Ню Йоркски Дневник – ден -1. Пролог

САЩ

ОК, багажът е почти стегнат. В целия процес на организиране и изпълнение на пътешествие това ми е единственият детайл, който ми е безкрайно досаден и неприятен. Дай ми да ръчкам сайтове, форуми, ревюта и пътеводители до полуда – няма проблем. Дай ми да вися 10 часа на летище – трябва ми само контакт и безжичен интернет и съм като у дома си. Ама като дойде време да се стяга куфара и почвам да се почесвам по главата, да си намирам алтернативни занимания и да отлагам до последно. Живо чудо е, че реших да го стягам вечер, а не преди полета.

Като заговорихме за организирането, това е може би пътуването, което най-добре съм документирал в блога още преди началото му. Като се започне от грешката в цената на Алиталия, която ми позволи билета до Ню Йорк да струва под 70 евро, мине се през процеса на кандидатстване за американска виза, който беше повече странен и любопитен, отколкото притеснителен и стигнем до настоящия момент, когато вече имам приблизителна идея какво ще правя идната седмица.

Има и един детайл, който не съм го документирал в подробен пост, това е избирането ми на място за спане. Излишно е да казвам, че Ню Йорк е първо огромен, второ – ужасно скъп. Нощувка в хостел в стая с 12 легла е $50. Вярно, на сравнително добро място в центъра на Манхатън, но цяла седмица борба за свободните контакти в стаята с още 11 човека, с които да споделяте повече, отколкото войниците в казармата, ми е малко свръхсили. Затова прибягнах отново до услугите на airbnb, където тръгнах да си запазвам самостоятелна стая, защото студио или едностаен си е жив мираж за текущия ми бюджет.

Решението ми беше може би не съвсем правилно, кажи-речи съм на един час от центъра на Манхатън, но основното в случая беше цената, която ще ми позволи да се разпростра малко идните дни. А и вкъщи си имам един колега, който всеки ден пътува по 4 часа общо, моите 2 са си направо лукс. Да не говорим и че дори да спиш над неоните на Таймс Скуер, пак ще ти се наложи да ползваш метро и то доста. Както и да е, майтапът тук идва от другаде, забелязах, че потребителското име на човека, в чийто апартамент ще живея, съдържа Ivo, допуснах, че може да е от нашата черга, ама не знам доколко името е типично българско, все пак откакто Долф Лундгрен изигра руснак с името Ivan (Айвън!) знам, че всичко е възможно. Е, не беше необходимо да подпитвам, Иво сам си каза, че е половин българин, половин чех, обещах да му помогна да потренира българския си и ще му нося малко мартенички да се радва.
 

Страшният коми Айвън Драго
Страшният коми Айвън Драго

 
Естествено, с организирането на толкова ултра лоу кост пътуване идват и малко “негативи”. Те се състоят в това, че за да стигна до САЩ и да се върна обратно, общо взето ще прекося половин Европа. Слагам “негативи” в кавички, защото е доста спорно дали кратко разглеждане на Женева, Рим и Венеция може да се води негатив. Факт е обаче, че ако можех да избирам, сега бих отделил повече и на четирите града, през които ще мина. Но когато купувах самолетния билет, беше един през нощта, трябваше да се решава спонтанно и бързо и нямах представа дали ако увелича периода на 2 седмици, ще мога да си го позволя. Силно вероятно беше на втората да попитам любезно Иво къде е най-близката река и дали мостовете под нея са на завет.

Иначе ето го и маршрутът: Амстердам-Рим-Женева-Рим-Ню Йорк-Рим-Венеция-Рим-Амстердам. Тия дни се научих да го казвам на един дъх и много се кефя да гледам първоначалната реакция на хората, в повечето случаи ме гледат неразбиращо и ме карат да повторя, докато си броят на пръстчета дали не ги лъжа нещо. Чудех се дали да ви дам малко подробности за плана ми идните дни, но ще си ги спестя, че хептен няма да има какво да ви разказвам и пътеписите ще станат от рода на – “Утре ще видя Статуята на Свободата”, последвано от “Е, видях я, вие как сте?”, сигнализирайки пълното ми творческо безсилие.

Дребен детайл, който мога да ви разкрия от сега е, че смятам да ви удавя в снимки! Едно на ръка, тези, които ще се публикуват всеки ден с пътеписите, но и постоянно във фейсбук имам намерение да качвам снимки на живо от телефона. Мислите ли, че е добра идея или ще премахнете страницата от любимите си, както надявам се сте изтрили всички ваши приятели, които си снимат закуската с Инстаграм? Ще видим дали ще проработи, имам 1-2 грешни стъпки в историята на тоя блог, има мегдан за още.

Ами това е, започва се с полети Амстердам-Рим-Женева!

До утре и КЗЛ!
[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

27 thoughts on “Ню Йоркски Дневник – ден -1. Пролог

 1. Заменям безценното ми умение да събирам багаж, срещу твоето безценно ръчкане по сайтове ;)))
  Разбира се ДА! постваш снимки – колкото повече, толкова повече :D

 2. А защо е това кръстосване из Европа преди и след заминаването?

  1. Дълга история :) Най-евтиният билет беше Женева-Ню Йорк-Венеция. И трябваше да стигна до Женева и Венеция от Амстердам и така…

 3. Посмях се с казването на маршрута на един дъх.
  Приятно изкарване.Дай после и инфо за квартирата, аз съм хост в София и ще ми е интересно.

 4. ехаа! Ще следя с интерес. Като фен на модата (както добре ме познаваш, а ти ще обикаляш световните и столици), да поснимаш повече какички :)

  На дОбър път!

 5. Така, така. Пиши, качвай снимки – на какички и на батковци, че тук сме се събрали доста девойки та и ние да се порадваме малко:)
  Айде весело изкарване:)

  1. А що каките и батковците не си пращате снимки едни на други да ми спестите неудобството да ръчкам обектива в очите на хората :)

 6. Жоро, айде лек път и ще следим с интерес разходката ти!
  .
  Колкото до проблема с реденето на багажа – понеже аз винаги съм имал същия проблем, с годините стигнах до следното решение – имам си 4 списъка – къс летен, къс зимен, дълъг летен, дълъг зимен и съответно според сезона и времетраенето на пътуването (дали е уикенд, до 3-4дни, или седмица-две) ползвам съответния списък като вървя по точките и отмятам с чавки сложеното в куфара. ;-)))
  Първите 2-3 пъти ваведох някои корекции, но вече са уточнени тия списъци и това ми спестява доста от чуденето и от времето за подготовка … :-)

  1. Когато тръгне форумът, моля те да пуснеш списъците в нарочна тема, защото много ме заинтригуваха. Аз страшно обичам да стягам багаж, но всеки път правя нов списък.

   1. Няма проблем, кептън, стига да не прозвучи малко смешно :

    т.4 – n броя чорапи

    т.17 – кутийка с 3бр. …ъъъ,… предпазители от латекс

    ;-))))))

  2. Ма то не е проблем, аз имам пет дрехи на кръст и общо взето стягането на багажа ми е да си изсипя гардероба в куфара :)Ма да, списъците ще са полезни, винаги ми се случва да забравя нещо дребно :)

 7. Айде успешно и попътен вятър! Нямаме (знаеш защо в мн.ч.) търпение да четем дневниците :)

 8. На добър час, приятен полет, Георги! Дано натрупаш колкото се може повече впечатления и преживявания от Ябълката! :)
  Като ти остане време посочи, ако обичаш, грешните стъпки в блога, че не можах да се сетя за нито една :)
  И едно 0:2 има тука, съжалявам ;)

  1. Имах една рекламна кампания във фейсбук, за участието в бг сайт също не съм безкрайно положително настроен…ама не е драма като цяло :)

 9. Мерси на всички, на които не успях да отговоря лично, продължавайте да следите с интерес, едвам се добрах до лаптопа за малко тая вечер, утре повече :)

 10. И при мен положението и съотношението с багажа спрямо ровенето в интернет, е същото. Изглежда, че при по-авантюристично настроените, е валиден този вариант. Въпреки, че при истинските авантюристи, даже и предварителната информация от интернет почти липсва, и тръгват абсолютно “на сляпо”, пък каквото се получи.
  Пробвал съм варианта със списъка, но нещо не работи при мен. Сега правя следното – около 3-4 дена преди пътуването започвам да трупам в единия ъгъл на стаята ми разни най-необходими неща когато се сетя – зараядни, адаптер за ел.контакти (ще ти трябва в Щатите!), непромокаемо яке, документи. Вечерта преди полета само ги подреждам максимално компактно в един ръчен сак, и съм готов.
  Нещо не ми стана много ясно този момент от целия ти воаяж (Амстердам-Рим-Женева-(Рим?)-Ню Йорк-(Рим?)-Венеция-Рим-Амстердам) – защо на отиване след Рим-Женева, пак се връщаш до Рим, и от там летиш за NY;
  и след това на връщане от Ню Йорк кацаш пак в Рим, а не направо във Венеция, при положение, че както си обяснил причината за совалките е била, че най-евтиния вариант до Ню Йорк, е на отиване от Женева, съответно връщането до Венеция? Или просто резервациите са ти двупосочни, като не ползваш едната посока съответно до, и от Рим?
  Съжалявам, ако аз съм пропуснал нещо от написаното, и въпроса ми звучи глупаво.

  1. Аз си отварям едно нотпадче последния ден и като ми скимне нещо си го записвам – примерно паспорти, зарядни…обикновено нямам проблеми после :)

   Ами по-лесно ще го разбереш като си представиш, че полетите са Амстердам-Женева, Женева-Ню Йорк, Ню Йорк-Венеция, Венеция-Амстердам. И понеже всичките са с Алиталия им се налага да минат през Рим :) Объркващо е, знам, и много се кефя да шокирам хората :)

   1. Ясно, сега някак по-лесно се разбира, и го чатнах. Значи Рим служи само за всички прекачвания, а не окато тделна дестинация, с нощувки и разходки.
    Както и да е, важното е ти да си го знаеш :)

    Bon voyage, както се казва, и обилни спомени! :)

 11. Не знам как бихме могли да направим списък, при положение, че целите на пътуванията и изискванията на съответната дестинация са различни. Едно е уикенд в Рим, друго е седмица включваща дълги преходи и спане на палатка в Кения например.

  Стягането на багаж за стандартна екскурзия в Европа изобщо не ми е трудно: броя нощувките, вземам съответните дрехи, зарядни и тоалетни принадлежности и готово.

  Георги, ако не си предвидил посещение на пиеса/мюзикъл на Broadway те съветвам да помислиш да го включиш, при наличие на евтини билети за деня в TKTS на Times Square.

  1. Бродуей ми е мъка малко, ходи ми се, но не и сам, особено при тези цени. Знам за TKTS, ще се ослушвам, но за топ постановките май там не се появяват билети…Book of Mormon ми се гледа като фен на Саут Парк, но може би ще остане за друг път.

 12. Лек път и ще чакам с нетърпение разказите ти :-)! А колкото до багажа – аз съм голяма мотка, все не мога да реша какво трябва да взема и често нося много излишни неща, но винаги накрая си изброявам “пари, паспорти, кредитни карти, фотоапарт, телефон” – всичко останало може да си го купя :-)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *