Ryanair – Инструкции за резервация

Ирландците от Ryanair са авиокомпания, към която повечето изпитват силни чувства. Някой ги мразят заради шефа им, заради подмолните им тактики, заради високите им допълнителни такси. Други пък ги обичат заради ниските цени и ефективните операции. При наличието на толкова емоционални “за” и “против” най-нормалното нещо е създаването на преекспонирани и не съвсем точни елементи, които пращат драгия независим читател, който просто търси обективно мнение някъде в джаза. Всичко това може да се резюмира във следното забавно видео, което сигурно сте срещали:

httpv://www.youtube.com/watch?v=HPyl2tOaKxM

Темата Ryanair е много обширна, писах вече веднъж за харизматичното им CEO Майкъл О’Лиъри. Днес основната задача ще е да не се окажем в ролята на трите заблудени лелки от клипчето и да резервираме билет с Ryanair точно на тази цена, на която е обявен. Задачата може да изглежда трудна – над 20% от приходите на авиокомпанията са от т.нар. допълнителни услуги, т.е. от шарани.  Всъщност е по-лесно отколкото си мислите, макар и да има 1-2 злостни капана по пътя.
 

Как да започнем?

Много е важно за начало да влезнем в Ryanair настроение. Това означава няколко неща:

 1. отхвърляме всички земни грижи
 2. слагаме усмивка на лицето макар и изкуствена
 3. гледаме в радиус една ръка да имаме налична бутилка ракия
 4. и най-важното – пускаме си следната песничка:

httpv://www.youtube.com/watch?v=ErPkMMcGzH8

Моля ви, не подценявайте последното – никакви отрицателни емоции нямат място в следващите 5-10 минути, силно вероятно е ако имате такива наченки те да се мултиплицират, да се изнервите и в крайна сметка резултата да не е този, който очаквате. Докато слушате песничката е позволено да си потанцувате с глава. Отпийте една глътка ракийка за кураж.

www.ryanair.com

Отваряте сайта и се абстрахирате от цветовата гама. Примера ми е двупосочен полет от Айндховен до Лондон-Станстед между 5-и и 10-и Юли. Полет, който ще се опитам да резервирам на най-ниската в момента налична цена от 24 евро двупосочно. Умишлено не ползвах полети от Пловдив, защото малко от капанчетата поставени от Раянеър лиспват там.

И така, след като сме преборили малоумната им анти-бот защита, харесали сме си дати и полети най-отдолу се появява една сумичка – това е цената, към която се стремим накрая.

Крайната цена, към която се стремим

Смело и решително натискаме “Select and Continue”.
 

Допълнителни екстри – започва се.

Основният урок тук е да свикнем с думата “No”. Каквото и да ви предлагат просто натискайте “No”. “No” на Priority Boarding за загрявка. Тук обаче идва най-тежкият момент със застраховката. Изключително подло Раянеър пропускат да отбележат, че застраховката не е задължителна въобще. Вариантите, които ви предлагат са да вземете тяхната застраховка или “If you are already insured you can select Don’t Cover Me in the drop down box”(Ако вече сте застраховани изберете Не Ме Застраховайте от падащото меню). Варианта не сме застраховани и не искаме да се застраховаме не влиза в техният мироглед.

Досадната застраховка

Просто не им обръщайте внимание и изберете “Don’t Cover Me” от падащото меню, което пък е подредено по азбучен ред по държави, само въпросната опция, която ни интересува е навряна ни в клин, ни в ръкав между Латвия и Литва. Мамини ирландски убавци.

Продължаваме нататък – пропускаме кутийката за запазено място, да си запазваш място в самолет на Ryanair е като да си запазваш място във влака за Перник.  Следва “No” на потвърждението по смс и “None” и на любезното им предложение да си купим куфар от тях. Помнете, тук сте само за самолетен билет и нищо друго, ако ви трябва куфар за ръчен багаж направете си отделно проучване на спокойствие. Пред “Important – Please check box to continue” вече склоняваме да цъкнем да се съгласим с условията им. Спокойно, безплатно е. Натискаме “Continue”.

Следва обаче нова атака от застраховката, която е като Брус Уилис – няма изтребване. Без да разбирам много от психология на цветовете ми е доста смешно как бутона “Yes, please add cover to my booking”(Да, добави застраховка към резервацията) е във ярко зелено като светофар, един вид верният път е от тук. Ние обаче не се връзваме на толкова евтини номера, невъзмутимо кликаме бледото сиво “No, Thanks, I will take the risk.”(Не, благодаря, ще си поема риска).

Мри, бе.

Сипете си още една ракийка, половината работа е свършена.
 

На финалната права

На следващият екран излиза предложение за кола под наем от Hertz, скролвате чак до долу и натискате “No Thanks”. Пак напомням, ако ви трябва кола под наем, запазете си я отделно.

Вече сме на финалният екран. Въвеждаме си данните за контакт. Ако има проблеми с полета е добре да сте си дали истинският телефон, за да могат да ви се обадят. Стигаме до метод за плащане. Всичките изброени в падащото меню ще ви докарат допълнителни 6 евро на човек на отсечка със две изключения, които са безплатни – Ryanair Cash Passport и Mastercard Prepaid.

Методи за плащане

Ryanair Cash Passport е тяхната брандирана дебитна карта. Промотират я като метод, с който не плащате такса за резервация, но повярвайте ми условията и таксите по издаване на картата са такова дърво, че е несравнимо по-добре да си платите шесте евро на отсечка. За съжаление този метод на плащане лека полека го разпространяват като тумор из цяла Европа, и където е налична тази карта спират безплатното плащане с другата, несравнимо по-добра опция MasterCard Prepaid. Към момента на писане на статията Cash Passport е наличен във Великобритания, Италия, Ирландия, Германия и Испания. Т.е. ако полета ви започва от тези държави нямате вариант освен да преглътнете шесте евро.

MasterCard Prepaid е другата, несравнимо по-приятна и препоръчителна опция за плащане. Не ми е известно български банки да издават картата, но не се страхувайте, има 2 чужди институции, които работят с България. Първата е Moneybookers или по новому Skrill. Те са добре познати на хората, които цъкат онлайн покер или спортни залагания – имат български банкови сметки и в Евро и в Лева. Препоръчвам сметката да е в Евро за да си спестите курса по превалутиране на Moneybookers, който не е от най-клиентско ориентираните. Правите превод в българската банка, след няколко дни парите ви са налични по сметката в Moneybookers – лесно е и безболезнено. Издаването на дебитната MasterCard Prepaid струва 10 евро на година, т.е. избива се общо взето с един двупосочен полет на Ryanair. Това е методът, който ползвам аз, който работи безпроблемно с Ryanair и който препоръчвам.

Другата опция за MasterCard Prepaid e Neteller. На теория са нещо като Moneybookers – т.е. онлайн система за разплащане. При тях допълнителна екстра е, че дори я няма годишната такса от 10 евро. За съжаление тук повече не мога да ви кажа, защото нямам директен опит с компанията. Но са от гигантите в областта, така че можете да им се доверите…надявам се.

Попълвате всички необходими поленца, мятате едно оче на цената вдясно дали е все още тази, която е от първата картинка, молите се на всичките налични богове(просто за всеки случай, ако вашият не е истинският) и натискате “Purchase Now”. След секунди трябва да имате потвърждение. Ударете още една ракийка за добре свършената работа. Не беше трудно, нали?
 

Малки трикове

 • Внимавайте с двупосочните полети. Ако между държавите, в които летите валутите са различни винаги проверявайте, кое ви е по-рентабилно. Например, ако избера Лондон-Пловдив-Лондон двупосочен, отсечката Лондон-Пловдив ми излиза 88.30 паунда – посочената цена винаги е във валутата на изходното летище. Ако избера обаче само Пловдив-Лондон цената е 91.23 евро, което e кажи речи 17 евро по-малко – сумата никак не е за пренебрегване. Това работи и за спестяването на административната такса – за първата отсечка Лондон-Пловдив ще трябва да си платите 6-те евро, защото MasterCard Prepaid не е валидна за Англия, но ако резервирате обратният полет отделно вече можете да си платите с нея и да спестите 6 евро.
  Разлика във валутите
 • Внимавайте откъде и докъде летите. При преценката ви спрямо Раянеър и конкуренцията винаги включвайте транспорта от врата до врата. Не важи само за Ryanair, но и за всякакви видове транспорт – самолет срещу влак и т.н. Но този фактор е особено силен при ирландците, които често летят от западнали паланки и притежават процент от надценените автобусни фирми свързващи летището с градовете.
 • Преди полет не забравяйте онлайн регистрацията, освен ако не искате да си видите всичките починали роднини като стигнете на летището и ви кажат цената да ви го принтират те. Ето списък със всичките такси: http://www.ryanair.com/en/terms-and-conditions#regulations-tableoffees
 • Спазвайте стриктно ограниченията за ръчният багаж. Да, в много от случаите ще минете с по-голям куфар без проблеми, но не веднъж или два пъти ми се е случвало да има хора, които любовно наричам “Раянеър фашисти” – проверяват до грам теглото и до милиметър размера на багажа. Обръщам внимание, че размерите при различните авиокомпании могат да варират в тесни рамки. При Раянеър те са 55х40х20см.

Това е. Затапете с още една ракийка. Наздраве и честито!

[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

44 thoughts on “Ryanair – Инструкции за резервация

 1. Mисля , че скеча е страхотен :-)
  Все пак Ryanair печелят немалко именно от будалите и иначе просто няма как да им излезат сметките.
  Да благодарим на Бог , че ги има толкова много , защото в противен случай и ние няма да може да летим изгодно.
  Те плащат и част от нашите полети ;-)
  Wizz пък са най-големият им плагиат и неотменно копират почти всяка приумица на О’Лиъри.

  1. Амин, да ги има повече такива объркани лелки, да ни смъкват цените на нас. Щото ние най-добре знаем дали има такова нещо като “flight for 50p” :)

 2. Готино. Следващия левъл е да направиш резервация с Jet2.com. :) Мисля, че след това упражнение сайта на Ryanair ще ти се види като детска игра.
  Поздрави за сайта много ми допада.

  1. Хахахах, естествено като ми го изрекламираш така първата ми работа беше да отида и да разцъкам. До сега с Air Asia ми е бил най-зловещият слалом, но мисля че Jet2 може и да отнемат титлата. Seat Selection-a им е много коварен и трябва явно да не маркираш никакво място, ако искаш да се отървеш от таксата. Цъкнеш ли някъде с мишката върху самолетчето и край. Накрая за да спестиш резервационната такса добрата стара Visa Electron е номер 1. И не спряха да ми предлагат да си взема куфар, бе не искам бе! :)

   Мерси, иначе :)

 3. Няма място за драми , нали все пак докато човек не цъкне накрая да мине плащането винаги може да се връща и данагажда нещата.
  Кофти би било ако преди финалното плащане не се вижда крайната цена с всичките там евентуални добавки.

 4. Тоя ирландец ако беше боксьор, сигурно само под кръста щеше да бие :) От друга страна, ако не прави селските си номера, току-виж се стигнало до “Saving private Ryanair” :)
  Благодаря за упътването, ценно е, както винаги :)

 5. То лятото дойде, хората си резервираха почивките чрез агенции понеже Георги е решил да го дава по-лежерно :) Верните читатели пък чакат нетърпеливо…

  По темата, след като сте резервирали билет, не се връзвайте на Ryanair да си купувате от техните сандвичи и напитки на цени по-баснословни и от тези на летище София :) Пакетирайте снадвич или два и давайте смело. Това го пиша за тези които нямат много опит с летенето през последните 10-ина години и още помнят само ‘златния’ век когато се сервираше топло ядене на едночасов полет. Такива хора са ми споделяли, че им било неудобно да ядат собствените си сандвичи на борда. Но само сандвичи, моля, защотото току-що си припомних миризмата в международен автобус София-Германия преди години…брррр

  1. :) Факт, е че ми се насъбра малко, а и европейското първенство по футбол не помага хич…но ще наваксам, не се притеснявай. Ако не за това лято, то за следващото :) Иначе няма нужда и от сандвичи, 1-2 вафлички,евентуално шоколадче…все се издържат 4 часа максимум без софра :)

 6. Да питам тази Mastercard Prepaid, след като направиш зареждането в Moneybookers заредиш си и ти вземат 10-те евро годишна подръжка, получаваш ли я в теб и как или е само виртуална карта ?

 7. Получаваш пластиката по пощата след около седмица . В отделен плик после ти изпращат и ПИН кода. Моят ПИН код така и не дойде , но има инструкции как да си генерираш такъв на сайта.
  Не съм го направил , защото я ползвам единствено за пазаруване онлайн и полети на Райън.
  Та картата си е съвсем физическа :-)

 8. Здравейте, не ми стана ясно как седи въпроса с багажа. Включен ли е в цената – най-вероятно не, кога се заплаща и какви са допустимите размери. И още сигурна компания ли е Ryanair. Благодаря предварително.

  1. В цената е включен само кабинен багаж, т.е. раничка или малко куфарче с размери 55х40х25 и тегло до 10кг, които взимате със вас на борда. За куфар се плаща допълнително, като най-евтино излиза да се направи по време на резервация, в момента цените са 15 евро за 15кг и 25 евро за 20кг. Във висок сезон е малко по-скъпо. Ако ще ползвате куфар задължително го добавете още с покупката на билета, защото на летището цените са несравнимо по-високи – цената от 15 евро скача на 60!

   Сигурна са, и от гледна точка на безопасност, и от гледна точка на това, че шанса да фалират е отрицателен.

 9. Имам вече резервация за полет на Ryanair платена, потвърдена. Може ли да се случи да ми искат още пари на летището(ако съм се чекирала онлайн и нося бордна карта, и ако с багажа няма проблеми). Благодаря много за съветите за резервиране на билети. Дъщеря ми летя с Wizzair и е много доволна, че и бях казала да се качи от задната врата, което прочетох тук. А това дали е валидно и за Ryanair?

  1. Не, ако си носиш бордната карта и багажа е в ограниченията няма как да искат още пари, всичко е ОК. Валидно е и за Ryanair, да, като цяло назад се бутат по-малко хора :)

   1. Гледам че за отиване и връщане за 2-ма са ми взели 1хCredit Card Fee – 3 евро,а очаквах повече (4Х3 евро) и се усъмних да не си ги поискат по-късно.

    1. Преди беше кредитната карта да е 6 евро на човек на отсечка, вече тези 6 евро са вкарани в основната тарифа, а таксата за кредитна карта е 2% от цялата сума. Т.е. мога да позная, че билетите ви са стрували 150 евро :)

     Ще обновя статията, малко е поизостанала в момента.

 10. Здравейте!Ще летя до Лондон – Станстед с Raynair с ръчен багаж. Оказа се ,че куфара, който съм закупила е 56см/40см/22см. Това отклонение от изискването за размер, проблем ли ще е?Някой пътувал ли е с по-голям размер на ръчния багаж от обявения!

  1. Някой път номера минава, друг път не. Никога не знаеш кога ще мине. Най-добре е, ако куфара е мек и не го напълниш до горе и може да се смачка малко за да влезе в размерите.

 11. Здравейте, знаете ли дали връщат всички пари, в случаите, в които полетът е отменен, поради причини, независещи от нас?

  1. То няма как да бъде отменен по причини зависещи от нас :) Връщат всичко, ако полета е отменен или променят часовете.

 12. Здравейте, направих резервация за 4 човека (семейство),добавих и застраховка.Необходимо ли е да правя друга медицинска застраховка при пътуване в някоя застрахователна компания или тази е достатъчна?При добавяне на застраховката избрах от падащото меню страната за която пътувам, правилно ли е?

  1. Не, не е това. В поста май пише колко гадни са застраховките на Ryanair и как трябва да се избягват. Трябвало е от менюто да изберете Don’t insure me. А иначе списъка с държави е държавата, в която живеете, защото пътническите застраховки обикновено не покриват лечение в нея. Т.е. застраховката, която сте сключили с Ryanair е за целия свят освен държавата, за която пътувате, което се сещате е безсмислено. Пишете им, ако има вариант да отменят застраховката, но не вярвам да реагират.

   Иначе ако сте в ЕС, както предполагам, си извадете международна здравна карта – ще покрие всички необходими нужди, безплатно е за всички здравно осигурени. Според мен допълнителна застраховка не трябва, иначе предложения колкото искаш на всякакви цени, вие си преценявате.

 13. Здравейте, Закупих билет от Ryanair, но наможах да добавя insurance защото в листа с държави, от които трябва да избера, за да се застраховам, България я няма.Какво мога да направя? НПроведох чат с тях и след глупави съвети от системни оператори (като да сваля последната версия на Google hrom) накрая ми каза, че не гарантират пътуването щом държавата не присъства в списъка.

  1. Глупости! С две думи – застраховката въобще не ти е нужна. Застраховката е допълнителен продукт, който е отделно от полета, може да си купиш от тях, може да си купиш от български застраховател, може да не си купуваш въобще (опцията, която аз препоръчвам). А държавата ни я няма в списъка, просто защото Ryanair нямат договор с местен застраховател да им препродава застраховките.

   Полета ти е гарантиран, не се притеснявай, това че държавата я няма в списъка просто ти спестява някой лев :)

   1. Много благодаря за бързия отговор! Аз пътувам почти всеки 3 месеца главно с Orbitz пакети и за първи път реших да закупя евтини билети от Ryanair и WIZZ air. Направили сте много полезни сайтове и редовно ще ги ползвам.

    Поздрави

 14. Здравейте,
  има ли смисъл да се купуват места в самолета на Ryanair? Възможно ли е децата ми да са в една част на самолета, а мен да сложат в друга ако нямам такава резервация на мястото?
  Благодаря ви много!

  1. До колкото бях чел, хора от една резервация гледа да ги сложи заедно. Но не гарантирам, не съм летял с тях отдавна.

 15. Здравейте,
  Мога ли да си доплатя куфар от 15 кг например след като съм си закупила билетите но ми остават още няколко дни до чекирането?Ако мога ,какво ще ми струва това.

 16. Здравейте,
  Направихме резервация с Ryanair,от сайта им но написахме имената на пътниците на Български .В сайта няма описано имената да бъдат на латиница ,това ще бъде ли проблем?

  1. Проблем ще е, да. На чужите летища не четат кирилица и няма как да ви сравнят документите за самоличност. Имената трябва да са според паспортите ви на латиница. Свържете се с тях в чата им, особено ако не са минали 24 часа съм сигурен, че ще ви помогнат.

   1. Здравейте,
    и аз резервирах билетите на български, голяма глупост, забелязах я чак днес, когато направих чекина в едната посока и видях, е на бордната карта е превело взика но вместо името да е написано Ivaylo е написано Ivailo, това проблем ли е и ще ни таксуват ли за смяна на име?
    Благодаря предварително за отговора.

    1. Не би трябвало да имате проблеми. За пълно спокойствие, свържете се с чата на Ryanair и им обяснете с две думи, обикновено оправят резервацията на място.

  2. Здравейте,

   Аз направих същата грешка като написах имената на пътуващите на кирилица.
   На вас това в крайна сметка създаде ли ви проблем и успяха ли служителите от чата да оправят грешката?

 17. Здравейте, ще пътувам с Ryanair. Трябва ли да си купувам допълнително места за полета, както е оказано в сайта им, или те са включени в цената на билета?

  1. Включени са. Ако си платиш ще можеш сам да си избереш място, иначе ще ти дадат случайно разпределено от свободните.

 18. Здравейте.Ще пътувам с Ryanair.Как става разпечатването на бордната карта при положение, че съм чекирала билета си, но на емайла ми нямам нищо получено?

  1. Здравей, свържи се или с чата на ryanair или пусни въпросите си в magelanci.com. Отдавна не съм летял с тях и не мога да помогна, доста се промениха нещата от както е писана тази статия.

 19. Здравейте,имам няколко въпроса. Дъщеря ми – 16г. лети сама. 1.В платформата не и разрешава да се регистрира(неясно защо)поради което е написала вместо 2000,1999г.на година на раждане. Това проблем ли ще е. 2. Т.к. ще се връща на 3.01. надали ще има къде да принтира бордна карта – за да получи мобилна такава през телефона ли трябва да се регистрира(през приложението) и от там да се купят и чекират после билетите или може и от компютъра от вкъщи,а там на място като получи разрешение за чекиране да се чекира от телефона и съответно там ще получи мобилната бордна карта? 3. Как е по-добре да постъпи – да се доверим на мобилна бордна карта или да купим място за на връщане и да чекираме и разпечатаме от сега бордната карта.
  Благодаря за търпението.

  1. Здравей, свържи се или с чата на ryanair или пусни въпросите си в magelanci.com. Отдавна не съм летял с тях и не мога да помогна, доста се промениха нещата от както е писана тази статия.

 20. Здрадравейте, направих резервация и ми даде да попълвам данни за пътника титлата беше на английски, а полетата за имената пишеше Име напр.: Джон Фамилия напр: Смит и аз написах имената така т.е. на български, дали това е проблем ?

  Пробвах да се свържа с чата на живо, но нещо не работи.
  Моля, за малко помощ!
  Благодаря!

   1. Може ли да ми помогнете чат не работи, а никъде няма телефон ? Как да се свържа с тях?

    1. New bookings/General Queries + 44 871 246 0002 – English speaking. Calls cost £0.13 per minute plus international calling rates and network extras and your phone company’s access charge. Our lines are open:
     Mon – Fri, 7:00 – 19:00 CET
     Sat, 10:00 – 19:00 CET
     Sun, 11:00 – 19:00 CET

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *