Седмичен Обзор – 12.10.2012. Уизеър, единно разпокъсано небе и лазерни дебилизми.

Време е отново да влезна в предишния си ритъм на писане извън пътеписите, а именно “новини-анализ/съвет-новини-анализ/съвет” и т.н. – моята си версия на роднина-милиционер. Тази седмица имаме среден пръст от Уиз Еър, поредните приказки за обединено европейско въздушно пространство, идиоти с лазери, малко самореклама и поредния култов цитат от О’лиъри, който ако не го спомена някой път седмицата ще ми е на карък.
 

Уиз променят размера на ръчният багаж

Едва ли има някой, който да е изненадан, че след “тестовото” въвеждане на ръчен багаж с по-малки размери по линията Лондон-Катовице промяната вече е активна на цялата им мрежа от полети. От 24 октомври максимално разрешените размери за безплатен ръчен багаж стават от 56х46х25см на  42х32х25см. Визуализирано изглежда ето така(да види университета ми, че има полза от всичките тия скъпи софтуерни лицензи, които плаща за студентите):
 

Промяната в размера на багажа
Промяната в размера на багажа. Сиво: преди, Жълто: сега

 
На който не му отърва има няколко варианта:

 1. Да си плати 20лв на отсечка за по-големият разрешен багаж.
 2. Да си купи някоя от жилетчиците на Scottevest, които споменах и миналия път.
 3. Да се облече ето така

  Джоуи
  Джоуи
 4. Или просто да смени авиокомпанията, което всъщност хич не е просто. За съжаление България не е Полша и Унгария, където в момента Уиз и Раянеър се борят на кило кръв и метър кожа и скоро май пари ще почнат да раздават за да се лети с тях.

Най ми хареса допълнителният бонус, че няма ограничения в килограмите, стига да можем сами да си качим багажа в отделенията. Чудя се колко силен израз на гражданска позиция ще е всички да се качим с мини чувалче цимент на борда или със старателно изрязано според размерите стоманено блокче…
 

Лазерни идиоти

Има особен тип хора, които намират за изключително забавно да осветяват кацащи самолети с лазер. Докато през 2005 са регистрирани 283 такива случая в Америка, то тази година се очаква да бъдат над 3700. По принцип гледам, ако има нещо неясно за масовата публика в някоя новинка да пробвам да го обясня с няколко реда. В случая обаче съм напълно безмълвен. Наистина, що за идиот трябва да си да пробваш да заслепиш пилоти, които се опитват да приземят самолет със стотици хора? Що за удовлетворение може да изпита човек от успешно изпълнената мисия? И кое е успешно изпълнена мисия всъщност, да се разбие самолета ли или в най-добрия случай да ослепиш временно пилот, който да не може да си върши работата няколко дни след това?

Много въпроси без отговор, ама точно такива кретенизми от време на време ме карат да си мисля, че няма нищо лошо в крумовите закони.  На следващото клипче се вижда един пич(на 52 години, а не някой размъкнат тийнеджър който се мисли за много генгста!), който е решил да облещи грешният хеликоптер и нинджите бързо бързо му свиват сърмите. За съжаление е рядкост да се хванат келешите, просто защото лазерният поток се разсейва и е много трудно, когато нещо ти свети ярко в очите да се опиташ да маркираш точно първоизточника.

httpv://www.youtube.com/watch?v=3k4C8grAGP4
 

Он травъл >>> Офф травъл

Мрежата ми от информатори сериозно се постара да не пропусна поредната туристическа агенция зарязала хората сами да се оправят, някои в Испания, други в Турция. Едва ли има какво да добавя след поредния подобен случай описан в по-миналото издание на новините. Просто съветвам хората да не го карат мързеливата и да елиминират максимално много посредници по пътя си. Толкова систематични и периодични станаха тия фалити, че не мога всеки път да ги коментирам с необходимата жар и спортна злоба.

Иначе в този случай била виновна целенасочена антирекламна и медийна атака, човек може само да се почесва умно по главата и да се чуди медиите и конкуренцията ли забравиха туристи в Испания. Абе да се оправят, имам нулева симпатия към тях и минимална към клиентите им, само май трябва да се замисля за страничка с некролози покрай всичките изцепки на кофти управлявани туроператори и авиокомпании.
 

Единното европейско небе буксува

Парадоксално е, че докато сухоземните физически граници в Европа лека полека изчезват, то там където изначално са само имагинерни и теоретични, а именно в небето, продължават да са в пълна сила. Така граждански полет от Англия за България е предаван от различните национални РВД-та като горещ картоф от една държава на друга. Процеса естествено е далеч от оптимален, особено като добавим и това, че в Европа се извършват дневно над 26 000 полета. Всичко това води до закъснения, по-дълги маршрути и дори рискове за безопасността особено с планираното почти двойно увеличение на полетите до 2020 година.
 

Фрагментираното европейско небе. Изт: Lufthansa/Eurocontrol
Фрагментираното европейско небе. Изт: Lufthansa/Eurocontrol

 
Изчислено е, че нефективността на европейското въздушно пространство води до средно увеличаване на всеки полет с 42км. Което може да не ви се струва много съотнесено към полет с дължина 2000, но ако го умножим по броя на полетите числото става умопомрачително. Всеки ден губим около 1 000 000км, което ако го обърнем в мерните единици използвани от Дискавъри Ченъл и Нешънъл Джиографик са си 25 обиколки около земното кълбо и над 2 пъти дистанцията до луната. На всичкия зор има и доста военни зони, които са забранени за полети и в днешно време леко безсмислени. Накратко, в небето над нас е един огромен хаос, който в момента се държи под контрол с много повече усилия и съответно разходи от необходимото.

Предложението за Единно Европейско Небе е за обособяването на едва няколко зони, които да са централно контролирани от EUROCONTROL и да са оформени на базата на трафика, а не на базата на фиктивни национални граници, както в момента. Така контрола ще е по-централизиран, по-оптимизиран и няма да се влияе от различните правила, с които “обединеният в различията си” Европейски Съюз е пълен. Инициативата звучи адски добре на хартия и е крайно необходима, но това не и пречи да се влачи от бюро на бюро последните 10-ина години и по подобие на моето дипломиране да отнеме повече време от предвиденото. ЕК уж скърца със зъби, ама и те май не си вярват много. До тогава ще им дишаме пушилката на американците, които се справят много по-евтино с много повече полети.
 

Предложението за нова организация на европейското небе. Изт: bbc/Eurocontrol
Предложението за нова организация на европейското небе. Изт: bbc/Eurocontrol

 
Естествено Европа нямаше да е Европа, ако единодушно сме съгласни че нещо е от полза. В случая винаги готовите да стачкуват френски диспечери протестират срещу предполагаемата загуба на работни места. Ако ги слуша човек ще реши, че най-добре сме си били в ония години, когато хората завиваха гайки като Чарли Чаплин в “Модерни Времена”
 

Гласувайте за aerohroniki.com в БГ Сайт

Преглътнах един-два вътрешни принципа и се регистрирах за тазгодишното издание на наградите БГ Сайт. В момента тихомълком получавам своите 15 минути слава благодарение на един пост, който стремглаво се изкачи на второ място в листата на най-четените и скоро ще пробва да събори инструкциите за резервация на Уиз Еър, но винаги може още, нали?

Ако имате желание да ме подкрепите отидете тук, аз съм четвърти отгоре надолу в списъка. Необходимо е да потвърдите гласа си с цъкане на линк изпратен на валиден имейл адрес – досадно е знам, аз лично едва ли бих се занимавал, но може на вас да не ви пречи.

Скоро ще си пусна отделна страничка с пълният текст на рекламната ми кампания и предизборна платформа.

Счупен тъпомер на седмицата

За финал естествео полу-традиционната рубрика “Счупен тъпомер”. В това издание за съжаление нямаме пълноправен лауреат за наградата, но “Цитат на седмицата” определено отива при вездесъщото CEO на Ryanair Майкъл О’Лиъри.

“Ваканциите са пълна загуба на време. Правя го заради жена си четирите ми деца, които настояват че ако не си почивам всяка година ще ги травматизирам. Опитвам се да им обясня, че ще ги травматизирам повече за тези две седмици заедно. Разбира се летя с Раянеър и ми струва цяло състояние да си платя свръх багажа.”

До следващият път.
[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

15 thoughts on “Седмичен Обзор – 12.10.2012. Уизеър, единно разпокъсано небе и лазерни дебилизми.

 1. Ха, в един голям български сайт посветен на отглеждане на деца :) има тема за он травъл, която се е изродила в спор за или против ТО/ТА. Ако си мислиш, че не се бориш с вятърни мелници прочети я и помисли пак :)То не беше нужда от местен гид, за да минеш паспортна/митническа проверка, натравяне в местен ресторант поради несъобразяване с групата и всякакви такива face palm :)
  Новите рестрикции на Уиз са неприятни, гледам лимита е под този на Райън (55/40/20). Аз иначе съм успявала да прекарам две чанти, едната скрита под якето, което носех в ръка, та и това е вариант, освен споменатите по-горе.
  Гласувах и без да чета платформата, само заради едни честни сини очи :Р
  Хайде и аз да запазя традицията да пратя някоя новина, този път с пожелание и на някой от нас да се случи :)
  http://www.economist.com/blogs/gulliver/2012/10/passengers-tales

  1. Явно борбата с вятърни мелници ми е хоби, не само заради въпросната тема и заради споменатия на второ място най-популярен пост…явно многото мелници в Холандия ме облъчват …на тоя етап мисля да си спестя темата, facepalm капацитета малко ми се е поизчерпил тия дни, трябва да заредя на ново :)

   То не само, че е под раян, а ми е под всичко…означава, че най-малкото нови раници трябва да се купуват. Не съм сигурен дали полупразна смачкана раница ще мине, сигурно ще мине, но хората с твърдите куфарчета вече нямат шанс.

   Това ще ми се случи някой ден в личния ми бизнес джет и задължително ще има Металика по уредбата. Макар че това ми се струва малко митично, тая уредба не е мп3 плеър да си пуснеш каквото си искаш и освен ако стюардесата не е пяла Nothing Else Matters Unplugged в слушалката някак си не го виждам :) Мерси за гласа, дори без да съм обещавал кебапчета с лютеница :)

 2. За мен лошото е не толкова че Wizz намалиха размера на безплатния багаж а това че тук в България нямаме друга алтернатива освен тях. Особено за дестинации като Франция и Италия. За Италия миналата година се беше появила една авиокомпания Air One предлагаха полети до Венеция но доколкото знам не осъществиха нито един полет.

  1. Дам, по начало това е лошото и е много лесно да кажеш “като не ти харесва недей да летиш с тях”, а всъщност избор нямаш.

 3. Ако се окаже, че има желаещи да изразят гражданска позиция в самолетите на “Wizz”, аз съм в готовност да стартирам онлайн-магазин за менгемета, стоманени блокове за заготовки, пакети със стоманени и оловни стружки (със съответните размери) и така нататък. Златните кюлчета са най-подходящи за целта, но предпочитам те да са в моя багаж.
  Кажи по колко кебапчета ще даваш, за да имам на какво да стъпя в преговорите си с останалите 13 конкуренти от категорията. Предполагам, отговорът е: броят кебапчета, които ще получиш при спечелването на конкурса, разделен на броя подадени действителни гласове за теб :))

  И накрая, но не по значение – Джоуи се е облякъл като мен :P

 4. Какви кебапчета, в крайна сметка това е блог за пътувания, така че Георги да обещае билет (с всички такси, и багаж), хотел (може и точките да ползва, знаем, че има:)) и своята компания като гид. Дестинацията по избор на гласуващия, естествено :)

  Георги, винаги съм мислела, че ще управляваш собствения си бизнес джет, а няма просто да се возиш…

  1. Аз гласувах. Наградата ( билет и хотел) само за мен ли е или може да взема и семейството :)Кебапчета не искам произвеждам си месо :)

 5. Маймунки са тия Уиз, ама какво да се прави като сме последна дупка на кавала тук :) Иначе задължителния глас е пуснат и потвърден вече :)

 6. Малка корекция – досега разрешеният ръчен багаж на Wizz беше 55х40х20.
  Оттук нататък въвеждат по-големи размери за платената ръчна чанта от 56х46х25см без ограничение в килограмите срещу 10 евро.

  Първоначално реагирах доста остро на нововъведението , но се оказва , че за мен не е никак лошо.
  Винаги на връащане от Лондон или лятна ваканция плащам за чекиран багаж по 20-25 евро , а този размер напълно ме устройва и вече ще е само за 10 евро ;-)

  П.С. На теория досега размерите при Wizz и Ryan бяха идентични 55х40х20 , и чантата ми се вместваше без проблем в кошарките на Ryan ,но в един момент спря да се вмества в тези на Wizz макар официално последните да не са променяли размерите. Все си мисля , че унгарците нещо го играеха подло и кошарите има са всъщност по-малки от указания размер ( щото не вярвам O’Лиъри да дава гювеч с неговите:-))
  Няма как да съм изсвирясъл и много добре помня как преди чантата ми влизаше , а от година и нещо вече не може да се вмести , а уж размера не е изобщо променян.

  1. Приемам корекцията, но ме мързи да редактирам…ще го включа като обновя уиз еърската статия :) Ти си някакъв много частен случай, ако точно си висял на тия 6 сантиметра ширина и 5 дълбочина, повечето хора им са проблем новите правила :)

 7. Да , средната ми чанта се вмества точно в тези размери ( досега само при easyJet) и вместо да я мятам в багажното си плащам тия 10 евро и няма да гледам отчаяно как лентата се върти 30 мин. и моят багаж все още не се появява (имал съм няколко подобни тръпки). Грабвам си я и за пет минути се изнасям от летището …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *