Ryanair отваря база в Брюксел

Новини

Ама тоя път в истинския Брюксел, а не Брюксел-на-майната-си, както е по-известно летище Брюксел-Шарлероа. Това с двойните имена на летищата между другото е чист маркетингов трик, подкрепян активно и от IATA, с цел да се популяризират малки селски летища като им прикачиш известен град в името. Знае ти иначе някой къде е Шарлероа и къде е Кондофрей (модерното София-Запад!).

Както и да е, темата е за новата база на Ryanair на централното летище в Брюксел, ето и новината. Поначало, противно на приетото мнение, Раянер не летят само до колибки и паланки, а си обслужват много от централните летища в Европа. Мадрид, Барселона, Дъблин, Лондон-Гатуик са летища, които се споделят с най-големите световни авиокомпании, включително на трансатлантически полети. Какво тогава е по-различното в новата база в Брюксел?

Ами, на първо време, е доста символично самото място. О’Лиъри използваше летището в Брюксел в не една и две свои речи като пример за скъпа и тежка бюрократична машина, от която Европа трябва да се отърве, като редовно даваше пример с другата си база в Шарлероа, където кацането е евтино и неговите самолети летят до шупурнайсе дестинации. Тихомълком явно тежката бюрократична машина не е толкова непривлекателна вече. Добавяме към това и набирането на персонал за база в Амстердам.
 

 
На второ време, са дестинациите и най-вече честотите им: Барселона – 3 пъти дневно, Лисабон и Рим – два пъти дневно, и други. Знаете ли какво означава когато авиокомпания лети повече от веднъж, даже два пъти, дневно до дадено летище? Означава, че целта им е бизнес трафикът. Туристите са ок с полети 2-3 пъти седмично, те си адаптират почивката спрямо това и нямат против допълнително лашкане с автобус, ако спестява значителна сума. Но бизнес пътникът иска сутрин да отлети от централно и удобно летище, а вечер да се върне при жената и децата. Затова са му необходими полети от лесни за достигане летища, по възможност повече от веднъж на ден. Поредният индиректен сигнал за коренна промяна в раянерската философия.

На трето време, забелязва се почти тотално съвпадение в обявените дестинации с още една авиокомпания, която отвори база в Брюксел скоро – испанската нискотарифна Vueling. Съвпадението е толкова голямо, че няма как да е случайно. Добавяме и друга наскоро обявена база на двете компании, на централното летище на Рим – Фиумичино, където пък явно се надпреварват да се редят на опашка за неизбежния фалит на Алиталия. И докато няма нищо необичайно в атака на конкурент като отваряш същите полети, то е интересен изборът на тоя конкурент. Vueling като цяло имат доста по-различен таргет от Раянер или поне имаха до сега, но изглежда новата политика на ирландците ги прави агънцето, което им пие от поточето.

Последно. Раянер обявяват нова база в Брюксел, ама пък брюкселското летище на тоя етап не потвърждава. Както са казали китайците, “в интересни времена живеем”. Раянерци са чести донори на новини в тоя блог и изглежда тази тенденция ще се запази, с оглед на тоталната им трансформация и откритата война срещу Vueling и Alitalia. Цялата шахматна дъска на авиопазара в Европа се пренарежда, а винаги е интересно, когато единият участник, в случая Раянер, влиза с каратистки шут на противниковите фигури, без да се съобразява с правила и аксиоми.
[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

2 thoughts on “Ryanair отваря база в Брюксел

 1. Тази седмица излезе статия на цяла страница във FT относно Emirates и тяхната експанзия. Освен трогателната история за семейството на шейха – пълно описание на цялото фамилно дърво – баща, синове, братя и тн, има много интересни факти за растежа на компанията и летището в Дубай, защото те се неразривно свързани.

  Извеждат се няколко основни предимства на Emirates, с които те превъзхождат европейските конкуренти:

  1. По-ниските оперативни разходи, от една страна това са таксите, които плащат на Dubai International,от друга служителите нямат особенни права, тъй като няма профсъюз, и съответно никаква защита, и трето няма корпоративен данък в ОАЕ.
  2. Dubai International работи целодневно от 0 до 24 часа, докато в Европа на повечето летища нощните полети са забранени – най-вече това е проблем за Хийтроу.
  3. Средната възрасат на самолетния парк е 6 години, което вади до по-малки разходи за поддръжка.
  4. Поемат голямата част от пътникопотока от Китай за Африка – обем, който се е увеличил драстично за последните 5 години.

  Като резултат Emirates притежава най-много widebody самолети към 2012 в света – 190 броя

 2. следва Delta със 160, United със 155, ANA със 140 и Cathay Pacific със 130.

  Естествено това води и до увеличение на пътникопотокът на Dubai Int като към края на 2012 летището е No 2 в света с 57 мил.пътника, веднага след Хийтроу, което води с 65 мил.пътника, но се очаква с до 2020 година, Dubai да изчерпи капацитета си от 100 мил. пътника годишно. Поради това ще увеличат капацитета на Dubai World Center на 100 мил. пътника в близките години.

  Статията завършва с констатацията, че реално при така създаден бизнес модел – авиокомпания – летище – пътникопотоци от Изток на Запад и обратно – 24 часова работа и нови самолети постоянно, Emirates и Дубай ще бъдат номер 1 за много години напред.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *