Overbooking или как да изкараме пари, докато летим.

Честно, доста се чудех как да преведа термина, но така и не успях. Пререзервиране? Надрезервиране? В крайна сметка да съм литературно коректен няма значение, това което има значение е малко да разясня един от триковете за по-напреднали, който може да докара приятна сума срещу относително минимално неудобство. Едно е да намериш най-евтиният възможен полет, друго е на всичкото отгоре и да ти дадат пари за него. Какво е overbooking-a, как да предвидим със известна сигурност дали даден полет е overbook-нат и как да се възползваме, ако графикът ни е гъвкав – четете за да не работите.
 

Що е то overbooking и защо авиокомпаниите го правят?

Overbooking е процеса, при който авиокомпанията продава повече билети отколкото има места в самолета. Оф, дразни ме английския термин, ще си измисля личен превод, който да звучи много куул – от сега нататък overbooking e Батман. Та  много са причните, поради които авиокомпания решава да прибегне до Батман – някои от тях са абсолютно умишлени и целенасочени, други са в следствие на технически  или  организационни проблеми.

При умишлените причини просто Батман е една от многото променливи, които влизат в шаманството на ценообразуването на самолетни билети. Традиционните авиокомпании продават предимно двупосочни билети – еднопосочните в преобладаващият процент от случаите са по-скъпи от двупосочните, за това и често се случва на човек да му трябва само еднопосочен, но да е принуден да си купи двупосочен и просто да не ползва връщането си.  Всичко това влиза в статистическите модели и за авиокомпаниите е ясно, че известен процент от продадените билети е възможно да не бъдат използвани, следователно се опитват да ги продадат втори път. Друг пример е съвсем целенасоченото продаване например на last minute билет, който е на безбожно скъпа цена – пак надявайки се, че ще има друг продаден билет чийто притежател няма да се яви, а дори и да се появи компенсацията, която ще му бъде платена е по-ниска от цената на въпросният last minute билет.

Неумишлените батмани се случват, когато предварително заложеният самолет не може да изпълни полета, било заради технически проблем или закъснение. В такъв случай често машината се замества от друг тип самолет, който може да не притежава необходимият брой седалки.

Като цяло до Батман прибягват предимно традиционните авиокомпании. От нискотарифните Ryanair открито заявяват, че това не е практика за тяхната авиокомпания – те никога не продават повече седалки от билети, а дори да се случи технически проблем със самолета на тях всичките им машини са еднакви. В крайна сметка е важно да разберем, че процедурата като цяло е абсолютно нормална и не означава, че някоя авиокомпания е толкова зле, че не знае с колко седалки са им самолетите.
 

Какво се случва, когато даден полет е Батманоснат?

Няма как да качиш повече хора, отколкото са седалките в самолета, дори да си оня факир от една занимателна задачка за деца, дето успял да сложи 6 кокошки в 5 гнезда. Следователно известно количество хора трябва или да бъдат премаршрутирани или да останат за следващият полет като им се предлага парична или друг вид компенсация. Във повечето случаи компенсацията е доста прилична, а неудобството се изразява в това например да изчакате 2 часа до следващия полет или да ви пренасочат през някое междинно летище и т.н.

Първоначално винаги се търсят доброволци, а ако такива няма компанията просто сервира неприятната новина на избрани пътници, че да, имат си билет, но не, не могат да летят. При доброволното съгласие авиокомпанията ще ви предложи оферта, за която да отстъпите мястото си. Различните авиокомпании имат различни политики. Чувал съм, че при някои дори се стига до пазарене като на битака колко точно евро да ви дадат.  Луфтханза например предлагат сума кеш или по-голяма сума, която да се използва за кредит при бъдещ полет – преценявате си сами. При други компании може да има допълнителен бонус от точки по програмата им за редовни клиенти и т.н., вариации бол.

Ако се стигне до там насилствено да не се качат пътници на самолета размера на компенсацията е фиксиран от ЕС. Това на практика се случва изключително рядко, както казах обикновено доброволци хич не липсват, защото сумата, която получавате е доста прилична спрямо причиненото неудобство.
 

Как да максимизираме шанса да сме от избраните?

На първо време трябва да знаем какъв е шанса даден полет да е ударен от Батман. Тук на помощ има 2 платени инструмента: KVS и ExpertFlyer, които директно могат да покажат дали всички места за даден полет са продадени или има доста свободни. За щастие има и безплатен вариант, който макар и да няма мощта на споменатите платени алтернативи като цяло върши работа. Това е една от услугите предоставени от уебсайта flightstats.com наречена Flight Seat Availability.
 

Flight Seat Availability. flightstats.com

 
Когато се чекирате онлайн в сайта на авиокомпанията – услуга, която надявам се всички ползвате за да сте от първите които си избират подходящо място, метнете едно око на полета си във Flight Seat Availability. В случая да речем утре летя от Амстердам за Мюнхен от 07:10 сутринта с полет LH2313, както е отбелязано и в скрийншота отгоре. Когато натиснете бутончето “Search Flight Availability” излиза целият списък с полети между двете летища, има и колонка seats, която отбелязва колко са свободните места към момента на търсене. Цъкнете на малката стрелкичка вдясно за да видите по-подробна информация.
 
Свободни места

 
Повечето от вас ви интересува колонката Coach, която отбелязва местата в икономичната класа. Виждате Y/9, B/9, M/9 и т.н. Буквичката е класа на резервиране, а цифричката свободните места по този клас. В случая имаме много класове, в които има поне по 9 свободни места, т.е. полета не е разпродаден и шанса за Батман е минимален. Ако обаче цифричката след Y/ е по-малка от 9 значи вече имате потенциал. Интересува ни само Y, защото по този клас са най-скъпите билети и в повечето случаи последни остават непродадени. Ако и тяхното количество се е изчерпило значи може да очакваме пълен самолет и приличен шанс да вземем бонуса. При всички случаи по-голям от шанса българин да се окичи със златен олимпийски медал…уви.

До тук половината работа е свършена – да предположим сме проверили полета си, видяли сме заветното Y/0 и знаем, че Батман ще лети на нашият самолет. Остава другата половина – да накараме авиокомпанията точно на нас да предложи да не летим срещу бонуса, а не на някой друг. В случая трябва да пуснете в ход елементарен чар и възпитано отношение. Просто, когато си оставяте куфара на гишето казвате на служителката, че ако полета е overbook-нат(не и казвайте Батман, че има да премига на парцали) нямате нищо против да летите по-късно. Тя ще отбележи желанието ви в полето за бележки, докато ви издава бордната карта и най-вероятно ще залепи лепенка на куфара ви да не бъде качван на самолета до последният момент. Нищо срамно няма да питате, дори служителката ще ви благодари – самата авиокомпания предпочита работата по премахване на пътници от полета да става предимно тихомълком, без излишни скандали точно преди отвеждането към самолета.

Отивате на гейта на уреченият час за бординг и започвате да се ослушвате дали служителката няма да извика името ви по уредбата. Алтернативно, ако не сте изявили желанието докато си оставяте куфара, може директно да кажете на служителите на самият гейт, че сте доброволец и ако им трябват хора, които да се откажат от мястото си сте на линия.

Еми това е! Дано не създавам грешно впечатление, че едва ли не всеки полет е Батманосан и пари валят от небето. Има легенди за хора, които следят полетите и уж знаят почти винаги кога даден полет ще е пълен, взимат си билети за него и си изкарват приличен допълнителен доход…аз лично не го вярвам. Като цяло с напредването на информационните технологии статистическите масиви, които притежават авиокомпаниите от много много много полети в различни години им позволяват изключително добре да планират колко точно повече места да продадат, така че да не се налага свалянето на пътници и плащането на компенсации.

Често се случва и пътниците със статус първи да получават покана да са доброволци, това още повече намалява шанса на простосмъртните. Но пък от друга страна на мен ми се случи само преди месец при полет от Виена за София и ме е срам да призная, че не си бях приготвил домашното, което описвам тук и ме изпревариха на гишето – никога не подценявайте българи, на които им се сервира далавера на тепсия :). На друг приятел, който пък дори не е в час с процедурата му се случи преди 2 седмици за полет от Амстердам до София да му дадат 400 евро, като неудобството се състоеше в това да лети час по-късно през Букурещ и да кацне 2 часа по-късно в София от планираното. 200 евро на час не са малко заработване, нали?

Та не очаквайте като цяло да имате тази възможност със всеки полет. Но пък не изисква много усилия да сте предварително подготвени – проверка в един уебсайт ден преди полета и 2 любезни думи, когато си оставяте куфара.

Когато ударите джакпота си заслужава.

[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

17 thoughts on “Overbooking или как да изкараме пари, докато летим.

 1. Не знаеш кога да пазиш “професионална тайна”, тъй да се каже, но пък евала за алтруизма да споделиш с широката публика тази като цяло непозната тънкост ;)

  1. хахах, тук нищо кой знае какво скрито няма, по-скоро е от нещата “как не се сетих сам до сега” :)

 2. Аз залагам на “свръхрезервиране” :) Много полезно четиво, както обикновено.

  Ето нещо, на което попаднах преди секунди и се сетих за теб:

  http://oopslist.com/QantasNote.jpg

  :))

  1. Свръхрезервиране се очерта като явен фаворит, ще видим за в бъдеще. Бележката я бях пуснал във фейсбук страницата отдавна, една от вечните класики е…ма ти нали там не вирееш :)

 3. Аз най-често съм виждал overbooking при трансфери, особено ако има закъснения от предишни полети и т.н. Последните за деня полети, примерно петък, също имат навика да се запълват над 100%. В тези случаи компаниите си съобщават офертата – хотел, ваучер и пари.

 4. Хаха точно по темата съвсем прясно инфо … става въпрос за полет до Мелбърн на позната съфорумка.

  “Ти ако знаеш как ме кордисаха в Qatar ми сервираха, че нямало место за мен. Било практика да overbook seats говорим за 14 часа полет.
  След разправии ме сложиха в бизнес класа. Няма време да пиша сега , че излизаме но Голямо пьтуване и глезотия. Алкохол на корем”

 5. Aко ме качат на следващия възможен полет и дадат 400 евро компенсация за неудобството грабвам парите.
  Дето се вика с 400 евро вече до Рио и Буенос Айрес се стига :-)

  1. При нормални обстоятелства бих се съгласил, ама дълъг полет в бизнес или първа класа ми е в to do списъка…а, когато се падне да е на първокласна авиокомпания като Qatar и то на 14 часов полет, просто зарязвам парите като стой та гледай :)

   А между другото май са повечко също…

   1. Сега погледнах , че разликата между бизнес и икономичната класа на Qatar до Мелбърн е около 1500 евро.
    Ще попитам какви компенсации са предложили преди това от авиокомпанията.

 6. Отново чудесни съвети. На мен ми се е случвало само веднъж да съм в Батман самолет и имах късмета на мен да ми предложат замяна. Бях започнал нова работа и отивах на обучение в Дюселдорф с прекачване в Мюнхен. Летях с Луфтханза а билета беше закупен 3-4 седмици по-рано. Още при чекирането ме помолиха да отида на гишето им и там ми казаха, че няма място за мен в самолета и ще ме прехвърлят за следващ полет. Предложиха ми 300 евро ваучери за намаления при следващи полети. Избухнах! Казах им че не ме интересуват компенсации и прехвърляния. Все пак ме чакаха в Дюселдорф и бях новобранец – не ми се искаше работата ми да започва със закъснения било то и по вина на превозвача. От Луфтханза се посуетяха, почудиха и ме качиха в самолета БУКВАЛНО на последното място, което се случи да е първа класа – не е голяма далавера, ама е нещо :) Ако пътувах по личен въпрос и без ангажименти щях да взема парите с голям кеф.

  1. Те са длъжни да отстранят някой, ако ти се разфучиш или ще изхвърлят друг или точно ще те сложат в друга класа :) Освен това може и сумата да е кеш, даже при луфтханза мисля, че предлагат 250 кеш или 350 ваучери или нещо подобно.

 7. На мен май ми е по-голяма грижа как да не съм от отпадналите пътници. За 2 часа няма значение, но ако кажат за следващият ден? За някои дестинации, където сме били дори няма и всеки ден полет и тогава работата става сложна…
  Иначе само веднъж ни се е случвало MAD-GIG, но нали сме двама, преместиха е дин друг човек в бизнес класа, а и странното е, че като че ли всичко се разбра чак в самолета, тогава цяла сутрин не им работеха компютрите на Iberia и чекираха ръчно.

  1. Хахах, е да, и на някой бизнес пътници им пречи…не може да имаш полет до Виена сутрин и да се върнеш вечер и те да ти кажат, че се мести с един ден :) И този тип пътници не ги привлича компенсацията. Но както се случи с мен преди 3 седмици – вместо да кацна в 8 вечерта ми предложиха да кацна в 7 сутринта на следващия ден – приех веднага. Вярно е, че при определени обстоятелства може да не е удобно, но тогава ако се разбучиш достатъчно силно предполагам ще намерят друг, който да свалят насилствено :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *