Мит номер 1: Туристическите агенции предлагат сигурност

Та чуди си се човек коя от всичките теми в главата си да захване за нов пост и докато си се чуди Гена Трайкова грейва по Бтв-то със следната новина: Наша фирма блокира българи в Мароко. Като на тепсия.

Иде реч за може би вторият най-голям мит за туристическите агенции – че ти предлагат сигурност. Първият най-голям мит, е че т.нар. “пакетна цена” е по-евтина от самостоятелното организиране. За него обаче ще ми трябват няколко имейл акаунта задаващи любопитни въпроси на агенциите, респективно повечко време.

 

Как се ражда митът?

 

Туристът в чужбина е много странно животно. Особено неопитният. Той чисто и просто не знае как работи тая магия пътуването, а тя елементарната истина ще го плесне в челото като десетолевка чалгаджийка на новогодишен купон. Грубите компоненти са следните: полет, трансфери до хотела, хотел, разни обиколки, застраховка. Нито един от тях не е сложен особено като се впрегне гугъл и приятелски настроени блогове на помощ, но нашият герой си мисли, че сам не може да се справи. Много помага и факта, че туристическата услуга не е нещо което да пипнеш, вкусиш и почукаш с кокалчето на показалеца като диня от Любимец.

Та хорицата се доверяват на някой “професионалист” да им свърши работата. В болшинството случаи всичко е ОК – пътуването минава перфектно, клиентът общо взето е предпазен от възможността да разбере колко пъти е изнасилен и следващият път ползва същата агенция, препоръчва я на приятели и познати с ентусиазма на бабките разказващи за Космодиск и всичко е песен. Мисли си, че агенцията зад гърба му е свършила невероятно много и сложна работа, докато в един красив момент…някой бърка IBAN номер.

 

Проблемите в конкретният случай?

 

Простата печатна грешка в IBAN-а разкрива доста по-симптоматични проблеми. Къде е доверието между българският и мароканският партньор, и двамата между другото прибиращи прилична част от вашите пари? Значи случва се някакъв проблем в плащането, няма обаждане от едната страна на другата, няма откриване на грешката и извинение, няма кредит на доверие, че все пак като правят бизнес заедно временен проблем може да бъде изчистен – НЕ, НЯМА. Има прибиране на заложници, и ако искате да си тръгнете плащайте. Ал Кайда и САЩ сигурно си вярват повече. Клиентите звънят на агенцията, където им казват че всичко е наред, мароканците пък им показват факсове как не е. Защо клетниците въобще са забъркани във отношенията между агенциите? Само на мен ли картинката как някакъв мароканец се оправдава с факсове пред нищо неразбиращи българи ми е абсурдно комична като скеч на Монти Пайтън?

После пък мароканските бабаити прибират паспортите. Абе, какви са тия сульовци да ви взимат паспортите, бе? Кой им е дал това право? Защо си ги дават хората – от страх си ги дават, ирационален страх породен от незнанието как точно работят нещата, което ни връща пак в първата точка. Оставял съм паспорт на съхранение в хотел, давал съм го и да премина по-бързо през виетнамският граничен контрол, бих го оставил на северно корейската граница, ама ако някой иска да го вземе против моето съгласие и без рационална причина ще има да си чака.

Какво всъщност се случва? Някой служител на бг агенцията след тежък махмурлук решава да търси партньор в Мароко. Пише имейл със съдържание тип “Абе имам тука 12-ина баламурника, ще ги поемете ли за Нова Година?” Мароканците отговарят: “Много ясно, само пратете парите навреме” и магията е готова. Това е сигурността, за която плащате на агенциите дами и господа, НИЩО ПОВЕЧЕ.

Ако българската страна беше качествена щеше да проучи бъдещите си марокански партньори дали са читави. Ако мароканската страна беше читава нямаше да прави  талибано-цигански номера. Бизнес на ниво битака в Орландовци и от двете страни.

Дали да се прехвърлям въобще на печалната Алма-тур или за мъртвите или добро или нищо? За ония пичове с ваучерите за Малдивите? Ми вижте само тази тема от източника на безкрайна вселенска мъдрост бг-мама: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=126442.0;all . Аз лично нямах нервите да изчета до край, но дори с първите няколко мнения се забелязва, че няма открояваща се “черна” фирма – валят всякакви имена на агенции, други при същите фирми нямат проблеми, просто е въпрос да изтеглиш късата клечка. И наистина много ми се ще да се види с какви ядове основно се сблъскват организираните туристи и колко от тия ядове не биха въобще съществували без агенциите, и колко от останалите агенцията е разрешила които човек не може да си разреши сам. Тогава предвиждам такъв живот, че само си викам дано!

 

Какво е решението, ако все пак искате сигурност?

 

Има неща, които не се купуват с пари. За всичко останалo има…сещате се. Това чудо на техниката наречено кредитна карта вече е широко достъпно и в България. Всичките резервации по хотели, полети, коли под наем се слагат на нея. Ако имате проблем(недай си боже) с някоя услуга просто се обаждате на телефона за поддръжка на картата и казвате, че искате да стопирате еди коя си транзакция. От там нататък master card или visa започват проучване по въпроса и ще можете и вие и провайдера на услугата да си изложите гледните точки и аргументите. От каквото съм чел, процесорите застават автоматично на страната на клиента, т.е. не толкова вие трява да доказвате, че сте излъгани, колкото другата страна че не сте. От едно стотина полета и трийсетина пътешествия, включително в третият свят, не ми се е налагало да се възползвам от тази услуга. Вероятно, защото мога да пиша IBAN-и без печатни грешки.

Най-вече – при този случай спора е директно между вас и фирмата. Не минава през Бец Травел, Мароканска Камила Турс, Пенчо, Генчо, Атанас и Аз. Фактор, който отбелязах и в набиращият култов статус пост за четенето между редовете в офертите на агенциите.  Какво се случва сега:

 • Бец Травъл ще кажат, че грешката е техническа, а реакцията на мароканците е несъразмерна. Факт.
 • Мароканска Камила Турс ще кажат, че си имат договор и по него сумата трябва да им се изплати, което не е направено. Факт.
 • Прецаканите туристи най-вероятно ще пият по една студена вода. Факт.

Във 21 век сме. Да използваш туристически агенции в днешно време е като да лекуваш чума с кръвопускане.

Бъдете модерни.

[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

18 thoughts on “Мит номер 1: Туристическите агенции предлагат сигурност

 1. Хахаха пак ги слагаш да си лягат :)

  P.S. вижте им само сайта “http://www.betz-travel.com/” и се смейте :)

  1. Мани, професионална разработка, от далече личи. А най-големият цирк, шефката била преди шефка на някаква друга компания с отменен лиценз, наречена травълбокс. Ползва си моминското име, сменя името на фирмата и айде на лов за шарани!

   Като се цъкне на единствената им оферта в сайта betz-travel.com в title-a си пише черно на бяло travelbox-bg.com, явно просто са сменили домейна и тук там някое лого на сайта :)

 2. Като сме отворили дума за туристически агенции и техните глупости, да ви обадя най-голямата смешка, на която съм попадал във виртуалното пространство. Някакъв туроператор беше публикувал като водещ акцент на своя представителен сайт един материал, който обясняваше колко опасно е човек да резервира нощувките си самостоятелно чрез booking.com и нему подобните сайтове за онлайн резервация. Да се чете: ако не ползвате сигурността на туристическите агенции, току-виж се наложило да спите под мостовете. Още се питам как е възможно подобно нахалство!

  1. ако успееш да го изровиш ще ми е полезно за бъдещ материал със сигурност :)

   Между другото на booking.com съвсем не им е кристална работата също, по дифолт търсенето най-отгоре излизат хотелите, които им дават повече, трябва винаги да си ги сортираш по твои си критерии. Ма това е съвсем дребен проблем, определено са най-доброто на пазара

 3. “в набиращият култов статус пост ” Трафика ли е култов или коментари, които не съм видял ? :)

 4. здравей,

  в този пост (http://patuvaj.blogspot.com/2012/01/blog-post_11.html) описваме различните подходи към пътуванията и разходите по тях.

  Общо взето смятам че човек трябва да е активен и просто да провери на повече места, включително и тур агенциите и като намери най-изгодното, да се насочи към него.

  1. добри съвети, естествено, но много сбито и повърхностно, всеки посочен метод си има доста предимства и недостатъци.

   колкото до тур агенциите, ако не е по чартърен полет – забрави да е най-изгодно, а дори да е с чартър и да е финансово изгодно не означава, че е най-подходящото…теми за разговор бол, аз лично не бързам за никъде :)

   1. Всичко зависи от това какво иска човек, каква степен на удобство, и колко го мързи. :)
    Аз примерно съм търсил полет от загубени Шотландски острови на края на света до София (3 прекачвания)и най изгодното което намерих бяха BA. Гледах и нискотарифните компании, но цената ми излизаше с много малко поевтина, като първата част от пътуването просто нямаше как да неползвам голяма авиокомпания.
    Като взема предвид че мога да чекирам багажа от първото летище, ако си изтърва полета по вина на превозвача ще ме качат на следващия … избрах този вариант.
    За низкотарифните (тогава) бях чувал, че спокойно ще ми върнат парите, но това не е решение примерно в Глазгоу да ти върнта 20 паунда за билета до Лондон, пак ти се оправяй.
    Мисля че низкотарифните са окей, най вече когато се предвижваш от А – Б, тогава няма от какво да се бои човек.
    За тур агенциите.
    Представи си че искаш хотел. Не те интересува точно конкретен, пък и от офертата на турагенцията си избираш няколко и ги проверяваш по отзиви в букинг, в трипадвайзър и тн. и си съгласен. Ако туроператора ти предложи по ниска цена от самия хотел? – тогава си струва да букнеш чрез туроператора. + ако в хотела нещо не ти харесва, по лесно можеш да натиснеш туроператора да ти върне примерно някакава част от парите, ако в хотела не ги интересува, или чрез туроператора да натиснеш хотела като клиент. Като индивидуален клиент имаш по-малко тежест.

    Приемам повечето от аргументите ти, но си мисля, че не се опитваш да погледнеш на пътуването чрез очите на хора с други интереси или навици.

    А това че много хора просто ги мързи да помислят, да проверат за да си изберат най-изгодното за тях, или пък когато са недоволни да си търсят правата … това е друга тема.

    :)

    1. За нискотарифните с/у традиционните си си прав. В определени случаи, като твоя, едните са за предпочитане пред другите – ако някъде казвам, че трябва да се ходи само при едните веднага посочи мястото да го редактирам и да се самобичувам за наказание :)

     Колкото до агенциите, да, в много частни случаи като споменатите от теб може да има някаква минимална теоретична вероятност да са по-евтини. Но пак повече говорим само на теория, защото не вярвам на практика някоя българска агенция да успее да победи цената на booking.com. А това агенция да ти върне пари, защото даден хотел не ти е харесал е повече в сферата на фантастиката :))

     Иначе цялата идея е другите хора да се опитат да погледнат на пътуването с моите очи, а не аз да поглеждам през техните :) Ако някой го мързи, ако има излишни пари, ако обича да го дондуркат с автобусче от място на място като панаирджийска мечка – негова си воля. Съмнявам се някой от тях дори да успее да изчете мой постинг до края…след като ги мързи 2 думи на кръст да научат сами за мястото, което посещават. Но има ужасно много хора, които просто не са запознати че самоорганизираното пътуване е алтернатива с безкраен брой предимства – аз пиша за тях.

 5. Като сме заговорили за Буукинг.ком, да ви се оплача от следния случай от последната седмица:
  Резервация на стая в тризвезден хотел чрез Буукинг.ком = 45 евро.
  На място в хотела = 30 евро.

  Попадал съм на малки разлики и в двете посоки, но чак такава голяма разлика за първи път срещам, та се зачудих как, аджеба, се формират цените в тези сайтове, че да се появяват такива фрапиращи случаи. Все си мислех, че ако даден хотел има 10 стаи на цена 30 евро, предлага част от тях на някой дистрибутор (Буукинг.ком) на цена 20 евро и дистрибуторът я пуска на оригиналната цена, че дори и може и малко отдолу, като печели от разликата в цената.

  Както и да е, аз ползвам Буукинг-а главно за ориентир. Като си набележа някой хотел, си контактувам директно с него, за да избегна изненадите, пък и да си договоря някои допълнителни отстъпки и услуги.

  1. Горе-долу е така както си го описал. Може и да има някаква договореност между сайтовете и хотела да не се подбиват интернет цените. Ако пишеш на някой хотел имейл със: дайте ми по-евтина цена за да не резервирам през booking.com не мисля, че ще стане лесно. Това което си изпитал е инцидент и по-типично за по-малките хотели. От големите вериги няма просто теория цената на рецепция да е по-ниска от онлайн. Между другото, разликата между това което ти плащаш и това което влиза в хотела често е фрапираща.

   booking.com основно предимство му е, че имаш потвърдена резервация в повечето случаи без да плащаш нищо. Всички други големи сайтове държат да ти вземат парите първо, дори резервацията да не е предплатена, и чак ако се откажеш ще ти ги върнат обратно(често прибирайки малка комисионна при процеса). При booking.com нищо не плащаш за резервиране, освен ако не избереш предплатена. Ще има пост И по тая тема :)

   1. Първо поздравления за труда и селектираната информация!
    Като пътуваща,организираща и събираща/предоставяща/ информацията по форумите вече от доста години мога да споря за едно нещо с Вас, до сега от букинг не съм получавала никога по-ниска цена отколкото от агенцията от която резервирам хотелите!Букинг работят с доста високи комисионни и е пълна заблуда, че дават най-ниски цени, просто зависи с кого ги сравняваш:)
    Иначе грешките и некомпентноста на тур агенции, които ползвах преди ми направиха `услугата` да се заема сама с организацията на пътуванията си и да сведа грешките до минимум, така и удоволствието е пълно:)

    1. Ааа, далече съм от мисълта да дават винаги най-ниските цени. Както и със самолетните билети препоръчително е да се проверяват максимално много източници. Ако имате агенция, която системно успява да ги победи – няма лошо.

     Споменал съм в предишния отговор кое е основното им предимство – безплатна резервация, която се отменя лесно(ако условията на хотела го позволяват). Сега за ходенето ми до Исландия бях резервирал с подобна един хотел, но един друг пусна промоция, която ми допадна. Със два клика хотела беше сменен, без да се налага да звъня на никой, да плащам на никой и да чакам някой да ми върне парите от първият хотел :)

 6. Относо печалбата на туристическите агенции, в нормалните случаи се движи между 7-20%, 20% за чартърните програми – Турция, Тунис, Египет и т.н., като от тези 20% големите туроператори заделят между 7-9% за подагентите които им пълнят самолетите; Тука говорим за стандартни печалби без излишно товарене на цената.

  1. Благодаря за точните коментари, не само този, но и на другите статии. Личи си, че имаш информация от кухнята :)

 7. Работя в този бизнес, няма да кажа в коя агенция да не правя реклама:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *