могат да си покриват разходите, щото с клиентската баса и необходимостта от сървъри ще нарастне значително, не знам дали авиокомпании няма да им блокират айпи адреса на сървърите и т.н. Не съм сигурен до колко търсенето минава през техните сървъри де, може да си е от твоя клиент, а пък на сървъра само да се пази кеш, абе дано са го измислили.

   За визата всъщност е интересно предложение, мисля, че има централна база на Амадеус, която се поддържа за визовите изисквания и хич няма да е сложно да се интегрира. Но струва пари…

   1. Светът на нулите и единиците отдавна е доказал, че ако някой софтуер на малка фирма е прекалено добър, големите компании го купуват и го затварят или го развалят. Примери – хиляди.
    За визите може да не струва много пари, защото аз с удоволствие бих предоставил на разработчиците данни от страницата на МвНР (считаме, че са актуални) в табличен вид или в .CSV или както там им е удобно на тях, така че да си направят едно .xml-че и едно допълнително екранно меню. Не бих имал и нищо против от време на време да проверява за промени и да пращам новостите, ако има такива. Когато има желание, има и начин :)

    1. Ами не става, дори ти съвестно да попълниш информацията от МвНР, то тя се променя, може да не е често но се променя и трябва някой постоянно да следи. Ха сега вместо теб сложи 300 човека за всички държави, всички от тях трябва да са безкрайно съвестнии да обновяват навременно…ужасно много натоварване си е, и подозирам, че не всички ще искат да работят за идеята и в крайна сметка Амадеус-а може и по-евтино да им излезе :) Чисто хипотетично говорим тук де.

 3. По несъвестно от МБнР едва ли може да е. Все пак е похвално, че изобщо има такава табличка, но има толкова МНОГО грешки(говоря за екзотичните държави), че ми е мъчно как един човек, не реши да си загуби няколко часа да си я поправи.

 4. Дори може някакво такова раделче да сложиш при теб с основа МВнР информацията и постепенно да се поправя. Всъщност има нещо подобно на един от сайтовете за пътеписи.

  1. Ами тук като се добави куфара и транспорта между Лутън и Станстед също ще догони 300, по-скоро се опитах да покажа възможностите, отколкото да демонстрирам убийствена оферта :)

  1. Повечето предложения съм ги срещал,но си има причина да се говори за в бъдеще време. А пък други…в самолетите на Etihad екрана си беше сензитивен и дистанционното не беше от страни,а под екранчето. Не разбрах и какво толкова му пречи закопчалката, знам само че при твърдо кацане със сигурност не искам инерционното ми тяло да се сблъска с нещо стърчащо, пуснато от не много силен магнит… Някой от предложенията са промяна заради самата промяна, не виждам какво подобрение биха донесли.

   Петъците не са това, което бяха :)

  2. Да…а аз си мечтая за локална мрежа в самолетите, така че пътниците да могат да играят шах или да си пишат съобщения :) Но пък абсолютно не съм съгласен да ми отнемат шляенето из терминала.

   1. Тези неща ги има, КЛМ даже експериментираше с това да дава фейсбук профила на съпътника ти да се запознаете преди полет, нещо такова :) Чат съм виждал също, но обикновено е празен

 5. За съжаление и тук не пробих с някаква сносна цена. Най-ниската такса е към 490 евро, а засега съм намерила полети с AirFrance за към 500 евро. Явно дестинацията си предполага по-високи цени на самолетните билети.

  1. За съжаление това просто е ребрандиране на регионалните операции на AF. Нищо ново под слънцето, ние сме им леко далечко за регионални полети, а и няма индикации за нови дестинации.

 6. Тези Уизери май започнаха редовно да се грижат за петъчните ти обзори :) Тази седмица пак са готови с нова изненада.
  Ако не за друго, новината е интересна поне като предизвикателство, и разбиване на досегашните ни представи за дестинации на бюджетни авиокомпании, обслужващи линия от София.
  Дано да не ги урочаса някой, и да получат одобрението от регулатора. И да продължават все така с приятните изненади!

  1. Конкретно тая новина няма да е в обзора :P

   А щом са пуснали линията и продават билети значи всички разрешителни са налице. Мисля, че скоро даже влиза Open Skies между UAE и Европа и може и това да е причината.

 7. В демо версията го няма Princess Juliana International Airport airport-SXM, логично ми се струва да го няма и в платената. Можеш ли да провериш?
  Ако е така пиши им да си го поправят и да ти отпуснат едногодишен безплатен абонамент :)

 8. Много интересна програмка, цъкнах да си потърся полет София-Дубай-София за 14-18 януари и ми излиза една невероятна цена от 111 евро. Възможно ли е тази информация да не е обновена, защото никаде другаде не откривам такава цена?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *