Седмичен обзор – 20.11.2012. Уиски и колесници.

Новини

Текущият обзор пристига от човек с прясна прясна американска виза. Но за това ще ви разкажа повече следващият път, защото какъвто съм си гениален(пу, пу, да не ми е уроки) ми дойде идея да погледна на въпроса под малко по-различен ъгъл. Иначе колекцията включва новите полети на Air Berlin до Берлин, един счупен колесник и шест бутилки уиски.
 

Air Berlin започва да лети между София и Берлин

Чудно е как до преди 2 седмици имахме само родният монополист по линията, а сега конкуренция от цели 3 авиокомпании – България Ер, полу лоу-коста easyJet и четвърт лоу-коста Air Berlin. 2 пъти дневно от април догодина, а първоначално заредените цени от 30-40 евро на отсечка са прилични. Дори повече от прилични, ако се вземе предвид лекия бъг в системата, който обсъждаме и в момента във фейсбук, позволяващ резервиране на двупосочен билет за 30 евро, дори в първа класа. Предстои да видим дали билетите ще бъдат издадени и уважени.
 

Air Berlin in Montreal by Patcard, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.0 Generic License  by  Patcard 

 
Тази линия обаче е за сметка на трите полета на flyniki до Виена, за съжаление. Групата се окрупнява и симпатичните мухи на Ники Лауда лека полека ще изчезнат. Което пък оставя Austrian(и мизерното присъствие на БГ еър) да са монополисти до австрийската столица. Т.е. ниските цени до Берлин ще бъдат компенсирани от предполагаемо увеличение до Виена. Уви.
 

OE-LEW by o-wagen, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.0 Generic License  by  o-wagen 

 

Наздраве от SAS

Скандинавците от SAS в момента са в лошо финансово положение. Знаете ли кога тежко боледуващи авиокомпании издишат за последен път? Това е момента, в който са натрупали толкова задължения по чужди летища, че в един момент властите там решават да задържат самолетите и да не ги пускат. От едно летище става верижна реакция по всички и легендарни компании с многогодишна история спират да съществуват. Така се случи с Malev, така се случи и със Sky Europe. За да се избегне подобна вероятност често пилотите са принудени да носят цели куфарчета за да си платят за горивото с кеш, или пък както са направили SAS да заредят самолета до горе още от излитането му, така че да има достатъчно гориво да се върне.
 

 
Получава се следният проблем. Самолета лети няколко часа при силно отрицателни температури, което охлажда горивото в пълните резервоари в крилата, при кацане известна част от влагата във въздуха кондензира по повърхността им и в последствие леко замръзва под влиянието на студения керосин отдолу, който и действа като фризер. На доста летища това не е проблем – има си противо-обледенителна инсталация, крилата се пръскат с нещо като антифриз и нямаме ядове. Но когато това се случи на южно испанско летище, което не е виждало сняг и лед отдавна, съответно или няма машини да пръскат против замръзване или не са в готовност, попадаме в безизходица.

Стигаме до куриозната част. Авторитетно в ситуацията се намесва капитана, който излива 6 бутилки уиски върху крилата от наличното в самолетния бар. Леда се размразява и самолета си излита безпроблемно.
 

Наздраве, капитане! Изт: Linda Apeland/aftenbladet.no
Наздраве, капитане! Изт: Linda Apeland/aftenbladet.no

 
Единствените неудобства са, че нямало уиски за пътниците и през цялото време на полета малко миришело на джибри. Подобен случай имало преди време и с полет на Alaska Airlines до Магадан. Там им е свършила противо-обледенителната течност. Братушките обаче действали с доста по-голям размах – просто закарали цистерната в града до местната дестиларна и я напълнили до горе с водка. Нет проблема!
 

Самолет на DHL чупи носовият колесник след кацане

Товарна машина на уважителна възраст каца на летището в Братислава без проблеми. По време на рулирането обаче предният колесник изведнъж пропада. Самолетът свива в ляво и спира отстрани в пръстта. Няма пострадали екипаж и карго, единственият пострадал е машината, която ще замине за скрап малко по-рано от предвиденото.
 

Подкосеният А300 на DHL. Изт: avherald.com
Подкосеният А300 на DHL. Изт: avherald.com

 
Какво точно се е случило естествено ще се разбере чак във финалният репорт. Тук искам само да обърна внимание на 3 философии, застъпени при конструирането на самолетите, които смятам, че ще са любопитни – fail-safe, damage tolerance и safe-life.

Fail-safe, е когато система или компонент е конструиран по такъв начин, че единичен проблем не може да доведе до катастрофални последици. За пример е хидравликата на контролните повърхности и компютрите управляващи електрониката – всичките са дублирани и триплирани, т.е. ако едната инсталация изключи друга веднага поема задачите и, и ако има някъкъв проблем той бива изолиран. Целият самолет е конструиран по тая философия, за това като чуете някой да казва “самолета на Air France падна защото беше ударен от светкавица” да знаете, че лъже – лошото време, а и какъвто и да е друг единичен проблем не би трябвало да свали самолет, винаги е комбинация от фактори.

Damage tolerance пък допуска известен дефект в структурата на материалите и единственото, което е необходимо е периодична инспекция дали развитието на този дефект е според очакваното. Може да звучи страшно, но не е, материалите не са перфектни – за това като допуснеш съществуването на миниатюрни пукнатини в алуминия, допускането всъщност е доста реалистично. В последните години измерването на умората на метала доста напредна, но все още говорим за десетични порядъци – т.е. знаем, че нещо ще издържи между 1000 и 10 000 цикъла на натоварване, но не сме сигурни колко точно. Без инспекция ще се наложи да сменим компонента след хиляда цикъла, а това може да е много неефективно. За това просто инспектираме растежа на пукнатините, и ако е в рамките на допустимото, машината може да си лети без проблеми до следващата проверка.

Safe-life се използва за най-критичните компоненти, при които проблем е недопустим при никакви обстоятелства и инспекцията е затруднена. Това обикновено означава елемента да е надконструиран, т.е. ако е сметнато, че нормалните натоварвания са Х, то елемента се прави да издържи 5Х(грубо казано). Точно такъв компонент са колесниците. За съжаление няма как да се елиминират всички рискове, можем само да ги минимизираме. Какво се е случило тук не знаем още, но за пример мога да ви дам други случаи с паднали колесници – преди години самолетите на SAS от серията DASH-8-400 за кратък период от време имаха три случая. Проблема беше локализиран до конструктивен дефект водещ до ръждясване на болт в механизма на колесниците.
 

Делото срещу измамниците с почивките от Малдивите започна

Сигурно си спомняте случая с клетите души, купили си за 999лв почивка до Малдивите от един от ваучерните сайтове само за да се окаже “човека взе парите, каза чакай малко”. Върнаха им парите на хората, виновниците са хванати, в момента съдени, вероятно справедливостта ще възтържествува. Но пък реакциите отдолу ме провокираха да обърна внимание на една малко по-друга гледна точка.
 

Мнение
Мнение

 
Човекът донякъде е прав. Разни келеши като мен разнасят насам натам как може да се пътува почти безплатно, и вероятно на много хора им падат вътрешните защити, защото пътуването е една от малкото области, в които наистина периодично се случват неща които са твърде хубави за да са истина. Което пък бива експлоатирано от измамниците. Просто бъдете нащрек, понякога човек може да се оплете в притока на адреналин и да си забрави здравия разум по пътя – да пробваш с почти безплатни билети от Ал Италия е едно, да даваш 1000лв на фирма, която никой никога не я е чувал е друго.

Нямаме “Счупен Тъпомер” тази седмица, не знам за добро ли е или за лошо. Ще видим другата.
[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

58 thoughts on “Седмичен обзор – 20.11.2012. Уиски и колесници.

 1. “Авторитетно в ситуацията се намесва капитана, който излива 6 бутилки уиски върху крилата от наличното в самолетния бар. Леда се размразява и самолета си излита безпроблемно.”

  Ау, защо ли това за лаик като мен не звучи като много надежден начин за справяне с проблема обледеняване …

  1. Няма никакви проблеми. Температурата отвън е достатъчно висока за да размрази леда, проблема е че студеното гориво отдолу не позволява това да се случи. За това е необходимо да се хвърли течност, която не позволява замръзване и уискито си е идеално за целта, всъщност противообледенителната течност си е в голям процент алкохол.

 2. Радвам се за визата, честито :) ето нещо от човека, който няма да те разочарова ако търсиш нещо за редовната рубрика. Интересно ми е ти какво мислиш: иначе ми е ясно, че това е PR и че в момента е незаконно, а и с моите лаишки познания и някой друг опит с турболенция и рязко слизане на самолета ми се струва, че не е прав:

  http://www.telegraph.co.uk/news/aviation/9661829/Seatbelts-on-planes-are-pointless-says-Ryanair-boss.html

  1. Съвсем не е прав, при силни турболенции редовно хората си чупят крака, ръце, когато не са закопчани. Ако се случи рязко пропадане и не си закопчан директно си отиваш в тавана, инерцията си инерция :) Освен това при необходими резки маневри – например снижаване при декомпресия или TCAS инструкция правостоящите ще станат на кълбо – не е проблема тука дали колана ще ти спаси живота, а дали ще те спаси от тежки наранявания. Счупени крака и ръце не са гот, а сигурно е най-малкото което може да се случи при тежка турболенция с много правостоящи на едно място.

   Проблема е и друг, самолетите са сертифицирани за определен брой хора, т.е. аварийните им изходи. За Б737-800, с които оперират раян е точно 180 човека, колкото седалки имат и те. Ако иска да има правостоящи, вероятно иска да вдигне броя на пътниците, което пък означава, че трябва да се слагат допълнителни изходи и да се сертифицира самолета на ново. Познай дали на Боинг и Еърбъс им се занимава да го правят това само за една единствена авиокомпания, дори да се абстрахираме от контузиите споменати по-горе? Освен това че са правостоящи ще спести пари, но няма да направи билети от едно евро рентабилни. Въпреки че са правостоящи са пътници, които тежат килограми, респективно харчат гориво и пак заемат някаква площ, дори да не са седнали.

   Имаше разни идеи за едни вертикални планки, където си прав но си имаш и колани и всичко – те са с една идея по-реалистични, но пак опираме до проблема с броя аварийни изходи и сертифицирането. Хубаво човека дава пример с автобусите, ама това са автобусите от градски транспорт, кой е видял автобус на дълги разстояния с места за правостоящи?

   С две думи, ако го бях видял това тъпомера щеше да си има лауреат тая седмица, макар че Олиъри си го знаем, той е прекрасно наясно с тези неща, но просто вдига шум за да го пишат по вестниците :)

   1. Просто не се е сетил, че правостоящите могат да подскачат в синхрон, като стоят далече от собствената честота на аероплана, и по този начин поне за част от пътуването товарът ще бъде по-малък :)
    Сега като се замисля…може да му пратя на О’Лиъри тази идея, пък после на тъпомера ще гравират имената и на двама ни :))

  2. Като се има предвид, че преди време май пак същите хубавци пуснаха идеята за полети с правостоящи места, това с коланите си е направо консервативно изказване :)

   Тази седмица тъпомери като няма, дайте да присъдим служебно един умномер! За братята янки, които се навиха да допуснат Георги на своя територия – УРА! :)

 3. Група граждани с плакати протестират пред Парламента:
  “ИС-КА-МЕ СИ ТЪ-ПО-МЕ-РА!”

  Георги, как можа да го направиш – да ни лишиш от любимия тъпомер! :) Това ми е любимата част, винаги ми вдига настроението :)

  3-те философии, застъпени при конструирането на самолетите, бяха много интересни за мен.

 4. Язък за пиенето….като са замръзнали – ще изчакат да се размразят, може ли такова разхищение…

  1. Не се заблуждавай! Капитанът е нанесъл алкохола на много тънък и равномерен слой върху повърхността на крилата, а това става по един-единствен начин, който всички капитани знаят :)

   1. Дано! Защото всички сме застрашени – днес са крила, утре нещо друго…къде ще му излезе края?

     1. Малко като руски виц, но важното е, че спасение дебне отвсякъде :D А ти стига си се правил на луд – и Мрън ти го каза – вземи да покажеш колекцията от визитки, та да ни удариш всички в земята:)

      1. Не е руски, капитански виц е :)
       Никаква колекция няма да показвам, защото от СЕМ ще бастисат блога. Но ми хрумна друго – покрай фонокартата с “Red lights district”, която имам. Можем да пуснем лимитирана серия предплатени СИМ-карти с фабрично записани в паметта телефонни номера на компаньонки :) Начинанието е обречено на успех и после спокойно ще мога да ви черпя всичките по един билет пръва класа…за по 30 евро :) Впрочем на 1-2 юни има билети по 21 евро с таксите за плащане.

 5. СЕМ регулира само радио и телевизионни медии, така че давай смело или поне снимай фонокартата. Иначе за бизнес начинанието мисля, че няма да е много успешно: хората ползват смартфони, интернетът не е скъп и има специален сайт посветен на Амстердам с оценки на компаньонките из Red Light District и къде точно се намират.

  1. Точно така, пък и Георги вече е звезда и него никой няма да го закача:)

  1. “Самолетът свива вляво [пише се слято] и спира отстрани в пръстта”. [затварящи кавички преди препинателния знак за край на изречението] Изтрий ми коментара, [запетая, отделяща две прости изречения] след като го поправиш!

   :))) Извинявам се, но не можах да се сдържа. Не е с лоши чувства. Ако Георги прецени, че коментарът ми е неуместен, нека го изтрие.

   Поздрави на всички! Нивото на статиите и коментарите е много високо! :)

   1. Абе любезен съм, културен съм, ама ако грамар нацитата станете прекалено агресивни ще се разправяме :)

 6. Един се върнал за 9 евро, друг /абе пак същият ;)/ спи по хотели за 8 евро… и като теглиш чертата – скъпичко ми се види 999 лева :)))) Някак не мога да им съчувствам на измамените… тези хора хич ли не могат да смятат?!
  Аааа, без джин за разледяване ;)
  Пожелавам ти да видиш най-доброто от Ню Йорк, според твоите си планове :)

 7. Ейй, ама да не иде на концерт човек, напълнихте ми пощата с коментари :) Евала, де!

  Андрей, няма да го махам коментара ти, нека излагацията си ми е видима, но сега ще редактирам :)

 8. Георги, мисля, че е време да разпънеш един форум вече. Покрай берлинските билети не е като да нямаше какво да си кажем. А много хора не ползваме фейсбук ;)Гледам, че някой са се пречупили и са се регистрирали, но аз не се давам. Малко по малко ще го напълним форума и ще потръгне.
  И в тоя ред на мисли да си задам въпроса :) Веднага след като букнах получих мейл от испанците със имената ни и датите на полетите. Имам код от тяхната и от на еър берлин системата. Фигурирам и на сайта на Еър Берлин в посочения във фейсбук линк със същата смахната рожденна дата. Обаче 12 цифрен номер на електронния билет нямам. Някой има ли идея какво правим от тук нататък?

  1. Е как какво?! Палите свещи и се молите! :)

   Шегата настрана, аз като последна инстанция относно валидността на дадена резервация ползвам ето това:

   * * *

   http://www.checkmytrip.com

   © 2011 Amadeus IT Group SA.
   All Rights Reserved

   * * *

   Ако съответната авиокомпания фигурира в системата на “Amadeus”, данните за твоята резервация трябва да са налични и видими. Не е необходимо да се регистрираш, ползвай синьото каре “New trip” най-горе. Ако се регистрираш, просто ще имаш възможност да събереш архив с резервациите си през годините. Забележка: в първото поле се въвежда шестцифрен код – би трябвало да имаш такъв.

  2. Относно първият ти коментар – малко търпение :) За другото, единственото което мога да ти препоръчам е да прочетеш последните 1-2 страници на темата flyNiki във bgspotters.net: http://forum.bgspotters.net/viewtopic.php?f=7&t=2167&start=255 Ето това е интересно мнение:

   by so » Tue Nov 20, 2012 9:52 pm

   Заключение: / сега виждам хубавите ценни вече ги няма/.
   1. Поздравявам всички които успяха да се възползват от тази грешка на системата.
   2. Стискам здраво палци всичко да е наред и в уговореното време всеки да изпита удоволствието да лети със самолет за “жълти стотинки” … това ми напомня времето на скай юръп когато си купихме 50 еднопосочни билета за 50 евро… ех времена.
   Дано с нашите билети не се окажат капката, която съсвсем да изостри лошото финансово положение на превозвача. / няма страшно етихад ще налее малко петро долари да дигнем наздравица!/.
   3. По неофицялна информация не сме нанесли големи щети, фрапиращи букваници няма /макс 6 човека на полет/!
   4. Всеки който има букинг номер на ер берлин може да си погледне резервацията на страницата на превозвача. От там всеки по негово желание може да си добави различни услуги, кой място, кой ядене. Всички резервации са издадени в класа “М”, което ще рече ” FLY CLASIC” – тоест с право на 1 багаж / до 23кг! .
   / току что си добавих усуга…/
   какво стана: след добавяне на услугата, системата на ер берлин генерира AMADEUS PNR!!!
   и след няколко минути може да си погледнете вече резервацията в Амадеус / класик.чекмайтрип.(май беше ком)
   там ще видите и вече издадения Е-ТКТ (амадеуски) 745-2319357996 !!!
   след още няколко минути ще ви дойде и ел.фактура…на мейла…
   моята е много странна, дори след добавката на “услуга” пише : че дължа 0.00 евро. ?!?
   сега вече съм подкован отвсякъде!
   остава да чакаме първия полет.
   5. Само да спомена днес на geruxx (с препратка от небесния скенер), се букваше и без агентско фии, демек за 2.00 евро еднопосочен и 14.00 euro RT.

   Сега с нетърпение чакаме април месец /
   както и други системни гршки!

   п.с.
   ще се радвам да споделите какво успяхте да направите
   ————————————————————————————-
   Мисля, че на тези, които им се вижда резервацията в сайта на Air Berlin трябва всичко да им е ОК, за съжаление аз нямам тези билети и единственото което мога да направя е да ретранслирам какво съм прочел другаде.

 9. Хм, къде пише, че Flyniki ще спират полетите?
  Пробвах сега да запазя билети за март 2013, даде цени и за 3-те полета, не каза че ще ги спират.
  Много кофти, ако ги отрежат.

  1. След март. Полетите към Виена на практика се заменят от тези до Берлин. Ще се надяваме до последно де, може плановете да не са финализирани напълно.

   1. Така е, никога не се знае какво идва. Може пък “FlyNiki” да стане “FlyAerohroNiki” :))
    Между другото, как се разви оня случай с откраднатото ти колело? Намери ли го, ново ли си взе, пеш ли мааш гащи…? :)

    1. Да, това ще е ултимативното – някой ден да почна собствена авиокомпания. Ще ви дам тогава на всички по една тениска: I was reading aerohroniki, before it was cool.

     Колелото замина, купих ново…силно казано ново, щото е на поне 15 години. Но тук това си е всекидневна необходимост, не можеш без колело, не се бъзикам.

     1. Е чак тогава ли ще ни дадеш тениски?…а аз си проверявам пощенската кутия всеки ден…
      Исках да те помоля нещо – напиши пътепис от страна, в която съм била, та веднъж и аз да се изкажа компетентно :)И ако не го направиш за хубавите ми сини очи си припомни, че аз съм една от феновете ти на които дължиш слава, несметни богатства, поне две пломби и здрави бъбреци;)Мога да ти дам списък…кратък…на местата, за които можеш да пишеш:)

      1. Елена, ти още ли не си спечелила от томболата? Само напомням, че идва коледа :)

       Във връзка с твоя пост и аз мисля, че би било интересно да има рубрика в стил ‘пожелахте да видите/прочетете’.

       1. Нищо не съм спечелила все още.Не исках да излагам Георги, но вече не се издържа – ВОТА Е ОПОРОЧЕН!

      2. Ми една Прага имам след 2 седмици, ма се чудя дали да я описвам, малко по-нестандартно пътуване ще е и само за уикенд. А пък декември екзотична София, но на кой му се чете за киша и община която е изненадана за пореден път…стига летището да не е изненадано и да успея да кацна.

       1. Ти пиши, все ще уцелиш в един момент:)За Прага винаги ще ми е интересно да чета(преполагам и за всички), а София може да е екзотична-зависи в кой квартал ще се подвизаваш:)

 10. Прага през зимата и по коледа? Да, и да, заслужава си поне снимки да има :)

  Допи ми се чешка бира, а още няма 12 тук :(

  1. Хахах, със сигурност. Звучи интересно, не че на този етап е много реалистично, но вярвам че бъдещето наистина ще е на безпилотните самолети. Най-тежките проблеми, които трябва да се преодолеят няма да са толкова технически, колкото психологически обаче…

   1. Видя ли сега? Стана известен и взеха да ти гледат блога под лупа :)

    Ето ти и нещо яко: http://money.bg/news/id_1604266255/Wizz_Air_%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%89%D0%BD%D0%B0_50%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%D1%81%D0%B8_%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA

    Между другото, пак същите отварят полети от Варна до Будапеща.

    1. Е те тия полети са си сезонни, нищо интересно. Живи и здрави да са де, че ще идем в трета глуха без тях.

 11. Жоро, имаш май пропуск в следното изречение:
  “На доста летища това не е проблем – има си обледенителна инсталация, крилата се пръскат с нещо като антифриз и нямаме ядове.”
  После казваш:
  “Там им е свършила противо-обледенителната течност.”
  Или инсталацията трябва да е противо-обледенителна, или течността обледенителна.
  Като я оправиш изтрий коментара, ако искаш – няма да се разсърдя.

  1. мерси, нека си седи коментара, няма да се трием без нужда. Очевидно инсталацията е противо-обледенителна, защото иначе ще слага лед по самолетите :)

   1. Ами то може и вече да са я преименували, за да не се засрами ББ:

    Военният министър Аню Ангелов опроверга от парламентарната трибуна премиер Бойко Борисов, който в разгара на кризата с наводнението в харманлийското село Бисер обяви, че няма как да прати на помощ на бедстващите вертолетите “Кугър”, които са на въоръжение в българските ВВС, защото те ставали предимно за пустинята, защото нямали противообледенителна система, наречена от премиера “обледенителна”.

 12. Аз чакам да се появи евтина опция до Прага, ама май ще си остана с чакането. Досега го скалъпвах с комбиниране на самолет до Виена (~90-100 eвро) и автобус до Прага (~4 часа и 20 евро посоката), ама при тези очаквания за поскъпване на полетите до Виена леко се депресирам… :/

  п.п. Батка, пускай форум, стига си се ослушвал ;)))

  1. Пределно ясно е, ама използвах засилката от другите коментари да коментирам и твоя :) Няма нужда да се извиняваш за майтап, колкото и груб да е бил :)

 13. Аз съм един от феновете не блога ти, които никога досега не са коментирали. Фен съм на добрите пътеписи, някои са ме вдъхновявали да организирам интересни пътувания.
  Днес, обаче, една случка ме провокира да спеделя някой и друг ред тук, и по-точно Air Berlin-ските билети. Те такова нещо не ми се беше случвало… Та… по схемата с разисканите по-горе билети моя милост реши да се възползва. Покупката осъществена. Цена на двупосочния билет до Берлин и обратно – 40 евро all incl. Плащането – завършето и потвърдено. Фактурата – получена. Парите – удържани от банковата ми сметка… И в петък следобед получавам най-неочаквано писъмце, че сумата ще ми бъде въстановена. Няма обяснение, няма нищо. Само това. Ако имате въпроси … бла-бла. Имах въпроси и си изпратих прилежно на посочения мейл – отговор нет. В събота! вечерта парите наистина ми бяха възстановени до последния цент.
  Някой да е имал подобен случай?

  1. Имаш ли фейсбук акаунт? Във фейсбук страницата facebook.com/aerohroniki има доста дълга дискусия по темата. Мисля, че е публична всъщност и дори без акаунт ще можеш да прочетеш. За съжаление директно не мога да ти помогна, защото аз не си взех от тези билети и мога само да препредам какво съм прочел. Ако мога да резюмирам мисля, че проблеми имаха само тези, които са поръчали първа класа места. Тези с икономичната имаха валидни резервации, провериха си ги в сайта на Еър Берлин, а добавяне на храна например автоматично генерираше и билет от Amadeus, което прави резервацията почти желязна. Възможно ли е да ти е бил билета в първа класа, получавал ли си резервационен номер за системата на Еър Берлин?

 14. Имам FB, ще хвърля един поглед там.
  Не е за първа класа, защото не ми даде да използвам опцията първа класа изобщо. Не получих резервационен номер за Air Berlin. Аз го купих през Logitravel, защото на страницата на AirBerlin ми даваша много висока цена. :) От Logitravel ми изпратиха потвърждение на резервацията, фактурата и т.н. както описах по-горе. В замяна на искането ми за номера на резервацията получих писмо за връщане на парите. Аз не го написах с цел помощ, едва ли ще ми направят резервация отново. По-скоро се учудих, защото за първи път ми се случва да ми връщат пари, и то без една дума обяснение.

  1. Ами така се случва в тая сфера, понякога има засечки :) В интерес на истината повечето хора мисля, че успяха, но имаше и такива които имаха отказ и върнати пари…повечето от тях с билети първа класа, за това и се хванах за този елемент. Между другото възможно ли е да си резервирал първа класа без да си разбрал? В търсачката излизаха два полета по едно и също време, на една и съща цена, чак като минеш с мишката над едно зелено i се виждаше дали е първа класа или икономи.

   Но щом не си стигнал до резервационен номер от Еър Берлин няма нищо нередно – на практика не си получил услугата въобще. Между другото доста сайтове оперират по този начин – издават билетите чак след като човек на ръка прегледа резервацията, мислиш си че ползваш интернет, а всъщност онлайн резервацията ти е аналог на разкарване до офиса на агенцията. Не си първият, случва се дори и за “нормални” билети :)

 15. Не е болка за умиране… Виж, ако беше билет до Австралия щяхме да се бием с авиокомпанията, докато не счипим клавиатурите.
  Прочетох във FB страницата, че не съм единствен случай, явно е била на късмет цялата работа. :)
  P.S. BTW, aз съм Female.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *