Седмичен обзор – 01.02.2013. Катастрофата на TU204 и малко разместване на пазара в България

Новини

Отново сме петък, денят, в който и най-голямата тъпотия да напиша, вие все пак ще ми се радвате, защото петъчното настроение е приповдигнато настроение. Боинг 787 е все още на земята, а и менюто като цяло е постничко, но нямаше как да не отбележим новата линия на Уиз Еър до Ларнака, както и приятните цени за полет до Берлин. Още малко за силата на ревютата по хотелиерските сайтове, но като за начало, мини анализ на катастрофата на Red Wings до Москва. Приятно четене.
 

Катастрофата в Москва на ТУ204 на Red Wings

Сигурно помните катастрофата, с която изпратихме старата година – самолет TU204 на компания Red Wings не успя да спре на летище Внуково край Москва и се разби близо до магистралата. Само екипажът от 8 души е бил във самолета, което е леко успокоение. Цялото нещо беше хванато от камера в автомобил в това доста сюрреалистично клипче.
 
httpv://www.youtube.com/watch?v=dWONT47LFZM#!
 
Месец по-късно, вече имаме първоначалния доклад. Самолетът не е могъл да спре, това е очевидно, но защо се е случило? На първо време, може пистата да е прекалено хлъзгава, но измервания малко след инцидента показват, че коефициентът на триене е в нормите. Може и метеорологичните условия да не са подходящи – по време на кацането вятърът е доста силен и непостоянен, но също е в нормални граници. После, може да има проблеми и с трите основни метода, с които спират самолетите – спойлерите, спирачките в колелата и обратната тяга на двигателите. Нека ги разгледаме едно по едно.

За функцията на спойлерите подробно обясних в един пост наскоро: Анатомия на самолетното крило – част 1 – динамични повърхности. Накратко, при кацане се вдигат едни повърхности на крилата, които правят нещо като въздушна бариера и разрушават подемната сила на крилото, така машината залепва директно за земята. В случая обаче, заради променливия вятър, самолетът така и не опира едновременно с двата колесника на земята, което обикновено задейства спойлерите автоматично. При подобни условия, трябва машината твърдо и категорично да се засили в пистата, но това не се е случило. Има слухове, че предишният полет е бил с доста твърдо кацане, което е причинило изнервяне и спорове между екипажа, което може да е повлияло на опитите да кацнат “меко” в обратния полет. Тези слухове не са потвърдени на 100%
 

TU 204 на компания Red Wings. Изт: wikimedia commons
TU 204 на компания Red Wings. Изт: wikimedia commons

 

Спирачките в колелата се активират, когато колесникът опре стабилно в пистата. Това, както казах, не се е случило – точно при опирането на левия колесник, се появява въздушен вихър, който вдига леко самолета и спирачките не са активирани, после и по цялата дължина на пистата машината, общо взето, подскача от крак на крак, като така и не стъпва стабилно на земята. Имаме спойлери, които не се отварят автоматично, а екипажът пропуска да отвори ръчно, имаме и спирачки в колелата, които не са задействани.

Последният фактор е обратната тяга. Това е функция на двигателя, при която въздухът, вместо да излиза отзад, се отклонява или през странични клапи, или чрез една преградка така, че да духа напред. Това е силното свистене, което чувате за няколко секунди точно след кацане. Обратната тяга е само спомагащ фактор, всички изчисления за необходима дължина на пистата не включват обратната тяга, на теория самолетът трябва да успее да спре и без нейна помощ.
 

 
Методът на пускане на двигателите в този режим е следният – първо се намалява тягата до 0, активират се т.нар. thrust reversers, които са въпросните клапи, след което двигателите се засилват на максимум, което дава максимален спирачен ефект. В случая обаче, след намаляване на тягата, въпреки че пилотите опитват да активират обратната тяга, това не се случва, защото, както отбелязах, формално машината не е на земята, а има защитни механизми, които пречат обратната тяга да бъде активирана по време на полет. Това, което се случва е, че клапите не се отварят, а пилотите дават пълна мощност на двигателите – т.е. вместо да спрат, те се засилват още повече!

Картинката общо взето е следната – самолетът така и не успява категорично да стъпи на пистата, което да активира автоматично спирачните механизми, а пилотите не успяват да го направят ръчно. За капак на всичко, обратната тяга, която трябва да помогне на спирането, всъщност се превръща в максимална тяга напред, защото клапите не се отварят. Самолетът подскача от крак на крак през цялата дължина на пистата, в края и излиза от нея, колесниците попадат едновременно в калта, компресират се, спирачките се активират, спойлерите изскачат, обратната тяга се задейства, но е твърде късно. Самолетът се разбива в преградата до магистралата, като скоростта му е почти същата като при първоначалното плахо докосване на пистата.

Вече има директиви, спуснати от руските органи при пускане на обратната тяга – преди да се даде пълна мощност на двигателите, да се проверяват индикаторите, че клапите са отворени благополучно.
 

Силата на ревютата

Споменавал съм и друг път как основният и най-рентабилен начин да си избереш хотел или като цяло място за преспиване, са ревютата. Четенето им изисква доста работа, но са единственият начин, по който даден недостатък може да изпъкне, от тия недостатъци, които ги няма в рекламното описание. “Стените са прекалено тънки”, “Кварталът не изглежда безопасен” – това са примери за валидни притеснения, които никой хотелиер няма да включи в брошурата си. От друга страна, имаме и “Персоналът не беше усмихнат”, “Минералната вода в минибара замръзна” и прочее дреболии, които опитният четец трябва да филтрира. С две думи, ревютата в днешно време са безкрайно мощен, но субективен инструмент и хотелите го знаят.
 

Класацията на Trip Advisor
Класацията на Trip Advisor

 
Обаче и туристите го знаят, затова някои от тях прибягват до не особено морални мерки, за да получат по-добра стая или безплатна закуска – чисто, мутренско, познато ни от началото на 90-те изнудване. TripAdvisor вкарва нов инструмент, чрез който собственици ще могат да докладват такива случаи. Малко нож с две остриета е цялата работа, защото ревютата изначално са субективни и не знам как от tripadvisor ще селектират кое лошо ревю е истинско и кое – в следствие на изнудване. Но проблемът е абсолютно реален, срещал съм преди време и заплахи за дела заради негативно ревю, просто разликата между първа страница в рейтинга и втора е огромна. Нали знаете – ако искате да скриете нещо наистина добре, поставете го на втора страница в резултатите на търсенето на гугъл.

Аз в момента съм сериозно в процедура по търсене на стая в Ню Йорк и да ви кажа, доста от ревютата бяха очарователни, особено когато собственикът се включи в дискусията. Яд ме е, че въобще не ми дойде проникновението да ги записвам, но имаше случаи, където собственикът оставя обяснение “вашата стая ще е чиста, но иначе цялата къща е мръсна”, както и две лелки, които се бяха сдърпали нещо за цената и са викали полицията, като и двете твърдят, че едната я е викнала, за да се отърве от другата. Някои пък имали камери за наблюдение във всекидневната, което туристът го приема като нарушаване на личното пространство, собственикът пък контрира, че е за да си пази скъпите картини по стените. Малко като селската седянка е.

Иначе, като сте на рецепцията, може да се случи да ви попитат как сте разбрали за хотела, особено ако е по-малък – хората и те си правят безплатно маркетингово проучване. Казвайте си смело Trip Advisor, току виж сте получили мини бонус.
 

Wizz Air с полети до Ларнака и без полети до Тревизо

Както знаете, обичам да докладвам всяка редовна нова линия от български летища, пък била тя и символична. Сигурно сте срещнали по сайтовете, че Уиз започват полети до Ларнака, Кипър от 19 май. Страхотна новина – мястото е с много българи и вярвам, че линията ще е успешна. Някак обаче в ентусиазма се губи фактът, че се спира линията до Тревизо (още известно като Венеция по странния речник на нискотарифните авиокомпании). Така е напоследък – Уиз дал, Уиз взел.

Честно казано, в този си вид новината е повече отрицателна, отколкото положителна. От чисто количествено естество – 2 полета до Тревизо се заменят с един до Ларнака, макар че дупката в разписанието сигурно ще бъде попълнена, Уиз, за разлика от родния ни превозвач, не обича самолетите да му седят на земята. Освен това, има доста полети до Италия, било то до Форли (Болоня) или Бергамо (Милано), така че загубата не би трябвало да се води голяма. Проблемът обаче е съвсем друг, Тревизо беше единствената дестинация, чието разписание позволяваше няколко часа престой преди обратния полет в същия ден, при това през уикенд.

В ниския сезон редовно изскачаха цени от по 20-30лв двупосочен и можеше просто да се качите на самолета в неделя сутрин, да изпиете едно кафе в Италия и да се върнете обратно. Аз никога не съм го правил, но знам доста хора, които са действали повече от веднъж. Ето един пътепис от подобна мини екскурзийка, авторката може да си вдигне ръката, ако иска: Още една разходка до Тревизо. За индивиди, които имат нужда периодично да си вземат керосиновата доза, това беше неоценимо. А и да ви кажа, в топ 5 на гледките през живота ви трябва да е изгрев или залез в самолет, разходката си заслужава само заради това.
 

 
Иначе успех на новата линия до Кипър.
 

Битката за Берлин

Само до преди няколко месеца, ако бяхте успели да си купите билет до Берлин на цена под 200 евро, беше достоен повод да извадите от тайното скривалище ракията, която пазите за сватбата на сина си. Причината бе, че директните полети се обслужваха от една единствена авиокомпания – България Еър. Какво нещо е конкуренцията обаче, след като нискотарифната Easyjet обяви полети до Берлин, последвана от Air Berlin, които пък се прехвърлиха от Виена, цените на нашите пичове изведнъж се сгромолясаха до 98 евро за двупосочен.

Това е ползата от конкуренцията, мили деца. Страшно много хора са леко снобари, когато става въпрос за нискотарифни авиокомпании, и че им е под достойнството да си плащат за кафето в самолет. Тези същите хора ще ви кажат как не винаги нискотарифните излизат по-евтино, което е абсолютен факт, цената от 98 евро двупосочно с включен куфар, храна и безплатно кафе в момента е непостижима за Изи. Това, което пропускат тези хора обаче е, че цената е такава, именно благодарение на нискотарифните авиокомпании! Иначе избор да има – това е важното, в момента нищо не пречи да си видите най-удобните часове и да отидете в едната посока с Easy или Air Berlin, пък в другата – с Bulgaria Air.

Ако пък искате малко забава, погледнете начина, по който юнаците от Bulgaria Air са се оплели в ценообразуването. Принципно, промоционалният клас би трябвало да е най-евтин и цената възходящо да се качва от ляво надясно, не така е при нашите хора. Имаме промоционален билет от 101.72лв, последван от на теория по-скъп за 82.16лв. Ако не ми вярвате, можете да погледнете условията по тарифата, че са по-гъвкави на по-евтиния билет, при него може да се смени датата срещу 50 евро, а първият е напълно фиксиран.
 

Изгубени в ценообразуването
Изгубени в ценообразуването

 
Обратно на темата – не знам доколко такива цени са рентабилни и може би някой превозвач по линията няма да издържи дълго, можем да се хванем на бас кой ще е.

Толкова за днес. “Счупен тъпомер” тази седмица няма. Но мисля, че този от миналата още държи влага. До нови срещи.
[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

40 thoughts on “Седмичен обзор – 01.02.2013. Катастрофата на TU204 и малко разместване на пазара в България

  1. Кви слухове бре Жаире (“Има слухове, че предишният полет е бил с доста твърдо кацане”) – има го в youtube, отсекъде си е твърдо кацане – чак да се откачат панелите над главите на пътниците – не виждам как може да се класифицира като нещо различно от твърдо :-)

    1. Слуха е до колко е имало спорове сред екипажа по тая тема, което да е създало напрежение при кацането в Москва…За това май достоверен официален източник така и така няма.

  2. Много мерси за поздрава! Любимото Тревизо, три пъти ходихме до там :)
    А смяташ ли, че може да паднат още цените до Берлин?

    1. Ами…не мисля. Еър Берлин май основно повече ги вълнува транзитния трафик, съмнявам се да влезнат в груба ценова война по директната линия, пък и цената и в момента е прилична – 75 евро за двупосочен с Изи без куфар. Уизките низини не мисля, че можем да ги стигнем без участието на Уиз :)

  3. Поздравления за авторката за импулсивността – то май така се случват повечето хубави неща в живота:)
    По повод катастрофата, явно всичко, което е могло се е объркало. Колкото и гадно да звучи, добре че са били малко хора на борда:(

  4. Бе то преди години имаше подобна катастрофа с Airbus.
    Меко кацане, аквапланинг и излизане от пистата.
    Мислех, че след този случай подобни катастрофи са изключени, ама явно не.

    За тогавашния случай четох, че имало единствено индикатор дали се въртят колелата, за да се включат автоматично спойлерите и реверса. Не е ли добавен още накакъв индикатор, на амортисьорите например?

    Ама и в “Туполев” какви са ги надробили кой знае. Пък и ако е подскачал от колело на колело, явно и такъв индикатор няма да помогне.

    1. Самолета просто не е кацнал, от гледна точка на системите си е бил във въздуха, за това и двигателите първо са минали на idle, обратната тяга не е задействана, защото самолета е във въздуха, после са си минали на максимум. Пилотите имат общо, до колкото не са го стоварили рязко и категорично и са забравили да пуснат спойлерите ръчно…ма ще чакаме и финалния репорт. Хубавото е, че няма доста жертви, но инцидента е доста любопитен. Онзи със Сукхой също, май и за него да пиша някой път…

  5. Жоро, а спирачките на колелата при самолетите имат ли нещо като ABS-а при колите?

  6. Здравей! Често чета блога ти. Дори всяка седмица проверявам за нещо ново. :D
    И аз съм един от екскурзиантите до Тревизо. Тази линия ще ми липсва много и съм си купил „прощални“ билети за Март месец. Сега остана да дебнем розовите да бутнат билетите до Лондон надолу (което на този етап е сюрреалистично) и да ходим за по един ден до там. Останалите варианти си остават от Букурещ. Също така има и вариант Скопие-Базел с 4-5 часа престой.

    1. Стояне, аз бях за един ден до Лондон и мога да ти кажа, че изобщо не си заслужава. Затова през март ще го повторя, но за 4 дни. Всъщност чисто е два дни и половина, но все пак е повече от 4 часа :)
      Скопие-Базел звучи много добре, но до Скопие пак е път. А и чух, че в момента българите не са добре дошли в Македония и много се заяждат с тях на границата (от типа аптечка, фарове и т.н.).

      1. Аз Лондон го познавам сравнително добре и мисля, че ще успея да обиколя всичко за един ден. По новото разписание престоят е около 14-15 часа. За трансфер гледах по 2 паудна на посока LTN – Park Lane Avenue. Въпреки, че на този етап минимума на цените е около 200 лева двупочоно и наистина не би си заслужавало. Иначе паднат ли до миналогодишните стойности (90лв с дискаунт) бих си взел. Поздрави! …и Георги да ни прощава, че го обърнахме на чат :D

        1. Макс. 10 часа ти се падат чисто за града. Ние имахме 5 или 6, нещо такова. Със смяната на времето наистина става малко повече, а и като познаваш града е по-добре. Ние не бяхме ходили и от чист ентусиазъм искахме да видим всичко за без пари. Е, видяхме нещичко, но не остана време за музеи, а и зоопарка на мен ми е на сърцето :)
          Георги го чакаме да направи форум, за да спамваме без да ни е срам :)

    2. Здрасти. То и Франкфурт е вариант от Хан с Уиз и Раян мисля, но се губи голяма част от удоволствието със всичките тия наземни транспорти, 2 часа и нещо полет, 2 часа транспорт, после обратно…Тревизо беше много по-любезно.
      Иначе спамвайте, където намерите за добре :)

    3. Като сте отворили дума за Букурещ, някой може ли да препоръча удобен наземен транспорт от София, по възможност директен и по възможност да не е влак?

      1. Демек питаш за автобуси София-Букурещ, с тия условия, които постави – наземен и да не е влак, няма друг вариант :)

        1. Има автобус сигурна съм, проверявах съвсем скоро, отнема 7 часа. Ще потърся после ако не намериш инфо.

          Има и самолет,2 варианта: Таром/България еър и на Quatar (SОF-OTP-DOH). Скъп е самолетният билет, към 450 лева в двете посоки с първата авиокомпания.

          1. Имаше един директен автобус дневно, ама май вече го няма.
            Иначе от Русе май имало някакви маршрутки, ама не съм много сигурен къде съм го чел.

              1. Проверих. Има всекидневна директна линия от София на Груп+ – 52 лева посоката/82 лева двупосочно. От София тръгва в 00:30, от Букурещ – в 16:00. Пътят е около 7 часа.

                1. Евентуално вариант би могло да бъде споделеното пътуване – т.нар. “carpool”. Този вариант обаче е натоварен с доста условности и би бил подходящ за по-авантюристичните типове :) Пътуване до Италия може да се осъществи за стотина лева, до Прага – за 80 (информация: интернет).

        2. Георги ме подсети, че има и друг вариант: влак/автобус до Русе и такси до Букурещ, мисля са към 100 км, към 1,69-3,50 леи на км е тарифата на румънските таксита; за българските не знам.

        3. Има – велосипеден транспорт. Аз съм пътувал до Русе така – три дни път, със сериозни престои в Шипка, Габрово, Велико Търново :))

  7. Това май под един друг пост трябваше да го пусна ама и тук става: обичам такива новини в които съдът е на страната на онеправдания клиент, често оставен иначе на произвола на авиокомпаниите:

    http://ukhumanrightsblog.com/2013/02/01/ryanairs-right-under-eu-charter-to-profit-from-its-customers/

    По повод на мненията за пътуване до Лондон за няколко часа престой: за мен лично не си струва, това са поне 8-9 часа път (включвам стигане и престой на летището), обикаляне цял ден е уморително. Всеки си знае, разбира се :)

  8. Това за Тревизо е много тъжна новина. Идеална трансферна точка за Доломитите (Кортина) и Словения (Блед, Любляна), а и сравнително евтина през голяма част от годината. Поне да я бяха заменили за нещо равностойно, а те Ларнака… Тъпо :(

    Дано поне Форли оцелее още малко, че имам лошото усещане, че ще са следващите в списъка. От две години съм си планувал една нискобюджетна 3-дневна екскурзия до Сан Марино и малката Италия, ама все не остава време.

  9. Като си писал за Tripadvisor, да кажа, че това си е нож с две остриета. Четох едно изследване (линка беше във Flyertalk май), че добавянето на положителни ревюта води до покачване на цените (което си е логично де).
    Та от една страна като пишеш ревюта помагаш на туристите, от друга си постилаш увеличение на цената в любимия хотел, ако пак се върнеш там.

    1. То не с 2, ми направо с 10 остриета е нож :) Няма как всъщност, търсене и предлагане, щом хотела е добре оценен, повече ще се търси, нормално е да вдигне цените. Не мисля, че алтернативата – добрия хотел да остане без ревюта, празен, с по-ниски цени и да фалира е по-приемлива…тогава съвсем не можеш да се върнеш в него :)

      1. Ползвам активно Tripadvisor при подготовка за пътуване , но имам едно наум към хотелските ревюта.
        Те не се базират на реален престой и всеки собственик може да хване половината си рода и приятели да му пуснат по едно хвалебствено писание.
        Много по-голямо доверие имам на сайтовете за резервации , където може да пускаш отзив единствено ако си бил наистина гост на хотела на базата на реална резервация.
        Не ,че не могат да се правят и тук врътки с фиктивни резервации , но е малко по-сложно.
        Бил съм на места които са в челото за даден град , но реално това е направо смешно на фона на други хотели вкл. от големи вериги.
        Например скромна ( но все пак чистичка къща за гости) с по-голям рейтинг от 6 -те петзвездни хотела там и може би поне десетината четиризвездни…
        По-късно собственикът ми прати молба да напиша положителен отзив , защото туристите този сезон били малко , бизнесът не вървял , имал голямо семейство и прочие … Ако съм отседнал в Peninsula нямаше да ми пратят такова напомняне и сътветно по-малко хора ще дадат отзив в Tripadvisor , което ще прати мястото по-назад спрямо скромния guesthouse.
        Ако например аз откривам нов хотел /хостел в София съм убеден , че много лесно ще му докарам статус сред първите 3-4 за София в Tripadvisor само за няколко седмици ;-)

        1. Всички тези неща са така, но човек с опит се научава да филтрира белия шум от същината, примерно да игнорира ревютата, които са мега положителни и са единственото ревю на човека. Иначе това, че всеки може да оставя ревю в трипадвайзър е вярно, че е недостатък, но от друга страна по някаква странна причина там се оставят най-подробните и детайлни ревюта, в booking.com примерно рядко са толкова подробни. Снимките също помагат.

  10. Това за прекратяването на полетите до Трвеизо е много лоша новина за мен. Тревизо ми бе входната врата за красивите зъбери на Доломитите. Невероятна планина и атмосфера.
    Сега трябва да се разчита само на Бергамо. Жалко за отпадналата алтернатива.

    1. За съжаление, никаква равностойна алтернатива не е Бергамо. Тревизо си беше идеалният вход към Доломитите – два часа и нещо директен влак до Калалцо, за около 7 евро посоката, докато от Бергамо не ми се брои колко прекачвания са и часове клатушкане и висене по гари. Много, много лоша новина :(

  11. Red wings май приключват в полетите, или поне в този им вид:
    On Feb 1st 2013 Rosaviatsia announced that the air operator’s certificate of Red Wings is being suspended effective Feb 4th 2013. The decision was made after an unscheduled examination of the airline’s flight operations and maintenance activities between Jan 10th and 16th found “numerous significant violations in the organisation of flight operations, aircraft maintenance, pilot training and other systemic shortcomings, evidenced by the incident on Jan 29th 2013 caused by crew actions, see Incident: Red Wings T204 at Moscow on Jan 29th 2013, thrust reverser did not correctly open on landing. In addition Rosaviatsia reasoned that Red Wings lack the financial resources to provide ongoing operations and thus does not allow to maintain a proper level of safety.

      1. Един лаишки въпрос относно ТУ-204, ако позволиш.
        Понеже за причина за катастрофата изглежда, че клапите на обратната тяга не са се отворили, а двигателите са достигнали почти пълна мощност, което не е спряло самолета, а го е ускорило. Ако оставим настрана факта, че екипажът вероятно не е бил подготвен по темата, чисто теоретично това може ли да се случи на западен самолет? В смисъл при неотворени клапи за обратна тяга лостът за обратната тяга да сработи и ускори двигателя? Или пък в ТУ 204 няма отделни лостове за обратната тяга?

        1. Появи се и във фейсбук тоя въпрос. Честно казано не знам, принципно обратната тяга е просто максимална тяга отклонена в друга посока, но дали Еърбъс и Боинг имат допълнителни защити(било то компютърни или механични), които да предпазват от пускане на максимална тяга при дефектирали клапи не знам. Може за домашно да го проуча тоя въпрос, ама нека първо си напиша поста за утре :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *