Апартаменти под наем

Апартамент

Едни от най-често задаваните въпроси след като си купим самолетни билети гравитират около думата хотел. “В кой хотел ще спите?”, “Намерихте ли си хотел?”, “В кой район ще ви е хотела?”, общо взето думата е почти синоним на място за престой. И през годините простата логика гласи следното – искаш екстри, собствена баня и можеш да си го позволиш – хотел, искаш само минимума, нямаш против обща баня и ниска цена – хостел. Но има и съвсем друга категория, която може да бие хотела по екстри и паралелно хостела по цена. Това са апартаментите под наем – нека видим какви са им предимствата, недостатъците и най-големите сайтове за резервиране.
 

Общи черти

Ами, ъъъ, имаме легло, покрив над главата, който се надяваме да не тече и това е. Наистина е трудно да се дадат други характеристики валидни за всички апартаменти. Може да варират от триетажна къща с панорамен изглед до килер в мазето. Може да си наемете всичко и дори да не видите хазяйката по време на престоя си, а може и просто да имате стаичка, да вечеряте с нея и да се сблъскате с прането и в банята. Комбинациите са неизчерпаеми и мисля категорията ще е по-добре дефинирана чрез плюсовете и минусите си.
 

Предимства на апартаментите под наем

Първото и най-основно предимство е цената. Особено, ако сте голяма група – при четирима човека съвсем спокойно твърдя, че апартамент под наем ще конкурира цената на хостела, а при още повече е единственият възможен избор. Пак зависи естествено, но често тези апартаменти се дават от нормални обикновени хора, които не могат да ги ползват за определеният период – съответно не е необходимо да плащаш на някоя агенция за сметките и за ток, климатик, парно отопление и заплатата на секретарката, докато се опитва да нареди пасианса на компютъра за рекордно време.

Следващото предимство е удобство и гъвкавост. Готви ви се – вземете си с кухня. Искате дворче и градинка – има и с дворчета и градинки. Петима човека сте и държите да сте в две спални и допълнително легло – няма проблем. Не искате да плащате за камериерки, всекидневна смяна на чаршафи, басейни и фитнеси които не ползвате така и така – ваша си работа. Не ви се яде блудкавата “безплатна” закуска включена в цената – никой не ви задължава. Докато при повечето хотели е необходимо вие да се нагласите към условията, тук е обратното – нагаждате си условията според изискванията, в големите градове наистина избора е огромен и можете да тунинговате до най-финият детайл.
 

 
Не на последно място, наемането на апартамент може да е много автентично и оригинално преживяване. Ако се набиете в поредния хотел със стая като кибритена кутийка и мебели от ИКЕА е едно. Да изпитате тесните, стръмни и разнебитени стълби на типичната холандска къща е нещо съвсем друго. Много предградия си имат чар, който е прехвърлен и във къщите на местните. Този чар изчезва в момента, в който влезете в мраморното лоби на хотела и на рецепцията ви посрещне с изкуствена усмивка добре обучен бот.

Дотук добре, всичко това звучи идеално и се чудите как хотелите не са фалирали при такава размазващ конкуренция – апартаментите предлагат повече на по-ниска цена, но преди да се хвърлите да резервирате нека видим и някои от недостатъците.
 

Недостатъци на апартаментите под наем

На първо време е изискването за по-дълъг период на наемане. Ако сте само за ден, апартамента под наем определено не е най-подходящият избор – повечето имат изискване за два, три, а дори в пикови моменти като коледни празници за пет дни минимум резервиране. Пък и ако сте само за вечер определено е доста по-удобно да влезете в хотелска стая, да се метнете на леглото и да забравите вместо тепърва да разучавате откъде се пуска бойлера, как се заключва входната врата и откъде се коригира топлото и студеното.

Друг недостатък, е че резервацията не става моментално. Почти винаги се изисква известна комуникация с хазяина. Заявявате интерес за определени дати, той ви отговаря дали апартамента е свободен и каква е цената, вие се съгласявате, потвърждавате и т.н. Доста хора(аз) нямат против да ги вършат тези неща, но други искат просто да кликнат два пъти с мишката и всичко да е готово и резервирано. Разбирате също, че ако сте на зор и търсите място от днес за утре, този вариант е неприемлив.

Има и допълнителни такси, които пречат. Много от сайтовете се стараят да ги включат, но не винаги успяват. Апартамент, който в списъка с резултати ви изглежда изключително евтин и примамлив може да се окаже, че посочената цена е за 1 човек, а за всеки допълнителен се плаща 10-20-30 евро отгоре. Доста апартаменти имат и такса за чистене, която също варира в широки граници, а много от тях искат и солиден депозит в кеш – евентуално ако нещо счупите или откраднете. С две думи трябва да сте нащрек все едно купувате самолетен билет от Wizz или Ryanair.
 

 
Винаги съществува и риска описанието да не отговаря на действителността. За това трябва винаги да четете ревютата на предишни гости – никога не наемайте апартамент без ревюта, оставете други будали да са опитните зайчета. Много от сайтовете за да си напълнят базата данни с предложения дават бонуси, ако си вкарате вашият апартамент в списъка – съответно има много хора, които вкарват техният фиктивно само заради бонуса. А и дори строги дефиниции в описанията може да са гъвкави – така например едностаен апартамент би трябвало да е спалня+хол, но в много от описанията е просто едно общо помещение. Може да пише, че апартамента побира четирима, а това да се окаже, че е легло персон и половина и разтегателен диван. Всички ще кажат как апартамента им се намира в прекрасния живописен квартал на Лондон наречен Camden, а ще пропуснат информацията че едни от най-високите нива на престъпност и средище на наркотици в цял Лондон е именно този квартал. Просто бъдете нащрек и ако апартамента има много позитивни ревюта почти сигурно няма да има проблеми.
 

Сайтовете – airbnb, wimdu, homeaway, vrbo.

airbnb.com са безспорният лидер в сектора в последните години. Не са първите, но те са тези, които популяризираха услугата и вкараха много лични обяви в сайта си. Търсенето е лесно и изчистено – просто въвеждате град, дати, колко човека и дали ви е необходим отделен апартамент, споделен или просто стая. Сайтът ще се опита да сметне цялата цена, така че това което излиза като търсене да е това, което ще платите. Има календар на свободните дни, система за общуване и статистика за времето за отговор. Напоследък въвеждат и услугата Neighbourhoods(буквално – квартали), където можете да си изберете място според това дали търсите нощен живот, лесен транспорт, шопинг, музеи и т.н. Сайтът е абсолютно сигурен и може да му се доверите, но все пак внимавайте, главно защото в крайна сметка те са само посредници и лоши преживявания се случват. Четете ревюта и всичко ще е ОК.
 

Airbnb - резултати
Airbnb - резултати

 
wimdu.com е клонинг на airbnb. Като клонинг е почти буквално – интерфейса си прилича, методите за търсене си приличат, а ако задълбаете ще видите, че много от предложенията ги има и на двете места. Има си спор между двете компании след като wimdu копират доста безсрамно, но това не мисля че ви интересува вас като крайни клиенти. Услугата, която ще получите е кажи речи еднаква, а ще видите и че цените на повтарящите се апартаменти са същите. Wimdu са базирани в Европа, така че може би изборът е по-голям тук, респективно airbnb е по-добре в Америка.

homeaway.com и vrbo.com са от по-старата генерация. Не са толкова интуитивни, календарите им не се обновяват много често и търсенето е малко объркващо и не включва всички такси. Но пък липсват(или поне не са видими) таксите, които сайта прибира – при airbnb и wimdu това са доста солидни 10-12%, съответно генерално са по-евтини. Точно от тук си резервирах апартамент в Прага за идният уикенд, без да предплащам нищо със два имейла, при това на цена по-ниска от отбелязаното в сайта. Това може да е нож с две остриета обаче, при airbnb плащането ви минава през сайта, т.е. имате някаква защита. Тук резервацията съм я направил само на добрата дума и на теория може да се окаже, че няма кой да ни чака като отидем в Прага. На практика човека, от който резервирам има безкраен брой положителни ревюта, така че шанса нещо да се обърка е минимален. Homeaway и vrbo са предимно американско центрирани, но има приличен избор в популярните европейски градове, дори България.
 

Homeaway.com - апартаменти в България
Homeaway.com - апартаменти в България

 
Накрая бих искал да кажа няколко думи и за таймшеърите. Това е механизъм, при който си купувате за определена сума да речем седмицата от 20-27 април. Всяка година на посочените дати апартамента е ваш. Като цяло таймшеър индустрията има доста лошо име, защото методите за продаване на седмици са много агресивни – затварят те в дълги презентации с постоянен психологически натиск, докато най-накрая не се огънеш и подпишеш, за това и напоследък е модерно вместо таймшеър да се говори за vacation rentals или ваканционни имоти – кажи речи и е същото, но просто с друго име. Отплеснах се. Та често се случва седмицата, която са си купили собствениците да не могат да я използват, съответно гледат да се отърват от нея като я наемат на друг. И тук може да се намесим ние и да си вземем приличен апартамент на изключително изгодна цена. Аз лично съм ползвал endlessvacationrentals.com, който е един от големите сайтове в областта – едностаен апартамент със спалня и огромен хол с изглед към океана на първа линия на Карибите излезе 90 долара на вечер. Няма да навлизам повече в детайли тук, но ако ще прекарате поне една седмица в даден курорт е добре да разучите по-добре този сектор – има си сайтове на собствениците, където се търгуват седмици, но те варират от комплекс до комплекс и дори на теория няма как да ги пусна всичките.

Хич да не е, пак се разписах. С две думи апартаментите под наем могат да са изключително примамливи и като условия и като цена, което изглежда като пълен джакпот. Процеса обаче не е съвсем безметежен и се изисква да сте малко нащрек. Но си заслужава.
[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

28 thoughts on “Апартаменти под наем

 1. Аз за себе си съм открил couch surfinga, още по=евтино е, а и неповторимото изживяване да си си пиете с някой местен е на ниво, а и когато съм си в България винаги имаме приятни гости чужденци, наобратно… Примерно сега в нас има една Тайванка, имаше и един японец, но му стана студено и отпраши към Турция… А за апартаменти съм бил в Барселона и в Париж на този принцип, апартаменти под наем и е било по доброто решение от хотела!

  1. И за каучсърфинга ще пиша, там си ги има също и положителни и отрицателни страни. Чакам да понатрупам повечко опит :)

   1. Моят опит, до сега е супер забавен, а дори ми се случи един човечец в Будапеща да ми връчи ключовете си от апартамента си и да замине за 4 дни за Виена, та после се търсихме във Виена да му ги връщам… луди хора!

    1. И аз така бях в Прага първият път.
     -Ще си тръгваме рано, проблем ли ще е?
     -Не, просто метнете ключа в пощата.
     Доста по-лично е, все едно си на гости на приятел :)

 2. Отново прекрасно написан пост! Аз също съм привърженик на наемането на апартаменти, но не и за 2-3 дневна екскурзия. Много е удобно когато си на по-дълга почивка – има си пералня, кухня и т.н. Ако ми позволите и аз да препоръчам един сайт от който съм доволна и съм го ползвала неколкократно – http://www.homelidays.com/ – контакта е директно със собствениците.

  1. няма проблем, колкото повече, толкова повече. Само със саморекламата имам проблем, ама тия случаи бързо съм ги отстранявал :)

  2. homelidays и аз съм ги ползвала. Страхотна търсачка, особено за Франция (има, разбира се и екзотични местенца). Оттам си резервирах апартамента за едноседмична “почивка” в Париж- цените са наполовина (поне) от тези за хотелите.
   Бих искала само да добавя един възможен проблем- внимавайте дали наемате апартамент от собственик или от агенция. При вторият вариант, може да се наложи да отидете до офиса на въпросната (честичко намиращ се- там накрая на Света), откъдето да си вземете ключа, а при приключване на времето за престой, да им го И върнете.

   1. Да, агенциите не винаги се познават лесно обаче. Но ако има някъде в описанието на апартамента – вижте и другите ни предложения вече е ясно, че оперираш с професионалист :) А и такива въпроси за ключа е добре да се изчистват в имейли предварително, коректният наемодател винаги ще ти каже, ако се налага да пропътуваш до шеста зона за да си вземеш ключа :)

 3. Георги, нещо не си в настроение май – секретарки, рецепционисти – да не си ги подкарал по домова книга?

   1. Аа няма лошо – щом те влече :) Просто малко да се разбият клишетата – усмивките са задължителни, а свободното време се уплътнява с табла, а не с пасианси;)

 4. Мога да споделя собствения си опит и да препоръчам rent4days.com Двуседмична почивка/обиколка на Барселона/Лисабон/Мадрид на 6 човека ни излезе по 30 евро на вечер в луксозни триспални апартаменти по 180-250 квадрата. В Барселона – срещу касите на Ноу Камп (незабравимо), в Лисабон – мезонет на централната търговска улица, в Мадрид тих централен квартал на 50 метра от метро, гара и автобуси.
  Barcelona – http://www.rent4days.com/barcelona-apartments/les-corts-bar-a/#top
  И на трите места хазяи не видяхме, човек от агенцията ни чакаше в апартамента с бутилка вино и кошница плодове. кафе, чай, прах за пране и други подобни имаше колкото искаш, в Лисабон имаше прекрасна кухня и хай-фи уредба и не ни се излизаше :) Допълнихме на човека музикалната колекция даже. Не бих пътувал по друг начин вече.

 5. Благодарности за интересната тема :-)
  И от мен един “лайк” за апартаментите!
  Последният опит от тази година – апартаменти за по един уикенд в Будапеща и във Валенсия.
  И в двата случая останахме много доволни, да не кажа супер-доволни ;-)
  Да уточня обаче, че обикновено групата ни за разходки е от 4 до 6 човека, а също това, че един от групата е страхотен кулинар, обича да готви, така че апартаментните кухни влизат в много полезна употреба ;-)
  Ние резервираме през booking.com, но за следващи нужди ще пробвам и посочените по-горе сайтове.
  Разибира се, както вече се спомена – винаги проверки на репутацията – в tripadvisor и на още две-три места.
  В Будапеща апартаментът беше част от цяла сграда с апартаменти под наем и с нещо като рецепция. Казвам “нещо като”, защото не е веднага срещу главния вход като на хотелите, а просто едно помещение на 2-рия етаж.
  Във Валенсия пък наехме (пак през booking.com) от хазяин който дава 2 собствени реновирани апартамента в стара сграда.
  Разменяхме по няколко мейла, колкото да предупредим за late check-in, понеже полетите ни бяха късно вечер, и за това как и къде може да си оставим малко багаж следобедите преди обратния полет.

  Последно за ключовете – малко се учудвам, че има и такъв проблем, понеже досега (7-8 пъти) когато сме ползвали апартаменти, вкл. в България – ключовете винаги се оставяха на масата в дневната, тъй като външните врати са с топка и просто се затварят при напускане.

  P.S. Жоро, с риск да стана досаден ;-) – пак едно напомняне за “евтината цена” ;-))) , в абзаца за таймшеърите

  1. от sxc.hu я изкопах, там снимките са без авторски права, ма да пукна ако се сещам как точно я намерих да ти я дам в пълен размер…

 6. Хм…добре прочетох как започваш представянето си..”Казвам се Георги и съм наркоман…”. Да беше написал, че си и зарибител (заразен) :-):-) !! Попрочетох коментари под някои статии, очевидно не съм уникална (мрън!). Наистина пишеш чудесно- увлекателно и заразително…Да видим до къде ще стигне новото ми увлечение по блога ти. (не смея да почна хрониките). Другата седмица ще споделя отзиви ит апартамент и сайта, от който го намерих за Париж. Пътуването за там бе провокирано от псевдо-атрактивна обява на агенция в сайт за колективно пазаруване, който доведе до авансово откриване на всичките им манипулации и откровени измами и уж атрактивната им оферта при самоорганизирано на инат пътуване ми донесе едни екстра 200лв, които с кеф да си изпия по парижките винарни :-). Та в крайна сметка ще им благодаря на дамите от агенцията- предвкусвам приятни емоции, които изобщо не бяха планирани. Париж пък като дестинация- съвсем, тяхната ксенофобия е реципрочна в моето отношение към манията към този “град на любовта”. Та..ще видим :-) Отново- адмирации за теб и информацията, поднесена така умело и приятно!

  1. Казваш освен наркоман съм и дилър? Не съм се замислял за това, по-скоро въведението беше малко като алюзия за начина, по който се запознават хората на срещите на анонимните алкохолици например :) За Париж явно имаш прекалено силни нагласи, в много посоки, и предполагам и реакциите ще са такива. Между другото, до скоро ми беше най-любимият град и то нищо общо с “град на любовта”, а дори и с виното. Като идеш там, дано разбереш, и да задължително далече от всякакви организирани групи, пък дори и да са коректни :)

   Иначе започвай с пътеписите, има там доста материал, скоро няма да останеш без дозата, стига да ги разпределиш както трябва във времето. Мерси :)

 7. Отново готин пост!

  Говорих си веднъж с човек от airbnb. Тя твърдеше, че (вече) се опитват да се позиционират като различно преживяване, а не евтина алтернатива на хотели.

  Друг вариант, който съм ползвал са безплатните обяви в сайтове като craigslist.com. За големите градове в САЩ е пълно с апартаменти без онлайн посредник, но и никаква сигурност.

  Някои университетски кампуси също предлагат квартири извън учебната година.

 8. Аз увеличавам гласовете в полза на апартаментите под наем с един, въпреки че съм убедена, че всички, с които често пътувам, биха дали своя също. И аз съм доволна от https://www.only-apartments.com/. Досега не съм имала никакви проблеми от каквото и да било естество.
  Използвали сме наемането на апартаменти както за далечни, така и за близки дестинации. Когато ходим в по-туристически градове (пр. Барселона, Париж) задължително наемаме апартамент. Дори за 3ма човека ни излиза окей като цена. Откакто открихме удобството на апартаментите не ни и хрумва да се мотаме по хотели, освен ако нямаме специален фаворит в някой град.

 9. Meн пък за бюджетно пътуване повече ме кефят хостелите . Вече май почти из цяла Европа си имам фаворити и нямам чуденка кой да избера.
  Общителна личност съм и и мразя да се завра някъде сам или двама и само да съзерцаваме забележителностите :-) Обичам в края на деня да споделяме питие с други хора от цял свят , с които най-вероятно няма да се видим повече. Дори не става въпрос за пари ,а само за емоции… предпочитам ги пред хотелите.
  Може би на един по-зрял етап от живота си ще мисля другояче , но засега това ме устройва перфектно.

  Специално за Будапеща Wombat’s откриха поредния си хостел и мисля , че просто ще унищожат конкуренцията. Едно от най-добрите места в които съм бил.

 10. От тази статия разбрах за http://www.airbnb.com
  Миналата седмица се прибрахме с мъжа ми от южна Франция като бях наела през този сайт едно прекрасно студио в Cagnes sur Mer.
  Супер доволна съм!
  Благодаря ти Георги :) от както се запознах с твоя блог пътуванията ми станаха една идея по приятни и две по-евтини….:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *