Седмичен обзор – 30.11.2012. Двубои, спорове и колекционери на печати.

Новини

След кратък понеделнишки десант седмичните обзори се завръщат там, където им е мястото – във свещеният ден петък, денят в който не се работи за да не ви умре шефа, и в който ако си сложите раковина на ухото не се чува шума на морето е нежно гласче, което да припява “бираааааа”. Мезето за бирата ще е едно подло домейн име, поредното спорче между Боинг и Еърбъс, може ли пътник да приземи самолет и съдбата на счупения тъпомер.
 

United.com срещу Untied.com

Прочетете заглавието, ама пак го прочетете, пробвайте и трети път. Видяхте ли разликата? На мен ми отне три пъти де, сигурно защото пиша вечер и съм малко отвеян. United.com изглежда ето така в горният ляв ъгъл, стилизирана емблемка последвана от “Член на Star Alliance” и звездичката запазена марка на алианса.
 

United.com
United.com

 
Untied.com е почти по същият начин, само дето са сложили намръщена мутричка в логото, надписа е “Член на Зъл Алианс” и звездичката е заменена със сатанинска пентаграма.
 
Untied.com
Untied.com

 
Има си една категория сайтове, които наричам хейтърски. Не е само за авиокомпании, за доста известни неща по света е, хората просто обичат да мразят и да влагат много енергия да демонстрират тази омраза. Потърсете в гугъл за “I hate” + което и да е известно име и ще получите тонове резултати, било то за Ryanair, Lufthansa или Air France. Явно United са сгафили доста сериозно след като untied.com го има вече 15 години само с една единствена цел – да събира и публикува оплаквания срещу United.

Е, има и друга причина естествено и тя става ясна, когато погледнем какво има в долния ляв ъгъл – кутийка за събиране на дарения чрез Paypal. Очевидно събирането на всички хейтъри е доходоносен бизнес, особено като си облечеш целите в някакви идеалистични възгледи. Няма лошо гласа на клиентите да се чува повече, защото оплакванията им предимно заминават в някое кошче за боклук, ама ако ще е така поне да направиш сайта си да събира оплаквания за всички авиокомпании. Няма как толкова голяма фирма било то United, Delta или American Airlines да няма издънки от време на време, но когато пищиш само срещу едните намирисва на лично отношение и нищо общо с безпристрастността.

А пари очевидно падат, което е видимо от един случай преди години, когато на летище счупили китарата на кънтри певец. След като стигнал до задънена улица с оплакването си решил да напише песен. Тя става ютюб хит и леко веселяшка със забавен клип, не че съм фен на реднековските музикални стилове.
 
httpv://www.youtube.com/watch?v=5YGc4zOqozo
 
Естествено вдига се невъобразим джангър и Юнайтед горчиво съжаляват, защото лошият ПР е несравнимо по-скъп от китарата на пича. И всичко щеше да е ОК и да си легна доволен как малкият човек се е опълчил срещу корпорацията и е успял. Стига малкият човек да не беше написал втора песен по темата…….и трета…..и четвърта…а накрая и книга. И да обикаля по конференции да си разказва случая. Просто в един момент каузата явно умира и всичко става печалбарска история.

Да се върна пак към менте сайта. На United им писна тия дни и решиха да съдят собственика на untied.com, който постави голям червен банер как се опитват да му затворят устата и не трябва да го позволяваме, свобода на словото и т.н. И естествено иска дарения за съдебни разноски, има си хас.
 

Airbus срещу Boeing

И преди беше тема на разговора, как големи мулти мега корпорации са склонни да се държат като малки дечица, на които са им взели кукличките. Куклички на стойност 100 милиарда. Както със всяка статистика и едните и другите успяват да изкривят нещата, така че да се окаже, че техните самолети са най-добри, най-удобни и най-икономични. Едните ще смятат разходи на миля, другите на седалка, едните ще сложат повече тежест на комфорт, другите на цена. Авиокомпаниите естествено не са малоумни и факта, че много от тях оперират конкуриращите се серии и от двата производителя го показва – просто за определени мисии един самолет е по-подходящ от друг.

Но пък в публичното пространство спора между тях е нещо като Левски и ЦСКА и на моменти достига почти същите нива на простотия. А и самите производители подпомагат нивото и с някои от рекламите, които пускат. Ето например какво се появи в големите авиационни списания миналата седмица:
 

Airbus с/у Boeing
Airbus с/у Boeing

 
Еърбъс обвиняват Боинг, че изкривяват нарочно данните за да направят техният самолет по-икономичен. Интересното, е че рекламата уж е публикувана за да не се лъжат “по-елементарните” авиокомпании, което не знам как да го разбирам точно, защото последното нещо, което която и да е авиокомпания би направила е да си купи самолет на базата на реклама в авиационно списание.

И това съперничество не е от вчера, ето още една рекламка, директно заяждане с конкурента, която не е официална от Боинг, но със сигурност е в същият кюп.
 
httpv://www.youtube.com/watch?v=GrECbn7kttg
 
Или пък цялата серия на Боинг по време на битката за новите танкери на американската армия.
 

A с/у B.
A с/у B.

 
EADS/Airbus обещава повече. Повече разход на гориво, повече тегло, повече разходи за подръжка. Малко е ниска резолюция картинката и не мога да прочета всичко, но идеята я схващате.

Та тия реклами май са повече ориентирани към публичното мнение, отколкото към директните клиенти на продукта – авиокомпаниите. Защото, когато American искат да купуват много самолети, дори Airbus да имат по-добрата машина, ако Boeing са напълнили главите на всички родолюбци американци с броя работни места на местна почва, които предлагат – точно това може да е фактора, който да наклони везните в тяхна полза. Не трябва да се подценяват патриотите, които си думат от едно време “If it ain’t Boeing, I am not going”, пък майната им на техническите показатели.

Ние(аз и скромните ми читатели), естествено не се палим толкова и знаем, че просто различни цели се постигат с различни самолети.
 

Има ли пилот в самолета?

Несъмнено сте се запитвали какво ще стане, ако изведнъж и двамата пилоти не могат да изпълняват задълженията си, защото са яли риба както е в едноименният филм, който ви препоръчвам да гледате. Дискусията пак се разрази последната седмица, когато първият офицер на полет LH-403 от Ню Йорк до Франкфурт получава тежък пристъп на мигрена. Самолета се отклонява към Дъблин, а за кацането асистира друг пилот, който случайно е пътувал в самолета.

Любопитна тема е, дори Mythbusters я тестваха, дали пасажер може да приземи самолет, ако е примерно напътстван от компетентен пилот по радиото. За ръчно управление просто забравете. Единствения шанс е, ако има подходящи условия за автоматично кацане, ама и там работата е проблематична. Получават се спорове, защото много хора цъкат на Microsoft Flight Simulator и като виртуално приземят виртуален самолет се мислят за майстори и нямат търпение някой път да станат герои по време на истински полет. И естествено като си пуснат въпросите в професионалните форуми не е чудно, че пилотите с дългогодишен опит ги скастрят веднага.

Не, че е голяма философия ако имаш точните инструкции да натиснеш това и онова, както и митбъстърите се справиха. Въпроса е, че на симулатор не е като на живо, където нямаш бутонче рестарт и хак за безкрайни животи. За съжаление на всички симулатурни експерти и за радост на пътниците, вероятността нещо подобно да се случи е минимална. С много внимание се подхожда към храната на пилотите, така че да не се отровят и двамата, ядат различно от пътниците и различно един от друг. И никога, никога риба.

На любопитни неща попаднах покрай тази тема иначе – четирите етапа на компетенцията. Неосъзната некомпетентност, осъзната некомпетентност, осъзната компетентност и неосъзната компетентност. Много често хората ме питат кога ще ставам пилот и ми писна да им обяснявам, че инженерите не учим за пилоти – така че в тази област съм във фаза 2 – осъзната некомпетентност.

А най-голямата ми житейска драма, е че в белота и таблата съм във фаза 3(осъзната компетентност), а почти винаги попадам на противници от фаза 1(неосъзната некомпетентност). Уви.
 

Вдъхновяващи хора

Писах преди време за мацката, която тръгнала да обикаля всичките 50 щата на стоп със самолет. На дневен ред днес е един пич, който пък обиколил всичките държави по света без да използва самолет.

Не искам да съм на контра само, защото е модерно да не споделяш общото мнение, колекционирането на печати си е як спорт, но не мисля че трябва да се превръща в самоцел. Поразгледах му картата на пътя, много държави едва ги е целунал на входа, например Русия, която май само е преминал границата с Естония и се е върнал. Не мисля, че би могло да влезне в каквато и да е лична класация това посещение, освен в грубата статистика. Която както знаем може да е неумолима, ама в случая явно се използва за регистриране на съмнителни постижения.
 

Човека е бил в Русия. А вие не сте...
Човека е бил в Русия. А вие не сте...

 
А в днешно време почти всичко е направено и за да влезеш в новините трябва да измислиш някоя турбо дивотия. Защо пък точно без самолет, не може ли постижението да е голямо и да си ползваш самолети? Като ще е без самолет, защо да не само пеша, или пеша+кораб? Но така е, на времето катеренето на Еверест е било невъзможно, а днес сигурно за да впечатлиш някой трябва да го изкатериш на ръце със двама шерпи закачени за краката ти за допълнително тегло.

Имам и съмнения около бюджета от 10 паунда на ден. Малко раянерски ми се струва, т.е. разни допълнителни такси не са включени в цената, мързи ме да правя груба сметка, ама само визите сигурно струват повече. А и, когато имаш гърба на Нешънъл Джиографик е по-сигурно, отколкото да скочиш втъмното съвсем сам.

А май просто му завиждам. Точно това ще да е, мамка му.
 

И “Счупен Тъпомер”…

Тази седмица отново няма! Искрено се извинявам, може би ще загубя читатели, но това е награда, която не се дава лесно, и когато я дам искам да е заслужено, а не защото е по график. За една бройка да се самонаградя с тъпомера, както бг сайт се самонаграждаваха със статуетки, но чистият късмет ме спаси. Ryanair са въвели доста подличко превалутиране – това е онзи процес, при който цената ти е отбелязана в евро, но с тънък шрифт я обръщат в някаква друга валута по курса на трънската банка. И моя милост, дето прехвалено и със самочувствие обяснява как да се избягват тия проблеми скочи в капана с двата крака. За късмет в картата имах точно 8 евро, колкото бяха необходими за билета, за това плащането не мина и чак тогава се загледах в детайлите. Наистина е доста подло, ще си обновя статията със съвети за Раянеър, само да видя къде най-накрая ще паркират, че нещо си променят технологията тия дни.

Толкова за днес. Скоро пак.
[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

28 thoughts on “Седмичен обзор – 30.11.2012. Двубои, спорове и колекционери на печати.

 1. Тъкмо четох, че Ryanair въвеждат нова такса за кредитна карта от 2%. Май е само за UK обаче, не помня.

  1. И аз чакам това да се уточни преди да си оправя статията. По новинарските сайтове пише, че трябва да е 2% +6 евро за “такса уебсайт”. В момента в сайта на Ryanair ги виждам само 2-та процента, което ако остане така ще е чуден бонус за клиентите, защото досегашните такси бяха доста по-високи от тия 2%. Но не тая надежди…

   1. Ха, тъкмо щях да се оплаквам за това:

    http://www.ryanair.com/en/news/ryanair-introduces-2-percent-credit-card-fee-to-comply-with-uk-oft-ruling

    И пак някой регулатор им е виновен. От OFT искаха прозрачност, а те: нова такса. Малко е неясно съобщението, да почакаме наистина.

    Между другото, собственикът на предишния вариант на хейтърския сайт на Раян беше осъден (имаше реклами, т.е. печалба на гърба на О’лиъри, което за мен означава повод за поощрение, не глоба хаха) ама си промениха домейна и сега са си пак онлайн.

    Понеже нямаме форум искам да се възползвам от колективната мъдрост на създателя на този блог и читателите му: CDG, идеи в кой терминал е най-добре да се паркира човек, за да работи 6-7 часа? Видях, че имат work stations на няколко места но да питам. И да, налага се, вместо разходка до Париж :( пътувам economy (U) та разни lounges не влизат в сметката, освен ако не е такъв, в който да може да се плаща за еднократно ползване. Мерси :)

    1. Естествено, че все някой друг им е виновен, не само за картите ми за всичко. Никога няма да чуеш от тях: тая линия не проработи и я спираме, все летището е виновно, ЕС и каспичанските баби :)

     По последната тема…ще търпиш още малко. Никога не съм летял през CDG и нямам опит, но на sleepingairports.net често има съвети не само за спане, но и точно такива – къде на терминала е най-спокойно, къде има контакти и т.н.

     1. Мерси за sleepingairports, не ги бях посещавала отдавна тъй като не ми се е налагало скоро да спя на летището: изживяването хич не е приятно.

      А за чакането ще си почакам, ама не пречи да си мрънкам :)

   2. Доколкото аз разбрах е 2% + старите 6 кинта. Ама не ми се задълбава, щото допир с тях вече нямам.

    1. Да, 6-те евро са вкарани в цената на билетите като Administration Fee – вчера го нямаше това. При плащането накрая има 2% за кредитна карта и 0% за дебитна. Превалутирането също е спряно, предполагам е било нещо недоизпипано, когато се нацелих вчера на него…

 2. По въпроса с работните места, които Боинг осигурява за американците, има една доста показателна картинка, вече не си спомням дали не я видях тук, в твоя блог за пръв път, или някъде другаде:
  http://i49.photobucket.com/albums/f254/tolaviator/Building-787-0627b.gif
  (Освен ако и това не е нещо дело на конкуренцията ;-) )

  “Несъмнено сте се запитвали какво ще стане, ако изведнъж и двамата пилоти не могат да изпълняват задълженията си, защото са яли риба както е в едноименният филм, който ви препоръчвам да гледате.”

  Обаче с приятели сме се питали и друго, предвид слуховете, които бродят тук и там ;-)
  Вярно ли е, че се случва пилоти да се качват в кабината, айде да не казвам пияни, но употребели алкохол? И въобще това контролира ли се по някакъв начин? Има ли нещо като “авиокатаджии”, които да проверяват пилотите с дрегер преди/след полета?
  Знам, знам, че учиш за авиоинженер, а не за пилот ;-), но все пак със сигурност си по-наясно по въпроса от мен.
  И почти в тази връзка – ако имаш желание – може да коментираш и случки от този сорт ;-))))) :

  P.S.
  Ето тук картинката за танкерите на по-четлива резолюция:
  http://leehamnews.files.wordpress.com/2010/06/kc-x_dictionary_r41.pdf

  1. Мерси за линковете. Да, аутсорснати са яко, ама играят по тънката струна на американците, хеле па в случая с танкерите където е поръчката за тяхната си армия. South Park доста добре ги иронизират: http://www.youtube.com/watch?v=768h3Tz4Qik :)

   Значи няма контрол, до колкото знам. Случва се между другото периодично примерно пътниците да се оплачат, че капитана им изглеждал пиян и да го приберат. Сега да не изпадам в стереотипи, но последния случай ми се мотае на Аерофлот…но имаше и друга авиокомпания наскоро със сигурност.

  2. Хихихи, че то руска авиация няма да има, ако преди/след всеки полет ги проверяват за алкохол:). За българската- или добро, или нищо. Това, обаче не им пречи да са най- добрите пилоти (не казвам, че е редно).
   Имаше си и виц по темата: пада руски самолет, а рвд дочува разговора в кабината: ” Аз, като ти казвах да не даваме водка на автопилота, ти- традиция било, та традиция било…”

  3. Хихи, че то руски пилоти няма да има, ако ги проверяваха преди/след кацане, за употреба на алкохол… не, че много български щяха да останат. Това обаче, не им пречи да са сред най- добрите в света.
   То, и виц си имаше: пада руски самолет, а рвд-тата дочуват разговор в кабината: “Аз като ти казвах да не даваме водка на автопилота, ти- традиция било, та традиция било…”

 3. Готин обзор:) За хейтърските изцепки водя спорове с един приятел, виден хейтър от години и вече сдавах багажа, ама ти ме надъха, че не съм луда щото не мразя всичко по подразбиране:)
  Обаче имам забележка – скромни читатели?! :))

   1. Хаха, въобще не знам за какво ми говориш:)Ама ако има такива читатели…..ужас просто, закършил го е Георги:)))

     1. Мажем, мажем! Скромни като Ромни, читатели, още почитатели! :))

      Как мислиш, дали има шанс в някое списание да се появи тлъста реклама на цяла страница с краткото, но ясно съдържание “КЗБ”? Или “КЗА”? :))
      Очаквам някой ден да пишеш повече за живота на екипажа по време на полет, със сигурност ще бъде интересно. И пусни най-накрая тая томбола, че да мирясат най-скромните ти почитателки :))

      1. Ех, добре де, признавам, че прекалих с шегата за наградите:) Ама и вие тримата не е като да ми останахте длъжни:)Не пътувам особено често, но най-скъпите ми спомени са от неща, които съм си купувала сама и така ще е занапред;)
       Лека вечер на всички:))

       1. Единствения проблем, който виждам тук е във “Не пътувам особено често”. Моментално да се промени, и после да ни организираш една томболка :)

        1. Тц, тц, как славата променя хората…едно време Георги организираше томболи за читателите за да популяризира блога, сега иска от тях да организират томбола.

         Ама като гласувахме за него, нека ни :)))

         1. Взимам си бележка;) Отивам до Китай, купувам магнити с българското знаме (сигурно и такива правят)и правя една коледна томбола, в която всички печелят:))

       2. Е, хубава работа! Ние с Мрън такова лобиране ударихме за теб, и почти рибата скочи в тигана, а ти сега – самоотвод! Не е хубаво така, да знаеш! Ако не си вземеш наградата от томболата, ще я взема аз!
        Иначе, ако искаш – иди до Китай и купи малко магнити :)) Само на връщане затвори куфара добре, да не се развърчат из багажното и да отваряш работа на хората да събират магнити от стените :))

 4. “петък, денят в който не се работи за да не ви умре шефа” . Моят любим ден, като ми дойде едно такова работно чувство та чак не ми стигат осем часа. А иначе много си обичам шефа – чак до смърт.
  Чух по телевизията за тоя с 10 паунда на ден. Ха-ха-ха. Айде нема нужда от толкоз калпави лъжи. То българите че лесно се лъжем убаво ама чак пък толкоз.

  1. 10 паунда на ден е постижимо…ако се изключат визи и транспортни разходи. Иначе дори товарни кораби едва ли ще те качат на стоп, пресичене през атлантика и тихия океан не е шега работа. Освен ако не е работил на корабите вместо да плаща билет де, но пак, таксите за визи не може да ги отмениш с блага дума. А пък Северна Корея сама по себе си е поне 800 евро за най-евтината и кратка екскрузия 3-4-5 дни. Та май доста са опростили хората сметките…

 5. Е, именно де! Бая са ги опростили щото и една блондинка сигурно ще ги докара до 10 че може и по евтино ама няма да си приспада услугите които ще предостави за остатъка от сумата нали:)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *