ITA Software – машината за търсене на самолетни билети. Въведение

Време е да запретнем ръкави и да навлезем в дълбоките води на търсенето на самолетни билети. Вече отбелязах сравнителната несъстоятелност на понятието “евтини самолетни билети” в първият пост, както и многобройните фактори които могат да окажат влияние на решението ни да закупим конкретен самолетен билет във вторият пост от оформящата се поредица. Сега ще премина леко от суховатата теория към малко практика със ITA Software – най-мощният и гъвкав безплатен инструмент за търсене на самолетни билети. Грабвайте химикалките и листата, ще изпитвам.

 

ITA Какво?

ITA е от типа компании, които не са известни на широката публика, или поне не бяха докато Гугъл не извадиха 700 милиона долара за да ги купят. На верните фенове промените от тогава насам много много не се харесват, но няма какво да се направи. Вече споменах за GDS, базите данни във които се пускат всичките тарифи, такси, типове самолети и всичко което може да се сетите свързано с издаването на самолетен билет. Съществуването на сложна и комплексна база данни означава че търсенето в нея хич не е лесна задача. Колко възможни комбинации мислите че има за полет Бостън – Сан Франциско? Няма да ви бавя с отговора – 3,604,439,023!!! Тук бодро влиза ITA, като предлага технология за търсене във въпросните GDS-и. Представете си го като връзката между целият интернет и Гугъл – сами по себе си милиардите сайтове са безполезни, ако няма търсачка която да ги индексира и стигне до тях. В тази аналогия GDS е интернет, а ITA е Гугъл.

matrix.itasoftware.com – този линк моментално да влезне във фаворитите ви, поне докато не го научите наизуст, което ще стане сравнително скоро. И като сте тръгнали да добавяте неща във фаворити така и така, добавете и още един: www.aerohroniki.com

Интерфейс и опции

Интерфейса изглежда сравнително познат на всеки, който някога е търсил билети онлайн, но зад стандартните поленца има много скрити функции и допълнителни детайли. Започваме отгоре надолу с доста подробности, на който са му очевидни нека пропусне лекцията и да си цъка за домашна работа.

Топ панел

Най-отгоре са три таба: Round Trip, One-way и Multi-city. Round Trip е двупосочен полет, това е табът на който най-често ще се приземявате. One way – еднопосочни полети – този рядко ще се ползва поради факта, че традиционните авиокомпании правят цените на еднопосочни билети генерално неприемливи. ITA не търси лоу костове, с малки изключения но това е тема на друг разговор. Последният таб е Multi City – тук можете да си структурирате сложни комбинации от типа на: София-Мюнхен, последван от Франкфурт-Амстердам и накрая Брюксел-Рим, и всичкото това да е на един билет. Тази функция определено е за напреднали и ще я разпиша по-подробно във втора част на пътеводителя. На този етап се фокусирайте само върху Round Trip.

Следват добре познатите поленца за изходна и крайна точка. Работи както по кодове на летища, така и по имена на градове. Всички професионалисти използват само кодовете и има много конкретна причина за това – работата се ускорява значително, а и всичките техники, които правят ITA уникална работят с кодове. Не е задължително да ги назубряте, като си поиграете малко ще видите, че лесно се запомнят: София е SOF, Франкфурт е FRA, Мюнхен е MUC, Лондон-всички е LON, само Лондон Хийтроу е LHR и т.н. Огромното предимство тук е, че може да въведете повече от едно летище разделено със запетая, което изключително много опростява търсенето. Ако търсите полет от София до Холандия, други летища които са близо до Амстердам са Дюселдорф и Брюксел. В полето Departing from пишете SOF, в полето Destination пишете AMS, BRU, DUS и със едно единствено търсене намирате най-евтината дестинация. Повече за този трик по-долу в примера. Поленцата Enter outbound routing codes и Enter return routing codes ги оставяме за втората част за напреднали – по-любопитните могат да цъкнат въпросителната вдясно за да видят набързо за какво иде реч.

Опцията Nearby

До полетата за въвеждане на изходна и крайна точка има една връзчица Nearby, която изкарва поп-ъп подобен на този в горната снимка. Аз знам, че Дюселдорф и Брюксел са близо до Амстердам, но не е задлжително всеки да ги знае. В този случай, ако искате да включите близките алтернативни летища в търсенето просто задавате радиус от конкретното летище и със отметка отбелязвате, кои летища искате да участват във търснето. Бутона OK ги въвежда директно в полето. Удобно.

Вече надявам се почвате да усещате какво прави ITA по-различна от стандартните резервационни форми по сайтовете – уникална гъвкавост и многобройни опции и настройки. Преминаваме към следващият блок – датите. Тук има радио бутон с два варианта: Search exact dates и See calendar of lowest fares.

Опцията Search exact dates

Search exact dates говори само за себе си – търсене по конкретни дати. Има няколко допълнителни цъкалки, които ви дават да си дотунинговате заявката. Дали датата и часа да са за излитането или кацането; търсене в един ден преди, един ден след, +-1 ден, +- 2 дена, както и отметки за предпочитаният час на денонощието.

Опцията Calendar of lowest fares

See calendar of lowest fares е предпочитаната опция, когато не сте фиксирани откъм дати. Просто въвеждате стартовата дата и евентуален престой в дни разделени с тиренце и ще получите резултат за 30 дни напред от въведената дата. Не се престаравайте със диапазона на престоя обаче, мисля че 4 беше максимума. Т.е. не можете да търсите между 1 и 50 дни, а само между 1-5 или 46-50.

Долен панел

Остана най-долният блок, който е сравнително скучен: въвеждане на тип пътници, необходимо е защото често има отстъпки за възрастни, младежи, бебета и т.н. После се избира класът на пътуване – подозирам че повечето от нас са винаги в Икономичната класа известна официално също като Coach, а неофициално като Cattle class. Със поленцето под него може да ограничите броят прекачвания, ако например предпочитате само директни полети без значение, че може да са по-скъпи.

Ако махнете отметката на Allow airport changes резултатите от търсенето ще са само за изходното летище и може да пропуснат най-ниската тарифа. Просто я оставете цъкната :) Следващата отметка е дали търсенето да показва само налични места или просто да е теоретично какво е било възможно във времето, примерно ако даден полет е разпродаден ако отметката стои няма да ви излезе в резултатите. Едва ли се интересувате от пълни самолети, в които няма места, така че нека и тази отметка си стои.

Предпоследното поленце е за валута, в която искате да изкарва цените – по подразбиране е валутата на изходната точка. Аз винаги слагам евро, за да ми се спести търсенето на обменния курс на монголските тугрици например. Последното поле е точка на продажба – понякога определени билети са налични за резервиране само от конкретна държава. Нямате причина да променяте това поле, освен ако не сте абсолютно убедени, че знаете какво вършите.

Това е!

Пример 1: У дома за Великден

Проблем: искам да се прибера за Великден от Холандия до България, за около седмица като датите ми не са особено фиксирани стига празничният уикенд да е включен. Допускаме и че гореспоменатите алтернативни на Амстердам летища са ми еднакво удобни и мога да стигна до всичките на една цена и времетраене. В поленцето за изходна точка въвеждам AMS, BRU, DUS а за крайна SOF. Датите са от 01.04 нататък с престой от 7 до 9 дни. Ето как изглежда прозорецът с входните данни:

Пример 1

Натискаме бутона Search и нека видим магията в действие.

Пример 1 - Календар

Излиза календар с най-ниско намерените цени по дати като най-ниските са отбелязани в приятен оранжев цвят. Горе вляво можете да коригирате стартовата дата и нужният престой, ако е необходимо. Като минете с мишката над конкретна дата излизат вариантите за целият диапазон нощувки, които сте си избрали, в моят случай 7-8-9. Горе вдясно можете да добавите допълнителни филтри по брой прекачвания, както и да изключите авиокомпании от резултатите, ако искате. Фиксираме дата и натискаме Show flights.

Пример 1 - списък с полети

Следващият екран вече изписва всички възможни авиокомпании и варианти за конкретните дати. От горният панел можете да си изберете авиокомпания и брой на прекачванията. Тези, които са резервирали билети през Orbtiz сигурно намират интерфейса за познат – не е случайно, Orbtiz е клиент на ITA.

Панела отдолу изписва всички полети на база на въведените филтри и ограничения. Можете допълнително да филтрирате по цена, авиокомпания, час на тръгване, час на пристигане, продължителност, изходни летища, прекачвания и особени забележки. Мисля, че са очевидни, а и поста стана доста дълъг, та просто си поиграйте да видите как работят. Същото важи и за трите варианта горе в дясно, които контролират как точно са изписани полетите в списъка – Complete trips, Individual trips, Time bars.  Избирате си полет и натискате на съответната цена.

Пример 1 - последен екран

Това е последният екран със всичките възможни подробности относно избраният полет – тип на самолет, летища на прекачване, колко е престоят, дали се сервира храна на борда и т.н. Натискането на View itinerary and fare details ще изкара разбивката на цената по базова тарифа и такси, нещо с което ще се занимаем във втората част. В крайна сметка явно най-евтино на този етап ми е прибиране от Дюселдорф, с директен полет на Луфтханза.

Вероятно виждате надписа отдолу: Note: tickets cannot be purchased from ITA Software. Така е, инструмента е само информативен, ваша работа е да си намерите начин да резервирате намереният билет. Това ще е тема на бъдещ пост.

Пример 2: пълното слънчево затъмнение в Queensland, Australia. 

Проблем: имам огромното желание на 13 ноември да съм във Австралия за пълното слънчево затъмнение. Предпочитаният престой е между 18 и 21 дни. Нямам против да летя от което и да е европейско летище, до което и да е австралийско на източният им бряг – основен фактор е цената. От опит знам, че най-евтините летища за полети на изток обикновено са Истанбул(IST) и Милано-Малпенза(MXP). Ще включа и София(SOF) в търсенето, току виж пък имам късмет. Големите австралийски летища са Мелбърн(MEL), Сидни(SYD) и Бризбън(BNE)(още известно като Бризбейн, но аз се правя на местен). Ето как би изглеждало решението на проблема:

Пример 2

Тествайте го за себе си и вижте резултата.

Недостатъци

При всичките си предимства, които има ITA, инструментът носи и известни недостатъци. Ще има отделен пост на тема как да ги минимизираме, сега ще ги спомена само мимоходим.

 • Неколкократно ще повтарям да се проверяват максимално много източници: ITA има силите да намери абсолютно всичко, но не бива да се доверявате докрай, защото просто се случва нещата да не работят по някаква странна причина. Ако се върна пак на сравнението с интернет и Гугъл – всички знаят, че Гугъл е най-способната търсачка, но няма гаранция че винаги резултатите и са абсолютни; съвсем спокойно при определени търсения Bing сигурно се справя по-добре.
 • Друг сравнително малък проблем, е че доста дребни авиокомпании липсват. Този малък проблем е доста по-сериозен за българите, защото една от тези дребни липсващи авиокомпании е…родната Bulgaria Air.
 • Вече споменах за това, че инструментът е само информативен. Това може да доведе до малко досада, когато идеалният билет, който сте намерили във ITA просто не ще да излезе в сайтовете, от които може да се купува.
 • Не трябва да се престаравате със входните данни. 3-4 летища в едно търсене са горе-долу ОК, но не и ако въведете 10. Инструментът е ограничен във времето, т.е. след изтичането на отделените ви секунди ще даде резултатите, които са най-добри към момента. Ако сте усложнили търсенето с прекалено много летища, най-евтината опция може да остане скрита.

И така, със силата си ITA може да е див мустанг, и ако успеете да го обяздите резултатите са феноменални. В същото време може и да е своенравна кобила, с която просто не можете да излезете на глава.

Въпреки споменатите недостатъци си остава най-силният уред за търсене на билети за простосмъртни и то няколко дължини пред всички алтернативи. Приятно цъкане.

Темата продължава във: ITA Software – продължение. Как да закупим самолетен билет.
[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

17 thoughts on “ITA Software – машината за търсене на самолетни билети. Въведение

 1. Времето за тръгване на обратния полет в кой часови пояс го дава? Местния, този в който си ти към момента на търсене или по Гринуич?

 2. “Contact your travel agent, the airline, or another booking service to purchase tickets.”
  С колко биха оскъпили билета(средно?
  Ако правилно сме разбрали, разпечатваш си детайлите на избрания полет и казваш на агента – това искам!
  А той може ли да каже – да, ама не.
  Поздрави!
  Жули и Георги

  1. Можеш просто да въведеш същите дати и същите полети във всеки онлайн сайт и да видиш къде ще ти излезе най-евтиното. Някои авиокомпании имат задължителна такса издаване и от нея измъкване няма – при тях най-вероятно ще платиш 10-ина евро отгоре минимум – такива отскоро са Austrian и Lufthansa. Друг е въпроса, че много сайтове и агенти предпочитат да взимат повече от тези 10-ина евро.

   При други цената ще е каквото е изписано.

   Пробвай сайта на авиокомпанията, expedia.com и expedia.de…в 90% от случаите няма да имаш проблеми. За останалите 10% ще си говорим друг път :)

  1. Хм, не го бях чувал това. Регистрирах се, на тоя етап интерфейса ми е малко претрупан, а и за опциите за напреднали трябва специално да ти освободят акаунта. Харесва ми че търси и лоу костове…ще го разцъкам определено и ще пиша :)

   И е българско на всичкото отгоре, браво!

  2. Поиграх си малко. Липсата на плаващи дати е големият проблем в момента според мен, както и невъзможността да се търси повече от едно летище едновременно. Tака и не успях да изкарам полет на Уиз, но може аз да съм тъп и да съм се оплел из опциите. Разбирам, че клиентите с достъп до API-то имат доста повече възможности, включително и +- дни при търсенето. Имам и други малки дребни забележки, но до колкото разбирам продукта е в сравнително ранна демо фаза, така че няма да се вталявам. Ще чакам да ми освободят акаунта за advanced опциите.

   Като за продукт в голяма част с българско участие – голям thumbs up от мен. Ще следя развитието с интерес, и дано пуснат малко повече гювеч за клетите обикновени потребители :)

 3. Proverih edni bileti i mi izkara 165 euro za opredeleni dati ot lufthansa. Posle otidoh na site na aviokompaniata i kaza 300 evro za syshtite dati. Kyde tochno da si gi kupim biletite na cenata , na koiato site-a gi izkarwa

  1. С луфтханза специално това е често срещан проблем. Пробвай expedia.de или expedia.nl. Ако намериш цената ще се оправиш с чуждия език надявам се :) най-вероятно ще е 10 евро отгоре спрямо намереното в ITA.

  1. От skyscanner не можеш да купиш директно, те най-вероятно ще те пренасочат към друг сайт. За airtickets24 нямам представа, но предполагам че ще сложат административна такса отгоре на цената на билета. В този случай може би по-добре някое българска агенция, поне ще разбираш езика, виж usit colors.

   1. Купувам редовно през гръцкия сайт airtickets24, надценката е само 1 Евро такса и са с едни от най-ниските цени… Проблем е обаче, когато излезе дата и цена с България ЕР, при опит за закупуване изписва, че не е възможно…

 4. В коментара ми към “За мен и блога” хипервръзките съм ги поомазал. Срам!

  За нискокалорични авиокомпании аз от години ползвам http://www.skyscanner.net :)

 5. Четох статията отдавна, извинявам се ако е коментирано вече. Пробвах ITA Software и ми даде добри цени, но намерих по-ниски на lastminute.com. Засега за мен се очертава като добра “отправна точка” за сравнение.

  1. Да, идеален инструмент няма, но ITA със всичките си кусури(за съжаление определено нарастващи последните месеци) все още е най-добрият и безплатен такъв, на който може да се надяваме. Иначе трябва да се проверят поне по няколко източника винаги.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *