Ryanair – промяна в полза на клиентите, да не повярваш!

Ryanair

ОК, опитах се, но не успях да запазя седмичните обзори. С текущата ми натовареност много трудно мога да бълвам повече от един традиционно дълъг пост на 2 седмици, а в крайна сметка се получава така, че когато аха да се засиля да пиша обзор, се оказва, че всичките “новини” за него са брутално остарели. Така пропуснах катастрофата в Сан Франциско, запалилия се 787 на етиопците и… абе, погледнете колко новини си имам добавени във фаворитите, които така и не доживяха да видят бял ден.
 

Пропуснатите новини
Пропуснатите новини

 
Решението – просто като забележа някоя новинка, още в същия ден или най-късно на следващия гледам да напиша мини постче и коментарче по темата. Любителите на класическите обзори ще съжаляват, но пък като цяло активността в блога би трябвало да се вдигне значително. Естествено, счупени тъпомерчета ще хвърчат тук-там по целесъобразност, защото няма нищо по-хубаво от това да затапиш след добро ястие със сочен десерт. Започваме прераждането на седмичния обзор в регулярна рубрика… СЕГА!
 

Ryanair внася промени в полза на клиентите

Целият съм нащипан, защото колкото пъти се сетя за това, трябва да се уверя, че не сънувам. Но е факт, задават се промени в Ryanair, които ще подобрят доста от мизериите, с които сме свикнали да се оправяме в момента, а в определени аспекти ще ги вдигнат и над конкурентите им (особено от Wizz). Всъщност, промяната беше стартирана още след среща на акционерите, където шефът Майкъл О’Лиъри каза, че ще поработят върху отношенията си с клиентите и че може би са възможни подобрения, без да изискват сериозни финансови инвестиции. Роди се инициативата “Tell MOL”, където хора да изпращат предложения на Da Boss, а той лично ще разгледа всяко едно от тях.
 

Призивът на Da Boss
Призивът на Da Boss

 
Къде на шега, къде наистина, дни по-късно се появиха и първите промени в следствие на тази инициатива.

 1. Премахване на Recaptcha кодовете. Нали се сещате, тези досадни, трудно четими надписи, които са предвидени да определят дали сайта се чете от човек или бот и които в крайна сметка никаква работа не вършат. По начало идеята на кода е да спре хилядите прекупвачи, които сканират автоматично сайта за цени, които след това да продават с надценка в собствените си уебсайтове. Не е вършил кой знае каква работа, освен да издразни клиентите до лудост, като се има предвид, че и нашите юнаци от esky.bg продават билети на Ryanair с надценка.
 2. Всеки закупил билет от официалния сайт ryanair.com ще може за период от 24 часа да ремонтира резервацията си, ако е допуснал техническа грешка, било то в име, маршрут или дата. Това е супер добра новина. Много хора кликат сравнително машинално с мишката и осъзнават минута след като са платили, че са допуснали някаква дебилна грешка, например съседна дата на желаната. С Ryanair вече подобни грешки ще са поправими лесно онлайн, без да е необходимо да се звъни на скъп телефон в Ирландия.
 3. Ще има т.нар. “тихи полети” преди 8 сутринта и след 9 вечерта. Който е летял с Ryanair, знае в какъв спам фестивал се превръща полетът след достигане на височина. То не са сим карти за международни разговори, не са томболи, безмитни продажби… и всичко това в комплект с щедро обявени по уредбата “невероятни отстъпки”. Мега досадно, когато сутрин рано или вечер късно искаш да дремнеш. Е, поне в тоя период вече няма ви тормозят толкова агресивно. За съжаление, изглежда, че на този етап психо атаките през деня ще останат, но да не бъдем прекалено нахални…
 4. Втора мини чанта позволена на борда. Това е масивно подобрение също. В момента нискотарифните авиокомпании изискват абсолютно целия ви ръчен багаж да е само една бройка. Мъжка чантичка с документи, малка дамска чанта – няма значение, трябва всичко да е набито в раницата. Естествено, не е проблем, че малката дамска чанта ще натежи на самолета, но е доста добър източник на приходи, ако искаш да изкараш екстра пари, като я таксуваш на гейта. Вече ще имаме право и на малка чанта с размери 35х20х20 като допълнение на раницата. Невероятно звучен шамар по Wizz Air, които намалиха размера на безплатния багаж. Сега се оказва, че с Ryanair имате право не само на по-голяма раница, но и на допълнителна бройка!
 5. Редуциране на таксите за преиздаване на бордна карта и куфари. Това бяха две от най-нечовешки надутите такси в Ryanair. 70 евро за забравен бординг пас е невероятно много, а и 60 евро за куфар не пада по-ниско. С новите промени тези такси падат до по-приемливи нива. И макар че човек винаги си прави сметката, ако ще Ryanair 300 евро да искат за куфар, това са част от таксите, които караха хората да мучат.

Още малко размишления по темата. Едва ли тези промени са предизвикани от сините ни очи и че видиш ли, ма ние до сега не знаехме, че ви е тъпо да разшифровате некви captcha кодове и да си тъпчете дамските чанти в раницата и добре че ни казахте, че да вземем мерки! По-скоро си мисля, че най-накрая ударихме абсолютното дъно в обслужването при нискотарифните авиокомпании. И не е чудно, че точно Ryanair, които са пионерите на копането, са и първите, които правят промени в обратната посока. Явно е време да се оттласнем от дъното и лека-полека условията в нискотарифните авиокомпании да станат с една идея по-човешки.
 

 
Да, повечето промени засягат конкретно Ryanair – в другите авиокомпании няма captcha, няма креслив спам по високоговорителите, няма и такса за бордна карта от 70 евро. В същото време, в други авиокомпании няма и позволена втора по-малка чанта. А и да ви кажа, хич не си спомням кога е бил последният път, когато някоя авиокомпания наистина е правила промяна в полза на клиента. В повечето случаи просто гледат да изкарат повече пари, като го оправдават с някакви пълни абсурдизми, че уж било, за да ни е по-удобно.
 

Ииии счупен тъпомер заааа…

Абе, нали световната футболна купа също беше преходна, но ако я спечелиш три пъти, си остава за теб? Имаше ли нещо такова? Както и да е, може би трябва подобна идея да реализирам и за счупените тъпомери, които раздавам, защото за не знам вече кой път, наградата отива в България Ер. Цитирам една скорошна тяхна промоция:
 

Специално предложение за футболните фенове, полет от Прага! 04.10.2013
По случай мача България – Чехия в София, част от квалификациите за световното първенство по футбол, атрактивни цени от България Ер!

Възможност за еднодневен престой, цена 199.00 евро за двупосочен билет с полетите на България Ер и авиокомпания Сабена.

 
Кхм. Нека видим какво казва Уикипедия за авиокомпания Сабена.
 

The Societе Anonyme Belge d’Exploitation de la Navigation Aеrienne, or Belgian Corporation for Air Navigation Services, better known internationally by the acronym Sabena (SABENA), was the national airline of Belgium from 1923 to 2001

 
Та така, авиофеновете много тъжим, когато някоя авиокомпания фалира, особено ако не сме я пробвали. Ако някой е пропуснал да се повози на Сабена преди да фалира през 2001, сега му е бил шанса, благодарение на великаните от България Ер. Как да не ги обичаш?

Брех, то хич не се получи кратичко! Айде, до скоро.
[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

16 thoughts on “Ryanair – промяна в полза на клиентите, да не повярваш!

 1. Какъв софт ползва Авторът да си запазва/следи новините ?
  Също ще е интересно ако може да споделиш по-важните сайтове с новини, от които черпиш ?
  Благодарности за статиите, следя с интерес.

  поздрави.

 2. Като спомена България Ер – да допълня,че за вчера 29 окт. за полета Малага-София България Ер бяха продали 28 билета в повече и уж трябвало да има втори полет, да ама не. Изпратиха самолета от Палма де Майорка-София да кацне в Малага и да вземе тези 28 пътника. Хората се разминаха само с 2 часа висене на летището и 4 евро ваучер за храна.

  1. Ако са закъсняли малко повече от 2 часа може доста добра сума да вземат като обезщетение :) Иначе четох, че заради тур пакетите имало повече хора от нормалното.

   1. При близо тричасово закъснение на Air Berlin много подробно изучиш книжката с правата ни , но установих , че са си вързали гащите с предоставянето на храна за 2-3 лева и полети под 1500 км. ;-)
    Не намерих за какво да се хвана … останах единствено с пълното разочарование от компанията.

    1. Сега видях, че е три часа границата, та за това, иначе не зависи от тях да си вържат гащите, не могат да надвият ЕК :)

     1. Четох и търсех между буквите , та поне това правило го запомних. Летишще София беше добре заредено с брошурките относно правата на пътниците.
      Остана ми удоволствието дискретно да направя няколко ехидни коментара пред немските пътници относно пунктуалноста на популярна немска фирма … прекалено много пъти съм виждал тяхното отношение към проблеми причинени от чужди оператори -:)

 3. >”В момента нискотарифните авиокомпании изискват абсолютно целия ви ръчен багаж да е само една бройка.”

  Мм, не всички. Flyniki даваха раница и дамска чанта, или лаптоп и раница отделно. И Wizz мисля че дават дамска чанта.

  1. Ами Flyniki, съвсем не са типичен лоу кост – летят до централни летища, имат полети с прекачвания, че и до щатите, даже май и храна даваха. По-скоро са традиционна, отколкото нискотарифна. При Уиз със сигурност не дават дамска чанта.

   1. Даваха храна – сандвичи, които са мен бяха ок (можеш да видиш някъде из фейса, едно пътуване до Виена). Преди няколко месеца се возих с Air Berlin, те са значително по-стиснати – пакетче с бисквитки или чипс, тъй че предполагам, че вече и Ники не дават сандвичи.

 4. Ох, аз бързам да попитам за повече инфо, относно катастрофата на летище Ататюрк в Истанбул, отпреди 2- 3 дена (http://dartsnews.bg/News/58298)
  как така ще се блъснат- нали има отделна писта за кацане и отделна за излитане- да не са се настигнали…Ми така е, като самолетите все още нямат клаксони…Защо ли?

  1. Не съм срещал повече информация да ти кажа и аз, най-вероятно става дума за неразбирателство по време на рулиране си мисля, ако беше станало при кацане/излитане със сигурност щеше да има жертви.

 5. Хайде, пиши, пак пропускам новините- разкажи за самолета дето се е разбил на летището при третият опит за кацане при вътрешен полет от Москва за вътрешно съветска столица тези дни…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *