Седмичен обзор – 08.04.2013. Дебелаци, окраски и страх от летене

Новини

Все се надявах новият ми форум за пътешествия да има добър старт, но това, което се получи, беше направо излитане на ракета. Оказва се, че наистина е имало сериозен глад за нещо такова и се радвам, че едва 3-4 дни след началото, гоним 200 регистрирани, а темите също растат с добро темпо. Естествено, няма причина за главозамайване, още много работа има, но с такова добро начало, съм оптимист, че до половин година ще имаме истински разработено общество и ще спрем да се ровим по чужди сайтове. В първоначалните интродукции във форума се появиха хора, които са ходили до Френска Полинезия, Патагония, абе до най-отдалечените кътчета на Земята. Заповядайте и вие, общуването с подобни индивиди е винаги интересно!

Така, след краткото рекламно съобщение, да минем по същество, да разсея всякакви съмнения, че обзорите ще умрат, може да се забавят, но ще останат! Имаме прилична лекичка колекция за днес – появи се първата авиокомпания, която иска да таксува на килограм, Airbus A380 е вече в окраската на British Airways, какво става, когато внезапно придобиеш фобия от летене в Абу Даби, за десерт – счупеният тъпомер отива в държава, която имаме за безгрешна.
 

Искате евтини билети? Започвайте диета!

Тази игра на индиански покер отне адски дълго време на авиокомпаниите. По целия свят си се взираха в очите и се чудеха коя ще премигне първа да въведе ценообразуване на килограм живо тегло. Е, първата, както често се случва с пионерите, е дребната и като цяло незначителна в цялостният мащаб на авиопазара, Samoa Air.

Доколко е голям проблемът с теглото? Ами огромен е, меко казано. С покачващите се цени на горивата, керосинът става най-основното перо в разходите на авиокомпаниите, а колкото е по-тежък един самолет, толкова повече гориво харчи – чисто и просто. Не е чак толкова просто всъщност, малко хора осъзнават геометричната прогресия от увеличаването на теглото. Нека например за 10кг тегло са ни необходими 100кг керосин. Какво става, ако удвоим килограмите на 20? Инстинктивно ще си помислите, че вече ни трябват 200кг керосин. Но не е така, защото допълнителните 100кг керосин също ще изискват още гориво, за да се пренесе самото гориво. Така че трябва да сипем още повече, което пък ще изисква допълнително гориво и за тази добавка. Това е ефектът на уголемяващата се снежна топка и затова в днешно време и Airbus, и Boeing могат всенароден банкет да вдигнат, ако успеят да съкратят сухото тегло на самолет с някой и друг процент. Затова и ракетите, които изстрелват сателити, имат огромни резервоари, докато самият сателит може да е миниатюрен – повечето от горивото отива, за да се повдигне от земята самото гориво.
 

Samoa Air. Изт: gizmag.com
Samoa Air. Изт: gizmag.com

 
Половинчати мерки в областта има отдавна. Идеята на Ryanair за платени тоалетни е колкото PR, толкова и стимул за пътниците да вършат работа безплатно в терминала. И докато Ryanair са лоу кост и О’Лиъри е способен да говори всякакви дивотии, то какво да кажем за японската ANA, които си имаха тоя призив, да карат пътниците да ходят до тоалетната преди да се качат на борда, това е от най-високия клас авиокомпании според Skytrax. Естествено, те го обличат като спестяване на излишно CO2 за клетата ни атмосфера, но както и в случая с прането на кърпите в хотелите, е ясно, че корпорациите повече са заинтересовани от баланса под чертата. Ако може да прекараме някое спестяване на разход като борба за по-зелена природа – още по-добре.

Въобще, доста недъгави мерки, ама никой досега не искаше да си има проблем с дискриминация, като гласно въведе таксуване на живо кило. При все че е най-логичният показател в прекаления хаос на ценообразуването на самолетни билети. Може да тежите 80кг, но да сте платили 3 пъти повече от някой 200 килограмов танк до вас. За капак на всичко, да ви вземат по 20 евро глоба, ако сте надвишили теглото на куфара с 1кг, докато неговият е минал безпроблемно. Логика всякаква тука оставете.

Samoa Air е малка незначителна авиокомпания с девет местни самолета, но съм почти сигурен, че след години техният пример ще бъде последван и от други, доста по-мащабни играчи на пазара. Обикновено е необходимо един да премигне и да отприщи целия бент за останалите, така се случи и с таксите за куфар, които при появяването си бяха скандални, а сега лека-полека всички авиокомпании ги въвеждат и вече са ежедневие и при лоу костове, и при традиционни.
 

Първият А380 за British Airways


Ама не е ли красавица? В женски род, естествено, всички самолети са в женски род, като корабите. Още снимки: тук.
 

А380 – British Airways. Изт. airnation.net
А380 – British Airways. Изт. airnation.net

 
Има нещо в тоя тулуп, не знам какво и аз, на теория нито една окраска не виждам как ще му отива, а на практика се оказва точно обратното. И тази на Qantas.
 

 
И на Korean Air.
 

 
Че дори на Air France.
 

F-HPJG Air France A380 by caribb, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.0 Generic License  by  caribb 

 
Имам чуството, че ораските им са създадени няколко години предварително и само са чакали подходящия самолет, на който да паснат. Кратък любопитен факт: знаете ли защо на новите самолети често вертикалният стабилизатор е първият боядисан елемент?
 

 
Отговор: защото е много важно да се балансира много точно контролната повърхност на опашката, за което е необходимо да е готова предварително – а боята определено е тегло, което може да окаже влияние на баланса. Ако бие много наляво или надясно, това би създало много кофти вибрации.
 

Какво се случва, като ни удари внезапно страхът от летене?

Това не е точно новина, но ми се видя интересно за малко философски размишления. Накратко, баща и 11-годишният му син се завръщат за постоянно в Англия, след като са живяли известно време в Абу Даби. Преди качване в самолета обаче, момчето получава страхотни панически атаки и отказва да се качи. Семейството е в шок, досега не е имало такива проблеми, детето лети от тримесечно. Ето новината от CNN: тук.

Ако да речем сме в България, варианти има, натоварвате се на първия автобус, неудобно за 2-3 дена, но ще стигнете. Какво обаче става в Абу Даби, което е нещо като остров на стабилност спрямо околността? От една страна Саудитска Арабия, където изкарването на виза хич не е лесно, макар че това се уредило след специално посредничество на посланика в Лондон. И ако преодолееш тоя проблем, идват Ирак и Сирия. Ако пък решиш да заобиколиш Арабския полуостров с кораб, трябва да минеш покрай пиратските брегове на Сомалия и покрай Египет, където също има размирици. Пълен шах.
 

Карта на Арабския полуостров. Изт: google maps
Карта на Арабския полуостров. Изт: google maps

 
Чисто човешка история, леко клюкарска даже, но никога не се бях замислял, че в много случаи приемаме самолетния транспорт за даденост и ако по някаква причина не можеш да отлетиш от ОАЕ, които са световен транспортен хъб в момента, си буквално заложник там. Сега, до утре сигурно може да се спори точно колко е опасен Аденският залив, дали детето не преиграва, лично аз не разбрах какво пречи да се прекоси през Иран, но фактът си е факт. Мислиш си, че след 8 часа ще си в Лондон, а се оказваш без възможност да напуснеш някоя държава с месеци, и то без да си арестуван.

Така и не намерих как се е развила историята в крайна сметка, последното беше, че момчето е придобило фобия от всякакъв вид транспорт, бащата е намерил друга работа и на тоя етап са останали да живеят там.
 

Иииии счупен тъпомер отива прииии…


Знам, че го очаквате с трепетни сърца. Леко се извинявам, че това си е абсолютно нарисуван счупен тъпомер, който трябваше да се даде отдавна, но просто си го складирах за удобно време. Удобното време е сега.

Новото летище на Берлин – Бранденбург, трупа закъснения като приземен Dreamliner – първоначално трябваше да е готово през октомври 2011, новата дата стана юни 2012. По-малко от месец преди отварянето, след като авиокомпаниите почват масово да се подготвят за местене и след като голямо празнично иху-аху е планирано, става ясно, че и тази дата не може да бъде спазена, като основните проблеми идват от противопожарната аларма. Крайните срокове продължиха да си профучават и към днешно време, следващият обявен срок е “шъ видим”.

Конкретният повод да си получат тъпомерчето е новаторското им осветление, което в момента е включено нонстоп, понеже не може да се изключва! Цитат: “Не сме напреднали достатъчно технологично, за да контролираме осветлението.”
 

Летище BER. Изт: sky.com
Летище BER. Изт: sky.com

 
Оле-мале. Явно и в Германия се случват такива неща. А уж гасим осветлението за час да пазим планетата. Часът на Земята, my ass.

За довиждане, да ви информирам за прогреса около приземените Dreamliner-и. Новите тестови полети са приключени, документите са предадени на FAA, ще ги видим те какво ще решат. Както се казва, продължаваме да следим ситуацията с подчертан интерес.

Ами толкова засега. Скоро пак. Междувременно, заповядайте да си гукаме в magelanci.com по всякакви въпроси относно пътешествия, хотели, компания, дестинации – човек не сме върнали.
[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

39 thoughts on “Седмичен обзор – 08.04.2013. Дебелаци, окраски и страх от летене

 1. Проба, проба!
  Да видим дали синхронизацията работи! ;)

  Историята с хлапето в Абу Даби е трогателна, браво на бащата за решението да остане, дано тая фобия премине! Пусни хрониките и форума и на английски, за да чете детето – сигурен съм, че ще се излекува :)

  1. Изчетох коментари още, ама не са в час със авиацията и ги пропуснах, та обсъждаше се някви семейни скандали дали е имло и детето да не иска да се прибира, дали е нарочно, дори дали не е някаква ранно пуберска история. Ама факт, мислиш си че се връщаш в родината след 8 часа, а ще седиш сега там кой знае колко време…

 2. А, и, ъъъъ, още нещо. Първо – женски род, това-онова, после – тулуп. Така ли се говори за жена, Георги? :-O

  1. Покорни извинения за дамите, само им пожелавам да привличат и те погледи по същия начин като тоя тулуп :)

 3. Чудесно, обичам истории за абсурди в чужбина. Щото два пъти повече от тях мразя, когато някой ми каже “Такова нещо може да стане само в България!”. Утописти. Не сте виждали избори във Флорида как се правят.

  Печеля ли някаква награда, че съм първия коментирал? Трябва да се регна в магеланците. Помня, че тва ми беше любимото чудо в Цивилизацията

 4. Много кефещ обзор, и то не само защото съм 50 кг, ахаха :)
  По въпроса с окраските – най-много ми харесва на Бритиш, но както се шегуват приятелите ми художници и дизайнери “ти си харесвач, а не разбирач” ;) Искам да кажа, че не съществува форма, която да не може да бъде направена красива и елегантна с няколко `мазвания` тук-там ;)
  Историята с хлапето ме изненада, много. Не поради фобията(и аз имам, друга, и знам колко страшно може да стане…)Чудя се защо за един чисто медицински проблем не е направен никакъв опит да бъде решен със средствата на медицината. Аз се сетих за два възможни изхода още докато четях. Допускам, че историята е предадена в сензационния и вид, с лека политическа окраска, а решението затова е спестено – защото макар и не чак просто, съществува и е бързо.
  Удоволствието да започна деня си с твоите истории, разказани по начин, който изключително ми допада, помагат доста да преодолея понеделнишкото нежелание за работа ;) Благодаря ти! Чак се чудя дали да не предложа смяна на деня за обзора ;)))

  1. Ами опитвали са упояване и подобни, не се е получило, не помня защо. А проблема е абсолютно реален, няколко месеца по-късно имаше втора статия – бащата и момчето все още са там. VW били предложили кола и шофьор за да ги транспортират, но застрахователите отказали да застраховат преминаването през определени територии.

   Всъщност доста от обзорите не са в петък, не е прецедент :)

 5. Аз от много време казвам, че дебелите трябва да плащат по скъпи билети за самолет. Трябва да се мери общото тегло на човека заедно с багажа. Възможно е да има различни категории примерно през 5 или 10 кг. Ясно ми е, че този начин на таксуване не е въведен за да не обвинят дадената авиокомпания във дискриминация.

 6. Случката с детето и фобията, ако беше в България преди 25 г. примерно, нали се сещате как детето за 3 минути не само щеше да е забравило за всякакви страхове, ами даже с песен на уста и подскоци щеше да се качи на самолета :) Не че е било правилно и тогава, но сега това е немислимо.
  Идеята за Clapper, която дават в статията от линка за BER, ми хареса. И веднага си представих как ако го инсталират на нашия Т2, пляскането ще се чува сигурно до Младост, и отгоре ще прилича на блиц-лампа в денонощна дискотека :)

 7. Супер много се радвам, че спомена за фала с германците – прав е Ахмед, адски ми писна да се казва “това само тука го има” или “това ако се беше случило в белите страни да са ги разкостили”.
  Ужасна е историята с хлапето, но е факт децата са непредвидими…дано решат проблема с пътуванията по-скоро. И не виждам как с два шамара зад врата ще се качи в самолета с песен на уста…че ще се качи, ще се качи и психиката му ще се разбие за цял живот.

  1. Ти може да не виждаш, но за съжаление съм виждал по този начин да се решават и по-сложни проблеми, от този с фобията. Никъде не съм писал, че това е правилен подход, но е факт, че го е имало, и все още го има някъде.
   Щом дори и в старите български филми е показван нееднократно на екран, значи начинът е бил силно разпространен.

   1. До колкото четох нещата тук опират до истерия и т.н., не мисля че се лекува с два шамара, някакъв вид психично заболяване е…Което не отрича, че навремето така са се лекували психичните заболявания при децата де.

 8. Забравих да помрънкам и за тая простотия с килограмите. Мисля, че всеки тук или има проблем с килограмите или познава човек с такъв проблем. Да предположим, че въпросният пълен човек е наш близък и като такъв е споделял за тревогите си за теглото. И какво излиза накрая – не стига, че човека е или комплексиран или депресиран от положението си ами и като реши да пътува нанякъде ще му кажат :сори, много си дебел, плащай повече, щото заради тебе ще сипваме повече гориво и не ни излизат сметките накрая!

  1. Ами ако се абстрахираме от психологическия проблем си е точно така. Все пак ползваш повече ресурс, отколкото останалите хора. Ако на по-пълен човек му трябват 2 хамбургера да се наяде плаща 2, авиокомпаниите в момента са малко на all you can eat с тяхното ценообразуване.

   1. Няма как да се абстрахираш от психологическия проблем, защото той е основен. Ако го нямаше щяхме да сме послушни роботчета. Нали сульо и пульо се е юрнал да ни обяснява как прави всичко възможно за нашия уют и комфорт, включително и авиокомпаниите. Все ми се струва, че има и други начини да си решат проблема с горивото без да се накърнява нечие достойнство.

    1. Ами в един момент, когато дорасне обществото до там да го няма психологическия проблем с теглото, тогава ще ги има и по-масово тия мерки. Формално, няма причина да няма такова разделение, освен предразсъдъка, че обществото е решило, че е обидно. Теглото е или личен избор или медицински проблем, нищо обидно не виждам и при двата варианта.

       1. Е не, ама аз съм упорита :)Все ще изкочи тема, където да те затапя ;)

     1. При всички случаи е дискриминация.
      За двама души с разлика в теглото и еднакви средства ще се окаже, че единият може да си позволи да лети, а другият – не.

      Това ще доведе и до дискриминация в наемането на работна ръка, защото ако от някой служител се очаква да пътува често в командировки, работодателите ще избират по-леки, за да плащат по-евтини билети и т.н.

      1. Е, ако двама души с еднакви средства, а единия яде два пъти повече от другия…същия случай. Заради голямото тегло консумираш повече ресурси.

       Виж за работата си прав, но мисля, че това нещо едва ли ще важи за корпоративните договори. А пък и да не говорим, че при наемането на хора има предостатъчно дискриминация и в момента, още преди да стигнем до теглото.

       1. Тук въобще не е въпрос кой колко яде.
        То и яденето не е критерий – в нашия офис има 2-ма човека, които ядат като разпрани, а не могат да качат повече от 50 кг… и други такива познавам. Познавам и хора, с напълно обратен случай.

        Проблемът е много сложен, защото един човек, висок 190см и тежащ 90кг не е дебел, но е по-тежък от човек, висок 155см и тежащ 80кг. Вторият определено е дебел. Но първият е по-тежък!
        А сега де, кого да порежем? Втория? Да ама той реално е по-лек, макар и дебел. Дебел? По чий критерий?

        Ако “глобяваме” тежките, ще страдат всички едри хора. Ако таксуваме дебелите, пак ще станат скандали.

        За оная малка компания, която оперира с малки самолети, една такава мярка може да е оправдана, но ако голяма компания опита тоя трик, ще бъде съдрана от процеси и скоро няма да съществува.

        1. Ааа, не ме разбирай погрешно. Това за яденето беше малко тъп пример, нека не е за слаби и дебели, нека е за мъже и жени примерно – мъжете ядат повече и плащат повече. Оф, пак може да се окаже крив пример.

         И не става въпрос да таксуваме дебелите, точно това би било дискриминация, става въпрос да таксуваме тежките – те са тези, които водят до повече разходи, а фигурата им няма значение стига да се побират на седалката.

         В интерес на истината, ето едно доста добре аргументирано мнение на противната на моята гледна точка, на човек който безкрайно уважавам: http://www.askthepilot.com/airfares-by-the-pound/
         Накратко неговата теория е, че разликата в килограмите е пренебрежимо малка спрямо общото тегло на самолета. И е донякъде прав. От друга страна, авиокомпаниите настояват да цакаш като луд, ако надвишиш куфара с 1кг, и ако не беше заплахата от дела със сигурност щяха да имат такси и за телесното тегло. Или най-малкото да обвържат цялото тегло пътник+куфар с някакво число.

         Абе с две думи се съгласявам, че темата е деликатна, но може би обществото я прави такава…

 9. Аз като човек който иска да свали 10-ина кг, мисля, че идеята е преди всичко допълнителен стимул за мен да ги сваля тези излишни кг. Обаче… какво правим с хора, които си имат доказан медицински проблем с обмяната на веществата, примерно. Те по коя тарифа ще плащат? С решението на ТЕЛК ли ще ходят да се чекират? :) Ами онлайн-чека как ще става?

  1. Има го и този момент, на теб действа като стимул, но има хора с доста по-слаба психика и не им достига воля да свалят кг. За тези със здравословни проблеми хич не ми се мисли. Аз първо се подразних като чух в новините преди няколко дни – там казаха, че идеята е да накарат населението да отслабва, защото били затлъстели!

   1. Само да не е колкото го накараха да спре цигарите, като ги забраниха на обществени места, че доста години ще минат, докато постигнат нужния ефект :D

    1. При мене тоя ефект още не е постигнат, със забрани и наказания хич не виждам как ще се случат нещата :)

 10. Да ви разкажа как се тръшнах на майка ми на Шереметьево през 80-та малко преди началото на олимпиадата в Москва. Имамхме резервация за България от 3 месеца, аз съм летяла по маршрута безброй пъти, но като стъпихме на летището, нещо буквално превъртях и започнах да се тръшкам по земята, че няма да се кача на самолета и искам да си ходим с влак. Много народ спеше на летището и явно са чакали да пуснат извънредни полети, нещо с мерките за сигурност е било свързано. Както и да е, майка ми отказва билетите, за които става почти бой и тръгваме за Курский вокзал. Баща ми каза, че няма да намерим и билети за влака и по-добре да тръгваме за Кишинев, тук аз се тръшкам отново и заявявам, че искам през Киев, защото ми харесва. Баща ми твърдеше, че в Киев ще е същата лудница, но отиваме. Билети за БГ йок, народ спи по гарите. Айде от Киев в Кишинев и, познайте, в целия спален вагон бяхме само ние и още едно-две купета заети.
  Вярвайте ми, това си беше някаква лиготия, но явно, заради това, че се тръшнах на земята, мойте сигурно са се изплашили и ми се вързаха на целия този цирк!

 11. И на мен от тези показаните, ливерията на ВА на А380 най ми допада естетически, след това на QANTAS. За AF някак като видя голям самолет с техните цветове, и ми изникват кофти аналогии…

 12. Аз съм за по високи цени на билетите за пълни хора. В по голямата си част дебелите хора са такива заради плюскане и мързел. Много малко хора са дебели заради здравословни проблеми и то доказани такива а не измислени модерни болести. Когато се измисли алтернатива на сегашното гориво която е евтина тогава това ограничение може да падне, но не и преди това. Аз просто си представям как съм седнала между двама 150 килограмови индивида и така си летя няколко часа. Е вервайте ми ша има некой атентат у самулету.

 13. Бих препоръчал на момчето отАбу даби да прекоси Саудия и да мине през Йордания и Израел(последното съм гоправил).От Хайфа има ферита до Кипър и Атина от там вече няма проблем.Сигурен съм че докато стигнат Хайфа момчето вече ще реве за самолет само и само да не гледа пустини.

  1. Тоя вариант май е мислен, да. Но се оказва, че транзитните визи са проблем, а дори да не са графиците на фериботите били много плаващи и не можело да им се разчита…някаква подобна хава.

 14. Аз пък съм на мнение, че трябва да правим разлика между “дебел” и “тежък” човек. Не може например един мъж 195 см. да тежи 50 кг, нали? В същото време той си тежи примерно 85 кг. и изобщо не е дебел, даже си е слаб за този ръст. В тази връзка за мен по-правилно би било да не се взима абсолютната сума на теглото, а някакъв индекс ръст/кг или нещо подобно. Защото може да се окаже, че пътник, тежащ 80 кг., да е по-слаб от някоя кака 65 кг., но с ръст 155, нали така? Все пак колкото и да си на диета, не може да станеш 50 кг. при 195 см ръст:) Впрочем можеш, ама тогава няма да летиш, а ще си в болница:)

  1. Прав си, но според вече създадения индекс аз лично трябва да съм с 20кг. по-тежка за да съм в норма. А тогава сигурно ще се търкалям вместо да ходя:)

  2. До колкото разбирам разхода на гориво се влияе само от теглото,а не от индекса на телесната маса(bmi).Не знам как ще мине тази идея все пак затлъстяването е болест а хората не могат да се дискриминират по здравословно положение,от друга страна децата са дискриминирани също като плащат пълен билет.Мисля в миналото са теглили пътниците в смисъл да не надвишават определено тегло,виждал съм го в стари филми.

 15. Определено ми беше интересно това за горивото на самолетите, за неговото пресмятане и изразходване.А и също за боята на самолета,която също тежи…И за платените тоалетни на борда и безплатните на терминала- ха, нали, като мине през тоалетната на терминала, пътника ще тежи по-малко…И тук си задавам въпроса кога е правилно при тази логика да се плаща за билета ( например той може да се резервира преди три месеца, когато пътника е тежал повече…а да се плати в деня на полета, след като пътника е минал и през безплатната тоалетна на терминала,след като се претегли…теглят те на последната проверка на терминала, подаваш документа с номера на резервацията,плащаш с банкова карта и си вътре в самолета…ха, малко ми е смешно, ама нали все пак от на пръв поглед безумни идеи се зараждат велики открития и изобретения.И мен ме е страх от летене, ама как иначе ще отида на карнавала в Рио де Жанейро или Доминиканска република…

 16. ” И мен ме е страх от летене, ама как иначе ще отида на карнавала в Рио де Жанейро или Доминиканска република… ”
  Пак имаш избор – с кораб можеш да стигнеш сравнително безпроблемно и до двете дестинации :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *