Лесно ли е да си организираш пътешествие сам? А всъщност, трябва ли да е лесно?

Като Мечо Пух и аз понякога седя и си мисля…а понякога само си седя. Да се надяваме, че случая е от първите, но на ваше място не бих разчитал като се има предвид колко ми ври в главата. Та докато поставям финалните щрихи на един дълъг уикенд в Литва, за който съм крайно амбициран да ми излезе под 100 евро, ми дойде на акъла да понапиша някой нахвърлян ред относно една от най-честите критики, които се отправят към хората, които сами си организират пътуванията – “Аз нямам време да се занимавам с глупости” и “По-добре да се доверя на професионалистите”.
 

И май верно се занимавам с глупости…

Ами как иначе с друга дума да определиш проучването как да се стигне от летище Вилнюс до Клайпеда при кацане в 18.00 максимално евтино и максимално безболезнено? Дано имам късмет и сайта с разписанието на автобусите и влаковете не е само на литовски, не че иначе е проблем  – google translate е полиглот. За още по-голям късмет пък може да има директен автобус. Отнема около 4 часа, хммм. Транспорта от летището често е надценен(справка повечето паланки, до които летят Ryanair), дали пък ако мина през града няма да ми е по-евтино?

И въобще, какво търся в Клайпеда? Едва ли някой извън Литва е чувал името на града, какво има там и защо толкова бързам да хващам четири часов автобус след като кацна вечер, вместо да се разходя лежерно из Вилнюс, град който сигурно има нещо интересно след като поне сме му чували името. Ахааа, Клайпеда е изходна точка за една пясъчна брегова ивица дълга 50 км. Ми ОК, ама дали времето в началото на септември става за плажни изживявания?

А защо все пак не отида там след като се наспя вечерта? Аха, хотела там е евтин…а защо е евтин? Защото след експлоатиране на Радисънската промоция, за която писах нощувка в Клайпеда ми излиза към 7 евро, спрямо Вилнюс където приличните хостели почват от 15-ина. После пък трябва да се търси нощувка в Нида, най-вероятно при някоя бабка хазяйка, вече знаете да не питате какво е Нида. Накрая и 2 нощувки в Каунас, които са най-евтини и ми излизат около 4 евро на вечер пак заради промоцията на Радисън. А дали може да се стигне лесно от Клайпеда до Каунас?

4500 точки = 4.5 евро

4 дена ще изкарам с раничка само, куфар не ми трябва. Но ще има 100км каране на колело, дали е удачно да мъкна лаптопа на гръб? Ако взема само портативните интернет устройства няма да мога да си пиша пътеписите и да качвам своевременно снимките, дали не е прекалено голяма жертва?

И т.н., и т.н., и т.н. Това е сравнително малък процент от въпросите, които риторично си задавам и си отговарям сам лека полека след изнурително ровене в нета, при не особено щедро количество информация налично за леко нетрадиционна туристическа база като Литва. Процеса е рекурсивен, т.е. възможно е даден отговор да наложи повторно задаване на въпроси, които сме си мислили че сме отметнали.

Е, не се ли занимавам с глупости, кажете ми?
 

Остави го на професионалистите

Кое се е появило първо, туристът или туристическата агенция с екскурзовод? Вечният въпрос за кокошката и яйцето в случая има по-тривиален отговор, но все пак нас ни интересува, че от появата на първото до появата на второто разликата е минимална. Ако искате да посетите дадено място без проблеми можете да намерите хора, които за съответното заплащане ще ви помогнат.

Хора, които знаят наизуст разписанието на автобусите между Вилнюс, Каунас и Клайпеда, както вие знаете че като видите четири автобуса 94 един след друг най-вероятно са играли белот в депото(ако са три са играли 3-5-8, два – сантасе, а ако по случайност е само един сигурно си е редил пасианс). Хора, които знаят какво обикновено е времето през определен период на годината без да се допитват до онези сайтове с прогнози, които ползваме вместо просто да погледнем през прозореца. Хора, които са наясно кой хотел е на добра локация и кой е позициониран в литовското Филиповци. Хора, които са наясно със всички дребни детайли и няма да позволят каруцата да се обърне от малко камъче тип “ти хубаво искаш да си върнеш колелото в осем вечерта, ама ние работим до пет”. И генерално хора, които са тренирани с години да отговарят на едни и същи елементарни въпроси на клети туристи, до степен че са се превърнали в полуботове и всичко за тях е рутина.

Агенции в Литва

Тези хора, естествено, взимат пари за услугите си. В което в крайна сметка няма нищо лошо, всичко зависи от това колко човек си цени времето. Да, сигурно няма да предложат оптималното изкарване или оптималният хотел, но времето прекарано в ръчкане на сайтове на литовски автогари сигурно е време, което лирическите герои може да оползотворим в пълноценен труд, който да донесе повече пари отколкото заплащането на екскурзовода.

Спестяваш си ровенето, спестяваш си времето, в крайна сметка може да се окаже че спестяваш и пари.

Е тогава за какво да се блъскаш като гламав, наистина?
 

Много съм объркан и не знам какво искам

Сигурно такова впечатление създавам. Все пак през цялото съществуване на блога съм твърд привърженик на самостоятелното организиране, сега изглежда че въртя палачинката на 180 градуса. Спокойно – Земята все още се върти в посока…абе в тази която си се върти по принцип, български футбол е все още оксиморон, а за всичките ни лични проблеми продължават да са виновни само и единствено Костов, Бойко и Станишев.

Противоречие всъщност няма. И двете отбелязани гледни точки в подкрепа на организираните пътешествия звучат логично и разумно. В крайна сметка всичко опира до един единствен фундаментален въпрос – колко всъщност ви пука? Колко ви пука да се натъпчете набързо с джънк фуд от Макдоналдс, спрямо двучасов гърч над печката за да приготвите любимата семейна рецепта?

В единия случай получавате нещо подобно на храна, не правено с цел да се хареса на максимално много хора, а да се избегне нехаресването от максимално много хора. Приготвено набързо, не защото сте много гладни и не можете да изчакате три минути, а за да може максимално бързо да си тръгнете и да дойде следващият след вас. Така е и със пътуванията – ако искате наготово получавате съвкупност от стандартни забележителности, без значение дали ще са ви по вкуса, като най-вероятно няма да имате нищо против тях.

От друга страна като си планирате сам оставяте пътуването да покъкри в главата ви, същият глагол къкри за който в макдоналдс не са чували, защото къкрене = загуба на време = загуба на доход. Добавяте точно толкова солчица на манджата, колкото вие искате, можете и 1 кило да изсипете – това е ВАШАТА си гозба и ще си я приготвите така както ВИЕ искате. Отнема време, но и крайният резултат си заслужава.

Едните се фокусират на максимални доходи и не знаят какво е домашно ястие. Манджите на баба ви се фокусират на максимално качество и не знаят какво са бланширани картофи за пържене и картофено нишесте в лютеницата. Дано не прекалявам с метафорите.

В единия случай получавате старият град на Вилнюс, или поне така предполагам, най-коментираната забележителност в страната е. Сигурно не е зле, но като цяло е достатъчно да си бил в 2-3 стари града на Европа за да са ти еднакви всичките – било то в Краков, Стокхолм или Вилнюс – лично мнение. Не помага и факта, че самият аз живея в кажи речи стар град в Холандия със църквите и катедралите, както си му е реда.
 

Vilnius old town by jo.sau, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.0 Generic License  by  jo.sau

 
В другия случай получавате крайбрежна ивица обект на Юнеско. И плажове съм виждал, а пък пясъчни дюни по Северно Море с лопата да ги ринеш…дори в буквален смисъл. Но някак това е изживяването, което ме привлича. Много бъхтане с автобус ще е, последвано от каране на колело няколко часа и после целият процес наобратно. И всичко това, ако Минчо Празников ми съдейства. Сигурен съм, че няма нормална агенция и нормален тур гайд, който да ми предложи точно така да си прекарам 3 от 4-те дена в Литва.
 

Curonian Spit by Expectmohr, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License  by  Expectmohr

 
И след като няма кой да ми го предложи на готово ще се наложи да ръчкам сам. Което пък всъщност ми е доста приятно, защото ми е хоби, а човек като има хоби влага неестествено старание в него и не използва готовите сурогатни решения. Няма да видите човек с хоби фотография, който да снима само и единствено с мобилния си телефон. Няма да срещнете човек с хоби вкусна храна, чиято любима вечеря да са замразените пици на Д-р. Йоткер.

За сметка на това ще срещнете тонове хора, които уж обичат да пътуват, а не са си подали носа извън агенция или екскурзовод, защото “не им се занимава с глупости” или защото “оставят нещата на професионалистите”. Парадокс.

В заключение, може да ви е интересно – оказа се, че имам директен автобус от летището до Клайпеда, който тръгва малко след кацането, спира на 200м от хотела ми и е на добра цена. Хотела ми предлага колела под наем и сигурно няма да е проблем да го върна и вечер.  Понякога като вложиш достатъчно старание е учудващо как парченцата от пъзела се напасват сами с оня приятен звук “щрак”. Планирането за Литва почти приключи, в движение е планирането за Санкт Петербург и няма да ви разправям каква забава е с визата, ако решиш да смениш 2 хотела за седмица…

Да, не винаги е лесно. Но ако е лесно, в повечето случаи означава че не сте опитали достатъчно и резултатите са далеч от оптимални. Аз поне за себе си знам, че като си обновявам CV-то и в графата “Хоби и Интереси” пише “Пътувания” ще има второ нещо вярно в това CV след рождената ми дата. Което си е май двойно повече, отколкото при повечето хора.

[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

26 thoughts on “Лесно ли е да си организираш пътешествие сам? А всъщност, трябва ли да е лесно?

 1. Интересни са ти размишленията дали да си организираш сам пътуване или да се възползваш наготово, но има и други причини да се избират туроператорите :)приятно пътуване :)

  1. Както и много други, поради които да не се ползват :) Далеч съм от идеята да съм изчерпателен с един пост, още повече написан при леко прегряване :)

   1. имах в предвид, че ако си жена и решиш да пътуваш сама е далеч по-безопасно да си с група :) да не говорим, че ако си наполовина неориентирана като мен….е сещаш се:)

    1. Неориентирането е допълнителен бонус, може да използваш методите на Дърк Джентли(един от детективите в поредица от книги на Дъглас Адамс), който просто решава да следи някакви абсолютно случайни хора. Никога не пристига там където е тръгнал, но винаги там където трябва :)

    2. Ще останеш изненадана , че повечето хора които пътешестват сами са … жени.
     По-рядко ще срещнеш самотен мъж. Парадокс !
     В Европа е пълно с пътуващи сами австралийки , новозеландки , японки , американки , канадки и какви ли не … много от тях пътуват по 5-6 месеца на няколко континента.

 2. Готин пост, ако и да звучи малко фрустрирано…все едно някой наистина ти е казал, че се занимаваш основно с глупости и има по-важни работи в живота (без, естествено, да уточнява какви).
  Ти правиш това, което ти харесва и за теб ‘ровенето’ не е загуба на време както например за много хора клечането над някой вир с надежда да хванат риба е удоволствие. Планирането, за хора които обичат пътешествията е точно част от тръпката. Едва ли ще можеш да промениш мирогледа на тези, които не го разбират.

  1. Хайде да видим дали не мога да им променя мирогледа :-) иначе правилно си хванала нюансите :-)

   1. Ха, схващам аз, малко ли съм чувала за себе си, че не съм като другите, които се занимават с по-важни работи и са си взели хляба в ръцете пък аз все се мотая.
    Trip advisor forum не е ли всъщност the best of both worlds? Изисква си малко ровене, но като цяло има въпроси от типа: как да стигна от летището до гарата или къде е най-вкусната шкембе чорба и хората отговарят, а информацията ми се струва достоверна, особено когато е от destination specialists.
    P.S. Отдавна се каня да те питам…НПМГ?

    1. Като цяло е така, но с малко условности,,,,

     1. Много от форумите не са много активни, нямат си експерти и т.н.
     2. В доста от случаите експертите са гайдове, които лееееко накланят везните към техите си услуги. Крещящ пример е Исландия, където има един човек който я знае цялата наизуст, буквално до най-дребният детайл…но от него никога няма да чуеш колко лесно е сам да си видиш северното сияние. Вместо това ще пусне линк към фейсбук албум където да му видиш името и контактите и да го наемеш него…

     С две думи и аз ползвам трип адвайзър основно, но гледам да си имам едно на ум.

     НПМГ, да, защо? :-)

     1. Е, то никой и нищо не е съвършен като източник и това май е част от тръпката. Просто споменавам trip advisor форумите тъй като може да е полезно за самоорганизиращи се пътешественици като алтернатива.
      НПМГ: защото и аз :) ще излезе вярно това за магаретата които се надушват и през девет баира или държави в този случай (да не се обидиш нещо, виждам че имаш чувство за хумор)

      1. то това за краставите магарета май аз го бях споменавал наскоро…но пак ми е странно как ме надуши, сигурно не е сложно, както и да е :)

 3. Спокойно, аз съм бил в Клайпеда :) И във Вилнюс съм бил – да те разочаровам, нямат си “Филиповци” там.
  Фактът, че автобусът тръгва от летището малко след кацането на самальота и отива право в Клайпеда ще да означава, че в Литва работят мислещи хора, които са се погрижили да обслужат добре другите мислещи хора, които ги посещават и си избират точно тоя маршрут, който на теб ти се вижда смахнат. И накрая ще се окаже, че около плажната ивица е задръстено от велосипедисти :) Случайност? Едва ли.
  В България автобусът щеше да тръгва пет минути преди да кацне самолетът. Случайност? Едва ли. И бакшишите деца хранят.

  Иначе в нашето семейство любимата фамилна рецепта е пържени яйца на очи :)) Шегичка. Всъщност е пемпек. А ти “пътувания” в CV-то си го сложи в графа “мании” :)

  1. В България… В България автобус няма да има. В Хърватска автобусът тръгва час преди да кацне самолета. Защото високите цени на такситата там са национална политика :)

   Jair, както винаги, чудесна статия!

   1. Всъщност права си. Между Пловдив и летище Пловдив, което е на 11 километра от града, няма автобус. Йе**м ти га и летища, както се казва на развален хърватски :)

  2. Е, естествено малко съм хиперболизирал…клайпеда съвсем не е последна дупка на кавала както може би звуча, а велосипедисти със сигурност ще има :-) няма нищо лошо в добре приготвени пресни яйца на очи иначе :-)

   1. Да те питам нещо – имаш ли си ритуали при пътуванията? Аз например имам няколко – на летището в София от безмитния магазин си купувам торба с мини “Twix”-чета и ги дъвча по време на полета, от всяка държава си нося националния флаг и някоя хубава тениска с щампа, задължително си купувам литър мляко от супермаркета и го изгълтвам, а ако в града, където съм, има река и корабчета – качвам се :) При теб как е?

    1. Местна бира задължително :-)

     Иначе тениски си купувам също, не винаги но в последните години се мотая основно със сувенирни тениски навсякъде. Събирам си освен това билетчета от градски транспорт – най-евтиният и автентичен сувенир.

     1. Местната бира е задължителна! Обичам и да си пазя кутийките за спомен, ама с тези малоумни рестрикции за течности в ръчния багаж е доста трудно, ако си с една чанта и нискотарифен превозвач. Като сме с кола е друго – пълни се половината багажник с бири и то все различни марки. Понякога на границите е весело :)))

      Иначе билетчета (и монетите също) са задължителен сувенир и при мен :)

     2. Хехе точно винаги опитвам местна бира дори на места дето самите местни не я пият ;-) – Хърватска например.
      Винаги си купувам сувенирни тениски които после си нося … някой път стоят нови с години.

 4. Я кажи как стои въпроса с руската виза по отношение на самостоятелните пътувания. Доколкото си спомням, искаха някакъв местен туроператор да е въвлечен в цялата екскурзия, за да ти издадат безпроблемно визата.

  Иначе сравнението с Макдоналдс кефи максимално! Съвсем на място :)

  1. Повечето читави хотели, като например радисън взет на безценица :) ще дадат покана за визата – няма нужда да се намесват туроператори. Малко е проблемно, ако сменяш два хотела – тогава ще трябват покани и от двата за периода, в който си отседнал. А иначе ако си платиш съответната комисионна има хотели и агенции, които ще издадат покана дори без да имаш резервация никъде – този метод ми е екстра харч и ми е малко противоестествен :)

   1. На мен пък хотелите (особено пък читавите :)) са ми противоестествени :)) Смятам да ходя при познати, в краен случай на частна квартира някъде. При този вариант каква е процедурата, знаеш ли? Мога ли да платя на някоя родна агенция, която да ми направи фиктивна резервация в някой местен хотел, на базата на което да ми издадат визата, пък после да отменя резервацията и да си правя каквото си искам с нощувките и плановете? Правил съм я тази схема веднъж за една друга държава и мина успешно, ама дали върви и с рашките, хм…

     1. Супер! Мерси за инфото! :)

      п.п. *** за визите и всички малоумни административни пречки за свободното придвижване по земното кълбо!!!

    1. Дано не прозчучи като реклама ,но има една агенция Aerotour сдето е експерт по всичко свързано с Русия и Китай. Те ще ти извадят виза без проблем и може да ходиш където си искаш , защото представи си ако хванеш Транссибисрксата железни и искаш да слизаш по пътя каква организация и резервации ще ти искат в посолството ;-)
     Ето линк :
     http://www.aerotourmm.com/%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B0/%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F/3/

 5. Определено е яко да си организираш сам пътуването! И да определено не е лесно, но пък то в това му е чара и удоволствието:) Да си кажа и аз в началото бях малко скептична… или по-скоро страхлива, да отидеш някъде в чужда държава, без да знаеш езика, ами ако нещо стане, ако се изгубиш, ако… Но една близка приятелка ми даде добър пример и първия път ми помогна със самостоятелното организиране на екскурзия :) Беше забавно и като видях, че не боли и нищо страшно не се случи организирах още две екскурзии за мен и мъжа ми. Но първата си е първа и винаги ще я помня – това беше най-вълнуващото нещо!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *