Седмичен обзор – 26.10.2012. Дълго съдебно дело и измъкване на руснаците от калта(в пряк смисъл).

Еми да седна на компютъра, да си изпукам пръстите и да нащракам каквото ми е на акъла от последната седмица. Само пръстите изпуквам, не и врата, защото заради някакво схващане в последните два дена мога да си въртя главата само като R2D2. Таз седмичната колекция включва финалната точка на дълго дело относно правата ни при закъснения, симпатичен опит за уебсайт на северно корейската авиокомпания, ненормално излитане от Русия, краят на най-дългият непрекъснат полет и за десерт малко IT изцепки от Al Italia. Приятно четене.
 

Sturgeon с/у Condor и Bock с/у Air France

Регулация 261/2004 на Европейският Парламент засяга размера на компенсациите при закъснели и отменени полети. Ако се прочете текста е изключително ясен, дори за непрофесионалисти, но това не пречи авиокомпаниите масово да се опитват да се измъкнат от задълженията си с разни вратички тук-там. Най-голямата пробойна е термина “непредвидени обстоятелства” – това са случаите, при които авиокомпанията не държи никакви компенсации. Какво включва този термин е въпрос на много широка интерпретация, което се използва от превозвачите просто да не си платят, прекрасно знаейки че на повечето хора им липсва упоритост да ги преследват през 4-5 инстанции на съда.

Има обаче хора като Sturgeon и Bock, които бъхтят до край за своето и за общото благо. Така тази седмица едно пет годишно дело най-накрая приключи и спокойно може да се ползва за прецедент при бъдещи подобни случаи. Накратко – ако полета ви закъснява повече от 3 часа до финалната дестинация имате право на същите компенсации както, ако е отменен. Честито и мерси на Sturgeon и Bock.

Естествено, пак се минава през всичките препятствия тип “непредвидени обстоятелства”. За това, ако полета ви закъснее изисквайте официален документ с причината за закъснението за да знаете как да действате нататък. Изригна вулкан в Исландия е добро извинение, счупи ни се лопатка на двигател не е. Знам, че преди време обещах цял подробен пост за тази регулация, и ще го пусна…някой ден. Просто правната тематика ми е малко чужда и ще ми е необходимо време за да я проуча както трябва за да съм по-точен.
 

Air Koryo – To the World

Северна Корея ми е слабост, и преди съм споменавал. Новият им лидер явно е по-светски настроен(по подобие на кубинския, който махна изходните визи миналата седмица) и държавната авиокомпания Air Koryo осъмна със сайт с версия на английски, където дори можеш да резервираш билет. Сайтът не е крайно професионално построен, но си личи желанието. Пък и лъха на Северна Корея от него – от миловидно изглеждащата стюардеса вляво до правописните и граматически грешки тук там, а и постното съдържание. Логото ми харесва особено – “Air Koryo – До света”, със Ту-134 на фона на синьо небе и пухкави облачета. Светът явно се изчерпва със Пекин, Шенянг и Владивосток. Иде ми да ги погаля по главицата за старанието.
 

Air Koryo - To the World. Изт: airkoryo.com.kp
Air Koryo - To the World. Изт: airkoryo.com.kp

 
Майтапа настрана, явно държавата лека полека почва да се отваря. Не, че и до сега е била особено затворена де – визата и екскурзията до там са си формалност, стига да имате парите и да нямате против постоянно да сте с двама “екскурзоводи”, които да гледат очичките ви да не се навират, където не им е работа. Една от специализираните екскурзии там е само за авио ентусиасти – лети се по вътрешни полети, на самолети отдавна изчезнали от употреба в западният свят, естествено руски. Искаааааам.
 

Само в Русия

Като заговорихме за руски машини вижте и това излитане. Случва се някъде в Сибир и откровено казано не мога да демонстрирам традиционния си многознайковски стил, защото единственото което ми идва на ум е: “-Абе тия нормални ли са???”. Точно за това авио феновете точим лиги по руски машини – едно на ръка, че вече са на изчезване, второ че никога не можеш да видиш нещо подобно от стерилните Еърбъси и Боинги.
 

 
Предполагам, че в тази част на Сибир просто трябва да се излита при такива условия, защото в противен случай не трябва да се лети въобще. И понеже гледам да спазвам добрият тон ще ви пусна една картинка от коментарите под клипчето в ютюб, да знаете че не съм го казал аз.
 

...
...

Абсолютно съгласен, sergant johns, абсолютно съгласен.
 

Най-дългият полет в света приключва

Миналата седмица Singapore Airlines обявиха, че купуват още 5 броя Airbus А380 и 20 Airbus А350. Като цяло положителна новина, особено за А380, който нямаше нови поръчки от отдавна, а и това е първата повторена заявка от компания, т.е. явно самолетът си изпълнява целите и задоволява клиентите. Някъде мимоходом във фанфарите се споменаваше, че част от сделката е Singapore Airlines да върне наличните си Airbus A340 обратно, което означава че текущите най-дълги непрекъснати полети от Сингапур до Ню Йорк престават да съществуват.

Основната причина са физическите пречки. На толкова дълги маршрути самолетите са малко като космическите ракети – необходимо е гориво за да може да се носи самото гориво. Бяхме правили навремето една сметка, че най-икономичните сектори са около 3 часа. Т.е. ако зареждаш малко гориво и кацаш за досипване на всеки 3 часа си най-икономичен. Сравнете го със 19 часа, колкото отнема полета SIN-EWR. Самолетът А340 също е на доизживяване, въпреки че е сравнително нов, просто цената на петрола унищожи всички четиримоторници, освен А380. А е от най-елегантните машини, според мен.
 

9V-SGD - Singapore Airbus A340-500 by AndrewC75, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.0 Generic License  by  AndrewC75

 
Махнаха икономичните класа и го направиха изцяло бизнес – така самолет предвиден за над 300 човека лети със едва 100, като надеждата е по-високите цени да неутрализират разходите по горивото. Явно не се е получило. SIN-EWR е/беше от престижните линии, които не носят пари, но носят имидж свързвайки два от световните финансови центрове с нон стоп полет. Маршрутът на полета е съобразен с ветровете и може да е както на изток, така и на запад. Т.е. с един двупосочен билет технически да направите почти околосветско пътешествие. Много от пътуващите казват, че се е случвало полета да мине почти през Северният полюс. Повече информация от Great Circle Mapper.
 

Маршрутът на SQ21. Изт.: gcmap.com
Маршрутът на SQ21. Изт.: gcmap.com

 
Иначе заглавието ми е доста неточно. Естествено, че най-дългият полет няма как да приключи, защото лидерството му веднага бива заето от друг. Това е полет QF7 на QANTAS от Сидни до Далас. 13 804км, 15 часа и 25 минути, изпълняван от Boeing 747-400. Кралят е мъртъв, да живее кралят.
 

И новият носител на “Счупен тъпомер” е…

Дрън, дрън, дрън. Al Italia. Първо пуснаха ваучер за -250 евро за общо ползване. Бил предвиден само за полети от Япония, но това никъде не беше упоменато в условията и съответно Пенчо, Генчо, Атанас и Аз скочихме да резервираме полети. До тук добре, грешки се случват. Истинския цирк настана като откриха изцепката си и решиха да променят условията на ваучера в движение, да си измислят разни технически проблеми, а в последствие в опит да укротят известен процент от хората признаха малка част от билетите. С което естествено разгневиха още повече другата много по-многобройна тълпа, която вече е запалила факлите, грабнала е вилите и лопатите и иска линч…и между другото ако е упорита може да се справи в съда като нищо. 

Честито, ragazzi! Наградата можете да си получите лично, ако ме допуснете на безплатните ми полети до Абу Даби.

Нарочно съм лаконичен и не много конкретен – тази каскада на Ал Италия, целия процес при подобни грешки и какво трябва да ни е поведението при тях ще са тема на следващият ми пост, който очаквайте…поглеждам си часовника…някъде началото-средата на другата седмица.

Хайде, отивайте навън да пълните заведенията, че току виж отменили забраната за пушене. Пък и влизаме в сезона, в който улиците ще заприличат на сибирска писта за излитане, сега му е времето за разходки.

[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

24 thoughts on “Седмичен обзор – 26.10.2012. Дълго съдебно дело и измъкване на руснаците от калта(в пряк смисъл).

  1. Не мисля че е добра идея да се ходи в Северна Корея. Никой няма да те остави да се разхождаш, така както ти искаш – без тур.агенция, самосиндикално, има задължителни дестинации (като огромната статуя на дядо Ким)… :)) Пък и така само би финансирал един античовешки режим, което не е никак без значение.

        1. Това ще е тоталният game over за мен. Няма да имам повече мерак за северна, отколкото за южна примерно.

    1. Ами не е точно така. Трябва повече хора от нормалните да ходят там, да гледат, и да разказват после. И може би на бетонените чутури там един ден ще им просветне в какви картонени декори се намират и че няма как да удържат нещата.

      1. Аз предлагам да не набъркваме политиката в тези хубави хроники. Да не даваме мнение кой е нормален, кой – бетонова чутура и кой сред какви декори живее. Георги заслужава поне малко уважение и съобразяване.
        Има достатъчно много блогове и форуми, където можете да си мерите каквото там имате в гащите.

        1. Ами за тебе ако е нормално от едната страна на един и същ паралел една държава да е сред най-проспериращите в света, а от другата – да се чудят как да свържат двата края, докато на шепа военни им се играе на Старкрафт на живо, за мен не е. Което е най-важното, което има да се види в Северна Корея. Т.е. по никакъв начин не бягам от уважението нито към блога, нито към автора му.
          А ти, ако обичаш, не се вживявай в ролята на морализатор/модератор …

  2. Севрна Корея е уникално място. Няма пътешественик който да не иска да я посети. Лошото е, че аз здраво се подмотвам и скоро този резерват ще изчезне. Май трябва да се сдуша с още няколко мераклии и да почнем да се подръчкваме взаимно, та белким ми се случи тази дестинация.

    1. Доста е скъпо, не съм свикнал да давам толкова пари…и не мога да ги прежаля лесно. Иначе няма кой да ни чака, така е.

  3. То така и за Куба се говори от поне 15 години , но ето на още си го има резервата … и също не е никак евтин за чужденци :-)

    1. Куба е друг случай. Кубинския и Корейския комунизъм и системи са различни. Според мен ако Корея тръгне да се отваря ще се случи бързо и рязко няма да е като при кубинците.

  4. Това за компенсациите само да вметна, че се отнася за ‘допълнитлени’ пари, в добавка към правата за реимбурсиране (плащане на билета или част от него). Преди този случай нямаше такава възможност за компенсация при забвавяне на полета. „Непредвидени обстоятелства“ си остава, обаче: така че не мисля, че при вулкан ще има компенсации, а както преди само реимбурсиране и поемане на съответните разходи (хотел, таксИ). Поне аз така го разбирам, може и да не съм права.
    И за да не ми се сърди Георги, че му опонирам, един линк за по-технически настроените :)
    http://www.economist.com/news/science-and-technology/21564826-future-airliners-could-be-catapulted-sky-electric-motors

    1. Малко объркано съм го написал, ама непредвидените обстоятелства ме вбесяват и сигурно за това съм го сложил…иначе няма абсолютно нищо общо с цитираният случай. До колкото аз го разбрах, просто авиокомпаниите вече не могат да се извиняват със дълго и постоянно отлагане на полета, а при повече от 3 часа закъснение се дължат компенсации като за отменен полет. При отложен се дължи само храна/хотел, ако не се лъжа…при отменен са си 400-600 евро, колкото бяха там в зависимост от дължината на полета. Т.е. при закъснение от повече от 3 часа преди получаваш само храна и хотел, а сега получаваш и някой лев отгоре.

      Интересна концепция в този линк, ама не съм сигурен че ще се хареса на сертифициращите органи добавянето на още една система със нейните си проблеми и специфичности особено във фазата на излитане, която е най-критичната от целият полет. Ама що не, като цяло рулирането по земята е много неефективен процес и със сигурност могат да се направят големи оптимизации и спестявания там :)

  5. За едно и също говорим, само уточних, че и преди, и сега, няма лев отгоре при “непредвидени обстоятелства”. Този термин според мен е въпрос на време да стигне до съда, защото какво му е непредвиденото на снега през декември (освен ако не се казваш Столична община, естествено :))?
    Между другото, аз винаги съм мислела, че това е стандартна клауза за всички видове превозвачи, но се оказа, че не е така: тук има една Ж.П. компания (може и повече да са, но с нея имам личен опит), която реимбурсира независимо от обстоятелствата при закъснение с повече от 30 мин. Е, дават ваучери за билети (важи са всички Ж.П. компании не само тяхната), ама пак е нещо, имайки предвид вероятността за закъснение при влаковете…можело, значи. Та, ако сте в чужбина и закъснее влакът ви, проверете дали има подобна политика.

  6. Наистина ми е тъжно за цялостната съдба на А340. Това е любимият ми самолет!

    А за Ал Италия и аз бях един от „печелившите“, ама няколко часа по-късно ми пратиха писъмце, че „губя“.

  7. Сингапурците няма да спрат полетите до Ню Йорк, просто ще ги изпълняват с А350 след връщането на А345.

    Поздрави

    1. Ами всичката информация, включително официална от тях, е че линията се прекратява. Никъде не съм срещал за намерение да се продължава с А350.

      This will result in the cessation of non-stop flights between Singapore and Los Angeles and between Singapore and Newark, in the absence of replacement aircraft in the SIA fleet with sufficient range and operating economics.

      “Although disappointing that we will be halting these services, we remain very committed to the US market. Over the past two years we have increased capacity to both Los Angeles and New York by deploying A380 superjumbos on flights via Tokyo and Frankfurt. We will also continue to explore additional options to enhance our US services,” added Mr Goh.

      http://www.singaporeair.com/jsp/cms/en_UK/press_release_news/ne121024.jsp

      1. Предишният ми коментар е мои размишления и надежди, че няма да се спре тази линия. А и все пак А350-900R e проектиран с такива цели и ще бъде пряк конкурент на
        772 LR. В този ред на мисли, логично е да заменят А345 с
        А350 и полета да продължи да съществува.

        Поздрави

        1. Ами дано. И аз се радвам на малко по-нестандартни маршрути като този, макар че изглежда в днешно време икономическата обстановка не ги оправдава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *