Туристически оферти: как да четем между редовете

Какво всъщност се опитват да ни кажат програмите за екскурзии на туристическите агенции? Всичките изглеждат препълнени от атракции, преливат от впечатлителни думи и като цяло те карат да вадиш парите от изпод дюшека и да им ги дадеш още веднага за осъществяването на една мечта.

Нека видим обаче какво се получава, ако се вгледаме малко по-дълбоко. Уточнявам, че цитатите са от абсолютно реални оферти, но не е една конкретна. Първо, не искам да изключвам дадена агенция като некоректна, те всичките са такива, второ някои от греховете липсват при едни оферти, но са налични при други, един вид правя дъ бест компилация. Скелетът е екскурзия до Китай, съвсем спокойно подобен анализ може да се направи за всички дестинации, методът на работа е сходен. Започваме…

 

Загадки на цивилизацията

“Загадки на цивилизацията”, “По пътя на коприната”, “Магията на Нил”, “По стъпките на Клеопатра”…общо взето човек има чувството, че заглавията на офертите са правени от маркетингов стажант в Телевизионен Справочник. Нали се сещате този мастодонт на тв рекламата в България, изпълнен със гениални послания от рода на “ЗММ Перник произвежда винкели по поръчка”?  Ако си направя някой ден агенция за български туризъм ще имам оферти като “По пътя на ракията – Сунгурларе”, “Експлозивният адреналин на Челопечене” и “Магията на древните култури във Филиповци”. Страхотно!

 

Ден 1 /16 април,понеделник/ София – Доха – Пекин

Отпътуване от София в 17:30 ч. с полет на Qatar Airways. Кацане в 23:55 ч. в Доха и продължение за Пекин в 01:45 ч.

Ден 2 /17 април, вторник/ Пекин Пристигане в Пекин в 14:40 ч. Посрещане и трансфер до Летния Дворец с императорските градини….

Излитате от София в 17:30 и кацате в Пекин следващият ден в 14:40 местно, което е около 9 сутринта бг време. Биологичният ви часовник се чуди къде се намира, умирате си за душ след 15 часа по самолети и летища…но не, със слизането ви натоварват на автобуса и се почва разкарването по атракции. Хотелът е чак вечерта. Жалко за Летният Дворец, много приятно и спокойно място, но не и за преуморени хора, смазани от полети и часова разлика.

Да не се отплесвам, но най-бързият начин за справяне с проблема е избиране на полет, който каца вечер в крайната дестинация, от там мъжко наспиване, докато можете да държите и сте като нови. Това естествено, става само ако сами си избирате полетите…

 

Трансфер до хотел 4*

Някои агенции са учудващо лаконични. Проблема, е че звездите съвсем не са светая светих – 4* в Китай, нямат общо с 4* в Америка и Европа в общият случай. А дори и да имаха изборът на точен хотел е един от най-важните при всяко пътешествие.

Едно е Радисън в центъра на София, друго е Експо на летището, дори да са една категория. Бих избрал Експо, ако имам ранен полет, бих избрал Радисън ако имам предимно занимание в центъра. Бих избрал Експо, ако на другия ден в пиков час ще тръгвам към Боровец, бих избрал Радисън, ако искам да се прибера пеша след юнашка вечер из заведенията – с примери мога да продължавам до утре.  И това за малък град като София, какво остава за мегаполис като Пекин. В много от офертите хотела е посочен, но седи удобното измъкване “или подобен”. С две думи, на милостта сте на агенцията да е нещо избирано с мисъл за вас, а не нещо което дава най-сериозната отстъпка на туроператора. Успех.

 

 Обяд в китайски ресторант.

Duh! Оставало и да я някакъв друг. Ако пишеше само обяд ОК, но тук е наблегнато, че е обяд в китайски ресторант, един вид атракция с която да се похвалите.

 

Забележка: Храната е изцяло китайска (поднася се на обща маса за 5 или 10 човека) с изключение на закуската, която е на бюфет с европейска и азиатска кухня. Към изхранването в Пекин, Сиан и Шанхай е включена по една чаша безалкохолна напитка, а в Хонг Конг-няма такава.

Леко се повдига завесата на традиционният китайски ресторант. Истината, е че китаец в него няма да видите. Тия ресторанти представляват нещо като халета, в които туристите са обработвани на кило. Нито един истински китайски ресторант няма да седи и да чака да му се изсипят 50 човека от автобус и не държи маси само за по 10 човека. Храната, по разкази които съм чел, е с умишлено затъпен вкус за да нямат стомашни проблеми максимално много западняци със всякакви вкусови предпочитания.

Ако търсите да се нахраните с истинска китайска храна, няма да е това мястото и дано офертата(ако все пак по ваши си причини държите да ползвате агенция) ви включва повече свобода встрани от групата за да имате късмета да уцелите нещо което има шанс да не ви допадне, но пък е истинско. В целият ми Китайски Дневник съм писал за храната. Някой път не уцелвахме, но тогава когато успявахме си струваше лошите опити хилядократно.

Тоталната малоумщина със само една безалкохолна напитка дори няма нужда от коментар, ако се опитате да си поръчате допълнителна ще е на цена, на която кафето на софийското летище ще ви се види евтиния.

Дъглас Адамс беше писал, че един от най-важните въпроси във вселената е “Къде ще ядем?”. Не позволявайте на някой друг да отговаря на този въпрос вместо вас, особено когато този някой е само ръководен от личните си печалби, колкото и да твърди противното.

 

Денят ни ще завърши с посещение на фабрика за коприна, където ще се потопим в света на копринените тъкани и изделия…

Ще имаме и време да посетим фабрика за перли – един от традиционните атрактивни занаяти в Китай

Посещение на изследователски център за традиционна тибетска и китайска медицина

НАЙ-НАЙ-НАЙ големият пладнешки обир. Капс лока ми е недостатъчен тук. Въобще, видите ли някъде да стане въпрос за посещения на “фабрики за перли и коприна”, “традиционен медицински център”, “фабрика за локум” и “фабрика за кожи”(Турция), “музей на чая” знайте само едно – машината на мошениците е в ход и дано имате здрав разум да си спасите портфейла.

Какъв е трикът? Вие сте прилична по брой група, всичките на непознато място, тотално неориентирани и в ръцете на водачите ви – където ви закарат, там сте. Няма по-лесен таргет за изсмукване. На въпросните места, които на чист език са големи сувенирни магазини, ви правят кратка презентация или демонстрация, омайват ви със приятни думи, вероятно приказки за отстъпки, които са валидни точно днес и само сега и въобще повечето трикове от МЛМ и таймшеър маркетинга.

Някои са сравнително безобидни – кратка почивка по пътя, други са почти подсъдни – “традиционен тибетянин” да ви “познае”, че боледувате от нещо и да ви пробута “лекарство” за баснословна сума. Как познава – не е много трудно, кажи на възрастен човек над 60 години, че го боли кръст и си готов. Кажи на някой, че не спи добре и си готов. Последното важи с особена сила за американци, които си умират от кеф да гълтат сънотворни и като цяло са хронични хипохондрици.

Но дори в невинната 30 минутна спирка по пътя между две атракции, може да сте сигурни че сувенирите там са брутално надценени – за да могат да приберат комисионните всички по редичката, от продавача до агенцията, която ви продава мечтаното пътуване и уж е загрижена за вас. Вижте само мазният тон, с който са споменати тия мизерии, които са пределно ясни на агенциите. Гадно, гнусно и отвратително. Няма практика, която да ми е по-отблъскваща от тази, и със сигурност ще е тема, която ще засегна по-подробно с примери и в други постове за в бъдеще.

 

Днес ще имаме среща с едно от чудесата на света, символ на Китай – Великата китайска стена (ЮНЕСКО). Това необикновено творение на инженерната мисъл в древния свят може да се види от Космоса.

Може да се види грънци. Това за космоса е стар мит, цитирам го тук като пример. Пример за това как програмите са изготвени на кило като най-вероятно продавачите на мечтата ви си нямат ни най малка идея къде ви пращат. Мерси, ако някой иска да му плащам за услугите му трябва да е поне малко компетентен. Източник

 

След закуска отпътуване за Бадалин, за да видим Великата Китайска стена – едно от чудесата на света.

Китайската стена има много секции. Бадалин е тази, която е най-удобно да се достигне от Пекин. Всички туристи ходят там, чисто и просто защото ги карат с автобусите и не знаят по-добре. Резултат: туристическа месомелачка изпълнена с горепосочените “традиционни” ресторанти и фабрики, плюс огромни тълпи, плюс древна стена реставрирана с хипер модерни строителни материали. Описах го по-подробно в моят пътепис посветен на Китайската Стена, но честно казано не е необходимо дълбоко проучване за да се види, че не е това начинът да се види стената.

Малко се разпрострях май, но истинският фън тепърва започва.

 

 Цената включва: медицинска застраховка с асистанс с покритие 10 000 евро на човек

Всичко това е прекрасно, но пак липсва конкретика. Пътническите застраховки са тегава тема, ще я засегна и друг път задължително, със сигурност не е нещо, което да подминеш с един ред, в който за болшинството хора ще присъства и непознатата дума асистанс.

Това, което със сигурност е ясно, че ако се случи нещо сериозно 10 000 няма да ви оправят. Изглежда прилична сума, но всички подобни застраховки оперират на принципа: лекуваме те на място, ако не можем или ни е прекалено скъпо те връщаме в родината ти да се оправяш. А медицинският транспорт е много, много скъпа услуга. Ако сте с два счупени крака и пирони в тях не можете да се сгънете на стандартна самолетна седалка в икономична класа, нали? А, ако трябва да сте под надзор от лекар в самолета? В допълнение, застраховки с неограничено покритие хич не са скъпи за 1-2 седмици, колкото е продължителността, особено отнесено спрямо цялата цена на екскурзията.

 

  екскурзоводско обслужване на руски език по време на цялата програма

Много фин момент и тук за първи път ще се отделя от твърди неопровержими факти и ще се отдам малко на спекулация. Ако търсите за екскурзии в гугъл просто ще се изненадате колко огромен брой агенции оперират в България. Те, естествено, са прекупвачи на пакети, никой не си прави илюзии че “Сусурлево Транс” може да бълва към Китай 20 човека месечно. Та това скромно изреченийце за екскурзовода показва недвусмислено, кой е първоизточника. Къде е проблема ще се запитате? Проблема, е че едва ли “Сусурлево Транс” има договор директно с руснаците, а най-вероятно минава през някой български консолидатор. От там нататък, ако нещо по екскурзията даде фира, аз лично го виждам като много добър опит да си измиеш ръцете с този над теб. Изгърмялата това лято “Алма Тур” е добър пример за това. И ако трябва да търсиш пари определено няма да ти е лесно да се луташ между “Сусурлево Транс”, “Братушки и друзя Тур” и т.н.

Една от причините, заради които хората ползват агенции е масовата заблуда, че предлагат допълнителна сигурност. Мисля, че тая дупка, даваща възможност за прехвърляне на отговорност определено работи против този, доста хилав и по принцип аргумент. Пак казвам, малко спекулирам в момента, ще се постарая да открия къде е истината. Каква е най-добрата защита за парите на клиента ще пиша някой друг път като стане въпрос за кредитните карти.

 

ПАКЕТНАТА ЦЕНА НЕ ВКЛЮЧВА: Летищни такси: 286 евро, към 22.11.2011, подлежат на препотвърждение

Цената не включва: летищни такси за международните и вътрешни полети / 702 лв. към 21.04.2010/

Цената не включва: Летищни такси за всички международни и вътрешни полети, валидни към 01.11.2011 – 315 евро/ 616 лева;

Пакетните цени не включват: Цена на самолетните билети от 480 евро с всички такси включени.

Забелязвате ли определен модел тук? Иде реч за втората ми любима секира след онова с фабриките. Меглена Кунева, която се пребори с това всички авиокомпании да си изкарват пълните цени по сайтовете може само да гледа тъжно и да върти глава.

Летищни такси е термин, който агенциите използват като събирателно за част от сумата на самолетният билет. За чартърни полети – ОК, там цената на горивото се определя в деня на полета и наистина може да е плаваща…макар че циничните хора биха казали, че като си платят екскурзия грам не ги интересува, колко струва горивото на летище София и са прави. Бедата идва като подобен термин се използва и за редовните билети на редовните авиокомпании, каквито несъмнено се ползват за полетите до Китай. Там, ако има нещо сигурно в цената, то са точно летищните и горивни такси! Ако си купите билет от Аерофлот или Qatar Airways никой няма да дойде и да ви иска още пари преди полета.

Чисто и просто това е начин доста стабилен процент от задължителната цена да не се цитира на заглавната страница с големите червени цифри, а тихомълком да се добави в ситният текст накрая. Самолетният билет опростено казано се състои от базова тарифа+такси. Мегленчето се пребори всички авиокомпании да не правят разделение между двете при обявяване на промоции. Няма, наистина няма никаква причина да не се сметнат таксите предварително. Това е очевидно и от агенцията, която не е включила самолетният билет въобще в ценообразуването – тя няма проблем да обяви, че допълнително се плаща цял билет от 450 евро с включени такси, просто защото е привлякла внимание вече с евтината цена, в която самолет въобще липсва. Този въпрос ще е to be continued, имам намерение да го разръчкам както трябва.

 

Цената не включва: бакшиши

Това е хитро, признавам. Един вид като го напишат създава усещането, че всичко е покрито, освен там някакви трохички за бакшиши. Не е така. Доста от екскурзоводите не са платени по друг начин, освен от т.нар. бакшиши и те са кажи речи задължителни и със сравнително изяснени предварителни граници. Екскурзовод за 8 дни може да излезе не много мощен, но приличен допълнителен разход.

Да се отклоня малко, цялостно бакшишите са интересна тема по света, ще ги разисквам допълнително друг път. Малко остана иначе, почти приключихме.

 

*Фирмата си запазва правото да внася изменения в реда на посещение на екскурзионните обекти или тяхната замяна с равностойни, без да се изменя пълния обем на предоставените услуги.

*Туристическите групи, в които взимате участие, са сборни, със присъединяване към групи туристи, пътуващи на гарантирани дати

*Важно: пакетната цена базирана е на най-ниска индивидуална тарифа полет на Аерофлот. Препоръчителен период на резервация – поне 3 месеца преди дата на отпътуване.

*Агенцията си запазва правото да промени цените в случай на съществена промяна във валутните курсове

*Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;

Тук дори няма нужда от анализ и коментар – с две думи господ да ви е на помощ и да са ви честити сигурността и стабилността предложени от туристическите агенции. Накрая на дългият списък изпълнен с кокошкарски трикове, чисти измами и здравословна неграмотност общо взето пичовете се отървават от всякаква отговорност. Забелязвате, че въобще не споменах кръвожадната цена на офертите и митовете за това как туроператора прави спестявания, които предава на клиентите си. Това ще е тема на друг разговор.

Благодаря на всички, които са имали нервите да изчетат до край. По темата ще се пише още много, стига да има кой да чете. Ако постът ви е харесал, не ви е харесал, имате въпроси, допълнения, или дори експертно мнение от кухнята не се притеснявайте да го споделите из социалните мрежи или да коментирате.

[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

24 thoughts on “Туристически оферти: как да четем между редовете

 1. Отлична статия, чете се много леко и приятно :)

  По темата за сигурността, която уж давало пътуването с туристически агенции, само ще кажа, че знам за много повече случаи, в които хората са оставяни буквално на произвола на съдбата от своя “загрижен” оператор (за мъкненето като циркаджийски мечки от един панаир към друг, както и за непредвидените допълнителни разходи и доплащания, които дори ги няма със ситните шрифтове, въобще да не отварям дума), отколкото за закъсали самоорганизирани пътешественици.

  Въобще тази тема е много обширна и много хубаво си започнал да я нищиш. Продължавай в същия дух. Очаквам с нетърпение следващата серия от поредицата – “Защото е по-евтино, много по-евтино” :)

 2. Радвам се, че се чете лесно, че много обичам да се отплесвам и с малко инженерският ми подход ме е страх че се набивам в прекалени детайли. Но има много за казване, определено, може и за цените да не е следващият материал обаче :)

 3. Георги, открих сайта ти случайно снощи докато търсех отзиви за пътуването от Айндховен до Амстердам с влак. От тема на тема откарах до 06:43 ч сутринта в четене, главно за Карибските приключения :)Днес продължавам да наваксвам и невероятно впечатлен от това да намеря сродна душа, всички тези неща силно ме вълнуват и всеки ред имам чувство, че съм го писал аз :)Поздравявам те, и ти гарантирам, че ще пишеш наистина страхотно, със супер чувство за хумор и наистина важни и смислени неща. Ще следя сайта с нетърпение занапред, мислех си, че аз съм на “ти” със самоорганизацията на екскурзии, но ти си от Шампионската лига просто :)

 4. Благодаря, Яниславе. Още съм на старта и такива коментари значително ми помагат. Имам много големи планове, и да част от тях включват специална секция как да се справям е с лоу кост летищата.

  Конкретно на търсенето ти за да не си прекарал толкова часове за лудо :)

  ns.nl е сайта на холандското БДЖ. Еднопосочен без намаление е 17.20 евро и отнема 1:20. Ако се присламчиш към някой студент може да пътуваш с 40% намаление, те повечето имат карти за отстъпка и за спътници, трябва само да ги питаш дали може да си им такъв. Автобусчето от летището в Айндховен до гарата струва 3 евро, но никога не съм виждал контрола и май повечето хора пътуват гратис, но за това последното не гарантирам, да не ме псуваш ако те глобят :)

 5. Определено залепнах на този сайт.Огромни благодарности на автора за труда, който е положил тук.На мен определено ми хареса Одисеята в търсене на евтини полети и съветите за четене между редовете, когато се избира мечтана дестинация.Е, моята мечтана дестинация е Мароко или Тунис, но определено и Китай не е за изпускане.Аз мечтая примерно за Шанхай, за нощтни Китайски влакове или за мегаполис, като Дубай.Бих се радвал, да прочета нещо интересно, различно и полезно и за другите видове транспорт.

  1. Радвам се, че си залепнал :) Както казах и във фейсбук страницата, след като по странно стечение на обстоятелствата гугъл ме изкарваше на първа страница при търсене на “весели празници”, много по-ценен ми е един читател който идва и остава спрямо 200, които минават и заминават.

   Благодаря за коментара, колкото за другите видове транспорт, не съм толкова компетентен, а и на мен авиацията си ми е в кръвта и сигурно съм пристрастен. Имал съм нощен влак Bangkok – Chiang Mai, както и два 7 часови автобуса в Камбоджа…беше си преживяване, но определено не съм експерт по тази част. seat61.com е безкрайно полезен когато става дума за влакове, а знам че сайта на Дойче Бан съдържа почти цялото европейско разписание.

   Общо взето до там ми се изчерпват познанията. С удоволствие бих публикувал нещо полезно, от някой който е експерт в областта. Сигурен съм че има хора ползващи Eurorail билетите, и могат да обяснят за различните типове и трикове при тях, в сравнение с нормалното резервиране на билети през сайтовете на националните железници. Дали има разлика в цената или условията дали даден билет го купуваш от една или друга държава? Остава само въпросният експерт да намери сайта, и да мине през тежка скрийнинг процедура каквато ще му наложа преди да го публикувам като автор :) С времето и това ще стане.

   1. На мен пък железниците са ми голямата слабост, но съм още твърде далеч от определението “експерт”. Все пак имам известен опит с този тип пътувания, който може да е полезен на колегите пътешественици, затова си заплювам тази статия за близкото бъдеще, ако позволиш :)

    Иначе най-популярните трикове за изгодно пътуване с ЖП-то аз лично бих обособил в следните три направления:

    – Търсене на промоционални билети в официалните сайтове на съответните железници.
    Много железници предлагат ограничен брой места на промоционална цена, подобно на авиокомпаниите. Разбира се, трябва да резервирате достатъчно рано и да имате предвид, че в общия случай веднъж закупен билетът не може да бъде връщан, променян или прехвърлян на друго лице.

    – Търсене на алтернативни маршрути.
    Иначе казано – заменяте директния експрес от типа Интерсити с комбиниране на регионални влакове. В повечето случаи може да свалите цената двойно. Разбира се, и времето за придвижване се качва значително (както и шансът да си изпуснете връзката на някоя междинна гара), но и това крие своите предимства.

    – Търсене на групови и други отстъпки
    Отделните железници имат различни оферти, които ви позволяват да пътувате с голямо намаление: а) ако сте група; б) ако попадате в определени възрастови групи (ученици, студенти, пенсионери); в) ако придружавате пътници от определени възрастови групи; г) ако сте закупили дневна/седмична/месечна/годишна карта и др. подобни.

    С разните му там Eurorail и прочие pass-ове нямам абсолютно никакъв практически опит, но от сблъсъка със сухата теория (като търсене на алтернативни опции за придвижване по даден маршрут) винаги съм ги намирал за крайно неподходящи за моя тип пътуване. Все ми се е струвало, че трябва да се скъсаш от препускане и прекачване, за да “излезеш на далавера” от отстъпката в цената.

    >>

 6. случайно попаднах на този блог и ме заинтригува вашата гледна точка,мен особено ме дразни въпросът с бакшишите,особено във великото EU,някакси на изток го приемам в реда на народопсихологията им,но западните определено ме дразнят….

  1. Какво имате предвид под на изток? Точно във Азия бакшишите са като цяло непознато понятие, преди американските туристи да нахлуят там де :) Проблема идва от различната култура в различните държави. В Америка бакшишите са задължителни, в Китай до преди време бяха забранени със закон – американец отива в Китай, съответно остава бакшиш, съответно там лека полека се научават че може още повече пари да се вземат от туристите и така. Бакшишът трябва да е напълно личен избор, без никакъв натиск да се оставя, ако не искаш да оставиш.

   При агенциите и туристическите обиколки бакшиш е просто друга дума за “задължителна по вид такса, с нефиксиран обем колкото да се направим че е доброволна”.

   1. е, изтокът не е само китай,
    имам предвид примерно ако отидете на еднодневна екскурзия с местен оператор в GB за около 89 GBP на човек,защото не можете да се оправите с тяхното обратно движение-моя случай,някакси е доста неприятно екскурзовода ви да очаква бакшиш,аз сащо съм в европа,плащам данъци и никой не ми дава бакшиш….,или пък някой келнер да очаква същото във франция или италия,плащам с карта и ако искат да си го изтеглят от там,да си платят и те данъците върху приходите си…има ла съм и подобни случки
    примерно в египет,защото говорим за изток ,турция,израел или палестина,ексурзоводите НЕ са очаквали бакшиш,давала съм по 1долар само на шофьорите,това имам предвид

 7. Здравейте пътешественико,

  Много сте ценен.

  Летя за Исландия и сте май единствения ми познат, който е бил, и от когото се надявам да получа предупреждение или “начална скорост” за да направя или да не направя това или онова :)

  В Китай бях с група и нещата, които описвате, ми се случиха.

  Не мога да се откъсна от кътчето, което сте създали, и чета ли чета по нощите.
  Лек път и попътен вятър!

  1. Мерси и успех. Ако има въпроси съм на линия :) Исландия е от “лесните” държави, ако може така да се каже – трудно човек може да се изгуби, много информация е налична, английският е разпространен масово :)

   1. Много Ви благодаря за съдействието.
    Стягам си багажчето в този късен час и макар да чета мин. и макс. средни Т за юли и август, емоционално не мога да си сложа ботушките в багажа, а май се налага при 9-13 градуса средна Т.

    Била съм в студена страна с пролетни дрехи и от студ не можах да се насладя на пребиваването, ама сега не знам как да се екипирам, че хем да не се налага да се купува дреха, хем да не нося излишни неща.

    Екскурзиите и посещенията на интересни места на място ли да ги уредя или предварително да запазя нещо?

    Поздрави и отново благодаря сърдечно!
    ПО летищата продъжавам четенето на пътеписите Ви, заразих се и не подлежа на лекуване :)
    Диди

    1. Там проблема не е със студа, колкото с вятъра. Гълфстрийма прави нещата учудващо приятни, поне откъм температура…ботушките примерно бих ги пропуснал с кеф. Но пак си зависи и колко е зиморничав човек. Екипировката гледаш да е на пластове, защото в един ден може да се окаже, че е хем за яке, хем за къс ръкав.

     Иначе аз бих уредил всичко предварително, едно на ръка че предпочитам да си проуча добре нещата, второ на ръка да не губя излишно време в дестинацията. Исландия специално е такава държава, при която не бих препоръчал нищо по-различно от кола под наем и обикаляне където ти видят очите, стига да се справяш с шофирането. Иначе екскурзии до колкото знам се уреждат лесно, най-вероятно хотела може да го направи и цените са приблизителни между всичките оператори. Макар че ако сега стягаш куфара може съветите малко да са позакъсняли :)

 8. Здравей!

  Много интересен сайт, поздравления! Аз също съм голям почитател на самолетите и така леко, неусетно и на много добри цени пообиколих вече към 100 държави в Европа, Азия и Африка. Напълно споделям мнението ти, че туристическита фирми трябва старателно да се пропускат и няма по добра екскурзия от самостоятелно организираната.
  По темата за т.н. посещения на кожена фабрика, фабрика за перли и т.н., това съм го изпитвал и от местни туроператори, които съм използвал за по бързо разглеждане на местни дестинации. Та най-вероятно нашите туроператори просто ползват местните с всичките им трикове.
  Ще продължавам да следя сайта, много полезни неща откривам, лоито все още явно трябва да усвоявам.

 9. Добра статия, но съм стигнал до извода, че просто масата хоне отказват да си отворят очите. Когато съм писал по темата в разни форуми, като на journey.bg(май сега се преместо в yes.bg) веднага ме нападат, че разбираш ли, така няма сигурност, а с агенцията, ако има проблем, има кой да ти помогне- основна заблуда. А и до сега от стотина полета и съответните хотели, никога не ми се е загубвала резервация, било то през букинг сайтове или с директни мейли.
  В dir.bg също не ми е интересно, изобщо добър български форум за четене по темата, не съм открил.

  1. Да се надяваме съвсем скоро да откриеш интересен български форум по темата :) Агенциите ще ги пъдим със остена от там :)

 10. Здравейте!Направо ми се прииска да тръгна към Китай! И аз обичам екскурзиите да не минават през агенции, прекалено много ограничения и разглеждане”отвън” ни дават тези “организирани” разходки! Пътувала съм в свободни от агенции екскурзии, но винаги приятели са ми помагали за организацията. За първи път организирам аз пътуване и се притеснявам дали направих добър избор с полет през Букурещ до Париж… Резерврах и платих билети чрез карта, без фирма посредник. Има ли много рискове така? И какво точно означава “ранен” и “късен” полет. Ще съм безкрайно щастлива, ако някой може да даде съвет! :)

  1. Никакви рискове няма, милиони хора резервират билети точно по същия начин, на повечето не им трябва човешки контакт въобще :) Единствения проблем е, ако полета има закъснение или е отменен, но това се случва рядко и няма никаква разлика как точно е купен билета, естествено.

   Колкото до ранен/късен полет, предполагам се има предвид часа на излитане. Някой хора предпочитат да летят късно вечер, за да могат да са свежи и да стартират директно на другата сутрин. Други пък предпочитат да летят рано и да спестят една хотелска нощувка по този начин. Важи особено за трансконтиненталните полети, където часовата разлика може да играе номера в зависимост в колко часа излетиш и пристигнеш. Надявам се това да ти е бил въпроса, пък ако има още нещо питай :)

 11. Много благодаря за тази забележка, че храната е изцяло китайска с изключение на закуската, която е на бюфет с европейска и азиатска кухня. Към изхранването в Пекин, Сиан и Шанхай е включена по една чаша безалкохолна напитка, а в Хонг Конг-няма такава.Хубаво е като тръгнем на там да знаем подобни неща особено о се отнася до храната ни!Статията е доста полезна.Излитаме от София в 17:30 и кацаме в Пекин следващият ден в 14:40 местно, което е около 9 сутринта бг време.Определено тряб да не настроим психически за такива дълги полети, но със сигурност ще бъде незабравимо.

  1. Аз пък ви благодаря, че сте малко по-упорити от обикновените спамери и всъщност се опитвате да коментирате по темата. Но линковете ви няма да минат така и така.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *