Хостели – информация и дезинформация.

 
Къде ще спим? Дойде време лека полека да поотворим и този лъч от наръчника на пътешественика. Едно на ръка, че има ужасно много дезинформация и неправилни стереотипи по темата, второ на ръка, че след самолетния билет е другата област, която може да ви донесе най-значителни спестявания от почивката. И така, местата на които преспиваме могат да се разделят на няколко основни категории: хостели, хотели, къщи за гости, апартаменти под наем, бунгала, таймшеър комплекси, couchsurfing и други. Всяко от тях си идва с особени специфични характеристики, плюсове и минуси. Днес ще си говорим за хостелите.

Самата дума предизвиква асоциации на пияни тълпи тинейджъри, за които сякаш всеки ден е 8-ми декември във Велинград, а изпитите по чистота и хигиена са ги преминали с пищови и бутилка Смирноф за доцента. Спи се в спални помещения тип пиринска хижа неремонтирана от 80-те. Не звучи като идеалното място, на което да намериш тишина след изморителен ден обикаляне. И като цяло представата не е далеч от истината, но хостелите си имат няколко наистина уникални предимства и недостатъци, които ги правят несравними и съвсем не са за игнориране, където и да се намирате по света.
 

+Цената

На квадратен метър легло обикновено нищо не може да победи хостела. Заедно със това идват обаче и предимства, които не са толкова очевидни на първо време – а именно, страничните туристически услуги. Често става въпрос и в коментарите тук в блога че да се намери оптималният и евтин вариант на всичко отнема време. Е, във хостела може да сте сигурни че дори без сериозно предварително планиране услугата която ще получите е базова и не е надценена много. Дали ще е да получите съвет за евтино място, на което да се яде. Дали ще е за транспорт от т. А до т. Б, дори за шофьор или мини екскурзийка до някъде – общо взето персонала на рецепцията знае, че аудиторията му е много чувствителна откъм цена и предложенията са ориентирани към ниският бюджет. Дори пичовете с фабриките ги избягват, защото знаят, че не това е клиентелата която ще похарчи огромни суми в сувенирен магазин. Не е случайно, че си организирах ходенето до Великата Китайска Стена именно през хостел.

От друга страна дори петзвездният ви хотел да е безплатен покрай него всички други услуги са типичен пладнешки обир, който май успява да оцелее само благодарение на снобарията и срамежливостта на клиентите да надигнат вой. Рядко има хостел без безплатен безжичен интернет. Рядко в хотел над 3 звезди има безплатен интернет, а цените които ще ви сервират може да са от 30 евро за 24 часа до десет цента на минута. Не разчитайте пет звездният хотел да има прилично оценен транспорт от/до летището, и стискайте палци да има нормален евтин ресторант наоколо. И, за бога братя, не докосвайте мини бара.

 

+Общество

Във един от коментарите беше споменато, че много хора избират агенции, защото не им се пътува сами. Логиката на подобно решение ми е малко странна, но мисля че да се пласирате самостоятелно в хостел предлага в пъти по-добри възможности за социализация с колеги туристи. Общуването като цяло е изключително неформално и сприятеляването е лесно. Повечето хостели разполагат и със табла за обяви, където можете да намерите спътници с които да поделите кола под наем до дадена атракция – всичко зависи от степента на екстровертност и желанието за запознанства. Със повечето ще си допаднете, просто защото имате изключително дебела обща черта – желание за приключения и авантюризъм.

Атмосферата е също нещо, което няма да намерите в безличен хотел каквито са повечето по света. Бил съм във хостел в Осло, чиято обща стая беше с камина на дърва, огромни библиотеки с книги, ретро кресла и чудовищен телевизор. Във Ирландия пък имаше един чиято кухня беше останала от ресторантските времена, когато мястото е било хотел. Много е интересно да си оставиш пакетчето с масло във огромен хладилник, който може да побере 4-5 цели прасета. В Германия пък беше бивш младежки дом и лъхаше доста сериозно соц излъчване навсякъде. Шведите са магьосници на този фактор – там има хостели направени на кораб в реката, в Боинг 747 и какви ли още не.

Port Side View by mikep, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License  by  mikep

 

+Местоположение

Доста от хостелите са буквално в центъра на градовете, което пък е абсолютно най-важният фактор при всяко пътешествие. Горепосоченият петзвезден хотел може да притежава перфектният вътрешен басейн, но когато се намира по-близо до Перник, а вие ще прекарвате основно времето си в центъра на София и плувате като тухла четворка, сещате се че имате проблем с приоритетите. Това естествено, ако не разполагате с типичните за Перник второ поколение немски лимузини способни на свръх  светлинна скорост и телепортация.

 

+/-Хигиена и чистота

Това го използвам като плавен преход между положителните и отрицателни черти, защото и аз не съм сигурен дали е плюс или минус. Спал съм и в мини катакомба, като едно хостелче до Хайд Парк в Лондон, спал съм и на места където мебелите още миришеха на ново и блестеше от чистота като един хостел в Ирландия. Бедата, е че всеки си има лични собствени разбирания къде да тегли чертата между приемливи условия и мизерия и в този случай дори ревютата не помагат много. По дефиниция хостел е място със споделена баня и тоалетна, така че везната клони малко към минуса.

Hostel - Zenkensdam by brucechung, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License  by  brucechung

Генерално съм имал само положителни впечатления от веригата HiHostels, мисля че поддържат стандарт който би задоволил всеки…но все пак съм живял 2 години в полуразпаднала се сграда до Попа в София, с 5 човека в една стая, като известен период от време се осветявахме със свещи. Това беше място, за което “Нощен Труд” излезе със заглавието “Вундеркинди мръзнат в коптор”,  така че може би и моите стандарти не са добра отправна точка.

 

 -Цената

Да, няма печатна грешка. Цената може и да е минус. На квадратен метър леглова площ хостела е винаги по-евтин, но на квадратен метър жилищна нещата не стоят точно така. Докато за сам човек или двама доста често хостела ще е най-евтиното, то за по-голяма компания хотелска стая или апартамент под наем е възможно да предложат доста по-голямо удобство на подобна цена. За скорошното ми пътуване в Рейкявик наех 50кв.м едностаен апартамент в центъра(спалня+всекидневна и кухня) със модерно обзавеждане, плазмен телевизор и всичко на цена от 50 евро на вечер. Най-евтиният хостел за трима щеше да струва към 40. Просто като пример да не се доверявате сляпо на презумпцията, че хостелите са най-евтиното винаги. Всъщност колкото повече хора сте в компанията, толкова е по-вероятно алтернативите да са по-добри…с известни условности. Имайте едно наум.

 

-Шум и усамотяване 

След тежък ден на разходки сигурно искате да се наспите, но в хостела не винаги това е възможно. В интерес на истината много хостели имат политика след даден час да не се вдига шум(за разлика от други, които се славят като парти хостели и купона е 24/7). Но дори при искреното желание на съкилийниците ви да не ви будят, чисто и просто пиян младеж, който трябва да се покатери на двуетажно легло по среднощ в тъмна стая няма как да е ефирен като Леголас. Всяко отваряне и затваряне на врата за ходене до тоалетната също си е излишен шум, това дори да игнорираме телесните звуци от много спящи хора в една стая.

Между другото повечето хостели предлагат и типичните двойни стаи, дори със собствена баня и тоалетна. Но това не те предпазва от тънките стени, а и често цените им конкурират хотелските.

 

-Възрастова група

Аксиома е че хостелите са предимно за хора до към 30-35 години. И макар че повечето хостели нямат проблем да приемат и по-възрастни(често се плаща допълнително за това), то доста от предимствата им в този случай изчезват. Възрастна 50 годишна жена, която търси компания едва ли ще я намери в хостела, както и за младежите сигурно няма да е прекалено удобно да си споделят с нея колата под наем. За семейство с дете пък е пълен абсурд.

 

-Допълнителни такси и таксички

Каквато е разликата между традиционни и лоу кост авиокомпании, такава е и разликата между хотели и хостели. Докато първите предлагат ол-инклузив услуга, то вторите за да смъкнат цената предлагат само най-базовото, а ако имате нужда от екстри плащате допълнително и често солено. Така е с куфарите във лоу кост авиокомпаниите, така е със чаршафите и хавлиите в много хостели. Просто внимателно четете описанието на хостела дали чаршафи са включени в цената, все пак основна клиентела са им хората със спалните чували, а те не искат да плащат за чаршафи и пералня както и аз не искам да плащам за куфар, освен ако не ми се налага.

От по-досадните и излишни, но задължителни надбавки са например необходимите такси за членство, които похвалените по-горе от мен HiHostels изискват. Просто трябва да се направи хубаво сметката.

 

Къде да се резервира – hostelworld.com срещу hostelbookers.com

Двата сайта hostelworld.com и hostelbookers.com са световните лидери в областта и може да се каже покриват всички необходими нужди. Разликите в цените са генерално минимални, но особено ако планирате по-продължителен престой в някой хостел със сигурност си заслужава да се проверят и двата сайта. Всъщност при това положение пробвайте и със директен контакт с хостела дали няма да ви дадат отстъпка. Може да се каже, че hostelbookers.com е със една идея по-евтин, защото не добавя никакви досадни таксички отгоре на резервацията ви. При hostelworld има service fee 1.50 евро, което не е кой знае каква сума, но е безкрайно изнервяща. Рано или късно се надявам сайтовете за хотелски/хостелски резервации да бъдат заставени да цитират ол инклузив цени. В това отношение hostelbookers са чисти – цената, която виждате първоначално е тази която ще платите и често са по-евтини именно с тези 1.50 евро. Но пък изглежда, че избора на хостели при hostelworld е по-богат.

Освен това и двата сайта предлагат срещу допълнителна символична сума нещо като застраховка при отказване на резервацията. Условията са им малко различни – hostelworld връщат парите във вид на кредит, който може да ползвате при друга резервация(в разстояние на 6 месеца), докато hostelbookers ви ги връщат директно на кредитната карта. При hostelbookers обаче се иска да се свържете със служител, докато при hostelworld процеса е автоматизиран.

Сигурно почнахте да ги оплитате малко кой сайт кой е, честно казано аз също. Принципно не можете да сбъркате, който и от двата да изберете и при всички положения няма да загубите чувствително голяма сума, дори да не ги сравните. Но все пак става въпрос за около 30 секунди, а 1.50 евро например си е едно кафе в Европа – съмнявам се, че имате работа която плаща повече от 1.50 евро за 30 секунди, а ако имате едва ли търсите точно хостели. Все пак давам леко предимство на hostelbookers – може избора да е по-беден, но лично мен service fees ме изкарват извън кожата ми, колкото и да са символични.

Иначе за последно спах в хостел преди половин година покрай Октобърфест в Мюнхен, а и като цяло не са чест гост в планиранията ми. Но не е от някакви принципни различия, просто почти винаги успявам с упоритост и желание да си намеря места за престой, които да са на прилична цена и да елиминират недостатъците. Но пък за хора, които нямат желанието да се ровят и са настроени малко по-авантюристично хостелите са неоценим приятел и другар. За тия, които обичат да се ровят ще дойдат и другите постове по темата.

В заключение бих искал да попитам, как ви се струва обема на този пост? Прекалено много разтеглям очевидни локуми или има неща, за които не сте си давали сметка до сега? По идея трябваше да е един пост за всичките типове места за пренощуване, но мисля че е добре да се покрият и напишат и по-тънки детайли – всеки знае че хостелите генерално са евтини, повечето са чували за hostelworld, но пък може би има доста хора които ги избягват или избират заради грешни представи. Очаквам мнения, аз лично очевидно не бързам за никъде.

[social_share]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

25 thoughts on “Хостели – информация и дезинформация.

 1. На мен поста ми хареса, въпреки че не съм от хората които са пораснали достатъчно да спят в хостели :-)! В смисъл имам си определени бариери и не бих могла да споделям обща баня с останалите. Честно казано според мен като цени не са кой знае колко по-евтини от хотел 3 звезди например. Сигурно има и много евтини и добри попадения, но аз засега ги избягвам ;-)!

  1. Няма лошо, но просто е добре да се знае според мен и скритите предимства и недостатъци на спането в хостел. Имам приятелка, която като пътува сама почти винаги отсяда в хостели, не че не може да си позволи хотел но просто там си намира лесно компания. За банята си е неудобство, да, особено като стане час пик, а мога да си представа че в женските бани битката е жестока :))

 2. Здрасти бат Георги :)Хостелите наистина са си важна част от едно пътуване. Обема ти е добър,но си личи, че не си върл фен на хостелите :) Само да добавя няколко неща от скромния ми опит. Винаги си избирам чрез http://www.hostelworld.com , свикнал съм си с него, а и ми се струва най-обширен откъм предлагани места. По принцип златно правило е, като си сортираш хостелите да го направиш по рейтинг, а не по цена. Аз лично ги сортирам и гледам тези от 90 % нагоре, и е хубаво да имат поне 50 мнения/ревюта, иначе е лесно с 3 ревюта да имаш и 100 %.След това вече им гледам цените и локациите. В крайна сметка ако някой приятел не ти е препоръчал нещо лично няма как да си сигурен и всичко опира до късмета,но все пак помага. http://spothostel.pt/ ето един пример – това е най-готиния хостел в който съм бил досега намира се в Порто. Реставрирана стара сграда – всичко е като чисто ново,на 3 мин от най-важната метро станция – къдете се пресичат всички линии. Чисти стаи с електронни карти, чисто нови душове, всекидневна с дивани, Playstation 3 (не 2;)), 42 инча плазма, а в кухнята имаше огромен хладилник зареден с бири, безалкохолни, вода и т.н. и до него имаше ценоразспис – бира 1 евро например и “Trust box” , кутия в която си взимаш каквото искаш от хладилника и плащаш там. Няма никой в кухнята – кутията е с пластмасов капак и ако искаш, може да я махнеш… изобщо неща които са немислими в България :) Бил съм и в някои мизерни хостели обаче, главно в Италия – всичко е въпрос на проучване и късмет. Малко се отплеснах, спирам вече :)

  P.S. надявам се, това за “Trust box-а” да не изкуши някой и да хукне към Порто да пие бири на корем и да отваря тайно кутията :)))

  1. Ами…върл фен не съм, адаптирам се :) Като цяло като сме компания 5-6 човека е по-удачно да си намерим нещо друго – самодостатъчни сме си и допълнителни хора не ни трябват. От друга страна за леко неангажиращо пътуване хостела може да рулира, така бях в Полша – изключително евтин и приличен хостел в Краков, като хванеш евтините цени на Уиз от Холандия натам просто си отиваш за 2-3 дена на разходка. Просто си има предимства и недостатъци и не се измерват само с цената.

   Съветите за ревютата са така, но при хостелите съм забелязал, че standard deviation или отклонението от центъра е много по-голямо отколкото при хотелите. Да речем, ако имаш хотел с общ рейтинг от всички 6, можеш да очакваш че болшинството хора са го оценили горе-долу толкова. А хостел със рейтинг 7 може да е 20 оценки от 10 и 20 от 2 :) Мисля, че и много хора като цяло не знаят какво да очакват от хостели и за това се получават големи амплитуди в очаквания-реалност.

   Еми ще се ходи в Порто на Trust box, видяло се е :)

 3. Много добър пост, както винаги и дължината е добра. Отсядала съм в mixed dorm хостели сама, но мисля, че не е най-доброто решение за жена, пътуваща сама (или аз съм остаряла и помъдряла хаха).
  Сигурността според мен е проблем който би трябвало да се спомене, особено в dorms (имам предвид лични вещи например, ако няма сейф). Общите бани не са проблем като капацитет, по-скоро като хигиена или наличие на топла вода :)
  Някои хостели разполагат и с кухня та отсядането там може да помогне да се намалят разходите по престоя.

 4. Не знам, ама на мен хостелите ми идват малко “хипария”, тъй да се каже. Вярно, че от хостел до хостел има разлика, както добре е описано и в статията по-горе, но по мое скромно мнение средностатистическият хостел е много повече “минуси”, отколкото “плюсове”.

  Ама айде по-късно ще пусна един постинг, в който ще разгледам по-подробно моите “плюсове” и “минуси”, че нещо не съм на кеф за писане точно сега ;)

  Поздрави за статията. Обемът е супер. Стига се притеснява – интересните материали се четат на един дъх :)

  1. Еми айде, като се нагласиш пусни, защото според мен въпреки неоспоримите минуси, в повечето случаи са доста преувеличени. Или може би аз успявам генерално да се изненадам много приятно от редките случаи, когато съм попадал в хостел последните години :)

   За обема се чудя обикновено…щото тръгвам да пиша с една идея в главата, изведнъж виждам че съм откарал 10% от предварителния план, а вече има три параграфа. И за това :)

  2. Това е, реших го окончателно – никога повече в типичния хостел, освен ако някакви изключителни обстоятелства не го изискат. От съвсем скромния ми опит по такива места мога да направя следните няколко извода (разбира се, никого не ангажирам с тях, отнасят се персонално до мен):

   Първо, сигурно единственото неоспоримо предимство на хостелите е тяхното централно местоположение (обикновено). Разбира се, това предимство е доста условно. В много случаи нощувка на по-отдалечено, но комуникативно място е доста по-добър вариант от гледна точка на спокойствие, обстановка и т.н.

   Второ, ниската цена на хостелите е може би най-големият мит. Тук дори не отваряме дума за визираните по-горе скрити такси и таксички. Не отваряме дума и за малоумното членство, нито пък за това да си плащаш като поп за пакет изпомачкани чаршафи, небрежно хвърлени на пода. Чисто базисно цената излиза по-скъпа – понякога дори от 4-звездни хотели в промоция. За сравнение с апартаменти под наем и частни квартири дори е смешно да се отваря дума…

   Трето, тъй нареченото “общество”, което горе е разгледано като плюс, всъщност в повечето случаи е доста голям минус. Говорим за шума, говорим за пиянските “оргии” до късна доба, говорим за онази типично “хипарска” атмосфера и “уонаби” свободолюбив дух, които лично мен ме дразнят органически от година на година (сигурно е от възрастта).
   Възрастовата (и социална) група на тези места е изключително ограничена. Ако човек търси точно такива хора, с които да си порка по нощите, да води неангажиращи разговори и да се развява наоколо за две евро по-малко – сигурно е предимство. За мен, като един виден темерут, е по-скоро недостатък :)

   Пето, хигиената, сигурността и удобството в общия случай са под всякаква критика. Разбира се, има и места, които са на нивото на средно добър хотел, но те са по-скоро изключения.

   Обобщение: 20/80 в полза на минуса.

 5. Обемът ти е супер – няма какво толкова да се притесняваш.
  Много по-важна е информацията вътре, която поне за мен си беше ценна.
  От опит мога да споделя, че хостел с двойна стая и обща баня е съвсем не лош вариант за двойка с деца или без, особено в градове с висок стандарт и постоянен приток туристи. Става дума за кораба в Стокхолм, който го препоръчвам на всички, които мислят да ходят натам. Преживяването е наистина уникално и си струва минималните неудобства.

 6. За всеки хостел си има пътници, но като цяло съм по-скоро негативно настроен към стандартния хостел – 4+ непознати в едно помещение, често много повече споделящи една баня, без грам усамотение и като цени рядко конкурентни. Вярно, че ако пътуваш сам, това ще е най-евтиното решение, но от двама на горе става много по-изгодно да се търси друг вариант. Аз лично препоръчвам апартаментите под наем. Почти винаги излиза на същата номинална цена като хостел, често и по-евтино (в зависимост от броя хора). Вярно, за апартамент оптималната бройка нощуващи по отношение на цена и комфорт, често е около 4 човека, но се намират добри решения както за 2-ма така и за по-големи компании.

  1. Дам, за всеки хостел си има пътници както си личи и от коментарите тук. Апартаментите са добра опция, всъщност в последно време доста често залитам към тях, но пък при тях има малко по-други проблеми и оптималната бройка е един от тях. В рейкявик половината време ще съм в апартамент. Ще пиша скоро и за това :)

 7. Страшно съм доволна от:
  Wombats City Hostel Vienna – The Lounge

  най-добрият, в който съм отсядала някога …

 8. За мен хостелите са незаменими когато пътувам сам.
  Много по-добре е да имаш с кого да обелиш дума , отколкото да киснеш сам в скучната хотелска стая.
  Почти винаги се намират интересни хора от цял свят.
  Единствено hihostelс изискват членство , което за България мисля е 10 лева.
  Ако възнамерявате да отседнете в такъв хостел в Осло например е много по-добре да си закупите членство от българската асоциация , защото е много по-евтино , а важи за цялата световна верига.
  Hostelworld е добър , но http://www.hostelbookers.com/ в 90% от случаите предлага същите хостели на по-добра цена.
  Гарантирам за това !!!
  Условията в хостелите варират в много широки граници- от пълни дупки до граничещи с тризвезден хотел.
  Трябва много добре да се проучи мястото.
  Страни като Холандия и Белгия са известни с лошите си долнопробни хостели.
  На другия полюс са Португалия , Испания които неизменно оглавяват класациите за най-добри хостели и там наистина има невероятни местенца…

 9. Wombats City Hostel Vienna – The Lounge е мястото където мога да кажа често отсядам … след вече 5-6 пъти :-)))
  Наистина един от примерите за добър хостел !
  Също Meininger в Лондон , Rossio в Лисабон и много други.

  Георги да не си бил в Central Hostel до Хайд Парк ?
  Няма такава дупка честно !!!
  Много от хостелите имат dorm стаи с баня и тоалетна.
  Ако не е private стая обаче общата баня и тоалетна е за предпочитане.
  В добрите хостели това представляват всъщност няколко душ кабини с няколко отделни тоалтени в общо помещение.
  Отдавна ми е направило впечатление , че много по-често сами пътуват момичета отколкото момчета.
  Така , че няма място за притеснение в това отношение.
  Все пак е доста притеснително 3-4 -ма непознати да слушат телесните ви звуци сутрин например :-)))

  1. Силно вероятно е точно това да беше хостела, уникална дупка, да :)

   За другия ти коментар ще прегледам hostelbookers и ще редактирам статията ако наистина има разлика в цените.

 10. Здравейте, и поздравления за страхотния труд, който е свършил автора! Отсядал съм в хостел, само един път, но останах адски доволен. Беше в едно малко селце в подножието на Фуджи – Кавагучи-ко, Япония. Букнах си през hostelworld стая за двама. Това беше единствения вариант да отседнем в традиционна японска стая, тези само с рогозките по земята. На последния етаж на хостела имаше бани и басейнче с минерална вода, точно срещу върха на планината. Хостела си беше семеен бизнес и наред с трите картички подарък от собственика, разговори как върви нашето момче в сумото, накрая гордо окичиха българското знаме на стената, бяхме първите българи там…
  Хостелите по принцип, не са за всеки, аз напоследък явно следвам тренда и предпочитам апартаментите. Въпреки всичко ако трябва да избирам, не бих се замислил да отседна в хостел в малък град в западна Европа. В големите градове си мисля, че не си заслужава особено ако има добър градски транспорт, така че хотел 3 звезди би свършил работа. За следващото пътуване до Будапеща сме 4-ма в апартамент като The Playboy mansion:) за по 18Е на човек, няма място за сравнение. Поздрави.

 11. навсякъде, където сме ходили все по хостели спим. Аз лично винаги резервирам от хостелуърлд. Не знаех, че в хостелбукърс няма тази такса от 1,5. Просто интерфейсът на първия сайт повече ми допада :)
  Признавам, че не съм спала в т.нар. спални помещения, защото или сме само двама /и резервираме двойка.При упорито търсене се намират и двойки с прилична цена/, или сме компания сме си само ние в едно помещение.

  Та така. Смятам и занапред да ги ползвам. Защо да давам 60 Е , например, за едното спане в хотел, като мога да ги похарча за нещо по-интересно при екскурзията.

  Полезна статия

 12. Страхотна статия! Колкото повече чета блога ти толкова повече разбирам колко много не знам за това как да си организирам сама почивката оптимално добре, но ще се науча. Относно хостелите аз не бих могла ми струва да спя там – не понасям хъркане. Може да звучи все едно съм разглезена принцеса обаче съм пробвала и съм издържала два дена без сън, на третия – три часа и на четвъртия ден вече съм тотално неадекватна и следва сън от 15 часа след което отново същия тур. Това като продължи две седмици и на 15 – ят може да кандидатстваш за професия терорист в Афганистан щото си сърдит на целия свят че вдига шум. Иначе като цяло хостелите са супер идея.

  1. Its not rocket science, както казват американците…макар че аз точно rocket science уча :) Всичко е въпрос на опит, един-два пъти ще стъпиш на криво, на третия всичко ще е наред. Наистина не е кой знае колко сложно – полет-трансфер-хотел-трансфер-полет. От там нататък всичко е въпрос на допълнително оптимизиране.

 13. много интересно, направо залепнах…аз не пътувам много, но през 2011 направихме сефте с couchsurfing до италия… за 5 дни бяхме и искахме да посетим различни градове, основната цел беше биеналето във венеция.голям късмет изкарахме с намиране на едно място за спане във виченца, в едно предградие креацо, освен това самолета поради ремонт кацна и излетя от марко поло… и два от дните ни караха с кола поради добър шанс…освен венеция и виченца, се прехласнахме по верона и падуа. този сайт е безценен и вече започвам да планирам нови пътувания, но първо сина ни да стане поне на годинка…

  1. За couchsurfing ще пиша отделно скоро, за съжаление нямам директен опит, но пък съм се срещал със доста “активни потребители”, ако могат така да се нарекат. Има си доста очевидни плюсове, има и леки минуси, които не са видими на първо време :)

 14. А как стои въпросът с безопасността,особено в някоя страна като Малайзия? Може да е тъпо, но е достатъчно човек да изгледа един филм и да се откаже от пътуване, особено към по екзотични места. Имам чувството, че човек трябва да спи с едно отворено око.

  1. Няма такова нещо, пък и филма Хостел май беше за Източна Европа :) Зависи много от държава до държава, но общо взето ако човек си държи вещите добре защитени, няма да има проблем. Да си оставиш лаптопа на леглото, когато споделяш стая с 10 човека не е разумно и в Малайзия и в Швейцария :)

   Евентуално неудобство при хостелите специално би бил околния шум, но тук значение има не само държавата, но и самия хостел. Има такива, които се рекламират като парти хостели, там ще е шумно 24/7, има и такива с вечерен час, след който не се шуми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *