Седмичен обзор – 19.10.2012. Заблеяни пилоти и фръцкане на германци.

Лейдис енд Джентълмен, добре дошли в поредният седмичен обзор. Дано не съм ви държал дълго в абстиненция и да имате още някой и друг нокът оставен за изгризване. Днес ще си говорим за отнесени от вихъра французи, отнасящи субсидии германци, като никога нова линия до София и една стопаджийка.
 

Добро утро, Air France, как спахте?

Започваме с един инцидент случил се вчера на софийското летище. Ранният полет на Air France към Париж съвсем спокойно се подрежда за излитане…от рульожката! Рульожката, както подсказва името, служи за рулиране, за разлика от пистата, която служи за излитане и кацане. Въпросната рульожка е старата писта и е успоредна на новата. Ползваше се до 2007-а преди катарците да ни построят нова, за която в момента си чакат една камара неустойки от летище София…да не се отплесвам.

Т.е. рульожката поне в този случай е достатъчно широка за да заблуди пилотите. За да не се случват такива неща си има строго определени маркировки. Пистите са винаги с бяла маркировка и бяла пунктирана линия по средата, а рульожките са в жълто със непрекъсната линия. Ето снимка от летище Схипхол в Амстердам, нашето е с много лоша резолюция в google maps. Мисля, че се вижда ясно – рульожките в жълто и пистата в бяло.

Рульожки в жълто. Пистата в бяло. Изт.: Google Maps
Рульожки в жълто. Пистата в бяло. Изт.: Google Maps

Благодарение на liveatc.net и юнаците от bgspotters имаме и запис на разговора между кулата и пилотите. Купона започва след 30-ата секунда, чува се леко поизнервения глас на РВД-то: “Air France 1587, спрете веднага, спрете веднага. Това е рульожка Хотел.”

РВД са успяли да го спрат сравнително бързо преди самолета да набере скорост и като цяло инцидента е повече куриозен отколкото сериозен. Но ако се бяха засилили можеше да има по-различни последствия. Чат пат се случва някой да се опитва да излети от рульожка или пък да кацне на нея, за целта има система за сигурност наречена RAAS(Runway Awarness and Advisory System), която да подсказва на пилотите да не се объркат. Монтирането и е по желание и не е задължителна.

Препоръката на разследващите органи в случая предполагам трябва да е: “Пилотите на Air France да пият по-силно кафе рано сутрин”.
 

На си ти куклите, дай си ми парцалките

Когато обаче цели държави си играят на тънкообидни, и особено когато става дума за Германия то куклите и парцалките имат малко по-различно цифрово изражение – в случая 600 милиона евро. Германците се мусят, защото им е обещана по-голяма роля в разработването на новия Airbus A350 за сметка на Франция. За тази привилегия обещават 1 милиард заем при преференциални условия. Е, оказва се че не получават това което са искали и не дават заема.

Airbus и по-конкретно компанията майка EADS са доста странни животни. Основани като символ на обединението на добрата стара Европа, да плеснем с ръце и да се прегърнем, да демонстрираме добра работа в екип и да покажем на мръсните капиталисти отвъд океана, че въпреки различията си, в Европа може да свършим добра работа заедно ако имаме обща цел – натирването на носовете на Боинг.
 

 
Звучи доста добре като замисъл, но кажи речи още от създаването на консорциума всеки гледа да придърпа чергата към себе си, процес който продължава и до днес. Няма и как да е иначе след като самолетостроенето е много привлекателен бизнес, отваря много работни места, съответно доста данъци влизат в хазната. Кулминацията на това разделение е голямото забавяне при конструирането на текущия крал на небесата Airbus A380. Клетите авиокомпании трябва да чакат почти 2 години допълнително просто защото се оказва, че в Германия и Испания използват предишната версия на софтуера, за разлика от Франция. От там следва, че окабеляването не може да се напасне, а от там цялата електрическа система бива предизайнирана.

При такова вътрешно противопоставяне цяло чудо е за мен как Airbus успяват да произведат продукти, които казано дипломатично успяват да са конкурентни на Боинг, а казано недипломатично брутално ги превъзхождат в определени елементи. Сигурно защото и при Боинг нещата не са цъфнали и вързали, и видяха и те доста проблеми с масовия аутсорсинг на последният си модел B787 Dreamliner.

Търговските спорове между двата гиганта пък са също интересна тема с елементи на детински рев тип “Мамоооо, ама на него му дадоха повече незаконни субсидии от колкото на меееен, кажи на татеее да го набиееее”, но това ще остане за друг път.
 

Vueling започва полети Барселона-София от другото лято

Честито да ни е! 10 крачки назад, една напред. В дългия списък от компании, които спират или редуцират полети до България е добре отвреме навреме да се види, че на други все пак им се лети до клетата ни държавица. Полетите са буквално среднощни, само два пъти седмично, говори се че е само лятна сезонна линия, а цените на тоя етап са към 200 евро двупосочен и то без куфар, т.е. не са нищо особено.

Да бях холандски блогър къде къде по-приятно е да се пише за предстоящите полети с B787 Dreamliner на United или за перспективата British Airways да летят Лондон-Амстердам с Airbus А380 за да тренират екипажи. Нямам този лукс за съжаление – новина от подобен калибър май не сме имали от първият полет на Qatar Airways до София и първият такъв на Ryanair до Пловдив…а това си беше бая отдавна, от тогава предимно отлив.
 

Airbus A320-211 Vueling EC-FNR by curimedia, on Flickr
Creative Commons Attribution 2.0 Generic License  by  curimedia

 
Стига толкова черногледство. Vueling са от стабилните лоу костове тип Easyjet и обявиха голямо разрастване – явно бизнеса им работи, особено след като един от конкурентите им Spanair сдаде багажа. Полетите може да не са в удобни часове и цените може да са височки, но да се надяваме че ако не друго поне ще понатиснат монополиста по линията Уиз Еър. А и често авиокомпаниите зареждат скъпи цени за повече от 6 месеца напред в бъдещето, които биват коригирани надолу с наближаване на периода. А, дано!
 

Да обиколиш 50 щата със самолет…на стоп!

Последната новинка за седмицата тоя път няма да е традиционната изцепка на О’Лиъри(нали не си мислехте, че може да мине обзор без да го спомена дори мимоходом??), а една вдъхновяваща мадама, която е решила да обиколи всички американски щати като хваща на стоп малки самолетчета от типа General Aviation.

Пътешественичката. Изт: The Seattle Times
Пътешественичката. Изт: The Seattle Times

Живеем в модерни времена, равноправие на половете и подобни екстри, но все си мисля, че ако аз опитам подобна каскада ще имам далеч по-малък успех да си намеря превоз от нея. И причината няма да е в остро темерутестия ми характер и липсата на чаровна усмивка.

Иначе подобни хора с подобни идеи безкрайно много ме кефят, имаше един пич който за рождения си ден си купил околосветски билет почти без спиране. Снимал се със всички екипажи, автографи, значки и т.н. и рождения му ден е продължил доста повече от стандартните 24 часа. В кой ли момент ще ми избият чивиите съвсем и ще свърша някоя подобна простотия…

Толкова за днес. Мисля, че тия обзори пасват много петъчно на всички, така че сигурно до другият петък.

[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

18 thoughts on “Седмичен обзор – 19.10.2012. Заблеяни пилоти и фръцкане на германци.

 1. биха те взели, ако подозираха супер приятното ти чувство за хумор ;)(приемаме, че за няколкочасов стоп, няма да издаваш останалите си познания)

   1. При положение, че 90-95% от пилотите са мъже, не зная що си решил да си мериш стопаджийските успехи с тези на мацката. Плюс това си с по-голямо лично тегло, така че сори :)
    За AF или добро, или нищо.
    Нищо :))

 2. Тъкмо се надявах да включиш днешния инцидент с коментар (предварителен, естествено, и имайки предвид оскъдната инфромация).

  http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-20001291

  Не разбрах как точно са били наранени пътниците: при инцидента или самата евакуация? И да е спрял внезапно, те би трябвало да са били с колани в този момент.

  1. Е, не проверявам за last minute новини преди да пусна…а и иначе ще развалим традицията да има поне по един линк от теб в последствие :) Със сигурност са наранени при евакуацията, тия надуваеми пързалки са конструирани така че максимално бързо да извадят хората, а не максимално комфортно и безопасно. Кажи речи почти свободно падане си е и наранявания и дори счупвания се случват.

   Хубавото е, че в случая пилота е разбрал за проблема и е спрял на време, V1 е скоростта при засилка която ако подмине връщане назад няма – тогава самолета трябва да излети, трябва да изхвърли гориво и чак тогава да кацне и последствията можеше да са доста по-сериозни в зависимост от естеството на пушека.

 3. А, то има анализ към статията но все пак ми се ще да прочета твоето мнение.

  Мерси за записа, мисля, че след като няма никакви сериозни последствия можем да погледнем от забавната страна: РВД-то е толкова ядосан, че още малко ще отиде да ги ошамари а пилотът на Air France (които са известни са арогантността си :)) отговаря с подвита опашка и ‘Sir’ хахаха :)

 4. Доколкото знам, Бритиш Еъруейз ще използват полети на А 380 до Мадрид и Париж за обучение на екипажи, но щом добавяте Амстердам – няма как да потвърдя или оборя.

  1. Да, всичко на тоя етап е само предположение. Мадрид е най-вероятната дестинация, защото е хъб на IAG…а Амстердам е по-малко вероятен, защото е твърде кратък полет. Но човек може да се надява винаги, ще видим :)

 5. Абе О’Лиъри колкото и да е печалбар все пак не би ни причинил това:

  http://www.focus-news.net/?id=n1709044

  Мрън като любопитен пътешественик би се радвала на такъв еднократен полет но едва ли всички мислят така :)

   1. Кандидатирай се за министър-председател, пък ние ще помогнем, каквото можем ;)

    1. А, не! Ще вземе да спечели и после няма за слиза от Falcon-а. А пък ние тук ще си чакаме седмичните обзори и другите постове. Най-много един пост ’10-те места, които естествено обиколих в първите си 100 дни’ да публикува :(

     1. Аз мисля, че през тия пръви 100 дни Георги ще успее да издейства България да се включи с ноу-хау и производствени мощности в консорциума EADS, което ще доведе до промени в две наименования – съответно EADS ЕАД и “Airbugs” :)) Хем да има къде да почне работа, като изкара мандата и вземе магистратурата :))

     2. Не ме давате значи, дори да става въпрос за общото благо…което естествено ще видите колко е общо, когато топ приоритет ми стане обогатяването на Авиоотряд 28 със доста машини.

      Главно перо в предизборната ми платформа ще е вместо да харчим пари за АЕЦ Белене да ги инвестираме във връщането на SR-71 Blackbird и Concorde в експлоатация.

      1. А, не, що бе, що да не те даваме? Тия много нови машини за Авиоотряд 28 – нали все някой трябва да се вози у тях?
       Аз мисля че разсъждавам правилно, м? ;)
       Плюс това, ако държавните дела нещо (представи си!) не вървят, ще се кефя не тлъстите черни заглавия на пръва страница: има уи пиуото у самоуето? :))

       1. Еми измислихме го значи…и когато след 50 години съм новия Чавес празнувайки 45-годишнината от първият си мандат ще имаме исторически материал от къде е започнало всичко.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *