“Грешки” или самолетни билети и хотели за жълти стотинки

Alitalia

Беше скучен съботен следобед на 20 октомври, лето 2012. Нищо интересно за правене и за четене. В блогосферата имаше само два читави поста за последната седмица и аз бях написал и двата*. Докато в един момент не тресна гръм. От този тип гърмове, които удрят едва няколко пъти годишно и могат да ви вкарат сърцето в петите от воле. Имахме “грешка” благодарение на Alitalia.

Какво точно представляват “грешките”? Накратко казано това са проблеми в ценообразуването, които могат да свалят цената на дадена услуга или продукт до неприлично ниски нива. Във света на пътешествията такива грешки със самолетни билети и хотели неизменно се появяват няколко пъти годишно като размера им и приложимостта им може да варира в доста широки граници. Може да са следствие на много причини – предполагаемата цена в долари е въведена в местна валута, което премахва няколко нули от порядъка. Друг вариант е деноминация в държава от третия свят, за която компаниите не реагират своевременно. Или пък просто щедър промо код без ограничения.

Alitalia пуснаха промоция за 25% намаление на всичките си полети из повечето европейски сайтове, като промоционалният код беше PROMOIT за Италия, PROMOUK за Великобритания и т.н. Единственото условие – да се резервира на сайта в държавата, която отговаря на кода, нямаше проблем да се купи полет София-Рим от английският сайт. В Япония обаче ситуацията е малко по-деликатна, защото Mastercard и Visa нямат техническата възможност да обработват транзакции, които не са кръгло число в йени. Така ако полета струва 93471 йени и пуснат ваучер с -25% ще има проблем. За това промо кода PROMOJP беше малко по-различен от останалите – даваше 25 000 йени отстъпка или около 250 евро, което е горе-долу равносилно на другите, защото повечето полети от Япония са 100 000 йени. При пускането му, обаче, бяха забравили дребният проблем да го ограничат само за полети излитащи от Япония. Така, ако си въведеш в японският сайт полет София-Рим, който нормално струва да речем 200 евро след въвеждане на PROMOJP цената става една голяма кръгла НУЛА.

Но нека не избързваме и започнем хронологично, защото цялото изживяване си заслужава.
 

Фаза 1: откритие

Каналите, по които грешката стига до вас може да са много и разнообразни. Има безкрайно много блогове, които специализират в оферти за полети и хотели, но много от тях успяват да ви удавят в бял шум – истински сочните грешки са много рядко. Любим източник са ми форумите на flyertalk.com, там хората са в час и винаги, когато се открие нещо подобно можеш да очакваш аудиторията да го експлоатира до дъно и нито един детайл няма да остане пропуснат.

Едно е ясно – вдигнатият шум е правопропорционален на размера на грешката. А в случая тя беше масивна.
 

Фаза 2: експлоатиране

Възползването от грешките никога не е елементарно. Понякога работят само за определени дати, определени летища, в определени сайтове. Които пък определени сайтове в следствие на рязко покачилият се трафик почват да плюят всякакви неприятни съобщения, след което в повечето случаи е необходимо с упоритост да почнете от начало. Да резервирам първите си 3 билета ми отне около час и половина. Усещането е доста вълнуващо – разбирате, че сте по средата на интересен феномен, за който ще се говори с дни и седмици в последствие. Много хора участват само заради тръпката. А има и комичен елемент, когато сайтът на който трябва да резервирате изглежда ето така:
 

Alitalia Japan
Alitalia Japan

 
В този момент е добре да запазим здрав разсъдък и да действаме решително и категорично. Има 2 огромни грешки, които правят новобранците в такива ситуации. Първата е ирационалният фактор известен като “чудене”. Няма време за мислене – мандалото може да щракне във всеки един момент, за това и трябва да действате бързо на принципа “джентълмени има, места няма”, т.е. резервирате само за себе си и за евентуално най-близките хора. Всички приятели трябва да останат на заден план и евентуално да се синхронизират с вас в последствие – ако тръгнете да организирате масова екскурзия ви гарантирам, че всеки един човек който информирате ще вкара собствени ограничения и претенции, докато в един момент вратата ще хлопне и ще си останете с празни ръце. Резервирайте първите дати, които изглежда ще проработят без да създават крайни проблеми с работа, училище, следване. Ако са след месец-два имате предостатъчно време да напаснете всичко останало в последствие.

Втората основна грешка, която новобранците допускат е да звъннат след покупката веднага в авиокомпанията. Да, ентусиазма струи на талази в тоя момент и не можете да повярвате, че ще летите из цяла Европа за 0 лева, или пък до Ню Йорк за 60лв – сърби ви да се обадите да получите потвърждение от официалният източник, че не, не сънувате и всичко е реалност. Просто запазете хладнокръвие, няма по-бърз начин да унищожите “грешка” от звънене в авиокомпанията – не бъдете егоисти и дайте шанс и на останалите да се възползват.
 

Фаза 3: край на купона и напрегнато очакване

Може да продължи от минути до часове, но рядко повече от ден. Рано или късно някой някъде се усеща, че толкова резервации не са нормални и панически дърпа шалтера. На Alitalia им отне около десетина часа и явно доста голям червен бутон е бил натиснат, защото изчезна не само японската версия, а дори централният alitalia.com и абсолютно всички техни полети навсякъде. По форумите, където се обсъжда грешката изведнъж се появяват много постове със съобщения, че сайтът е недостъпен, или че промо кода връща грешка.
 

Гейм оувър
Гейм оувър

 
Настъпва успокоение в редиците – вече няма за къде да се бърза, кой напазарувал билети напазарувал. Новобранците правят грешката в този момент да тръгват да резервират припейд хотели и допълнителни атракции – никога не наливайте допълнителни пари преди да сте сигурни, че билетите ще бъдат признати.

Всички дружно започват да чакат първата реакция от авиокомпанията.
 

Фаза 4: Първи отговор от авиокомпанията

По традиция винаги е отрицателен – станала е грешка, отменяме билетите, парите ще ви бъдат върнати, надяваме се да летите с нас. Това е достатъчно да вкара повечето новобранци в депресия, но поне са останали доволни че са участвали във влакчето на ужасите и са изпитали и тръпката от резервирането на безплатният билет до мечтана дестинация и разочарованието от изпаряването на този билет. Опитните обаче знаят, че това е първа стъпка и нищо не е приключило.

Тук беше и втората огромна грешка на Алиталия след допускането на широката употреба на ваучера. Първо имейлът с отказа беше абсолютно аматьорски – не споменаваше номер на резервация и номер на билет, просто два реда, които ти казват, че покупката не върви. Аз имах резервирани 4 билета, получих 6 имейла с отказ – къде, какво и защо е отказано не пишеше. На фейсбук страницата пък им беше истински цирк, където заредиха лъжа след лъжа.
 

Първи отказ
Първи отказ

 
Първоначално казаха, че се е задействала системата им против измами и е блокирала всички плащания от кредитни карти извън Япония. Лек детайл е, че болшинството от купените билети бяха вътрешно европейски и след като ваучера свали цената до нула дори не беше необходимо да се дава информация за кредитна карта.

После пък твърдяха, че електронните билети всъщност не са били издадени и номерът, който е получен в имейла с потвърждението е фалшив и невалиден, което можеше и да мине ако сред хилядите резервирали нямаше безкраен брой професионалисти, които знаят, че с издаването на електронен билет транзакцията приключва и договора е подписан.

За капак на всичко казаха, че кода е използван неправомерно – в условията си пишело, че е валиден само за полети от Япония, т.е. въпреки че е работил за всички полети клиентите са действали против правилата, което дава право на Алиталия да им отмени билетите. И тая лъжа можеше да мине, но опитните знаят в такива ситуации да правят снимки на екрана при всяка стъпка от резервацията и така лъсна факта, че условието полетите да са само от Япония е добавено в последствие.
 

Условията на промо кода. Преди и след.
Условията на промо кода. Преди и след.

 
Паниката обхванала италианците беше очевидна и нито един захаросан прес релийз не можеше да я скрие.
 

Фаза 5: Реакция на аудиторията

Естествено – пълна и неконтролируема ярост. Как така авиокомпанията си позволява да ми отмени самолетният билет, за който не съм платил и стотинка? Или както казва един приятел “ТИЯ ЗНАЯТ ЛИ КОЙ СЪМ АЗ, БЕ?”. Пресиленият сарказъм настрана, в случая клиентите имат право главно защото Alitalia на този етап ги третираха като лъжци и измамници. Не се извиниха за неудобството, не признаха грешката си  – напротив пробваха да се аргументират със системата им за защита от измами, чужди кредитни карти, неправомерно използвани кодове прехвърляйки вината на клиентите си.

Появяват се няколко характерни типажа. На първо време са адвокатите – те веднага проверяват по коя точно регулация на DOT и EU Alitalia са уязвими, как точно да се подаде оплакването и каква е процедурата за колективен иск. Всичко това гарнирано с известна доза закани как няма да им се размине и това дело ще ги доведе до фалит(не, че е трудно да доведеш Alitalia до фалит де, повечето им CEO-та успяват).

Други са организаторите. Веднага се правят онлайн петиции и страници във фейсбука, като например тази – Alitalia! Give Me My Ticket Back. На организаторите обикновено им липсва знание за детайлите, но умеят да обединяват хората с крясъци. Заедно с адвокатите комбинацията може да е смъртоносна. Или поне така се надяват.

Не може да се мине и без търговците. На секундата цъфват онлайн магазини за фланелки с различни слогани. От по-пасивни като този:
 

20.10.2012. Аз бях там.
20.10.2012. Аз бях там.

 
До по-агресивни като този:
 
Вие резервирате - ние отменяме
Вие резервирате - ние отменяме

 
За десерт остават шегобийците – всевъзможните meme-та са гарантирани и естествено не може да се мине без Хитлер.
 
httpv://www.youtube.com/watch?v=NJsMZ2WNKbo
 
Разбирате, че сте част от много пъстро и забавно реалити – от една страна огромна корпорация изпаднала в шок и не можеща да върже две приказки без да се оплете в лъжи, от друга страна една камара чешити. Забавата е гарантирана.
 

Фаза 6: Допълнително изявление от авиокомпанията

Опитните обаче знаят, че почти никога не се приключва до тук. Минава време, страстите поспадат, някой счетоводител прави пълни изчисления колко милиона ще струва грешката, адвокатите  излизат с категорично становище до колко е уязвима авиокомпанията и следва изявление от Alitalia номер 2. Отново липсва извинение, присъстват същите лъжи, но тона е доста по-премерен.
 

Dear Alitalia fans,

Thank you for the interest you took in our Facebook Global Offer. Alitalia was the first airline to create a global event of this kind for the Internet community: the most wide-ranging Alitalia promotion ever.

We offered a worldwide 25% discount, with the exception of Japan, where for technical reasons we were forced to create a unique E-Coupon worth 25.000 yen (approximately 250 euro) to be used exclusively for the purchase of flights from Tokyo or Osaka. This redemption rules were clearly stated in the Japanese version of the Facebook offer.

Unfortunately, due to a malfunction, the system did not recognize the limitation of this unique e-coupon to be used only on routes from Japan. As a result, the system erroneously allowed the voucher discount of 25,000 yen to be used on all routes in Alitalia’s global network.

The news spread rapidly online and in a matter of a few hours our Japanese website reported a dramatic surge in visits and purchase requests from several geographical areas.

This unusual occurrence on the Japanese website triggered a security system alert which, considering the high percentage of number of requests at zero cost, froze all transactions. The promotion’s objective was to spur and increase the sale of tickets at a discounted price, and not to issue tickets for free or at a minimal cost.

However, since Alitalia intends to protect clients who have committed a, albeit minimal,amount with their credit card, we confirm the validity of the transactions requested on the Japanese site with a value greater than 1 euro cent. Those clients will soon receive an e-mail with their ticket.

Finally, in consideration of the great success of the promotion, we decided to extend the 25% discount offer for two additional days.

Alitalia Facebook Team

 
В крайна сметка признават билетите на всички, които са платили поне 1 цент. Не си мислете, че това е жест на особена щедрост – най-вероятно адвокатите са ги посъветвали, че няма измъкване с тези билети и е по-добре да ги признаят. При безплатните предполагаемо по-лесно ще могат да се отърват. За това и при подобни ситуации винаги се препоръчва да се похарчи минимална сума. Сега ме е яд, че полетите до Абу Даби исках да ги купя за по 3-4 евро, но не ми прие плащането и в крайна сметка ги взех безплатни. Риск губи – риск губи. В България имаме някакъв страх да си даваме номерата на кредитните карти онлайн, което е грешно. В случаи като този ако успеете да си въведете някъде номера на кредитната карта е само допълнителна гаранция и както в този случай може да е границата между полет за жълти стотинки и с празни ръце, и дебела въздишка вкъщи.
 

Фаза 7: Допълнителна реакция и заключение

Излишно е да казвам, че подобен ход само още повече разбута разбеснелите се тълпи. Появяват се коментари, че хората с безплатните билети са третирани като втора класа клиенти, заплахите за дела стават още по-силни, а по агресивните дори стигат до разпространяване на личните данни на шефовете. Но с минаване на времето всичко затихва. Остават групичка упорити, които може и да добутат нещата до съд и между другото може и да успеят да спечелят.

Опитните просто повдигат рамене и чакат следващото издание.

И така, от цялата каскада личната ми полза е изгорели билети до Абу Даби, но пък валидни такива до Ню Йорк със съпътстващи минавания през Женева, Венеция и Рим. Всичко това за симпатичната цена от 64 евро. Остава да се надявам да изскочи някоя и друга грешка в идните месеци за хотел в Ню Йорк – историята вече познава такива случаи.

И между другото, ако познавате някой който иска лъскава епълска играчка, но не му се плащат европейските цени – може да договорим нещо. Трябва да има и бай Ганьовски фактор в цялата работа.
 
httpv://www.youtube.com/watch?v=zY1MVQeeStY
 
Eastern Europe Style!

————————————
* – шегата е нагло открадната от Дъглас Адамс.

[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

96 thoughts on ““Грешки” или самолетни билети и хотели за жълти стотинки

  1. По принцип подобни грешки ги пускам във фейсбук страницата към блога – http://www.facebook.com/aerohroniki. Бедата е, че не съм онлайн 24/7, а и фейсбук не показва всички постове на всички потребители без да му платиш. За капак на всичко и доста приятели мислят, че съм лична информационна агенция и ръчкам като гламав по цял ден форуми и блогове, само за привилегията да информирам всеки един от тях лично и поотделно.

    За това мисля да създам имейл списък със всички желаещи, и когато открия подобна грешка да пращам по един имейл на всички. На първо време само аз ще имам право да пращам писма на хората, освен ако с времето не разработим някаква по-напреднала система. Едва ли ще са повече от няколко имейла годишно – за тази година единственото, което си заслужаваше май са тази изцепка на Alitalia и полетите на Катар преди няколко месеца по схемата София-ХХХ-Букурещ. Но пък, когато си заслужава ползата може да е феноменална.

    Който има желание да бъде включен в аматьорската, импровизирана, но ефективна система нека прати едно писъмце на xxx, може и да е без текст, просто да имам имейл адреса.

    Редакция: Мейл списъка вече не е активен. Всичко, което открия отива в magelanci.com, ще се наложи да следите там.

    1. Всички, които са ми пратили имейл и тези които ще пратят ще бъдат записани. Няма да ви пращам потвърждение на пощата, да не почваме със спам от началото :)

      1. Алтернатива на мейл-листата е да покажеш на тези, които искат да получават всички ъпдейти, как да добавят фейсбук страницата на Аеро Хроники към interest list… до бутончето “Liked” има “Message”, натиска се вдясно на настройки и се избира първата опция “Add to interest lists…” Така май би трябвало да получават всичко, което постваш…

        1. Брей, интересна опция. Ама все пак мисля, че мейловете са много по-подходящи. Доста хора вече си ги получават директно на телефона, за разлика от фейсбук съобщенията :)

  2. Страхотно описание на ситуацията !

    Някак случайно и аз се озовах на японската им страница, но явно в момент, в който натоварването беше доста сериозно. В продължение на около час ми плюеше грешка след грешка и така или иначе не можах едно US пътуване да сдипля в хаоса:)

    Но тръпна в очакване да видя кои са следващите с подобни изпълнения.

    Офтопик: по непонятни за мен причини, едва преди около 2-3 месеца попаднах на блога ти. Поздравявам те за разнообразното и много приятно писане. С огромен интерес те следя!

    Keep going!

    1. Абе голямо блъскане беше, аз за Ню Йорк сколасах чак през нощта и то след малко висш пилотаж…нормално не ги изкарваше цените. Ми мерси, повечето ми редовни читатели май така непонятно попадат, но пък важното е че се задържат :)

  3. Съдържателен и забавен, както винаги :) Подсказа ми прекрасна идея – да търгувам с авиокомпаниите информация за “грешки” в системите им срещу скромното възнаграждение от няколко билета до крилото :P

    P.S. Шимейла ми го знаеш, желая да ме включиш в аматьорската, импровизирана, но ефективна система, пък каквото сабя покаже.

    1. Ха, първо искаш да злоупотребяваш с информацията, после ако може да те включа в списъка…къде дават така? ОК де, тук дават така, включен си :)

  4. Ако не тайна сподели маршрута до Ню Йорк щом си го надиплил с минавания през Женева , Венеция и Рим (предполагам едното на отиване другото на връщане)

    Весело изкарване и по-малко нерви при консула :-) !!!

      1. Римски дневници – Женевски дневници – Римски дневници – Нюйоркски дневници – Римски дневници – Венециански дневници – Римски дневници :))

          1. Toва с визата ще е много интересно и аз ще чакам подробности. Наслушал съм се на куриози и в двете посоки . На съвсем “случайни” хора са давали почти без проблем , а подковани отвсякъде без никакви намерения за емиграция са отказвали :-)

            1. Интервюто ми е на 19-ти, ще видим. Като се обадих по телефона да го уредя първото нещо след “Good Afternoon” беше “Can I have your credit card number, please”. Стана ми едно такова мило, почувствах се все едно вече съм там :)

                1. Връщаме го на местна почва тъпомера тая седмица…ма има време, до тогава ще намерим още нещо американско да нахраним :)

          2. Ще отпаднат само Нюйоркските дневници, но пък ще ти остане повечко време за Рим :))

    1. Изглежда по-страшно написано така в редичка, отколкото е в действителност. Всъщност са два билета: единия Женева – Ню Йорк – Венеция и вторият от Женева и Венеция към Амстердам съответно ден по-рано и ден по-късно…просто всички имат прекачване в Рим :)

  5. Георги, в мейл листа може да пускаш не само грешки на авиокомпаниите, но и такива на хотелите. Сещам се за онзи удар, за който беше писал на Radisson.

    1. Да, за хотелите също. Макар, че там ще ми е по-сложно да ги филтрирам…ето миналата седмица имаше хотел на летището в Лос Анджелис за 10 долара. Добър удар, добра цена, но мисля крайно неприложимо за 99.999% тук и не мисля, че бих го споделил. На противоположната страна е да речем пет звездният хотел на брега в Бали, който също беше за 10 долара и резервацията беше безплатна – там може да резервираш след половин година и после да му мислиш дали можеш да си позволиш билета и т.н. Ще ги селектирам на око кое става и кое не става :)

      Иначе промоции от типа на радисън може пак да са разписани в отделен пост – те са си абсолютно нормални и има време да се регистрираш, да си направиш план, да се намислиш. Мейл листата ще е отряд за бързо реагиране, когато няма време за чудене :)

  6. Вече си представям как завършва Ню-йоркският дневник :

    “Уважаеми Париж, Виена, Прага и Санкт Петербург – самоубийте се. Моментално. Можете да оставите сълзливо предсмъртно писмо, на никой не му пука ”

    :-)

  7. “Условията на промо кода. Преди и след.”

    Мен след тая картинка всичко ми стана ясно

  8. Здравейте.!Случайно попаднах на Блога ви преди 2 дни и май оттогава съм нонстоп в него (освен ако не си пия ракията с приятели и пак говорим за него) и съм супер приятно изненадан,-Ще се радвам да продължавам да чета ОЩЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ !!!!
    Колкото до маила и щедрата промоция за подаване на информация за такива оферти съм ТВЪРДО ЗА …стига да стигне до мен де…
    За жалост не го бях намерил миналата година когато поскитахме с жена ми и още 2 приятели из Азия (1 месец;4 държави;7 полета и обиколка Индия) ,но тъй като планираме нещо подобно тази година пак – но на друго място-ще съм много щастлив да използвам всичко научено до тук от сайта ви- А не бих отказал и малко лична помощ от един професионалист в сферата си ;-)))
    Майла ми е : xxxx
    Още веднъж благодарности и адмирации !!!!

      1. Здравейте. Бих искал да ви попитам или по точно моля за съвет или идеи.Става въпрос за следното : планираме да се поразмотаем някъде за около 1 месец след 10.01.2013 -нямаме нито фиксирани дати за тръгване нито за прибиране-дори и 10.01 е условно – без цел и посока но да е нещо екзотично и интересно,южна америка,арабски свят,китай или нещо подобно. по възможност с престой от по 3-4-5-6 дни на дестинация,смяна на полети,влакове,автобуси – навити сме за всичко.от европа може нещо на топло – напр.южна испания или португалия . Моля за идеи и за помощ. Без индия,камбоджа,малайзия,банког,цяла Италия,париж,германия+скандинавието,австрия,каталуния,гърция -там бяхме ;-)))
        Бюджет около +/- 1000-1200 Е/глава
        Ще съм много благодарен за Помощ и съвети

        1. Ами бюджета е малко ограничителен, единственото екзотично място, за което се сещам където може да се стигне до там и да се изкара месец за тази сума е Югоизточна Азия. Но ти там повечето държави ги отряза :) Но Виетнам+Китай+Лаос според мен съвсем спокойно ще стигнат парите, ако се кара по-икономично. Дневните разходи са ниски, а и бъка от ниско тарифни компании.

          Трудно ми е да се сетя друг регион, който е постижим – Африка е скъпо, Южна Америка са скъпи вътрешните полети, както и билетите до там(макар че до Бразилия често излизат оферти, но пък и Рио е скъпичък град), а пък в развитите държави само за спане+храна ще е трудно да се събереш в под 30 евро на човек на ден…

          Но Виетнам, Лаос и Китай ще си глътнат месец като нищо. Ако някоя държава не ви привлича от трите може да се замени с Индонезия.

        2. Аз бих ти препоръчал едно околопортугалско пътешествие – 5-6 дни в Лисабон, 5-6 дни в Порто, 5-6 дни на остров Мадейра. Евтини полети (20-30 евро посоката с EasyJet), евтини нощувки (15-20 евро на калпак) и страхотна природа. Само за зимата казват, че било доста ветровито, но си зависи на какво време ще случите.

  9. СУПЕР СИ ! Благодаря за бързият отговор ! А има ли възможност в този бюджет (до 1500 Е) да се направи нещо напр.Израел +Йордания (Петра)+Мароко (Маракеш)+Южна Испания (Толедо) не е задължително в този ред и точно тези страни, но нещо примерно такова.От къде може да се стартира най -добре и най – евтино .Ако имаш възможност бих се радвал да се свържем “на лични ” скайп или нещо такова.А пък за Уискито или някое добро Брунелло чакам само адрес къде да го пратя.. :-)

    1. Ще ми се да съм експерт по абсолютно всички места, ама не съм :) С предложения вариант мисля, че ще имаш проблеми с транспорта – доста широко е кръгчето и генерално не добре покрито с лоу костове. С традиционните авиокомпании трябва да купиш двупосочен билет, т.е. тръгването и връщането ти е от едно и също място…има и изключения естествено с т.нар. Open Jaw билети, но твоят Jaw така да се каже е твърде голям и не мисля, че има авиокомпания която да те закара до Израел и да те върне обратно от Испания на един билет :) По-скоро са си две отделни пътувания – Йордания и Израел+Мароко и Испания. Дали ще успееш да се побереш в бюджета…нямам идея.

      За лично – ползвай мейла изписан най-отдолу. Като цяло тук е по-добре, защото може разговора да е полезен за други, а и някой случаен читател, който има повече опит от мен с конкретна дестинация да си каже…

    2. И Израел и Йордания са много скъпи дестинации.Само за Андалусия с възможно най-евтини нощувки /транспорт/храна от супермаркети си отиват поне 200-250 евро седмично.

      П.С. Не бих препоръчал нищо в Европа преди март месец … дори една Сицилия(прекрасно място) може да е доста дъждовна.

      Лаос (30щ.д.), Виетнам (60ш.д.)и вече дори Китай (80щ.д.) имат визи и само за тях отиват около 170 долара общо.
      Виждам бюджета е увеличен на 1500 евро и това вече е постижимо.

      1. Абе аз предложих това, щото Югоизточна Азия ми излезе там някъде…ма сега не се сещам дали беше по 2000 евро на човек или 2000 общо…чини ми се по 2000 на човек май.

  10. Благодаря на всички за отзивчивостта ! СУПЕР СТЕ ! Не знаех а и някакси не очаквах,че има хора като вас. И ние се опитваме да си понаправим някои маршрут ,но явно тук са само специалисти !!!
    А ако някой може да помогне с конкретен маршрут или конкретни идеи за такъв (забележителности,хотели +връзки, ЖП ,Автобуси ,Тук-тук,или производни)ще сме МНОООГОООО благодарни, а и ще има ММММММММННННННННННОООООООООООГГГГГГОООООООООО Уискиииииии!!!
    Нашите идеи са: виж по горе,Бюджет около 1500-1700 Е/на човек с всички разходи. А ако някои се интересува от информация за Италия – винаги съм насреща.
    Поздрави и още веднъж Благодаря

    1. Няма толкова уиски на света, което да може да отговори на тоя въпрос :) Сам трябва да си решиш къде ти се ходи и евентуално тогава можем да помогнем със по-конкретни съвети. Ако искаш някой да направи цялото пътуване от-до то се обърни към първата агенция и се приготви да платиш солено, тук повечето работа трябва да си я свършиш самостоятелно. Естествено никой не би отказал съвет, но конкретен маршрут, хотели, връзки, автобуси си е малко в категорията на детайлното планиране, което всеки трябва сам да си направи за себе си или да плати на хора да му го направят.

  11. Извинявай,нямах предвид някой да ми направи пътуването а попитах за идеи – например някои е бил еди къде си и може да каже – това си заслужава и може да го стигнеш с трамвай номер 5 който е на 200 м от гарата за 5 $ вместо да даваш 100 $ за такси и даде съвет като например за евтини полети до там и обратно,или читави хотели за читави пари- а четейки блога и мненията на всички пътешественици – това го можете много добре.Предлагам и аз на всеки който иска идеи за макар и толкова травиална дестинация като Италия понеже си мисля ,че я познавам доста добре ;-)) И да се върна на горното – конкретно мислим : Мароко,Израел,Йордания,Южна Испания ,но това което предлагаш по горе Лаос ,китай , Индонезия е също супер – и точно за това попитах – за там не знам нищо ,какво може да се види и си заслужава ,може ли да се намерят евтини полети между различните точки и.т.н

    1. в skyscanner има опция да се търси по държави и виждаш от кое до кое летище има полети. Ето например какво излезе за Испания Мароко през февруари

      http://www.skyscanner.net/flights/es/ma/130212/130227/cheapest-flights-from-spain-to-morocco-in-february-2013.html

      Има Rayanair полет от Мадрид (знам, че не е в южна Испания) до Маракеш за 50-60 паунда отиване и връщане. Мисля, че през март пускат лятното разписание и може да има повече дестинации.

      Помня, че преди време търсих хостели в Йордания и ми се видя евтино, та може да е вариант и за вас. Нещо което ми се върти за Израел е, че има разни ограничения за влизане от съседните държави ако някой знае повече…сега погледнах, има възможности от Йордания ама граничния пункт има интересно работно време. Пише и как да избегнеш печат, че си бил в Израел :)
      Пробвай и multi-city комбинации, като например отпадне Израел, където можете да отидете с автобус от Йордания, например. Георги да ме извини, че давам линк към информация за агенция, но само защото гледам подробно е обяснено:
      http://www.amman2jerusalem.com/useful3.php

      Вие голяма група ли сте? Пак препоръчвам хостел, има и свестни и излиза евтино, а ако сте група ще сте заедно без разни непознати. Повечето имат кухни (това не знам дали важи за Арабските хостели, не съм била). Георги е обяснявал подробно за хостелите в един пост, може да започнеш от там. Спирам, че travel bug-a не прощава :)

      1. Тия твои “арабски хостели” изправиха всичките косми по тялото ми :)) Ще си взема словосъчетанието за частно ползване в ежедневието :))

        1. :) пак добре, че не забеляза поредния fail с членуването :) Георги, добави един edit бутон да не се излагаме :)

            1. Аз си имам бутон edit, така че нямам оплаквания :)) Не мисля, че може да се включи за нерегистрирани потребители…

    2. Конкретно за моето предложение за Югоизточна Азия. Лети се до Сингапур. Банкок или Куала Лумпур. Може нищо да не искаш да правиш там, но и трите града са центрове на нискотарифни авиокомпании, които летят навсякъде из региона – Сингапур на Jetstar и Tiger Airways, Банкок и Куала Лумпур на Air Asia. От там може да си планираш отсечките, в зависимост какво кръгче искаш да направиш точно. Като цяло и региона е евтин за ежедневни разходи, в Европа 40 евро на ден, колкото ти имаш те оправят, но само ако пътните са ти 0.

      На мен Виетнам ми е слабост, но може не всички да го споделят.
      Сайгон(Хо Чи Мин Сити) – град, който се намира в мега растеж, можеш да видиш обикновените хора да се разхождат по техните си пижами пред ултралуксозна сграда. Естествено хиляди, милиони моторчета навсякъде, никъде другаде не съм изпитвал това нещо. Около Сайгон може да се ходи с лодка по делтата на Меконг, има и екскурзийка до едни тунели, където партизаните са ползвали да се крият по време на виетнамската война, която също ми е много любопитна и има доста остатъци от нея из цял Виетнам.

      После на север минаваш към Hoi An и Hue, пътьом имаше един плажен курорт, забравих му името. Транспорта може да е или със Reunification Express или с вътрешните полети на Jetstar и Vietnam Airlines – на достъпни цени са. Hoi An е известен със шивашката индустрия, а на всяко пълнолуние се гасят всички електрически светлини в старият град, палят се фенери, хората излизат да практикуват древни традиции, пускат корабчета със свещи по реката, интересно е. Hue е център на най-кръвожадната битка по време на войната, където са разрушени доста древни храмове…част от тях си седят все още със следите от куршуми по стените.

      Още на север стигаме Ханой – столицата. Не може да не се посети Halong Bay поне за ден, още по-добре за два – едно от новите 7 чудеса на света е. Близо до Ханой също така има племена, които са си запазили традициите. Някой от тях са “туристически”, което притъпява ефекта, но има и автентични, но до тях естествено е по-трудно да се стигне. Има и място със феноменални оризови тераси.

      Като цяло Виетнам отнема минимум 1 седмица на препускащо темпо(каквото аз направих), а ми се щеше да имам поне 2. Има един епизод на Top Gear(не знам дали го следиш) от VIetnam. Потърси по торентите top gear vietnam, може да излезне. Това ми беше основното вдъхновение да посетя държавата.

      Така, свършихме с Виетнам, може да минем на север в Китай. Мисля, че има влакова линия, която ги свързва. Класиките са Пекин, Шанхай, и Сиян. Около Шанхай интересно е да се види Хангжоу, всъщност да не се повтарям погледни ми категорията с пътеписи, има от Китай, там може да прочетеш за Шанхай и Пекин, до Сиян не стигнах за съжаление.

      Еми това мисля покрива минимум 20-25 дена. За допълнителен бонус може да хванеш транс сибирската линия от Пекин до Москва, но тук ще имаш проблеми с напасването на самолетните билети, а и не е много евтино. Въобще 1200-1500 евро на месец не е голям бюджет, ако искаш да покриеш доста места, най-вече транспорта изяжда голяма част от парите.

      Естествено всичко това зависи от цените на самолетните билети, които може да варират в огромни граници, но за Януари не би трябвало да са крайно скъпи.

    3. В Югоизточна Азия през януари вали. Не казвам, че това е лошо, но не всички харесват всеки следобед да газят вода до глезените по улиците. На север оттам пък (отказах се да ти препоръчвам Монголия) има сняг. Справка – снежните виелици в Китай от вчера. На твое място бих си помислил добре за дестинации от северното полукълбо и екваториалния пояс през януари.
      Южна Корея е на горе-долу нашата географска ширина и сигурно ще бъде заснежена, но пък там е най-вероятно да е почистено. Сеул е почти най-северно, ако се пуснеш “надолу” до остров Чежу ще стигнеш горе-долу до географската ширина на Гърция. От Чежу можеш да преплуваш с фери до Китай, ако не се лъжа – и до Тайван. Има шансове 1500-1700 евро на човек да стигнат, ако спите по “guest houses” и се възползвате от картите за влак за чужденци и храна от супермаркета. Визи за Корея няма. За гледане има ужасно много. За Китай и визите вече ти казаха. До Сеул най-евтино е с “Аерофлот”.
      За 1500-1700 евро можете да мислите и за Южна Америка, но с уговорки (късмет, някои лишения). LAN-TAM сигурно крият още някоя промоция в ръкава.
      Аз вероятно бих се хванал на Испания-Португалия-Мароко :)

      1. Много много удачна забележка за времето, въобще не обърнах внимание и си пердаших по инерция. Дъждовните сезони там може да са брутални…

        Абе май е крайно време да измисля някакъв вариант такива дискусии да си имат отделно място…

      2. И аз мисля , че Китай на север преди април-май си е студ , сняг и мъгла. Поне аз затова се отказах да пътувам тогава.

        В южна Испания януари и февруари също може да вали с дни , а в Португалия и премесено с пронизващ вятър.
        Май това си е сезона на Карибите :-)

  12. За южна Испания мисля да небележиш основни точки – Кордоба , Гранада, Севила, Гранада , Малага , Гибралтар , Кадис някой от белите градчета като Ронда например, Гибралтар .Ако си падате по екстремните изживявания може да се пробвате на Камино Дел Рей …
    В тази част на Испания се пътува почти изключително с автобус.
    Евтини полети има от много места в Европа до Малага, Севиля , Херес (например от Милано -Бергамо)
    Може да се прехвърлите и с ферибот до Танжер, и да обикаляте из Мароко – Фес , Маракеш и планините с влак.

    За югоизточна Азия мисля е вече малко късничко за изгодни полети през февруари. Трябваше месец-два по-рано да планирате. Иначе там нискотарифни полети с лопата да ги ринеш.
    Най-надеждните са Air Asia , Tiger Airways , Jetstar …
    Средна цена с таксите е около 50 щ.д. с малки изключения (например Куала Лумпур-Сингапур) и големи разпродажби.
    Има тайландски , филипински , индонезийски нискотарифни … някой от тях падат по-често от други ;-)

    П.С. Това с уточнението , че не съм бил още, но покрай няколкоседмична подготвка мисля съм проучил доста детайлно нещата.

  13. Интересно, easyjet летят от Лондон до Аман, това не го знаех :S. Проблемът е как да се стигне от Мароко до Йордания/Израел. Easyjet летят и до двете страни. Това, което намерих е през Лондон: има директни полети от Мароко. От Лондон директно до Аман/Тел Авив. Маршрутът, естествено е в стил ‘за по-напряко през гарата’, дано някой даде по-добри идеи.

    1. Много е вероятно да не те пуснат в Израел, ако видят печат с арабско писмо в паспорта ти. И обратното – в арабска държава с печат на иврит. Ако пускат, това става само на определени ГКПП. Но предвид обстановката в региона… Най-добре е да се следи текущата информация.

      1. Това е обяснено в по-горния пост, и линк има към инфо за съответното ГКПП.

        И естествено, има и Top Gear епизод по темата където не ги пуснаха…Top Gear Middle East Special май :)

        1. Е там тръгнаха от кюрдистан, през турция…не беше семеен туристически маршрут :)

          Иначе да, повечето пунктове са запознати с проблема и могат да сложат печата на отделно листче хартия…със сигурност израелските пунктове могат. За обратната страна не съм сигурен.

  14. Здравейте, Искам да ви изкажа едно голямо БЛАГОДАРЯ за бързите и изчерпателни отговори и още веднъж специално на Георги за този суперполезен блог.В момента все още обсъждаме с жена ми набелязаните цели и страни и ценните предложения и съвети които ми дадохте (Благодаря на : Captain Oveur,Мрън,Георги,stenk).Маршрутът е все още някакси неуточнен- а и през последните няколко дни нямах много време- нещо закъсвам и с комбинацията на полетите, а и имам и бюджет….ще видим,докъде ще стигнем.А че ще се ходи някъде- просто няма съмнение !!

  15. И аз се включвам с молба за инфо с евтини самолетни билети!Всички дестинации ме вълнуват :)
    Блога ти е невероятен -трябва да имаш специфична позитивна настройка за да пътуваш и да искаш да споделяш всичко с другите.
    Поздравления и благодарности !

    1. Моля, моля :) Да разбирам че искаш имейла ти да е включен в “системата”? По подразбиране приемам за да, пък ако трябва ще го махна :)

  16. И от мен едно голямо благодаря на Георги, два двупосочни билета до Берлин за 60 евро си е отлична цена :)

  17. Благодаря за интересният и изчерпателен сайт.Съвсем случайно попаднах на него,но сега го следя с интерес,защото има много неща,които може да научи човек без да е необходимо да търси като луд из нета.Поздравления!

  18. Открих положителните страни на безработния си период :-) Този блог е една от тях, силно впечатлена съм, адмирациии за усилията, стила, полезността, позитивизма и енергията (на автора) :-)!
    Мисля, че ще се амбицирам да достигна поне до база 1-2 (от 10) в организацията на подобни пътувания, така че влизам рязко във фен клуба ;-)- надявам се и в мейл листа :-) Хубав ден на всички!

    1. Ами добре дошла, ще те вкарам в списъка. Иначе тук и работещите четат, мисля че индиректно съм виновен за бюджетния дефицит напоследък, след като БВП пада. :)

  19. Поздрави!!! Ето това е моята страст-самостоятелни пътувания, ако може на все по-екзотични места. За съжаление бюджета не позволява прекалено “екзотични” дестинации(за момента) и се задоволяваме с по-аматьорски засега. Моля, ако може и моя имейл да се включи в “системата”! Страхотен блог, слагам си го при фаворитите в нета!

  20. Ами, здравейте и от мен! Обичам да пътувам и мисля, че това е точното място всички да споделяме информация. Ще се радвам да ме включите в списъка с мейли. Моята “любов” е Португалия и постоянно ровичкам за промоции и намаления. Най-удобно беше с Райънеър, но откакто спряха полетите до Милано и Франкфурт не останаха много изгодни възможности. По този начин излизаше много изгодно и пътуване до Мароко (цялата организация – 7-8 дни, с вътрешни пътувания до 3-4 града, за около 300 евро всичко – беше моята гордост!)… за съжаление не намерих желаещи да се присъединят, а сама из Арабския свят не бих тръгнала, разбира се, а и ми е скучно да пътувам сама :) Както и да е, радвам се за цялата тази интересна, а и много полезна информация тук. Благодаря, че отделяте от времето си в полза на всички ни! :) Поздрави!

    1. Благодаря и аз, ще запиша мейла в списъка. Между другото скоро ще се прехвърлим на съвсем по-широко място, където да покоментираме на воля :)

  21. Поздравления! Моля и мен да включите в системата. Отдавна не съм пътувала и вече не ме свърта :)

  22. Здравейте и от мен. Не разбрах точно какво да правя с имейла си и затова го слагам тук- xxxxx. Отдавна искам да отида някъде в чужбина и това много ме заинтригува. Сега ще разгледам и другите рубрики.

  23. Здравей Георги,
    Днес те гледах по БТВ и много харесах това, което правиш, браво! Обичам да пътувам и ще те помоля да ме включиш в списъка с мейлите. Само не разбрах дали трябва да ти пратя и “едно писъмце на georgi@домейн-името-на-блога” …?
    Поздрави от мен и весели празници ти желая!

  24. Здравей Георги,

    Не ми се иска да създавам излишна тавталогия, но те гледах първо по телевизията, а после те издирих и тук и страшно се забавлявам на находчивия ти стил и безспорно полезните указания за всички самодейни пътници. Аз работих известно време от другата страна на барикадата като туристически водач и това ми откхрехна вратата към самостоятелните пътешествия и те са страхотна емоция. Минахме през home exchange и couch surfing-а с цялата ни фамилия (може би и това е нещо, за което можеш да пишеш)и сега се готвим за едно пътуване до Женева и тъкмо търсех билети…сега ще пробвам твоите рецепти. Май не е добра идея да се пробвам с ‘човешките грешки’ за тях се иска повече опит, аз все ще имам усещането, че ги мамя и трудно ще упорствам….но с удоволствие ще платя хубава комисионна на всеки, който ми купи. Ако това работи за някой.
    Иначе ще си подсладя празниците с потъване в твоя блог и мечти за красиви пътешествия:)
    Освен това мисля да насоча насам и приятели със сходни търсения.
    Весели празници и хубави нови маршрути през новата година за всички тук!

    1. Здравей и благодаря :) Искам да пиша за ужасно много неща, но времето е малко, а и все пак е странична дейност :). За Женева аз лично бих взел Уиз до Бергамо и от там с кола под наем да се извършее цяла Швейцария, но зависи колко време имате налично. Общо взето евтин вариант за полет до Швейцария няма :(

      Грешките са нещо инцидентно, когато може да си подариш спонтанно, не трябва да се разчита само на тях :)

  25. Не можах да разбера какво трябва да направя, затова си давам пощата тук, моля да ме включите

  26. Имаш празен мейл и от мен. Поздравления за хубавия блог, как намираш толкова време за писане, не знам, но ти благодаря сърдечно!

  27. Здравейте,
    Страхотен блог :))) може ли и мен да ме включите към групата на “грешките”

  28. Надявам се, че не е късно да помоля да ме присъединиш към групата на “Грешките” :)
    Всеки път като вляза и се разровя ме изненадваш с нещо. Поздравления!

  29. Винаги съм знаел,че името Георги е победоносно.ти го доказваш за пореден път.Благодаря ти,и се надявам да ме включиш.;)

  30. Страхотен форум – Поздравления ! И аз съм голям пътешественик, бих искал да ме включиш в контакт листата с и-мейли ;)

  31. Ако е активна листата и аз искам да се джойнна. Пък ако не е активна, поне на нюзлетъри от формума се надявам :)

  32. Здравей Георги
    Страхотен невероятен фантастичен блог.
    Моля да бъда включен в меил листата и аз.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *