Седмичен обзор – 02.11.2012. еasyJet до Берлин, хобити и урагани.

 • Home
 • Новини
 • Седмичен обзор – 02.11.2012. еasyJet до Берлин, хобити и урагани.
ftr

isitfriday.biz? Време е за новият седмичен мини-макси обзор. За втори път в последно време авиокомпания обявява полети до България и ме е страх да дишам за да не окаръча нещо – може би сънувам. Не само сънуване, но живо бълнуване е подгонило хората, които пък се надяват за полети до Мароко и Чикаго. На хората в САЩ, обаче, им се ще да сънуват и Санди да беше само поредния филм със скъпи специални ефекти. Такива каквито ще има в идващият “Хобитът”. За десерт си прибираме счупеният тъпомер обратно на родна земя – аман от чуждопоклонничество, искаме си наградата тук.

Easy Jet пускат полети до Берлин

Е на това му се казва новина! Вместо с погребален тон да изпратя последният полет на Ryanair от Пловдив до Хан със див ентусиазъм обявявам новите полети на easyJet до Берлин. Радостта ми е особено силна, защото това е авиокомпания, която като че ли беше забравила за съществуването ни в последните години. Живуркаха си с полетите до Лондон и Манчестър и толкоз, тръпката ни от новото им разписание беше дали някоя от двете дестинации няма да изхвърчи. Оказа се, че подобно на вица за македонците, които обявили война на САЩ, някой в easyJet все пак е успял да ни намери на картата и от март ще се радваме на четири полета седмично до Берлин. Честито на всички, освен на България Ер, които ще трябва да преразгледат ценовата си политика по линията…надяваме се.
 

easyJet Airbus 319 (G-EZIX) by Ma Rui, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License  by  Ma Rui

 
Черешката на тортата са още два полета седмично към Лондон, този път до Лондон-Станстед. Смеем ли да мечтаем за дестинация, която не е обслужвана от друга авиокомпания до момента…примерно Женева? Или май за 2 седмици забравих как до скоро авиокомпаниите се отдръпваха от нас все едно сме болни от чума и почнах много да се отварям.
 

Барабар Петко с мъжете

Та като заговорихме за нови линии как ви се струват директни полети България-Мароко и Пловдив-Балтимор? Дано не сте си заляли клавиатурите с кафе от смях, аз ако пиех кафе сигурно щях да го направя.

Проблема е, че 20-ина години след края на комунизма, и когато уж отдавна сме работеща пазарна икономика такива новини влизат с абсолютно сериозен тон във вестниците. Мина времето, когато двустранните споразумения са били необходимо и достатъчно условие за отваряне на нова линия. Бай Тошо маха с ръка и самолетите на Балкан политат. Сега съвсем не е достатъчно Вежди Рашидов и Московски да проведат разговори с Мароко за да стане работата – необходима е авиокомпания, която да си сложи главата в торбата, а такава трудно ще се намери.

И въобще, това е основен лайтмотив като отиде български политик в чужбина, имам чувството че е традиция – “Добре дошъл, ето официална грамота с държавния символ за сувенир, дай да отворим една авиолиния, а?”. И после се появяват новини как Бойко решил, че ще летим до Кувейт, Мароко, а колко му е и до Луната. Клетите авиокомпании никой не ги пита.

Пловдивската линия до Балтимор също е особено комична. Дори минимално запознат човек в сферата знае, че отдавна приключиха директните полети между Балканите и САЩ. Мисля освен гърците до Ню Йорк друг полет няма. Има хиляди основни причини такива полети да не се случват, но на първа линия изпъква една. Емигрантският трафик не е печеливш – те могат да напълнят икономичната класа при добро желание и ниски цени, ама при полети на дълги разстояния си трябва затоварване и в бизнес класата. Цялата абсурдност моментално прозира като си представите бизнес трафика между Балтимор и Пловдив. Като зачетем в статията виждаме и основната причина за линията:
 

“Запознат съм с идеята за полет Пловдив-Чикаго. Тя принадлежи на наш сънародник, пловдивчанин, който обаче живее зад Океана. Човекът е много ентусиазиран, добронамерен и е истински родолюбец.

 
Знам един наш сънародник, който живее в Холандия. Казва се Георги и е много ентусиазиран, добронамерен и истински родолюбец. Може ли една директна самолетна линия Делфт-Велинград да пуснем, моля?(Пърхам с мигли и гледам като котенцето в Шрек). Все пак г-н Дойчин Ангелов е стигнал до верният извод:
 

Важният въпрос обаче е да се намери авиокомпания, която да реализира това намерение.

 
Баш така, г-н Ангелов. За какво трябваше да хабим излишен трафик и по пловдивските сайтове и по моя? С това да бяхме започнали и приключили.
 

Малко поражения от урагана Санди

Не знам за вас, но аз ако си имам някоя набелязана дестинация за в бъдеще почвам да настройвам ухо за всякакви новини покрай нея месеци преди да отпътувам. За това в момента съм безкрайно любопитен за Ню Йорк, не че новини от там не ни заливат така и така. Заливане е много точният глагол, дефиниращ това, което им се случи на американците последната седмица. Темата беше предъвкана богато от всички медии, не е директно свързана с авиацията, за това няма да ви губя времето, а само ще споделя 2 снимки без коментар. Първата е от едно от местните летища – Ла Гуардия.
 

Летище Ла Гуардия и Санди

Летище Ла Гуардия и Санди


 
Втората е от Intrepid Museum, който се намира на самолетоносач и притежава съкровища от рода на совалката Enterprise, Concorde и предшественика на SR-71 Blackbird. От сега тръпна да го посетя. Совалката обаче може да е направила доста пътешествия до космоса без премеждия, но Санди въобще не е пожалил вертикалният и стабилизатор.
 
Пострадалият стабилизатор на Enterprise

Пострадалият стабилизатор на Enterprise


 
ОК де, тук ще коментирам. Американци, стягайте се! Искам като дойда да видя изрядни експонати, защото е кощунство да оставяте подобни светини да търпят жертви по подобен нелеп начин. Мерси.
 

Е ли Air New Zealand най-свежата авиокомпания или да?

Има една фаза от полета, която дори на мен ми е скучна. И като се има предвид на какви неща се радвам това говори много. Става въпрос за инструкцията за безопасност – интересна е точно при първият полет, след това става малко досадно със коланите, изключените телефони и местоположенията на изходите. Air New Zealand са от малкото авиокомпании, които не само разчупват формата, а и могат да те накарат да изгледаш цялото сейфти видео без дори да си на борда, да го пускаш във фейсбука и да се лендзиш като малко дете. Представям:
 

 
Предишни серии включваха целият им екипаж да прави инструкцията чисто гол само със боя по тялото. Посланието – всичките ни цени са ол инклузив, нямаме нищо за криене. Спомням си как един вестник ги беше понахранил малко, че споразумението им с нискотарифната Virgin Blue ще свали нивото на Air New Zealand. Вестникът носи звучното име The Listener(Слушател). Отговорът лично на CEO-то е на езика на глухонемите, защото очевидно Слушателят е оглушал и нищо не е разбрал. Накрая се споменава как е искал да им даде кратък и красноречив жест, но адвокатите на авиокомпанията го посъветвали да не го прави. Просто показват, че класа не е задължително да върви в комплект със снобария, и когато изпитваш удоволствие от това което правиш не е задължително да следваш каквито и да е шаблони и нещата се получават.

Споменах ли, че е техен текущият ми фаворит за най-приятна окраска?
 

Air New Zealand Boeing 777-300ER ZK-OKQ by BriYYZ, on Flickr
Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic License  by  BriYYZ

 
Някой ден, Air New Zealand, някой ден. Нядавам се скоро.
 

Новите лауреати на счупен тъпомер са…

Александър Тур и тяхното отроче samoletnibiletionline.com. Вижте що за простотия са изтресли:
 

Обществена тайна е, че цената на самолетен билет, ако посещавате сайта за първи път ще е различна от цената, която сайтът на Уиз Еър ще ви даде, ако системата им установи, че посещавате сайта за втори или н-ти пореден път. Реакцията с повишената цена на самолетния билет купен през нискобюджетния самолетен превозвач Wizz air се начислява, ако позволявате техния сайт да подава cookies/ кукис към вашия сайт и съответно да проследява кое подред е вашето посещение.

 
И това е само малка част от небивалиците в целият блог пост. Малко като градска легенда се разнасят подобни теории, че цените се влияят от броя на посещенията ви, време на денонощието или разположението на Малката Мечка спрямо Орион. Не се самозалъгвайте – цената която ви предлагат Уиз и който и да е друг е тази, на която превозвача е съгласен да се раздели със седалката. Той също няма полза да вдига изкуствено цените, защото това просто означава загуба на клиенти. Мога да влезна в много технически детайли тук – възможно е цената да се влияе от глобалният интерес по дадени дати, но това със сигурност не става с cookies, със сигурност 1-2 търсения от ваша страна няма да променят нищо, със сигурност не е “обществена тайна” и със сигурност не се случва по едно и също време едни клиенти да виждат една цена, а други друга(освен ако първият клиент не е в процес на резервиране на последното евтино свободно място, но да не изпадаме в детайли).

Аз се сещам за две причини да напишат подобна глупост. Първо – правят го, защото им е по-рентабилно хората да резервират чрез тях с традиционните авиокомпании, а има и други нотки в целият пост, които ме навеждат на тая мисъл. И второ – наистина си вярват, което ще е безкрайно жалко имайки предвид, че:
 

Александър Тур – за разлика от наводнения с оферти пазар от новопоявили се агенции, компанията продава успешно самолетни билети от 21 години.

 
Аз лично бих се скрил в кучи гъз(да, нямам класата на Air New Zealand и техните адвокати да ме пазят от лоши думички), ако правя 21 години едно и също нещо и не съм минал ниво първи клас. Мисля абсолютно заслужен лауреат на “Счупен Тъпомер”. Дерзайте, Александър Тур.

Да завършим така малко разпенено. До следващият път.
[social_share\]

Tags:

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

30 Responses

 1. stenk says

  Иначе аз познавам много сериозен човек от Делиормана , истински патриот с леля в Торонто и предполагам много би се радвал на една директна линия – Шумен/Търговище – Торонто. За това ще бъде уведомен и канадския консул в София който би могъл да съдейства в контактите с канадски авиокомпании. Ако БГ Ер , властите и летище София не попречат със зъби и нокти на идеята би могла да се осъществи детската му мечта…

 2. stenk says

  Коментарите на хора от Пловдив са по-забавни от самата новина:

  ” Просто е невъзможно летище София и най-вече правителството на БГ да допусне полет от щатите до Пловдив .”

  Това за 200 000 българи в Чикаго е абсолютен мит. Разговарял съм с много хора там и според тях едва ли са повече от 100-ина. Не , че е малко ама е далеч от градските легенди които се разпространяват;
  Чувал съм и , че само в Лондон санад 200 000 , но това разбира са пълни глупости.

 3. Божо says

  Само за уточнение Enterprise не е летяла в Космоса.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Space_Shuttle_Enterprise

  • Георги says

   Оффф, явно все Индевър ми е била в главата. Ами значи ще се ходи до Вашингтон, видяло се е :)

 4. Мрън says

  Поканите са за частна визита (на гости на приятел, роднина и т.н.) или бизнес (конференция и т.н.). За туристическа виза с твоята цел (обикновен турист) би трябвало двупосочен билет и хотелска резервация плюс банково извлечние да са достатъчни: как иначе да пътуват хора, които нямат познати там? Естесвтно, би могъл да изискаш покана от приятел, няма лошо, но виж дали трябва да е ‘официална’, т.е. не просто мейл.Освен това, според мен това би променило целта на пътуването (вместо екскурзия, става посещение на Пешо или и двете :)). Абе ние те наплашихме, ама мен щом след отказ ми дадоха 10 годишна виза, значи няма страшно :)

  А, и се готви да резервираш тук в близката година :)
  http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-20178985

  • Георги says

   Няма нужда от билет и резервация, дори активно препоръчват да не се купуват предварително. Просто онлайн формуляр, документ от университет и работодател, банково извлечение и то не задължително. Така поне казва консулството в Амстердам. Естествено ще се натоваря със всяка възможна бумащина, която може да им хрумне.

 5. Фичо says

  По повод случката във Валенсия – добри или лоши,харесват ли ни или не, правилата са си правила и трябва да се спазват.

  • Мрън says

   Както Георги отбеляза, не знаем подробности, но ако са я пуснали да се качи значи са я проверили. Нечестно е да те свалят, когато вече си на борда (пак казвам, изключваме възможността да не е отразила служителите на гейта и да се е качила на борда, което лично според мен е малко вероятно имайки предвид какви са мерките за сигурност по летищата).

   • Фичо says

    “нечестно е …”
    Еми …, а честно ли е да нарушаваш правилата, които би трябвало да си прочел, да забавяш полет с n-броя пътници, които, може би щото са “по-тъпи” от теб, са се постарали да спазят изискванията?
    Вероятно и на другите пасажери им се иска да си вземат повечко книжки, или нещо друго на борда …

    • Мрън says

     Правилата са си правила, прилагането им в този случай (ако тя няма вина) е нечестно и непропорционално. Както никой не може да бъде съден два пъти за едно и също престъпление, така не може след като си минал проверка изведнъж да те свалят от борда, освен естествено ако не си заплаха за другите пътници. Могат и са в правото си да ти откажат да се качиш, естествено, но говорим за друго тук. Ето им ги правилата:

     Additional/oversized cabin baggage will be refused at the boarding gate, or where available, placed in the hold of the aircraft for a fee at the level set out in our Regulations

     А точно в този случай със сигурност има и друга гледна точка но пък на мен не ми се е случвало да мога да мина безпрепятствено от гейта до борда: поне опашка на стълбите има, а и от гейта ще им звъннат да предупредят и ще я пресрещнат.

     Ха, особено испанските съдии, хич не им се радват на Райън :)

     • Фичо says

      :-)
      Спорът може да стане малко отегчителен и дано така не разваляме интересния обзор на Жоро, но:

      Правилата са си правила, прилагането им в този случай (ако тя няма вина) е нечестно и непропорционално.
      Кое е нечестно?
      Че 200 (да кажем) пътника се съобразяват с изискванията за багажа, а една девойка е решила да се прави на отворена и да пробва (и успява до един момент) да мине с неразрешен багаж?

      Както никой не може да бъде съден два пъти за едно и също престъпление, така не може след като си минал проверка изведнъж да те свалят от борда
      Ако на кръстовище минеш на червено и в момента не те видят полицаи, това не те прави по-малко нарушител. Ако се качиш в трамвая без билет или карта, но не те провери контрола, това не те прави редовен пътник.
      А и както се вижда от цитата с правилата “…or where available…” могат да те върнат не само на гейта.

      В по-общ контекст мисълта ми е следната – навсякъде и в различни ситуации, все ще се намери някой, който да се прави на тарикат и да заобикаля правилата, а повечето нормални хора, които се съобразяват с нормите, излизат едва ли не глупаци. Ей това е, което ме дразни. ;-)
      Въпросната девойка като толкова иска да си носи книжките – ами да си плати за чекиран багаж, да си пътува с автомобил, или с влак, или с кораб или както там я устройва.
      Като си е купувала билета, тя е сключила договор с авиокомпанията при определени условия задължения на двете страни. Точка.
      Както ние, като клиенти, имаме право да си търсим правата, ако авиокомпанията не си спазва задълженията, така и авиокомпанията е в правото си да изисква от пътниците спазването на условията за пътуване. На мен така ми изглежда честно и справедливо. ;-)

      • Фичо says

       Извинявам се, че нещо не се справих с HTML-таговете ;-)

       • Георги says

        Спокойно, не си първият…май направо да ги спра :)

       • Мрън says

        Последно: естествено, че пътуването без билет е нарушение, но пропорционално ли е според теб контролата да те подмине и след това да дойде у вас да те глоби? Свалят я от борда, все пак, драстично е. Да са гледали на гейта.

        ‘Where available’ се отнася за това дали има място в багажното, където да качат багажа, ако си плати.

        Хайде, стига толкова, че малко на дървени философи заприличахме :) весел петък и наздраве :)

   • Георги says

    Ами има нещо, което не се връзва в цялата история. Опитала да си плати с кредитната карта, но четеца не я приел, и все пак я пуснали да мине, чак след това се сетили и викнали охраната. Според мен е силно вероятно просто да е минала през служителите на гейта като ги игнорира, те съответно са повикали охраната, която я е догонила на борда. Нещо такова, но спекулираме естествено. Просто в тия истории винаги има две страни, и да ти кажа по-често се оказва, че авиокомпанията е права. Ако се случваше да свалят полиция с наднормен багаж нямаше да е един случай, всеки ден щяхме да ги слушаме такива.

    А и испанците са във медийна война с Раянеър отдавна, ще го засегна някой път…

 6. Captain Oveur says

  http://www.youtube.com/watch?v=ROIFomaAVso :)) I-тата в “епик” са малко според мен :))

  За визата и аз да се изкажа тежко, като човек, подготвял чужди документи: ако намериш някой от NY да ти прати писмо-покана, определено ще си улесниш живота. Иначе съм сигурен, че веднъж стъпиш ли на тяхна територия, по-скоро няма да искат да те пущат да си ходиш, нежели да те гонят. Ако подобно развитие на събитията те притеснява, мини преди интервюто през Иран, Йемен или поне Пакистан, после с гордост покажи печатите на янките :))
  Ако им кажеш за “Хрониките”, това би ги убедило, че не си кандидат-емигрант, а запален пътешественик. Това ти го казвам най-сериозно и отговорно. Само скрий оня тъпомер, освен ако служителите не са от ДП ;)

  P.S. Българските селяни, служили някога в редовете на БНА, напоследък маризиха френските “елитни” войници с лопатите у люцерната. Сега вероятно се чудят в хоремага как е “елате повече” на френски :))

  • Георги says

   Да, горкия Серхио, до края на живота ще му тежи тая дузпа :)

   Я дай повечко инфо за тази покана, в изискванията за туристическа виза въобще не пише за такова нещо и не знам как се вади и колко официално трябва да е. Писал съм като контакт един приятел от Флорида, иначе имам хора и в Ню Йорк и в Индиана, които моментално биха съдействали. Тъпомера на бъдещият президент ще го крием :)

   • Captain Oveur says

    Абе поканата дава предимство, понеже те кани техен човек и той гарантира за теб. Но пък този, който я изпраща, трябва да изгуби малко време за глупости, да предостави лична информация за себе си и за всички членове на своето семейство… Малко сложно се получава, не зная дали в твоя случай би било приложимо. Иначе ако ти се чете по темата (в случай, че не си посетил вече тази страница):

    http://bulgarian.bulgaria.usembassy.gov/private_doc2.html

    • Георги says

     Така като гледам, не мисля че тоя вариант е по-лесен. Ще си карам за туристическа и така.

 7. Илия says

  За Велинград ще уредим нещо все пак е моя град , няма проблем. :)

  • Георги says

   Летището там е готово проектирано до колкото знам, само трябва да уредим едно тук и една авиолиния – като ги слушаш официалните органи това последното е най-лесното нещо на света :)

 8. Мрън says

  Е, няма как без Райън тази седмица, които достигат според мен нови висини (ако това е възможно). Видеото по-долу и статията показват млада дама, която е свалена от борда (да, борда!) на самолета, заради пликче с книги и свитък които не и се побирали в ръчната чанта. Въпреки че съм за спазване на правила и ограничения, ми се вижда нечестно тъй като тя вече е на борда, т.е. видяли са я поне 2-ма служители (на опашката за boarding и на самия гейт, където са и сканирали бордната карта) и са я пуснали.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2226185/Ryanair-order-Spanish-police-remove-woman-flight-wrong-type-hand-luggage.html

  @ Георги: за US визата да дам съвет като препатила. Не знам откъде ще кандидтатстваш (БГ или Холандия), но трябва да им докажеш, че имаш намерение да се върнеш в страната, от която кандидатстваш (т.е. не само, че няма да имигрираш в US, ами и че ще се върнеш в конкретната страна). Гледат за връзки като продължаващо следване (макар да имам отказ при такъв случай!!!), работа, имот, семейство. Ако искаш още инфо, пиши :)

  • Георги says

   Ех, ти ако не намериш пробойна в подбора ми няма кой…много зле изглеждат нещата, но ми се ще да видя цялата история. Това със “опитах се да си платя, но не ми проработи кредитната карта” не го вярвам. Възможно е да е минала транзит и да се опита да избяга от проверяващите на гейта, след като е станало въпрос там за плащане значи очевидно не е да са я пуснали и чак след това на борда да я гонят.

   Лошото е, че нито работа, нито имот, нито семейство имам тук…ма за продължаващо следване удрим в десетката :) Ще видим, чух че многото печати и визи в паспорта помагат – дано няма ядове.

   • stenk says

    Аз затова следя изкъсо и ще черпя опит от твоето интервю :-)
    Успех !!!

 9. Janko Falli says

  Interpid ми остана като най-ярък спомен от НЙ, задължителен за посещение вътре е и симулаторът(чака се доста), в който могат да ти се обърнат червата. От US Army няма да пропуснат да се опитат да те вербуват :)

  • Георги says

   Ами ще видим, чудя се и до Вашингтон дали да не се метна за ден специално за Udvar-Hazy. Американската армия намерила кой да вербува, аз от българската избягах, та от тях ли няма да успея :)

   • Janko Falli says

    С жена ми кацнахме в НЙ и с автобус отидохме до Филаделфия за 4 дни, един от които ни беше дневен трип до Вашингтон и времето се оказа абсолютно достатъчно да обиколим забележителностите.

    • Георги says

     Аз пък точно чета, че ден било малко…ама то така като четеш всеки ти казва да изкараш поне двойно време от колкото си предвидил, лошото е че нямаш този лукс :) Сега замислям ранен полет от Ню Йорк до Вашингтон, музея е на летището, после цял ден из центъра и късен вечерен влак или автобус обратно към Ню Йорк. Ще го измислим :)

     • Бобър says

      Е Истанбул не ли го броиш за Балкани! Turkish са страхотна компания за полет до Щатите.

      DC до Ню Йорк с автобус е най-евтино с китайската линия http://www.chinatown-bus.org. Не казвам как возят, само цената $22 :)

      • Георги says

       Ох, нека не изпадаме в буквализъм, надявам се стана ясно какво имам предвид с “Балканите” :)

       Другото звучи…хм, екзотично.