Хотели – информация и дезинформация

 
Думата хотел е почти синоним на място за преспиване. Толкова се е внедрила в речника ни, че ако ни трябва нощувка полуавтоматично първо гледаме хотелите. Във което няма нищо странно, все пак има много категории за всякакви цени и предпочитания и предлагат от базовото легло+баня до всякакви екстри от рода на конферентна зала, фитнес, басейн, въртящ се ресторант на покрива и спретнат персонал във погребално облекло(беше ми обяснено, че нищо не разбирам и на облеклото му се викало било corporate attire, но аз си държа на моето заключение). Та нека видим що за чудо е хотела, най-вече да го поставим в перспектива спрямо останалите му конкуренти и да поразбиеме 1-2 клишета.
 

Звездите ми го говорят

Първата ми работа е да уточня точно този елемент. Звездите, с които се обозначават хотелите са толкова плаващо понятие, че повече сигурност ще намерите в гръцки държавни ценни книжа, отколкото във хотел резервиран на сляпо само по категорията. Звездите зависят от държавата, в която се намирате и механизмите за лицензиране там. Често са доброволно поставени от управата на хотела и нямат никаква тежест. За капак на всичко дори да отговаря даден хотел на условията да притежава определени звезди , това не значи че качеството е гарантирано. Ако в условията на хотел три звезди е упоменато че има басейн, това не значи че басейна не е плитък, със студена вода и вътре не е развита гъбична и бактериална екосистема, на която да завиди всяка ухаеща локва в изоставен строеж.

Агенциите обичат във всичките им оферти да са споменати само звездите, което пък е основен източник на недоволство в последствие от клиентите заради развалени очаквания. Аз самият няколко пъти давам примери, като споменавам звезди на хотели. Покорно се извинявам, това е само да спомогна на косвен пример, защото не искам да си прекъсвам мисълта на всяко изречение с подобни параграфи. Защо продължават да се лепят звезди навсякъде – не знам, дали се слагат по-високи за реклама, дали се слагат по-ниски за да се намалят лицензионни такси и данъци – нямам представа. Просто ги игнорирайте.

Ако не ми вярвате ето пример от booking.com за тризвездни хотели в Прага.

Хотели 3 звезди

Нали не мислите, че този чиято цена е 200 евро на вечер предлага сравними условия с този от 24 евро? Познайте в кой е по-вероятно да ви прати агенцията, която само е упоменала “Хотел 3 звезди” в офертата.
 

Типове  хотели

Всички хотели предлагат двойна/тройна стая с баня и тоалетна. Общо взето приликите приключват до тук. Добре е да сме запознати с някои основни разлики обаче, което би ни спомогнало да намерим скрити жокери, където най-малко ги очакваме. Разделението, което ще направя е доста грубо и някои от категориите се преплитат, перфекционистите ще ме извиняват.

Бизнес хотели. Това са хотелите, които най-често се намират във бизнес зоната на градовете. През седмицата може да се пукат по шефовете, през уикенда може да са празни като град от филм за зомбита. Това е и момента за тарикатът пътешественик да ги удари, защото цените са по-ниски понякога с пъти. Големите бизнес вериги от типа на Хилтън, Шератон и Радисън често имат уикенд разпродажби на много приятни цени, както и промоции от типа плати 2, остани 3. Неудобство идва от факта, че често въпросните промоции са достъпни само от сайта на веригата, и ако не сте абонирани за нюзлетъра дори няма да разберете за съществуването им…както и главната полусъблечена героиня е последната разбрала за нашествието на зомбитата и е принудена да си проправя път из изоставения град с брадва. Освен това често са в индустриалната и бизнес зона, далеч от центъра, което за турист е неудобство.

Световните вериги хотели. Като стана дума за световните вериги, при тях мястото на което е позициониран бранда е много по-точна индикация какво може да очаквате от хотела, отколкото звездоброенето. Хубавото на тези вериги, е че предлагат общо взето еднакъв продукт във целият свят и винаги знаеш какво получаваш. Лошото, е че нямат душа и чар. Макдоналдс и KFC на хотелите. Може да изпусна някой бранд, не претендирам за изчерпателност.

Световни марки хотели

Във възходяща градация класацията е общо взето както следва:

 • Easyhotel, Tune hotels – тези оперират малко по модела на нискотарифните авиокомпании. Ако резервираш напред във времето цената е символична, с наближаване на датата се покачва. Не предлагат повече от “място за пренощуване”
 • Etap, Formule 1 – марки на Accor, общо взето са малко над хостели – със двойни и тройни стаи и собствена баня и тоалетна(май не винаги), сравнително чисто, ниски цени и място колкото за леглото и да си сложите куфара вертикално до вратата.
 • Ibis – друг бранд на Accor, седи малко по-високо от предишните, с малко повече късмет ще има място да си отворите целия куфар и да има екстра по една педя около леглото.
 • Holiday Inn Express – входното ниво на Intercontinental Group, Best Western. Поддържа се минимум стандарт, общо взето един от най-добрите баланси между цена и качество.
 • Holiday Inn, Mercure, донякъде Marriott, Crowne Plaza и Radisson. Тук вече е леко по-високо ориентирана категорията – може да се появят басейни и впечатляващи лобита.
 • Sofitel, Hilton, Sheraton, Intercontinental  – стандарта в луксозните хотели, ако го сравним със самолетните седалки тук някъде започва бизнес класата. Предишните бяха икономична и икономична+.
 • Le Meridien, Fairmont, Hyatt – това вече е първата класа, може да очаквате стабилен сериозен лукс, вълшебни легла и цени за интернет достъп, от които да ви настръхне козината на врата. Уникален феномен, е че колкото повече се катери категорията и се очаква да имате повече удобства включени, толкова по-скъп става интернет достъпа.
 • Four Seasons и подобни  – бутикови изпълнения тип веднъж в живота на меден месец за ден. По време на кризата повечето Four Season-и  буквално са седяли празни, но цените си оставали турбо високи, главно защото клиентите асоциират бранда със високи ексклузивни цени, което кара самите тe да се чувстват екслузивнo. Ако свалят цените в хотела ще се настанят хора от по-ниската категория, което би изгонило ултра богатите за в бъдеще, когато икономиката се възстанови. От глад умри, празен хотел за гъзари бъди.

Нарочно ги споменавам малко символично, колкото да вкарам имената в речника. Съвсем скоро ще има пост за леко скрити, но постоянно течащи промоции например на Radisson и Intercontinental.

Плажни хотели. Пак може да са от горепосочените марки. Характерното е, че имат огромни външни басейни и са…познахте…близо до плажа. Тук можете да очаквате намаления, ако останете повече от 3 дни, като най-често са остани 7 плати 6. Цените им варират в пъти между слаб и силен сезон. Докато бизнес хотелите може да се използват като място за преспиване, докато вършите съвсем друго из града, то ако ще прекарвате няколко дни на едно място на плажа не е зле да се инвестира малко повече във по-луксозно изпълнение. Не бих имал нищо против да спя във Formule 1 в Париж за да спестя пари, като така и така целия ден съм навън, прибирам се скапан, удрям един душ и умирам в леглото. Но на плажа си трябва повечко лукс, да не говорим че напоследък съм се разглезил и предпочитам само места на първа линия. Може да се направи компромис, ако имате жена която да носи бири и чадър под едната ръка и табла и ревящо дете под другата, но ако не сте благословени с подобен дар разходката до плажа и обратно ще е дълга и мъчителна.

Местни хотели. Това е нож със две остриета и общо взето е голям риск, който може да донесе голяма отплата, но и голяма греда. Тези хотели имат предимството на ниска сравнима цена и много любезен и добронамерен персонал, който не е обучаван в лицемерие за разлика от тези във веригите хотели. Става и да усетиш духа на мястото – къде мислите ще усетите България по-добре, във Шератон или във малкият семеен хотел мечта на леля Пенка и чичо Цонко? Нож е със две остриета, защото трудно може да прецениш къде ще попаднеш, освен ако не четеш ревюта като изоглавен. Когато ходих в Китай специално ми беше упоменато да избягвам местните хотели, освен ако не искам китайски девойки да ме будят в 3 сутринта с предложения за съвместен среднощен бизнес. Също и в държава, в която езиковата бариера може да е проблем е добре да сте на място, в което поне един човек на рецепцията говори сносен английски каквито са верижните хотели.

Сигурен съм че пропускам някоя основна категория, верните ми читатели ще помагат в коментарите, но важното тук е да се разбере, че всеки хотел си идва със съотвените нюанси, предимства и недостатъци. Общите неща може да се резюмират по следният начин:

 • Кажи речи никъде няма да намерите кухня в хотелските стаи, което може да е по-голям проблем, отколкото предвиждате първоначално. И ако искате да опънете една щафета шпеков салам върху мазничка амбалажна хартия може би хостелите и апартаментите под наем са по-добро попадение.
 • Twin room е стая с две легла, Double room e стая с двойно легло. Квадратурата на стаите отбелязана в описанията в повечето случаи е по лицензираната от световни лаборатории прецизна мярка  “едно към гьотере”.
 • Закуската като цяло се плаща, освен ако не е включена в цената. Това ще да е най-смисленото изречение, което съм писал. Въпроса е, че е детайл за който трябва да се внимава, защото често е доста скъпа допълнителна екстра. Аз лично рядко ползвам хотелските закуски, защото не мога да се съобразя с фашистките ограничения в часовете на сервиране, а и избора обикновено е сух и лишен от въображение.
 • В зависимост от стандарта се чистят или всеки ден или веднъж на 2-3. За мен това е повече досада, отколкото предимство.

 

Как да търсим?

Има само едно решение и то е четене на ревюта, ако искате наистина всичко да е на 6. Най-многобройни и детайлни са ревютата на Trip Advisor. Проблема тук, е че нивото на сигнал към шум е доста ниско. Има много ревюта, които са писани от подставени лица, защото хотелите са наясно със силата на интернет. Има и много ревюта, които оценяват даден хотел ниско, а като го прочетете и ви идва да обършете 2 шамара на лигльото, който го е написал защото явно майка му не го е налагала като малък, когато е било необходимо. “Чаршафите бяха чисти, всичко работеше, но персонала не ме поздрави на закуска и гледаха жена ми намръщено. Оценка 2.” Във всичкото това море от плява все пак може да се селектира истинската информация, а особено като придобиете опит процеса става почти автоматичен.

Хотел в Амстердам

Алтернатива на Trip Advisor са ревютата в booking.com или подобните сайтове, които имат основното предимство че са оставени от хора, които са отсядали в хотела. Във Trip Advisor ревюта може да публикува и сульо и пульо, но проблема е че повечето ревюта извън него са кратки и лаконични и често лишени от информацията, която ви е необходима. Не знам по каква причина точно Trip Advisor привлича последователите на Паисий, а ревютата по всички останали сайтове са като хайкута. Тук е мястото да споделя малък трик – ако при чекиране на рецепцията ви попитат откъде знаете за хотела(чест въпрос, следят си кои маркетингови канали им карат клиентите) ВИНАГИ отговаряйте Trip Advisor – мениджмънта на хотелите е наясно със силата на сайта, и самото му споменаване може да ви уреди дори със ъпгрейд на стаята.

Дано не ви обезкуражавам излишно. Търсенето на идеалният хотел е малко тегав процес, но времетрането може да се сведе значително. Повечето уебсайтове предлагат филтър по местоположение(най-важното нещо за мен) и цена, което свежда алтернативите до няколко дори в големите градове. А и прочитането на 9-10 ревюта много лесно ще ви ориентира за общият тренд. Ако локацията е тъпа няма как да не отсъства този факт в поне 5 ревюта, ако има лесен достъп до градски транспорт също ще е споменато. Просто игнорирайте тези ревюта, които са в абсолютната крайност(положителна или отрицателна), защото най-вероятно са писани от хора с повечко излишен адреналин, както и тези които са писани от хора само с по едно ревю – често са подставени лица да вдигат или свалят рейтинга на даден хотел.
 

Къде да резервираме – booking.com срещу останалият свят. 

Малко теорийка. Писах вече за сложните бази данни наречени GDS съдържащи информация за самолетните билети. Подобни или дори същите бази данни се ползват и за хотелите. Предимството тук, е че системата е несравнимо по-лесна отколкото за самолетните билети, респективно не е необходимо ровенето по многобройни сайтове за да намерите евтина и подходяща цена.

Няколко думи за цената на рецепция, т.нар. rack rate,  т.е. като идете на място в хотела. Чисто и просто – недейте. Това са фискирани цени, общо взето доста по-скъпи от това, което може да се намери онлайн и експлоатират факта, че като сте във лобито на хотела с куфара сигурно не ви се търси наоколо дали има по-добри оферти. Не са създадени да са гъвкави както са онлайн цените, които се адаптират спрямо заетост и сезон. Дори ако попаднете в хотел без да имате резервация ги питайте дали можете да ползвате интернет някъде и резервирайте онлайн в същият хотел. Ако няма интернет се обадете по телефона на кол центъра на веригата. Ще спестите сериозна сума, почти гарантирано. Може да има много малки, редки изключения и то само при много малките хотели, в които на рецепция ще ви дадат по-ниска цена. Но дори тогава е доста по-добре да сте си направили плана и резервациите предварително, най-малкото е един стрес по-малко с който да се натоварвате.

Цените в повечето сайтове са абсолютно еднакви, за това и масово предлагат Best Rate Guarantee, т.е. гаранция за най-добра цена. Ако намерите същата стая, в същият хотел със същите условия на друг сайт по-евтино в зависимост от условията на сайта можете да получите разликата обратно, а expedia дори добавят ваучер за $50.  Този факт е експлоатиран от определена група хора, които нямат против да използват дупките в системата и да висят по няколко часа на телефоните на съпорта, докато си получат ваучера. Има и блогове, които се занимават да публикуват разминавания между сайтовете и как да се печели от това. Пример за подобен блог ето тук: The Best Rate Guarantee Blog . Тема от flyertalk.com, която обсъжда успехите и неуспехите на системата: Expedia brg tips and results.

Нормалните хора, които не им се занимава с такива неща е просто добре да знаят, че цените по всичките сайтове като цяло са еднакви, а дори да има разминавания те не са големи. Все пак ако искате допълнително успокоение може да ползвате сайта на hotelscombined.com. Те сравняват повечето големи сайтове за резервиране и ще ви покажат най-ниската цена. Сами можете да видите в общият случай от какъв порядък са разликите между различните сайтове.

Сравнение hotelscombined.com

Написах booking.com срещу останалият свят. Защо точно booking.com изпъква сред морето от сайтове предлагащи сравнително еднакви цени? Причината е във малко по-различният механизъм, чрез който сайта оперира. Хотелите имат prepaid тарифи, които се таксуват на момента и не могат да се променят, имат и refundable тарифи, които можете да откажете най-често 24 часа преди пристигането и да ви върнат всичките пари.

Повечето сайтове ще ви таксуват и при фиксираната и при гъвкавата резервация, като ако решите да отмените гъвкавата в последствие ще ви върнат депозита, доста често без малка административна такса. Booking.com обаче позволява да правите резервации по гъвкавите тарифи само и единствено с номер на кредитна карта без да я таксува. Може да не ви се струва голямо предимство, но всъщност е чудовищно. Плановете ви по време на пътуване, никога не трябва да са абсолютно фиксирани и е необходимо да имате известна гъвкавост. Докато планирам бъдещото пътуване до Исландия 2 пъти до сега сменях хотелите. Ако трябваше да го правя през друг сайт да плащам първо, а след това да ги чакам да ми върнат парите щеше да стане дълга и широка. В booking.com всичко стана с 3-4 клика.

booking.com. Безплатна анулация.

Допълнителна черешка на тортата е, че сайта е изключително изчистен и лесен за употреба. Екстрите като цена за интернет, паркинг и условията за деца са на видно място и лесно достъпни. Да не забравяме, че има и интерфейс на български. Има случаи, при които друг сайт ще ви даде по-добри условия. Има случаи, в които по имейл можете да се разберете директно с хотела. Но ако трябва да си извадя един процент от ръкава, то за човек на който не му се занимава с фини детайли booking.com ще свърши перфектна работа в 95% от случаите. Само запомнете след търсене да сортирате резултатите по ваши си критерии(цена, местоположение, рейтинг). Винаги по подразбиране най-отгоре в резултатите излизат хотелите, които плащат повече на booking.com за присъствието си там.

 

Всичко в крайна сметка опира до личен вкус

А пък личният вкус може да е различен много от място до място. При югоизточно азиатската обиколка за едни месец смених поне 10 хотела, които варираха от ултра луксозен Fairmont във центъра на Сингапур, до съвсем елементарна къща за гости в Чанг Май, Тайланд. Минахме през невероятния Le Meridien в Пукет, до полухостел със стръмни стълби в Ханой, където една 80 годишна бабка явно от персонала или собственичката искаше да ми носи тежкия куфар нагоре по стълбите. От луксозният ретро хотел до границата със Швейцария, до скучният Ibis в центъра на Милано.

За това и ми е малко тъпо, когато офертите на агенциите включват само брой звезди и нищо повече, което понеже няма как да носи отрицателно количество информация носи една кръгла 0. Ако сте на по-дълга екскурзия и сменяте държави, изискванията ви за хотелите също ще се сменят.

Малко повечко този път, но темата е обширна. За въпроси, похвали, псувни и забележки – заповядайте в коментарите.

[social_share]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

18 thoughts on “Хотели – информация и дезинформация

 1. Най обичам да ходя на хотели опоменати само със звездите им когато са 5 на брой и някой друг плаща сметката :) досега не съм сбъркал или попаднал на лош такъв… моя скромен личен съвет :) Може да добавя само че специалните масажи, спа процедурите и малко в частен случай – допълнителния алкохол към вечерята в арабските стани, обникновено не се покриват този който ви покрива пътуването :) и също така не забравяйте да си носите шапки и истински бански за басейна, изискват го. Надявам се съм бил едно изключително полезно допълнение към статията.

  Пс. Преди автора да каже че съм оф-топик и трол ще уточня че да платиш на агнеция да ти организира пътуването е абслоютно същото, практически погледнато, на това някой друг да ти плаща сметката :)

  1. Ама въобще не оспорвам експертното ти мнение и съм напълно съгласен – факта че спа процедурите не са включени, когато някой ти плаща петзвездният хотел е изключително значим и ще напиша отделен материал само за него!!! Иначе, да, колкото и случайно нещо да са звездите едва ли човек би бил разочарован от 5 звезден хотел…освен от цената, АКО си го плаща сам :)

 2. Това изречение за как се определят звездите трябва да е с главни букви, за да се набие в главата на много пишман-пътешественици :) Благодаря за информацията и споделянето с нас, много е полезно а и приятно да се чете :)
  Не си писал подробно за локация-цена: вечна моя дилема в Европейски и Американски градове където съществуването и цените на транспорта са важен фактор. Ако хотелът не е в централните части, трябва да се предвиди в повечето случаи day pass който си е сериозна сума, особено за семейство. Да не говорим за такси вечер.Накрая може да се окаже, че хотел в центъра е по-евтино решение. От друга страна в големите градове транспорт е необходим тъй като не е възможно да се обходят пеша и в такъв случай не е необходимо хотела да е в центъра (условно понятие, разбира се).
  За типовете хотели: има и budget hotels,нещо като low-cost airlines (например в Easyhotels може да доплатиш известна сума за прозорец в стаята) или Travelodge (не знам дали за извън Великобритания). Подобни са на Etap и Formula 1, които споменаваш и мисля, че не са част от световни вериги ама знам ли :)
  Trip Advisor: вески отделен потребител има рейтинг и може да се видят предишните му постове: аз игнорирам тези с един пост. Има и форум, където информацията е обикновено от “специалисти” за дадена дестинация.
  P.S. Кога ще публикуваш втората част от Югоизточноазиатския дневник?

  1. Ами за локацията в процес на писането реших да го отделя в отделен пост. Както си отбелязала има много фактори откъм свързаност с транспорт, които трябва да се преценят, за да не излезе евтиния крайградски хотел всъщност по-скъп. Но поста така и така нарастна на обем, а темата ми се стори достатъчно важна да я отделя в отделен пост. Ще видя точно как ще го формулирам.

   Добро попадение за easyhotels и tune hotels и подобните, ще бъде включено утре като насъбера малко сили.

   Следващата част от Югоизточна Азия…може би след месец. Другата седмица ще разбереш защо :P Просто много дневници ще се съберат на куп иначе :)

 3. ей, на такъв хотел не бях попадала!
  ще преглътнем някак терасата с изгледа, но зъболекарската клиника си е чист късмет :) В Букинг.цом

  Hotel Menthol
  11. ?jbuda, Будапеща • Покажи на картата

  Хотел Menthol се намира в квартал ?jbuda, 11-тия район на Будапеща, само на 15 минути с кола от хълма Гелерт. Хотелът разполага със собствена зъболекарска клиника и с тераса с изглед към Цитаделата.

  1. Странно попадение, но не много нелогично :) Зъболекарския туризъм е популярен, даже мисля че и в България е застъпен. След като в твоята държава само зъболечението струва повече от другата държава+екскурзия защо да не попътуваш :) Мисля, че в нещо такова се е профилирал и въпросният хотел.

 4. Чест и почитания уважаеми пътешественици.
  Първо искам да изразя своята огромна благодарност към създателя на този блог – Благодаря ти от все сърце добри човече за полезните и увлекателни съвети. Сега да задам и въпроса си: Какво е мнението ви за otel.com? В сайта има доста интересни оферти на примамливи цени

  1. Благодаря и аз за добрите думи :) Аз лично конкретно с otel.com опит нямам. Но както казах и в статията, сайтове за хотели много и в повечето разликите в цените са повече от символични. Ако си намерил нещо там, което другаде е доста по-скъпо давай смело – otel съм ги чувал като име, мисля че са от големите играчи, така че не би трябвало да имаш проблеми.

   1. Здравей отново :) С каква валута е добре да се плати – с валутата с която работи booking сайта или с националната валута в моя случай BGN.

    1. При 99% от случаите с валутата, в която работи сайта. Когато цената в сайта е в Евро, а ти имаш карта в Лева при всички положения при обръщането на курса някой ще прибере малка комисионна от обменния курс. В случая курса на банката ти със сигурност ще е по-добър от този на букинг сайта. За допълнителна информация: http://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_currency_conversion

 5. “китайски девойки да ме будят в 3 сутринта с предложения за съвместен среднощен бизнес.” Кое точно му е лошото на това ?

 6. Отново много хубав пост! Аз ако може, искам да споделя скромния си опит с резервациите и да кажа, че досега като съм резервирала най-добри цени са ми давали винаги http://bg.otel.com/ и http://www.alpharooms.com/ . Понякога ми се е случвало цената да е на половината от тази в booking.com. Едно нещо, което може да се приеме за недостатък от много хора е това, че се предплаща, но на мен това никога не ми е пречило, след като мога да имам хотела на много по-ниска цена! Другото, което е otel.com ми е малко тромав за разглеждане и затова аз практикувам така – като харесам някой хотел, разглеждам снимки, информация в booking.com, защото както вече си казал, наистина е много лесен за ползване, след това виждам в кой от споменатите сайтове ми е най-евтин и естествено резервирам от там. Напоследък се заглеждам и по http://www.galahotels.com/ , но личен опит с тях нямам. И едно допълнение – при резервация чрез otel.com, станете фенове на страницата им във фейсбук и получавате 10 % отстъпка – пробвано не еднократно :-)!

 7. Даа, все неща които ми се въртят в главата, сега ги виздам написани и подредени. Много приятно!
  Хареса ми много и спането в различни категории хотели по време на пътешествието, ние обичаме също да правим така, значи не сме сами:)
  Още един сайт, който не се споменава е eurosun.de, то си е като метатърсачка на немските и английски туроператори. Там изникват цени, който ги няма например в booking и expedia. Обаче минусът е, че резервацията, макар да изглежда online, не е такава и отнема някакво време да стане реална. До сега 3-4 пъти всичко беше ок, но наскоро резервираният ми хотел за 40евро, който през другите сайтове е 150, би отбой и ми казаха, sorry станала е грешка, не е това цената.

 8. Nice article. Thanks for the link to our Baan Nud Kun guest house page. We also review lots of other Thailand guest houses and some hotels on our site. Usually only places we’ve personally stayed in. Sorry this is in English but I don’t speak Bulgarian!

 9. Здравейте, Направих резервация с http://www.galahotels.com/, получих писмо с Confirmation и Vouche. Но на следващия ден му изпратиха писмо, че немогат да потвърдят резервацията и ще refund до акаунта. Тожа беше преди 20 дни и до днес не съм получила парите. В банката ми казаха, че това отнема няколко дни, но ги няма. Имал ли е някой опит с такива ситуации и какво мога да направя?

  1. Може да отнеме и повече от 20 дни. Ако се забавят още седмица, поискай писмено потвърждение от galahotels, че refund-а е задействан. Ако и това не даде резултат може да поискаш оспорване на транзакцията, банките си имат такава процедура.

   1. Много благодаря! Бих искала да те познавам. Но тази година бях вече в Амстердам за малко:) Със сигурност ще отида пак някой ден, защото съвършенството на малките холанци трябва пак да го видя още по-подробно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *