Най-подходящият самолетен билет

В миналият пост посветен на несъстоятелността на понятието евтини самолетни билети леко обърнах внимание на един доста по-важен според мен фактор, а именно походящият самолетен билет. Тук ще развия този аргумент, за да може лека полека да се приближим към наръчника за всеки кандидат-психопат-пътешественик, който имам намерение да създам.

Критерий номер 1: Цена

Избирането на самолетен билет е сложен процес, в който цената макар и да е най-важният фактор, не бива винаги да е водещият. Авиокомпаниите са наясно, че ако някой конкурент пусне цена със $200 по-ниска по линията Амстердам-Ню Йорк (примерите ми ще стават все по-космополитни), ако искат да имат прилично затоварване ще трябва да свалят цената и те, т.нар. price match. Отвреме навреме може да се види истинска ценова война само между две конкретни летища. В по-глобален аспект конкуренцията по дадена линия винаги е печеливша за крайният клиент – ако се чудите защо цените на България Еър спаднаха с поне 30-40% спрямо 2004 (началото на моето лете-броене) причините са основно две: споразумението Open Skies и авиокомпания Wizz Air. С две думи – ако дадена компания има интерес по дадена линия, тя не може да си позволи да предлага много по-високи цени от конкуренцията.

Резултат: съвсем възможно е по търсен маршрут да получите много варианти, с различни авиокомпании и прекачване през различни градове и всичките да са на приблизителна цена. Ще са необходими допълнителни критерии.

Критерий номер 2: Полетни часове

В колко часа излитат и кацат самолетите? Например полет от Париж може да е с 20 евро по-евтин, но да тръгва в 6:00 сутринта. На първо време решавате, че нямате проблем с ранното ставане и ще си спестите 20-те евро. Оказвате се обаче в Париж и изведнъж разбирате, че градски транспорт през нощта няма – ще е необходимо нощно такси до летището и спестяването от самолетният билет отива при Ламята Спаска.

Още по-сериозен проблем е при дългите полети, където трябва в сметката да се включи и часовата разлика. Резонно ли е да се кацне в Токио рано сутринта, ако целият ден сте като парцал и не можете да свършите нищо? Може би кацане предишната вечер е по-удачно, но пък е допълнителна нощувка в хотел. При ранното кацане пък може да не ви пуснат да се чекирате в хотела преди 14:00 часа. Не е лесно.

Критерий номер 3: Заслужава ли си прекачването?

Някои хора предпочитат да летят директно за да стигнат максимално бързо. Други, сред които съм и аз, нямат против дългите прекачвания, ако дават възможност да се посети интересен град, а като цяло в моята ценностна система даден град доста трябва да се постарае за да е безинтересен. Туристически помияр съм един вид. После идва допълнителната информация – как да се стигне до центъра на града, колко време отнема, колко струва, ще е достатъчно ли времето за прекачване за да се усети поне минимална част от града и т.н. и т.н.

Icelandair например предлагат безплатен stop over, т.е. прекачване с продължителност няколко дни при полет от Европа до Америка. Ако цената е сравнима с директните превозвачи и не бързате за никъде със сигурност си заслужава.

Критерий номер 4: Алтернативни летища

Една от основните аксиоми, е че полети от София към Азия по традиция са доста по-евтини от Истанбул. Винаги при по-далечен полет трябва да се проучат околните летища и в двете посоки. Амстердам може би е по-евтин от Брюксел, а има редовни влакове между двата града. Колко обаче струва влака и заслужава ли си разликата в цената? Дилеми, дилеми.

Критерий номер 5: Цена/време

Пак се намесва цената, но тук иде реч за позицията и в ценово-времевия континиум. Сиреч цената, която виждате сега не е задължително цената, която е била вчера и цената, която ще бъде утре. Всичко това е благодарение на сложната и тотално неразбираема шаманска наука, която ръководи ценообразуването на авиокомпаниите.  Ако имате предоволно време до пътуването не е зле преди закупуване на билета 1-2 седмици да проверявате през определен интервал да видите как се движат цените. Ако всички авиокомпании предлагат еднакви цени, най-вероятно това е цената която е нормална за дестинацията и може да се изчака с покупката на билета, докато някой не пусне промоция. Респективно, ако дадена авиокомпания предлага много по-ниска цена спрямо конкуренцията може би трябва да купувате веднага.

 

И така, това са само малка част от критериите без да претендирам за изчерпателност. Тежестта им много зависи и от конкретната дестинация и конкретните изисквания и не може да се обобщи току така наизуст. А и разни про блогъри виртуално ми се скараха, че постовете трябва да са по-кратки.

Целият процес по намиране на билет е доста итеративен, и ако искате крайният резултат да е задоволителен ще трябва да си го свършите сами. Споменах в първият пост от серията, че варианта сам да си правиш проучването онлайн е много за предпочитане спрямо туристическите агенции, не само ценово. Всичката информация по горните критерии и всички останали, които биха ви дошли на акъл може да се намери онлайн, може да ви се струва трудно ако сте неопитни, но не е.

От друга страна, какъв мислите е шанса за следният диалог в туристическа агенция:

 – Добър ден, търся билет София – Амстердам отиване на 5 януари, връщане на 10 януари.

– Добър ден. На тези дати директно с България Еър ще е 200 евро, прекачване през Виена със Austrian ще е 190. Чакането във Виена е 45 минути или 8 часа. Можете осемте часа да ги оползотворите с разходка из Виена, градският транспорт от летището до центъра е доста удобен. Туристическият капан CAT струва 10 евро на посока, но ако вземете влака на нормалните железници е само 3.60. Нормалният влак е само 10 минути по-бавен. Иначе ако датите ви не са фиксирани на 19 февруари има билет с 20 евро по-евтин на Луфтханза с прекачване в Мюнхен. Имате 3 часа престой там, които може да са недостатъчни ако искате да разгледате центъра на града. Но близо до летището е приятно селце, със много хубави вурстове и бира. Обаче трябва да станете рано рано, защото излитането от София е от 6 сутринта. От друга страна за първите дати Брюксел ще ви излезе 150 евро, а той е на 2 часа от Амстердам със влак, който струва 30 евро. Тогава обаче летите със Air France през Париж и има само 30 минути за прекачване. Летището в Париж е известно със лошата ориентация и пълното нежелание на персонала да говорят английски,  ако нямате опит там този вариант не е удачен. Директен до Дюселдорф, който също е на 2 часа от Амстердам със влак, пък е 180 евро. Обаче обратният полет от Дюселдорф каца в София в 11 вечерта, а ранният Януари се случва на летището да има проблеми вечер с мъглите, може да ви пренасочат към Пловдив или Солун. Понеже тези цени не са нищо особено сигурно нямате против аз да проверявам всеки ден по два пъти за по-добри оферти, и ако нещо изскочи в близката седмица да ви се обадя и да ви информирам, става ли?

И един мармот завива шоколада в станьол.

[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

18 thoughts on “Най-подходящият самолетен билет

 1. “А и разни про блогъри виртуално ми се скараха” Нито на Сулата, нито на Лонгалона са им кратки постовете, пък те са два от най-популярните блогове в “блогосферата”.

  1. Еми четох някаква статистика, че и заради гугъл и като цяло вниманието на читателите да се задържи поста трябва да е между 250 и 1000 думи. Сега, ако човек успява да пише увлекателно, тая граница естествено може да е по-висока :)

 2. Редовните фенове така или иначе изчитаме всичко от-до, няма как да се включим към тая статистика :)

 3. Добро, добро.
  Част от нещата си ги знаех, но друго си е да го прочетеш в Интернет и то написано от човек с повече опит.
  Диалогът накрая изби рибата.
  Ти май туристическите агенции хич не ги долюбваш? Не че аз ги.
  На про блогърите им кажи да се научат да пишат като теб, вместо да правят забележки.

  1. Не ги долюбвам, да :) Но има разлика между агентите, които издават самолетни билети и агенциите с туристическите пакети…макар и често двете дейности да се изпълняват от една фирма/човек. Тези по самолетните билети, защото не могат да ми свършат работата която аз искам, спомената в този пост. А тези с пакетите заради многото измами и трикове, които спестяват на пътниците. Иначе нещата, които съм написал не са кой знае колко сложни, малко от типа са “що не съм се сетил сам до сега” а и са малко на брой примери. Наскоро реших да отивам за Исландия 3 часа преди да изтече промоцията на билетите, едва ми стигнаха тия три часа за да си избера датите, толкова четене му хвърлих.

 4. Ще си позволя малко добронамерена критика, може ли? “Една от основните аксиоми, е че полети от София към Азия по традиция са доста по-евтини от Истанбул.” – това как точно да го разбирам? Като “Полетите към Азия традиционно са по-евтини от Истанбул, отколкото от София”, да? :) А и има едни десетина часа път и стотина лева разходи между София и Истанбул :)

  1. Защо си мислиш, че десетината час път и стотина лева разходи не са включени в аксиомата? :) Говорим за билет до Австралия примерно на цена 750 евро от Истанбул срещу 1100 от София например. Да не говорим, че софийския може да те върне през Франкфурт или Лондон и да загубиш допълнително време въпреки 10-те часа до Истанбул. Примера ми естествено не е абсолютен и в интерес на истината присъствието на Катар попромени малко нещата в положителна посока. Но идеята е, че винаги трябва да се проверяват близки летища – Истанбул е близо. Също Милано заради лесния достъп с нискотарифни авиокомпании. Полет до Тайланд излезна по-евтино да се лети до Милано с Уиз, после двудневен престой в северна Италия и Швейцария и после полет до Тайланд.

   1. Истината е, че ако някой вариант ми предлага преминаване през още едно летище и удължаване на пътуването с десетина часа, то аз по всяка вероятност бих избрал него :))
    Очаквам с нетърпение да видя развитието на блога :)

    1. Ами то не винаги е положително да ти кажа също. Защото връщане от Австралия, чакане цял ден на Истанбулска автогара в нечовешки жеги и после нощен автобус е леко хардкор и трябва човек да си прецени, до колко разликата в цената отмества неудобството :) Най-важното е да се знаят вариантите, пък после ако се прецени че по-скъпичък полет от София си е по-добре няма лошо :)

     1. Факторите, които влияят, са много, дума да няма. Аз напоследък добавих преживяване от съвсем нов тип към “колекцията” си. Хардкор е точно един час след излитането осемнайсет месечното ти синче да оповръша няколко седалки :) Но истината е, че споменът е незабравим :) От друга страна, когато пътувах сам, беше страхотна тръпка при избирането на полет да се чудя къде да си направя 16-часов престой – в Рио или в Мадрид…предполагам, че това ти е познато чувство ;)

      1. Е направих едно екстремно посещение на Москва и аз на връщане от Китай, няма как да не пробвам да комбинирам всичко…но не винаги се получава. При 2 прекачвания в Абу Даби нямаше грам време за размотаване, понякога просто цената е прекалено добра за да имаш алтернативи :)

   2. Колко викаш ти излезе през Милано? Аз Февруари заминавам за Банкок и най-добрата оферта която намерих е през Истанбул – Киев – 700 долара в двете посоки.

    1. 420 евро или нещо такова. Но това беше преди 2 години и за Ноември…нямам представа как вървят сега. 700 долара ми се струва малко в горната граница на ниските цени, но може да са такива реалностите в момента.

     1. Мда, използвайки информацията от сайта ти, проверих и май не съм се справил зле :) Иначе пишеш много интересно, продължавам докато не прочета всичко.

 5. zdravei, iskam da patuvam ot Bulgaria do Cuba- Havana ,za sled mesec primerno, moje6 li da mi nameri6 maksimalno niska oferta za tazi destinaciq,ako polu4a nqkakuv otgovor ti blagodarq predvaritelno:)

  1. Здрасти, за Куба нямам директни и конкретни наблюдения. Наизуст бих казал, че полети от Испания ще са най-евтини, с оглед на това че най-много трафик има от там, но не мисля, че това е гаранция. Прегледай този пост: http://www.aerohroniki.com/2012/10/24/%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0/ и потърси в сайтовете отбелязани там.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *