Югоизточноазиатски Дневник – ден -1. Пролог.

Оформяйки един пдф със всичките самолетни резервации, хотелски регистрации и мейлове разменени през последните 2 месеца ме удари по главата целият мащаб на начинанието. Имам 38 клона в пощата(това не са 38 писма, а 38 клона), а самият пдф стигна 54 страници.

Ако всичко премине по план, а трябва да премине, защото съм навлизал във психопатски детайли(колко ли човека обръщат интернета с хастара навън за да проверят какви са заходите за кацане на самолетите над Ангкор Ват и така да изберат подходящи места за безплатна гледка отгоре??), чисто и просто следващия месец ще е нещо, което си заслужава да се опише. Не толкова колкото да се фукам(ЕСТЕСТВЕНО, че го има и тоя фактор), колкото да не забравя нещо. А пък и в крайна сметка мога да хвана целия груб материал, който ще поствам всекиднвено, да го шлифовам за да постигне висотите на ХХ и да отнеса една мизерна сапунерчица, която клет сайт за пътеписи предлага като награда.

Как се организира такова нещо?

Много много четене, дебнене на подходящи оферти и известна доза решителност. Вярвата или не, решението за пътуването беше взето за 2-3 часа, които бяха необходими да се анализира промоцията на авиокомпания Етихад, елементарна визова информация и потенциални дестинации. Бих навлезнал в конкретни детайли, ако има заинтересовани, но те са строго индивидуални и неприложими във всички случаи. Това което е общото е следното:

 • wikitravel.org – необходимият старт. Основна, базаова и синтезирана информация.
 • tripadvisor.com – меката. Едва ли има въпрос по форумите, който да не е получил отговор. Интересното, е че потребителите са търпеливи и отговарят на едни и същи въпроси по много пъти…аз лично не бих го правил. Толкова информация съм попил от там, че сигурно мога като някой местен да кажа в каква посока се ходи за легалните таксита на летището в Банкок преди да съм стъпил там. Ревютата за хотелите са безценни.
 • flyertalk.com – тук е само за напреднали(нескромно, знам, но си е така). Единственият недостатък на сайта, е че е американско центриран и повечето промоции, оферти и дискусии са за Америка. Но има и предостатъчно информация и за останалият свят, а нещата които можеш да научиш от там едва ли може да ги научиш където и да било другаде. Бих могъл и тук да влезна в детайли и със сигурност ще ми запремигвате на парцали, ама ще откарам много.

Какво следва следващият месец?

Просто се прибирам от Холандия за България…като пътьом ще минем през Италия…и Швейцария…и Тайланд…и Сингапур…и Камбоджа…и Виетнам…и пак малко Италия. ОК, малко по-детайлно.

 1. Италия и Швейцария.
  По ред причини се оказа, че Милано е най-добрата изходна точка за полета до Тайланд, съответно ще бъде използвано като начална база. И понеже Швейцария е къде е, защо да не се метнем и до там за ден? Ключови места: Комо, Лугано(които са около езера) и малко от Милано. За съжаление гледането на живо на Интер-Милан ще се размине(май).
 2. Тайланд.
  -Банкок – будистки храмове, плаващи пазари, разходки и евтина тайландска храна до спукване.
  -Чанг Май – малко по-натуралистично и не толкова урбанизирано колкото Банкок. Най-подходящото място за наблюдаване на Loy Krathong – фестивал на светлината и уникалното само за това място пускане на десетки хиляди фенери в небето.
  -Пукет – няколко дена разпускане на плажа. Това пътуване не е точно ваканция, но маратонски дистанции всеки ден са противопоказни и за психиката и за физиката, от време на време трябва и да се почине, а пък от плажовете на пукет може да ти падне ченето. Ще сравня с австралийските и ще дам полукомпетентна оценка.
 3. Сингапур. Модерна, богата, изключително законова държава, където я си нарушил правило, я са ти треснали глоба. А ако нарушиш правилото, че дрогата е лошо нещо – директно на бесилка. Няма майтап. Ботанически градини с уникални орхидеи, второто най-голямо пристанище в света и не на последно място 5 звезден хотел, защото модерна луксозна държава трябва да се усети по подобен начин…и защото има промоция естествено.
 4. Камбоджа. Тук пътуването минава в по-природенн вид далеч от големите градове и на мен лично тая част ми е с една идея по-интересна. Ангкор Ват – който не знае какво е това да види в гугъл и да спре да се излага + Пном Пен. Във Пном Пен ще се снимам задължително на улицата кръстена на Георги Димитров, на която случайно попаднах на гугъл мапс. Ще видим дали ще имаме психически сили за натуралното представяне на мизериите на червените кхмери, които успяват да очистят около 25% от населението, само за около 4 години и на пръв поглед Аушвиц е песен в сравнение.
 5. Виетнам. Бърз двудневен преглед през Хо Чи Мин Сити, още известен като Сайгон. Освен това Хой Ан, където ще има 2 дена за почивка преди последния тласък и след това Ханой. Естествено еднодневно пътешествие до Хейлонг Бей, просто защото е задължително.
 6. Обратно към Банкок с още два дена, които са нарочени за шопинг. После Милано с още два дена за шопинг и кацане на летище София в 15:40 на 12 декември. Очаквам посрещане тип Ицо Стоичков след САЩ 94.

Финансова част

Вероятно много хора са любопитни, но не бих говорил за това по две причини. Първо – на тоя етап имам само груба представа, второ – май фейсбука е с една идея по-публичен отколкото ми се иска. Но ще правя детайлна сметка на разходите и всеки заинтересован ще получи информция след края на събитието. При всички положения сравненията с туристическа агенция са нелепи. Ще е много много по-евтино, много много по-дълго, много много по-приключенско и много много по-задоволително.

Искрено се надявам да намирам време всеки ден да пускам по нещичко, след като хотелите са избирани задължително да имат интернет(наркоман като мен трудно ще изкара без, а пък и голяма част от организацията се крепи на информация от нета), но не гарантирам, че ще се получи. В крайна сметка и покойните ХХ трябваше да са чести постове продължаващи и до днес…

Та така, предстоящите събития са:

 • стягане на багаж – с годините тоя процес е сведен до 5-6 минути
 • влак до Айндховен, полет до Бергамо, трансфер до Комо
 • дали ще имам късмета да пробвам италианска пица?

До утре и КЗЛ.

[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *