Седмичен обзор – 26.04.2013. Лятно настроение

Новини

Заглавието на обзора е такова не че темите обсъждани в него ще са особено летни, дори напротив, а защото мен ме е налегнало лятото само след 24 часа прекарани в България. А съботата, когато ползвах зимното си яке, ръкавици и шапка, е тооолкова далече. Та днес обзорчето ще е лежерно и мързеливичко и не много актуално. Боинг 787 се връща обратно в небето, малко клюкарии от стюардеси и пилоти, Марс Роувър като герой от български виц и любопитен анализ на инцидент с изтребител.
 

Boeing 787 се завръща в небето

Естествено, като предимно новинарска рубрика, трябва да започнем с новина. Миналата седмица FAA, регулаторния орган, отговорен за авиацията, одобри промените в акумулаторите на Боинг и така доставките на самолети с модифицирана система могат да започнат. Който не е запознат с предисторията, а му е интерсно, да цъкне тук.

Относно причината за пожарите в батериите, ами с две думи, продължава да е неясна! Това, което са направили от Boeing, са три стъпки:

 1. Минимизиране на шанса да се появи проблем. Вдигнали са качестовото на зареждащото устройство и на материалите, намалили са максималния волтаж и като цяло, системата е пристегната да доставя по-качествен ток в съответствие със спецификациите.
 2. Минимизиране на шанса за разпространение на проблема. Клетките са по-солидно изолирани една от друга.
 3. Ако 1. и 2. се случат, то това да не повлияе на самолета по никакъв начин. Което е най-важното. Конструирана е нова кутия, в която да се държи батерията, с много дебела стомана, а газовете, които се отделят в следствие на реакцията, се изнасят директно от самолета.

Проведени са нови, по-сериозни тестове. Преди това процедурата е била да пробият клетката с пирон – това предизвиква късо съединение, самозапалване и последваща остра химична реакция. Но в процеса на разследване се е установило, че при двете изгорели батерии в японските самолети реакцията е била много по-силна, следователно тестът е бил недостатъчен. Нов метод за тестване е ползван, при който се внася нагорещен елемент, който да предизвика самозапалване на клетката. Според Боинг, този тест внася много допълнителна енергия и първоначално е сметнато, че не е представителен за начина, по който батериите биха се палили. Е, явно са сменили плочата, защото новите акумулатори минават безпроблемно и втория, доста по-агресивен тест.

Предстои замяна на акумулаторите във всички приземени самолети, чиято локация можете да видите на следващата картинка.
 

Приземените 787. Източник: flight global
Приземените 787. Източник: flight global

 
След одобрението от FAA се очаква всички регулаторни органи в други държави да вдигнат забраната за полети по същия начин, по който я наложиха първия път, след като FAA отне лиценза. Европейската EASA вече потвърди, че редизайнираната батерия е годна и самолетът може да лети. Полетите се очаква да се възстановят в най-скоро време, а от Боинг казват, че годишните им доставки няма да пострадат, защото фабриките им междувременно не са спирали да бълват Дриймлайнери.

Еми това, мили деца, е кристален пример какво се получава, когато попрекалиш с революционните технологии. Радващо е, че всичко премина за 3 месеца и въпреки многото шум, е капка в морето спрямо целия експлотационен живот на Дриймлайнерите. Но няма как, когато разтягаш рамките, понякога се случват “бебешки проблеми”, които не е задължително да са с бебешки размери.
 

Какво не ни казват стюардесите и пилотите?


Авиацията е индустрия много базирана на клиентското обслужване. Разликите между различните превозвачи са незначителни и явно според тях подходящата усмивка от стюардесата би ви накарала отново да се върнете на борда на същата авиокомпания. Съответно, самата стюардеса е принудена от работодателя си да се усмихва, колкото и да й копа отвътре. Чат-пат се случва анонимно във вестници да се появят коментари от стюардеси и пилоти за нещата, които ги дразнят безобразно. Човещинка. Ето малко от по-интересните.

Независимо какво кафе искате, най-вероятно е да получите безкофеиново. Защото предпочитаме да се облегнете, отпуснете и заспите, вместо да ни тормозите. От нашата авиокомпания се чудеха защо разходите ни за безкофеиново са толкова високи.

Платеното ни работно време започваше, като се появим на летището. Това беше преди ери. После, когато вратите затварят. После, когато самолета се отделяше от гейта. Сега започват да ни плащат, когато се вдигне колесникът. Не ни плащат докато рулираме. Понякога има часове забавяне между момента, в който стъпим на летището и момента, в който излетим. Различните авиокомпании имат различна политика, но така пестят пари. Така че, като ви поздравим на входа, го правим безплатно. Когато ви дадем напитка преди излитане, това също е безплатно. Не е чудно, че усмивките ни са толкова фалшиви.

Ако полетът закъснява, може да ни платят извънредни. Ако така и така закъсняваме, се случва да се забавим още повече, за да сме сигурни, че ще получим извънредни, което в нашата авиокомпания означава двойно заплащане на час. Може да открием някой незначителен дефект по самолета или някакво друго извинение, за да компенсираме за парите, които не ни плащат преди излитане.

Можем да ви ъпгрейднем в бизнес или първа класа, след като затворим вратите. Но не го правим често, защото в някои компании трябва да напишеш доклад защо си го направил, частично защото трябва да ви дадем храна и частично защото високите класи са често пълни. Кой ъпгрейдваме? Със сигурност не парцаливия пътник с тениската. Помага, ако сте много любезен, добре облечен, бременна, много висок, красив, наш приятел или всичките изброени едновременно.

Когато ви попитам какво искате за пиене и вие ми отговорите “А какво имате?”, искам да ви кажа “Не много време”. Но сигурно няма да ви хареса.

На нощни полети се случва нарочно да задържим вечерята колкото се може по-дълго, така че да заспите и да имаме по-малко работа.

В интерес на истината, подобни статии изскачат периодично из авиационните версии на “Уикенд”. Хич нямам представа доколко са истина, приемете го като лятно развлечение. Ако търсите истински пилот, който пише увлекателно и стои зад думите си с името си, ето ви сайта: askthepilot.com. Пускал съм го и друг път и леко ме е страх, че като отворите там, никога повече няма да се сетите за моя блог.
 

“Пиши … и да си ходим”

Знаете го този виц, няма да ви го преразказвам. Преди време бях споменал за един самолет на Norwegian, който въртеше малко странна траектория над Скандинавския полуостров. Ето такава:
 

Траекторията на Norwegian
Траекторията на Norwegian

 
Очевидно ще трябва специална рубрика да отворя за подобни снимки, защото марсоходът, да не остане по-назад, е нарисувал следното по повърхността на Марс.
 
Рисунка на Марс. Изт: NASA
Рисунка на Марс. Изт: NASA

 
Учените естествено казват, че въртенето в кръг често се случва, когато марсоходът сканира за най-подходящия път, по който да продължи. Ама простаците в такива случаи просто си запушват ушите и не искат да чуят някакво скучно обяснение да им развали готиния лаф!
 

Рестартирай и ще се оправи

Изгледайте внимателно следващото клипче.
 
httpv://www.youtube.com/watch?v=urzT4C4vsXU
 
Как ще реагирате, ако ви кажа, че самолетът технически си е напълно изряден, а пилотът, бидейки такъв на тестов прототип, е от най-опитните? Мистика! Но всъщност се оказва съвсем прозаична софтуерна грешка!

Ситуацията е следната. Пилотът прави демонстрационни полети с ниско прелитане над пистата. При едно такова прелитане, за по-силен ефект активира afterburner-ите, това са огънчетата, които виждате в двигателите от клипчето. Като цяло се ползват за пиково, моментно вдигане на мощността и са адски неефективни като разход на гориво. При изтребителите се ползват в битка, защото тогава маневреността и скоростта са на първо място пред разхода на гориво. При гражданските, Конкорд ги ползва за кратко, колкото да пробие звуковата бариера, след това ги изключва. Освен че визуално самолетът изглежда добре отзад, са и много много шумни, което впечатлява тълпите по авиошоута и демонстрации. Е, някой обаче е забравил да програмира секция “демонстрации” в този прототип на F22-Raptor. Затова когато самолетчето е с вдигнат колесник, afterburner за софтуера означава само едно — този самолет е в битка, следователно му е необходима екстра маневреност.

Модерните контролни системи на самолетите, било то военни или граждански, не са като едно време с кабелите и макарите. Тогава, ако искаш по-рязка маневра, дърпаш по-рязко щурвала, кабеляците се опъват повече и така. В днешно време, местиш джойстика, една камара електрически сигнали минават през компютър, решават какво точно се опитваш да направиш и подават заповед към хидравликата. Някой друг път ще пиша за предимствата и недостатъците на двете философии.

Та на този юнак по-горе софтуерът изведнъж решава, че тъй като ползва afterburner и колесникът не е долу, значи е в битка и му трябва максимална маневреност. Което ще рече, че най-лекото докосване до стика води до несъразмерно остра маневра. Пилотът побутва леко нагоре, самолетът със зверски рев почва да се изкачва почти вертикално. Пилотът инстинктивно бута надолу — следва обратният случай, пистата изведнъж се приближава с невероятна скорост. И така, нагоре-надолу, нагоре-надолу до кацането сред пламъци.

Старичко клипче, но чак тази седмица го видях и ми се видя интересен случай за обсъждане.

Искате ли счупен тъпомер за десерт? Отива си за мен, щото се правя на много отворен и грубо си посякох рейтинга в гугъл, а си мислех, че рязко намалената посещаемост е само защото всички сте зарибени по magelanci.com и сте зарязали блога на произвола на съдбата. Покорни извинения за последното, проблемът е оправен, надявам се посещаемостта да се върне на предишните нива.

Те така, излизайте навън в хубавото време и до скоро!
[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

9 thoughts on “Седмичен обзор – 26.04.2013. Лятно настроение

 1. Помага, ако сте много любезен, добре облечен, бременна, много висок, красив, наш приятел или всичките изброени едновременно.

  Тюх, за едната бройка не се класирвам!

  А в НАСА, ако не знаеш, в момента си блъскат главите над едно откритие, направено от марсохода. Чудят се и се маят какво ли означава това “Доко”, надраскано на една скала и как се е появило там :)

  1. Хахха, дискриминация!

   Тва е щото марсохода не може да обърне камъка да види как от другата страна пише “Ботев” :)

  2. Кептън,споко, науката е много близо до откриване на начин за забременяването на мъже ;-)))

  1. Бях тръгнал да ограничавам малко спам ботове, че ми товареха хостинга и той ми скръцна със зъби, че откак пуснах форума превишавам отделените ми ресурси. И съм се заплеснал и резнал и гугълчо :) Ама сега го пуснах пак, надявам се до седмица да е ОК.

   1. Ми освен да ти честитя тогава тъпомера, не знам какво да ти кажа….Аз такова нещо никога не бих направила….

 2. “Старичко клипче, но чак тази седмица го видях и ми се видя интересен случай за обсъждане. ”

  Аз се удивих как пилотът се удържа да не катапултира …, или то при такава височина не е много препоръчително?

  1. А де? Височината е ОК, но може би ако е имало хора наоколо (а е имало такива, след като има кой да снима :)) е искал да ги предпази. А и си кацна малко душманската, но като цяло ОК :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *