Югоизточноазиатски Дневник – ден 9. Чанг Май.

Така, преди да продължа нататък много леко връщане във времето понеже ми се скараха, че съм забравил ключова история.

Докато се разхождахме покрай реката по време на фестивала в Чанг Май(бях писал, че атмосферата е доста военна със всичките гърмежи и чудесии) решихме да поседнем да починем на едно дуварче. Голяма грешка. Броени секунди след сядането усетих как всичките ми крайници първо леко изтръпват, а после почват да сърбят, нещо като лек токов удар. Бърза обмяна на реплики установи, че и сестра ми има същите симптоми. Визуалната инспекция в тъмното беше малко трудна, но се оказа, че са ни полазили и нахапали мравки след като най-нахално сме седнали в мравуняка им. Хм. Успяхме да ги отстраним и след броени минути изтръпването изчезна. Остана загадка защо тайландците седнали наблизо нямаха подобни проблеми…сигурно мравките ядат само чужденци, което би било доста неудачна еволюционна приумица, след като местните са си болшинство.

Да се върнем в настоящето, което всъщност е 2 дена назад, понеже изоставам леко с писането. Станахме сравнително рано за да ходим до храма в планината, който има и добър изглед към града. Интернет проучването ми беше показало ориентировъчна цена 50 бата на човек на посока, ако се ползва songthaew, което представлява едно камионче в чиято каросерия има две успоредни пейки. Спрях първото такова и оня ми изръси 600 бата. Сега, в местната култура и нормален обичай си е пазаренето, което обаче с прииждането на нищо неподозиращите туристи е и основен метод за стригането им. Бедата е, че дори да знаеш истинската цена няма кой да ти я даде, понеже някой нетолкова неосведомен турист дебне зад ъгъла и ще си плати като поп. Наложи се кратък набег към интернет клуб за да се информирам за конкретната стоянка, която дава евтината цена. С малко мъка и късмет я намерихме. Цената обаче е валидна само за 10 човека в камиончето и трябва да чакаш да се напълни. Вече имаше други двама туристи с библията наречена пътеводител на Lonely Planet(уникално е колко много хора обикалят с това чудо в ръце), появиха се още двама и трябваше да чакаме още четирима. Те пристигнаха изведнъж във вид на будистки монаси в цялото им оранжево бойно облекло. Почуствахме се много автентично. Пристигнахме до храма, ето и малко снимки от там:

Храма Doi Suthep, Чанг Май, Тайланд
Храма Doi Suthep, Чанг Май, Тайланд
Храма Doi Suthep, Чанг Май, Тайланд
Храма Doi Suthep, Чанг Май, Тайланд
Храма Doi Suthep, Чанг Май, Тайланд
Храма Doi Suthep, Чанг Май, Тайланд

 

 

Уникалното превозно средство - songthaew, каросерия с 2 успоредни пейки
Уникалното превозно средство - songthaew, каросерия с 2 успоредни пейки
Сок от Dragon Fruit. Особено любим.
Сок от Dragon Fruit. Особено любим.

 

 

След това се върнахме, пошматкахме се още малко и си взехме туктука към летището, за пореден път уреден на прилична цена от къщата за гости. Бях споменал флаговете с държавите, от които е имало посетители, ето ги и тях:

Има ни на картата!
Има ни на картата!

Полета до Пукет, където е мястото за тридневен отдих мина безпроблемно. Къде и как ще се настаняваме там ще четете утре.

До утре и КЗЛ.

[social_share\]

[wp:svejo-net]

[topbloglog]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

2 thoughts on “Югоизточноазиатски Дневник – ден 9. Чанг Май.

  1. Здравей отново:) Мога ли да те запитам, откъде взехте songthaew за Doi Suthep (имам впредвид, онзи, евтиния)? Аааа, и относно такситата в Банкок- розовичките или зеленичките? Благодаря ти! И продължавай…

    1. Да е жив и здрав гугъл, че не помнех със сигурност :) Но си спомням, че беше около една порта леко извън старият град и че се чакаше, докато се напълни количката. Ето инфо, което изрових моментално, точно там се събират: http://www.wayfaringrambler.com/2012/06/16/getting-to-doi-suthep-cheap/

      За Банкок…шарените таксита :) Не мисля, че има разлика между цветовете, със сигурност се избягват туктуци там, ако не искате панорамна обиколка из една камара сувенирни магазини, които дават пари на шофьора :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *