Най-добрите сайтове за резервиране на самолетни билети

Веднага ви го казвам – няма такива. И то за пореден път, но подозирам че потребителски ориентираното ми заглавие ще довлече стабилен процент нови посетители и за това повтарям. Може да си мислите, че живеем в Уеб 2.0 и компютърните технологии са всемогъщи и всичко става с 1-2 клика. За съжаление базите данни за самолетните тарифи са още в средновековието и за това всеки един уебсайт си идва с компромиси. За това най-евтиният билет е невъзможно да се гарантира, но с проверяване на максимално много източници може да сте почти сигурни, че сте го уцелили.

Съветите тук се отнасят само и единствено за традиционните авиокомпании. За нискотарифните резервациите се правят абсолютно винаги, безусловно и при никакви изключения само на едно място – сайтът на авиокомпанията. Ще минем през мета търсачките, най-популярните сайтове за резервиране и сайтове които да избягваме задължително. Допускам, че сте запознати с ITA Software, която въпреки всичките си недостатъци винаги трябва да е първа спирка при търсене на самолетен билет.
 

Мета търсачки – kayak, skyscanner и hipmunk.

Както казах няма идеален сайт, повечето си идват с предимства и недостатъци. За капак на всичко тези предимства и недостатъци не са ясно дефинирани, т.е. в един момент един сайт може да изкара най-подходящият полет, в друг момент да е друг. За да решат частично този проблем на помощ се притичват мета търсачките – това са сайтове, които проверяват други сайтове и така ви спестяват донякъде досадното ровене. Най-известните мета търсачки са kayak.com, skyscanner.com и hipmunk.com.

Kayak.com са общо взето еталона в жанра. Проверяват сайтовете на авиокомпаниите, доста от големите световни сайтове за билети автоматично, а няколко други са на един клик разстояние. Интерфейса е изчистен, лесен за ползване и има опции за гъвкавост. Много интересна екстра е картата на kayak.com/explore. Въвеждаш изходно летище, месец на пътуване ако имаш предпочитания и ти показва в каква посока и накъде са най-евтините намерени билети.
 

Kayak Explore
Kayak Explore

 
За съжаление за българи тази опция е предимно дъвка за окото, защото картата се генерира от преходни търсения на клиенти. Като няма много хора, които са търсили с изходно летище София така и картата ще е малко постничка и със сигурност не много прясно обновена. Иначе не бива нито едно търсене за самолетен билет да пропуска kayak.

Подобен сайт познат на феновете на лоу костовете е  skyscanner.com. Освен, че е основната мета търсачка за нискотарифни полети(което ще е тема на отделен пост), сайтът търси и в традиционни авиокомпании. За разлика от kayak, най-големите сайтове за резервиране тук са пропуснати и се показват резултати предимно от агенции, които имат сключени договори със skyscanner. Ако смените държавата в настройките, ще се сменят и сайтовете за резервация, които skyscanner предлага.
 

Skyscanner
Skyscanner

 
При skyscanner не ми харесва постоянното наблягане на no fees, което е малко залъгващо. Да, те наистина не взимат пари от вас, но партньорите с които работят си имат цветущи fees, по някой път до спукване. Имаше и слухове, че резултатите им не са съвсем безпристрастни и пак са подредени според това кой техен клиент колко е платил. При всички положения обаче не пропускайте и търсене в skyscanner – показаните цени са ол инклузив, а търсенето не ви струва пари. Просто имайте едно наум и не се доверявайте безрезервно – да го кажа за н-ти път.

Hipmunk.com – това е сайт, който упорито се опитва да стане от водещите, но на този етап не успява. Честно казано не знам защо. Много от предложените опции са иновативни и не съм ги срещал никъде другаде. Например сортиране на намерените резултати по agony, което е фактор който те определят на базата на цена, дължина на прекачванията, часове на полетите и т.н. Не ви трябва начело в списъка да е полет с 10 евро по-евтин от вторият, но да има преспиване във Франкфурт, нали? Друга екстра е интеграцията с Google Calendar – изключително удобно за бизнесмени, които трябва да видят дали даден полет не се засича с друг ангажимент. Или вариантите за по-гъвкаво търсене, въобще сайтът е уникален в много аспекти.
 

Hipmunk
Hipmunk

 
Харесва ми приятният и изчистен интерфейс, който е лесен за употреба – Hipmunk, както и повечето големи сайтове, е построен върху ITA Software и това си личи от километри, има и някой от функциите на ITA за напреднали, които работят тук скрито, ще стане дума за тях друг път. Часовете на полетите са представени в табличен вид и много по-лесно може да се ориентираш кой полет колко отнема, колко е дълъг престоя и по кое време на денонощието се осъществява. С две думи – още един сайт, който да държите под око.

С това общо взето изчерпахме мета търсачките, нека преминем към индивидуалните сайтове.
 

Индивидуални сайтове – orbitz, expedia и останалите.

Колкото и да са удобни мета търсачките си имат и прилични недостатъци, най-основният е че често показаните цени там не са “на живо”, а кеширани. А и нито една мета търсачка не издава билети, при тях винаги пренасочването е така и така към друг сайт.

Нека започнем с мастодонтите – orbitz.com и expedia.com. Това са двата най-големи сайта в западният свят, съответно обема на продажбите им позволява да прибират най-малка комисионна, респективно да предлагат най-ниските цени. Това е и основният проблем на повечето сайтове за резервиране – продажбите им са малки и за това са принудени да добавят административни и други такси, които натоварват билета с 10-20 евро – може да е символично ако струва 500, но защо да даваме излишни пари?

Сайтовете са базирани в САЩ и изкараните цени са в щатски долари, което може да е нож с две остриета – от една страна почти сигурно вашата банкова карта е в евро или лева, т.е. ще изгубите известен процент от превалутирането при плащането. От друга страна благодарение на някои “странности” при пресмятането на валутните курсове изписаната цена в долари в тези сайтове може да е чувствително по-евтина, отколкото в евро базиран сайт и да елиминира недостатъците на банковото обръщане. Дори, ако говорим за европейски подразделения на същите сайтове – expedia.com срещу expedia.de. Чисто и просто не купувайте билет без да сте проверили orbitz.com или expedia.com, kayak ви дава възможност да видите цените и на двете места, но ако случайно пропуснете там направете отделно търсене.

Друго място, което задължително трябва да проверите е сайтовете на авиокомпаниите. Често има тарифи заредени само в базите данни на домашният сайт и ако ще да се изгърбите от търсене по метатърсачки няма да ги намерите. Не е необходимо естествено да ровичкате абсолютно всички сайтове на абсолютно всички авиокомпании. Но ако търсите полет до Германия метнете едно око на сайта на Lufthansa, ако търсите до Англия вижте British Airways и т.н.

Последната категория сайтове, които ще спомена тук са тези, които не са глобално, а локално фокусирани. Особено ако летите до екзотична дестинация и съвсем задължително ако ще имате вътрешен полет там. Какво имам предвид? Китай е огромен пазар, но вътрешно китайските полети не са нещо, което интересува средностатистическият американец. За това и евтините цени на тези полети липсват от глобалните търсачки, за разлика от китайските сайтове ориентирани към местният пазар. Ако не ми вярвате направете пробно търсене в expedia.com за Пекин-Шанхай. Направете същото търсене на същите дати и във ctrip.com – моят не научен експеримент в момента показа разлика в цените от почти 3 пъти!
 

Отгоре Expedia, отдолу Ctrip
Отгоре Expedia, отдолу Ctrip

 
Дори да го нямаше този фактор локалните сайтове винаги са за предпочитане, най-малкото търсачките им са оптимизирани за техният си пазар.
 

А кои сайтове да не ползваме?

Повечето сайтове са ОК от гледна точка на това, че едва ли ще ви откраднат кредитната карта и с ужас ще видите в банковото си извлечение как сте пазарували в луксозен мол в Мумбай. Но това не значи, че няма сайтове от които да не се пазим.

Големите сайтове издават билетите автоматично. Това означава, че почти веднага след плащането разполагате с потвърждение и можете да отваряте шампанското. При доста от малките обаче издаването на билетите става ръчно, т.е. агент трябва да провери направената от вас резервация, дали плащането е наред и т.н. Което в редки случаи може да създаде проблеми, ако при по-късното издаване на билета вече не е наличен. За това е и най-добре да се придържате към големите имена.

Със сигурност не препоръчвам резервирането от който и да е български сайт, включително тези с които работи skyscanner. Бих се радвал някой да ме обори, но в повечето случаи тези сайтове събират доста високи допълнителни такси, сиреч абсолютно същия билет може да си го намерите в чужд сайт по-евтино. Масово по българските сайтове се предлага и резервиране за нискотарифни авиокомпании, което е много долно падане в личната ми етична класация. В блога си съм поставил инструкции кадър по кадър как да се резервира в сайта на Уиз Еър, а тези мошеници прибират по 20-ина евро на калпак, просто защото използват незнанието на хората, че всъщност е толкова лесно да си резервираш сам. еSky.bg, които са лидери на нашият пазар искат 38 евро за полет с Уиз, докато същият в сайта на виолетките струва 37лв!!!
 

Вляво: esky.bg, Вдясно: Wizz
Вляво: esky.bg, Вдясно: Wizz

 
Други симпатяги пък, expedia.bg, директно са си присвоили името на големият си американски адаш, без естествено да имат абсолютно нищо общо с него. Сами виждате какво е нивото на нещата. И генерално такова ми е впечатлението от българските сайтове – борба за това да ощавим клиента както намерим за добре. Сигурно има коректни и честни, не искам да генерализирам, но в повечето ми опити да избера българското винаги се е оказвало, че на запад съм си по-добре.

Не искам и да бъда приеман като последна инстанция. Ако даден сайт изкара цена, която не намирате никъде другаде и е по-евтина въпреки кожодерските му такси – давайте смело, почти сигурно няма да бъдете опарени, а най-вероятно сте се възползвали от някоя странност на търсещият им механизъм, която не работи в големите им колеги.

 

Заключение

Доста хора имат “любим” сайт, който твърдят им дава винаги най-евтините цени. Бедата, е че след като им е любим едва ли проверяват другаде за да видят, че има и по-добри алтернативи. Изредих доста сайтове тук, има и доста неупоменати които си работят идеално и коректно, но просто нямам физическата възможност да ги покрия всички. А и честно казано мисля, че споменатите са абсолютно достатъчни за средно статистически ловци на билети.

Методологията, която предлагам аз, и която почти сигурно ще ви доведе до жадуваният оптимален билет е следната:

  1. Търсене в ITA – получавате ориентировъчни резултати, вече знаете и в какъв порядък са цените и сте уточнили приблизителни дати..
  2. Проверявате мета търсачките – и трите споменати в поста: kayak, skyscanner и hipmunk си заслужават.
  3. Проверявате orbitz.com и expedia.com, ако вече не сте ги видели през kayak. Мятате едно око и на някоя от европейските версии на expedia, в зависимост от това на какъв език се чувствате максимално комфортно – .de, .fr, .it.
  4. Проверявате сайта на авиокомпанията, която е базирана в държавата, до която искате да летите. Ако оптималният билет до сега от 1,2 и 3 включва прекачване в дадена държава също проверете нейна авиокомпания. Например ако полет до Лондон ви излиза най-евтино с Луфтханза и прекачване във Франкфурт, вижте какво ще каже и самият сайт на Луфтханза за този полет.
  5. Ако ще имате вътрешен полет в екзотична дестинация поинтересувайте се, кои са лидерите на местният пазар и ги проверете и тях.
  6. Купувате най-евтиният и подходящ билет, който сте намерили. Дано сте си водили записки по точки 1, 2, 3, 4 и 5, защото ако сте малоумни като мен да си мислите че ще запомните всичко, ще се наложи едно и също търсене да го правите по няколко пъти.
  7. ???
  8. Profit!

Еми това е. Дано е от полза и успех!

[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

89 thoughts on “Най-добрите сайтове за резервиране на самолетни билети

  1. Само да си кажа моя любим сайт – http://www.easyvols.fr/ – не съм купувала оттам, но дава доста добра идея за опциите… Ще се радвам и да коментирате как Ви се струва.

    1. Също мета търсачка, една от многото. Не бих го ползвал като заместител на споменатите, но всеки допълнителен сайт който може да се провери е само от полза :)

  2. http://www.sunny.bg/?mod=airline_tickets

    Цените им не са най-ниските, но работят с твърда такса за резервация, която, ако ти е известна (преди беше 10 евро), можеш да стигнеш до истината. С голяма сигурност, поне за мен, подреждат полетите по цена възходящ ред, което ме ориентира в страницата на коя авиокомпания да се намърдам, за да си направя резервацията оттам. “eSKY” съм ги разглеждал – бягам далече от тях.

    1. Очаквах, че ще завалят всякакви сайтове и линкове, но няма как :) sunny явно използват чужд енджин, който дори не е преведен на български до край, пляскат си таксата отгоре и така. Without children, 1 child, 2 деца. После 1 Бебе, 2 Бебе, 3 Бебе и т.н…на аматьорщина мирише.

      Но за търсачка да се ползва естествено няма лошо, то и esky да се ползват за това няма лошо…

      1. Интересно, че преди години си бяха преведени на български изцяло, но напоследък наистина мирише на аматьорщина, поне външният вид.

        Ето още едни, които пък по същия показател са отбелязали значителен напредък. При тях хубавото е, че таксата за резервация си е изписана отделно. За хора, които не са врели и кипели в резервирането на билети в мрежата, или пък такива, които не говорят добре чужд език, подобна търсачка вероятно би била полезна.

        http://www.flybulgaria.bg/

        Проверих ги току-що, цените им са същите като на expedia.com (като се махнат таксите, разбира се).

        1. Тук нещата са по-добре, определено. Ама дали единия по-добър интерфейс и български език си заслужава 20 евро такса е отделен въпрос :)

      2. sunny-то работят на 25лв такса обслужване което не е много зле в сравнение с esky.bg които са на 25евро; Нещото което не може да се запупи от сайта е така наречените тарифи, или просто казано когато една авиокомпания лети на места на друга авиокомпания; обикновенно излизат в сайтовете на авиокомпаниите само;Сайтовете от където може да си купите билети са най-ниска такса e expedia.com – 4$ такса обслужване, Вие си правите резервацията, плащате си я печатате билета и бегате към летището; Тук идва въпроса защо тези сайтове взимат крупни суми при все че ако плащате с кредитна карта вие си правите всичко и билета се издава автоматично от интерфейса на Амадеус или някоя друга GDS, обикновенно това е стандартната такса на агент който Ви прави билета – 20-25евро Европа, 30-40евро САЩ и презокеански полети.

  3. Разгледай и http://www.govoyages.com/. Много пъти най-ниската цена, която съм намирал е именно там. Цената, която излиза при търсене е без такса за обслужване, която варира в зависимост от часа на резервирането, като започва от 0 евро и стига до 11 евро.

  4. Много добра и систематизирана информация. Уж ги понаучих тия неща покрай тен , но друго си е да ги гледаш в синтезиран вид.

    Вече винаги почвам с ITA , после Kayak и Оrbitz.
    Skyscanner ме разочароваха с доста пропуски , а hipmunk не съм ги задълбочено.
    След като се опарих с expedia.de стигнах до извода , че нещо колкото и добре да изглежда ако го няма на сайта на авиокомпанията е нож с две остриета.

    За някой полети от БГ (по-специално тези до САЩ) май най-добре е да се започне директно от сайта на http://www.air.bg/.
    Съвсем наскоро се оказа , че там има билет за определената дата на точно два пъти по-ниска цена от този който откриват всичките му там метатърсачки , ITA и прочие … които не включват българската авиокомпания. Това мисля е голям пропуск при някой от тях.

    1. За air.bg – факт, имах позната тия дни със същият случай. Един от малкото случаи, в които са конкурентни са явно полетите им до САЩ.

      Разгледай hipmunk от чисто любопитна гледна точка, според мен така трябва да изглеждат всички сайтове.

  5. Често ползвам trip.bg и airtickets24, дават не само добри цени, но няма и скрити такси… Веднъж един от полетите ми беше канселиран, хората ми изпратиха мейл, а освен това ми звъняха от самата фирма, за да се разберем с по-нататъшните действия. Мисля, че са доста надеждни и коректни.
    Направило ми е впечатление, че само понякога, БългарияЕр, пуска цени, които са с по 10 – 20 лв по-ниски от тези на трипа, но пък БгЕр добавят накрая една издателска таска около 5 Евро.

  6. Сега прегледах hipmunk, наистина даде по-ниски цени, но след това пренасочва към друг сайт за закупуване на билети и ето че цената от 101 долара изведнъж следва препращане към орбиц, и появата на цени от по 2000-3000 долара и добавени 2 прекачвания… Странно!

    Търсех полети Бургас София
    http://www.hipmunk.com/flights/BOJ-to-SOF#!dates=Nov04,Nov06&group=1&selected_flights=3ce3bc6bbe,60f3c55262

    http://www.orbitz.com/shop/airsearch?type=air&ar.type=roundTrip&ar.rt.numAdult=1&ar.rt.cabin=C&ar.rt.numChild=0&ar.rt.leaveSlice.time=Anytime&ar.rt.leaveSlice.dest.key=SOF&ar.rt.leaveSlice.orig.key=BOJ&ar.rt.returnSlice.time=Anytime&ar.rt.numSenior=0&ar.rt.leaveSlice.date=11/04/12&ar.rt.returnSlice.date=11/06/12&search=Search&userRate.price=USD|100.53&DCSext.mc_kw=&WT.mc_ev=click&WT.mc_id=o_hipmunk_air&gcid=C11287x996&source=OSA_HPMNK&lpid=osaplair

    1. Това си е малко проблем на мета търсачките(до колкото хипмънк може да се нарече такава, защото не е типичният пример) – от време на време лявата ръка не знае какво прави дясната :) В случая орбитз явно не продават бг еър и за това билет бургас-софия те прекарва из половин Европа.

      Колкото до trip.bg/airtickets24…може би най-близкото до истината, което съм виждал на български език…ама таксата издаване все пак не ми харесва, но се случва и да е по-ниска от на някой от западните сайтове, така че като цяло е ОК.

      1. А къде ч виждаш тази такса за издаване ?
        Аз за двупосочен полет на Blueair видях цена от 124.80 на крайната страница преди плащане евро спрямо 119.80 евро на сайта на авиокомпанията. Ако е само 5 евро такса от какво печелят всъщност ?

        1. Като избереш полет си излизаше черно на бяло – варира от 0 до 1,4,5,9 евро…всякакви вариации, което също ме обърква много. Знам, че има авиокомпании, които държат агентите да имат минимална такса издаване, но ако е такъв случаят не знам защо expedia.de може да иска 5 евро за един полет, а trip.bg 9 евро за същият. Освен това не съм сигурен дали при някои от полетите част от таксите не са вградени в билетите…полет с Austrian ми излезе 30-40 евро над този в сайта на австрийците, което може и да е заради това, че трип.бг са избрали друг booking class, информация която нямам налична черно на бяло от трип.бг Абе сложна работа е да ги проследиш и да им хванеш спатиите на всичките :)

          1. Би било полезно да напишеш нещо в твоя синтезиран стил относно booking class-овете. Знам , че инфото е в нета , но мисля , ще е интересно за доста хора които се дзверят какво е това L , T, V, W и прочие , и що има
            такива разликите в цената :-)

            1. Някой ден дано стигнем и до там. Проблема, е че няма нито един сайт, в който да можеш да си избираш booking class, т.е. от гледна точка на крайният клиент който просто си търси самолетен билет не е много полезно. Офлайн агентите могат да избират класове като издават билет.

              Иначе колкото е по-скъп класа, толкова по-малко рестрикции, по-просто трудно може да се каже :) Но, когато в сайта изкарват само базовите рестрикции и не пише какъв клас е билета е много трудно да го познаеш кой точно е…

              1. Мда , аз засега съм дорасъл само до тези с пълните рестрикции (при редовна резервация) :-)
                При нискотарифните разбира се пък класове няма.

                1. Ми то всичките сме дорасли до там, ако е необходима повече гъвкавост билета сам си заминава автоматично в по-високата класа при търсенето в сайта, но това пак не го интересува крайният клиент :)

  7. trip.bg не са ли нещо като оторизиран агент на airtickets24.com за България.
    Интерфейса и резултатите са идентични.

  8. Интересува ме дали е възможно следното нещо:

    Традиционна авиокомпания, отиване и връщане, като изходната точка е една и съща, но връщането е от трето летище. Например Луфтханза: София-Франкфурт + Мюнхен-София.

    Разбира се, идеята е всичко това да е на цената на двупосочен полет, а не на два еднопосочни, ако се сещате :)))

    1. Не само, че е възможно а при определени обстоятелства може да донесе много спестявания ако авиокомпанията не е въвела както трябва тарифите в базите данни. Точно така се летеше София-Хонконг-Букурещ за 200 евро по-рано през годината и Женева-Ню Йорк-Венеция за под 180 по едно време. В случая изходното летище е различното, а крайното е еднакво но механизма е същия. В общия случай можеш всякак да ги комбинираш и цената ще си е на нормален двупосочен билет – повечето читави сайтове имат multiple city или подобни опции, където да си въведеш отсечките една по една.

      1. Евала, Жаире, направих перфектна комбинация за жълти стотинки по горната схема! :)
        Иначе винаги ми е било пред очите, ама не съм се сещал да разцъкам по-подробно.

  9. Здравейте,
    искам да предупредя хората да избягват отдалеч esky!
    На 20.12.2012г. резервирах 4 билета, платих през виза и зачаках билетите си.
    Каква беше изненадата ми когато установих, че парите за билетите са изтеглени, но самите билети са ми отказани.
    Оказа се че тези мошеници са взели 553 лв. от банковата ми сметка, а няколко часа по-късно са се опитали да изтеглят още 77.84лв такса обслужване и застраховка. За сравнение уизайр компанията с която щях да летя предлагаше всички услуги включени за 455 лева.
    Обадих се считайки, че това е нормална компания, но ми казаха, че билетите вече са резервирани! Били изтеглили 553 лв, и трябвало да внеса още 77.84 за обслужване на гише в банка.
    По съвпадение това беше на моя рожден ден. Вместо на почивка както бях планирал трябваше да вися пред банките изнервен за парите си. Платих за удобството на онлайн обслужването 32 евро и втори път още толкова за банковия превод!
    После от нета разбрах, че това е стандартна процедура на тези мошеници, просто да те вържат. Вземат ти лъвския дял от парите и накрая те пращат за второ доплащане при което пак те таксуват за “доброто обслужване”!
    Между другото дори по собствените им сметки сумарната сума не съвпада с 34 лева. В тяхна полза естествено.

    ВНИМАВАЙТЕ!

    1. Да, за съжаление. Така става със всички сайтове, които продават билети за лоу костовете, освен официалният. Следващият път директно от сайта на Уиз и няма да имаш проблеми, цялата система на нискотарифните не е предвидена да работи с прекупвачи.

  10. Георги,
    Здравейте и благодаря за бързото включване. Преди няколко часа се обадих на телефона на комисията за защита на потребителите и изложих, доколкото можах предвид афекта си, проблема.
    Мислите ли, че има шанс тази измамна фирма да бъде наказана?
    Написах и официално оплакване, но не знам дали подлежат на санкции.
    Аз не се отказвам от резервациите си, но това е мошеничество. Пак казвам знаех за надценката която слагат, но сумата за която натиснах бутона на транзакцията беше 553 лева, а сега тя набъбна на 631 лева?!
    Да не слагам нервите, тревогите, защото и да бяха пълни обирджии в България всичко става…

    1. Проблема е следния. При нискотарифните ценообразуването е много динамично, ти си правиш резервация на сайта на esky, по някое време но не моментално човек поглежда резервацията и я прави ръчно в сайта на Уиз. В този промеждутък, ако има промяна в цената се получава фал. Според мен при това положение най-малкото, което би трябвало да ти предложат е връщане на парите…със сигурност нямат право да си взимат допълнителната сума без твое съгласие! Лично според мен също е некоректна практика, ти все пак им плащаш доста солидна комисионна за да си свършат работата, грам не би трябвало теб да те интересува какви са им взаимоотношенията с Уиз. Ако ти се занимава според мен имаш шанс. Със сигурност е добре да общуваш с esky по имейл за да имаш доказателства какво точно са ти казали. Прегледай и в сайта на esky какви са условията за закупуване на билет.

  11. Георги,
    здравейте отново. Днес пак се обадих в банката, първата транзакция за сумата на която се съгласих е станала в 12:18ч. на 20.12.2012г. изтеглени са 282 евро или 553 лева. Едва три часа по-късно е правен втори опит да се теглят пари от дебитната ми карта, но от банката не могат да кажат от къде, нито пък на каква сума е била заявката.
    Само мога да благодаря на бога, че трансфера е отказан, защото в картата има солидна сума.
    Наглостта на eSKY не свърши дотук!
    На сайта им има крайна цена включваща билети+застраховка+такса обслужване+банков превод= крайна цена на билета. За моята оферта тя беше 282.72 евро.
    След като платих с дебитната карта ми пратиха мейл с крайна цена без разбивка на стойност 303.83 евро и втори мейл този път със стойността на застраховката за 9.80 евро?
    Така сумарно се получи 313.63 евро или в лева 613.46 лева
    НО сумата която съм превел до момента е 631 лева!
    С други думи колкото вземат все е от полза отчетност никаква.
    Отчаяно пиша на мейла им за разбивка, звъня на телефоните им, днес най-после съ свързах с някой, но бързо ме разкараха, имали си работа.
    Имайте предвид че съм дал 60 лева за да бъда обслужен и това е като условие на сайта им. Дал съм и 32 евро за удобството на онлайн плащането, вместо това ходих на рождения си ден да се редя на опашки по банки и да им търся факс. Нямали връзка с плащанията и не знаели дали съм платил втората сума която ми поискаха.
    Трябваше да им пратя снимка на платежното от гсм-а!
    Нямам думи!
    Към кого да се обърна?

    1. Ами да се надяваме, че мълчанието е заради празниците и нямат много персонал. Иначе продължавайте тормоза по телефон, имейл, гледам че и на фейсбук страницата им има активност, може там да се оплачете: https://www.facebook.com/wwweskybg?fref=ts
      Алтернативно може да се обадите на банката си, за съжаление не знам дали с дебитна карта имате същите права като с кредитна. Ако беше кредитна може да оспорите транзакцията, обикновено фирмите стават доста разговорливи като бъдат заплашени с тази опция…но мисля че с дебитна не е толкова лесно, чисто технологично.

      За разликите в сумите може да е виновен и обменния курс, понякога фирмите си слагат някакъв техен си между левове и евро, който е много неизгоден. Не съм сигурен как е точно случая.

  12. Здравей Георги,
    едва днес отккрих твоя блог. Възхитен съм. Благодарен съм, че си правиш труда. Бих искал да се включа с моя скромен опит. Който също е базиран на меракът по пътешествия. И аз така започвам, ровейки из билетите и оттам определям и маршрута.
    Ето няколко букмарка от моят опит:
    http://www.condor.com
    http://www.charterflights.co.uk/
    http://www.aerlingus.com
    http://www.vueling.com
    Естествено след като съм проверил и тези за които си написал.
    Искам да добавя, че си заслужава и ровенето по дати, защото по някога изкачат супер цени , които са примерно само за една дата в месеца.
    Поздрави и успех
    Ще се радвам да попадна в списъка ти за лов на грешки.
    Кольо

  13. Здравейте,

    Казвам се Радослава Добрева и съм маркетинг мениджър на компания eSKY.bg. Пиша от името на компанията, но не като неин защитник, а като обикновен читател, който е наясно с това, което чете, и е леко възмутен от подхода.

    Най-напред, г-н Георги (съжалявам, но не можах да намеря информация за Вашата фамилия), позволете ми да Ви поздравя за тази статия – добра е и почти изцяло грамотна – нещо, което рядко се среща в днешно време. Част от нея, обаче, за пореден път ми доказа, че в България силните и лидерите са мразени. Като че ли, това е нормално, всички тук сме свикнали да бъде така, но все не мога да се примиря. За щастие eSKY.bg не е от фирмичките, които ще се покрият, нито пък от онези, които ще отвърнат на негативизма с негативизъм.

    Като цяло, г-н Георги, статията Ви наистина е полезна, поне доколкото става дума за „най-евтиното“. Онова добре познато ни „най-евтино“, което в доста случаи излиза много по-скъпо. Не мога да подмина коментарите Ви за eSKY.bg, защото те очевидно са или на личностна основа, или чисто и просто породени от характерния за българина негативизъм (искрено ми се ще да вярвам в първото).

    Знам колко по-трудно е да кажеш на някого „браво“, „благодаря“ или „да, заслужава си“ публично (най-малкото, за съжаление, това трябва да бъде доста добре платено). Много по-лесно е да излееш негативната си енергия, хулейки някой, който не ти е симпатичен, просто защото е добър – и то, очевидно, най-добрият. Аз не бих си позволила да кажа нищо лошо за никой от нашите конкуренти, защото искрено ми се иска те да бъдат колкото се може по-добри – само в среда на силна конкуренция се раждат добри продукти, решения, практики. Не казвам, че като всяка друга, и нашата компания няма трески за дялане. Има, и те не са малко. Но, извинете ме, ако някой от Вас е способен, с чиста съвест да назове онлайн магазин за самолетни билети, който е по-добър, полезен, функционален, изчерпателен и с по-качествено обслужване за българския потребител от този на eSKY.bg, нека го направи. Не бих подценила ничие мнение, има си пътници за всеки влак, но моето не е породено от лични подбуди, говорят десетките хиляди доволни клиенти на eSKY.bg и, както сам сте отбелязал, това, че сме лидери на пазара.

    Да бъдеш добър, естествено си има своята цена. Затова, когато искаш да караш Тойота, се налага да платиш повече, отколкото би платил, за да караш Фиат – въпрос на избор, Георги. Но, съгласете се, не е редно да наречем Тойота мошеници, които се възползват от незнанието на хората, че видите ли има и по-евтини коли – най-малкото, по този начин смело наричате доста хора глупаци.

    Продуктът, който продава eSKY.bg е ОБСЛУЖВАНЕ и то струва 10, 15, 25 или 40 евро, в зависимост от полета (в случая). Това не само, че не е скрито, то е самочувствието и гаранцията на eSKY.bg за огромната добавена стойност, която нейните клиенти получават или биха могли да получат, извън самолетния билет. Дали тази цена да бъде платена и дали тя си заслужава, това решават потребителите.

    Да, цитираната авиокомпанията ще Ви продаде самолетния билет, но, ако искате да го резервирате по телефона, ще трябва да платите дъпълнителна такса; ако нямате карта и искате да платите чрез банков превод, ще трябва да е минимум 2 седмици преди полета; ако искате да попитате каквото и да е, ще се наложи да плащате по 96 ст. на минута разговор (в случай, че изобщо попаднете на агент, който говори български език, да не говорим за работното време); ако не се чекирате онлайн, ще трябва да платите глоба на летището; ако искате качествени допълнителни услуги, като хотел, застраховка, кола под наем и тн, трудно ще ги получите от авиокомпанията, и тн и тн…

    Е, има много хора, които предпочитат да избегнат всички тези неудобства срещу гореспоменатата допълнителна такса. И, колкото и да не Ви се вярва, техният избор е съзнателен, а не плод на невежество. Да, има и такива, които избират друго, иначе на пазара щеше да има само eSKY.bg :). Уважавам високо желанието и правото Ви да се „смеете високомерно на туристическите агенции“. Единственото, за което бих Ви помолила, е следващият път, когато наричате някого „мошеник“, преди това да помислите доколко е оправдано, коректно и морално.

    Благодаря.

    С най-добри пожелания!

    1. Напротив голяма част от вашият бизнес се гради точно на незнанието на хората . Няма да коментирам
      ” качествени допълнителни услуги, като хотел, застраховка, кола под наем и тн, трудно ще ги получите от авиокомпанията, и тн и тн…” , а само леко ще се усмихна.

      И в тоя ред на мисли , защо плашите хората с тия 96 стот. на минута , а не споменете , че Wizz имат и неимпулсен телефон на който човек може да се свърши всичко каквото върши и на импулсния … и о изненада – там операторите са само българи ? Ето , че дори тук продължавате да заблуждавате потенциалните си клиенти. Да , това е много малка част от вашия бизнес , но показва определен манталитет.

      Ето нормалният телефонен номер на Wizz може да е от полза и за вашата компания :

      024917048

    2. ——————–
      Редактирам за да добавя много кратко резюме с моята гледна точка, за читателите на които не им се занимава да четат километрични фермани.
      -esky.bg искат прекалено висока комисионна за услугите си, в повечето случаи тотално ненужни. Причините според тях до една са облечени в думи, които трудно се дефинират като “коректност”, “професионализъм”, “добро обслужване”
      -esky.bg използват тактики, които европейската комисия забрани на авиокомпаниите да употребяват по сайтовете си – добавяне на допълнителни такси над промотираната цена и автоматично маркиране на допълнителни услуги(в случая застраховка)
      -със покупката на билет в esky.bg автоматично се съгласявате личната ви информация да бъде предадена на спамери.

      Ако съм ви разпалил интереса приятно четене.
      ——————
      Здравейте г-жо Добрева,

      Благодаря за включването Ви. Винаги е добре да има поставени и двете гледни точки, така че се радвам, че отделихте от времето си, за да предоставите Вашата.
      Аз ще адресирам коментара Ви ясно, точно и конкретно като подточки, защото, при последващ отговор, много често хората имат избирателна памет.

      1. “Онова добре познато ни „най-евтино“, което в доста случаи излиза много по-скъпо.”

      Вместо наизуст, става ли да си говорим с конкретни примери? В какъв случай по-евтиното ще излезе по-скъпо? Клиентът ще пострада, ако си купи билет от expedia.com, вместо от Вас? Или ще пострада, ако си купи директно от сайта на Уиз? Как точно ще му излезе евтиното по-скъпо в случая? Имате богата практика, със сигурност би ми било интересно да чуя поне един конкретен пример, в който Вашите услуги пестят пари на клиентите.

      2. Начинът, по който изписвате цените е подлъгващ и подвеждащ.

      Наясно сте с европейските регулации, принудили авиокомпаниите да изкарват по уеб сайтовете си all inclusive цени, с всичките включени такси и таксички. За съжаление, тази регулация явно не покрива и онлайн агентите и затова Вие спокойно си разигравате коня и зашлевявате клиентите си с допълнителни суми.

      Кажете ми, г-жо Добрева, мога ли да си купя от Вашия сайт билет до Лондон за 65 евро, както пише на заглавната страница? Кажете също, не е ли точно подобен тип подлъгващата реклама, която беше забранена на авиокомпаниите?

      Искате да Ви дам пример за друг онлайн магазин, веднага Ви казвам – trip.bg. Не че и те не слагат такса обслужване, такса, която аз не обичам да плащам, но със сигурност са достатъчно коректни абсолютно всичко да е видимо веднага след като се натисне бутона за търсене.

      3. Автоматично включената застраховка.

      Няма лошо да предлагате застраховка, лошото е, когато въпросната е автоматично маркирана. Естествено, се прави с цел по-заплеснат клиент просто да махне с ръка и да не премахва отметката. Малко от тях знаят колко е ползата от тая застраховка, още по-малко си правят труда да прочетат полицата преди да се съгласят.

      Естествено, ще кажете, че това е част от първокласното обслужване, което получават клиентите Ви. Точно този вид първокласно обслужване, който също беше забранено на авиокомпаниите, а Вие отново минавате между капките.

      4. Нечовешкия размер на таксите, особено за нискотарифните полети.

      Няма лошо да предлага човек качествен продукт и да иска заплащане за него. Не съм аз този, който обижда клиентите Ви, Вие сте тези, които ги обиждат, като им взимате по 15 евро за нещо, което те са перфектно способни да си свършат сами за секунди. Помагате за онлайн чекин, на колко хора сте казали, че онлайн чекина е просто попълване на името в едно поленце, паспортния номер – в друго, натискане на бутон и принтиране на едно листче? Това ли е услуга на стойност 15 евро?

      Уиз таксували по 96ст. на минута. Като изключим настрана, че имат и безплатен номер, ами аз, за размера на Вашата такса, мога да си говоря 30 минути с кол центъра на Уиз, за толкова все някой ще ми помогне, има време даже лични приятели да станем и да си ходим на гости!

      5. “Банков превод при <2 седмици до полета."

      ОК, тук аргументът Ви е стабилен. Стига човек да не се разрови малко във Вашият уебсайт и да види, че "ЦЕНАТА НА САМОЛЕТЕН БИЛЕТ НА НИСКОТАРИФНА АВИОКОМПАНИЯ, ЗАПЛАЩАН ЧРЕЗ БАНКОВ ПРЕВОД, НЕ Е ГАРАНТИРАНА ДО МОМЕНТА НА НЕГОВОТО ИЗДАВАНЕ И ВИНАГИ СЪЩЕСТВУВА РИСК ОТ ПОКАЧВАНЕТО Й".

      Имаме, значи, частен случай на човек, който няма банкова карта и ще лети след по-малко от 2 седмици. Ако случайно цената не мръдне, докато си направи резервацията по телефона и превода в банката, ще е получил перфектно обслужване от Вас. И за тази привилегия Вие таксувате 15 евро абсолютно всички. Какъв процент от резервациите Ви влизат точно в този частен случай, г-жо Добрева? Отричате ли, че на този човек ще му е доста по-удобно да намери приятел с банкова карта и през сайта на Уиз полета да му е закован на въпросната цена на секундата, вместо да търчи до банки и да ви праща по факс удостоверения за превод?

      Между другото само, като се опита човек да види условията за банков превод, получава симпатична девойка, която палаво си пипа долната устна и следното: "Страницата, която търсите, не беше намерена". Обърнете внимание на професионалния си IT екип, който със сигурност заслужава заплатите си.

      Дори тези 15 евро не са само 15, след като следват още 8+ за такса плащане. Толкова ли е трудно да ги направите 23, след като така и така няма как да се избегне таксата за плащане? Пък в един по-добър свят, можете да ги добавите и на заглавната страница. Ама тогава полетът до Лондон за 90 евро не изглежда толкова примамливо, колкото тоя за 65, нали?

      Сега, ако някой е ок да си плати таксата за Вашето обслужване – негова си воля. Но Вие сама знаете, че поне що се отнася до нискотарифните билети, клиентите Ви са заблудени и не знаят, че могат да си свършат същата работа, със същите усилия, много по-евтино, но в официалния сайт на Wizz. Доказват го милионите пътници на компанията, които нямат нужда от професионални услуги като Вашите.

      6. Нека видим все пак какво включва таксата обслужване.
      -Персонална обработка на всяка резервация и коректно издаване на самолетни билети
      -Предлагане и организиране на всички съпътстващи туристически услуги
      -Професионална спешна помощ при възникнал проблем с резервация
      -24/7 възможност за търсене и онлайн резервиране на самолетни билети
      -7 дни в седмицата обслужване по телефона или на място в офиса
      -Персонално внимание и подход към всеки потребител и клиент на eSKY.bg
      -Своевременна информация за евентуални промени или анулиране на полет
      -Посредничество при преговори с авиокомпании, застрахователи и летища
      -Сигурност и професионализъм при организацията на всяко пътуване

      Общи приказки и нищо конкретно. Можете ли да ми обясните пример за некоректно издаден самолетен билет? Кой сайт от Фиат-ите, по Вашата автомобилна аналогия, споменати от мен в тази статия, издава некоректно?

      А защо трябва да плащам за възможността да резервирам съпътстващи туристически услуги, ако чисто и просто искам самолетен билет?

      За всичките тия години, в които съм резервирал стотици билети за мен и за приятели, никога не ми се е налагало да звъня спешно при проблем с резервация. Това е и доста трудно дефинируемо понятие, може би намеквате проблем с полета, а е ясно, че там особена сила да помогнете няма, какво ще рече спешна помощ за проблем с резервация, пример може ли?

      Тези стотици билети, нека ги наречем 200, това щяха да са 5000 евро платени на Вас. За тия пари може ли човек да получи малко повече конкретика за услугата, която плаща?

      Плащаме си за възможноста да ползваме търсачка! Това дори няма нужда от коментар.

      Всеки голям агент има телефон и имейл за връзка. Доста трудно може да се прецени чие обслужване е по-добро. На мен, за всичките тия години и стотици билети, ми се е налагало два пъти да се свързвам с агента, който ми е издал билета. Но тук предполагам нека клиентите да си преценят дали си заслужавате добавената стойност. Бас хващам обаче, че на повечето от тях не им се налага да звънят по телефона и да се възползват от привилегията, просто защото в днешно време покупката на самолетен билет е изключително лесен и тривиален процес в повечето случаи.

      Всеки един агент контактува с клиентите си при отложен и забавен полет, авиокомпаниите също го правят, независимо дали са Фиат или Тойота.

      А доколко се простира посредничеството Ви? Защото точка 10.5 от Общите Ви условия гласи:
      "Всякакви претенции за вреди, произтекли от включително но не само от закупуването, ползването и/или неизползването на съответната туристическа услуга следва да бъдат насочени директно съответно към авиокомпанията, застрахователят и/или доставчика на съответната Туристическа услуга."

      От всичко изброено, няма нито едно конкретно предимство, само една камара синоними за пълнеж.

      7. Точка 8.3 от Общите Ви условия:

      Потребителят се съгласява “Е-СКАЙ” да предоставя името и е-майл адреса, който е посочил при извършване на резервацията на трети лица, с които “Е-СКАЙ” има сключени споразумения за защита на личните данни на потребителите. Тези данни могат да бъдат използвани от трети лица едниствено с цел изпращане на търговска информация на посочените е-майл адреси. Потребителят може по всяко време да се откаже от опцията за получаване на търговска информация с изпращане на електронно съобщение с текст “Отказ” на адрес: [email protected].

      Г-жо Добрева, преди да споделят личната информация на клиентите си с фирми, които накратко да ги наречем “спамери”, повечето уебсайтове оставят празна кутийка. Ако потребителят има желание да получава търговска информация, я цъква. Не е забито в десета глуха на Общите Условия, които, Ви е пределно ясно, че никой не чете. И, на всичкото отгоре, да предполагате автоматично съгласие и отказът да става чак чрез допълнителни усилия от клиента.

      Сложете това условие на челно място и ще видите колко са доволни десетките хиляди клиенти.

      Всъщност, искате ли да направим експеримент? Имате 17000 харесвания във Фейсбук, предполагам повечето от доволни клиенти. Пуснете една анкета: “Знаете ли, че автоматично предаваме личната ви информация на други фирми, които Ви пращат търговски предложения и доволни ли сте от това?” След като твърдите, че клиентите Ви са добре информирани какво точно получават срещу парите си, възторжените отговори би трябвало да са стотици, стиска ли Ви да си направим този експеримент?

      ————————–
      Доста се разпрострях, дали това, което съм изброил е “мошеничество”, нека всеки читател сам прецени.

      А щяхме да си живеем толкова по-безметежно, ако бях нашарил блога ми с линкове и банери към Вашия сайт чрез партньорската Ви програма и да Ви хваля нагоре и надолу колко стабилна услуга предлагате. И да прибирам процент от таксите, които събирате от всяка продажба, тогава сигурно нямаше да имам против да дерете по 10 кожи от клиентите си, след като 3 кожи идват за мен. Или пък да тупна банерче на някой Ваш конкурент, за да Ви е лесно да ме атакувате, че съм пристрастен. За всеобщо съжаление обаче, съм от тия чешити, които са избрали да не обвързват блога си с абсолютно никой и да споделям мнението си така, както го мисля, необременено от рекламодатели.

      Дали аргументите ми са подковани с фактология или са плод на нежеланието ми да кажа “браво, благодаря” или “да, заслужава си“, или просто хуля някой, който е “добър – и то, очевидно, най-добрият”, или е породено от “характерния за българина негативизъм”, или че “че в България силните и лидерите са мразени”, оставям читателите да решат за себе си. Аз лично съм се наслушал на тъпи високопарни клишета за българската народопсихология.

      Поздрави,
      Георги Пенин

      1. “А щяхме да си живеем толкова по-безметежно, ако бях нашарил блога ми с линкове и банери към Вашия сайт чрез партньорската Ви програма и да Ви хваля нагоре и надолу колко стабилна услуга предлагате. И да прибирам процент от таксите, които събирате от всяка продажба, тогава сигурно нямаше да имам против да дерете по 10 кожи от клиентите си, след като 3 кожи идват за мен. Или пък да тупна банерче на някой Ваш конкурент, за да Ви е лесно да ме атакувате, че съм пристрастен. За всеобщо съжаление обаче, съм от тия чешити, които са избрали да не обвързват блога си с абсолютно никой и да споделям мнението си така, както го мисля, необременено от рекламодатели.”

        Огромен поклон за тази нагласа!!! ОГРОМЕН!!! Това е Пътят към истински стойностното и полезното във всяка една област и съвсем не е далеч времето, когато всички паразитиращи комисионерчета, дето съществуват само за да експлоатират притеснението и незнанието на хората, ще изпопадат като гнили круши! Keep walking!

    3. Интересно дали госпожа Добрева ще даде също толкова детайлен и подробен отговор по точки и подточки в почивния ден, въпреки че, както тя самата твърди, е писала тук като обикновен читател, а не като маркетинг мениджър на “компания” eSky.
      Ако не го стори може да е поради (минимум) три причини:
      1. Не е на работа, и няма да й платят за отделеното време за отговор, въпреки че не пише от името на “компанията”
      2. Не се е консултирала с правния отдел какви доводи може да изтъкне в защита, и се опасява да не оплете конците повече, отколкото го е направила до момента.
      3. Решила е да изхарчи част от заплатата си от комисионите, като си е резервирала билет за някоя дестинация. Най-вероятно без да се възползва от качествените услуги на “компанията”, в която работи, или друга подобна. Освен ако не ползва някакви фирмени отстъпки и намаления. И поради тази причина няма време да се занимава с “Аеро Хроники”
      В допълнение ще уточня, че пиша от името и опита на човек, резервирал успешно около 130-150 билета, част от които и с различни low cost авиокомпании, и нито веднъж не съм бил достатъчно наивен и доверчив, да не използвам по-силна дума, да се възползвам от “висококачествения” продукт на eSky, или който и да било друг мошеник, използващ невежеството и незнанието на клиентите си, и представящ се за “тур агент”.

      1. Е уикенд е, хората може да си имат и по приятна работа, нека не избързваме със заключенията. Между другото след нейният отговор ще пусна целият диалог в нов пост, като ще правим цирк да е на максимум, мисля че за всички ще е полезно да чуем малко повече подробности от “кухнята”, а така дискусията си седи закътана.

        1. Именно това ми беше идеята, Георги. След като, както самата г-жа Добрева твърди, НЕ пише от името на позицията си в тази т.нар. “компания”, защо ще отговаря, и изобщо пише в блогове точно и само през работно време?! Май нещо ми убягва логиката, което както сме се убедили вече, еявно е отличителна черта и за “Общите условия” на eSky :)
          Ама аз (и още милиони други пътешественици), нали сме неориентирани, че не ползваме “висококачествения продукт”, а се мъчим сами с резервации, та какво ли разбирам(е) пък и от логика?

          1. “да се възползвам от „висококачествения“ продукт на eSky, или който и да било друг мошеник, използващ невежеството и незнанието на клиентите си, и представящ се за „тур агент“.”

            E , това е много силно. Жената си изкарва хляба , а и живеем в трудни времена. Има си хора за всичко , има си хора и за техните услуги , но нека не се заиграва с нашата малка скромна общност пред която такива смехории просто не минават :-)
            Примерно ако реша да подаря на родителите си пътуване – да кажем до Париж бих предпочел да са с тур агенция , макар и за мен да знам колко лесно е да се организира подобно нещо.

            1. Aко има нещо което наистина ме дразни е , че явно си плащат и която и да е авикомпания да напишеш в търсачката Google на първо място ти излиза примерно : British-Airlines.esky.bg
              http://www.wizzair.esky.bg
              http://www.easyjet.esky.bg

              Toва вече макар и формално законно си е абсолютно неморално и шмекерите от esky съвсем умишлено заблуждават потребителите.

              1. Нещо повече. В търсачката излиза нещо такова: “Евтини самолетни билети Jet easy”; “WizzAlR покупка на самолетен билет”; “British Airlines – British Airlines електронен билет” и други смехории, които са не в …, а около. За непосветените – “Wizz Air”, “easyJet”, “British Airways”. Това заиграване с лога и търговски марки може да им излезе доста солено – не зная дали г-ца Радослава си дава сметка.
                На всичкото отгоре, като отвориш някоя от техните менте-страници, тя е така позиционирана, че главата на страницата и лентата с менюто не се виждат, човек остава с впечатлението, че се намира на официалната страница.
                Вече се чудя дали да не сезирам КЗП. Може би г-ца Радослава трябва да се извини публично на г-н Георги, как мислите, дами и господа?

                1. Погледни и какво пише в title-a на тия странички – WizzAir – Самолетни билети – wizzair.com. Ползван е даже favicona на авиокомпанията. Иначе КЗП е толкова в час със материята, че едва ли биха направили каквото и да било, освен ако не е официално оплакване от авиокомпанията.

                  Иначе не виждам за какво да ми се извинява, освен намеците за “почти грамотния пост” не мисля, че има нещо обидно в коментара, пък то е и толкова обидно – висшата форма на безсилие е да се заяждаш за правопис в интернет.

                  1. КЗП е само за жалби от частни лица :) Да се моли г-ца Радослава и нейните собственици да не се стигне дотам авиокомпания да подава жалба, защото ще е до КЗК, а там глобите са в пъти по-солени. И фирмичката със смешното название “Искай” ще пострада сериозно.
                    Впрочем писанията на г-ца Радослава също са почти грамотни, ако това има значение за нея.

            2. “Жената си изкарва хляба , а и живеем в трудни времена. Има си хора за всичко , има си хора и за техните услуги , но нека не се заиграва с нашата малка скромна общност пред която такива смехории просто не минават :-)”
              Нямам нищо против да си изкарва хляба по този начин. Особено след като е съобразен със закона, и е легитиемн! Чудех се, а и продължавам да недоумявам, за чий й беше да влиза в този блог и да се опитва, както казват хората “На стар краставичар, краставици да продава”?
              След като си имат такава многобройна твърда клиентела, къде тук е моментът на безпокойство за тях?
              Не вярвам хилядите им (потенциални) клиенти изведнъж да се откажат да ползват “продукта” им, като прочетат писанията тук. Както и обратното – не виждам как след рекламата и защитата на нейната “компания”, някой (и един) от заклетите авантюристи, посещаващи Аеро Хроники, ще вземе ненадейно да се откаже от тръпката на самостоятелно организиране и резервиране на пътуване, или пътешествие, и ще им се довери “на сляпо”. Защото за мен лично, а вярвам и за повечето от вас тук, пътуването започва именно от момента на ровенето и търсенето сред десетки сайтове на всевъзможни авиокомпании и търсачки. И точно това го прави пълноценно и толкова вълнуващо в крайна сметка!
              А за случая с родителите, преди време имах подобна задача. Първоначално и аз си помислих като теб, да отида в агенция и те да ми свършат цялата работа. След обиколки на две-три, и позвъняване на още толкова, накрая реших пак аз да го направя, и да пътувам с тях за по-сигурно, като крайният резултат за тях+мен пак излезе по-евтино. Като условията на пътуване не мога да кажа, че бяха с по-ниско качество, или съм ги теглил с рикша половината път, за да спестя някое евро :)
              Както не веднъж е споменавано в различните теми – за всеки влак (в нашия случай самолет), си има пътници. Просто всеки да си копае неговата градинка, и всичко ще е мир и дружба.

              1. Малко не си съвсем точен с аудиторията на блога. Редовно четящите и коментиращи определено няма нищо ново да научат, било то от тази статия или от повечето в категорията със Съвети. Но има доста случайни, любопитни хора, които попадат тук, иначе няма смисъл да ги пиша въобще, ако всички знаем за какво иде реч, нали :) Самия факт, че статията се изкачи доста бързо на пето място по посещения само за 3 месеца го показва. А на първо място пък е статията за Уиз, която пък е съвсем за новобранци, всеки който е ползвал веднъж сайта им със сигурност няма нужда да я чете, а по въпросите под нея на които отговарям ще познаеш, че не всички са опитни пътешественици, които попадат на този блог :)

                Държа и малко да не бъркаме понятията между тур операторите с организираните екскурзии и онлайн агентите на самолетни билети, не че по определени методики на работа не си приличат :) Точно днес отбелязах под друга статия, че съм ползвал агенция за да си купя билет за влак във Тайланд предварително преди да пристигна там – изключително лесна комуникация, символична такса, билетите за влака ме чакаха в хотела. Такива агенции бих препоръчал с две ръце, но такива които ми набутват автоматични застраховки, движат се по ръба на бръснача в законово отношение, отдавна са прекрачили границата в морално такова и печелят от незнанието на хората ще си го отнасят.

                Целия спор е малко зареден пистолет в момента, esky сами могат да си преценят, до колко продължаването му е рентабилно за тях.

                1. Е, не мога да отрека, че блога е посещаван и от нови и случайни хора, за които има тайни в резервирането на билети, най-вече на low cost авиокомпании. Особено след набирането в последно време на голяма медийна популярност на автора му, за което мога само да те поздравя, ртазбира се! Имах предвид, както съм писал, заклетите пътешественици, хората за които пътуването е удоволствие, и част от живота. Статията за Уиз не съм я чел, може би защото им следя доста изкъсо през годините прогреса и изобретателността в залагането на “капани”, и съм наясно, че колкото и да съм запознат със сайта им за резервиране, винаги го правя с повишено внимание, защото винаги може да са вкарали някоя нова изненада :) Но сега като спомена, ще я прочета и твоята.
                  Мисията ти е с благородна цел, и може би което се вижда най-странно на фирмите – безкористна. А в техния случай точно обратното. Накратко им взимаш хляба – това, за което те таксуват клиентите си с по 15, 20 или 30 евро, ти го правиш тук безплатно. И не стига това, ами и те канят по предавания и телевизии като по този начин блога придобива още по-мащабна популярност, а те на всичкото отгоре следва да си плащат дори и за реклама в интернет или печатно издание.
                  За другата част – през цялото време имам предвид онлайн агентите за самолетни билети. Вярно, че съм писал за по-кратко “тур агенти”, което е грешка от моя страна. Мисля, че се разбира от контекста. За истинските туристически агенции извън България е съвсем отделна тема. За нашите – всички сме свидетели в последно време някой от тях на какви въртели и врътки подлагат клиентите си, и ги зарязват насред летища без никаква информация.

                  1. Да, разбрахме се идеално :) Просто държах да уточня за аудиторията :) Уиз доста си поизчистиха сайта между другото, до степен, че е с няколко нива по-малко объркващ от този на esky…

  14. След като стана ясно, че с г-н Стефан Иванов не може да се разговаря цивилизовано, но въпреки това той има наглостта да пише подобни безумия в публичното пространство, ще се наложи да си направя труда да отговоря за последен път тук. Държа да уточня, че всичко в eSKY.bg се пази и записва, така че не бих си позволила да изрека и едно твърдение, което не може да бъде доказано (съмнявам се, обаче, че г-н Иванов би искал да бъде публикувана каквато и да било кореспонденция, тъй като, откровено казано, ще стане за смях пред хората).

    Твърдение 1: „резервирах 4 билета“ – въпросната резервация на г-на е за 2 самолетни билета и една застрахователна полица за двама

    Твърдение 2: „парите за билетите са изтеглени, но самите билети са ми отказани“ – никой, по никакъв начин, не е отказвал нищо на г-на. От картата е била изтеглена сумата за самолетните билети, но не е било възможно да бъде изтеглена сумата за застраховката и таксата за обслужване. Това не е по вина на eSKY.bg (причината би могла да бъде всякаква – липса на досатъчна наличност, дневен, седмичен или месечен лимит или други ограничения). В общите ни условия, с които г-на се е съгласил, ясно пише, че при проблем с кредитната карта, eSKY.bg не носи никаква отговорност. Едно е сигурно, че няма как да изпратим билети или застраховка, преди цялата сума да бъде заплатена.

    Оттук нататък, г-нът е имал възможността да опита отново с тази карта, свързвайки се с банката си, за да установи причината за неуспешното плащане, както и с нас, или идвайки на място в офиса; можел е да опита с друга карта или да направи банков превод. Той сам е избрал да направи банков превод.

    Твърдение 3: „Пак казвам знаех за надценката която слагат, но сумата за която натиснах бутона на транзакцията беше 553 лева, а сега тя набъбна на 631 лева?!“ – сумата, за която г-на е натиснал бутона, е била точно 313,63 EUR или грубо 613,46 лв, по курса на eSKY.bg (1.956). И понеже г-на просто голослови, тъй като смята, че тук няма кой да го орповергае, то ние имаме доказателства за това. И той много добре знае това, защото наш консултант му ги е изпратил. Твърдението, че е направена резервация на една сума и след това е получен e-mail с потвърждение, но на по-висока сума, е НЕВЯРНО и НЕВЪЗМОЖНО. Всеки може да направи, ако иска и 1 000 000 резервации една след друга, но такова нещо няма как да се случи нито веднъж!

    Твърдение 5: „Така сумарно се получи 313.63 евро или в лева 613.46 лева НО сумата която съм превел до момента е 631 лева!“ – стигнахме и до първото и единствено вярно твърдение на г-на. Да, изтеглена е била сумата от 631 лв, но разликата в сумите е от превалутирането, тъй като самата авиокомпания тегли сумата за самолетните билети в друга валута, според курса на банката, издател на картата (също записано както в общите условия на eSKY.bg, така и по време на самата резервация). Г-на знае това прекрасно, тъй като той самия ни изпрати извлечението от банката, в което има ясна разбивка и се вижда точно колко пари са преведени към eSKY.bg.

    Твърдение (въпрос) 6: „Мислите ли, че има шанс тази измамна фирма да бъде наказана?“ – не! Защото няма нито една адекватна причина, поради която това да се случи. От над 70 000 клиента до момента eSKY.bg е имала 14 проверки от КЗП (добре е да се отбележи, че те са били за случаи, които са имали поне някакво смислено основание). Всички те са разрешени в наша полза. Независимо от това, тези случаи са ни помогнали да осъвършенстваме така детайлите, че да сведем до минимум евентуалните възможности това да се случи отново. Но за това, че някой е прекарал рождения си ден неприятно, просто защото отказва да приеме, че света не се върти около него – не съм чувала да има наложено наказание от КЗП и се надявам благоразумието да възтържествува и да няма и занапред.

    Моите уважения, г-н Иванов, но след като успяхте да изкарате извън нерви петима човека, които бяха с най-добри намерения да Ви обяснят ситуацията, но вече са убедени, че с Вас цивилизован разговор не може да бъде проведен, то мисля, че изводите си остават за Вас! Имайте достойнството поне да спрете да пишете подобни небивалици!

  15. Здравейте отново. Искам да благодаря на хората които са ме защитили в блога. Връщате ми вярата в българщината и доброто!
    Всъщност върнах се, защото преди няколко дни получих доста “доброжелателно” обаждане, най-вероятно от госпожата писала тук.
    Разговорът започна почти любезно с твърда вяра от нейна страна в интелектуалните ми възможности, “да се разберем”, но уви след малко ми беше обяснено, че всъщност 90% от написаното от мен е лъжа.
    На въпроса какво конкретно е лъжа?
    – Ама вие сте купил два билета, а не четири! Беше ми заявено победоносно от г-жата!
    Извинете, но това поведение е жалко.
    Аз закупих ЧЕТИРИ (4) билета!
    Естествено, че и четирите няма как да са на мое име. Що за кретенизъм?
    Пътувам с колежка която идва по моя покана във Великобритания. Пуснал съм на нейно име и фактурата, на мен не ми трябва. Не виждам това какво отношение има към темата, не виждам с какво променя фактите.
    Госпожата се обади с единствената цел да ме сплаши и провокира, подразбра се, че разговорът се записва.

    Г-жа Добрева вие компилирате отделни фрази нагаждайки ги към тезата си, а тя в рамките на няколко седмици се смени много пъти. Защо просто не ми пратите всички телефонни разговори с вашите колежки, ще ги стенографирам и нека хората да съдят сами. Да се убедят във вашия професионализъм от първа ръка. Всички разговори които записвате без съгласие, всичко без изключение, нали сте прави и няма какво да криете?
    The truth will set you free.
    Апропо, казвате че съм купил два билета, а след малко признавате, че сте ми взели над 600 лева т.е. за четири. Последно кое е вярното? Смешни сте, не го ли разбирате.
    Завършихте разговора с ехидното коментарче, че някой няма да ми обърне внимание. Та нали тъкмо на това разчитате.
    Отново изказвам благодарности на хората които са сложили на място арогантната госпожа. Не бих могъл да го кажа толкова добре.

    1. Аз държа да отбележа, че не притежавам абсолютно всички детайли и от двете страни и не искам да заемам категорична позиция по Вашият проблем. До колкото може да се прецени, че съм на Ваша страна(а и останалите изказали се по темата, но не искам да ги обременявам с моето мнение) е по-скоро в следствие на принципната ми позиция за прекупвачите на нискотарифни билети, кой крив и кой прав във вашият спор не ми е кристално ясно.

      Единственото, което мога да кажа, е че ако бяхте резервирали директно в сайта на Уиз нямаше да имате подобни ядове със сигурност – там или плащането щеше да мине, или не, нямаше да виси по средата тип “това е платено, пък онова не е”. Иначе ако смятате, че тук е най-подходящото място да се изясните давайте смело :)

  16. “Моите уважения, г-н Иванов, но след като успяхте да изкарате извън нерви петима човека, които бяха с най-добри намерения да Ви обяснят ситуацията, но вече са убедени, че с Вас цивилизован разговор не може да бъде проведен, то мисля, че изводите си остават за Вас! Имайте достойнството поне да спрете да пишете подобни небивалици!”

    Очевидно тези “ласкави” думи не са написани с уважение, няма нужда да лицемерите.
    Провалената почивка за рождения ми ден, заниманията по Коледа с КЗП и отново с вашите “компетентни” колеги и черешката на тортата беше за именния ми ден, когато ми бяха предложени 30 лева. Подкупвате клиентите със собствените им пари! Естествено отказах.
    Между другото от 20.12.2012г. до 27.12.2012г. Вие и вашите компютърни “специалисти” още не знаехте какво и как се случило, което е видно от записите. Не съм сигурен дали и сега сте ги изкусурили нещата.
    Думите бяха: горе долу излиза сметката, най-вероятно, може би е станало така, ако имахте скриншот щяхме да знаем, но…, хайде да проверите в банката ви и да ни пратите факс, тук нашата база данни няма информация.
    Въобще вие сте петото колело в каруцата, съжалявам не заради парите, пари се печелят. Яд ме е, защото ми провалихте най-хубавите празнични дни.
    П.П. На вашите колеги им се плаща да се “занимават” с такива като нас, тежко на клиентите когато поискат нещо срещу парите си…

    Извън бай ганьовската действителност в милата родина, искам да пожелая на всички: успешна нова година, много здраве, щастие и късмет!

  17. “Единственото, което мога да кажа, е че ако бяхте резервирали директно в сайта на Уиз нямаше да имате подобни ядове със сигурност – там или плащането щеше да мине, или не, нямаше да виси по средата тип „това е платено, пък онова не е“. Иначе ако смятате, че тук е най-подходящото място да се изясните давайте смело :)”

    Да прав си, Георги, така и ще направя в бъдеще.
    Прекалено много и лоши емоции натрупах докато бях “обслужван”, не мисля, че има смисъл да продължавам. Каквото имах да кажа, вече го казах.
    Нека хората които прочетат тези редове бъдат предупредени.
    За съжаление не виждам ефикасни начини да се противодейства на тези “практики”, не и в България. Страната на ментетата. И те го знаят.

    1. Пример София-Виена-София, 24.09-28.09, цена в сайта 154евро или 301лв. Реална цена: 280лв, ето отдолу и разбивка на цената, такса обслужване 21лв.

      AL FLGT BK T DATE TIME FARE BASIS NVB NVA BG
      SOF
      VIE OS 794 K K 24SEP 2035 KNN11Z3S 24SEP24SEP 1P
      SOF OS 799 E E 28SEP 2020 ENC10Z3S 28SEP28SEP 1P

      EUR 59.00 24SEP13SOF OS VIE27.61OS SOF49.96NUC77.57
      BGN 115.41 END ROE0.760562
      BGN 74.33YQ XT BGN 1.96ZF BGN 35.25ZY BGN 13.70QD BGN
      BGN 24.65BG 15.07AT
      BGN 65.98XT
      BGN 280.37

  18. Относно esky.bg не искам да ги оправдавам но когато заявите покупка на билет от сайт за нискотарифна авиокомпания те закупуват в момента билета през интерфейс към резервационната система на авиокомпанията, един път закупен билета не може да се откаже и това не са условия на esky.bg а на wizzair, освен в случая в който те го плащат с банков превод това е начина да си осигурите “пазене на резервация” за 24 часа докато вземете решени; това е причината да задържат парите в този случай мисля че таксата обслужване би трябвало да се върне към клиента, т.е. той не получава заявената услуга като цена но момента е спорен. За разлика от този случай при покупка от редовни авиолинии, издаден и закупен билет може да се анулира в рамките на деня без глоба и без плащане на такса обслужване.

    Нискотарифни полети само през сайтовете на авиокомпаниите; всеки сайт или агенция взимат такса обслужване която варира около 20-25евро.

    sunny-то работят на 25лв такса обслужване което не е много зле в сравнение с esky.bg които са на 25евро; Нещото което не може да се запупи от сайта е така наречените тарифи, или просто казано когато една авиокомпания лети на места на друга авиокомпания; обикновенно излизат в сайтовете на авиокомпаниите само;Сайтовете от където може да си купите билети са най-ниска такса e expedia.com – 4$ такса обслужване, Вие си правите резервацията, плащате си я печатате билета и бегате към летището; Тук идва въпроса защо тези сайтове взимат крупни суми при все че ако плащате с кредитна карта вие си правите всичко и билета се издава автоматично от интерфейса на Амадеус или някоя друга GDS, обикновенно това е стандартната такса на агент който Ви прави билета – 20-25евро Европа, 30-40евро САЩ и презокеански полети.

  19. Само да добавя още няколко конкретни неща по темата:

    – полети до САЩ и Канада(Торонто), само през сайта на България Еър, в никой друг сайт не излизат; поради договорка с US Airways и Virgin Atlantic, се получават най-ниските оферта за еднопосочен билет, с изключение на ЛОТ другите авиокомпании нямат еднопосочни тарифи.
    – полети до Южна Америка с Бразилските Авиолинии – с тръгване от Мадрид, Франкфурт, Рим и с прибиране към Лондон; всяка година около януари вадят промо цени от около 850-900лв/двупосочен.
    – полети до Австралия, Куала Лумпур,Индонезия – Malaysian Airlines(таксата беше 4Е през сайта на авиокомпанията) с тръгване от Истанбул – пример двупосочен до Австралия 1600лв независимо къде се каца.
    – всички полети до Европа през сайтовете на авиокомпаниите.

    Нещо което не може да се направи през интернет сайтовете и сайтовете на авиокомпаниите – Waitlist; или казано на прост език, когато местата за дадена резервационна класа за запълнени, оторизиран агент може да ги изиска срещу моментално издаване (плащане) ако бъдат предоставени от авиокомпанията

  20. Налага ми се да пътувам често до Европа, но най-вече до Щатите. От няколко години купувам самолетните билети само онлайн. В последно време намирам добри цени в търсачката на сайта на http://www.paylessflights.com.Цените са в долари, при превалутиране дори излиза по евтино от тези в евро. Вие имате ли информация за този сайт.

    1. Кратко търсене из интернет показва, че сайта е доста съмнителен. Изглежда, че не издават билети автоматично, т.е. това което излиза при търсене може в следващия момент да се окаже неналично. Не че ще излъжат с пари, но става неприятно, ако имаш известна сума блокирана по картата. С две думи, препоръчвам да се избягва.

  21. Не устоях на цената и си закупих билет, който получих до час. За да съм сигурна веднага след като резервирах се логнах в us airways и си видях резервацията. Сайта ми го препоръчаха приятели, които от години купуват от там и досега са нямали проблеми. Преди това опитах в американски сайт, но ми отказаха заради българската ми кредитна карта.Това е най-добрата българска агенция в Щатите.Цените са изключително добри.

    1. Генерално от краткото проучване, което направих вчера изглежда, че този сайт много обича да се промотира по форуми във вид на доволни клиенти. Ако сте такъв, честито за спестяванията, но нека бъдещи читатели на блога да имат едно наум като четат препоръки в коментарите.

  22. Привет,
    първо поздрави за страхотния блог, мн неща научих. Започва да ми се налага да пътувам със смолети и ще следя сайта с интерес. Запитването ми: Не видях някъде да е споменато мнение за България Еър. Чета други коментари в нета от преди години. Мнения с основен проблем че канселирали полети в последния момент поради липса на пътници, което е адски неприятно винаги. Някой има ли по-скорошно инфо за родната ни компания? Питам защото за момента ми трябва полет за 25.09 София-Виена и с БгЕър е около 200лв. Освен тях намерих само на турсктие авиолинии но с прекачване в Истамбул за 480лв и на WizzAir с два отделни билета. Един до Лондон и след това Лондон-Виена за общо 350лв. Очевидно с Българското е доста по евтино. Въпроса ми е къде е уловката? :)
    поздарви,

    1. Няма уловка. Конкретно за Виена виж http://www.austrian.com и air.bg, избора до там е ограничен. 200лв не е кой знае колко ниска цена за да има уловка :)
      Иначе BG air си е нормална авиокомпания по среден европейски стандарт. За повече мнения може да заповядаш в http://magelanci.com там си има цяла тема за тях, която си има и двете гледни точки, но повярвяй ми отмяна на полети в последния момент заради липса на пътници не съществува като проблем. Повечето критики са за тясното място в самолетите, дълго чакане на телефоните и т.н. Има европейски регулации, които при такава ситуация ще дължат доста сериозно обезщетение :)

  23. 200лв си е перфектна цена за двупосочен до Виена, от юли вече ги няма цените от 168-170лв за двупосочен независимо дали е с БГ Еър или Аустриан.

    1. Austrian даже доста надхвърлиха тези 170 лв. от миналогодишния им ценоразпис. Сега вече са двойно по-високи цените им по дестинацията – 320-340 лева.
      Наскоро купувах билет за София – Виена, двупосочен и наистина най-евтиното, което може да се намери в момента на пазара, е на БГер за 105-110 евро.
      Това е положението, и няма изгледи за промяна в скоро време.

  24. Сигурно ставам малко досаден с въпроси от всяко естество в този блог(от анатомия на двигателя до цени на билети),но честно да си кажа много ми харесва блога.И като теми и като списване.Та сега на въпроса.До 2-3 дена искам да закупя билети до Мадрид за цялото семейство.Нормално е да летим с Българиа Еър,все пак сме с багаж!Датите са 29.04-06.05.В момента имат промо цена 160еуро в 2те посоки,което си е направо добре.Но както ти съветваш,порових се из сайтовете и в експедиа.ком цялата сума там ми се намали с 60-70 лева.Вярно,че сега ЮС долара падна и е по изгодно да се купува с левова карта,но не съм сигурен няма ли скрити такси(за обслужване,за букване и т.с.)??А и второ,никога ,ама никога не съм пътувал с Бългериан….знам ли какво мога да очкавам от тях на летището:-)))да не ме накарат да ги платя тези 60(спестени) лева за чекиране на багажа!!!:-)))все пак живеем в БГ.Предварително благодаря за съвета!!

    1. Пусни питането във форума, по-лесно е там :) Грубия отговор е, че нямаш проблеми, това което платиш на експедиа е това, което ще платиш, няма плащане на летището на куфари и т.н :) Но по начало не съм виждал чисти полети на BG air да излизат там, сигурен ли си, че за същия полет става въпрос?

      1. Да.Става дума за един и същ полет.Но в експедиа излиза като полет на Ибериа ,а в сайта на Българиан си е ясно чий е.Както и да е,имам 2-3 дена за четене и за изчакване на нов удобен курс на долара в началото на новата седмица:-))Благодаря за инфото!!

  25. Сега погледнах – на сайта на експедиа цената за тези дати е 220.20 $ което по днешен курс е около 162.8 евро. На сайта на БГер, е 330.22 лв (168.8 евро) на билет. Разликата идва от спестената такса ‘service fee’ която начисляват от БГер.
    Полетите са кодшеъри, затова излизат в експедиа “Iberia Operated by Bulgaria Air”
    Scanner-a изкарва цена през airtickets 160,8 евро на билет (с 2 евро по-малко от експедиа), но САМО при плащане с VISA Debit или Visa ELECTRON. ИНАЧЕ СЛАГА ДОПЪЛНИТЕЛНО 4.5 euro service fee!
    Ако нямаш такава карта, давай смело с експедиа. Имам над 15 билета купени през тях. За мен са един от най-сигурните сайтове за покупка на самолетни билети. Каквото виждаш – това плащаш и нищо повече след това.
    От изчакване и падане още на долара няма особен смисъл. Трябва да падне поне с 10 цента, за да даде моментално отражение на тази цена сега, което ми се струва малко вероятно, но ти си преценявай.

    1. Големи Благодарности за пълната и изключително пълна информация!!
      М/у другото ,май се оказа пророк за Алиталия,вчера са заявили че спешно се нуждаят от 500 млн еуро помощ,за да се закрепят.А днес от 13ч БГ време имат промоция,раздават ваучери за 20% намаление.Дали няма доста хорица да глътнат водичка:-)))До пролетта има доста време…:-))

  26. Пропускате за момента чартърните полети, които често са до големи летища с евтини полети до много дестинации. Един от вариантите за търсене в повече чартърни полети е http://aviobilet.com

  27. Здравейте,
    Моля да коментирате следния сайт http://www.vol24.fr/. Намерих си по-евтин билет София-Франкфурт там – 177 евро при 240 в сайта на Луфтханза (едни и същи полети, превозвач и часове). Обаче доколко е надежден? Не съм много добре са френския, а искам да съм сигурна, че като купувам наистина ще имам билет, а не в деня да отида на летището и … изненада… Гледах един сайт http://www.air-cheapflights.com/?gclid=CNLZ_bjpw7wCFeXLtAodZh0A3w и коментари за компанията Bialtrade Ltd http://www.scambook.com/report/view/302178/CheaperFlights-Aircom-Complaint-302178-for-$0.00. Та се притеснявам да не попадна на някой такъв сайт. Моля за мнения.

    1. Сайта на Луфтханза не е задължително да изкара най-ниските цени, ако те притеснява френския (не съм го чувал), пробвай expedia.com или orbitz.com, които са утвърдени световни сайтове и почти хващам бас, че ще изкарат същата цена като френския или по-добра.

  28. А какво ще кажете за трип.бг изкарва ми най-ниска цена до ню йорк след като ползвах всички метатърсачки и всички препоръчани сайтове

  29. Взех ги :) благодаря ви много и последен въпрос изисква ли се нещо друго от мен след като са ми изпратени номерата на билетите? И на телефона и на имейла ми ги изпратиха от трип.бг но ми е за първи път и незнам как да разбера дали е всичко наред и какво друго да направя

    1. Не, това е всичко :) Ако имаш номер на електронен билет, който е е нещо от типа на 123-4567906434 значи всичко е наред. За допълнително спокойствие провери един от тия три сайта, зависи от авиокомпанията с която ще летиш:
      https://www.checkmytrip.com
      https://www.virtuallythere.com
      https://mytripandmore.com/

      там с фамилно име и код на резервация (буквено-цифрен от 6 символа, например XD38KH) ще можеш да си видиш всички детайли.

  30. Ето и моя случай с eSKY.

    Нуждах се от билет и се сетих че RyanAir имаха полети за нужните ми дестинации. Веднага на google “RyanAir” кликнах на първия линк и закупих билета. Някаква такса от 18€ реших че е нова за тях но въобще не се интересувах ами бързах тъй като пишеше че има само едно останало място. Това бе снощи.
    Днеска като се събудих видя че имам мейл от някакви си eSKY. Оплакват се че не могли да изтеглят 18Е от картата. Проверих в интернет банкирането и виждам че сам превел сумата на билета (-18Е) на RyanAir.
    И в този момент разбрах че съм бил жертва на fishing :) Снощи не съм се намирал на сайта на RyanAir ами съм купил билета чрез някаква агенция.
    Проверих пак в Гугл. Рекламираният линк на eSKY го дава най-отгоре. Линка се показва като ryanair.com.esky.bg/Ryanair (абсолютно невалиден линк) и носи към ryanair.esky.bg.
    http://i57.tinypic.com/otge1w.png
    Очеваден опит за заблуждане. Заедно с неверният банер (на официялният сайт все още има места) че остава едно свободно място на полета.

    Директно се свързах с RyanAir – потвърдиха ми че имат букинг на мое име, платено от мойта карта. Но не могат да ми дадат регистрационния номер за да продължа с чекина тъй като email-a и контакт номера които им давам не са тия които те имат в системата. Следователно “security check”-a не минава и не могат да ми дадат регистрационният номер.
    Писах им детайлно да ескалирам случая и да си получа регистрационния номер за картата която съм платил. Казах им че съм бил заблуден чрез измама и въобще не искам eSKY за посредници помежду нас.

    Обадиха ми се да си искат 18те евро (които бях одобрил да получат).
    За момента не искам да имам нищо общо с компания която ползва такива методи.

    Ако от RyanAir не се съгласят да ми дадат билета за който вече съм платил претпочитам да направя нова покупка (40 евро е билета) отколкото да давам 18Е на тия скамери.

    Основния проблем за мен е че реално плащам 18Е за да ходя до банки и да се занимавам с глупости. Това ми е първи път да съм жертва на било каква1 измама. С години се пазя :) :)

    1. Да, по такъв начин са номер 1 на нашия пазар, колкото и да бучат за доволни клиенти. В техния случай повечето клиенти не са доволни, а просто са си платили 18-те евро и не са разбрали въобще, че тоя билет е можело да го купят и по-евтино. Ама и ти следващия път гледай повече :)

      1. Внимание!!!Компанията е абсолютно некоректен брокер на самолетни билети! “Изгорях” с поне 250 лв. като си направих резервация , вкл. платих 40 Евро за да мога да правя промени. Когато ми се наложи да променя една от датите ми поискаха 160 лв.( 83 Евро), за тази промяна (а таксата на компанията е 65 Евро?!) , въпреки че новата резервация беше по-евтина! После разбира се поисках анулация на билета и ме “удариха” с 250 лв., включително и допълнителни 10 евро за тях, лично за анулацията. Никога вече esky! Де да бях прочел този форум по-рано :(

    2. Внимание!!!Компанията е абсолютно некоректен брокер на самолетни билети! “Изгорях” с поне 250 лв. като си направих резервация , вкл. платих 40 Евро за да мога да правя промени. Когато ми се наложи да променя една от датите ми поискаха 160 лв.( 83 Евро), за тази промяна (а таксата на компанията е 65 Евро?!) , въпреки че новата резервация беше по-евтина! После разбира се поисках анулация на билета и ме “удариха” с 250 лв., включително и допълнителни 10 евро за тях, лично за анулацията. Никога вече esky! Де да бях прочел този форум по-рано :(

  31. Пробвай следното:

    Retrieve my booking
    Option 3
    Flight Details

    За емейл пробвай с това: [email protected]; най-вероятно са сложили свой мейл не твоя.

  32. В крайна сметка билетите поскапяха и им дадох на мошениците тия 18€ такса.

    Днеска майка ми отиде на летището в Бергамо и … самолети няма. Стачка на служителите и няма излитане днеска. Утре сутрин от Бергамо до Лондон и от там вечерта за Солун….

    От RyanAir казват че са ни изпратили меили на 9ти да ни информират за настаналата ситуация.
    Аз не съм получил нито емаил нито обаждане от eSKY. Е това е тяхното обслужване. Боклуци.

  33. Здравейте, бих искал Вашето мнение за сайт, който дава възможност да се направи резервация, без да се плаща в момента, да се направят няколко варианта, които да са сигурни до конкретна дата, така както правят агенциите, когато им се обадим по телефона.
    Благодаря за вниманието!

    1. За първи път ги чувам, може да са ок, може да не са. Почти сигурно билета би трябвало да се намери на подобна цена и в големите сайтове – orbitz, expedia и т.н.

  34. Здравейте! Купих онлайн билет за Мадрид с Ryan Air, за 16 октомври. След няколко часа получих съобщение, че трябва да се чекирам онлайн на 16 септември. Защо толкова рано и как точно става това?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *