Седмичен обзор – 08.08.2012. Wizz Air, Easy Jet, Ryanair и други

 • Home
 • Новини
 • Седмичен обзор – 08.08.2012. Wizz Air, Easy Jet, Ryanair и други
новини

По принцип, ако случайно не сте забелязали,  често съм прекалено обстоятелствен – като захвана някоя тема, която уж трябва да е ред-два и се отплесвам все едно съм Йода и трябва да обучавам джедаи . Получават се три сравнително неприятни ефекта:

 1. Срещам се с приятели, които  тестват лимита ми на дипломатичност и дружеско отношение с коментари от типа на “това което го беше написал е много интересно, но ме домързя да го чета, можеш ли да ми го кажеш за 1 минута”.
 2. Като пиша дълги постове следва, че не пиша много често, макар че се старая да има пост поне веднъж седмично. На всеки, който мисли да пише блог от сега да му кажа: отнема доста повече време, отколкото можете да си представите. И в един момент трябва да се направи компромис между количество и качество. Аз нескромно избирам второто.
 3. Като гледам темите да са обширни и фундаментални се получава така, че интересни новинки пропадат между пукнатинките и си отминават в морето от информация необсъдени и некоментирани.

Новата ми рубрика наречена “Седмичен обзор” ще се старае да реши и трите проблема с един замах. Хем кратки новини с кратки коментари, които да са лесни за четене, хем повечко ценни постове в блога, хем да запълни пукнатините в информационният поток. Какво ще се получи, както и дали седмичният обзор няма да е по-скоро двуседмичен или месечен – нямам представа.
 

Уиз Еър тестват до колко се простира търпението ни

Wizz имат намерение да въведат такса за голям ръчен багаж. Т.е. имате право безплатно да внесете раничка с едни размери, а тази с която сте свикнали и е било безпроблемно до сега вече ще се плаща 10 евро. В каквито и PR съобщения да го обличат, че уж се прави за удобство на клиентите е ясно, че целта е да се изцеди клетият пътник с допълнителна кожодерска такса.

От една страна е неприятно, защото е пореден елемент, който да държиш под око като си правиш сметката и преценяваш алтернативите, което естествено е неудобно. В един момент ти идва да махнеш отривисто с дясната ръка и да споменеш виртуалната им пряка роднина от женски род.

От друга страна, ако това им позволи да държат базовите си тарифи ниски е добре дошло. Не забравяйте, че колкото и да са досадни стюардесите продаващи лотарийни билети в самолетите на Раянеър, точно печалбата от тези билети позволява голият самолетен билет, който вие сте си купили да е крайно евтин…относително казано естествено. А и ако нещата станат нетърпими по-опитните ще се оборудваме с някой от продуктите на Scottevest или подобни. Важното е винаги да сме крачка напред.

Scottevest

В краткосрочен план предвиждам мини бунтове по гейтовете и възраждането на общества тип “Окупирай Уиз Еър”. Особено като се има предвид голяма част от специфичният контингент, който ползва услугите им. Иначе за момента системата е приложена тестово по линията Лондон – Катовице, скоро ще се разпространи навсякъде, сигурен съм.
 

Easy Jet пък мисли да въведе запазени места

Колегите им от Изи също са запретнали ръкави да вкарат допълнителен приход в компанията, но атакуват друга позиция – запазени места и съответното заплащане за тях. Може да сте се чудили защо качването на самолета в нискотарифните авиокомпании е като на овце в обор – причината е, че по този начин самолета се пълни максимално бързо, следователно прекарва по-малко време на земята, следователно спестява пари на авиокомпанията и позволява да се изпълни сгъстеният график. Самолетите на Раянеър престояват на земята по 25 минути, никога няма да видите толкова да остава машина на Луфтханза или България Еър.

При нормалното качване имаме имаме пътник на място 1C(първи ред, до пътеката), който влиза първи в самолета и образува тапа зад него докато се намести.  При нискотарифните имаме кабинен екипаж в ролята на овчар, който подвиква на стадото да вървят към средата на кабината. Особено приятни и симпатични в това отношение са в Раянеър, част от чара при пътуване с тях е именно затоварването.

Пак се отплеснах. Та в случая Изи се опитват да направят баланс – между по-бавното затоварване и допълнителният разход, който води със себе си и екстра приходите, които биха дошли от плащането на запазените места, защото не си живейте с излишни илюзии – услугата няма да е безплатна. Така че, ако искате да стоите с другарчето един до друг –  ще си плащате, в противен случай системата най-вероятно ще ви разхвърли из цялата кабина на седалки, които могат да се свържат логично само с ход на коня.
 

България Ер увеличава мястото между седалките на Airbus A319

Или с две думи средновековната инквизиция, на която бяха подложени повечето пътници малко ще се олекоти. Човек го очаква от Уиз Еър, Раянеър и останалите нискоразходни, но не и от “национален превозвач” с претенции и цени, които да покриват тези претенции. В случая разстоянието се вдига от абсолютно санитарният минимум от 28 инча(премерено от един член на bgspotters.net), на 29 инча, което ги изравнява с Уиз.

На нас ни остава да кажем само ЕВАЛА и все такива неща да се случват. Макар че цялата история ми напомня малко на едно недомислие което експлоатирахме навремето в компютърната игра Civilisation – първо вдигаш данъците на всичките ти поданици с 300%, те естествено са недоволни и протестират. После ги смъкваш с 5% и почват моментално да правят паради в твоя чест.
 

Лято е – сезонът на промоциите

Всъщност точно обратното е – лятото е сезонът с най-високите цени. Но освен това е и сезонът, в който пресметливите пътници си правят планове за ранната и късната есен, когато претъпканите по лятото самолети се изпразват като хотел в Слънчев Бряг. Обръщам внимание на разписанието на Уиз между края на септември и началото на ноември – 32(22, ако сте членове на Xclusive Club) евро двупосочен София – Айндховен си е жив подарък. Сходни цени се постигат и до Брюксел(демек Шарлероа), с малко повече условности и до Рим и Милано(демек Бергамо), да не говорим за всеобщият фаворит Будапеща. Рацъкайте си.

Със задоволство забелязвам и завръщането на почти безплатните билети на Раянеър. От много време насам беше трудно да се намери билет при тях за по-малко от 10 евро на отсечка, но сега отново са налични билети буквално струващи стотинки. Като кажа на някой, че самолетен билет струва стотинки и следва задължителният въпрос – “А със таксите ли?”. Моля ви, аз не съм агенция и нямам причина да ви казвам по-ниски цени от действителните. Стотинки с таксите, да, със всичко.

1zl = 48 стотонки

Може да не се окажат в най-удобните дати и сега за сега са само валидни от/до централно европейски държави като Полша и Унгария. Дали е заради кръвожадната битка с Уиз, дали е заради оптимистично подписани договори с летищата които ги задължават с минимален брой пътници  – не знам, но тенденцията ми харесва.

От традиционните авиокомпании внимание определено заслужават последните оферти на Turkish Airlines. Главно защото са ни съседчета и не са необходими позициониращи полети, които често изяждат от далаверата на дадена промоция. Най-ценни са полетите до Сао Пауло за 377 евро, Лос Анджелис за 380, и ако сте фенове на екстремните почивки 249 евро до Басра и Мосул в Ирак. По-скучна дестинация като Абу Даби пък е възможна за 224 евро.
 

Лятото е и сезонът на отчетите

Счетоводството не ми е първа тръпка и специалност, но сега е и времето по което авиокомпаниите се отчитат за свършената работа през първата половин година. Мисля, че отчетите им като цяло спират точно преди началото на силният летен сезон и генерално са доста апокалиптични. Милиарди загуби валят като стой та гледай.

Air France/KLM отнесоха голям удар, но те са в процес на преструктуриране, отписване на активи и какъвто там е специфичният език в сферата. Обединението между British Airways и Iberia също не е на добре, като главен виновник се сочи пораздутият щат фенове на сиестата в Испания.
 

Curiosity кацна успешно на Марс

Макар и да не е свързано директно с темата на блога(хм, а всъщност защо да не е??) точно ей такива новини са необходими отвреме навреме да покажат, че света все пак върви напред. Иначе ще се удавим във фалити на държави, рецесии, еврозони, високи цени на пшеницата, необясним провал на класическите ни борци и т.н. Браво на Curiosity и да иляди.

Първата снимка на Curiosity. Изт: NASA

Толкова от седмичните бъртвежи, скоро пак.
[social_share\]

Tags:

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

8 Responses

 1. stenk says

  Да с Мастекард Припейд се избягва таксата , но не и за полети започващи от Великобритания , Испания , Италия и навсякъде където Ryan предлага брандираната си кредитна карта , Явно скоро ще покрият цяла Западна Европа без България разбира се … ако още ги има дотогава както се мяркат разни коментари за отпадането на Пловдив-Хан.

  Това дето се канят да го направят easyJet в Европа се прилага от румънската BlueAir . Здължително получават места през няколко реда по диагонал.
  За мен не е проблем даже създавам нови контакти ама това щото законно съм сингъл засега :-)))

  П.С. Новата рубрика е интересна и дано имаш време да я подържаш.

  • Георги says

   В статията за раян еър бях обяснил по-подробно за картите, че ще ни залее cash passport е ясно, но ние като сме им малко в периферията може доста време да ни се разминава :)

   Всъщност тази рубрика е нещото с най-минимално количество усилия, което правя в тоя сайт. Щом се харесва ще върви :)

 2. Янислав says

  Хубаво хрумване за седмичния обзор на нещата, нещо като Калчомания едно време в Понеделник :) А за полетите на Раянеър буквално за стотинки и с таксите както казваш,нямат ли такса от 6 евро на полет и посока за резервацията на билета или това не го включваш ? Приятен ден и успех в новата рубрика :)

 3. Мрън says

  Хайде, хаирлия да е новата рубрика :)
  Това на Уиз не мога да реша дали ме дразни или се радвам, че тези с дисагите, които окупират overhead lockers вече няма да ме карат да се редя на опашката за отвеждане към самолета, която се образува още преди да е кацнал. Когато раницата ми не е пълна, винаги си я слагам под седалката и даже съм една от последните, които се качват.
  А политиката на Easyjet ми се струва хм…нечестна. Все пак, сега ако хората искат непременно да седят заедно си плащат за priority boarding. Другите на които не им се плаща се редят безплатно на опашката и се бутат да се доредят по-рано от останалите овце. С новата система човек изобщо няма избор ако иска да седи заедно с деца/съпруг/а/приятел. Дори не виждам как ще пробутат новата такса като опционална, особено в случаи на семейства с деца в които сядането заедно си е необходило до оперделена възраст, включително и заради спокоиствието на другите пътници…

  • Георги says

   Ами…проблема с дисагите се решава по-лесно, ако просто са по-стриктни в спазването на текущата политика, а не със въвеждането на новата. Ако бяха достатъчно стриктни щеше и вълкът да е сит и агнето цяло :)

   Колкото до Изи…ще я пробутат таксата много лесно. Може да има изключение за майки с деца, и ако в една резервация има дете системата да дава съседни места – хич не е трудно да се програмира. Те не са и новатори, Air Asia ползват същата схема, или поне ползваха преди 2 години когато летях с тях за последно.

 4. Светозар says

  И аз се радвах, като малко дете по време на “директното” излъчване, както се радваха в “ХЮСТЪН”, пред мониторите.

  Ами я да си представим следното!

  26 Март 2013г.(произволно избрана/примерна дата) – сядам със сутрешното кафе пред лаптопа, и по инерция отварям първия новинарски сайт от “Фейворитс”!
  Новината, която виждам, на сайта на BBC, докато отпивам глътка кафенце: НАСА потвърди офицялно – има живот на МАРС!
  Или: Потвърдено е офицялно – Не сме сами във вселената!

  Е, кажете ми – каква по-добра новина от тази?! :)

  • Георги says

   Факт! Малко Карл Сейгънов-ско е и естествено за да има прогрес трябва да се целим нависоко :)