ITA Software – продължение. Как да закупим самолетен билет.

Всеки, който използва редовно ITA Software(а такива се надявам да сте всички вие след подробните ми указания във ITA Software – машината за търсене на самолетни билети. Въведение) рано или късно се сблъсква със следният проблем – намира си идеалният билет там, но не знае как и откъде да го купи. В общият случай всичко е елементарно – същият билет ще ви го изкара всеки от по-големите сайтове за купуване на самолетни билети или пък сайта на авиокомпанията, като е необходимо само да дублирате изходните летища и датите. Въпросът е какво се случва, когато ITA намира едно, а пък по сайтовете хич не излиза същото или излиза съвсем друго. Нека разгледаме един такъв частен случай.
 

Амстердам – София – Амстердам 23.07-13.08

Всеки знае, че понятията евтин самолетен билет и лято са несъвместими. Общо взето това са месеците през годината, при които авиокомпаниите оперират в режим “ден година храни” и са като новогодишен таксиджия, който жизнерадостно ви сурвака с добавена нула към сумата на апарата. Всяко спестено евро за клиента тук е от значение. Ето какво изскочи във ITA на горепосочените дати. Далеч съм от мисълта, че конкретният полет е идеален, ползваме го само като пример.

ITA Software - резултат

Чудесно, цената макар и кръвопийска ни устройва за полет в средата на лятото, който е само след седмица.  Решаваме да го резервираме и преглеждаме двата най-големи уебсайта за купуване на самолетни билети expedia.com и orbitz.com, както и kayak.com, който търси едновременно на доста места. Въвеждаме начална точка AMS, крайна SOF, въвеждаме датите и затаяваме дъх.

Резултатите обаче са обезсърчаващи, нашият мечтан билет не излиза във нито един от трите сайта, а най-евтиното което предлагат е със около стотина евро отгоре.

Expedia - няма го нашият билет

 
Kayak - няма го нашият билет

 
Orbitz - няма го нашият билет

 

Как да процедираме?

Защо се получават разминаванията? Споменах и преди, че търсенето в огромните бази данни, в които се зареждат тарифите на самолетните билети е времеемко. Ако сте обърнали внимание винаги, когато предприемете търсене минават няколко секунди преди да се покажат резултатите. Това време, използвано от сайтовете да ви покажат и някоя рекламка, е всъщност процесорно време необходимо на сървъра им да разрови в базата данни. Понеже не е рентабилно за всяко търсене да се отделят да речем 3 минути сървърно време за дълбоко ровичкане на наистина всички варианти, сайтовете добавят разни алгоритми, които да опростяват търсенето и да могат в за сравнително кратко време и сървърни ресурси да дадат адекватен резултат. Това е и причината понякога да има разминаване между различните сайтове, след като алгоритмите им са орязване са различни, това е и причината нашият самолетен билет на първо време да липсва.

Какво ни остава? Остава ни да бръкнем на дълбоко в базата данни и да конкретизираме търсенето си така, че ценните секунди сървърно време да са достатъчни на сайта да изрови нашият билет. За целта отиваме на опцията “Multiple destinations” или “Multi-city”, където ще обясним на сайта бавно бавно като на първолак какво точно искаме от него. Това означава да въведем точно летищата на прекачване и часовете на полетите, така както са намерени от ITA.

Полет номер 1:

Amsterdam (AMS) to Milan (LIN) – Mon, Jul 23
Alitalia 113 Dep: 8:15PM Arr: 9:50PM

Въвеждаме AMS и LIN като летища в orbitz.com в поленцето Flight 1. Въвеждаме датата, въвеждаме и часа 8pm. За часа гледате да сте ориентировъчно около исканото, не можем в orbitz да дадем 8:15, за това даваме 8pm. Между другото като цяло препоръчвам orbitz.com ако искате да резервирате упорити билети, които не излизат никъде другаде освен в ITA. По простата причина, че orbitz е построен на технологията на ITA. Та така, въведеното от нас изглежда по следният начин:

 

Orbitz - полет номер 1

Лека полека с целеустременост и упоритост попълваме и останалите 3 полета. Забелязваме, че в Милано прекачването е между две от летищата на града – Linate(LIN) и Malpensa(MXP). Най-вероятно точно тази чудатост е препънала търсачките първоначално. Забелязваме, че и четирите полета са с Alitalia, за това цъкаме отметката “narrow the search to my preferred airlines” и избираме Alitalia от списъка. Така допълнително конкретизираме търсенето, така че не харчим ценно процесорно време да се проверяват полети на Луфтханза да речем. След като въведем всички полети екрана трябва да изглежда ето така:

Orbitz - всички полети

Натискаме бутончето Search Flights и магия, абсолютно същият сайт, който лекомислено пропусна най-ниската цена първият път сега я изкарва и грейва на екрана му. Доста трябваше да му бръкнем в джигера, сиреч базата данни, но резултатът е налице.

Orbitz - успех!!!

С малко повече упоритост и методични действия успяхме да спестим 100-ина евро. Честито! Пак държа да отбележа, че това е само пример. В случая има преход между двете летища на Милано, който отнема доста време, както и доста пари, може да се получи така, че в крайна сметка спестяванията не са рентабилни. Примера е само и единствено да илюстрира най-добрият начин за издълбаване на базата данни на точно това, което ни е необходимо.
 

Друга алтернатива за резервиране на билет от ITA

Ако по някаква причина не ви се занимава с горният механизъм и ви се плащат излишни 20-ина евро, можете да се допитате до личният си компетентен агент. Нахрането го със следната информация от ITA.

ITA - информация за агенти

Най-отдолу в тарифата има едно поленце с напълно неразбираем код.

Fare construction (can be useful to travel agents)
AMS AZ X/MIL AZ SOF 59.91NABEU6 AZ X/MIL AZ AMS 27.46XSPEU6 NUC 87.37 END ROE 0.801126 XT 12.93CJ 15.19RN 2.00VV 9.00HB 1.16MJ 3.62VT 12.00BG 164.00YQ

Неразбираем за нас, но това е езика на агентите. Те така си говорят и докато си пият кафето. Бъзикам се естествено. Всеки агент би трябвало от тази информация да успее да репликира същият билет на същата цена. Ако не успее, значи трябва да го смените.

Ако пак не можем да намерим билета?

Случват се и такива неща. ITA понякога комбинира билети, които правилата на тарифата не и позволяват или пък намира свободни места там, където отдавна са изчерпани. Остава ни само да въздъхнем и да се примирим. За съжаление ITA не е това, което беше. От момента, в който бяха закупени от google, дълбочината на търсене налична за простосмъртни потребители като нас прогресивно намалява. Това е и една от причините да не пиша опциите за по-напреднали – скоро може да няма въобще такива опции. Но все още си остава най-мощният инструмент, със всичките си плюсове и минуси.
 

Вместо заключение

Пак повтарям – търсенето на билети е тегав и времеемък процес, който отделните сайтове се опитват да опростят и отвреме навреме определени оферти изпадат между ситото им. Сляпото доверие в конкретен сайт бил той ITA, expedia, kayak, orbitz или skyscanner ще ви донесе само загуби в дългосрочен план. Същото важи и за офлайн агентите, няма гаранция че даден агент ще ви свърши идеалната работа, просто понятието най-евтин самолетен билет, когато става въпрос за традиционни авиокомпании не съществува.

Най-добре да се проверяват всички източници – не е много потребителски любезно, но пък е задължителна част, ако искате да овладеете магията на самолетният билет. Задължителна част и ако искате да минете на следващото ниво, където разни хора се занимават с fuel dumping и постигат цени, от които могат да ви потекат лигите…

Но за това друг път.

[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

20 thoughts on “ITA Software – продължение. Как да закупим самолетен билет.

 1. Никога не съм успявал да намеря билета на цената която ми излиза в ITA. Черпя каса студена Каменица човека който успее да намери следният билет, не само като цена, но изобщо някъде:)
  Brussels (BRU) to Nice (NCE) – Sat, Jul 21
  Brussels Airlines Brussels Airlines 3619 Dep: 12:05PM Arr: 1:55PM 1h 50m Airbus A319 Economy (K)
  Nice (NCE) to Brussels (BRU) – Sun, Jul 29
  Brussels Airlines Brussels Airlines 3622 Dep: 4:10PM Arr: 5:50PM 1h 40m Airbus A320 Economy (K)
  Cost per passenger (including taxes & fees) ?99.02
  Total cost for 2 passengers ?198.04

  1. Определено от бъгавите моменти. Орбитз го изкарват цена, но като стигнат да проверят availability удрят греда, просто защото такова няма. flightstats докладва, че по всичките класове има 0 свободни места. С две думи може и последен модел Мерцедес да предложиш :)

  2. Долу горе подобен пример съм дал с един полет във форума на Bgspotters SOF-BKK / HKG-OTP с Qatar.
   Наистина понякога се получават бъгове и ITA може да ви подведе.

 2. Здрасти,
  Супер ми е интересен блога ти.Чел съм почти всичко.Продължавай все така.И имам едно питане; Защо никъде не споменаваш Amadaeus.net,лошо мнение ли имаш за тях,кофти ли ги намираш.Сподели нещо за тях,ако можеш,ще ми е интересно да чуя какво мислиш.
  М.Д.Аз съм ги ползвал един път и бях супер доволен

  1. Здрасти и мерси :)

   Не ги споменавам по същата причина, поради която не съм споменал и други хиляди сайтове за резервиране на билети, които най-вероятно си работят безпроблемно :) Конкретно с amadeus.net не съм резервирал, нямам и опит с тях.

 3. Ами ,пробвай някой път с него.Според мен доооста превъзхожда всички останали,затова го ми стана любопитно,но ти си много по-напред с материала от мен и сам ще прецениш.:)
  BTW.През него за следващия месец си взех SOF-AMS-MAN-CDG-SOF за около 140 евро

  1. Гледам, че минава към kayak търсенето, а kayak съм го споменавал доста :) Като цяло няма идеално решение, нещо което съм го писал доста пъти – в един случай даден сайт може да изкара една цена, която в друг да не излиза и обратното. Но kayak наистина е добър агрегатор, както и skyscanner.

 4. Ако искам да летя с дадена компания по даден маршрут в двете посоки, предлага ли се вариант, при който полета обратно ще е от град, различен от града на пристигане? Пример София-Брюксел-София да стане София-Брюксел, Амстердам-София.

  1. Нямаш проблеми, почти всички класове билети позволяват подобна конструкция. В търсачките трябва да намериш опциите за advanced, multi city и т.н., там може да си комбинираш отсечките както намериш за добре. В повечето случаи цената е същата, а в някои определени случаи дори може да спестиш доста пари така :)

 5. Отново ценна информация. Чудех се защо се получават такива бъгове, а то било защото търсенето е ограничено по време. Дори ми се е случало еднакво търсене в един сайта да вади различни резултати например след 5 минути и след още 5 да върне първите. Едвали някой е променял цени по никое време, все си мисля, че просто определен сайт/сървър е бил временно претоварен и е бил пропуснат от търсачката в даден момент.
  Друго, което ми се е случвало, например билета ми IST-DBX-SYD през никоя търсачка не излизаше, само от emirates.com, добре е да се проверява винаги и сайта на авиокомпанията за всеки случай.

 6. Едно голямо браво за блога, човече! Уникален е! Имам един въпрос. Търсейки определени полети (например София-Банкок отиване и Пукет-София връщане), ITA ми дава най-евтина цена с Катарците, с прекачване в Доха естествено. През сайта на авиокомпанията им обаче, въвеждайки тези два полета, цената е с 250 лева по-висока от тази в ITA. Последвах съвета ти и въведох в сайта им 4 полета (СФ-Доха, Доха-Банкок, Пукет-Доха и Доха-СФ) вместо 2 и воала-цената съвпадна с тази от ITA. Въпросът ми е: ако си купя билета по този начин, дали от авиокомпанията няма да ми направят проблем? Все пак “ги ощетявам” с 250 лева. И дали при чекиране ще ме чекират до крайна дестинация (полетите ще са на един билет)? Предварително благодаря за отговора!

  1. Никакъв проблем, въпреки че си въвел 4 отсечки, пак ще бъде издаден един билет. И не ги ощетяваш, това просто е несъвършенство в търсачката им, която трудно изкарва всички комбинации. Само внимавай, че катарците изискват на чекин кредитната карта, с която е купен билета, ако купуваш директно от техния сайт. Ако няма да е в теб по-добре да купиш от някой от другите сайтове, които ще продадат билета на същата цена :)

 7. Благодаря за отговора! За кредитната/дебитната карта знам, на сайта им го пише ако човек си направи труда да прочете :-) Предполагам, че при чек-ин пак ще чекират мен и багажа ми до Банкок, въпреки, че това всъщност ще е втора отсечка по билета. Дали съм прав, или багажа ми ще остане в Доха, откъдето всъщност не мога да си го взема и чекирам пак, тъй като нямам виза? Май много почвам да се филмирам :-)

  1. Не не, билета ти пак ще си е София – Банкок и Пукет – София, иначе може да си сигурен, че нямаше да бъде на тая цена. Не се притеснявай :) Пробвай ако искаш същия билет в expedia.com или orbitz.com дали ще излезе от воле с търсене София – Банкок и Пукет – София.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *