“Няма място за старите кучета” или за бъдещето на туристическите агенти

Едно от предизвикателствата пред икономиката, е че бизнесът стана много ефективен. Кога например за последно сте теглили пари от гише на банката вместо от банкомат? Или сте използвали туристически агент, вместо да свършите работата онлайн? Много работни места, които изискваха човешка ръка станаха автоматизирани

Цитатът не е мой, както може би си мислят редовните читатели запознати с позицията ми, а на Барак Обама. На агентите съответно това не се хареса и написаха протестно писмо колко са много, колко са силни, колко пари и работни места докарват и колко данъци плащат. Далече съм от мисълта, че изказването на Обама е директна атака срещу агенциите – по-скоро е кратък пример изваден от контекста, а дали е прав е въпрос на малко по-задълбочена дискусия. Нека видим. Правя допускане, че агенцията която ползвате е коректна и изчистена откъм проблемите споменати от мен в статията как да четем между редовете.
 

Офлайн срещу онлайн

Всъщност битката не е само в туристическата индустрия, тя е навсякъде – медии, пазаруване, комуникация. Но има нещо, което прави точно тур агентите особено уязвими – то е че техният продукт по дефиниция е виртуален. Споменавал съм и преди – когато купуваш пакет през туристическа агенция ти не купуваш нещо, което може да пипнеш, усетиш на твърдост, вкус и размер* като доматите на Женския пазар. А рекламната брошура на продукта най-вероятно няма нищо общо със самият продукт – купуваш полет до Египет и няма да спиш в Хеопсовата пирамида, но е силно вероятно снимките в брошурата да са предимно на пирамидите. Докато магазина на Пиротска може да оцелее в битка с интернет, главно защото е рисковано да купуваш дрехи и обувки онлайн без да знаеш дали ти стават или ти отиват, то офлайн агента просто няма скрити жокери в ръкава си – нито когато става дума за самолетни билети, нито за атракции, нито за хотели.
 

Самолетни билети

Агентите са грозното патенце в днешно време – клиентите не ги харесват заради по-високите им цени, авиокомпаниите не ги харесват, че им взимат част от печалбата. Една от причините да им излиза сметката на повечето нискотарифни авиокомпании, е че тотално са елиминирали посредниците и работят само през уебсайт. Нито Ryanair, нито Wizzair продават билети през агенти, Ryanair дори е в откровена война с тях.

Полети/цени

Ако навлизам в много подробно описани детайли, за това как да си намерим най-подходящият самолетен билет и как да използваме силата на онлайн инструмента ITA, то не е защото по начало материята е прекалено сложна, а просто защото в 90% от случаите голям интернет сайт ще ви намери търсените полети лесно и почти винаги по-евтино от агент. Аз пиша за останалите 10%, които нямат против да дълбаят малко повече с цел допълнителни ползи: по-евтин билет, по-подходящи часове, предпочитана авиокомпания, алтернативни летища и по-кратки полети.

Инструментите, с които разполагат агентите са малко по-гъвкави, но това се отнася само за тези 10%, и то само ако агента наистина приеме въпроса ви присърце и отдели доста време. Процентите ги размахвам малко наизуст, но е така: с 90% от полетите няма да имате проблеми с нормално търсене в голям сайт, от останалите 10% ако се научите да използвате ITA и още 1-2 инструмента също няма да имате проблеми с 90% от тях. Остава някъде 1% за нещо, което агента може да намери, а вие не – и то само ако той е приел задачата ви лично и се е разровил доста дълбоко. А и нищо не пречи да си намерите нещо онлайн и след това да се обадите на агента да видите той дали може да предложи нещо по-добро. Ситуацията за вас като краен клиент е win-win, ситуацията за агента не е много симпатична защото в повечето случаи няма да се справи по-добре от вас.

Но бъдете сигурни, че в много близко бъдеще дори този 1% полза от агентите ще изчезне.  Google купиха ITA Software, а те не дават току така $700 милиона за нещо, ако нямат намерение да променят индустрията из основи. Google Flight Search за сега е нещо като бета и покрива само САЩ, само въпрос на време е покритието да стане глобално.

Личен пример: Н-я-м-а място, до което съм ходил, което не е повлияно по един или друг начин от цената на самолетният билет, чисто и просто летя доста под средната цена, за която е продадена всяка седалка в самолета. И докато проверяването на цените през агенция изисква поне 2 обаждания по телефона, то онлайн всичко става за секунди. Ваканцията на Карибите я гледах през крив макарон поне 2 години, докато в един момент цените на самолетните билети не паднаха на половина. Сега нека допуснем, че нямам интернет достъп. Мислите ли, че агент би проверявал за мен безплатно в продължение на години всяка седмица-две кога цените ще паднат на половина, ако въобще паднат без да има гаранция че дори ще купя билета? Ако има такъв, нека се свърже с мен – имам четири-пет дестинации, които дебна периодично.
 

Хотели

Един гръцки уебсайт е пълен със снимки на усмихнати хора, държащи телефон и общо взето обяснява колко добро нещо са агенциите и колко предимства имат пред самоорганизираното резервиране по интернет. Ключовият пример разказан там е доста показателен: резервирате хотел по интернет, отивате на място и се оказва, че хотела е до рафинерия – нещо което срамежливо е пропуснато в сайта му. Ако сте резервирали чрез агенция обаче ще звъннете един телефон и агента моментално ще ви изпрати такси и ще ви намери друг хотел. Аз съм малко скептично настроен че точно така ще стане, но голямата пробойна в историята е друга: Защо агенцията, която ми избира перфектният хотел въобще ме праща на място до рафинерия? Питам си и отговор не чакам.

Хотели и оценки от ревюта

При хотелите има един принцип и той е, че трябва да се използва силата на масите. Колкото и да ви е доверен и личен приятел агента той е само един, и дори да е тотално искрен и съвестен мнението на един човек не е меродавно. Едни предпочитат басейни, други вани, на трети му се разваля цялата почивка ако персонала го погледне на криво. Това, което предлага интернет е да видите стотици ревюта оставени от различни хора. Отделени едно по едно не струват нищо и са безкрайно субективни, но когато 10 човека поред са написали че мястото е шумно, защото отдолу има дискотека значи може би тази информация е точна. На кой бихте се доверили повече – на агент, който е само един и има икономически интерес да ви изпрати някъде или на стотина хора, които не сте виждали, няма и да видите, които споделят информация на добра воля?

Личен пример: За предстоящото ми пътуване до Исландия бях намерил прилична тройна стая със обща баня и тоалетна на етаж. Вчера пак проверих цените и се оказа, че друго място ми предлага едностаен апартамент на подобна цена. Смених хотелите със, не съм сигурен точно, 3 или 4 клика на мишката без да ми струва и стотинка. Сега, ако нямах интернет и резервацията за тройната стая беше през агенция, какъв мислите е шанса да ви се обадят доброволно да променят резервацията, защото е излязла по-добра оферта?
 

Дестинацията и атракциите.

Тук на терена има само един отбор и това е отбора на големите пътешественически форуми. Агентите едва ли са посетили и малка част от местата, които предлагат, всичко друго ви се рекламира, така както на тях е рекламирано и се получава развален телефон. Това, което предлагат огромните форуми тип tripadvisor.com и flyertalk.com е личен, директен опит. Там я има наистина цялата информация, която може да ви дойде на акъл – до сега не ми се е случвало да има въпрос на който да не намеря отговор. Мнението на всеки местен е три пъти по-ценно от мнението на продавач, който е виждал мястото само като вас – на картичка.

Форуми

Личен пример: не мога да дам, главно защото форумите нямат противник в лицето на агенциите. Докато предишните ми два примера хипотетично, теоретично в идеален свят агент може да свърши работа, то тук просто няма шанс. Никакъв. А все пак това е най-ключовата част от пътешествието, нали се сещате, тази която е снимана по рекламните брошури. Погледнете въпросите, които са зададени във форума от скрийншота. Мислите ли, че агент може да отговори на някой от тях?
 

Какво е бъдещето за агенциите и агентите?

Харесва им или не, бизнеса им е затихващ. Изходът е само един: тясна специализация в конкретна ниша. Нещо от типа на ултралуксозните пътешествия или екстремни такива тип катерене на Еверест. Големите корпорации все още продължават да ползват агенции за бизнес пътуванията си по съвсем други причини. Други пък не искат да имат нищо общо с организиране и ще си плащат МНОГО за ексклузивни бутикови услуги. Не малък процент са и хората, които не са компютърно грамотни и не могат да се справят сами – но и техният брой прогресивно ще намалява. За нормалният човек тръгнал на почивка агенциите все повече и повече ще се маргинализират.

И да – симпатичните, усмихнати, държащи телефон хора от гръцкият сайт ще загубят работата си, ако не успеят да се адаптират и да си създадат ниша. Но това е суровата действителност, в която живеем. В големите магазини се появяват каси на самообслужване, в банките може да депозирате и теглите пари без да видите жив човек, регистрацията за полет може да се извършва онлайн или на машина на летището, а за отиването на почивка не ви е необходимо нищо повече от интернет достъп. Няма място за старите кучета.

—————————————————————–
*Thats what she said. Не се сдържах.

[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

19 thoughts on ““Няма място за старите кучета” или за бъдещето на туристическите агенти

 1. Георги, прави разлика между травъл агенти (комисионери) и туроператори.
  Прави също така разлика между травъл агенти и аffiliates.
  Вярно е, че агентите на туристически пакети в традиционния смисъл на думата са на изчезване и са почти изчезнали в страни с висок процент онлайн продажби (примерно в Дания с над 70%), но това, че продажбата е онлайн, не означава че не купуваш услугата през агент. Booking.com също са агенти, да не говорим за десетките онлайн агенти за самолетни билети.
  Освен това туристическият пакет далеч не се състои само от самолетен билет, хотел и евт. кола под наем. Сигурно ще ти свършат работа в 10% от страните в света (най-“туристиризираните” дестинации с развита инфраструктура), но за останалите 90%? Там неминуемо ще опреш до помощта на туроператор, въпросът е дали ще бъде местен (incoming), който си го открил в гугъл или в ЛП, или такъв в страната, където живееш (outgoing).
  Във втория случай ще платиш повече, но имаш някаква сигурност по отношение на качеството, гаранционен фонд и пр.
  Не че ще предостави по-добра услуга, защото той също работи с местен ТО, но при евт. рекламация си по-добреи защитен.

  1. Едно си знаеш и едно и също повтаряш. Защо трябва да навлизам в излишни детайли, след като мисля идеално се разбира какъв тип агенти имам предвид в статията? Въобще не говоря за гайда в музея, който искаш да разгледаш или за задължителният водач, ако си на сафари в Африка. Но може би трябва да напиша поне още 3 параграфа за разликата между TA и ОТА, което обещавам да направя ако се появи поне още един коментар на човек, който не му е ясно за кой точно тип агенти говоря.

   Не, опирането до помощта от туроператор не винаги е неминуемо. А когато е неминуемо се процедира по същият начин с хотелите – четеш и се интересуваш по интернет. Във форумите на trip advisor в почти всеки форум има секция със важни въпроси и почти винаги има тема: препоръчани водачи, шофьори и т.н. Пак ти казвам, контрапродуктивно ми е да разчитам на гаранционен фонд, предпочитам да се доверя на хиляди хора, за които даден местен оператор е коректен, отколкото на твоите гаранции и на фонда.

   Помолих те и преди да ми дадеш пример от твоята практика, когато въпросният фонд е помогнал на твои клиенти. Ще ми е интересно да разбера как се е получило така, че ти си коректен, избрал си коректен партньор, а в крайна сметка се е наложила рекламация и изплащане на щети.

 2. Така е, но нали се сещаш, че това е твоята гледна точка – на изпечен пътешественик-ентусиаст, който може да пренебрегне всички посредници по веригата и сам да си конструира пътуването с няколко клика в нета. Кака Сийка от форума на бегемама обаче нито има твоите познания в сърфирането, нито богатата ти линк-колекция от полезни форуми и сайтове, нито времето да се рови с часове из тях, нито самочувствието да се гмурне в дълбоките води на самоорганизираното пътешествие. Тя иска сигурност: от самолетчето – на шатълчето, от шатълчето – в хотелчето, от хотелчето – по ред на атракциите. Не да се мъкне с куфари и две разплакани деца от връзка на връзка и все да я гложди дали нещо не е пропуснала и дали няма да замръкне на някоя чуждоземна гара с багажляка и челядта. Съвсем отделен е въпросът какво представлява т.нар. сигурност, както добре си го разгледал в една от предишните си публикации

  Такива като кака Сийка са един огромен процент от пътуващите хора по света. Сам спорих на тази тема с една колежка – вика, какво от това като цената й падала двойно, искала сигурност жената – щяла да бъде с дете и багаж. Друг колега обиколи 3 континента, разбирай пътешественик с опит, но продължава да си търси агенциите – имали промоции, по-евтино му излизало.

  Мисълта ми е, че винаги ще има доволен пътникопоток за влака на агенциите, най-образно казано. Не ги мисли тях, ще имат работа още дълги години, под една или друга форма. Знаеш, посредникът по принцип си е паразит по природа – винаги ще се намърда в някаква медоносна ниша, за да експлоатира страховете и слабостите на хората. Неизбежно е. Все пак хубава инициатива си подел и дано повече хора минат, прочетат и се замислят как сами си осакатяват пътешествията, като ги поверяват доброволно на една гилдия, която им цели единствено и само джоба.

  Поздрави ;)

  1. Може би е моя грешка, но не мога да смогна да напиша всичко наведнъж. Един от бъдещите постове е как да създадем план, асбсолютно сравним с този на агенциите за не повече от час. Т.е., това че аз пиша фермани на тема самолетни билети, не означава че всеки трябва да го прави, напротив – всеки може да инвестира точно толкова време, колкото му се дава от сърцето. За мен е важно да си направя предварителното проучване добре и отделям повечко време, но това въобще не е задължително.

   Та сигурно създавам неправилното впечатление – някой ако попадне тук ще си каже “да бе да, ще чета за 3 страници само за това как да си избера хотел и това е въведението, я да оставя друг да ми го свърши”, което е грешка която обещавам да коригирам в бъдеще :)

   1. Там е работата, че дори да й смелиш наготово цялото нужно инфо за едно пътуване, кака Сийка пак ще изтича при агенцията.

    п.п. Супер си е поднесена информацията – в разумно количество и на разумни порции. Който смята, че го заливат фермани с излишни подробности, явно е сбъркал сайта. Който го интересуват нещата, чете до последната запетайка и жадно чака за още ;)

    1. Не се съмнявам, че винаги ще има такива като кака Сийка, но мисля че с времето ще стават малцинство. Едната от бабите ми все още кара само на БНТ 1 и Радио Хоризонт, не иска и да чуе за нищо друго. Но е ясно, че аз като съм дядо без интернет няма да карам. Т.е. процеса на еволюция си е доста естествен и не опира само до желание, не желание…освен ако не говорим за някакъв турбо инат. В днешно време например всеки има имейл адрес, така аз мисля че до 5-10 години всеки ще ползва предимно онлайн услуги за пътувания.

 3. Здравей,
  Приеми с чувство за хумор аналогията, която ми хрумна докато те четях.
  Едно от последните Му прозрения беше, че народа много пестял, а не инвестирал и не се е юрнал да се занимава с предприемачество. Както не са много иновативните хора, така не са много и любителите на самостоятелно организирани пътешествия. Хляб за агенции и оператори винаги ще има. Ти сам казваш, че за Карибите си дебнал 3г. Е какъв е % на хората, които биха го направили? Друг аспект – да си самостоятелен значи да си отговорен и от там за много хора е по-лесно прехвърляне на отговорноста по организация към “някой друг”. Като млад човек може би леко залиташ по плоскоста “няма място за старите кучета”. Място за посредници винаги ще има, най-малко заради промяна на заети в производство/услуги. А сетих се и нещо друго: беше споделил, че сам си организирал нещо за свои приятели/състуденти. Дали са ти платили или не, те са прехвърлили върху теб отговорноста за организацията, независимо че може би твоят избор не ги е задоволил 100%.
  Според мен подхождай позитивно, без да търсиш и изтъкваш кусурите на този или онзи почти във всеки пост – “Картаген трябва да бъде разрушен!”. Акцентирай там, където си силен – начини, техники, врътки, уйдурми, хватки, магии и каквото ти дойде на ум за “self made” пътешествия. Напр поста за ITA software.
  Приеми горното само като скромно мнение на дългогодишен планинар и пътешественик.
  П.П. Ако занаеш колко убеждавах една умна, интелигентна, с добър английски приятелка на жена ми да си спретне сама екскурзийка до Англия – не и не, иска с агенция!
  Лек ден!

  1. С чувство за хумор или скромно мнение на планинар да го приемам последно…или може би и двете :)

   Карибите бяха просто пример, не виждам аз проблем там. Не е като две години денонощно да съм го планирал пътуването. Просто с помощта на интернет след като имах мечта да посетя конкретно това място си заслужаваше усилията веднъж на 2 седмици или на месец да отделя 30 секунди да видя как е положението със самолетните билети. Ако трябваше същата процедура да мине през тур агенция щеше да е доста по-тромаво и в крайна сметка невъзможно. Това илюстрира примера ми, нищо повече. А ако за повечето хора 30 секунди веднъж на 2 седмици са свръх усилие значи просто подценявам лицемерието, което лъха от всички “харесва ми” и “колко много мечтая да отида там” коментари под снимки на забележителности във Фейсбук.

   Да, с приятелите примера ти е уместен. Аз съм един вид тяхната тур агенция, нищо че не взимам пари. Ще ми се да вярвам, че ми се доверяват не толкова от мързел, колкото от знание, че няма да ги разочаровам. Бях писал, че агентите не са лошо нещо, стига да им имаш пълно доверие като на пряк роднина…мисля че с моите приятели е нещо такова взаимоотношението. Но това малко е в страни от темата, въпросът е без мен дали тези приятели биха пътували въобще и дали ако да биха минали през агенция вместо сами да се оправят. Малко е прекалено теоретичен този въпрос, защото все пак отиваме като компания което е основното. Иначе не се съмнявам, че посредници ще има винаги, въпроса е колко време ще отнеме технологиите да ги редуцират, че няма да ги отстранят съвсем е ясно. Процесът отдавна е започнал и тренда няма как да се обърне.

   Благодаря и за препоръката, но мисля че двете неща вървят ръка за ръка – да се демонстрират силите на самоорганизирането и триковете, като по същото време се изтъкват слабостите на груповото пътуване. Съжалявам ако отвреме навреме залитам в негативната част, гледам сравнително да пазя баланс, може би не винаги се получава. Но да елиминирам критиките към тур агенциите само за да лъха повече позитивно настроение – абсурд, няма да се случи.

   Дано съм обърнал внимание на всички точки :)

 4. Ето няколко аргумента защо дори и закалени интернет потребители, а и пътешественици позуват услугите на туроператора:
  1) Single travellers….много хора просто не искат да пътуват сами, а приятелите ви или не искат или не могат да тръгнат с вас
  2) Времето е пари. Ръчкането в интернет съшо отнема време и ако това ти е работата и го правиш по цял ден си е и бреме. И ако маршрутът или дестинацията са с малко по-висока сложност, оставяте местния туроператор да ви свърши работата – резервация на нощувките, транспорта от точка А до т.Б, Ц и пр. Т.е. пак си пътувате индивидуално (customized tour), но не съвсем. Освен това местният ТО винаги може да ви уведоми за промени (затваряне на път, граници, визови промени и пр), които може и да не са се появили още в интернет пространството.
  3) Времето е пари 2. Ако имате добре платена работа и ограничено време – примерно само 10 дни от отпуската си да разгледате забележителностите на Мали, Мадагаскар или Етиопия, не ви остават много възможности – или организирано с outgoing TO, или ако не си падате по груповите изяви – варианта в по-горната точка индивидуален тур с местен ТО.
  4) Защита от Гарнционен фонд. Важи само за outgoing ТО. Ако ТО фалира преди да сте заминали, парите обратно, no questions asked.
  Ако сте си платили на местен ТО, имате шанс само ако е с кредитна карта и само ако ТО официално е с обявен фалит.
  Ако Георги се интересува, мога да изкарам поне още 5 причини, но да не отегчаваме форумците.

  1. А, да си дойдем на думата.

   4) Айде да започна отзад напред, че гаранционния фонд ми е най-любопитен. С две думи казваш, че гаранционния фонд е мега привилегия, защото ако ти фалираш ще си върна парите? А ако не ползвам услугите ти какво въобще ме интересува дали ти като ТО си фалирал или не? “Използвай ми услугите, защото ако фалирам няма да си загубиш парите” – логиката е желязна. И въобще, под трети коментар го споменаваш този фонд като манна небесната, а конкретен пример от богатата ти практика липсва. Така било в Дания, а как е в България? Всички клиенти на Алма Тур видяха как е, когато се оказа, че размера на застраховката не покрива задълженията им. На World Nomads и подобните застраховките са със символична стойност и дават в пъти по-голяма сигурност.

   3) и 2) Времето е пари, да, и когато искаш да си организираш перфектната почивка отнема доста ръчкане. Но в същото време това съвсем не означава, че трябва да отнема много време като цяло – отнема точно толкова колкото искаш да похарчиш. Вместо да плащам за твоите услуги да ми предложиш шаблонна почивка, мога да ползвам готови работещи шаблони. Ако ми е кеф дори мога да открадна шаблоните на агентите. “male itinerary”, “madagascar itinerary”, “ethiopia itinerary” в гугъл + съответните статии за страните в Wikitravel. Ужасно много време отнема, наистина.

   А като заговорихме, че времето е пари…то е пари вкъщи, но е двойно по-скъпо на самата екскурзия. А когато сте група и трябва да чакаш някоя лелка да се гримира сутрин не е особено пестене на време. ВИНАГИ има някой, който да се мотае, от личен опит го знам и никога пътуване с ТО не може да покрие толкова периметър, който мога да покрия аз…естествено ако реша случайно да препускам като луд. Нали да не споменавам пак фабриките и подозрително дългите почивки за тоалетна.

   1) Лично право на въпросните хора си е, тук не отричам. И все пак има много алтернативи да не си сам, couchsurfing и подобни. Хем се срещаш с местни, хем и по-евтино може да излезне. Сега, ако на някой представата за перфектно изкарване му е някой да го набута на сила в автобус за една седмица с хора, които може да не са му симпатични, но ще е принуден да прекара цялата си почивка с тях – негова воля.

   И стига с тия затворени граници и визови изисквания. Правиш го така, че все едно света е постоянна военна зона, в която ако не си свързан с агента си постоянно както пехотинците с генералите си загубен. Умееш да избутваш нещата в някакви жестоки крайности, докато сам си наясно, че 90% от планетата можеш да видиш сам без абсолютно никакви проблеми и без да има повече от теоретичен шанс някой да ти променя визите и да ти затваря границите. Останалите 10% са точно нишовите дестинации, които написах в статията, че ще си останат среда на агентите. И май са много 10%. Ама да плащам на агент за това, че някой теоретично можел да затвори границата между САЩ и Канада примерно – мерси.

   Дай ги другите пет причини.

 5. Мисля, че авантюризмът, вкл и влечението към пътешествия е състояние на духа и неголям брой хора го имат. Абе Те въртят, сучат, утре ще ни задължат да викаме сертифициран монтьор да ни сменя лампата, а ти се надяваш да намаляват посредниците…А колко души вече сами си мият колите?
  Не отминавай с лека ръка и факта, че много хора искат да имат насреща си жив човек, а не машина. Супермаркети, добре, но да знаеш какво удоволствие е да си на италиански пазар, да обсъдите с продавача видовете formaggio:) ДОбре, че вечерях.
  Поздрави!

  1. Ами…на тоя етап не ни остава нищо друго, освен да видим след няколко години кой е бил крив и кой е прав :) Да е жив и здрав сайта и аз и ти, ще сравняваме!

 6. А бре, Георги, май стреляш по умрял кон. Даваш примери за конвенционални травъл агенти, които са измиращ вид на запад и до няколко години ще изчезнат и от БГ. Тук спор няма. Няма спор и за самолетните билети.
  Но ти изпадаш с крайности в примерите за организирани пътувания.
  Записал си се на някаква екскурзия до Китай с посещение на Стената и на т.н. фабрика и вместо да подариш пътуването на баба ти по случай 70-годишния и рожден ден ти ревеш, че екскурзията била за баби. Ами ясно е, че такова пътуване не е за теб, но пък на тези, дето са записали, сигурно им е харесала. Радват се, че са се снимали на стената и са видели клоазон фабрика. Нали това е най-важното.
  Е, ти за FIT (free independent travellers) туроператори не си ли чувал?
  Струва ми се, че твоят пътешественически опит се свежда до 15-20 дестинации с повишена лесност. Да направим един експеримент. Извади всички страни в света по азбучен ред и ми кажи в в колко от тях може да се оправиш с CouchSurfing. Не става въпрос за хеликоптера на Камчатка, а просто да се придвижиш от т. А до т. Б в страна с несъществуваща инфраструктура.
  Сигурно ще се изненадаш колко много са такива, така че това е правилото, а не изключението.
  Изискването за Гаранционен фонд идва от ЕС и е въпрос на време и БГ да клекне, защото (тук си прав) защитата на българския потребител в момента е почти нулева.
  А с примери мога да те затрупам, само кажи.

  1. Не, ти си този, който изпадаш в крайности. И като цяло почва да ми става малко досадно да го водя тоя диалог след като в един момент спираш, после се появяваш пак и почваш плочата от начало след което пак изчезваш. Дай да се изясним веднъж за винаги? Толкова си и чел, на никаква екскурзия до Китай не съм се записвал, ходих си сам, имам скромно публикувано пътеписче от 10 части от там. А подобни екскурзии може и да са подходящи за баба ми, само че не баба ми е гръбнака на туристическата индустрия. Както и гръбнака не са твоите дестинации, за което ще пиша сега.

   Couchsurfing беше като пример как самостоятелен пътешественик може да си намери компания. И то такава, която му е приятна, а не натрапена. Но наистина, дай да видим кои са местата, в които човек може да се оправи лесно и кои не са?

   Цяла Европа, Северна Америка, Австралия и Япония са с нулеви проблеми
   Югоизточна Азия+Китай и Индия са малко по-зле но също
   Близкият Изток също е ок, като се изключат размирните държави, може да има леки визови проблеми там.
   Южна Америка също е лесна: и Аржентина, и Бразилия и Чили и Перу. Потенциални проблеми ако не знаеш език във Венецуела, минимални в Колумбия и т.н.
   Северна Африка е също добре развита. Южна Африка, Кения, Танзания също.

   Ми така като гледам като район има една централна Африка, която е по-сложна. Май не е изненадващо че примерите ти се изчерпват до сега със Етиопия и Мадагаскар? Да, явно съм бил на 15-ина места с повишена лесност, но в същото време такива са местата в по-голямата част от планетата! Останалото са паланки в Афганистан, границата между Етиопия и Еритрея и подобни. Тук не става въпрос въобще за брой държави! Става въпрос за цялостният туристически поток къде е насочен. Ти се опитваш да изкараш централни дестинации нещо, което е ултра нишово и специализирано и да го проектираш върху целият свят. Колко хора ходят в Етиопия? Колко хора ходят в Китай и попадат под облъчването на фабриките? Аз пак ти казвам, в бутиковите дестинации проблеми нямам. А, ще ме извиняваш, ама ако някъде няма развита инфраструктура от т.А до т.Б то тя е бутикова. Ако някой иска да види най-дълбоките джунгли на Амазонка трябва да го прави обезателно с професионалист. Нямам проблем и със задължителните гайдове за Сафари в Африка и катерене на Килиманджаро. Но пък и за тях ще предпочета ревюта по интернет, вместо да минавам през прекупвачи – лично мнение.

   Давай, затрупвай ме с примери. Трети път те моля, само с говоренето си оставаш. Примери за това как въпросният фонд е помогнал на твои клиенти, които ако не бяха твои клиенти щяха да са загазили.

 7. Намирам спора за излишен. Tour operator, с цялото ми уважение към твоята работа, мисля че мястото ти не е тук. Има къде да се чете за предимствата на организираното пътуване. Тук влизам, за да чета друго и намирам много полезни съвети, благодаря Георги. За да си организираш сам пътешествието, преди всичко е необходимо самочувствие и да ти стиска. От там нататък ще намериш време да се ровиш и къде да търсиш. Кака Сийка няма време и желание да сравнява хотели и полети, но ще отдели часове да рови за най-изгодната оферта на агенция. Много хора пътуват тук и там само за да се снимат и да се похвалят и за тях груповото препускане през 5 европейски града е добра възможност.
  Оставете Георги да пише, все пак това е негова територия, той споделя своя опит и се опитва да бъде полезен.

  1. То всъщност спор няма! Няма несъгласие в гледните точки(донякъде), има несъгласие до колкото нещата, които пиша не са прекалено очевидни. На колегата не му харесва, че поставям всичко под общ знаменател, което определено не е така, след като поне на няколко пъти включително и в тази статия посочих че операторите си имат мястото при екстремните пътешествия. После пък аз не съм съгласен със това, че на по-голямата част от света и липсва инфраструктура между т.А и т.Б, или поне там където е масовият туристически поток…то като се замисли малко човек точно инфраструктурата е синоним на масовия туризъм….както и да е, да не те въвличам и теб в диалога, ние ще си го приключим живот и здраве, само да не се налага следващият път пак да почнем от позиция нула :)

   Графика за тая седмица е първо началото на един пътепис, след това един от техническите постове…ще има и една малка изненада, но нека видя как точно ще я формулирам. Наминавай и съжалявам, ако досаждаме :)

 8. Why You Still Need a Travel Agent
  забележете тук става въпрос само за планиране на полета…..вярвам, че това няма да попадне под графата “екстремно”. Моята позиция в по-горния пост е най вече на пътешественик с доста по-богат опит от този на Георги
  http://www.independenttraveler.com/travel-tips/travelers-ed/why-you-still-need-a-travel-agent

  1. Извинявай, че коментара беше заминал в спама. Английския и линка вътре не са харесали на спам филтъра. Всичко е ОК сега. Ето част от статия, която съм писал:
   ” За това е и гореспоменатата автомонтьорската аналогия – офлайн агентите могат да са истински съкровища, но само ако си обичат работата и биха изтърбушили GDS-a с хастара навън за да намерят най-подходящото за вас.”

   Ето и цитат точно по въпроса даже в тая статия:

   Инструментите, с които разполагат агентите са малко по-гъвкави, но това се отнася само за тези 10%, и то само ако агента наистина приеме въпроса ви присърце и отдели доста време.

   Същевременно, такива агенти са адски, адски малко, и за разлика от човека в статията, който си е намерил такъв, аз лично не познавам. Пък и няма нищо лошо да си направиш проучването сам и после да провериш дали може агента да предложи по-добро.

   И какво, имаш повече опит в пътешествията от мен и това автоматично означава, че трябва да ти вярваме на позицията, нищо че не можеш да я защитиш? Това ли са ти многобройните примери от личната практика – статия, на която си попаднал на първо място в гугъл след търсене на why need travel agent? След всичките тия изписани фермани това ли ти е умопомрачителното доказателство? Разочароваш ме.

 9. Пишете много увлекателно, а и напълно верни неща и според мен инструментите, с които разполагат агентите са малко по-гъвкави, но това се отнася само за тези 10%, и то само ако агента наистина приеме въпроса ви присърце и отдели доста време.Определено за да стигнат до там, че Google да купят ITA Software, а те не дават току така $700 милиона за нещо, ако нямат намерение да променят индустрията из основи е за някаква промяна така е.Google Flight Search за сега е нещо като бета и покрива само САЩ, само въпрос на време е покритието да стане глобално, както добре пишете и вие в своята статия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *