Седмичен обзор. 10.12.2012. Снежни неволи, неуспешни опити за бягство и нова кула.

Новини

Ех, замина си един уикенд в Прага, където макар и зверска студ ми е несравнимо по-добре, отколкото тук. Но както са казали великите: The Show Must Go On. Днешният обзор включва европейските проблеми породени от няколко сантиметра сняг, отчаяни опити за бягство от тежки режими, новата кула на летище София и завръщането на счупеният тъпомер.
 

Тихо се сипе белият сняг…

Може да сте си мислили, че зимата започва на 22 декември, но това е доста архаично. В днешно време зимата започва официално с верижна реакция от падането на първият снежец, постването на една камара снимки във фейсбук с въпросният, ежеминутно обновяване на това коя линия на градски транспорт колко е закъсняла, официално признание, че зимата за пореден път ни е изненадала и общонационални коледни псувни по адрес на цялото управление за непочистените пътища. Това е положението в нашата малка китна държавица и хълцайки жадуваме да сме като запада, където “такива неща не се случват”.

Не се случват грънци. Всички летища в по-умерените пояси правят истински леден празник за пътниците с вълна от отменени полети, закъснения и пренасочвания само заради няколко сантиметра сняг. Следващата снимка е случайна, но общо взето такива са условията, при които Холандия замръзва и настава пълен хаос. Истинска снимка от отменените полети този уикенд на летище Схипхол в Амстердам можете да видите тук, втората отляво надясно. ОК, вали сняг, но не е чудо невиждано, нали?
 

 
Същевременно знаем, че летищата в Аляска, Скандинавия и Русия се справят доста по-добре и много рядко се случва метеорологични условия да ги съборят. Каква е причината? Естествено, пари. Снега и студа в западните части на Европа е доста рядко явление благодарение на течението Гълфстрийм и за това летищните власти хич не им е кеф да се запасяват с техника и снегорини за милиони, за нещо което не носи допълнителен приход и се случва едва няколко пъти годишно. Разбира се, получаваме нонстоп ъпдейти колко милиона струват закъсненията на авиокомпаниите и колко са загубите за икономиките, но това явно не вълнува чак толкова летищните оператори, които са частни дружества и си гледат техният финансов интерес, в който бездействащи снегорини в 363 дни в годината са излишен разход.

И не само те, същото става и с холандските влакове и пътища. Истинско шоу е по магистралите, защото холандците също както летищните оператори не обичат да харчат екстра пари за нещо толкова прозаично като зимни гуми при положение, че влизат в употреба едва няколко пъти годишно. Да не говорим и за цялостното им вярване в конспиративната теория, че зимните гуми са лъжа на корпорациите само за да ни продават по два комплекта годишно, и че всъщност не помагат и няма такова нещо като зимна гума.

Следващата снимка е от миналият Януари, взета от моят скромен прозорец(дано не я използвате да триангулирате локацията ми), точно когато по холандските медии започнаха да обявяват масово закъснение на влаковете и задръствания по магистралите заради силен снеговалеж. Коментар мисля е излишен.
 

Тихо се сипе белият сняг...
Тихо се сипе белият сняг...

 
Така че следващият път, когато зимата ни “изненада” в България бъдете малко снизходителни към властите. Случва се навсякъде.
 

Първият завършен Airbus A350 се показва от завода

Един от крайъгълните камъни при производството на всеки модел самолет е структурното му завършване и излизане от завода. Това постигна Airbus със последното си отроче – A350 XWB миналата седмица.
 

Първият А350 XWB. Изт: Airbus
Първият А350 XWB. Изт: Airbus

 
А350 се роди като директен отговор на предизвикателството на Boeing 787 Dreamliner. По времето, когато европейците бяха затънали до ушите в проблемите на двуетажният А380, американците обявиха по-малкият модел, разработен предимно с композитни материали и почнаха да трупат поръчки с невиждани темпове. Отговора на Airbus беше А350, който по това време беше нещо, на което иронично му казват хартиен самолет – EADS(концерна майка) нямаше ресурси за разработката му и беше ясно, че е пуснат просто с цел да отдръпне част от поръчките на B787.

Минаха годинки, проблемите с А380 бяха разрешени и Airbus имаше технически ресурс да преработи концепцията на А350. Така хартиеният модел А350 се прероди в A350 XWB(eXtra Wide Body или екстра широкофюзелажен самолет). Той също използва предимно композитни материали, но като размери по-скоро атакува по-големият модел на американците – Boeing 777. Dreamliner пък е по-скоро насочен като заместител на A330 и B767. Ох, дано не ви отчайвам с тия имена на самолети, които нищо не ви говорят – мисълта ми е че двата производителя рядко поставят новите си модели фронтално един срещу друг, по-скоро има известно припокриване но и големи разлики – било то в размер или технически спецификации.
 

А350 XWB - компютърно изображение. Изт: Airbus
А350 XWB - компютърно изображение. Изт: Airbus

 
Иначе самолета върви с година и половина закъснение от графика си, поне на този етап, допълнителни закъснения не са изключени. Но това не е нищо ново за индустрията в последните години – Airbus A380 закъсня 2 години, горепосоченият Boeing B787 Dreamliner закъсня над 3. В нашият факултет, където на студентите масово са им необходими допълнителни години за да завършат си е редовен майтап – графика по дипломирането следва плътно авиационната индустрия и година след година се обявяват официални закъснения.
 

Гратисчии на борда

В стремежа си за свобода много хора са способни на големи рискове. Като например по някакъв начин да се добереш до едно от отделенията за електроника на Boeing 747 и да се криеш там по време на целият полет от Шанхай до Сан Франциско. Американските гранични служби обаче откриват пътника с преправен паспорт и най-вероятно го чака депортиране обратно в Китай и подозирам хич не лека съдба.

Опитите за нелегално качване на самолет не са прецедент и за съжаление повечето нямат съдбата на споменатият китаец. Докато неговата авантюра изглежда по-професионално подготвена – имал е фалшив паспорт и е знаел къде да се скрие, то повечето които опитват са безкрайно отчаяни хора, които се крият в контейнерите за съхранение на колесниците. Едва ли осъзнават на какъв риск се излагат – ако не ги смачка колесника при прибиране, то трудно ще оцелеят на 12км височина без кислород, отопление и при ниско налягане. Почти сигурно при тези условия следва изпадане в безсъзнание и хипотермия. После идва кацането и отварянето на колесниците и ако човека не е изпаднал в безсъзнание може да изпадне в буквалният смисъл от няколко километра височина, както при случай от преди няколко месеца.

Въобще, подобна каскада си е почти сигурно самоубийство. Не че историята не познава легендарни случаи, ако не се лъжа имаше един за човек избягал от Куба в посока Мадрид и оцелял цялото пътуване само по къс ръкав. Лекарите още се чешат по главите как е възможно, но най-вероятно липсата на топли дрехи дори му е помогнала, като го е пратила в безсъзнание рано рано, от там жизнените му функции са намалели, съответно не му е бил необходим толкова кислород. Статистиката обаче е безмилостна – от 96 документирани опита от края на втората световна война, 76% завършват фатално, а оцелелите са предимно от самолети, които не са стигнали до височината типична за модерната гражданска авиация.
 

Летище София с нова кула

Ами честито да ни е. От пускането на терминал 2 и строежа на новата писта преди вече доста годинки беше ясно, че нова кула е необходима. Старата, която се намираше “на покрива” на терминал 1 нямаше пълна видимост към цялата площ на летището и терминала, дори една от точките на опиране на пистата е била невидима. Новата кула решава всички подобни проблеми и живот и здраве ще си я ползваме за години напред и при последващо разрастване на летището. Което също не е ясно как ще става, след като разположението на сегашният терминал и писта не позволяват много маневри за разрастване за в бъдеще.

Истински ще се радвам, ако някой с повече знания се появи да коментира новата кула и недостатъците на старата. Хич не е в моята част, а темата ми е любопитна.
 

Тъпомер на седмицата…

отива при vesti.bg заради следната статия: Опасения за сигурността на евтините авиокомпании. Пфу, не беше лесно и бях почти сигурен, че ще ни се размине наградата и тази седмица. За радост на всички vesti.bg влезна с качествено предложение в последният момент.

Цитират се два инцидента с Ryanair – единият в следствие на снижение под минимума при кацане на летище Меминген и още един, при който психически болен пътник успява да отвори аварийният изход над крилото. Конкретните инциденти ще ги коментирам в следващото издание – първият защото е особено любопитен с атаката на Ryanair срещу един от най-популярните сайтове за авиационна безопасност avherald.com…и раянерци доста храна ще изядат от мен по този повод, да не мислите че само ги защитавам. А вторият, когато получа повече информация защото е пресен-пресен. На теория няма как пътник да отвори изхода на самолет в движение – заключващият механизъм е свързан със оборотите на двигателя и други сензори, така когато самолета е в движение изхода е заключен, а ако е неподвижен е отключен ако се наложи спешна евакуация. За сега единственият източник са италиански вестници и превода на vesti.bg, който има вкус на полупритоплена едноседмична манджа в микровълнова фурна.

Мили, vesti.bg, дребни и малко по-сериозни проблеми се случват и ще продължават да се случват. Най-важното тук е да си отбележите, че се случват с АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ авиокомпании. Инсинуациите, че поведението на психично болен пътник води до несигурност на конкретен превозвач, а още повече и всички нискотарифни превозвачи е чиста, пълна, 100% аматьорщина и залъгване на читателите само да трупате рейтинг с гръмки заглавия. Очевидно е и от коментарите под статията как са реагирали и по-първосигналните от тях. Все едно аз да коментирам катастрофа с Фолксваген Голф на магистралата и без да имам никакви детайли да се изказвам как всички Фолксвагени са несигурни, а за капак на всичко покрай тях и всички коли по-евтини от 50 000лв. Взимайте си тъпомера и се стягайте!

До следващата седмица. Та-та.
[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

30 thoughts on “Седмичен обзор. 10.12.2012. Снежни неволи, неуспешни опити за бягство и нова кула.

 1. хмм… защо на компютърното изображение крилата са извити в края? Или и истинският го може? (горе на снимката не го виждам – прости невежеството ми, ама съм любопитна)
  * на когото не му се четат имена на самолети ги прескача, ти пиши за тези дето четем ;)

  1. Още не са му монтирани краищата на крилата. По-завършен вид на самолета ще можем да видим сигурно към април догодина.

  2. Vladimorka е отговорил. Аз съм малко скептичен, че ще изглеждат точно така, но ще видим. Иначе му липсват и други по-сериозни чаркове, като например двигатели :)

   1. двигателите не са монтирани и това е ясно, но за крилата попитах главно защото не зацепвам аеродинамичната полза от закривяването:)(сигурно има, пък ти обясняваш разбираемо)

    1. Дай да видим колко елементарно мога да го обясня :) Значи представи си, че крилото генерира подемна сила благодарение на ниско налягане отгоре и високо налягане отдолу. Т.е. един вид крилото се засмуква от горната част и се избутва от долната. Този въздух който избутва крилото отдолу на края му заобикаля ръба на крилото и се завихря – по този начин този вихър накрая на крилото го натиска надолу, следователно намалява ефективността му. И като се сложат такива “джвъчки” или изкривявания те пречат на въздуха отдолу да мине отгоре и така цялата ефективност на крилото се повишава. По-елементарно няма накъде, за повече инфо уикипедия: http://en.wikipedia.org/wiki/Wingtip_device и http://en.wikipedia.org/wiki/Wingtip_vortices или пък ако ми дойде акъла най-накрая да напиша някой по-технически постинг :)

     1. мерси, напълно ясно! (мързи ме да се ровя, инак разбирам;) )и не съм обръщала внимание как е решен този въпрос в други самолети:) и сега нямаше да обърна, ако не бяха 2-те снимки една над друга:)

     2. “ако ми дойде акъла най-накрая да напиша някой по-технически постинг :)”

      Ти и за един конкретен самолет беше обещал да пишеш…..

      1. ОК, де, ОК. Имаме технически постинг тая седмица, но преди това малко от Прага…

       Иначе исках цяла поредица да правя за самолети и ще отнеме повечко време, а напоследък ми е малко на зор и така…

 2. Да, много е кофти това с хората, които отчаяно търсят изход…къде точно е това отделение за електроника?

  Ето тук линкове за инцидента с Раян (втория) на италиански, дано някой знае: http://www.corrispondenti.net/index.php?id=44973

  До колкото разбирам е било преди излитане, т.е. както казваш ти е било отключено. Тези аварийни изходи на същия принцип ли са като вратата, от която се качват пътниците (manual и automatic съответно)?

  Тази седмица е имало review на Dreamliner:
  http://www.economist.com/blogs/gulliver/2012/12/787-dreamliner

  1. Да, и аз намерих по италианските вестници, но ми е объркано. Ако самолета е бил спрян механизма мисля, че е отключен, но ако е бил в движение не трябва да е така. А вестниците пишат как е излезнал на крилото в движение и е скочил, което ще доведе до контузии. В какъв смисъл manual и automatic? За да се отворят със сигурност е необходима човешка намеса.

   За дриймлайнера – не знам до колко заключенията в тази статия може да са показателни. Но и аз съм чувал, че затъмняването на прозорците е малко бъгаво. При всичките модерни технологии все пак си е туба с крила и максимална гъстота на седалките. Мисля, че по-високата влажност на въздуха и по-високото налягане ще са от полза за тези, които летят в бизнес и първа класа да са по-отпочинали след наистина дълъг полет. В икономи хората ще имат по-сериозни проблеми от рода на, че трябва да си слагат краката зад главата :)

 3. Имах предвид, че ако вратата не е на manual а на automatic, при отварянето и ще се отвори и emergency slide (нали затова има команда cabin crew, doors to manual/automatic and cross-check). Тази команда само за вратите, от които се качват пътниците ли е? Сори, много лаишки ми звучи въпроса.

  1. Ох, и аз не вдянах. Да, доколкото се сещам пързалките(дали е така на бг?) са винаги заредени при аварийните изходи. Но мисля че Б737 на Раян няма такива, защото е достатъчно ниско да си слезеш от крилото, когато са пуснати задкрилките.

 4. Извивките на крилата се наричат Winglets, подобряват аеродинамиката и икономисват гориво, но при кой модел с колко, Георги да каже ;)

 5. Разказът ти за снежните неволи е поредният нагледен пример, че българите с нищо не сме по-различни от западняците и останалите народи по света, колкото и някои хора да се опитват да ни убедят в това (предимно в негативна за нас посока).

  Ей тук има за четене относно новата кула на Летище София: http://money.bg/material/id_1029347993/fpage_0/#clist

  Както може да се види, и там е имало скандали, простотии, вероятно и далавери… За съжаление, блогът на тоя Радослав вече не съществува, иначе там имаше интересни четива. Прави впечатление, че четирима от шестте участници в търга за строителството на кулата имат един и същ подизпълнител. Прави доста лошо впечатление, всъщност. Нещо като да обявиш търг за проектиране на летищен терминал с краен срок за предаване на документацията – след около 40 дни, както се случи в Пловдив преди няколко години.
  Последната новина относно летището, поне за масовата публика, е, че няма да се прави трети терминал, както имаше идея, а Т1 ще се събори и на негово място ще се издигне нов. В новата сграда ще бъдат вградени, така да се каже, някои исторически елементи от сега съществуващата.
  Може би не знаеш, но главен консултант по проектирането и строителството на Т2 беше холандска фирма – NACO (http://www.naco.nl/) :)

  И накрая: ти вземи, че пусни една техническа публикация, летящи холандецо :)
  The snow must go on! :)

  1. Големи стратези тези на летището…нов терминал на мястото на стария, където кацаха нискобюджетните, заради по-ниските такси. Сега ще ги принудят или да плащат повече ако кацат на Т2 или да спират/намаляват полети. А за какво му е за се разширява на летището точно сега? Да не би да очакват като пуснат метрото до там и всеки втори да се мята от центъра на самолета?

   1. На тоя етап няма нужда от разширяване, но ще има с прогнозираният растеж на пътници в световен мащаб – просто терминала изчерпи много бързо капацитета си. Макар че и това не ми е понятно как е станало при положение, че нонстоп е празно, има си някое тясно място, може би броя на ръкавите и стоянките…

    1. Още през 2001 имаше прогнози, че капацитетът на терминала ще се изпълни до 3-4 години след построяването му. Към това трябва да се добави закъснялото пускане в експлоатация, което направи нещата още по-смешни – чисто новото летище се оказа със смешно малък резерв и потенциал. Да не говорим, че поначало имаше идеи Т2 и новата писта изобщо да не се строят при старата, а да се намери по-благоприятно място (усложнени геоложки условия, воден басейн в непосредствена близост, тежка процедура по отчуждаване на имотите, метеорологични условия…) Но нали трябваше да се усвоят едни пари!
     Сега нещата пак хващат кривата пътека и както отбеляза Мрън, големи “стратези” стоят зад цялата работа…очевидно.
     Да видим кои ще са проектантите и строителите, много интересно ще е! Че има едни…хвалят се в страницата си в интернет: ние направихме пистата на Граф Игнатиево по натовски стандарти в съкратен срок. И скромно премълчават: …и я направихме така, че си оставихме ръчичките. (http://paper.standartnews.com/archive/2002/04/02/theday/s3323_20.htm)

     Както и да е. Чакаме пътеписа от Прага :) Маме у Праце, маме у Праце… ;)

     1. Потърсих някакви разчети за пътникопотока, но не намирам. Колкото и да има увеличение в световен мащаб, София не е някакъв хъб на балканите, че да очакваме увеличение, което да предполага нужда от нов терминал. Какво му е на стария засега? Milan MXP си има нов и стар и не си пречат.
      Ама…проритети, поръчки. Верно дайте да обсъдим Прага :)

      1. http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2000/04/28/255477_zategnete_kolanite_iztochvame/

       Ето ти статистика от 2007 насам: http://www.association-aba.org/?p=10

       Т2 е проектиран за пътникопоток около 3 милиона за година. Сумирай данните от 2007 за София за редовни и чартърни полети и виж какво излиза… Георги, да ме прощаваш, че пиша извън темата ти :)

       1. Мерси. По темата е, нали си говорим за авиация :)

        Прогнозата, според данните които си дал е дори през 2015 пътниците да са под 4 млн. Ако капацитетът на Т2 е 3 млн и 1 млн на Т1 не виждам проблем. Вижда ми се малко ‘всичката Мара втасала…’ Някои неефективни практики на летището се виждат и с просто око.

        1. Въпроса е, че такива промени се правят с перспектива много много години напред. На практика сегашния терминал няма на къде да се разраства ефективно, ако не се лъжа, т.е. и 2020 да станат пет милиона пак ще имаме проблем тогава. Просто малко ни е крива работата, строим нов терминал който си е на капацитета почти в момента, когато е прерязана лентата, а пък новата ни летищна кула идва с години закъснение…

 6. Оф, тая тъпа статия и аз я четох, ама да ти кажа с нищо не се отличава от останалите знайни и незнайни издания. За коментарите във фейса по повод времето – едно голямо Благодаря!Бях решила, че само аз имам познати с уникални постове, които варират от:”Божкее, как хубаво вали сняг навън!!!”, “Баси студааа!” и “Баси жегата, не се издържа!”

 7. Офтопик е, но като го видях се сетих за теб (туристически агенции), затова решавам да го публикувам тук, ако искаш ми изтрий поста:
  Телефонът в туроператорска агенция звъни:
  – Добър ден, за Египет продавате ли билети?
  – Разбира се.
  – А за кои курорти?
  – Хургада, Шарм-ал-шейх, Таба, Нувейба…
  – Точно така, Нувейба става!
  – Кога се каните да летите?
  – Да летя ли? Не бе, решавам кръстословица.

  1. Няма проблем, тук напоследък коментираме всичко навсякъде :) Първата ми асоциация след тоя виц беше ей този скеч на Монти Пайтън, ма си има нужда от превод, че много трудно му се следи рецитала на господина, а е култов :) http://www.youtube.com/watch?v=Yz2LaJOVAiA

   Tourist: Well yes, I’ve been on package tours many times and so your advert really bought my eye.

   Bounder: Ah good. (begins to murmer ‘yes’ and ‘uh-huh’ in agreement)

   Tourist: Yes, you’re quite right. I’m fed up with being treated like sheep. What’s the point of going abroad if you’re just another tourist carted around in buses surrounded by sweaty mindless oafs from Kettering and Boventry in their cloth caps and their cardigans and their transistor radios and their Sunday Mirrors, bomplaining about the tea – ‘Oh they don’t make it properly here, do they, not like at home’ – and stopping at Majorcan bodegas selling fish and chips and Watney’s Red Barrel and calamaris and two veg and sitting in their cotton frocks squirting Timothy White’s suncream all over their puffy raw swollen purulent flesh ‘cos they ‘overdid it on the first day.’

   Bounder: (still patiently) Yes, absolutely, yes I quite agree… (continues to intersperse comments throughout the tirade)

   Tourist: And being herded into endless Hotel Miramars and Bellvueses and Bontinentales with their modern international luxury roomettes and draught Red Barrel and swimming pools full of fat German businessmen pretending they’re acrobats forming pyramids and frightening the children and barging into queues and if you’re not at your table spot on seven you miss the bowl of Campbell’s Cream of Mushroom soup, the first item on the menu of International Cuisine, and every Thursday night the hotel has a bloody cabaret in the bar, featuring a tiny emaciated dago with nine-inch hips and some bloated fat tart with her hair brylcreemed down and a big arse presenting Flamenco for Foreigners.

   Bounder: (beggining to get fed up) Shut up!! (comments grow more rude and more forceful)

   Tourist: And then some adenoidal typists from Birmingham with flabby white legs and diarrhoea trying to pick up hairy bandy-legged wop waiters called Manuel and once a week there’s an excursion to the local Roman Ruins to buy cherryade and melted ice cream and bleeding Watney’s Red Barrel and one evening you visit the so called typical restaurant with local colour and atmosphere and you sit next to a party from Rhyl who keep singing ‘Torremolinos, torremolinos’ and complaining about the food – ‘It’s so greasy here, isn’t it?’ – and you get cornered by some drunken greengrocer from Luton with an Instamatic camera and Dr. Scholl sandals and last Tuesday’s Daily Express and he drones on and on and on about how Mr. Smith should be running this country and how many languages Enoch Powell can speak and then he throws up over the Cuba Libres.

   Bounder: Will you shut up?

   Tourist: And sending tinted postcards of places they don’t realise they haven’t even visited to ‘All at number 22, weather wonderful, our room is marked with an ‘X’.

   Bounder: Please, Shut up!!!!

   Tourist: Food very greasy but we’ve found a charming little local place hidden away in the back streets…

   Bounder: Damn you, I can’t take it!!!

   Tourist: where they serve Watney’s Red Barrel and cheese and onion…….

   Bounder: For God’s sake, take it off, TAKE IT OFF!!!!

   Tourist: crisps and the accordionist plays ‘Maybe it’s because I’m a Londoner’.

 8. Почти по темата, хубаво кракто обяснение на права при закъснение/отмяна на полет, вкл. ‘изключителни обстоятелства’ както компаниите наричат снега през зимата. Полезно е, особено покрай този зимен сезон.

  Ще постна превод ако има интерес, че ме мързи сега.

  Cancellations – your rights

  When a flight is cancelled, however long before it was due to take off, and regardless of the cause of the cancellation, you have a right to:

  Either a refund for the flight that was cancelled.
  Or an alternative flight (airlines call this re-routing) to your destination.

  If you choose to be re-routed at the earliest opportunity, airlines also have to provide assistance such as food, phone calls and accommodation where appropriate to passengers, regardless of what caused the cancellation.

  Some passengers whose flights are cancelled within 14 days of their journey may also be able to claim additional compensation of between ?125 (?100) and ?600 (?480) per person, depending on the delay in getting to their destination and on the distance travelled.

  To claim compensation, the cause of cancellation has to be the airline’s fault. Fog and bad weather are classed as an ‘extraordinary circumstance’, meaning you’re unlikely to be successful.

  Delays – your rights

  If your flight departure is delayed for more than two hours, your airline may have to look after you until your flight departs. This means you could be provided with food, drinks, communications, and accommodation if delayed overnight.

  If your flight is delayed by three or more hours you could also be eligible to claim compensation of between ?250 (?200) and ?600 (?480) per person, depending on the flight length and the delay to the destination.

  For departures delayed by five hours or more, if you decide not to travel, you can also get a refund of your ticket, regardless of what caused the delay.

  However, you can only claim compensation as well if the cause of the delay is the airline’s fault, such as the airline cancelling for commercial reasons, for example, if the flight was underbooked.

  So if your flight is delayed due to bad weather, you won’t be able to claim compensation.

 9. “Ох, дано не ви отчайвам с тия имена на самолети, които нищо не ви говорят”
  Е нали точно затова четем този блог,щот тия неща са ни интересни.Би ни отчаял,ако беше обратното!:)

  1. Ами не точно това имах предвид. Едно е да обясниш каква е разликата между А330 и А340, друго е да изтресеш нещо от рода на: А350 е конкуренция на Б787, ама не точно, щото е повече на Б777, а пък Б787 е по-скоро на Б767 и А330. Такова изречение много стойност на запознатите не носи :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *