Седмичен обзор – 07.06.2013. A350, печалби и България Ер

Новини

Абе трябва вече да се казва двуседмичен обзор, но какво да се прави, такива са днешните реалности. Ще си говорим днес за следните неща: прогреса на А350, колко точно печелят авиокомпаниите, е ли България Ер в топ 10 на най-лошите авиокомпании и за десерт – приличнo счупен тъпомер. Приятно четене.
 

Airbus A350 – предстартово броене

Лека полека наближава първият полет на Airbus A350 и съм като детенце, което навремето е чакало чичко Гагарин да излети в космоса! Събитие, което се случва по-рядко от олимпийски игри и продължава толкова кратко, че е като Халеевата комета.

Ма много ми вървят сравненията днес, пу, пу, да не ми е уроки!

С неумолима прецизност биват отметнати всички крайъгълни камъни: боядисването, запалването на двигателите, първо движение на свободен ход, ускоряване до бавна скорост и спиране. Остават две неща преди излитането. Първото е развъртането на двигателите на пълна мощност, което по непотвърдени данни се е случило днес в зоната на летището в Тулуза известна с кодовото име Bikini (ех, тия французи). Второто е ускоряване до по-висока скорост и спиране.
 

Airbus A350 XWB
Airbus A350 XWB

 
Полетът се очаква идните няколко дни, засега се въртят датите 13 или 14 юни, като във форумчето си имам специална тема, в която пускам всички малки и по-големи новини от треската преди полета, ето я: цък.

Още едно сравнение за десерт: Първият полет на А350 е като гола на Емо Костадинов през 1993-та. С тая разлика, че французите сега са доволни. Май не ми се получи тоя път.
 

Колко точно печелят авиокомпаниите?

Големи смехории се получават, когато някой извън индустрията тръгне да прави бакалски сметки колко печелят авиокомпаниите. Смята гориво едно към гьотере, смята заплати едно към гьотере, наем на самолет – едно към гьотере, ако е много луксозна сметката, може да включи и разходи по подръжка например… едно към гьотере. Така всеки млад и стар предприемач вижда златна мина в полети София-Ню Йорк-Чикаго-София.

Истината е съвсем друга. Авиацията е жесток и кръвожаден бизнес, в който с изключение на единици, борбата не е за печалба, а за оцеляване. Доказват го и прогнозите на IATA, според които тази година авиокомпаниите членки (които са почти всички заслужаващи внимание) ще имат обща печалба от 12.7 милиарда долара, при 711 милиарда приход, т.е. печалбата е 1.8% или по около 4 долара на пътник. Интересно ми е дали има друг такъв бизнес, който да оперира с толкова занижени показатели.

Сега, сметката е осреднена – от пътниците първа класа се печелят хиляди долари, икономичната често е на загуба. После са и програмите за лоялни клиенти, бизнес договорите, всичко е объркано като спагети. Но в крайна сметка няма нищо комично в легендарни истории като тази за American Airlines, които чрез премахване на една маслинка от салатата спестили няколко стотин хиляди долара годишно. Наскоро имаше подобно и с редуциране на броя яйца за омлетите в първа класа.
 

 
Та в крайна сметка, не е чудно, че едно от първите неща, към които посегнаха компаниите в стремежа си да излязат на първо място в онлайн търсачките за билети, само с няколко цента пред второто, са храната и сандвичите. Може да си мислите, че кирливото сандвичле едва ли струва повече от долар, но може точно тоя долар да е границата между печалба и загуба за дадена линия. А и струва повече от долар, но е тема на друга дискусия. Може би и затова родните България Ер не сервират натурални сокове, а само безалкохолни и бира.

Един от вечните лафове, перефразиран от сър Ричард Брансън, съосновател на повечето Virgin авиокомпании: Искате да станете милионер? Станете първо милиардер и основете авиокомпания.
 

Най-лошите авиокомпании в света

Нали знаете какво е развален телефон? Когато някоя информация тръгне отнякъде, премине през 3-4 канала и на края се окаже нещо съвсем различно. За беда, нашите журналисти са точно на изхода и смело поемат с пълни шепи всичката рециклирана информация, която им подаде информационният канал.

Уебсайтът Business Insider публикува класация на най-лошите авиокомпании, в която нашите хубостници от България Ер заемат почетното шесто място. И от тук се започна преразказът с елементи на разъждение. По доста сайтове се появи информацията, но висотата по разбрал-недоразбрал отново се печели от бТВ.

Изводът е на базата на проучване по поръчка на асоциацията, в която членуват 140-те компании в света.

Потресаваща свободна интерпретация! Business Insider не е никаква асоциация, а е чисто и просто блог, в който всички статии са от типа на “Топ XX на тема YY”. Колкото Аерохроники е асоциация със 140 компании, толкова и те. А и кои са тия 140 компании, 140-те даже, членувано, това са авиокомпаниите в целия свят ли? В статията от Business Insider пише, че наскоро България Ер са добавили нискотарифни полети към Амстердам. Наскоро? Че това е от първите им дестинации, просто наскоро пуснаха втори полет дневно в определени дни. Тук объркването идва от това, че Business Insider пък черпи криво информация от в-к Стандарт. Муахахаха, усещате ли какъв омагьосан кръг на неграмотността се получава?

Националният превозвач на България е сред най-лошите компании, като след него са само линиите на Судан, Северна Корея, Узбекистан и Украйна.

Пропуснали са Туркменистан. Т.е. даже не могат да броят, като копират чужд текст!

Българската компания получава добра оценка за възглавничките, одеалата и езиковите способности на екипажа.

Сериозно? Да си вдигнат ръката всички, които са летяли с България Ер. Сега да си я вдигнат тези, които са получили одеала и възглавнички по време на полета! Отново сме изгубени в превода, където оригиналната статия гласи: It got two stars from Skytrax for amenities (like blankets and pillows), service efficiency, and staff language skills. Т.е. оценката е 2 звезди, при Skytrax това е кажи-речи последна дупка на кавала, и явно не че са оценили положително възглавниците и одеалата, а са оценили отрицателно липсата им! Компютри и компоти.

За да е циркът пълен, оказва се, че и самите Business insider са правили преразказ с елементи на разсъждение и намекването, че използват информация от Skytrax, което един вид да легитимира статията им, е абсолютно безпочвено. Ето и изявлението от Skytrax: тук. Самите Skytrax не са някакъв кой знае какъв авторитет, а просто са система, която приема ревюта за авиокомпании и гледа да им поставя звезди, с които после самите авиокомпании много обичат да се кипрят. Нищо официално няма в самата класация, дори да черпите информация директно от източника.
 

 
Да резюмирам – имаме доста субективни рейтинги на авиокомпании в Skytrax, които са интерпретирани неофициално и съвсем свободно, без официално одобрение от Business Insider, откъдето пък бТВ превеждат статията с куп изумителни фактологически грешки. Не е чудно, че накрая резултатът е като минал през стомашно-чревния тракт на целия интернет, нали? Да се смееш ли, да плачеш ли.

Иначе е въпрос на интерпретация, доколко България Ер е добра или лоша авиокомпания. Аз самият нямам остри забележки към тях, ако вече не летя често с тях, е главно защото са ми по-скъпи. Но иначе са си авиокомпания от ниво, типично за повечето европейски такива. Казвам лично мнение, както изказват и лично мнение куп хора, за които компанията не се е погрижила при отменен полет или такива, за които се е погрижила добре. Anecdotal evidence им се вика на такива доказателства и не бива да се вадят генерални изводи от частни случаи. Аз лично нямам намерение да правя задълбочено проучване, то си е тяхна работа да го направят. Гласувам с портмонето си, а то рядко ми казва да ползвам България Ер – чисто и просто. Но да се твърди, че е на шесто място като най-лоша авиокомпания е по-смехотворно от цялата поредица идиотии, които са заредили журналистите от първия до последния.
 

Ииии счупен тъпомер отива прииии…

България ер! Не го очаквахте, след като ги защитих в предишния параграф, нали? Направили си хората игра, която популяризират чрез телевизията на холдинга си. Отговаряш на някакъв въпрос от обща култура, всяка седмица теглят печеливш, който печели два самолетни билета до конкретна дестинация.

До тук добре. Идеално, super, машалла, wunderbar. Печелившият бива изтипосан с рекламна цел в сайта, получава си ваучерите за билетите, изглежда че и двете страни печелят – едните популярност, другите билети.

Греда! Отваряйки ваучерчето, на последния ред му се мъдри следното: “Всички летищни и други такси се заплащат от пътника”. Преведено в прав текст означава следното – ако цената на избрания билет е примерно 250лв, на вас ще ви се наложи да платите 200, а печалбата се равнява на около 50. Сиреч, не сте “спечелили” безплатен билет до избрана от тях (а не от вас) дестинация, спечелили сте нещо като ваучер за намаление. Ама това е завряно в десета глуха на общите условия и не го пише в статиите, в които представят поредния “печеливш”.

Ето я усмихнатата Диана Славова. “Спечелила” е два билета до Берлин, смята да ги оползотвори през май. Старичка е статията, но мислите ли, че ги е оползотворила, при положение че й се наложи да плати 109 от 116 евро обща цена на билета?
 

7 евро мега печалба!
7 евро мега печалба!

 
Невключените “летищни” такси, които в повечето случаи нямат нищо общо с летищата, са нещото, което ме изнервя до краен предел. Било то в самолетните билети, било в туристическите пакети. Затова и имам нулев толеранс и морални задръжки да се възползвам, когато някой клет служител забрави да въведе тая такса в ценообразуването на билетите или пък таксата магически изчезва, ако се подходи малко по-творчески в комбинирането на полетите. Тема на друг разговор.

Честит да им е тъпомерът на България Ер, пък то е ясно, че аз си се пенявя на общо основание, а те всяка седмица ще снимат поредния ухилен и доволен спечелил, чиято усмивка ще застине в момента, в който си погледне ваучера. Но това ще е вече извън обектива, на кой му пука.

Ами това е, след 2 седмици пак, надяваме се!
[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

10 thoughts on “Седмичен обзор – 07.06.2013. A350, печалби и България Ер

  1. Ама верно много си се разпенявил днеска:)А за сравненията си уцелил много добре това:”и съм като детенце, което навремето е чакало чичко Гагарин да излети в космоса!” не за друго, но сигурно знаеш, че днес си е нещо като празник на космонавтите :)http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B2

  2. Като четох обзора, на два пъти се сетих за австрийците, та да споделя:

    1. Аз не съм летял с тях от декември, но от колеги разбрах, че са спряли да дават сандвичи в полетите между София и Виена. Още преди няколко седмици видях информация, че ги махат за полети, по-кратки от 2.5 часа – явно това вече е в сила.
    2. Същите тези австрийци пуснаха миналото лято полети на промоция със мили, като до Виена и обратно бяха 10000, колкото имах и аз. Но в момента, в който тръгнах да си буквам полета, видях, че всичките такси бяха още 10000. А 10000 мили ги продават за над 200 евро, а един полет до Виена спокойно може да се намери за под тази сума, стига да не става въпрос за следващите 1-2 седмици.

    1. От европейските компании, мисля само Air France в момента предлагат резервиране с точки, което да не включва всичките възможни такси. Ако имаш необходимото количество точки двупосочен билет е около 60-70 евро, което са си чистите летищни такси и е приемливо.

      Останалите, естествено тресват отгоре и горивната такса и става нерентабилно. По тая причина, хората които летят много и активно събират точки гледат да не ги харчат за икономи полети, а за бизнес и за ъпгрейди, там сметката на крайния клиент излиза доста по-добре. Но естествено трябва да събереш много точки…

      Няколко години бях събрал около 15 000 Miles&More точки, накрая преди да почнат да изтичат си купих една чанта за през рамо и така…

      1. British Airways също. Май са единствените, при които е изгодно да купиш билет за short haul с мили. Обаче когато последно гледах, места от София няма в продължение на почти цяла година (все си мисля, че българите сме си тарикати и не изпускаме далавера, затова).

        1. А, по-скоро си е някаква тяхна политика, съмнявам се да имат много frequent flyer-и българи, като цяло тия схеми хич не са популярни в България. Единствената брандирана кредитна карта е на ЦКБ с България ер, дето като цяло програмата им е пълен майтап последния път като я гледах.

  3. Не съм активен коментиращ никъде, но обичам този блог, Жоро и искам да споделя мнението си! Американ са за мен най-лошата авикомпания на света! Обслужването и това, което сервират на кратките вътрешни полети е ужасно! За презокеанските нямам против една бира да струва $5 на полет до Лондон, но за $5 да ми искат плащане с кредитна карта (не приемат кеш, аз съм шовинист и имам само БГ карти) ми идва много! Освен това ми се случи имигрейшън формите им на борда да са само на испански (аз съм 6 години тук, но съм с БГ паспорт само и нямам никакво намерение да променям това) и на въпрос дали мога да получа формуляр на английски ми отговориха грубо “търси си го на летището”! За България Еър само ще споделя, че разказвам на всичките си приятели, че съм прочел в този блог за All White Airlines! Това го промениха все пак! Случаите с БТВ и рекламната кампания на България Еър дори не заслужават коментар! Извинявам се на всички журналисти, но нямам високо мнение за тяхната интелигентност! Air France са добри, но доста скъпи! Аз предпочитам Луфтханза!

  4. “Интересно ми е дали има друг такъв бизнес, който да оперира с толкова занижени показатели.”

    Да, всички commodities индустрии, каквито се явяват авиокомпаниите – retail с изключение на по-луксозни марки, хран. вериги (супермаркети), производителите на храна, химическа, металургична промишленост и т.н.

  5. По принцип всяка авиокомпания си преценява дали малките “екстри” (одеяло, сандвичи, плодов сок и под.) оправдават разходите да бъдат качени на борда. Лоши неща съм забелязвал при най-различни компании: гаден/изфирясал кетъринг LH FRA-LHR, FB FRA-SOF, намусени стюардеси: Iberia FRA-MAD, MAD-FRA, стюардеси, които псуват на немски по чуждестранни пътници в бизнес класа – LH (FRA-OPO), счупена седалка BA FRA-LHR (“господине, полетът е пълен, ще трябва да седите на креслото със счупената облегалка”). Много по-важно е: професионално отношение към клиента, спазване на разписанието, багажът да пристига навреме, в случай на закъснение/отмяна на полет да има бърза и адекватна реакция.

  6. Не знам за Bulgaria Air, обикновенно всеки полет закъснява, обслужването ставнително прилично; но пробвайте да си изберете място по полет на КЛМ за да видите ценоразписа за различните места от 30 до 700евро:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *