Пътеписи

В последните ми някоко пътувания въведох традицията всеки ден да има по един дневник. Някои от тях са писани във състояние на тотално изтощение, например тези след целодневно обикаляне на камбоджански храмове в 40 градусова жега и милион процентна влажност на въздуха. Други са писани във фаза на пълен умствен блокаж, какъвто може да се случи след цял ден излежаване на карибски плаж. Трети са писани в 5 сутринта в Банкок след коварен удар от jet lag-а. Като такива, вероятно доста от тях не са перфектни. Общото обаче е, че всичките пресъздават топли и пресни впечатления, което е най-важното. Приятно четене.

 


Ню Йоркски Дневник

През март 2013 посетих сърцето на САЩ и на света – Ню Йорк. Много мощен град, който изглежда точно като “по телевизията”. Небостъргачи, самолети, фаст фуд, НБА, НХЛ и уникални залези. Не се мина и без малки транспортни драми и метеорологични проблеми.

>> Към Дневника


Санкт Петербургски Дневник

Септември 2012 е посещението на старата руска столица. Изключително прекрасен град, много история, много злато и никакво желание за тръгване.

>> Към Дневника


Литовски Дневник

През септември 2012 посетих за първи път държава от балтийският регион – Литва. Вижте Каунас, Вилнюс, европейската Сахара, мазната литовска кухня…и бирата, чеда мои, и бирата.
>> Към Дневника


Исландски Дневник 2

През Март 2012 беше времето за холивудски римейк или второ ходене до Исландия. Ново, значително по-ярко наблюдаване на северното сияние, малко екстремно шофиране в специални условия и много нереални пейзажи.

>> Към Дневника


Карибски Дневник

Септември 2011 беше месецът на китният карибски остров Ст. Маартен. Основна цел: кацащи самолети над главата ми. Седмицата беше изпълнена с плажове, естествено самолети, откриване на рая в съседният остров Ангила, приближаваща тропическа буря, ром, пури и други.

>> Към Дневника


Китайски Дневник

Made in China в оригинал. Това беше мотото на Април месец, лето 2011. Една седмица из Пекин и Шанхай включваща повечето задължителни забележителности, но изживяни и изпитани в мой си стил. Спиращи дъха гледки, спираща дъха култура, спираща дъха храна и спиращ дъха смог. Естествено, черешката на тортата – Формула 1 на живо на една от най-интересните писти в календара.

>> Към Дневника


Исландски Дневник

Северните държави поне за мен притежават винаги някаква странна привлекателност. А Исландия успява да счупи всякакви стереотипи и да те шокира по начин, по който ушите ти продължават да свистят дълго след като си се върнал. Вулкани, гейзери, водопади, ледени лагуни, топли извори и…северното сияние.

>> Към Дневника


Югоизточноазиатски Дневник: Част 1

Най-най-най-най лудото и ненормално пътуване, което съм правил. Един месец из Югоизточна Азия със невероятно темпо и гледки и изживявания, които те обръщат на челна стойка. Тайланд, Сингапур, Камбоджа, Виетнам и пак Тайланд. Плюс малко Италия и Швейцария от двете страни, за европейска аклиматизация. 2 години по-късно още не мога да повярвам как го направих. Тук е първата част включваша 9 дена в Тайланд, както и пътуването до там плюс краткия престой в Италия и Швейцария.

>> Към Дневника


Югоизточноазиатски Дневник: Част 2

Пътуването из Югоизточна Азия продължава със посещението на две държави диаметрално противоположни в жизненият си стандарт – Сингапур и Камбоджа. Докато първата впечатлява с модерни сгради, невероятен блясък, чистота и на моменти параноичен ред, то втората притежава едно от чудесата на света – храмовете Ангкор. Не на последно място и напомняне за трагичната не чак толкова далечна история на Камбоджа със един следобед във столицата Пном Пен.

>> Към Дневника


Югоизточноазиатски Дневник: Част 3

Завършекът на лудото едномесечно пътуване из Югоизточна Азия. Включва една седмица във Виетнам – държава, която мозъкът ви трудно може да разбере, 1 финален ден из Банкок, както и няколко дни обзор, в които тътенът на изживяното заглъхваше.

>> Към Дневника


Само за авиоолигофрени

Много специфична рубрика, включва основно и ексклузивно снимки и коментари от летища, самолети, полети и т.н. Който е запознат със спотърската мания, това са моите репорти публикувани във форума на bgspotters.net. Който не е запознат, вероятно цялото нещо му се струва доста странно, фетишизирано и дори малко идиотско…за това да погледне пак заглавието на рубриката и да отмине нататък :)

>>Ryanair special: EIN-STN-DUB-PIK-CRL(част 1)(03.12.2008)

>>Ryanair special: EIN-STN-DUB-PIK-CRL(част 2)(11.12.2008)

>>AMS 24.09.2009 + малко бонус материал(29.09.2009)

>>Le Bourget 2009 (22.06.2009)

>>IST-AUH-MEL (23.02.2010) 

>>Australia Domestic(MEL-SYD, SYD-OOL, BNE-PPP, CNS-MEL) (13.05.2010) 

>>MEL-AUH-IST. Всяко начало си има и край… (30.07.2010)

>>Сидни-Мелбърн x3 (част1) (26.08.2010)

>>Сидни-Мелбърн х3 (част2) (07.09.2010)

>>Югоизточноазиатска обиколка (07.01.2011)

>>Амстердам-Инсбрук-Ротердам(мини блог) (16.02.2011)

>>Исландия, Русия, Холандия, Китай(AMS, KEF, SVO, PVG, PЕK) (03.07.2011)

>>Пътуване до спотърският рай – SXM (St. Maarten) – част 1 (19.09.2011)

>>Пътуване до спотърският рай – SXM (St. Maarten) – част 2 (30.09.2011)


Очаквайте скоро: Югоизточноазиатски Дневник. Както и много снимки от Австралия, Норвегия, Австрия, Полша, Белгия, Италия, Швеция, Англия, Шотландия, Ирландия, Франция и други.

[social_share/]

13 thoughts on “Пътеписи

 1. Евалата батка, проекта ти е много готин, но и амбициозен. Пожелавам ти успех.

 2. Мерси, от много време го мисля как да стане точно и не съм сигурен съвсем все още, ще видим колко сила има и в мен и в читателите :)

 3. Здравейте,
  Искам да пожелая успех на Георги с този добър сайт, но и да споделя мнението си на човек, който си изкарва хляба от пътешествия и приключенски туризъм.
  Напълно съм съгласен, че поне за дестинациите, изброени от форумците тук, един Kayak, Expedia или Booking.com прекрасно биха заместили туристическата агенция.
  Дори се чудя на колеги в БГ как успяват да съберат групи за такива пътувания.
  Имам зад гърба си посетени вече 80 страни, като възнамерявам да ги докарам до 100 близките 3-4 години.
  В по-голямата си част това са страни със слабо развита инфраструктура, къдети по-горните търсачки биха ви дали самолетен билет и евентулно нощувката при пристигането…но по нататък?
  Как си представяте едно пътуване из Камчатка, където не можете да минете без хеликоптер?
  Или как си представяте рент-а-кар сервиса в Мали, Буркина Фасо, Етиопия или Мадагаскар?
  Далеч съм от мисълта, че подобни адвенчър дестинации са достъпни само за групови организирани пътувания, но алтернативата е или багпакърската (малко пари и мнооого време) или просто мноооого пари, ако го нямате времето.
  Аз често водя на подобни места малки групи закоравели пътешественици, които просто не искат да пътуват сами или не могат да си позволят да наемат сами хеликоптер или 4х4.
  А що се отнася до тръпката от пътешествието, тя е по-скоро в импровизацията, а не в планирането…повярвайте ми…. и опитайте!

  1. Здравей и от мен. Не меря всички със един аршин, просто попълвам празнините лека полека и СЪС СИГУРНОСТ не слагам средностатистическо пътуване до Западна Европа/Азия и екстремно по планините в една графа. Само малоумник би си помислил, че може да се оправи сам без квалифициран водач из върховете рекордьори, дълбоките джунгли и т.н. Споменатите от теб екскурзии са първо доста бутикови, второ далече от генералната популация, трето със сигурност не са евтини. Има време, имам намерение да стигна и до там, не може да се очаква да попълня всички ниши има-няма 2 месеца след като съм започнал :)

   Колкото до тръпката от пътешествието, аз противоречие не виждам. Ако някой мисли да си планира всичко до последната запетайка – ОК, ако някой мисли да импровизира докрай – пак е ОК. Въпроса е сам за себе си да си го реши. А не да е влачен като парцал от атракция до атракция по пакетна програма. Туристическите агенции не ти предлагат планиране, нито импровизация.

   1. Здравей,
    Работата ми като туроператор е да предлагам точно планиране, защото хората имат ограничено време и не трябва да има loose ends особено по отношение на транспорта.
    А дори и при едно планирано пътуване спокойно може да има място за импровизации, като се оставя свободно време в програмата, през което всеки може да реши какво и как иска да гледа, къде да се храни и пр.
    А дестинациите определено не са бутикови, просто са по-трудни за пътуване като индивидуален турист.

    1. Пак казвам, всеки сам трябва да си намери баланса между планиране и импровизация. Когато бях в Тайланд(пътеписа от там ще дойде скоро) присъствах на пускането на 10 000 огнени фенера в един момент, един от топ моментите в живота ми. Бях чел за това нещо, бях проверил на коя дата е, как се стига и колко ще ми струва. В гостилничката, която бяхме настанени имаше двама французи, които импровизираха и разбраха за събитието от мен. Сигурно изненадата да присъстват на такова нещо, като само час по-рано са си мислели че ще прекарат мързелива вечер в стаята си е огромна, и доста по-голяма от моята. От друга страна, аз не мога да си представя да ида толкова далече и подобно уникално събитие да е на 15км от мен и да го пропусна, защото импровизирам. Та пак казвам, баланс има, и за всеки индивид той е различен.

  1. Отиди на предишни публикации :) Тъпотия с навигацията в блога, на тоя етап не знам как да го оправя без да омажа всичко

 4. Кажи една добра цена от Европа към Австралия на която си попадал и към която да се стремя ?
  Без магиите с десетки прекачвания от странични летища…т.е. нещо по-постижимо за простосмъртен :-)

  1. Истанбул на 90% ще е най-подходящото, ако намериш между 750 и 800 евро е ОК.

   От време на време се появява и нещо от западна Европа на същите цени, но това е рядко и инцидентно, защото повечето пъти са над 1000. Ето това е от тая седмица: http://travel-dealz.de/blog/2012/06/03/mit-air-china-nach-australien-ab-807-euro/

   Алтернативно може да видиш до Куала Лумпур и от там да комбинираш с Еър Азия, но мисля че няма да излезе по-евтино.

   Ако трябва да дам лесен и кратък отговор за простосмъртен той е Истанбул :)

 5. “Очаквайте скоро: Югоизточноазиатски Дневник. Както и много снимки от Австралия, Норвегия, Австрия, Полша, Белгия, Италия, Швеция, Англия, Шотландия, Ирландия, Франция и други.“

  Кхм…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *