Седмичен обзор – 22.03.2013. Огромни поръчки, полети до Киев и попови лъжички

Новини

Липсваха ли ви петъчните обзорчета? И на мен, имам чувството, че беше преди цяла вечност, когато писах обзор за последно и толкова съм излязъл от въртележката на новините, че ще трябва да се качвам обратно в движение със засилка, което не винаги е здравословна процедура. Та може новинарската ми машина да проскърцва малко, няма какво да се направи. В опита си да отсея най-важните новини през изминалите 3 седмици се спрях на прогреса около приземяването на Boeing 787, предложените промени в ЕК регулацията за обезщетение на пътниците, големите поръчки за нови самолети по целия свят и новите полети на Wizz Air до Киев. За десерт, една очарователна и леко дебилна история с попови лъжички.
 

Дриймлайнерът може и да полети… скоро

Една от историите, които следях с подчертан интерес и която тотално се изплъзна от контрола ми, докато си маах гащите из Щатите, е за проблемите на последния самолет на Boeing – 787 Dreamliner, за които писах отделен пост преди време. Превъртаме лентата набързо измежду необоснованите спекулации, хората, които гледаха да натрупат кредит за сметка на Боинг (Елон Мъск, създателя на автомобилите Тесла), пасивното решение на Airbus да не използват литиеви батерии в техния А350 и стигаме до днешния ден, когато регулаторният орган прие плана на Боинг за промяна в системата и в момента текат летателни тестове.

Решението им се състои от 3 елемента – предотвратяване на събитието, довело до протичането на батериите, предотвратяване на разпространението на химичната реакция, ако това все пак се случи и елиминиране на риска за самолета.

По първата точка с предотвратяване на събитието изглежда, че причината продължава да е малко мистерия. Боинг твърдят, че в самолетите подобен проблем може да се появи, само ако батериите са презаредени. А пък те имат 4 различни защити против презареждане, а и всички датчици показват, че не е имало такова. Т.е. “батериите избухнаха, това може да е само от презареждане, но такова не е имало”. Ако ви е неясно, не се притеснявайте, и на мен ми е неясно, а в известна степен и на Боинг. От производителя обещават по-стриктен контрол при производството на батериите, както и контрол на напрежението при зареждане, но под секрет да се знае – конкретната причина за избухването още не е открита или поне не е спомената официално.

Следващата стъпка е превенция на разпространението. Тук решението на Боинг е изолиране на различните клетки от акумулатора, така че ако проблем се случи, той да е локализиран и да не се разпространява из цялата батерия. Оставено е място между клетките и са добавени допълнителни керамични изолатори. Въпросът, който ми идва тук, е защо това наглед лесно решение не е направено още в началото, но отговор не намерих. Всъщност, оня чешит от Тесла предложи нещо подобно, но се съмнявам, че нещата са чак толкова прости, а той по-скоро си правеше реклама на електромобилчето си.
 

Boeing 787 on finals at Auckland (NZAA) by DeeKnow, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.0 Generic License  by  DeeKnow 

 
Третата и най-важна съпка е елиминирането на риска за самолета. Всъщност, това беше основният проблем, довел до приземяването – че кутийката, в която е поставен акумулатора, протича. Сертификацията допуска проблем с батериите от време на време, но не допуска този проблем да застрашава цялата машина. Новото тук е, че акумулаторът ще е поставен в нещо като бомбоубежище и не би трябвало ни гък, ни стон да се чуе навън, каквото и да става вътре. Има една клапа, през която ще се отвеждат газовете, директно вън от самолета, за да не се повтаря случаят с изпаренията, които влязоха в кабината при един от инцидентите.

Ами това е накратко. Ако може да ударим точка, все още първопричината за избухването е мъглява и това, което прави Боинг, е просто да увеличи защитните механизми, ако събитието се случи, но пълната превенция за момента май е невъзможна. Главната им задача сега е тестовете да минат успешно и до седмици Дриймлайнерите да полетят отново, след това може да се мисли и за по-фундаментални промени по дизайна на системата.
 

Авиокомпания XXX направи рекордна поръчка за YYY самолета на стойност ZZ милиарда долара

В случая заменете ХХХ със индонезийската Lion Air, YYY със 234 Airbus A320, 109 A320 NEO, 65 A321 и 60 А321 NEO. ZZ може да замените със 24 милиарда.

Малко на човек му се завива свят от тия цифри, има едно положение, след което да ти говорят и за 2, и за 20, и за 200 милиарда долара, на мозъкът ти му е все тая. Резонно е поръчката да дойде от Индонезия, де – страната е архипелаг с много много островчета и огромно население, което се прогнозира все повече и повече да влиза в средната класа. Друго любопитно за индонезийската авиация е, че масово компаниите от там имат забрана да летят до ЕС, заради проблеми със сигурността, включително тук споменатите Lion Air, това обаче явно не им пречи да направят най-голямата поръчка в историята на авиацията.

Събитието не е само индонезийско, а показва интересен тренд, защото последните няколко години авиокомпаниите постоянно се надцакват коя ще направи рекордна поръчка. Само ден по-късно Ryanair си поръчаха нови 185 Боинга, а в последните 2 години като цяло имаме поръчки от Southwest, Qatar, American Airlines, Air Asia, Norwegian – всичките за над 10 милиарда долара по каталожна цена. Какво идва да ни покаже това? На първо време, специално при по-старите компании (American, Southwest, Ryanair), голяма част от новите машини са за замяна на текущия им самолетен парк, по-интересното тук са поръчките от компании, които са сравнително малки на този етап – Lion и Norwegian, т.е. в голямата си част планират експанзия.

Та май май финансовите експерти прогнозират, че лека-полека излизаме от кризата и ни чака светло бъдеще на икономически растеж (особено в Азия), просперитет и препълнено със самолети небе. Или пък е поредният балон, който ще се спука. Ще ми се да вярвам, че е първото.
 

Wizz Air с полети между София и Киев

Малко неща могат да ме вкарат в по-добро настроение от нова линия до България. Е, в случая не е чак съвсем нова, фалиралата Аеросвит оперираше до скоро, но поправете ме, ако греша, цените хич не бяха приятни.

Това се променя, след като украинското подразделение на Wizz започва полети три пъти седмично от 6 юли и първоначално заредените цени от 50-ина евро двупосочен, при това по средата на лятото, хич не са за пренебрегване. Даже 30 евро, ако сте членове на Wizz Discount Club. Сравнително бързо се изпариха тези цени, де, и станаха почти двойно по-големи, преди края на септември, но все пак, интересна и любопитна (поне за мен) държава става безкрайно достъпна.
 

 
А това, че полетите се оперират от Wizz Air Ukraine, носи и ползата, че в цитираната цена винаги е включен куфар, т.е. развитите ви умения по тетрис при тъпченето на багажа в раничката в случая могат да си починат. Като цяло съм фен за куфар да се плаща допълнително, това сваля основната цена и ако нямам нужда от куфар, не виждам причина да плащам за него. Но ако цените се задържат такива, каквито са в момента, нямам абсолютно никакви възражения против включената в цената екстра. Друг бонус е, че можете да се чекирате също безплатно на летището – няма нужда от принтиране на бордни карти вкъщи.

Ами дано линията се задържи и успее. Посещение на Чернобил и Припят отдавна ми е в списъка за нестандартни (някои биха казали извратени) туристически изживявания.
 

Регулация EC261/2004 пред промяна

Да, това е същата регулация, която се грижи за правата ни при закъснели и отменени полети и която подробно се опитах да разнищя преди време тук. Някоя умна бюрократична глава се е сетила, че нещата не работят така, както се предполага и има въведени изменения, които покрай дребните положителни промени пробутват и доста сериозни отрицателни такива, явно вследствие лобиране от страна на авиокомпаниите. Нека разгледаме по-значителните промени една по една.

 1. “Право на информация”. В момента правата ви се изчерпват с това, че имате право да изискате принтиран текста на регулацията. Авиокомпанията ви го дава на едно хвърчащо листче и от вас се очаква сами да го анализирате и да си правите изводи. Предложението е при отменен и закъснял полет, авиокомпанията да е задължена да предоставя ясна и точна причина, не по-късно от 30 минути след първоначалния час на излитане. Край на многобройните случаи тип “закъсали сме на еди кое си летище цял ден, самолет няма, никой не ни казва нищо”. В допълнение, трябва ясно и категорично да са упоменати размерите и условията за раници и куфари. Твърдо ЗА тази промяна!
 2. “Право на отказ от пътуване”. При закъснения по-дълги от 5 часа в момента имате право да се откажете от полета и да получите цялата си сума обратно. Предложената промяна ще добави към това и случаите, при които самолетът е отделен от гейта и чака за излитане. Периодично се случва забавяне точно между гейт и излитане и хората седят с часове в кабината, често при липса на климатична инсталация и без право на вода и храна. Причината е, че самолетите са в леко сива зона откъм това в коя държава се намират между гейта и пистата за излитане и често нямат право да отварят шкафовете с вода, където съхраняват и алкохола, който имат право да сервират, чак като достигнат височина, заради разните му там мита и такси. Не една и две абсурдни ситуации са се случвали по този повод. Промяната задължава авиокомпаниите да предоставят елементарни човешки удобства от рода на вода за пиене и климатизация, а при по-продължителни забавяния, връщане на терминала и разтоварване. Твърдо ЗА и тук.
 3. “Право на премаршрутиране” В момента, ако полетът ви е отменен, имате право да ползвате следващия такъв на авиокомпанията, но не са задължени да ви пренасочват към техни конкуренти. Така е възможна ситуацията, където например Ryanair имат един полет седмично донякъде и ако заради лошо време бъде отменен, да ви предложат следващ полет чак след седмица. Промяната гласи, че авиокомпаниите са длъжни до 12 часа да осигурят алтернативен транспорт – наземен или при други авиокомпании, ако самите те не могат да осигурят полет. И тук едно голямо ЗА от мен.
 4.  

  European Commission by tiseb, on Flickr
  Creative Commons Attribution 2.0 Generic License  by  tiseb 

   

 5. “Право на достъп до бърза система за разглеждане на жалби”. В момента, както е отбелязано и в първоначалния ми пост, схемата е изключително тромава и неефективна. Трябва да се оплачете на авиокомпанията, те, ако благоволят да отговорят, най-често казват да ходите на майната си, след това се свързвате с ГВА, ГВА се свързва с тях, авиокомпанията пак може да ви каже да ходите на майната си, след което трябва да ги съдите. Тежка процедура, сякаш правена така, да има поне 10 места, на които пътникът да се откаже и да не се занимава да си търси правата и обезщетението. Промяната изисква по-стриктен и регламентиран канал за подаване на жалби чрез специална форма в уебсайта на авиокомпанията, по-кратки срокове за отговор, както и наличието на извънсъдебни институции, които да разглеждат жалбите и да решават дали пътникът има право на компенсация или не бързо и ефективно. И тук, естествено, съм изцяло ЗА.
 6. “Право на обезщетение”. Тук е най-сериозната и деликатна промяна. В зависимост от дистанцията на полета, обезщетения в момента се дължат при закъснения от 2, 3 или 4 часа. Новото предложение е тези периоди да се променят на 5, 9 и 12 часа. Всичките дребни положителни промени от предишните точки бледнеят с дървото, което клиента изяжда в този случай. Изключително е интересна гледната точка, с която ЕК оправдава предложението за промяна – при сегашната ситуация, авиокомпаниите не били мотивирани да изпълнят полета, след като закъсняват, по-дългите периоди им давали възможност да се опитат да го изпълнят, което е от полза за клиента. Ех, тоя дипломатичен език, всичко може да извърти така, че да се хилиш до ушите от кеф, докато те водят към бесилката. Сега, конкретно на мен обикновено не ми се променят коренно плановете, ако закъснея с 2 или 5 часа. Волна птичка съм и ако се налага, мога да прекося Европа три пъти преди да замина към САЩ, ако така ще спестя пари. Ама не съм сигурен дали бизнесмените са на същото мнение. Та си мисля, че всичките други положителни промени са само леко да замажат тази балтия, очевидно предложена след натиск от въздушните превозвачи.

И като цяло регулацията е от 2004 и имаше безкрайно много проблеми при интерпретирането й. Чак след дела, завършили миналата година, лека полека облаците се проясниха и почна да става ясно кой член какво означава и как точно трябва да се разбира. Сега ако/като я променят, можете да очаквате поредните мега дълги дела и току виж към 2020 регулацията отново е изяснена, освен ако не решим точно тогава пак да я променяме!

Пълния прес релийз за промените можете да прочетете в сайта на ЕК.
 

Контрабанда на попови лъжички

Нямаме си счупен тъпомер днес, но пък имаме доволно жълтеникава новинка за финал. На скенера за ръчния багаж на летище Гуангжо в Китай охраната забелязва, че в раницата на жена има бутилка с течност. Както се предполага, приканват я или да изхвърли бутилката, или да я изпие, като тя си избира втория вариант. Полицията обаче забелязва, че жената е изсипала течността в устата си, но не я преглъща и й дават втори вариант – или да глътне, или да изплюе. Тя си избира втората опция, където се вижда, че водата от бутилката всъщност е била пълна с попови лъжички.
 

 
Били й подарък от китайски приятел и културният обичай предполагал, че не е възпитано да се отърве от тях. Е, наложило й се, понеже регулациите забраняват транспортирането на нерегистрирани животни! После защо обичам да пътувам, ми как няма да обичам, като е толкова шарен светът, къде ще видите в България някой да подарява попови лъжички на друг, който толкова да се трогне, че само и само да не ги изхвърли, ще се опита да ги контрабандира в устата си?

Толкова от тази седмица, имам чувството, че попрекалих с писането, но аз това чувство си го имам винаги, така че нищо ново.
[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

47 thoughts on “Седмичен обзор – 22.03.2013. Огромни поръчки, полети до Киев и попови лъжички

 1. Като решиш да ходиш към Припят ме уведоми(макар, че съм убеден, че ще драснеш плановете тука предварително). Едни приятели на Ахмед се интересуват от атомната енергия и пораженията, които може да нанесе. Със съвсем мирни цели. Освен това замразеният град е интересен от архитектурна гледна точка, а строежът на такъв на голо поле винаги е готино от урбаниситнча гледна точка.

  1. Ще имам предвид интересите ти в изцяло мирният атом. За съжаление това лято май няма да съм задълго в България, така че да се отиде, а мисля че и туровете до там не са хич евтини. Но със сигурност става много потенциално посещението там с тая линия.

 2. Мисля, че е време за форума и да заформяме една банда желаещи за Припят :)

 3. “ZZ може да замените със 24 милиарда. ”
  повече от държавиня бюджет на Татковината ;-)))

  1. Ами те тия милиарди са доста относителни като цяло, това е цената ако идеш на място и извадиш портмонето да си купиш самолет. Зависи от много много фактори и особено с такава голяма поръчка има и големи отстъпки, да купиш самолет по каталожна цена е все едно да си вземеш кола на старо от Горубляне без да се пазариш :) А и това са пари, които ще се изплащат много много години напред във времето…ама да, с такива цифри боравят хората :)

 4. Това с батериите честно казано хич не ми харесва. Щото ми е малко трудно да повярвам, че ще предотвратят събитието, ако не знаят защо се е случило. (Не съм баш инженер, програмист съм, ама винаги при такива случаи си просиш белята). А да предпазят самолета ако батерията се запали, много хубаво, ама тая батерия нали беше жизнено необходима по принцип? Ако я няма какво правим?

  1. Ами на тоя етап това решение е кръпка, колкото да се върнат самолетите в небето. FAA ги интересува, ако батерията се запали да не е застрашена машината – това е. Отделно Боинг ще си мислят решение да се минимизира запалването, има други химии които могат да се ползват вместо кобалта (май беше кобалт??), който те използват сега. Батерията хич не е жизнено необходима, тя е едва четвърто или пето ниво на защита – ако откажат генераторите вързани с двигателите се взима ток от APU(малката турбина накрая), ако и то откаже пада една малка перчица под самолета, чието завъртане е достатъчно да произведе необходимата енергия, ако и с нея има повреда чак тогава батерията влиза в употреба.

 5. Хм… Гледам го това “787” на снимките, сещам се чия собственост е българският национален превозвач и си мисля… нашите юнаци ако купуват “Боинг”, като нищо ще доплатят, за да пише “7878”, “7887”, “7788”, че даже и “777777” на опашката му…знаете как е у нас.

  1. е боинг моделите им са все със мутренски номера…мани майтапа, ама един 797 им остана, какво ще правят след това не знам

 6. Още нещо ново при WizzAir: От края на март ще летят до Болоня вместо до Форли. Има логика да заменят две сравнително близки дестинации (Форли и Тревизо) с една по средата.

  А за батериите – LiIon са най-капризните и непредвидими акумулатори. Една от причините за проблеми е огромният ток, който могат да отделят (поне 5C). Т.е. клетка 3.6V 1Ah при късо съединение ще пусне над 5А ток. Това води до нажежаване на проводниците, което пък води до нагряване и експлодиране на самата клетка. Разбира се, това не е единствената възможна причина. Помните ли истерията с експлодиращите лаптопи Dell преди 5-6 години?
  http://www.youtube.com/watch?v=FuNSzs679Sw
  Тогава набедени бяха Sony и всички батерии произведени от японеца бяха изтеглени (не само за Dell). Но така и не стана ясно дали клетките не са наред, или контролерите. Между другото, години по-късно изтеглените клетки попаднаха при недобросъвестни китайци, бяха преоблечени и пуснати по eBay с гръмки имена като “UltraFire” и нереалистични капацитети.
  Та, според мен решението на Airbus е правилно. LiIon не са за всякаква употреба.

  1. В случая промяната, е че просто Форли спира да функционира…

   Мерси за информацията за батериите, за тези изпълнения на Сони само бегло бях чувал

  2. “Тогава набедени бяха Sony и всички батерии произведени от японеца бяха изтеглени”
   То май и батериите на дриймлайнерите се произвеждат в Япония, ако не се лъжа….

   1. То май огромен процент от всякаквите батерии по света се произвеждат в Япония…и в Монтана :)

 7. Ако позволиш, цифрите са от 0 (нула) до 9 (девет). С помощта на цифрите образуваме числа – напр. 20, 234, … ;)

  1. Позволявам и мерси за примерите, сам нямаше да се сетя, ако не го беше визуализирал :) Напомни ми една много весела история от гимназията свързана с цифри/числа, за което благодаря :)

   1. Хайде напиши историята, моля, недей само да ни разпалваш любопитството :)

    1. Е, извадено от контекста на нашия клас едва ли звучи особено смешно, ама понеже сте безкрайно любопитни всичките…
     Изпитваха едно момче от нашия клас по история и той каза нещо от рода на: “През втората световна война жертвите достигат цифрата от 60 милиона”. При което един от класа на висок глас го прекъсва: “Даниеле, това не е цифра, това е число.”
     Малко трябва да сте в контекста на конкретните лирически герои в математическа паралелка :)

     1. Хаха, г-жа Кутева как прие този коментар :)

      Винаги съм мислела, че си бил географ…

 8. Абе кого го топли тази изтърбушена линия София-Киев?!? Айде за Ларнака поне има много гастарбайтърс и ще се тъпкат вагоните, ама Киев?!?! Отиваш веднъж за разнообразие и закриваш…

  Искаме си Будапещата!!! Искаме си Тревизото!!! Кон за божа кравичка са тези рокади, дето станаха последните месеци… :(

 9. На мен лично ми харесва новата линия и си мисля за един Чернобил есента. Лошото е, че желанията са много повече от възможностите и не знам коя дестинация ще се класира. Интересно, че въпреки многото екскурзии, продължавам да слагам толкова много места в short list-a за вбъдеще, че започвам да се депресирам. Само аз ли съм така?

 10. Георги, имам предложение за тъпомер:

  ============================
  Подател: Callcenter Bulgaria Air
  До: ‘Captain Oveur’
  Относно: RE: Live Support: Leave a Message
  Дата: Вторник, 2013, Март 26 10:21:47 EET

  —–Original Message—–

  From: Captain Oveur [mailto:[email protected]]
  Sent: Wednesday, March 13, 2013 9:26 AM
  To: [email protected]
  Subject: Live Support: Leave a Message

  =========

  Цифром и словом – 13 (тринайсет) дни време за реакция на така наречения “LIVE support” на “България еър”. Опитите ми за връзка с тях и с техните обявени в интернет представители по телефона преди да им пиша е-писмо удариха на камък – всички до един.

  1. Опа, трябва да допълня:

   ========

   “Здравейте,
   Изпратете ни телефон ,за да се свържем с вас и да ви помогнем…”

   ========

   Девет дена път с камили, една кофа мастило и маса загубено време за да ми “помогнат” (р’ийш ли), сякаш аз съм малоумен и имам нужда от персонален асистент, който да ми подгъзва! И това – за промоция, която след 13 дни чакане може и да не е активна повече! Некадърници!

   1. Ма чакай сега, на кой да го дам тъпомера – на тях за системата им за отговор тип “онлайн покупка на билети с БДЖ” или на теб дето оптимистично си оставил съобщение на сайта и чакаш да ти отговорят своевременно :))

    1. Като се замисля, май си прав – ще трябва да споделя тъпомера с тях, да се *** у главата :))

     1. Тази статия е от 2010 година, на картинката е челната страница от сайта на МПБ “Рила”, който…. ами няма го вече :)

     2. Точно тоя случай имах предвид, може сега да е по-модерно, с БДЖ не съм пътувал от ученическите години :)

      1. Там е работата, че напоследък биха камбаната за нова система за продажба на билети по мрежата, но засега поне аз не намирам нищо. А определено очаквам с интерес.
       От друга страна, ако някого го интересува, от МПБ “Рила” преди десетина дни ми казаха, че влаковете за Истанбул спират в близко бъдеще и не се знае дали някога отново ще тръгнат.

 11. Е, измъчихте ме в очакването да продължим за чарковете на самолетите, изтърпях петъка за петъчният обзор, изтърпях почивните дни, понеделник, вторник…утре е сряда…Е, голямо чакане, дано си заслужава поне.

  1. ОК, да не те тормозя излишно, за този пост може би най-рано другата седмица…имам работа в университета до ушите, а и с форума съм се захванал, за тази седмица друг пост съм намислил и ще е най-рано в петък.
   Но пък мога да ти обещая, че за в бъдеще технически постове ще са повечето в блога, но пък не знам колко начесто.
   Ако искаш някой конкретен въпрос да обсъдим стреляй тук, в коментарите ми е доста по-неформално да обяснявам и може би по-лесно ще се получи :)

 12. Ами то и аз доста неща съм изчел в интернет по въпросите, които са ми интересни, но има неща,достъпа до които се оказва платен ( помагало.сом ),или пък са написани на английски…), а пък ти доста увлекателно и систематизирано разказваш…

  1. Ами да, но причината за литиево йонните батерии е не само и единствено спестяването на тегло. До колкото ми стана ясно цялата електрическа система е по-различна от другите самолети, не е просто да махнеш единия тип батерия и да сложиш другия.

     1. Магеланци ли бре, ахахахаха, яко! :)))

      Нека голямото рИфрешване започне СЕГА! :)))

      1. Хахахах, рефрешвай! Вече знам почти с точност кога ще е официалното време, но нека те потормозя още малко :)

       1. Хаха, мислех, че откриването ще е на някоя знаменателна дата като 12 април :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *