Седмичен обзор – 22.02.2013. Счупени тъпомери

Новини

Много неща се случиха само за няколко дни в нашата клета родина и това няма как да не окаже влияние и на мен в традиционния ми лов на материали за коментиране. Реших да вляза в тон с целия абсурдизъм, който ни залива и затова днешното издание е специално само с абсурдни новини.

От друга страна, след 2 дни ще бъдат връчени Оскарите, което ме напълни със спортна злоба да им покажа аз кои са истински значимите награди. Точно затова днес ще намерите само лауреати на Счупен Тъпомер – цели четири броя. Баницата с късметите я разпределям по следния начин: едно счупено тъпомерче за Daily Mail за нулевото им желание да предадат история обективно, едно за Bella Travel – поредната българска агенция, която шокира с неграмотност, едно за смел индийски пилот, който си рискува кариерата с авторско рап парче, и последното тъпомерче е за иранската военна програма и техния изглежда пластмасов изтребител. Приятно четене.
 

Как НЕ се пише за авиация

Много пъти съм казвал и ще продължавам да повтарям – имайте не едно, ми сто на ум, когато четете репортаж за авиационен инцидент в неспециализирани медии. Един ще обърка терминологията, друг ще обърка технологията, трети превода и става манджа с грозде. Но рядко се среща пример като следващия, който така добре да илюстрира много от дефектите на масовата журналистика: сензационни заглавия, липса на познания, нерентабилни източници, никакво внимание към фактите. Ще давам с анализа стъпка по стъпка, самото пасквилче от английския Дейли Мейл можете да намерите тук.
 

Терор на 27 000 фута. Екипаж запушва дупка във вратата на супер джъмбо с възглавници и тиксо, след като се отваря с гръм по време на полет

Много е важно да има думата “терор” в заглавието. Читателите автоматично се панират, започват да четат, а думичките, използвани в статията, съвсем го раздават щедро. Ето кратка колекция: драма, взрив, крясъци, масивна експлозия, леден въздух, страх, плач, ужасяващ, шок, вихър, бяла като платно, паника, изпитание за нервите. Някои от думите се повтарят многократно, а статията хич не е кой знае колко дълга!
 

Британски турист ни разказа за полета на терора, когато по негови твърдения вратата на аварийния изход се е отворила по време на полет

Вратата на който и да е самолет няма как току така да се отвори, чисто физически. Кабината е под налягане, което е доста по-високо от това отвън, а вратата е като запушалката за мивката ви – по-голяма от отвора. По време на полет разликата в налягането притиска вратата и няма никакъв теоретичен шанс да се отвори, дори да се наредят Чък Норис, Скалата и Кубрат Пулев в конфигурация “дядо вади ряпа” да я дърпат.
 

Леден въздух нахлу в кабината и налягането рязко падна, след като вратата в бизнес салона се е отворила с 4см.

Пак, поради разликата в наляганията няма как леден въздух да нахлуе в кабината. Затворете си устата и надуйте бузите яко. Ха сега се опитайте при това положение да всмукнете въздух отвън навътре. Ей такова е горе-долу положението и със самолета.
 

Полетът на терора. Източник: Dailymail
Полетът на терора. Източник: Dailymail

 
А това е документалното доказателство. В първоначалния вариант на статията, зеленият индикатор беше коментиран като индикатор за отворена врата, докато всъщност това е чисто и просто информация за кабинния екипаж. Ако седите на място 20F и повикате стюардеса от бутона над вас, на този индикатор ще светне 20F. След като яко ги нахраниха в коментарите, махнаха тази глупост за индикатора за отворена врата, но червеното кръгче си остана – сигурно нямат снимката в оригинал.
 

Докато пътниците хлипаха от ужас, стресирана стюардеса се спусна по пътеката с викове “Вратата ще се отвори, вратата ще се отвори” и залегна под седалката си.

Без да коментирам хлипащите хора, стерсираната стюардеса няма как да залегне под седалката си. На първо време, седалките за екипажа са като в старите кино салони – като станеш, седалката се сгъва. А пък под пътническите пак няма как да залегне, защото там са кутиите със системата за забавление, а и като се има предвид, че цялото нещо се развива в бизнес класа, съвсем няма къде да се завре стюардесата.
 

Г-н Рийд, който има лиценз за пилот на малък самолет, коментира, че вместо да направят спешно кацане, екипажът странно е решил да продължи по маршрута си, като запуши дупката с възглавници и одеала. Това е модерен самолет, защо използват най-грубия метод за запушване на отвора? Студен въздух нахлувал в кабината като в буря. Пътниците плачели: “Ще се разбием, ще се разбием”. Екипажът затворил завеската между бизнес класата и икономичната, за да не знаят пътниците какво се случва.

Почти винаги в подобни статии се цитира източник, който на пръв поглед може да изглежда авторитетно. В случая, Г-н Рийд е май по-добре да си остане на малкото самолетче и да не се навира там, където не му е работа, защото както видяхме по-нагоре, въобще не е наясно как работят елементарни неща като вратите на самолетите и налягането в кабината. Но иначе е пилот. Без да принизявам притежателите на лични лицензи, аз също някой ден ще си изкарам такъв, но това не те прави експерт по всички авиационни теми, а може само да ти даде самочувствие да си демонстрираш тъпотията, както виждаме и в случая.

Използват най-грубия метод, защото това имат под ръка. Самолетът не носи резервни врати и уплътнения. За нахлуващата вихрушка се разбрахме, а колко са плакали пътниците можем да приемем на доверие, ама като се има предвид как се дискредитира въпросния г-н Рийд до тук, преценявайте сами дали да му вярвате. Завеската между различните класи си е най-обикновена и е там не за да блокира хората от другия клас да разберат какво се случва, а за да даде усещане за уединение на пътниците, които са платили огромни суми, за да не се чувстват натъпкани в консерва с още 400 човека. Между другото, в самолетите на Emirates няма икономична класа на етажа с бизнеса.
 

Г-н Рийд твърди, че е получил инфекция на гръдния кош от проблема и това му е съкратило скъпо струващата ваканция.

Ахаааа, къде бил ключа от бараката. Г-н Рийд просто търси начин да изкрънка някаква компенсация за нещо си. И всеки с повече от пет мозъчни клетки в главата би трябвало да приеме историята му с голямо подозрение при това положение, това обаче не се случва с жълтите парцали – журналистите там или нямат споменатото количество мозък, или просто решават, че майната й на обективността, имаме приятна история с привличащо заглавие, дай да я публикуваме, пък разни блогъри, дори в далечна България, ще се разпеняват и ще ни донесат още повече читаемост.
 

Emirates A380 (Sharpended) by Patcard, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.0 Generic License  by  Patcard 

 
Каква е истината? Има гумени уплътнения около вратата, едно такова се спуква или скъсва, при което се отваря малка дупка. През дупката почва да излиза въздух и свисти, поради разликата в наляганията сигурно с прилично количество децибели. Екипажът решава да запуши дупката с одеалата, за да заглуши малко звука. През цялото времетраене няма абсолютно никаква опасност за полета, пристига си по разписание, уплътнението е оправено на земята и обратният полет също си минава безпроблемно. Ама това трудно ще напълни тиража.

Дейли Мейл не е от най-читавите вестници на Острова, но цитиран от български, звучи авторитетно, колко хора тук знаят, че Фокс Нюз е телевизия от нивото на нашия вестник Уикенд? И лека-полека тръгва разваленият телефон и хоп, на Airbus-ите им се отваряли вратите по време на полет. Айде Дейли Мейл, взимайте си счупения тъпомер и марш оттук.
 

Мили мои Bella Travel

Чували ли сте за музея на Мадам Орсо? Е, дори да не сте, не е необходимо всички да знаем всичко, любимите ни туристически агенции ще покрият дупките в общата ни култура. За това ще се погрижат от Бела Травел в тяхното предложение за екскурзия до Париж. А, Париж, ще ви просветне лампата в главата, там няма такова чудо като музей на Мадам Орсо? Е, има Musee d’Orsay, което ако го кажем с произношението на старопланински дървосекач, може и да мине за Орсо. Мадам откъде се е взела… най-вероятно е преплувала Ламанша от музея на Мадам Тюсо в Лондон.

Ваучерните сайтове експлоадираха като популярност и понякога хората предполагат, че всичко, което се предлага там, е с голяма отстъпка. В случая имаме написана цена от 600лв за полет + 3 нощувки. Ама после се оказва, че имаме и 45 евро летищни такси, което е най-голямата измама, като полетите са с Уиз и там всички такси са си включени, цената стана 690лв. А като се разгледа и офертата, се вижда, че сумата не включва такива задължителни неща като трансфер до хотела. Имаме 3 нощувки и разчитаме, че агенцията не е резервирала най-голямата дупка (де, късмет, де). Имаме и полет на Уиз в ниския сезон. Да не правя бакалски сметки, преценете сами колко е атрактивна офертата, всичко друго освен полета и хотела са дреболии от рода на тон рекламни брошури, медицинска застраховка с минимално покритие и екскурзоводско обслужване, което може и да го няма, ако няма хора. Ама шараните в lapni.bg явно са лапнали, защото само там екскурзията е продадена 44 пъти, а е нафляскана из де що има ваучерен сайт в България.
 

Грамотната оферта в lapni.bg
Грамотната оферта в lapni.bg

 
Диво отчаяние ме хваща, като видя как подобни некомпетентници кротко не си изчезват от картата, както би се предполагало на един конкурентен пазар, но очевидно не е толкова лесно. За нас остава просто да мислим с главата си и да се смеем, като ни изтряскат такава мега простотия като музея на Мадам Орсо. На собствения си уебсайт Бела Травел са написали и “Ескурзии”. Хайде всички на ескурзия до музея на Мадам Орсо! Оф, да се смее ли човек, да плаче ли. Аз ще си им зашия счупения тъпомер, да знаят и да си го носят с гордост – заслужават го. Повече трудно мога да направя на тоя етап, колкото и да ми се иска (благодаря на Костов за информацията, ама не оня Костов, който си мислите, а просто верен читател на блога ми).
 

Рапът идва от запад

Boeing 787 Dreamliner е все още на земята и краткосрочната перспектива не е добра. Японските авиокомпании са го извадили от разписанието си до 30 март, а поляците казват, че едва ли ще летят до края на октомври. Техните колеги от Airbus пък, като видяха каква беля им се струпа на главата, решиха да махнат литиево-йонните батерии в бъдещия си А350 и да ги заменят със стандартни Ni-Cd. Но за това ще си пишем друг път.

Днес искам да обърна внимание на чисто човешката история в лицето на един първи офицер на Dreamliner от Air India, който си излял душата в рап песен. Не е летял от пет месеца, няма пари, ръководството на компанията е зле, стюардесите са лелки на по 60 години, са малка част от римите му, заслужава си да се види, защото не всеки ден се среща рап на авиационна тематика, при това от Индия, напевното припевче особено ме радва.
 
httpv://www.youtube.com/watch?v=pQklE-2mHtU
 
Air India са потвърдили, че наследникът на 2Pac е техен служител и ще видят какво ще го правят. Не е на добре за момчето, въпреки че накрая се врича във вечна вярност, няма как това да е добър PR за компанията и сигурно ще има последствия. Но предполагам това е цената, която трябва да платиш, като си истински генгста. Вие преценете дали това заслужава счупен тъпомер – пичът демонстрира, че си обича работата и може би просто емоцията му е дошла в повече… от друга страна, да те уволнят за нещо такова е доста тъпо и не ми отива да се размеквам.
 

Стелт…ъъъ…фотошоп Made in Iran

Последният лауреат в моето предоскарово издание идва от Иран, държава, която ми е любопитна и искам да посетя, но която често влиза в новините все по грешните причини. Така и миналата седмица се появи нов стелт изтребител, гордостта на иранската военна машина, който ще громи гадните капиталисти и ционисти. Ето го и него.
 

Qaher-313. Изт: flightglobal
Qaher-313. Изт: flightglobal

 
Веднага абсолютно си признавам без бой, че не ми е толкова пораснала работата, че да правя аеродинамичен и структурен анализ от снимка, при това на нещо, което твърди, че е стелт изтребител. Мога като папагал да ви цитирам изказвания на американски експерти:

 • “Предполагам е за вътрешна употреба и може да впечатли някой в квартала”
 • “Дори да успее да се отдели от земята, се съмнявам да има характеристиките на стелт”
 • “Прилича на награда от зрънчо” (леко творчески превод от моя милост тук)
 • “Почти сигурно е подзвуков, много подзвуков. Профилът изглежда като от 30-те, а сглобките са все едно китосвани”
 • “Повърхността изглежда като боядисана, определено не прилича на стелт покритие”
 • “Изглежда няма отвори за антени, комуникация, зареждане с гориво и оръжия. А дори и да имаше, самолетът изглежда толкова малък, че няма къде да ги побере”
 • “Люкът изглежда все едно е правен от пластмасата, с която се правят малките моделчета. Никъде не се вижда закопчалка, не вярвам, че може да остане затворен по време на полет”
 • “Оборудването в кокпита е като от малък домашен самолет”
 • “Запознати сме с това, какво е необходимо за стелт самолет. Иран нямат необходимите знания нито за двигателите, нито за материалите, нито за компютрите”
 • “Една дума: Смешен”

И докато всички тези експертни изказвания трябва да ги приемете на сляпо доверие, то и неспециалист може да види какъв монтаж е плеснат, когато няколко дни по-късно е пусната снимка по време на полет на същото бижу, ето я и нея.
 

Qaher-313 по време на полет. Изт: petapixel.com
Qaher-313 по време на полет. Изт: petapixel.com

 
Много пинизчийски изглежда, така на фона на снежната впечатляваща иранска планина. Наблюдателни очи обаче са установили, че ъгълът, под който е сниман самолета, поразително напомня една от снимките от първата презентация, докато е на земята:
 
Qaher-313 на земята
Qaher-313 на земята. Изт: petapixel.com

 
А пък иранската планина е взета от сайта за тапети pickywallpapers.com.
 
Иранската планина от сайта за уолпейпъри. Изт: petapixel.com
Иранската планина от сайта за уолпейпъри. Изт: petapixel.com

 
Еееми, това е положението. Не знам дали иранците ще се преборят за Оскар за специални ефекти след 2 дни, но получават и последния за днес абсолютно заслужен счупен тъпомер.

Закриваме церемонията по награждаването и се надяваме скоро да дойдат по-нормални времена, при които събитията в държавата ни няма да ни докарват до полуистерия. До другата седмица.
[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

19 thoughts on “Седмичен обзор – 22.02.2013. Счупени тъпомери

 1. Частта за пробития отвор в самолет, запушен с тиксо бих го прескочил, това трябва да имаш поне двуцифрено айкю за да се усетиш, че просто няма как да стане – класическият бг-ремонт да залепиш тиксо на потрошената си врата, след като са ти тафили радиото си личи колко е паянтова, кво да говорим за самолети, дето фърчат на 10к км. Четох, щото беше донякъде технически пост и традиционно забавен. Иранците ги четох, големи са, сто процента от техния екип има някой, дето е правил новия бг-туристически бранд!
  Бтв миналата седмица някви се утрепаха в Украйна преди мач от ШЛ, нещо няма ли да драснеш? Четох у спортен сайт, което е нов връх в авиационната журналистика… Убеден съм, че и всички чакат по-задълбочен анализ на метеоритът-болид-американски самолет, пълен с кемтрейли! Премиерът падна, да живее АХ и Батак!

  1. За украинския случай информацията е оскъдна, в момента, в който получа интересни детайли ще пиша, така беше и със руското Ту204, което коментирах доста след самата катастрофа. Не съм информационен бюлетин, за да коментирам всичко което минава покрай мен. А с метеора съм некомпетентен, откровено, пък и какво толкова има за коментиране там? Имаше разни хуморески как противоракетната отбрана го е разбила или, че е трябвало да го спре, ама до там…

   1. Е очаквах някакъв забавен туит по темата с конспирациите, толкова хляб дадоха… Ше чакам за украинския, щото последното което чух е, че ‘според руските информационни агенции жертвите са между 3, 4 или 7″. За 10к км е грешка в бързането явно

    1. Зная, че е грешка за десеттях километра, шегичка ;) Няма само Георги да го поправят, ама-ха!

 2. Първият случай ми напомня за един клиент на агенцията на Лина и Георги, който дошъл в офиса след завръщане от Тунис, примерно, с думите “Не съм доволен, екипажът беше много неучтив, 100 пъти го помолих да затворят вратата на самолета, защото ми духаше, а те така и не я затвориха”. След това изречение Лина и Георги започват да се хилят “Хаха, колко сте духовит, кажете сега какъв е бил проблемът наистина”, а чичото продължава “Това беше проблемът, вратата на самолета бепе отворена през целия полет и аз замръзнах, стюардесите не искаха да я затворят.” Георги беше решил, че няма смисъл да му обяснява как няма начин самолетът да лети с отворена врата и т.н., и му беше казал, че ще помоли компанията да не оставят вратите повече отворени.

 3. Знам, че няма как да се подмине, ама да си кажа: Лошо правиш, Жоро…
  Българина освен от футбол, разбира и от политика особено в момента (в това число и аз разбира се), дано не се изпокараме само.

  1. Вие се карайте колкото искате, мен от много време ме сърби да пробвам бутончетата Spam и Trash каква работа вършат :))

   1. Аз също нямам никакво намерение да се карам, просто тия дни се видя, че спорове по тази тема просто няма как да станат и всичко се обръща на скандали. Ти си сложил чудни бутончета и в момента, само съжалявам, че ги няма и във фейсбука:)

    1. Мисля, че коментара ми относно политическата ситуация е много кратък, напълно неутрален и не провокира спорове, а ако се появят такива ще ги трия, има предостатъчно трибуни за подобни спорове за да ги толерирам и аз. Политиката ще е кажи речи единствената забранена тема и във ФОРУМА :)

 4. Аз съм бил в тоя музей в Париж. Явно пренебрегването на кавичките е масово явление, понякога изиграва лоша шега на тоя-оня. “Музей” е, не музей. Експонатите са предимно от румънски и унгарски произход, женски пол (за всеки случай уточнявам, някой да не бие път напразно). Интересно, че в офертата са изписали името на собственичката – повечето посетители се обръщат към нея само с “мадам”, само най-редовните знаем, че е Орсо/Orseau.
  Индиецът според мен не заслужава тъпомер. Вярно, че може да си загуби работата като пилот, но кой казва, че човекът няма да стане рап-звезда? (Не “gangsta”, а просто “gang”, явно живее някъде по поречието.) Като се имат предвид потенциалът на индийския пазар и фактът, че тук разни цървули станаха “звезди” с тиражи от по 10000… А и аз винаги съм “за” предприемчивостта, когато не се върши нещо нередно :) Току-виж с парите от сингъла човекът си купил един 787 на старо, те сега вървели евтино…

  Третият тъпомер също е на кантар. Аз ако бях генерал в държава, която е на прага на нова война, този път – със сметовна суперсила, сигурно щях да се погрижа да подценят военната ми мощ. На мястото на цитираните от теб експерти бих се поинтересувал дали няма някъде наоколо група други експерти, мои сънародници, ама по-експерти от мен, които да проучват снимката изключително задълбочено и сериозно. Все пак, в Иран има много селски дувари, които са доста по-възрастни от САЩ (това всеки да го разбира както иска).

  А ти следи случая от “Дейли шимейл”, според мен ще има развитие. Очаквам селският хитрец с пилотска книжка категория “М” да бъде отрязан в съда от всякакви финансови претенции, но да не схване посланието и да се пробва на втора инстанция…което ще направи ваканцията му наистина скъпа :)

  Догодина по същото време очаквам тъпомерите по категории, с по трима номинирани, включително за коментар под публикация, дано не съм сред тях, пу-пу! :))

  1. Не мисля, че иранския самолет заслужава някакво внимание. На всеки извън Иран му е ясно каква е целта, а и колкото и да се гениален има елементарни физични принципи – не може бърз самолет да е с дебел профил на крилото, и не може да има голяма ударна мощ машина, която физически няма къде да побере оръжията. Съмнявам се някой да го анализира дълбоко, след като елементарни дефекти лъсват толкова лесно.

   А истинските експерти, както ти ги казваш, са пределено наясно със истинската военна мощ на Иран без да гледат прес релийзи и фотошопирани картинки, тия неща се правят за масовата публика.

   По другите ти точки нямам коментар :)

   1. Що не писа тия неща за крилото в основния текст? :) Сега ще ти се отвори работа по част 3 от анатомията на крилото – за геометрията в план и разрез. Срамота, че не забелязах отсъствието на тоя аспект в части 1 и 2 :)

    1. Ами значи има един параметър, дето му се вика Reynolds number и…виноват, ще наваксвам :) Грубо казано, ако искаш да летиш много бързо ти трябва тънък профил, което е логично, защото по-дебелия такъв винаги има повече pressure drag, което пък беше обяснено във втората част :)

     1. По-интересно ми е за геометрията в план :) Виждал съм при военни самолети предният и задният ръб на крилото да са под почти еднакъв ъгъл спрямо надлъжната ос, при “Конкорд” пък крилото в план е триъгълно, а при пътническите самолети е някакъв среден вариант… Отделно е разположението на крилата спрямо фюзелажа – под или над… Изобщо, пиши кратък лекционен курс, ако ти се занимава :))

      1. Ами то си е тема май за отделен пост :)

       Делта платформата, т.е. тази на Конкорд (ще ползвам него за пример) помага много при свръхзвуков полет. Когато се мине скоростта на звука се образува ударна вълна във вид на едно конусче отпред и е добре да няма никакви структурни елементи, които да пресичат тази ударна вълна, защото въздушното съпротивление скача зверски. Ето пример: http://www.youtube.com/watch?v=qvUSklRqUGg&NR=1 В полеви условия може да се визуализира като си разходиш пръста бързо в празен леген с вода, около него се образуват вълнички с конусовиден вид.

       Та, за да се избегне тоя конус крилото трябва да е рязко дръпнато назад, обаче това от друга страна намалява много ефективната скорост, защото крилото “вижда” скорост която е доста по-бавна от реалната, ето го обяснено тук: http://img.photobucket.com/albums/v476/Valhall/swept.gif Това се прави с цел, защото скоростта над крилото е по-бърза от скоростта на полета при изправено крило, и ако летим близо до скоростта на звука е възможно над крилото да се мине скоростта на звука, което носи горепосочените проблеми със съпротивлението. За това крилата се кривят назад и “виждат” по-малка част от скоростта като се разложи на вектори както е в картинката.

       Е при конкорда крилата са толкова дръпнати назад, че скоростта над крилото при подзвуков полет е малка и е необходима по-голяма площ за да генерира съответния подем, за това е и делтаобразното крило – повече площ. Има и структурни ползи също, защото не е толкова податливо на усукване и т.н. Не на последно място е и това за area rule, което писах в предишния пост, гледаме да избягваме резки промени във фронталното сечение. А на конкорда дори и тази повече площ не му стига, за това и при кацане, когато скоростта е съвсем ниска е необходим много висок ъгъл на атака, ако си виждал как каца конкорд е при много по-голям наклон спрямо нормален самолет. За това и носа им се “чупи”, щото при тоя голям наклон пилотите не виждат нищо на земята: http://images.theage.com.au/2009/04/09/468401/400Concorde-British-Airway.jpg

       Та така, с две думи видиш ли делта образно крило вероятно става въпрос за свръхзвуков полет. Има и разни изчанчени изтребители със крила обърнати напред: http://deseng.ryerson.ca/w/pub/Design/WebImages/SU47ForwardSweepWing.jpg Това носи големи ползи за маневреността, но е нестабилно по дизайн, т.е. компютър през цялото време трябва да прави мини корекции на контрола за да лети въобще самолета, това е неприемливо за граждански машини, които за да се сертифицират трябва да докажат, че са стабилни.

       ———————————————-
       За крилото горе и долу. Има си ползи, има и недостатъци. При гражданските самолети се е наложила концепцията с крилото долу по две основни причини – най-важната е поемането на най-тежките натоварвания, това са тези по време на полет и тези по време на кацане. Крилата са свръзани едно с друго с доста здрава конструкция наречена wingbox, служи да поеме натоварванията от подемната сила. Когато крилото е долу същият този усилен wingbox поема и удара на колесника в земята. Ако крилото е горе ще трябва да правим един wingbox, само за крилото и допълнително усилване за колесника, което е допълнително тегло, а знаем че авиокомпаниите не се кефят на тежки самолети. Да не говорим и че самите колесници няма къде да се приберат и трябва да се правят сложни конструкторски решения за тях. За това високo крило работи само за малки самолети, тип Bae 146, в кабината им вътре където минава wingbox-a има предупредителен знак да внимаваш с главата.

       Има и допълнителни съображения от рода на шум, един вид ниското крило е нещо като щит за двигателите отдолу. и заглушава шума в кабината. Това са естествено съображения за гражданските – военните и каргото не се влияят много от комфорта на пътниците и товара за това при тях крилото често е отгоре – като на Ан-225. А при военните има и други изисквания от рода на лесно и бързо товарене и разтоварване, както и кацане на по-груби и къси писти, за което високото крило има известни предимства.

       За протокола, бакалавърския ми проект беше за дизайн на самолет за лоу костове и нашата група стигнахме до такъв с високо крило, после при една екскурзия е Еърбъс в Хамбург се оказа, че те са стигнали до същото :)

       Май има хляб да се напише някой пост някога по темата :)

  1. е то рано или късно ще се оправят, ама…то и аз се уморих вече всеки ден да дебна какво става, мятам едно око само за по-сериозни ъпдейти.

   много силна песничка :)

 5. Много интересен материал и както винаги много забавен!
  И специални поздрави на Captain Oveur, който ми е любимец от коментаторите :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *