Пиянството на един друг народ

Октобърфест

В далечната 2011, когато този блог едва прохождаше, с приятели проведохме един от честите ни ритуали – да обсъдим как ще ходим на Октобърфест в Мюнхен поне 10 човека и как този път всички сме, ама 10000000%, сигурни и няма какво да ни спре. По време на един от тези другарски диалози, предложих на един приятел (също се казва Георги, за да не се объркате), чест посетител на феста, да напише някой ред какво точно представлява Октобърфест, пък аз ще го публикувам. Мина време, плановете за съвместно ходене, естествено, пропаднаха (освен тази година, де, в нея ще идем на 10000001%!), но обещанието си е обещание. И ето, с близо година закъснение се появява и първия почти изцяло пост на гостуващ автор. Приятно четене, аз ще се облегна назад в стола и ще си почина, докато адаша разказва.

Повечето от хората, които обичат да пътуват, са чували за бирения фест в Мюнехн. Най-непонятно за мен остава, защо доста от тях смятат, че имат изградена представа какво е това събитие, базирано само на това, че имат идея какво е бира. Наблюденията ми са, че масово хората, които посетят феста, достигат до заключението “не си го представях така”. След прочитането на този текст, също няма да имате никаква идея. Това е от нещата, които не само трябва да се видят, но трябва и да се преживеят. Посещавал съм феста неколкократно през последните 10 години. Ще базирам текста си предимно на неща, които са ме впечатлили при тези “участия”. Не претендирам за изчерпателност.
 

Октобърфест
Октобърфест

 
Мюнхен е столицата на Бавария, намира се в Югоизточна Германия, на около 70 км от северния склон на Алпите. Градът е с над милион души население, отлична инфраструктура и силно развита икономика, култура и спорт. Ехидно ще отделя 2-3 изречения за нещата, които няма да видите, ако идете по време на Октоберфест. Макар да няма “сити”, Мюнхен е голям икономически център, в който са базирани централите на компании като БМВ, Алианц и Сименс. Доста от компаниите имат свои музеи, които си струват, макар и да са скъпи. Освен тях, има още няколко основни туристически музеи и галерии, които са наистина от световна класа и си заслужават. Такъв е “Deutsches Museum”, който представлява огромен технически музей с достиженията на човечеството – от колелото до сателити и космическо оборудване, като в огромните помещения на закрито има кораби, подводници, самолети, хеликоптери. За да се добие представа за размерите на музея, ще спомена, че преди години отидохме с приятели към 16 часа и ни пуснаха да влезем да разгледаме безплатно, тъй като музеят затварял след час и така или иначе, няма да успеем да видим почти нищо.

Картинните галерии също са с богати постоянни експозиции, включващи много оригинали на Кандински, Ван Гог и много други. Естествено, ще спомена само мимоходом музея на BMW, огромният зоопарк на открито, стадионите Алианц Арена и Олимпия. Около последния има прекрасен хълмист парк, за който в последствие разбрах, че хълмовете са натрупани развалини от един доста известен военен конфликт, покрити с пръст и засадени с растителност.

Така или иначе, няма да посетите нищо от дотук споменатото. Казвам всичко това в полза на хората, които искат да попаднат на бирения фест, но имат спънки от половинката си и имат нужда да я прилъжат с малко туристическа информация. Дано някой от тези доводи ви помогне да я убедите, че си заслужава не само заради бирата. И от сега да си знаете, опитът ми сочи, че няма да видите и половината от набелязаните неща, ако сте в Мюнхен по време на феста.

За да направим плавен преход към бирения фест, искам да спомена още една забележителност – бирарията Hofbrauhaus. Сиреч дворцовата пивоварна. Вековната бирария е любопитно място с още по-любопитна история – тук през 1923г. е вдигнат биреният бунт. Ако не знаете за какво става дума и до какво довежда на един по късен етап, по-добре не се ровете да установите. Ако знаете – пийте една бира там и наздраве! Бирарията е огромна и наистина вековна. Любопитно ми беше, че вляво от входа има нещо като шкаф-гардероб, в който на редовни посетители, изтъкнати граждани и бивши благородници (за които съм чувал, че посещават бирарията с медали и други отличителни знаци) им се държат личните халби.
 

Халбите на редовните посетители
Халбите на редовните посетители

 
Става ясно, че в Бавария пиенето на бира е от особено значение за обществото. Бирарията е място не само за забавление, разтоварване и социален контакт, но и за набиране на политическо влияние, поддържане на престиж и демонстриране на отдавна отнети благороднически принадлежности. Това може би обяснява защо точно тук култът към бирата е прераснал в този неповторим фестивал.

Началото е, всъщност, сватбата на местния крал Лудвиг І и Тереза. Младежите продължават да празнуват сватбата и след края й, което правят и през есента на следващата година и така вече над 200 години (това нашето “3 дни яли, пили и се веселили” нищо не е!).

Много трудно ми е да опиша Октоберфеста в наши дни с текст, който има ясна структура и последователност или който има поне някаква логика. Затова ще дам едно най-общо описание, което да е с орентировачна полезност за туристи. По веме на 16те дни, през които трае феста, той бива посетен от около 6 000 000 души. Именно затова е абослютно наложително да си осигурите спането предварително. Сега сме края на Януари, общо взето може да се каже, че почти сте закъснели с резервирането на хотел. Хубаво е да нощувате близо до метрото, защото на феста се ходи с метро. Подобно на хотелите в Монако по време на Формула 1, цените на нощувките по време на феста в Мюнхен са отчайващи, но ако се лишите от определени удобства, може да се намери нещо и на добри цени. Препоръчват се съседните на Мюнхен градчета, например Дахау, които имат връзка с влакове и метро и можете да сте в центъра за по-малко от 30 минути.
 

Октобърфест
Октобърфест

 
Ако пътувате с Луфтханза, много вероятно е още в самолета да забележите, че стюардесите носят стилизирани баварски носии. Така или иначе, по време на феста местните хора масово (под масово наистина имам предвид масово) се обличат в традиционни баварски носии, независимо дали отиват на феста или на работа и независимо от длъжността, която заемат. За щастие, носиите са доста красиви, така че придават особена атмосфера на целия град.

Самият фестивал е разположен в парково пространство и най-общо представлява огромен лунапарк, сред който има внушителни бирарии, побиращи по няколко хиляди души. Между въртележките и тези бирарии, които са всъщност и временни постройки, се намират безброй малки павилиончета за храна, сувенири и други глупости.

Има 2 основни принципа, които ако не се спазват, може тотално да ви опропастят Октобърфеста. Придържайте се към тях, другото е божа работа. На първо време, въпреки големия си капацитет, бирариите се пълнят бързо, след което следва затваряне на вратите за нови посетители. Целта е да се пие вътре. За да стане това, през седмични дни трябва да се отиде към 12ч., а през уикендите – най-късно в 10 сутринта. В деня на откриването и закриването дори толкова рано може да не ви свърши работа. Ако имате късмет, можете да влезете и по-късно, разбира се, но не бих рискувал. Тъпо е да биеш път, да се набуташ с пари, да спиш един час повече и да не разбереш нищо от феста, понеже са спуснали кепенците.
 

Октобърфест
Октобърфест

 
И второ, много е важно в коя бирария отивате. Аз силно препоръчвам “Hacker Pschorr” и като алтернатива – “Hofbrau”. Това са най-големите бирарии, пълни с млади хора, жива музика и още в ранния следобед с искрено пиянство и купон. В другите бирарии рискувате да попаднете на по улегнала атмосфера, макар че често пъти, когато първите две се препълнят, големи групи от весели млади хора се загнездват в съседните бирарии, но просто не е същото. Разходете се, за да добиете обща представа.

Вътре в “палатките” атмосферата е горе долу такава: голямо дървено хале, красиво декорирано, пълно с дървени пейки и маси. Хората са основно 2 типа – туристи с апарати и местни хора с носии. По-голям купон става близко до живата музика, която е на различни места, но в тези две места, които препоръчвам, е на средата на залата. Музиката е странна смесица от немски маршове и реверанси към туристите с популярни песни.
 

Атмосферата в Hacker-Pschorr
Атмосферата в Hacker-Pschorr

 
Обичайно е, ако сте вътре, сервитьорката да ви донесе бира дори да не сте поръчвали. Седите ли на пейката – очевидно искате бира. Не си правете илюзии, че ще сте си сами на масата. Винаги има други хора, но така е доста по-весело. Трябва да се пият 1-2 бири преди да започне магията. Често се случва да има серия от ексове, когато някой стъпва на пейката и пред останалите изпива на екс литър бира. Правят го и жени. Ако успее, няколко хиляди човека го аплодират, ако не успее, бива грубо освиркан. Алкохолът не прощава и скоро купонът е пълен.

Още няколко съвета от опит:

  • Жените да тръгват за тоалетна задължително веднага щом им хрумне. Не знам какво точно има в техните тоалетни, но опашките за тях са гигантски. При мъжете няма такъв проблем. Важно и за двата пола е да намерите ориентир на коя маса сте. Това няма да го разберете докато не попаднете на място, в което сте пили няколко бири (няколко литра, както уточнихме), а на излизане забелязвате, че това е огромно помещение с няколко хиляди души пиещи на идентични маси в народни носии. Проблемът явно не е само мой, защото немците са разделили бирариите на сектори – просто запомнете в кой сте.
  • Ако трябва да кажем няколко думи за храната, препоръчвам класиката – геврек и половинка печено пиле. Има и едни готини джолани с препечена кожа, които също не са лоши.
  • Ако времето е хубаво, което е важно за феста като цяло, след две-три бири много хора отиват за дрямка на поляната зад бирариите. Там доста хора спят, повръщат, натискат се и т.н. След освежаването, по възможност, се върнете да си допиете, привечер вече и музикантите, и хората са доста по-пияни по правило и веселбата е пълна. Лично аз препоръчвам още при излизането да откриете лелката, която е винаги някъде сред сергиите и предлага своята стока – кисели краставички с различни вкусове за 1.20 евро.
  • Няма да ви е много приятно да имате раница с багажи, а и охраната може да не ви пусне. Вътре в палатките е обикновено достатъчно топло да сте по тениска или риза. За навън – задължително и нещо връхно. Носете пари в кеш, но не всички, които имате. По моя препоръка, не носете и всички документи със себе си. Накратко – има шанс да се загубят или откраднат вещи, а дрехите да се изцапат или скъсат.

Трудно е да се опише какво е Октоберфест с думи, защото зависи от това на какво ще наблегнете, на какви хора ще попаднете на масата си, какво е времето навън, с каква компания сте и какви приоритети имате за Мюнхен. В крайна сметка, за мен преживяването никога не е било съвсем идентично. Това, което много ме спечели, е атмосферата, създаваща се от местните хора към този празник. Харесват ми живописните носии и това, че има едни 2-3 седмици, в които градът съзнателно живее с мисълта, че да станеш и да се напиеш още до обед е нещо съвсем нормално. Респект.
 

Дежурна гледка
Дежурна гледка

 
И накрая ще изброя малко любопитни и полезни факти:

  • Местните хора много рядко наричат феста Октоберфест. Те използват думата „поляната” (wiesn). Това идва вероятно от мястото, на което се провежда феста – поляната, носеща името Theresienwiese, поляната на Тереза, по името на кралицата от споменатата сватба. Theresienwiese е и спирката на линия U4, на която трябва да слезете.
  • Октоберфест се състои предимно през септември, но винаги последните дни от феста са през октомври.
  • Откриването е винаги от кмета на града с думите O’zapft is, което е нещо си на баварски диалект и символизира отварянето на първата бъчва. Цената на бирата се покачва всяка година и към момента е около 10 евро за един Маас. Маас е местната мерна единица, равна почти на литър. НЕ се сервират халби по малки от литър!
  • В баварската женска носия задължително има престилка. В зависимост от това на коя страна е завързана панделката й, това означава в единия случай – обвързана съм, а в другия – предразположена съм за комуникация. Ще ви оставя сами да откриете в кой случай какво значи. Историята познава и ситуации, когато с напредване на вечерта, панделката мистериозно си сменя позицията
  • Всички постройки са временни, правят се преди феста и се разглобяват след него. Всяка година.
     
    Шатрите отвън
    Шатрите отвън

     
  • Преди 2 години, в Бавария с референдум хората забраниха пушенето на закрити места. Във връзка с 200 годишнината на фестивала и опасявайки се от негативен икономически ефект, баварското правителство отложи забраната на територията на феста с 1 година. Любопитен е фактът обаче, че въпреки че нямаше забрана, хората не допуснаха да има пушачи в тентите, като бурно освиркваха подобни прояви и приканваха пушачите да излизат.
  • Бирата се оказа не само мъжко питие. В тентите е пълно с красиви и млади жени от цял свят.
     

  •  

  • На феста има така наречени италиански дни, в които масово идват жабарите за да пият. Има и фамилни дни с атракциони в лунапарка на по-ниска цена за хлапетата. Друг любопитен факт е наличието на много австралийци, които масово твърдят, че са на каравани. Как става това, не знам и не смея да питам.
  • Внимание, следващото изречение ще тотален шок за всеки българин: феста отваря към 9 сутринта и затваря в 12 вечерта. Последни поръчки в 11. Не се притеснявайте – не е рано, аз само веднъж съм издържал до 12. Към 11:30 охраната на всяка палатка започва да я опразва с маниерите на германци в униформи, каквито са. Не ги интересува дали не сте си допили бирата.
  • Не разчитайте на телефоните в тентите. Вътре е шумно и трудно се води смислен разговор.
  • Не се излагайте с опити да поръчате Becks или други там измислени марки. Пивоварните, които имат право на бирарии на феста, са строго регламентирани от години и не се променят. Те са 6-7 на брой, моят фаворит е Hacker-Pschor. Иначе най-известната марка от тях е Paulaner. Естествено, в каквато бирария влезете, такава бира ще пиете.

Ами това е, сигурно устите ви са се напълнили със слюнка, за това остана да ви кажа само: Ein Prosit.
 
httpv://www.youtube.com/watch?v=dHjj9o-xqQg
 

Отново първият Георги на линия. Не знам за вас, ама аз инстинктивно се роввам да търся самолетни билети към Мюнхен. И добре че холандчетата вкъщи винаги гледат да има налична каса с бира, че умирам от жажда. Може да е само 0.330, а не литър, и да е холандска, а не немска… но като няма риба, и ракът е риба. Повече през септември, когато отиваме поне десет човека – 10000001% сигурно!!!
[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

32 thoughts on “Пиянството на един друг народ

    1. Втория си, който ми го предлага, трогнат съм :) Ама малкият шанс хич не си заслужава снимане на клипове и писане на писма :)

    1. При положение, че е транслитерация по звучене мисля, че няма особено значение. Не съм го написал Octoberfest за да е грешно.

  1. Много готина статия,но се убедих, че въобще не съм за там.Тези литрови халби…на втората ще съм под масата…само път да бия:(

      1. Има, има:)за съжаление на определени хора, отишли с ясната цел, че ще пеят за да веселят другите:D

  2. Благодаря за готината статия. Аз хем живея наблизо, но пак като другия Георги всяка година ще ходя на 100000 %…
    Вътрешната информация е супер полезна.

  3. Много приятен постинг. Със срам си признавам, че колкото и да обичам бира, не знаех много за това събитие. Определено имам желание да опитам немска бира, но лимитът ми е литър, повече не мога :)

  4. Хм, винаги съм живял със заблудата, че музиката на Октобърфеста е предимно жицария… :о

    Иначе аз класическия немски бирен фестивал го разбирам с ей такава музичка (http://www.youtube.com/watch?v=7WThtGzm2rQ) в някое по-малко и по-уютно баварско градче (по възможност в алпийската част), където лудницата не е толкова голяма и туристическият поток не е толкова гъст. Все пак нали идеята е да опитаме от автентичната местната атмосфера, а не някаква видоизменена туристически ориентирана имитация.

    Поздрави и благодарности на автора за хубавата и полезна статия! :)

    1. Пиши в youtube oktoberfest music и виж каква е музиката, общо взето жив оркестър, с ритми подобни на пуснатото от теб, от време на време класики на стоунс, бийтълс и т.н….и много много наздравици :) Сега, че е тарапана и навалица и туристическо няма спор, но специално в случая това е част от чара. Няма лошо да идеш в малко уютно градче, просто изживяването там ще е коренно различно и не е много за сравнение….все едно да сравняваш море с планина.

  5. Нещо малко off topic. Нали скоро ще има форум към сайта? Мислълта ми е, че е хубаво да има какво да задържа вниманието на ентусиастите на дневна база, пък и да има къде да си коментираме плановете, съвети и т.н. А и си мисля, че веднъж като тръгне, може би няма да изисква много време за поддръжка, той сам ще си се развива, особено ако пишат по-интелигентни хора от средното в dir.bg:), на което силно се надявам. А и се надявам да не си говорим само за Кушадъсъ:)(както на други места)

    1. Като гледам постингите и коментарите под тях вярвам, че феновете на Кушадасъ няма да виреят тук :)

      1. Искам да отбележа, че форумчето се бави, просто защото е много амбициозен проект. Повярвайте ми, скоро като го видите, се надявам да оцените, че си е заслужавало чакането :)

        Иначе ще има място за всички, интелигентни дискусии, надявам се провокирани от нивото на участниците, но и място за Кушадасъ, просто операторите които карат хората натам ще са ограничени, да не кажа забранени :)

        1. От целия текст аз разбрах само едно: на Октоберфеста пиенето е от полунощ докъм 9 сутринта, след това идва ред на постепенното изтрезняване в големи палатки, сред много хора, под звуците на шлагери-потпури (чудех се коя дума е по-яка, не стигнах до консенсус, затова сложих и двете). За редовия германец, известен у нас като “немец”, потпурите са свещен артефакт, редом с не по-малко свещените бели чорапи, мустаци и специфично порно.
          Meidj, не съм бил на Октоберфеста, но чисто асоциативно го свързвам с музика като тази: http://www.youtube.com/watch?v=bTnKDRqWyHY (брутално брилянтно изпълнение на кънтри-стандарт, дизайнерски чадъри, ненадминато пого за третата възраст и обърни внимание на 2:25) – страшно харесвам как се веселят германците :)
          Елена щом ходи по кръчмите с цел да пее и да забавлява народа, значи е не просто Елена, а Елена Паришева :)
          Аерохроникьорът да сложи на видно място брояч с оставащото време до смъкването на чаршафа. По изключение нощно време може да манипулира показанията с цел вместване в указания на екрана срок :P
          А когато форумът тръгне, обещавам да отворя теми за Анталия и Халкидики :))

          1. Всичко си разбрал, седни си 6-.

            Ще сложим брояч, когато сме на финалната права. Но ще е скоро, обещавам :)

          2. Ами не капитане, не! Сега видях коя е Елена Паришева и определено не съм от тия среди.Става въпрос за съвсем различен тип кръчми, където не се мятат салфетки и не ти пада сиренцето в деколтето, така че недей с лошо.

                1. Беше малка застраховка минуса, освен това тук сме свикнали да не даваме максимална оценка, за да мотивираме децата да се борят за още :)

                  1. Тихо сега, щом ще го играем даскали, остави ме да го смъмря малко, че последно време нещо много ме хапе

  6. Само не ми стана ясно ако отиването и връщането е с автобус, дали ще има места, как функционира метрото-билети,таксуване и т.н. и къде другаде може да се спи в съседните на града места- например да изкарам един фест примерно от 15 докъм 22 ч, и после с какво и къде мога да отида да спя- може и по-далеч- на повече от 50-60 км .,( т.е. ако искам да бъда преминаващ турист, без да спя в Мюнхен, освен на поляната зад бирарията:-примерно на втората нощ от престоя, като рано на сутринта да мога да си тръгна…).Ако имате инфо, за луда глава като мен, дето тръгва в последният момент и пътува без багаж, пишете ми на лична : [email protected]

  7. Здрасти! Описаната опция е възможна. Не мога да ти дам детайли за автобусният транспорт защото много малко съм ползвал. Знам, ме има поне две автогари, от които ще можеш да хванеш метро и да се придвижиш до Централна гара(Hbf Munchen -Hauptbahnhof). Там всички линии се пресичат в центъра на града, и лесно ще пекачиш на нужното ти U4.Последните влакчета на метрото са към 12-12:30 т.е. можеш да го ползваш в 22 часа примерно както искаш. Това което може на кратко да те улесни е : там има едни Байриш карти които са за 5 човека, и важат за цяла Бавария включително за метрото в Мюнхен, те са на цена около 25 евро (не важи за ICE абе не важи за най-бързите влакове) с нея можеш да се придвижиш и за над 60 км както искаш. важат за целия ден. тоест можеш да ги ползваш при пристигането си за да стигнеш до феста и след това със същата карта да отдеш до съседно близко градче като Dachau и Karlsfeld за нощувка. Ако нямаш компания и си сам има Gesamtnetz карта, която важи за всичките 16 кръга на метрото на града, които също обхващат тези споменати градове. тя е на цена около 11 евро за един човек за определена дата. но с нея си по ограничен на по далечни дистанции. самите карти се купуват от машини на самите станции на метрото.иначе има и на отделни пътувания мисля, че беше нещо от типа на 1.9 евро за 2 спирки. Принципа на всички карти е, купуваш и маркираш на друга машинка на перона. Може би само на тази голямата карта за 25 евро, тя май се отпечатваше с дата и няма нужда да я маркираш, но е задължително да напишеш с химикалка имената на пътуващите на гърба и. с карта за 5 може да пътуват и по-малко хора. ами това е по спомен, ако имаш други въпроси или съм написал нещо не съвсем ясно, пиши! наздраве!

  8. Благодаря ти за инфото,почти те разбрах, само да уточним това, дето не ми стана ясно :-Ако си сам има Gesamtnetz карта, която важи за всичките 16 кръга на метрото на града, които също обхващат тези споменати градове. тя е на цена около 11 евро за един човек за определена дата. но с нея си по ограничен на по далечни дистанции….Да разбирам ли, че пристигам в Мюнхен, вземам си такава карта за сам човек за съответната дата, отивам на феста, после къде отивам ( не разбрах какво значи-ограничен на големи дестинации.Метрото в рамките на града-16 кръга и после влак от гарата за близките градове, така ли…А какво значи 16 кръга на метрото. докъде се простират те, можеш ли ми даде линк в нета за карта на метрото…за някои градове го има

  9. така въпросите са съвсем уместни (както е популярно да се казва “благодаря ви за този въпрос”). Сега ще онагледя с картинки и се надявам да стане по ясно:
    значи относно голямата карта тази за 5 човека за цяла Бавария. погледни следната карта. тя важи не само в Мюнхен, но и в цялата провинция т.е. с нея можете да стигнете до Инголщадт, Дегендорф, Иегенсбург, Аугсбург, и до всяка точка на Бавария (Байерн) в която минават РИ и ИРЕ влакови – това са регионални влакове спиращи на всички спирки, един вид еквиваленти на нашия “бърз влак”, но естествено в доста по- добро състояние. и така с Байриш тикета който можеш да ползваш до всеки от градовете в тази провинция, но имай предвид, че разстоянията са големи и си трябват часови понякога за да се стигне до някой от тях, ето карта на Бавария, избрал съм една съвсем примерно. може да видиш съседното градче на северозапад е Дахау-така просто за ориентир го давам. http://www.justiz.bayern.de/imperia/md/images/stmj_internet/gerichte/oberlandesgerichte/muenchen/bayern.jpg
    що се отнася за Gesamtnetz картата. ето ти линк за къде важи, това е план на метрото и влакчетата, които минават през града и предградията до около на 50-100 км от центъра. За ориентир по картата в център е има една спирка до която пише S27, това е централна гара от там мисля може да се хване всякакъв превоз. Спирката на Октоберфест е ако погледнеш по линия U4, съвсем близо до Централна гара, доста хора ходят даже пеша от там за да не се ръгат. та така виж спирка Theresienwiese по линия U4. ако погледнеш от Централна гара на ляво и нагоре по зелената линия S2 ще видиш и къде се падат Дахау и Карлсфелд.Картата не е мащабнау тоест не можеш да се орентираш за разстоянията. От центъра да Дахау са може би 30 км около 30-40 мин. с линия S2. Gesamtnez важи за да стигнеш до всичко изобразено на тази карта. http://www.mvv-muenchen.de/fileadmin/media/Dateien/plaene/pdf/Schnellbahnnetz_Regionalzuege13Englisch.pdf
    и ето ти един друг полезен линк. тук можеш да си планираш пътуването да видиш цената и продължителност на пътуването, ако ще си с отделни билети. http://www.mvv-muenchen.de/en/journey-planner/index.html
    в горният линк просто като опит можеш да попълниш в графа From : попълни HBF (това е централна гара) а в to: попълни Dachau. Даваш submit, и можеш да видиш прекачванията, времетраене и на fare можеш да видиш цените за това пътуване ако не си с Gesamtnetz. подобен сайт с подобно търсене но не само за Мюнхен, а за цяла Бавария и Германия е сайта на немските железници- http://www.bahn.de/i/view/USA/en/index.shtml с него можеш да провериш за Байерн картата къде за колко време с колко прекачвания можеш да стигнеш. избираш мюнхен като отправна точка пишеш примерно регенсбург като крайна, отмяташ да ти покаже само RE е IRE влакове и си готов. Успех и ако има нещо пиши пак…

    1. Само едно уточнение, не знам откога е точно промяната, но въпросната Байерн-карта вече не е задължително за 5 човека, трябва още при закупуването да се уточни броят на хората (може и за двама, използвах тази опция през лятото на 2013) и съответно да се напишат имената им върху самата карта. А, и до Терезиенвиизе ходи и U5, не само U4.

    1. Нали :)

      Линка в коментара го изтрих, това е място, в което да си пуснеш личния сайт, а не място за пишман SEO експерти.

  10. Чудесно описание, наканил съм се да ходя и ме надъха още повече :-) Може да се засечем на феста.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *