Wizz Air – Инструкции за резервация

Коментарите по статията ще бъдат затворени съвсем скоро. Сами виждате, че са нещо като мини форум и е малко неудобно на едно място да се обсъжда проблеми с онлайн чек-ин, колко цигари имаме право да носим, дори и транспорт до летищата. За това, всеки който има въпроси е добре дошъл да ги зададе в magelanci.com – форум за пътешествия. Там има място за всякакви въпроси :) Оставям временно коментарите отворени, ако някой от предишните питащи има да отговаря или доуточнява нещо. Катинара ще ударя на 13.04.2013. Статията към днешен ден е все още актуална в по-голямата си част, но има и остарели неща. Просто питайте във форума :)

Сравнително добре известен факт е че поне докато не придобиете тренинг, за резервиране с нискотарифни авиокомпании си трябват нерви като корабни въжета. За да избегнат досадните таксички и таксища много хора прибягват до услугите на агенти…които пък за невероятния професионализъм, който изисква попълване на форма в интернет сайт за 2 минути ви вземат 15-20 евро. От трън та на глог. Как да си спестим таксата на агента и да постигнем лелеяната цена, с която авиокомпаниите се рекламират? Четете до край за да разберете.

Този пост ще е посветен на най-разпространената нискотарифна авиокомпания у нас – Wizz Air. Ако сложим скала на досадата при резервиране от 1 до 10, Уиз ги оценявам някъде със 5 – дизайна им е сравнително изчистен и няма от автоматично включените отметки за излишни неща, които натоварват цената без да забележите. Има обаче няколко подводни камъка, които ще разясня. Иначе наскоро пробвах пробна резервация в сайта на Air Asia – е там си беше необходим висш пилотаж, по скалата от 1 до 10 сигурно трябва да се оценят с 15. Да не се отплесвам…

WIZZ Discount Club

Предполагам не живеете в пещера и знаете, че уебсайта на Уиз е www.wizzair.com. Допускаме, че сте въвели маршрута и датите, които ви интересуват и излиза прозорче с полетите, където в чести случаи ще има две цени – една нормална и друга за членове на WIZZ Discount Club, която обикновено е 10 евро/20 лева по-ниска от нормалната. Между другото при първоначалното търсене винаги въвеждайте само за 1 пътник, дори да сте повече. Ако да речем сте група от трима човека, а има само 2 останали евтини места при търсене за трима системата ще подаде автоматично по-скъпи места и за тримата и може ниските цени да ви минат под радара. Ако потърсите само за един човек ще можете да купите 2 билета на ниската цена + още 1 на скъпата, което ще е оптималният вариант.

Екран, цени. Уиз Еър

Членството в клуба е доста изчистено без излишни финтове, ситни шрифтове и спънки. Плащате 30 евро/60 лева на година и може да се възползвате от по-ниските цени. С вас от отстъпките могат да се възползват още до 9 човека, НО САМО ако летят на абсолютно същата резервация като вас. Т.е. не можете да купувате билети на приятели да летят докато вас ви няма, както и не можете да купувате допълнителен билет с отстъпка на нова резервация ако някой приятел е решил по-късно да се присъедини към вашият полет. Простата сметка показва, че членството се избива за един двупосочен полет за двама души.(4х20лв отстъпка = 80лв, членството = 60лв). Ако сте сами трябва да прецените колко често ще летите с тях в близката година. Освен това промоциите първо са достъпни само за членове.

ОК, избрахте си полет, преценели сте дали да сте абонат на Discount Club, минаваме нататък.
 

Начин на плащане – кредитна карта или банков превод

С последните промени няма абсолютно никакво значение с какво средство ще платите, всички методи имат еднаква административна такса от 7 евро на отсечка. Кредитната карта предлага най-голямо удобство, защото резервацията бива потвърдена на секундата.

Все пак, не всички имат кредитни и дебитни карти, за това понякога банковият превод е добра алтернатива. Преводите е необходимо да се правят в банка ДСК. Защо точно ДСК? Много е важно да е точно там, защото това е банката обслужваща Уиз. Всички други банки ще ви поискат пари за междубанков трансфер, а нали целта е да избегнем излишни разходи? Превод към сметката на Уиз в ДСК е безплатен. Има случаи на служители в конкретни клонове да не са наясно със това и да искат такса за превода, ако това ви се случи настоявайте че превода точно по тази сметка е безплатен и да се допитат до някой компетентен мениджър.

Плащането с банков превод ви дава 24 часа буфер за мислене, т.е. един вид да запазите билета без да го плащате, докато се чудите дали си заслужава или докато чакате други от компанията да се намислят. Иначе при всички положения плащането с карта е по-бързо и удобно и не изисква разкарване до клон, попълване на вносни бележки и риск от това да объркате кода на резервацията.

Допълнителни услуги

След досадното попълване на лични данни в следващият екран минаваме към допълнителните услуги. Дръжте под око постоянно менюто вдясно да няма случайно някоя лимонка добавена – стремим се крайната цена да е точно тази, която е от 2 екрана по-рано състояща се само от цената на полета+такса за метод на плащане. Нищо повече.

Сега, аз съм твърд противник на допълнителните услуги, които предлагат нискотарифните авиокомпании. Често се случва някои от тези услуги да са маркирани автоматично, което е ултра досадно, за това като резервирате билет никога не преминавайте през екраните с четене по диагонал. При Уиз първите три услуги задължително трябва да ги откажете с “Не, благодаря”. Останалите кутийки можете просто да ги оставите празни.  Много набързо какво представлява всяка от тях.

Wizz Reserved Seat – дават ви място на първите два реда, за скромната цена от 16лв. Абсолютно безполезна услуга, много по-подходяща е следващата в списъка Wizz XXLong, която на същата цена ви гарантира място до аварийният изход, където има много място за краката. Предполагам за много високите хора цената си заслужава. Аз самият съм 188см и като цяло се справям удачно и на нормалните им седалки. Друг трик, който ползвам е при качване да се насочвам веднага към центъра на кабината и да тръгвам да заемам място на реда точно зад аварийните изходи(всички истински професионалисти се качват от задната врата). Често, ако местата не са продадени екипажа ще ви помоли сами да седнете там, защото е необходимо винаги да има човек до изхода, който да го оперира в случай на инцидент недай си боже. Ако са продадени обаче – нямате късмет. В последните 3 полета, резултата е 2:1 за мен, но със сигурност не съм солидна статистическа извадка.

Wizz Xpress качване с предимство – пълно дърво и тотално излишна услуга. На теория би трябвало да ви предложи да сте първи в самолета, където доволно да си изберете, което си искате място без първите два реда и до изходите. На практика единственото, което получавате е предимството да сте първи в автобуса, който отвежда към самолета, а когато същият автобус отвори вратите пред машината ситуацията е кой завари. 2 трика, които ще ви осигурят доста по-добър шанс за желаното място от платената услуга на Wizz :

  1. Гледайте да сте винаги около вратите и задължително в първият автобус.
  2. Винаги се насочвайте към задната врата – тълпите винаги вървят отпред, за това като отидете отзад си имате кажи речи целият самолет празен пред вас без първите няколко реда, на които се е образувала тапа. Както споменах аз се насочвам към реда зад аварийните изходи, казвам дружелюбно добро утро на екипажа и ако съм спретнат и приветлив се случва да ме поканят да заема място до изхода. Някой ден, когато блога добие световна популярност може би всички ще се ръчкат отзад в следствие на съветите ми, тогава сменете тактиката и отивайте отпред :)

Има летища, за разлика от софийското, при които до самолета не се ходи с автобус, а пеша. Услугата е мааалко по-смислена там, но пак е тотално излишна. С горепосочените два трика ви гарантирам, че ще имате удобно място до прозорец или пътека каквото предпочитате. Ако пък не искате да се редите на опашката от по-рано и си мислите, че услугата има смисъл преценете дали 15 минути висене прав не са по-добра опция от плащане на 8лв. Може би има смисъл, само ако ви плащат повече от 32лв на час.

Следващата услуга е застраховка. Съвсем отделна тема е дали има смисъл от застраховките, какво им е покритието и какво означават ситните им шрифтове. Това, което ви е гарантирано, е че авиокомпания няма да ви продаде най-удачната застраховка. Ако не ми вярвате, проучете застраховките им до дъно и вижте сами. Но едва ли искате да се занимавате с това точно по време на резервация на билет. Просто изберете “Не, благодаря” от падащото меню и давайте нататък. Ако пропуснете да изберете “Не благодаря” сайтът ще ви напомни да го направите по-късно.

Wizz Flex – промяна на датата и часа на полета без да плащате допълнителна такса. Може да изглежда привлекателно, но имайте предвид че ще платите разликата в цените. Т.е. ако сте резервирали при цена 20лв, а новият ви полет струва 200 ще можете безплатно да смените към новия, като доплатите 180лв. Нямате право на смяна на името. Мисля си, че освен в много много специфични случаи услугата е тотално излишна и не си заслужава 20-те лева.

Трансфер в дестинацията. В зависимост от летището на което кацате ще бъдат предложени варианти за трансфер. В общият случай е по-евтино да го организирате извън Уиз със някоя от компаниите, които оперират на съответното летище. Например за София услугата е такси и струва 31лв и не съм сигурен дали покрива цяла София. В специфичен случай може и да ви е от полза, една приятелка която искаше да се трансферира от Брюксел-Шарлероа до конкретен адрес с 2 тежки куфара си направи сметката и реши, че Уиз предлагат най-оптималният вариант. Преценявайте.

SMS потвърждение. Да ви изпратят информацията, която виждате на екрана на смс за 2лв. Някой ако ми намери полезно приложение за услугата обещавам да му пращам безплатни смс-и за всеки полет.

Гаранция за закъснение. Струва 20лв, а бонуса е 200лв, като не се изплаща кеш, а отива в акаунта ви като кредит за бъдещи полети. Със сигурност се случва по-малко от 1 на 10 полета Уиз да закъснее с повече от 2 часа, не се притеснявайте за тях – направили са си сметката, че ще са на печалба от услугата. А пък дори да закъснеят над определено време влизат в сила директивите на ЕС. Спестете си парите.

Куфар и уеб чекиране

Стигаме до мястото, където се попълват имената на пътника. Ако ви е необходим куфар тук трябва да го отбележите. Цената към момента е 15/20 евро в зависимост от продължителността на полета. Уиз е от малкото компании, които позволяват куфара ви да тежи до 32кг, възползвайте се, особено ако пътувате в компания.

Уеб чекиране

Много е важно от менюто “Вид чек-ин” да посочите “Уеб” – то е безплатно, чекиране на летището струва пари. Можете да се чекирате онлайн цяла седмица преди полета, разчитаме че за това време ще имате някъде достъп до принтер. Самият процес на уеб чекиране е елементарен и няма да го разисквам тук – логвате се със акаунта си(който ако не сте имали преди сте си направили по време на резервацията), цъквате на уеб чекиране, въвеждате си рожденната дата и паспортните данни, принтирате и готово.

Проверете пак цената дали е тази, която очаквате и продължете нататък.

Плащане

Почти приключихме. Следващият екран е със опциите за плащане. Ако полета ви е по-рано от 2 седмици ще можете да платите само с кредитна карта. Ако изберете банков превод на следващият екран ще получите информация за банковата сметка и начина, по който да платите. Просто при превода в полето за бележки въвеждате шест буквено-цифрен код, който ще получите.

Последно да обърна внимание на едно подло прозорче. По подразбиране Уиз са обърнали левовата цена във Евро. Лека подробност е, че курса за обмяна би накарала дори мошеник чейнджаджия в Слънчев Бряг да цъка с език от завист. Това, което прилагат му се казва DCC или Dynamic Currency Conversion, доста разпространена мошенгия по целият свят. Винаги, винаги, винаги, когато имате опция плащайте само в местна валута – вашата банка ще ви даде много по-изгоден автоматичен курс. Сами виждате, че цена от 85.99 лв Уиз я обръщат на 46.59 евро, което е над 90лв дори при сметка на ум. Не им давайте грешни пари.

Дърводелският курс за обмяна

Уточнение: Любезен читател ми посочи, че банковият превод се прави или във валутата на изходяща страна или във валутата, която сте конвертирали при Уиз. Т.е. ако купувате билет от Холандия по линията София-Айндховен няма как да платите с холандската си банкова сметка в холандската сметка на Уиз, защото цената е в лева а Уиз имат сметка в Холандия само в Евро. Изходът в тази ситуация е:

  1. Намирате си приятел/роднина в България, който да направи превода там вместо вас.
  2. Примижавате и се съгласявате на дърводелския курс за конвертиране на Уиз. За билет от 86лв, искат 46.59 евро, т.е. надценката е около 5-6%

 

Ами това е. Не е трудно, нали? Ще напиша скоро и по-общи инструкции за всички нискотарифни авиокомпании – за ръчният багаж, как да се справяме с опашките преди бординг, как да си правим правилно сметката с алтернативните летища и много други. Но мисля че беше важно първо да пусна съветника за най-голямата компания максимално бързо, а и за да съм изцяло честен ще кажа, че другия пост щеше да ми отнеме малко повече работа, а ме мързиииии.

[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

362 thoughts on “Wizz Air – Инструкции за резервация

  1. Много полезно, един път сме летяли с Уиз и от прочетеното видях, че като за пръв път сме действали правилно. Сега, на 28.01 пак с тях до Париж, така че почти сме летяли 2 пъти. Имам питанка за Катарските линии. Тези дни предстои купуване на 2 билета София-Делхи 14-28 ноември. Ще съм благодарна за всякакви съвети, на какво да обърна внимание, мисля да купуваме от техния сайт, или има по-добър вариант. Като например да се доверя на услугите на някоя агенция :) :)

    1. Провери цените във expedia.de, kayak.com както и на официалният сайт. Специално обръщам внимание на kayak.com, защото с нестабилното евро често излиза рентабилно да се купува в долари от щатски сайтове. Иначе ако купуваш директно от катарският сайт да знаеш, че ще искат да представите кредитната карта по време на чекин. Ако някой друг ще ви купува билетите да го имате предвид. Освен това задължително се включете в програмата им за лоялни клиенти – особено ако сте семейство мисля че два билета ще съберат прилично количество точки на една сметка.

      За резервиране през ноември аз лично бих поизчакал, но ако цената е добра давайте смело. Дано няма дълъг престой в Доха, че съм чувал че е кошмарно.

      Зарежи майтапа ама намери си цената онлайн, отиди/звънни в агенция и ги питай дали могат да я победят. Ако успеят – действа с тях :) Лично за моята агентската дейност ми дълиш 83 евро, благодаря :))

      1. благодаря
        ще увелича задължението си към теб с тъп въпрос: нали може да купиме двата билета с една кредитна карта? Престоят в Доха е 2 ч. Цената е 471 евро-вижда ми се добра, ти как мислиш? Същата е с Турски, но престоят е дълъг.

        1. Може два билета с една карта, няма проблем. Дори и да е с чужда карта пак няма проблем, но тогава трябва да идете в офис на Катар за да покажете картата преди полета. Цената ми се струва прилична, но нищо изключително. Аз лично бих изчакал да мине великден или поне свети валентин – често компаниите пускат 2 билета на цената на 1 и подобни екстри. Прегледах условията на тарифите и на търкиш и на катар и има няколко интересни точки:
          1. билетите не са много ограничени, т.е. не е текуща промоция а по-скоро е цена, която си циркулира постоянно – няма да изчезне утре, в други ден. Този на търкиш е със условие за резервация до 31 март. Този на катар е дори неограничен тип “важи до изчерпване на количествата”.
          2. Билетите могат да се отменят срещу 100/200 евро. Обикновено най-рестриктивните и най-евтини билети не могат да се отменят, т.е. има потенциал да се появят такива билети, които ще са по-евтини :)
          3. Другите авиокомпании не са кой знае колко по-скъпи, така можеш да се ориентираш за непромоционалната цена по линията. Ако всички компании бяха 700 евро, тогава 471 е добра оферта. Ако има две на 471, 1 на 500, 1 на 560 и нагоре по-скоро говорим за нормални, непромоционални цени по маршрута.

          Ако вземем всичките точки предвид, аз лично не бих бързал с покупката. От друга страна, може пък и това да се окаже най-евтиното, никога не знаеш. Не ми се доверявайте сляпо, не искам да съм отговорен, ако цената скочи :)

          1. още повече благодаря
            не разбрах 3-те евро в консултантската ти такса откъде идват :)
            за Катарските- ето това намерих http://www.qatarairways.com/bg/en/special-offers.page
            значи ли, че е промоционална цена до 23.01
            извинявай, ако досаждам, да спирам

            1. Е хайде сега, в консултантските такси не се казва кое откъде идва, че иначе ще се види колко е надцакването. Нека го наречем “такса обслужване”, “административна такса” или “такса амортизация на клавиатура” :)

              Нямам идея защо така пише в сайта, в условията на тарифата която аз чета няма такова ограничение, почти съм сигурен че цената ще е налична и след 23-и или ако липсва ще е само временно…но пак казвам, недей да ме слушаш много много да не стане фал :)

  2. Адаш пак съм аз,
    С това спортна екипировка не си ли отварят вратичка за тълкувания.
    За ски и дъска ясно, ама раница? То голяма част от хората си пътуват така без да имат спортни амбиции. Ами ако на нея са привързани телескопични щеки или пикел?(то ясно, че ще са отвън само ако няма място вътре) ако са вътре могат ли при проверка на багажа да те върнат за доплащане.
    Приятна вечер!

    1. Т.е. дали могат да те накарат на летището да плащаш за спортна екипировка дори да си с нормален багаж? Дефиницията за спортна екипировка мисля е универсална и включва ски, велосипед, голф стикове, екипировка за гмуркане и т.н. Не мисля че има някакъв риск да ти се заядат и не съм чувал такъв случай :)

  3. Само да допълня, че опцията “стандартна кредитна карта” включва и стандартна дебитна карта за международно разплащане. Аз съм резервирал винаги с обикновена дебитна “Виза Електрон” и не съм имал спънки. Доколкото си спомням, имаше компании, които изрично отказваха плащане с дебитна карта, но Уиз не са от тях, или поне не бяха доскоро.

    Много полезна статия! Поздрави! :)

    1. Със електрон със сигурност може да се плаща във всички нискотарифни опериращи на българският пазар. За чуждите, да, може да има разминавания – както каза електрона си е дебитна карта :) Но то пък и има някви Виза Класик в България, които също са дебитни пък се водят кредитни, голяма мешавица е :)

  4. Поздравления за страхотния сайт. Чета с голям интерес, понеже и доста пътувам.
    По поселедната статия. Не е засегнат важният вътрос с ръчния багаж.
    понеже нормалният трябва да се плаща, и то сериозно (20 евро) спрямо другата цена, ако сме за около седмица да речем някъде (аз говоря за екскурзии, не за командировки, където мовем да сме само с дипломатическо куфарче) и не искаме да плащаме голям багаж (нали целта е да намалим да минимум цената)как стои въпроса с ръчния багаж? Колко кг може да е (да каже, че размерите са ясни) и най-важното дали го мерят някъде и дали можем да се промъкнем , ако сме с по-тежичък и обемист багаж, и имаме още някое и друго пликче?
    Поздрави
    Оги

    1. Прав си, важно е. Мислех си тези допълнителни детайли да ги отделя в отделния пост, който ще е за всички авиокомпании. Може би пък тук му е мястото да го вмъкна след като очевидно тук хората ще попадат като търсят информация за Уиз…не знам, ще помисля. Иначе е важно да се спазват ограниченията, защото дори 10 пъти да се промъкнеш, на 11-ия може да те премерят и ще боли, много ще боли :)

      1. Един приятел се промъкна с раница и два пълни плика на летището във Валенсия, в същото време мен са ме връщали за една празна раница, “облечена” върху якето. Викам им полу на шега, че това ми е универсално елече – няма нищо вътре и не може да се счита за отделен багаж, ама останаха непреклонни гадовете на нашето летище :)

        По горния въпрос. Мисля, че FlyNikki изрично не приемаха разплащане с дебитна карта, но не съм съвсем сигурен. Не виждам голяма логика в такова ограничение, но тяхна си работа. Аз пък няма да летя с тях :)

  5. Ауе, колеги, какви са тези малоумни цени на Уизеър, на които попадам: София – Форли след 4 месеца = 433 лева (?!?) :О

  6. Аз купих София-Делхи с катарците за 440 евро всичко.
    С месеци следих офертите и най-ниското на което попаднах беше 403 евро…
    Та приемам , че това е минимума който може да излезе с Qatar.
    При Turkish минималната цена също се колебаеше около 430 евро и по-надолу не е падала и за миг.

    1. stenk, а аз мисля да пътувам с тях София-Делхи, през сайта ли купи, аз се интересувам за ноември и по-малко от 470 не видях

  7. Ще ми трябва обяснение като за малоумник за банковия превод, че ще ми е за първи път този начин на плащане.

    Значи, резервирал съм полета и ми се отварят две сметки, на които да извърша плащането до 24 часа от момента на резервацията. Предполагам, трябва да избера една от двете. Всяка сметка е във вида:

    унгарски форинти (HUF)
    Swift: хххххх
    Клиентски номер за вътрешен банков превод: хххххх (CitiBank)
    Клиентски номер за международен банков превод: хххххх
    Име на притежателя на сметката: Wizz Air Hungary Kft
    Номер на потвърждение на резервацията: хххххх

    И сега какво? :о

    п.п. Жаире, мерси за анонса за Будапеща. Възползвах се скоропостижно :)

    1. Защо не идеш с тази информация във всеки клон на ДСК и ще ти кажат всичко :) Общо взето дадената ти информация се попълва в бланката за превод, като в полето забележка се въвежда кода на резервацията. Това е.

      Да не би полетите ти да тръгват от Будапеща, защо говорим за форинти? Да преведеш пари там няма да е толкова лесно.

      1. Тъкмо се връщам от клона на ДСК и още повече ме объркаха… Служителката доста се кокори на тези клиентски номера, които й дадох. Любезна беше женицата, ама не можа да ми помогне. Най-объркващото е, че аз трябва да им кажа точната сума, която искам да внеса, а сумата ми по резервация е във форинти, пък сметките им за превод били във левове и евро – така ми ги обясни нещата. Познай какво ще се случи, ако при пресмятането на курсовете внеса 5 стотинки по-малко…

        Въобще не ми харесва тази история – явно не е за индианци работата. Бал съм ги и 16-те лева отгоре – плащай си като поп през картата и не си троши нервите по опашки и клонове… Знам си аз, ама айде де…

        п.п. Окей, приемам, че това с форинтите и унгарските сметки усложнява работите. Ако полетът тръгва от България и разплащането е в местната валута (лева), то нещата са доста опростени и става въпрос само на попълване на няколко цифрички и после шапка на тояга.

        п.п.п. От Будапеща тръгва, да…

        1. Да, явно това е проблема. Добавих го във статията също преди време, един приятел от Холандия се занимаваше с подобни проблеми. Тогава имаш два варианта:
          1. Превалутираш си чрез опцията за смяна на валутите в сайта на Уиз, доста дърварски курс. Тогава може да обърнеш сумата в левове и да си платиш в БГ.
          2. Плащаш си с кредитната карта.

          Мисля, че международният превод отнема време и не е удобна опция в този случай.

    1. Благодаря, мога ли да се свържа с теб? Планираме Индия през ноември и ще ми е нужна помощ с информация. Кога заминаваш или вече беше там? [email protected]

  8. Здравей!

    Имам един въпрос, но е малко офф-топик. Или не. Ти ще прецениш дали дам и отговориш.
    Трябва да летя за Полша през март и тъкмо си харесах билет в сайта на esky.bg, когато с ужас установих, че взимат някаква такса за обслужване от 25 евро! Тъй като софийското летище не ми е далече, се замислям да ида направо до офисите там. Тъй като до сега винаги купувам билетите през интернет, не знам как стоят там нещата. Имаш ли информация дали взимат някаква допълнителна такса над цената на билета (най-вероятно ще летя с България Еър или Лот) и също ме интересува дали на билета, който ще ми продадат там е изписана цената и името на пътника?

    Благодаря и поздрави!

    1. Докато не си направя отделен форум мястото за въпроси е навсякъде :)

      esky.bg със сигурност не. Значи провери в сайта на България Еър колко ще ти искат, не съм перфектно в час там как беше ситуацията с административните такси, същото и за LOT. Провери някоя от евро версиите на expedia, примерно: expedia.de, expedia.fr в зависимост с кой език се чувстваш най-комфортно. Провери и expedia.com там цените са в долари, но често се случва обменният курс да е в твоя полза. За офисите на живо дали събират административна такса също не съм сигурен, най-добре ще е да ги питаш по телефона преди да се разкарваш.

      Билета е електронен независимо дали го купуваш от интернет или от офис, т.е. ако ти дават някакво листче то е просто разпечатка, която не носи стойност на документ. Всичко им е във компютъра и ти е необходим само паспорт като отидеш на летището, за всеки случай може и да си запишеш кода на резервацията(6 знака от типа на ZX6DFG) . На разпечатката я има цената, има го и името, но ако целта е да не се знае просто можеш да я изхвърлиш, или ако купуваш от интернет да не я принтираш :) Кажи ако има нещо неясно.

      1. Целта всъщност е да се знае, защото трябва да си отчета пътуването пред съответните институции. Както и да е, ще видя тези дни как седят нещата.
        Благодаря много за любезния и изчерпателен отговор!

        1. Тогава разпечатката, която ще ти дадат от офиса ще свърши работа…както и имейла с потвърждение на резервацията, ако купуваш онлайн. Но просто не е билет и няма тежест на такъв. Успех :)

          1. С удоволствие научих, че ако си купиш билет на България Ер от офис на летището, ще ти вземат такса за обслужване 20 евро (за полети в Европа)и 40 евро (за презокеански полети) !!! В крайна сметка си направих резервацията през сайта ми, таксата беше 10 лева, но бях възмутена, че нямат опция за плащане чрез банков превод. Усложниха ми живота максимално, но вече съм горд собственик на билети на компанията.
            Мерси отново за помощта!:)

        1. Няма нищо по-депресиращо от празен форум, така че е необходима още критична маса членове. А и като се прави ще се прави като хората, което отнема време. Търпение :)

          1. Все едно аз съм си отговорил. Споделям напълно :)

            п.п. Чакаме с интерес статиите за останалите нискотарифни превозвачи. В този ред на мисли да се оплача, че днес открих една много неприятна административна такса от 11 евро на полет в EasyJet. Преди сякаш я нямаше… Хубавото поне е, че няма допълнителни такси за плащане с дебитна карта, доколкото забелязах.

            1. Наскоро я въведоха. Положителното е че таксата е еднократна – т.е. дори да пътувате 10 човека не плаща всеки по 11 евро,а всички си я делите. Отрицателното е, естествено, че вече няма безплатно плащане, както беше преди с Виза Електрон.

  9. Eдно трикче (допреди година и нещо важеше):

    Ако резервирате, да речем за 4-ма души, обаче в наличност са останали 3 билета на текущата тарифа, а 4-ият вече е на по-горната тарифа, системата автоматично ще хване и 4-те билета на високата тарифа (пак повтарям – така беше допреди година и половина, скоро не съм го опитвал, за да твърдя със сигурност как е сега). Затова следва да направите резервацията на два пъти: единия път да платите максималния възможен брой билети на по-евтината тарифа, а другия – останалите. Простата аритметика показва, че ако ползвате WIZZ Xclusive Club, то горната врътка има смисъл само в случай, че бройката билети на евтината тарифа е по-голям от този на по-високата. Ако не ползвате WIZZ Xclusive Club, винаги сте на далавера от подобно разбиване.

    ;)

    1. Важи все още, имах го тоя разговор със приятели и роднини наскоро…чудеха се защо не им излизат билетите до Будапеща по 2лв, а те търсят за 10 човека едновременно примерно :) Ще хвана да пипна статията да добавя тоя детайл май.

  10. Айде пак аз да се обадя, че тези дни само с Уиз Еър се занимавам. Значи направих първото си плащане с банков трансфер и ми е интересно какъв е обичайният срок за потвърждение на резервацията? Пише само, че трябва да започнеш да се притесняваш, ако не бъде потвърдено до петия ден, смятано от деня на плащането.

    Другото интересно нещо е, че резервацията, която направих преди няколко дни, но впоследствие не платих, още седи със статус “На изчакване”, въпреки че отдавна изтече 24-часовият срок за плащане.

    И нещо, което ме ядоса току-що – цените по избраната дестинация паднаха с две стъпала надолу за броени часове и съвсем по закона на Мърфи – тъкмо след като платих на по-високата. И друг път съм забелязвал подобни аномалии. Това означава, че 12-15 човека са се отказали почти едновременно от резервациите си (всяко стъпало е около 10 билета, доколкото съм се заглеждал). Дали самите Уиз Еър не правят някакви шашми, за да стимулират активност сред потребителите? Знаете как е – двоумиш се дълго време и изведнъж цената почва да расте бързо, бързаш и ти да платиш, докато не се е качила още. Накрая платиш по бързия начин, пък цената вземе, че падне и почва едно псуване… Явно си трябва висш пилотаж и здрави нерви :)

    1. Към теб и към stenk: аз като цяло не съм привърженик на тия теории. Ценообразуването е достатъчно сложно, че да се вкарвам сам в допълнителни излишни филми :) Има хора, които твърдят, че точно сряда вечер им е най-евтино или нещо подобно. Просто цената е доста плаваща във всеки един момент, и ако в даден ти харесва просто трябва да я вземеш и да не гледаш след това какво става за да не се дразниш :) Всеки един момент хиляди хора търсят в сайтовете на нискотарифните, не ги виждам да си играят със абсолютно всеки един клиент, да не говорим и че технически не е много лесно да се направи. Допълнително – цената, която излиза първоначално е цената на която в дадения момент авиокомпанията е готова да се раздели със седалка в самолета, ако после ти предложи по-висока има голям шанс да се откажеш – нямат далавера и те от тая работа.

      Не, че не може да има нещо, но повечето мисля е повече суеверие :)

  11. Разбира се , че се случва цената да падне.
    Това е голям бизнес и авиокомпаниите залагат какви ли не трикове.
    Например ако засекат , че има много запитвания за определена дата системата автоматично качва цената.
    След време тя отново може да се върне на предишното ниво ако няма реални резервации.
    Ти май наистина си съвсем нов в тия работи :-)

  12. Преди час направих банково заплащане на билет от Словения на сметката в евро на Wizzair в България, тъй като полета е от България. Потвърждение би трябвало да получа в рамките на 5 работни дни. Знае ли някой обикновено в какъв срок пращат потвърждение? За пръв път плащам билет по банков път, а и от сметката на съпруга ми, а билета е за майка ми. ;)Благодаря!

    1. На мен ми го пратиха на другия ден. Да кажем, че са минали около 36 часа от момента заплащането.

      Между другото плащането по банков път за полети от чужбина също не било кой знае каква философия, ама човек, като не го е правил преди, малко се шашка в началото.

      Поздрави ;)

      1. Благодаря за бързия отговор! В очакване съм, надявам се да няма усложнения, иначе пак ще потърся помоща ви! Наистина не е сложно, но като всеки първи път е нервно!:) Приятен ден!

    2. Между другото много добра идея ми даде за оптималното пътуване до Словения (Любляна):

      София – Тревизо (с Уизеър)
      +
      Тревизо – Гориция (с италианските железници) – 11.70 евро
      +
      Нова Горица – Любляна (през Йесенице; със словенските железници) – 9.02 евро

      Има и директен автобус от Нова Горица, ама не му виждам цените. Сигурно е около 10-15 евро.

      Нещо по-оптимално да се намира? :)

  13. Супер, но дори не съм мислила за такива варианти, от нас Венеция е на 280 км, магистрала. Бързо си там, а и поредна възможност за разходка!Иначе района на Нова Горица и Гориция го препоръчвам като дестинация, малка Тоскана, слънчево време, прекрасни гледки, добро вино и храна!

  14. Жаире, маниак такъв! :))

    Страхотно ръководство на потребителя, със сигурност ще ми бъде много полезно!

    Иначе, аз да ти кажа, не останах с лоши впечатления от резервацията в Air Asia по интернет. Обаче да видиш каква веселба е в CitiLink… :) И още нещо – страшно съжалявам, че не можах да пътувам с полета на Air Asia, в който стюард(еса) беше сър Ричард Брансън :))

  15. Впрочем забравих да кажа за Qatar Airways. При престой в Доха повече от 8 часа пътниците в икономична класа имат право безплатно да ползват стая в тризвезден хотел. Повече подробности – http://www.qatarairways.com

  16. Тези евтини полети до Будапеща ми излязоха през носа. Бях ги вързал с прекачване в рамките на деня (разбира се с доволно време между полетите), но първият полет ми се измести с половин ден по-късно и обезмисли втория. Сега тия ташаци от Уизеър не искат да ми отменят втория полет и възстановиха парите само за първия (всъщност доста силно казано “възстановиха парите” – само казаха, че ще сложат някъде си някакъв 120% кредит, дето нито мога да го видя, нито мога да го пипна).

    Някой да има идея какво да правя два билета Будапеща – Мадрид? Май няма какво…

  17. За коя дата? Пробвай да ги обявиш в някой форум за пътешественици, някой може да се навие да ги вземе, като плати таксата за промяна на името. Към момента, мисля, тя е по-ниска от цената на билетите в продажба.

    1. ищване…не знам дали се знаем? Гледам, че си пофлудил доволно, няма лошо, но не искам да ти отговарям едно по едно на всички мнения навсякъде. Добре дошъл, ще се пише за много неща тук както съм казвал неведнъж, но в момента строим основите и за това може важни инструменти да липсват :)

      Иначе това за смяната на име не работи. При смяна на име се добавя разликата в цената откакто е купен билета, по този начин директно се елиминира въобще ползата от смяна на име.

      За мейджа…кофти тръпка, но изхода е предрешен и без капка интрига :) Класическите лоу косовете никога не предлагат прехвърляния и не поемат отговорност за пропуснати връзки. Освен да пиеш една студена вода няма какво друго да направиш…

      1. Пих една студена вода и си резервирах директния София-Мадрид за 67 лева на калпак :)) Този път много тактически си изчаках изгодната цена. А ми играха много мръснишки тези тарикатчета – тъкмо резервирам първия път и да съм се мотал около 2 минути и половина из менютата, а през това време цената се вдигнала с едно стъпало. Ама батко вече е печен и си изчака търпеливо връщането на старата цена след около 24 часа. Тъй че нека гледаме философски на тези малки драми с резервациите – най-малкото, събира се ценен опит, който си е инвестиция в дългосрочна перспектива, откъдето и да го погледнеш :)

  18. Здравейте! Поздравления за съветите, които давате. Наскоро си направих резервация по интернет на сайта на Wizz air. Опитвах многократно да посоча опция за плащане по банков превод и не стана. Платих накрая с дебитна карта. Освен посочената крайна цена са ми дръпнали такса обслужване на плащане 33 лева от картата отгоре.
    Резервацията ми е отиване и връщане – мога ли да разпечатам бордни карти и за връщане,ако се вмествам в този 7 дневен период? Много ще съм Ви благодарна, ако ми отговорите.

    1. Здрасти! Я раздуй за тази “такса обслужване на плащане”, че направо се втрещих! :о

      Относно въпроса ти – онлайн чекирането за всеки полет на Уизеър започва 7 дни преди полета. Ако в момента на разпечатването обратният полет се вмества в този срок, то няма проблем да разпечатиш бордните карти за връщане.

    2. Мисля, че за полети след по-малко от 14 дни няма възможност за плащане с банков превод. Иначе това такса обслужване на плащане ми звучи като мизерия на банката ти. Може ли малко повече подробности? В извлечението таксата като изтеглена от уиз ли е отбелязана или нещо друго?

      Иначе както Мейдж каза, ако обратният полет е след 7 или по-малко дни може да си принтираш и двете бордни карти.

      1. Здравейте отново! Полетът е чак юни, но колкокото и да опитвах опцията банков превод не се получаваше. Както и да е – набутах се с дебитна карта. Изпратиха ми фактурата – сумата, която си пишеше на резервацията и която аз потвърдих. Обаче на извлечението в банката излиза че Wizz air са ми дръпнали с около 3% повече. Ако се загледате в левия ъгъл на страницата им си го пише – цената е без такса обслужване на плащане. Никъде не споменават % на тази такса, нито я включват във фактурата. Нооо – си я прибират от картата. Освен това и намалиха малко билетите след като направих резервацията. Ама какво да се прави – здраве да е.
        За първи път планирам пътуване по този начин и още в началото се поизложих. Трябваше да ви открия по рано и да се посъветвам с вас. Има и тур агенции – не е ли най – добре там – да се резервират билети и хотел ?

        1. Дай да го разчоплим до край, ако нямаш нищо против?

          Уиз със сигурност би трябвало да ти взимат САМО И ЕДИНСТВЕНО сумата, която е изписана като натиснеш бутона за плащане. Ако сумата е различна между фактурата и банковото извлечение проблема е по-скоро в банката! Ако може да ми изпратиш на пощата(пише я на дъното на страницата) извлечението и/или фактурата, замажи с черно личната информация.

          Иначе недей се отчайвай, така се трупа опит. Тур агенции ти гарантирам, че ще ти вземат повече за подобен билет и няма никаква гаранция че ще свършат по-добра работа :)

          1. Изпратих на пощата ти фактурата и банковото извлечение да ги разгледаш. От банката са категорични, че това не е тяхна такса.Прав си, че е хубаво да се изясни – поне за другите – да избягнат моята грешка,ако може да се нарече грешка.

            1. Наистина любопитен случай. Уиз по фактура искат 557.96лв. Тази сума в банковото извлечение е преминала в 302.40 евро, които банката ти обръща на 592.10лв. Ключа се намира в превръщането на 557.96лв във 302.40 евро. Курса на обмяна е особено дърводелски, което ме кара адски много да подозирам уиз! Защото именно техните курсове са толкова зли. Няма нищо общо тук с такса издаване и подобни, разликата е само от обръщането на валутите.

              Направих проверка с нов билет купен от уиз, да го обърна по техния курс от левове към евро…така сумата от 302.40 евро се обръща днес във 558.03. Изключително близо.

              Сигурна ли си, че никъде по време на резервация не си цъкнала да обърне цената в Евро? Това е ключовият въпрос.

              Допълнителен въпрос – дебитната ти карта нали е българска и работи само в лева?

              Макар че сумата ти по фактура е в лева изглежда точно това е станало. И ако са го направили без твое изрично разрешение Уиз са за бой, ама много за бой. Комисия за защита на потребителя тип бой. Ще ми е интересно дали за в бъдеще ще има подобен случай, самият аз ще внимавам при следваща резервация в Уиз какво излиза в банковото извлечение. При всички положения ситуацията ти не е нормална и не е това, което се случва на всички техни потребители!

              1. “В Пътния план се дава подробна разбивка на стойността, заплатена за мястото – всякакви летищни такси, таксата за обработване на плащането (ако се прилага) и цената на други допълнителни услуги, които бихте поискали. За резервация онлайн, лицето, което прави резервацията, трябва да има навършени 18 години по време на резервацията и на плащането и да притежава призната дебитна или кредитна карта. Wizz Air приема плащане с дебитни и кредитни карти Visa, MasterCard и Maestro. Към крайната цена на резервацията се добавя такса за обработване на плащането.” – това ме наведе на мисълта че плащам допълнително. Изрично посочих плащане в левове!Каратата ми е българска.

                1. Тези такси са в зависимост от метода на плащане и са видими преди да платиш, при всички положения видиш ли фактура това е цената, която трябва да се вземе и нито цент/стотинка повече!

                  В твоя случай има някаква необяснима смяна от лева в евро след това, питах в още един форум дали има друг подобни прецеденти, както и един човек който често лети с тях. Ще се опитам да го разръчкаме до край.

                  1. Изпратих ти на пощата част от резервацията където е описано плащането. Благодаря ти за съпричастността.

                    1. OK, изясняват се малко нещата. На първо време причината е само и единствено в Уиз, твоята банка няма общо. На извадката от резервация има:


                      Справка за плащането
                      Maestro – no CVC – ПОТВЪРДЕНО
                      XXXXXXХХХХ 557.96 BGN
                      Валута на транзакцията 302.40 EUR
                      Общо сума 557.96 BGN

                      Това “Валута на транзакцията” е дървеното обръщане на левове в евро по курса на Уиз, откъдето и идва целият проблем. От друга страна в другата справка, която ми прати го няма този ред:


                      Справка за плащане

                      Maestro – no CVC
                      XXXXXXXXXXXXXХ 557.96 BGN
                      Общо платено 557.96 BGN

                      Защо има разлика между двете…това май остана единственият въпрос. Единственият отговор, който ми идва на акъл е че без да искаш си цъкнала да конвертираш цената в евро, ама пак не знам защо не е отбелязано това във всички справки…

  19. Много ти благодаря, че ми изясни ситуацията. Това е – разликата идва от конвертирането. Внимавах, но явно недостатъчно щом се е получило така. Навсякъде виждах цената в левове и си мислех, че всичко е наред. Да се надявам, че това ще е единствената ми грешка.

    1. Със сигурност си вече по-опитна за в бъдеще :) И не се притеснявай, цената пак е по-ниска отколкото биха ти взели в агенция, те слагат отгоре по 20-ина евро на билет.

  20. Здравейте,
    Искам да попитам дали някой се е сблъсквал с отказ
    на плащане по банков път. Имам 3 доста успешно закупени билета
    при унгарците и в момента ми отказва да платя по този начин за отсечка
    извън бг. до София, а съм го правил друг път. Дали не натрупват някакво инфо за особено успешните ми покупки и сега да ми отказват за това.

    1. Не, никакво инфо не натрупват. Те печелят и от банковите преводи, не забравяй :) Полета след повече от 14 дни ли е? Как точно ти отказва, какво съобщение дава. От къде искаш да летиш?

  21. полета е в средата на май от милано. правих симулация с профил на друг човек и всичко е ок. ето съобщението:

    За този полет понастоящем не може да се прави плащане с банков превод.

    1. Странно, наистина. Пробвах и аз и си ми даде опция за банков превод без проблем, явно нещо в твоя профил се развалило. Освен да си направиш нов профил не знам какво друго може да се направи – мисля, че профилите не са свръзани към име и адрес, така че можеш да си направиш нов абсолютно същия, стига да е на друг имейл.

  22. това съм го мислил но ще изгубя предимството на Wizz Xclusive Club

  23. а тези юнаци от телецентъра им мълчат като партизани и не се обаждат

  24. успях да говоря с телецентъра им и се разбра, че имам една чакаща резервация ( била активна 7 дни)която аз не платих щото постигнах по-добра цена след това. така, че сега ще чакам 2 дни тя да отпадне….

    1. Аз обикновено не препоръчвам колцентъра, че там е почти лев на минута и общо взето всеки разговор е достатъчен да елиминира голяма част от спестяванията, а и е силно вероятно да няма положителен отговор от там. Радвам се че проблема се е разрешил, ще е полезно за в бъдеще да се знае – ако имаш неплатена резервация, не можеш да правиш нова.

      1. обаждам се по един телефон който май само по време на резервация се вижда и досега тарифата е била стандартна, иначе този който се появява на заглавната страница е скъп…

  25. Здравейте,
    Кога най рано излиза зимното разписание на Wizz? Със съпругата мислим да летим до Венеция през ноември и ме интересува от кога да започна да следя полетите?

    1. Скоро трябва да ги пуснат, няма фиксирано време, но мисля че е преди началото на май. При всички положения първоначално публикуваните им цени са малко завишени, освен ако не е специална оферта от рода на 20-30лв на отсечка максимум аз бих изчакал за полет през ноември.

  26. Да ви се похваля, че в крайна сметка Wizz Air ми върнаха парите за променения полет под формата на кредит в Wizz-сметката. Калкулирали са цялата сума, включително и разходите за паричния превод.

    С Ryanair също ми върнаха пари за провален полет. При тях практиката е да възстановяват сумата в картата, от която е направено плащането за съответния полет. При мен се получи малко сложно, защото хем картата ми беше изтекла, хем новата е в процес на прекратяване, но пък сумата си стигна изрядно в съответната сметка.

    1. Здравей! Относно “Самият процес на уеб чекиране е елементарен и няма да го разисквам тук – логвате се със акаунта си(който ако не сте имали преди сте си направили по време на резервацията), цъквате на уеб чекиране, въвеждате си рожденната дата и паспортните данни, принтирате и готово.” – има ли изискване да е на цветен принтер?

  27. Имам един въпрос. Резервирах билет за Лондон(еднопосочен) за 06.09.12г, като избрах уеб чекирането. Пратиха ми 2 имейла – един с план за пътуването и втори с фактура. Бордна карта кога получавам? А билет? При положение, че нямам тези неща, със сигурност ли ми е запазено мястото? И трябва ли потвърждение на регистрацията, при положение, че в първия имейл са ми пратили код за потвърждение, а отдолу със ситен шрифт са написали, че няма нужда да потвърждавам?
    Какво следва? Чакам да дойде седмицата преди полета ми, за да чекирам багажа си в сайта на компанията ли?
    Малко съм невежа, но за пръв път ми се случва да пътувам със самолет, та… :)

    1. За самото чекиране има време, то отваря седмица преди полета както сама си се досетила. За сега всичко е ОК – единия мейл си е само информативен, втория с фактурата означава че плащането ти е минало и всичко е наред.

      Билет си имаш и в момента, но просто е електронен. А бордната карта – като ти дойде седмицата на полета се чекираш онлайн и ще се появи линк към PDF файл, който да си свалиш и принтираш. Това е, от твоя страна друго на този етап не е необходимо. Ако пак има проблеми – питай :)

      1. здравейте,
        вчера правих луеб чекиране в Wizzair.com, но без да искам при въвеждане на срока на изтичане на ликната карта съм дала опцията, че е безсрочана. Имали начин да се преправи това и ако не какви ще са последствията на летиштето :(((

        1. От практическа гледна точка не мисля, че ще имаш проблеми. Сравняването на документа за самоличност спрямо попълнения във сайта се прави само на око по време на бординга, когато е натоварено и се съмнявам искрено служителя да обърне внимание на дата на изтичане и т.н. Дори мисля, че ако обърнеш внимание по време на бординга пак няма да ти кажат нищо, невинна грешка е, не е като да пращаш някой друг да лети вместо теб.

          Това от практическа гледна точка, от теоретична не е зле да им се обадиш и да ги питаш колкото да си спокойна предварително, но пък телефона е импулсен :)

  28. Здравейте!

    Първо бих искал да Ви поздравя за добре написанита статия относно полетите с нашият любим авиопревозвач! Второ, бих искал да попитам дали знаете как мога да платя за промяна на името на пътник (80 лева) при положение, че полетът ми е след повече от месец, но от сайта ми казва, че не мога да направя това по банков път? Кредитна карта ли е единственият вариант? Не бих искал да го правя през разговор по телефона, защото там таксата набъбва до скромните 120 лева! А като се замисля, че само трябва да сменя първото име и да сложа това на моят брат, направо ме заболява сърцето!!! :)

    1. Здравей,

      мисля че изхода е с кредитна карта, да. И май даже добавяха и таксата за транзакция…т.е. вероятно ще стане 100-ина лева. По телефона пак ще искат кредитна карта също. Надявам се си проверил дали полета не е по-евтин от 100лв в момента, в какъвто случай нов билет ще ти излезе по-рентабилно.

      1. Здравейте,

        пиша Ви, за да внеса яснота относно тази операция! Говорих днес с Call Center-а на Wizz Air, откъде ми обясниха, че мога да платя с кредитна или дебитна карта (моята е Visa Electron, но предполагам важи и за всички останали), като такса, както и в сайта им е описано не се начислява! В общи линии при промяна на името на пътника услугата струва 80 лева, ако го направите сами и 120 лева, ако ползвате прелюбезните услуги на служителите на авиокомпанията, без никакви допълнителни начисления!

        Поздрави!!!

  29. Имам проблем! Една приятелка ми направи резервация на сайта на Wizz Air, но е сбъркала адреса ми, а това аз видях чак след като платих полета по банков път. Какво да правя сега? Пратили са ми фактура (аз по нея разбрах, че адреса не е по личната ми карта).
    Помогнете, моля!!!!

      1. Там също е сбъркала една буква вместо Evgenia (както е по ЛК) е написала Evgeniya! Иначе презимето и фамилията са си ок.

        1. За това най-вероятно също няма да имаш проблеми, но ако държиш можеш да звъннеш на телефона на Уиз, такива промени правят без проблем. Ако прецениш, че личното ти спокойствие е по-важно от 3-4лв, които ще отидат за импулсния им телефон :)

          1. Благодаря ти за отговорите!Успокоих се:)Да, мисля да звънна и да им кажа.

  30. На някой случвало ли му се е да направи грешка при регистрацията на информацията за пътници? Вчера за първи път ми се наложи да попълвам такава (а не пътувам за първи път с Уиз еър) и забравих да упомена на приятелката ми националността… По дефаулт си стои Аруба или някоя подобна не EU националност… В момента на бординг картата и пише, че не е EU гражданин, и трябва да се знае, че трябва да мине през гише за проверка на визи и т.н. Всичката друга информация е попълнена коректно. Някаква идея какво трябва да се направи и това проблем ли би било? Писах им мейл, но отговор все още няма а и надали ще получа…

    Блаагодаря Ви предварително!

    1. Зарежи мейла, звъни на телефона. Ще се набуташ за разговор, ама като си направил грешка няма как. Дано да няма проблеми, със сигурност не си първият с подобен проблем и мисля че ще е ОК. Но им се обади задължително.

      1. Благодаря за бързият отговор :)

        Интересното в случая, е че и те не са сигурни, ще се наложи ли да се речекне за 15 евро на летището или ще ни пуснат без да правят проблем (това след разговор с оператор). “ще поживеем и ще видим” – както казват руснаците :)
        А имате ли идея защо не ми търси такава информация, за следващият ми полет: Будапеща – Малмьо? нямаше нужда да се попълват данни за пасажерите, освен имената на пътуващите. Защото сме външна граница?

        1. Най-вероятно защото полета е вътрешно шенгенски, т.е. проверка на документите по принцип не се изисква.

  31. здравейте-първо поздравления за страхотният сайт.аз веднага скачам с въпросче,и с е надявам на мн. бърз отговор защото трябва да летя след 2 дни.въпросът ми е следният.На УИЗ ЕЪР ПРЕЗ САЙТА пробвам да си закупя билет стигам до опцията на плащане получавам 2 кода,PF….,LE…..НО няма плащане и съответно нямам билет на меила си.сметката и картата са КАНСЕЛИРАНИ.Звъннах на посеченият телефон и младеж който не говореше много добре български език ,каза,че всичко е изтрито в системата на мое име няма никакви блети и никакво плащане.А КАРТАТА МИ И СМЕТКАТА МИ СА СИ ВСЕ ОЩЕ КАНСЕЛИРАНИ!Сега трябва да си букна билет от друга карта или да си закупя билет от техен офис.МОЛЯ ВИ дайте съвет-Благодаря предварително!

    1. Здравей, малко ми е объркан въпроса, повече подробности може ли? Какъв тип е картата, с която пробвате плащане? Не разбирам много и кодовете, които получавате PF и LE, и какво означава че сметката и картата са канселирани.

      Иначе Уиз офиси нямат. Пробвайте с друга карта на приятел например, иначе сигурно във всяка агенция ще ви купят билета, но ще ви вземат 20-ина евро отгоре.

  32. Здравейте!Ще пътувам УИЗ ЕЪР,и имам право на куфар до 32 кг за ,втори куфар какво трябва да направя ,ще резервирам билет онлайн.

    1. Погледни картинката в поста, където пише Уеб чекиране. Там долу вдясно има падащо меню Багаж (Няма – безплатно). Та там вместо няма, избираш 2 куфара и готово :)

  33. Здравейте, правилно ли съм разбрала че ако сега закупя билет за февруари за 100 лв примерно и застраховка Wizz Flex ако се наложи да сменя датата ще доплатя разликата от моята цена(100 лв) до новата цена, а не от цената на моя полет която е в момента на промяната.

    1. Да, ако билета от 100лв в момента на промяната струва 300, а новият струва 350 ще се наложи да платите 250лв, а не 50.

  34. Здравейте,
    мои близък е в Испания и иска да му купя двупосочен билет Мадрид-София-Мадрид.Въпросите са следните-
    -Мога ли да платя по банков път от България?
    -В полетата за регистрация,коя страна да отбележа”Испания”или “България”и съответно кой адрес и телефон-/испански/ или /български/

    1. Здравей,

      1. Да, Уиз имат сметка е Евро в България, така че няма никакъв проблем за плащането.
      2. Телфона и адреса нямат значение, те са само от полза за фактурата. Добре е телефона да е реален, друго няма :)

  35. И още един въпрос:
    -крайната цена на билета е 197евро.
    като отида в дск,трябва да платя левовата им равностойност или да купя евро и да го платя в евро?

  36. и на последната страница над “потвърди плащането”коя страна да избера “България”или “Испания”

    1. Предполагам питаш за държавата, в която ще платиш…в случая определено България защото ще превеждаш в ДСК! На другия ти въпрос мисля, че трябва да купиш евро за да преведеш по евровата сметка на ДСК – не съм сигурен само дали трябва да идеш директно с евро на гишето или трябва задължително да ги купиш от тях… И да 197 евро и нито стотинка повече!

  37. Zdraveite,predi 2 dni si napravih registraciq v saita na wizz.Napravih rezervaciq za polet s pla6tane po bankov pat.Do tuk dobre,s polu4eniq kod za potvarjdenie vnesoh sumata v DSK.N sledva6tiq den se okaza 4e ne moga da vlqza s tozi akaunt v saita,opitah sas smqna na parola i t.n dokato ne se naloji da si napravq nova registraciq i to na sa6tiq imeil adres,u4udva6to kak stana tova.Sega ne sam naqsno izob6to imam li bileti ili ne,v noviq profil ne mi izliza rezervaciq.Zvanqh na operator ,ot tam mi kazaha 4e deistvitelno ima dva profila s tozi adres ,no s biletite kakvo se slu4va ne mojaha da mi otgovorqt.Pri proverka na rezervaciqta s koda tq izliza o6te v iz4akvane.

    1. Полета не е супер скоро, изчакай няколко дни и всичко ще е наред. На имейла ще получиш потвърждение, когато плащането е прието, профила фактически не ти е нужен въобще. Когато дойде време за онлайн чекин, тогава се логваш с кода на резервацията и така.

  38. Здравейте.Резервирах билети до Лондон за 23.12.,платих по банков път и след 4 дни получих два имейла-един с потвърждение и пътен план,а другия с описание на застрахователната полица.Понеже ще летя за първи път,какво следва сега?

    1. Сега, отпускаш се на стола и почиваш :) На 16 декември ще се отвори уеб чекина, ще получиш още един имейл тогава. Ще се логнеш в сайта на Уиз Еър, ще си въведеш паспортните данни, сайта ще генерира един PDF файл, който трябва да изпринтираш и да носиш на летището. Това е. Ако има проблеми, свиркай :)

      1. Здравейте отново,днес разпечатах бордните си карти,но защо в тях е посочен само изходящият полет към Лондон?В регистрацията ми пише на връщащи се”резервацията все още не е открита”

        1. Бордна карта може да се генерира и разпечатва не по-рано от 2 седмици преди полета, предполагам връщането ти е след повече от две седмици и за това.

  39. Може би малко глупав въпрос, но кога ще получа бордната си карта. Резервирах онлайн двупосочен билет Милано-София-Милано, само с ръчен багаж (според новите условия Wizz – такъв, който ще се събере под предната седалка или в багажа над седалките). Та да се върна на въпроса. Всичко е платено, получих потвърждение на резервацията с нейния код, но кога ще получа бордната си карта ? До сега не съм правила сама резервациите, а винаги с туристически агенции и те уреждаха всичко, и ми даваха бордните карти, за това незнам каква е цялата процедура.

    1. Една седмица преди полета ще получиш имейл, който ще те накара да се регистрираш за полета онлайн. Там като попълниш данните сайта ще генерира PDF файл, който ще трябва да принтираш – това ти е бордната карта.

      1. Ясно. Много благодаря за бързият и точен отговор. Супер блог, изключително полезен. :)

  40. Купихме два двупосочни билета до Париж за 09.04.2012 с връщане на 16.04.2012 г. на една цена, за следващите два цената скочи с 20 лева. При запазването на 5 билет цената скочи с още 20, а за 6-тия с още 20. Сега хората с 5-ия и шестия/незапазен билет/ се отказаха. Петия има код за плащане, но няма да се плати. Има ли вероятност, ако изчакаме, защото има 6 месеца да се върнат началните цени и ако да кога ще стане това. Да проверяваме ли изобщо? Има ли шанс?
    Благодаря предварително за отговора!

    1. Има шанс. Цените си варират нагоре надолу в зависимост от това колко е разпродаден самолета и колко време остава да полета, проверявайте от време на време.

      Ако самолета не е разпродаден на Уиз ще им запари под опашката и ще смъкнат пак цените, никой не знае как точно им работят алгоритмите, но грубо бих казал, че поне до първи март има шанс цените да паднат. От там нататък ще е посока само нагоре.

  41. В никакъв случай не купувайте билети от Уиз много по-рано от датата на полета, особено ако пътувате около празници. Гадните копелета забиват яка цена още от началото, защото знаят, че всеки бърза да се застрахова било за място, било за цена. Така аз се набутах с около 150 евро, купувайки билети за Коледа и Нова Година още през октомври. Сега билетите са на половин цена. Не стига че ти въртят парите с месеци, но и злоупотребяват с предвидливостта на хората. Това си е чиста “узаконена” измама. Цените би трябвало плавно да се покачват с наближаването на датата на полета, като непосредствено преди него, ако има свободни места, да ги пуснат като last minute. Въобще, вместо да играя на тото с Уиз, по-добре да си пътувам с България еър.

    1. Ами въпрос на личен избор е. Никой никога не е казал, че цените ще вървят само нагоре, всяка цена е валидна в момента на проверката – генерално ако купиш по-рано има по-голям шанс за спестяване, отколкото ако изчакаш. Но не винаги работи, както очевидно е станало в твоя случай. Идеалния момент обикновено е месец-два преди полета, но и това е много грубо правило и зависи от хиляди фактори.

      Със България еър шанса да ти се случи е същият – не е ясно в кой момент ще обявят промоция или ще редуцират цените, ако нямат достатъчно предварително затоварване,

  42. Здравейте, резервирах билет в Wizair. Дадоха ми 2 сметки:
    България

    Bulgaria Lev (BGN)

    SWIFT код: CITIBGSF
    Международен и местен номер на сметка: BG32CITI92501041800600
    Бенефициент: Wizz Air Hungary Ltd.

    SWIFT код: STSABGSF
    Международен и местен номер на сметка: BG52STSA93000010455269
    Бенефициент: Wizz Air Hungary Kft

    на коя от тях трябва да преведа и в ДСК ли?

  43. Здравейте, направих резервация към Уиз Еър на 08.12.2012 и веднага платих по банков път, а все още не съм получила потвърждение. Започвам да се притеснявам, статуса на резервацията е “изчакване на плащане”. Дали не е проблем, че освен билетите избрах и включване в Уиз Клуба, а намерих на едно място в сайта им, че пише, че не може да се плати по банков път? Да им звъня ли?

    1. Ако и днес не си получила резервация то може би не е лоша идея да им звъннеш утре. 8ми беше събота, а те обработват само в работно време(почти съм сигурен), т.е. забавяне до вторник е нормално, вече сряда става леко ненормално :) Но почти съм сигурен, че днес си си получила потвърждението и всичко е ОК.

      1. Днес (четвъртък) вече получих потвърждение. За въпроси към Уиз Еър може да се звъни на телефона им на летище София, 02/491 70 48, който не е импулсен. На мен не ми се наложи, но мисля, че е полезно като информация.

        1. Да, този телефон се мотае чат-пат, точно вчера даже го търсих за един познат и ме беше яд, че не съм го записал. Мерси и се радвам, че няма проблеми :)

          1. Здравей,да те попитам бордната карта/мисля си,но не съм сигурна,това което получаваме онлайн потвръждението ли е?/ какво представлява би ли обяснил.Благодаря.

            1. Не. Бордната карта е файл който ще се генерира при онлайн регистрацията. 2 седмици преди полета ще получиш нов имейл, който ще те подкани да се регистрираш онлайн – там си попълваш паспортните данни и се генерира един PDF файл, който трябва да изпринтираш – това ти е бордната карта. Лесен процес е, няма нищо сложно :)

                1. Здравей,за много години.Да попитам как стои въпроса с цигарите калко стека или брой кутии може един пътник да вземе с него пътуваме за Лондон?Благодаря.

                  1. А сега, де. Ново 20 :) Мисля, че преди можеше по един стек, но наскоро ми попадна статия за арестуван българин на летище Пловдив и май там се спомена, че разрешеното е 2 кутии. Но със сигурност не съм авторитетен източник.

                  2. Първо да питам за едно уточнение – въпросът ти се отнася за това колко кутии имаш право да изнесеш от България? или Колко кутии можеш да внесеш във Великобритания?
                    Както и да е, няма да чакам уточнението, затова давам по ред. Преди време се наложи да го обяснявам пак на друго място, затова имам представа кои са важните моменти.
                    На митнически контрол на летището тук, ако случайно те спрат служителите, ще ти вземат всичко над 2 стека цигари (20 кутии = 400 къса), или ще плащаш двойни и тройни рамзери на общата цена.
                    От друга страна, на територията на Великобритания официално имаш право да внесеш, независимо от къде пристигаш в рамките на !ЕС!, до 800 къса=40 кутии=4 стека цигари. На човек! До миналата година беше 3200 цигари. Всъщност вноса от страни от ЕС, де юре е неограничен, но ако примерно цъфнеш на Гатуик с 25 стека, някой вземе да те спре, ще има доста въпроси от рода най-вече на “За колко дена възнамерявате да останете при нас?” И ако отговора е да речем 1 седмица, определено ще имате проблем. Но в общия случай до 5-6 стека на човек минавате със сигурност.
                    Сега каква е играта. Слагаш си в личния, или чекирания багаж още при опаковането по 20 кутии. Минаваш секюрити чек ин, след това паспортна, митническа проверка, и да те спрат, питат и проверят, няма място за притеснение – всичко е законно. След това се озоваваш в зоната за чакане, където са магазините, влизаш където видиш цигари и купуваш колкото ти се съберат в раницата/чантата/куфара за кабинния багаж. Само гледаш да не надминаваш общо 50-60 кутии (5-6 стека) НА ЧОВЕК!
                    Ето линк към официалния сайт на английските митници
                    http://www.hmrc.gov.uk/customs/arriving/arrivingeu.htm
                    Пробвано е и с 20 стека, и няма проблеми на техните митници, но вече опираме до субективния фактор – на какъв техен служител ще попаднеш (АКО изобщо някой те спре), в какво настроение е, вали ли дъжд примерно и т.н.
                    И сега НАЙ-ВАЖНОТО! Независимо колко кутии мислиш да пренесеш, 1 или 1001, много внимавай на всичките ясно да се вижда БАНДЕРОЛ за платен АКЦИЗ, с цената! Плюс по възможност касовите бележки (фискален бон). Издават го винаги на магазините на летището, просто го запази в джоба си.
                    Тези две кутии, за които е писал Георги, се отнасят ако влизаш от Сърбия, Турция или друга държава извън ЕС, в България. Даже последното, което чух беше едната от двете кутии да е отворена и започната :) Нищо повече от пренагряване в стремежа на властите да пресекат цигарения трафик в България.
                    Надявам се, че пътуването още не е минало, и съм бил полезен.

                    1. Благодаря ви много за изчерпателният отговор.Патуването все още не е минало.Благодаря още веднъж.Хубава и успешна нова седмица.

  44. Тази тема се оказа много полезна. Да я бях прочел преди три седмици…
    Много хубав блог. Браво! :)

  45. Здравейте,
    първо искам да благодаря на създателя за чудесния и полезен сайт, в който може да се обменя толкова полезна и практична информация!
    Имам следния въпрос: Wizz Air предлагат Wizz Discount Club срещу годишно членство от 59 лв. Въпросът ми е дали отстъпката, която се предлага, важи само за цената на билета, или важи и за останалите допълнителни услуги, напр. багаж и т.н.?

    1. Отстъпката е фиксирана – 10 евро на полет. Т.е. не е базирана на процент от крайната цена, а на твърда сума само от цената на полета. Куфара продължава да си струва колкото си струва за съответният полет без промяна.

  46. преди малко станах луд и не успях да направя резервация.
    където иска мобилен телефон и е даден примерен формат за попълване
    все ме изхвърля. пробвах всякакви комбинации с разположението на числата и все не става…….

    1. Ох, имах го и аз тоя проблем на времето, ма грам не помня как се оправяше. Малко наизуст говоря в момента но няколко идеи:
      -пробвай с друг браузер
      -пробвай да си регистрираш профил, в който е въведен мобилния ти, така след като се логнеш и пробваш да резервираш поленцето би трябвало автоматично да е попълено

  47. стана с ремонт на профила. нарочно не държах там моб. телефон тъй като в един момент могат и sms да направят автоматичен за 2лв. сложих един формален номер и всичко е ок. благодаря за идеята…

    1. Като цяло мисля, че е добра идея мобилния да е реален – на него ще те информират, ако полета е отменен и т.н. А без твоето съгласие няма как да сложат автоматичен смс – няма откъде да си вземат парите и да искат :) Радвам се, че всичко е ОК

  48. Имам въпрос относно размера на ръчния багаж. Доколкото ми обясниха приятели сакът се пъха в калъп, дори да е малко по-голям с някой друг сантиметър, ако не е претъпкан ще се побере.
    Няма да пътуваме с кой знае колко багаж за три дни, но искам да си взема сувенири.
    Сакът има опция да се разтяга и си мисля да натъпча разни подаръци на връщане, в такъв случай таксата 10 евра се плаща на място или трябва да ги предвидя тия неща в аванс?

    1. Трябва да ги предвидиш в аванс. 10 евро се плаща онлайн, 20 евро на гишето за чек ин и 30 евро, ако се наложи на гейта. Не съм съвсем сигурен дали можеш само за едната посока да си вземеш багаж, ако билета ти е купен двупосочно…

  49. По-добре да не рискувам в такъв случай.
    Благодаря.:)

  50. И да БЛАГОДАРЯ на съдателя на този чудесен сайт Георги много полезна информация.БЛАГОДАРЯ хубава и успешна нова седмица.

    1. Важното е, че като има тема по която не съм в час има хора, които да попълнят веднага празнините :) Мерси и аз.

  51. Остра критика към блога за липса на една от най-ценните информации,и може би полезни:най-евтиният и най-лесният начин за плащане на билети е с откриването на Уиз сметка.
    Предимства: 0.00 лв такса за резервация, светкавично, лесно и отпадане на ходене до банка и чакане с дни за потвърждение!
    Недостаъци: трябва да се внесат 600 лв минимум(доскоро бяха 980!, така, че сега е по-достъпна сумата), като тези пари могат да се използват само за билети и услиги на Уиз и не подлежат на връщане и/или теглене. Зареждането на сметката става по телефона, има и неимпулсен(за който чете по-подробно)! Лично съм зареждал два пъти и в профила си следиш сумата, която ти е останала.
    Извод: липсата на основно инфо в даден блог не говори добре за него, но като цяло БРАВО на списващия го за труда и отделеното време!

    1. Във момента на написването на статията сумата беше 500 евро, ако не се лъжа и трябваше да бъде изхарчена за една година. Не си спомням съвсем детайлите, но имаше и още нещо което правеше услугата неприемлива. Като се има предвид, че статията е насочена предимно към начинаещите съм преценил, че това само ще натовари излишно. Сега условията може да са променени и по-удобни. Ще ги проверя и осъвременя статията, ако преценя че се налага.

      Иначе изводите може да ги запазиш за себе си, може да оставиш съвсем добронамерена забележка, не следя промените в уиз 24/7, макар че се старая всичко да е изрядно, относно времето с което разполагам. Няма нужда да демонстрираш високомерие, никой няма да го оцени, повярвай ми.

  52. Чак пък “остра критика”…струва ми се крайно.
    Нали затова е отворен блог – за да може където авторът е пропуснал нещо, друг да го допълни в отговорите след това. Което пък е огромният плюс, и основната разлика от сайтовете, където можеш да си само читател/наблюдател, но не и участник, т.е. да допълниш или попиташ веднага на място.
    Така и ти можеше просто да допълниш. Авторът не веднъж е наблягал, че едно от ценните неща тук, е именно фактора “взаимопомощ” :)

  53. Здравейте отново! Писах ви от чувтвото за взаимопощ и съжалявам, ако на някой му се е видяло високомерно! Но много се подразних, че липсва основна информация относно един от факторите за наистина евтини билети, а именно – Уиз сметка. Проверено е – няма изискване за време, примерно година за изхарчване на сумата по сметката. И когато зареждах първата сума по новоткритата сетка и за мен беше огромна сума, но се кобинирахме компания приятели и така набързо похарчихме въпросните 980 лв, че не ни и стигаха! Титулярът на сметката може да купува освен за себе си и още за до 4 човека билети. Благодарение на клубната карта и тази сметка с нулева цена за такса резервции, можахме да си позволим например билети до Брюксел за 30 лв двупосочен, а сега в края на февруари за 11 лв двупосочен до Венеция, при това за 5 човека на тази невероятна цена-подарък, почти!

    1. Коментара ти звучеше не толкова като да дадеш полезна добавка, а по-скоро на изтъкване и леко заяждане. Както и да е, ще осъвременя статията тия дни.

      Между другото имаше срок на изтичане на сумата преди, иначе нямаше сега в общите условия да седи надпис, че който си е загубил сумата поради изтичане на крайния срок да изпрати мейл за възстановяване. Ще се съгласиш, че това много подкопава ползата и…

    2. Обнових поста с информация за Уиз сметката, надявам се всичко да е ОК и да няма забележки :)

  54. Здравейте .. Не съм сигурна дали това е правилното място да задам въпросите си, но не успях да намеря информация в интернет .. т.е. доста е противоречива. Става въпрос за пренасянето на цигари. Предстои ми пътуване София-Милано; Милано-Варшава и обратно и незнам колко цигари е позволено да пренасям. Четох доста форуми и всички казват различни неща – позволен е 1 стек цигари, други казват, че може и повече, незнам на кого да вярвам. Всички полети ще се извършват от Уиз еър, но в сайта им няма никаква информация за количеството позволени цигари. Другият ми въпрос е дали мога да пренасям, да кажем този 1 стек, в ръчния си багаж или е задължително да са в чекиран багаж ? За храна, няма нужда да питам, знам че тя е позволена само в чекирания багаж … Моля за помощ .. Невероятен блог .. Изключително полезен … Благодаря предварително

    1. Здравей, точно за цигарите имаше коментари наскоро, виж 10-20 коментара максимум над твоя, един читател беше предоставил доста подробна информация.
      -Няма проблем да носиш цигарите, където и да е, може в ръчния, може в куфара.
      -Храна също може да носиш в ръчния, стига да не е в буркани и да не е течна. Т.е. да речем кутия вафли няма проблем, мед ще има проблем.

    2. Здравей, Силвия.
      В най-общия случай с два стека цигари, независимо дали в ръчния или чекирания багаж, няма да има проблем нито на митницата в София, нито където и да било при влизане в държава от ЕС.
      С други думи от София официално позволено е да се изнесат до 20 кутии цигари на човек. Вече за внасяне, е най-добре да се направи справка с митниците на съответната държава. Малко по-нагоре (14 януари) съм писал малко по-подробно за Великобритания.
      Можеш спокойно да изнесеш и 5-6 стека, като ги купиш от магазин на гейта, стига да ти се съберат в ръчния багаж, и да те пуснат с него на борда (важи най-вече за лоукост авиокомпании като Wizz и Ryan). От тези магазини няма никакви ограничения за количество, цените са същите като на кварталното магазинче, т.е. няма надценка, може да платиш в лева, евро, GBP, като курса е официалния по БНБ за деня.
      Много важно е кутиите да са с бандерол, и по възможност да пазиш касовата бележка от магазина, независимо от летището, или от преди са купени.

      1. Много благодаря за бързите Ви отговори. Наистина много ми помогнахте, тъй като от скоро пътувам със самолети и не съм много запозната с позволени и забранени неща за пренасяне. Всичко най-хубаво :)

  55. Wizz спират полетите до Венеция. Лошото е че нещо няма желаещи ниско тарифни авиокомпании за полети София – Венеция :(

    1. Да, и нов полет до Ларнака…ще драсна ред-два в новия обзор в края на седмицата. Изглежда, че разписанието от тая промяна не е докрай фиксирано, ще видим какво още ще измислят.

  56. потвърждавам преди година искаха за сметката 500 евро плюс някаква такса 12 евро и изразходване на сумата за 1 год. но това е минало вече.
    моля колегата по-горе с такава сметка да каже дали е опитвал да плаща с нея за полет в друга валута в общите условия споменават,че това било възможно с телефонния им център, тъй като понякога е по-изгодно да се резервират едидични полети.
    днес си играх със системата им и забелязах, че при резерация с опция за влизане в клуба им накрая вместо 20лв. намаля цената с 16лв. и то при полети на високи цени. друг е въпроса, че те споменават думата “ГАРАНТИРАНА ОТСТЪПКА”. още по-смешна е ситуацията с прага при който се дава отстъпката – български превод 19.99лв. а варианта на английси 12.5 евро… разни компании разни идеали….

    1. Плащания в чужда валута не мисля, че са възможни, т.е. ще трябва да конвертираш първо сумата във валутата на сметката и естествено това става с техния дърводелски курс.

      За отстъпката, мисля че разминаването идва от промоцията, която върви с 20% намаление, така на практика намалението се отразява и върху ползата от Discount Club. Т.е те първо ти добавят отстъпката от картата и чак после смятат 20-те%, малко ми е гръмнала главата в момента, но от там би трябвало да идва разликата – просто различната последователност в пресмятането на отстъпките.

  57. Страхотен блог,поздравления за автора!Имам въпрос-купих за моето семейство билети до Барселона с WizzAir.Попълних данни за пътниците и си платих с банков превод.За съжаление не съобразих,че имената им на латиница в полето данни за пътника трябва да съответстват на тези по личните им карти и сега има леко разминаване.Като видях цената за промяна на име на пътник-88 лева направо ми стана лошо.Сега се питам дали ще има проблеми за това и ако попълня при web чекирането правилно транскрибираните на латиница имена ще има проблем? И дали тази цена за промяна името на пътник се отнася ако друг човек пътува вместо този които е упоменат в резервацията?

    Благодаря предварително за отговорите!

    1. Весо, при леко разминаване на имената, в следствие на транскрибиране , се поправя БЕЗПЛАТНО от служител на компанията. За целта, трябва да се обадиш по телефона(най-добре безплатния). Но при коренно различно има се дължи таксата.

    2. emonm е отговорил точно, използвай безплатния телефон на Уиз, за такива промени няма да ти правят проблем. Солената таксата за смяна на име е предвидена точно за случаите, когато искаш да препродадеш билета си на друг.

      Иначе при онлайн чекин се ползва името от резервацията, не можеш да го промениш там.

    1. 024917048 е номера. Надявам се уикенда да ми остане време да обновя цялата статия и ще включа и тая информация в основният пост.

  58. Здравейте,
    току-що ми изникна нов въпрос: имам вече закупени билети до Дортмунд на 01.02.2013, без да съм плащал багаж. Сега искам за добавя по 1 бройка багаж в двете посоки, принципно не е проблем през сайта, въпросът ми е дали при плащане важат същите такси както при плащането на самата резервация /кредитни, банкови и т.н./ или този път няма такса?
    Благодаря!

  59. Добавянето на багаж е без такса, освен таксата за превода. Нали все пак полета не е (бил) на 01.02.2013?! -:)

  60. Sorry, полетът е на 01.03.2013:) А ако добавя багажа с кредитна карта, има ли такса?

    1. Няма такса, давай смело. А и най-лесно ще видиш като се логнеш в резервацията и добавиш куфар :)

  61. Благодаря, току-що реших да си прибавя по един куфар на отиване и връщане, и какво виждам: на отиване 01.03.2013 куфарът струва 49 лв., а на връщане на 03.03.2013 е 39 лв.?? Има ли някой идея защо е така? Или ако си добавяш куфар по-късно, е по-скъпо?

  62. Май разбрах защо е така /аз като лудите сам си отговарям:)/ – на отиване планираното време на полета е 2ч. 45 мин., а ако планираното време е повече от 2ч. 40 мин. таксата е 49 лв.:((( Егати, за 5 мин. отгоре ще плащам 10 лв. повече:) На връщане е 2ч. 20 мин., минавам по тънката тарифа:) Поправете ме, ако се бъркам, благодаря!

  63. Между другото това също е някакъв трик на Уиз, следя от известно време полетите до Дортмунд, като влизам в страниците на летище София и летище Дортмунд, и проверявам кога е излетял самолетът и кога е кацнал. В повечето случаи, да не кажа във всички, излита по-късно от София /обикновено 10-15 мин./ и каца по-рано в Дортмунд, т.е. планираното време никога не е 2ч. 45 мин.:) Ама хайде, за 10 лв. няма да правим проблем:)

    1. То тази повишена такса над определено времетраене е за цялата им мрежа, та ако не е Дортмунд някоя друга дестинация ще е на бариерата. Просто си изтеглил късата клечка :) Аз всъщност се учудвам, че заложеното полетно време не е над 2:45 и в двете посокки, гледай оптимистично – всъщност си спестил 10лв :))

  64. Да, май си прав, чакай да добавям куфарите, докато не са се усетили:)

  65. Браво на Авторът за редакцията относно Уиз сметката(по повод забележката ми преди известно време;-). Но остана следното изречение, което си противоречи с инфото за Уиз сметката, на която явно съм голям фен:
    От посочените банковият превод е несравнимо най-добрата опция по няколко причини. Първо – най-евтиният метод е.

    Все пак най-етиният начин на плащане си е Уиз сметката!
    А относно банковият превод като опция за размисъл, досега в рамките на 24 часа, пък и изобщо, когато съм резервирал никога не са падали цените, напротив. Така, че смело използвайте Уиз сметката.
    А последното, което изпробвах вече е, че дори при останали минимални средства в сметката(например 15 лв), могат да се използват за плащане на багаж, например платих куфар 68лв, като доплатих останалите средства с карта, без никакви такси. Тоест, от цената на куфара ми приспаднаха 15-те лева,останали в Уиз сметката и ми се появи, че дължа останалата сума от 53 лв, които платих с дебитна карта. Багажът може да се плаща и извън Уиз сметка, като се добави след резервацията и да се плати с безплатен превод с карта. Аз например добавям багажа седмица или дни преди пътуването, за по-голямо удобство. Друга тънкост е, че 5 човека от компанията, която пътуваме, си поделяме един голям куфар, който ни е достатъчен за 4-5 дни екскурзия, е разчитаме и на малкия ръчен багаж.

    1. Извинявай, ама пак не е най-евтиния! Не всеки ще се съгласи да “затвори” 600 лв ей така, за една резервация. Във вашия случай (5 човека), може да изглежда евтино, но примерно ако човек пътува обикновено сам, или най-много с още един, и не толкова редовно, за 1 полет от стотина лева няма как да е по-евтино да сложиш 600, за да спестиш само 8.
      Така, че в общия случай, най-евтино си остава с банков превод. Иначе в частния (вашия), може и да се приеме евентуално Уиз сметката.

    2. ОК, промених го от най-евтиният на почти най-евтиният. Беше останало като паразитно изречение това малко.

      За 24-те часа не е въпроса да чакаш да паднат цените в следващите 24 часа, а по-скоро застраховка да не се качат. Помага ти да не платиш повече, докато чакаш финално разрешение от шефа за отпуската примерно, или докато твои приятели се чудят дали да дойдат, но първо трябва да говорят със жените и т.н. За куфара, който е 32кг и позволява комбиниране съм го отбелязал.

      1. Искам да задам въпрос.. От няколко дни при проверка на полетите от една дестинация до друга във формата на Уиз, при който се вижда месеца като календар и се виждат полетите като час и до скоро като цена вече не се вижда цената, а трябва допълнително да кликваш върху всяка дата, за да я видиш…. та… въпроса ми това само мой проблем ли е или общ. Трябва да кажа, че пробвах още на два компа и е едно и също.

        1. Не е твой, току що пробвах и при мен ги няма цените. В интерес на истината съм забелязвал разминавания между този календар когато работеше и това, което се появява в последствие.

  66. Здравейте.. ще патувам за Испания и искам да разбера дали има проблем ако цигарите които нося със себе си са ръчно направени.Благодаря предварително.

  67. Няма никакъв проблем. И аз пътувам така.
    А и в Испания, както и в Германия, и Англия, хората масово си свиват ръчно цигари. Преди 2-3 месеца пътувах точно до Испания с една кутия предварително навити цигари.
    Все пак внимавай какво си сложила в тези цигари :)
    Пътувай си спокойно.

  68. Сега ми хрумна един малко глупав въпрос, ама все пак ще съм благодарен, ако някой ми отговори:) Може ли да се сгъва разпечатаната бордна карта или не? Тя е формат А4 и е малко неудобна за носене.

    1. Сгъвай я, няма проблеми, важното е да не прилича на баница, да са четими имената и баркода :))

  69. Може разбира се, поне на две, даже съм виждал хора да вадят разпечатки сгънати на 4. Аз сгъвам бордната карта и я слагам в джобче, наполовина на А4(А5).

  70. Здравейте, ако малкия салонен багаж е с 4см по-голям има ли проблем и ще ми го таксуват ли, а също да попитам чрез уеб чекиране съм посочил 1бр. позволен багаж, на летището плащам ли някаква такса и къде там трябва да се остави багажа. Мерси

    1. Ако малкия салонен багаж е по-голям е на принципа “ако мине”. Често минава, но ако се заинатят имат право да поискат да се плати, което на изхода за отвеждане ще е много много солена такса. Мисли си го малко като контролите в градския транспорт, често може да минеш гратис, ама ако те хванат плащаш. Ако е толкова наложително и няма как да се влезне в размерите дано има неща, които да си позволиш да изхвърлиш на място.

      Не, таксата ти е сметната в цената на билета. Куфара се оставя на гишето за съответния полет, номера на гишето го пише на мониторите.

  71. Здравейте ! Понеже ще пътувам за първи път и сама правих резервацията
    днес получих мейл за потвърждение .Това ли е всичко или чакам още нещо?

    1. Това е! 2 седмици преди полета ще получиш ново писмо за да се регистрираш за полета онлайн, тогава си попълваш името, дата на раждане и паспортния номер, принтираш едно листче, което ще ти е бордната карта и си готов :)

  72. Много благодаря за отговора !! признателна съм Ви ,защото ми е за първи път и ми е тъмна Индия!

    1. Извинявай, че обърках пола, Алекс ми прозвуча мъжко :) Ако има някакви въпроси и затруднения като дойде момента на онлайн регистрацията питай смело.

      1. Той полета е на 16 март така че предполагам тези дни трябва да получа следващия мейл? Ако имам затруднения ще питам .Отново благодаря!

  73. Един въпрос :) ще пътувам с УИЗ от Букурещ до Наполи и ще платя с банков превод. В леи или евро трябва да платя и на коя сметка трябва да са парите бългаарската или румънската??

    1. Ами ако имаш достъп до румънска сметка най-лесно и евтино ще е да се преведат леи на нея от друга румънска сметка. Иначе ще трябва да платиш в българската, но първо ще трябва да конвертираш сумата от леи в евро или лева по курса на Уиз, а той хич не е приятен, мисля че е с 6% отклонение от официалния.

      1. Пак да питам :) Ще ги преведа от българска банка явно в българската им сметка и парите ще са в евро. така може ли? съжалявам за малоумните въпроси :)

        1. Не са малоумни, питай докато се изчисти всичко :) Преди да платиш сайта ще ти предложи опцията да конвертираш леите в каквато валута си искаш, писал съм всъщност в статията към края за това, конвертираш ги в евро и работата заспива. А може и е лева, не съм сигурен, кое ще излезе по-рентабилно, защото ако е в евро ще трябва да купуваш евро от ДСК, ама мисля че почваме малко да цепим стотинката на 2, особено ако не е голяма сума :)

  74. Мерсиии :) всичко ми е ясно вече. Благодаря!
    P.S Поздравления за сайта

  75. Искам да попитам в момента в резервацията ми пише това: “Трябва да се регистрирате за вашия изходящ полет, за да можете да продължите нататък. След това ще можете да отпечатате вашата бордна карта и да поемете на път.” Трябва ли да правя нещо???

    1. Да, време е да се чекираш онлайн. Предполагам е след по-малко от 2 седмици полета? Би трябвало в имейла да има линк към онлайн чекирането, там само си въвеждаш името и паспортния номер и си принтираш бордната карта, с която отиваш на летището.

  76. аз съм избрала регистрация на летището,това дали е проблем и какво трябва да направя?

    1. Ох, сега го видях тоя коментар. Ако ще се регистрираш на летището няма проблем, отиваш там и така. Просто струва повече пари от онлайн регистрацията.

      1. Ми да забелязах но както и да е ,платила съм си 20 лева за регистрация на летището.А да попитам ако искам да издърпам датата с една седмица може ли ?

        1. Краткия отговор е не. Малко по-дългия е, че на теория е възможно, но толкова много такси има, че най-вероятно ще ти е по-рентабилно ще ти е да си купиш нов билет.

  77. Цитат от “Условия на пътуване” от официалната страница на Wizz
    “Пътниците могат да променят датата, часа и курса на полетите си онлайн, чрез нашия Телефонен център или чрез туроператори най-късно 3 часа преди обявеното за излитане време. Ще трябва да платите административна такса, плюс евентуалната разлика в общата цена на полета. Ако цената на превоза или съответните такси и цени на новия полет са по-ниски от старата, ще ви се възстанови само разликата от по-ниски данъци.”
    линк: http://wizzair.com/bg-BG/useful_information/travel_conditions#7

    “Tакса за промяна на полет
    през wizzair.com На полет, на пътник 59 BGN
    —– —– —–
    Такса за промяна на полет
    през резервационния център На полет, на пътник 90 BGN”

    линк: http://wizzair.com/bg-BG/useful_information/service_fees

  78. Здравейте, поздравления за чудесния блог и полезната информация.И аз като останалите коментиращи имам въпрос относно тази застраховка.Понеже си направих резервация он-лайн и отбелязах застраховка, която ми струваше 27,54лв.Та въпросът ми е след коментар с мои познати за тази застраховка мога ли да се откажа от нея и мога ли да си направя такава застраховка към друга застрахователна компания. След ровене в нета видях че има и по евтини варианти от порядъка на 5-10 лв.

    1. Ами ако си я платила вече няма мърдането, ще знаеш за следващия път :) Ако още не си платила изчакай резервацията да изтече и направи нова без застраховка…дано цената на билета е същата обаче.

      1. Платих я заедно с билетите но съм с намерение да им пиша и дано да ми възстановят парите.Поне така пише в условията на застраховане че в 14 дневен срок мога да се откажа.Ще пиша какво е станало. :)

  79. Имам един много спешен въпрос. Снощи приятелка ми се обади да й направя резервация, защото спешно трябва да се прибира в Бг и понеже е скарана с компютъра се обърна за помощ към мен, а аз само веднъж съм правила онлайн резервация…. та, направих й резервацията тази вечер, а полета е утре, кога ще може да си принтира бордната карта. Тя все още няма такава, а вече има имейл за резервация и потвърждение на полета. Много се притеснявам да не я подведа. Чекирането съм го маркирала онлайн.
    Благодаря за отделеното време!!!

    1. Щом има потвърдена резервация за полет, значи вече може да се чекира. Влиза в сайта на Wizz, в меню check-in, въвежда кода (6 знака) на потвърждение, имената, и данните – всички стъпки, БЕЗ да добавя нищо допълнително като багаж, рент-а-кар и т.н., и накрая последната стъпка е print boarding pass. Като може да избира между PDF, или в web формат желае да види, и принтира листа (при повечето популярни браузъри няма разлика между двата вида).
      Това е всичко.

  80. Благодаря ви, хора! Успях и вече всичко е наред!

  81. Добър вечер! Много полезен блог, досега четох и се просвещавах:)
    Имам няколко въпроса. Първия е във връзка със уеб чекирането. Билета е двупосочен София-Рим-София. Когато се стигне до етапа да се посочи какво чекиране искаш, трябва да отбележиш и за полета на отиване и за този на връщане. Посочвам, че и в двата случая искам да е уеб. Та въпроса е, когато дойде време и се чекирам онлайн, това чекиране ще важи ли и за полета на връщане? Ако не, как може да се чекираме онлайн и за полета на връщане, при положение, че в Рим няма да имам достъп до компютър и принтер? Реално няма да се възползвам от услугата.

    Другия въпрос е доста глупав, но ме гложди. Реших да плтя с банков превод в ДСК. Първо аз нямам сметка там. Това проблем ли е? Второ – как да платя парите? Може ли да ги нося кеш в мен и просто да ги дам или трябва да стане от сметка на смотка?

    И трето, което не ми е толкова важно, но за вбъдеще може да ми е полезно – как се отбелязва, че искам да платя с дебитна карта? Там има поле само за кредитна и в падащото менщ за избора на вида такава има само Виза. Моята дебитна е Виза Елактрон. Ако цъкна на това “Виза” как да укажа, че моята е дебитна? Гледах какви данни се искат от картата, има едни кодове, които моята ги няма изобщо.

    Това е :)

    1. Отговори:
      1) При Wizz уеб чекирането е възможно най-рано 2 седмици (14 дена), преди полета. Ако датата на връщането е до 2 седмици след отиването, просто преди да излетиш, чекираш и обратния полет от тук.
      Примерно отиване на 1 май – връщане на 13 май. На 17 април можеш да се чекираш онлайн за първия полет, а на 29 април за обратния полет.
      Ако престоя е по-дълъг от 2 седмици, ще се наложи да търсиш вариант за чекиране на място – нет кафе, в хотела, хостела, или какъвто и да е нет център. Най-много да платиш символична такса от 50 цента или 1 евро, което при всички положения е по-малко, отколкото таксата на Wizz.
      2) Аз също нямам сметка в ДСК. Това не е задължително условие, за да се плати резервация, или каквото и да е друго. Само че, разликата е, че при плащане на сметката на Wizz, си освободена от банкова такса. В други случаи такса се дължи, ако не си клиент на БДСК. Попълваш вносна бележка, внасяш сумата на ръка в брой (без да закръгляваш, попълваш и плащаш точната сума до стотинка), и работата е свършена.
      3) Опасявам се, че плащане с дебитна карта при Wizz не е възможно. Но не съм 100% сигурен!
      От друга страна някой сайтове припознават Visa Electron като кредитна карта, други не. И аз имам V Electron, но когато ми се е налагало да плащам на Wizz с карта, винаги съм ползвал кредитната. Пак казвам, не съм абсолютно сигурен, но мисля че при Wizz не може да се плаща с дебитна карта. Освен да пробваш с Electron, и ако системата приеме плащането, си ОК. Ако не, молиш някой познат с кредитна карта да му я ползваш за плащането, или отиваш в банката с най-изгодни условия, и си издаваш. Така или иначе в днешно време все повече в ежедневието се налага човек да има и такова “чудо”.

      P.S. Жоро, извинявам се, че пак ти изземвам функциите, и отговарям в твоя блог вместо теб. Но доколкото знам в момента си имаш много по-приятни занимания и приключения :) Ако не си съгласен, казваш и спирам.

      1. да добавя само по т.3. Мисля, че Visa Electron си се приема точно като Visa в сайта на Уиз. А кода, който Радост търси са трите цифрички, които ги има на гърба на дебитната карта, ето го: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/CVC2SampleVisaNew.png

        Иначе давай смело, радвам се някой да ме отменя с навременни и точни отговори, когато съм зает и възпрепятстван :)

  82. Много, много ви благодаря за бързите отговори!:)
    Полетите са на 2.04. и 6.04., значи ще има време за уеб чекирането и на двата.
    В банката наистина мислех да закръгля сумата ;п Даже мислех да приведа малко повече заради банковата такса, да не вземат да си я удържат от сумата за билетите и после да не ми е валидна резервацията.

    На картата освен това номерче, пред него има още 4 цифри (те са в края на голямото поле, в което е и подписа). Ако наистина ми се наложи да я ползвам, може би е най-удачно на мина през ПИБ да питам, кой номер какво означава.

    Още веднъж благодаря и хубав уикенд:)

    1. Тия 4 цифри преди това са последните четири на номера, който е от предната страна. Само последните три имат значение :) Успех!

  83. А кредитна карта наистина все повече трябва, аз бях харесала виртуалната на ДСК, която сам си захранваш чрез твоя си разплащателна сметка (пак при тях). Пишеше, че навсякъде се плаща с нея, но аз като гледам по сайтовете, те приемат определени кредитни, а не каквито и да е, та идеята ми замря.

    1. Ще си позволя един съвет (дано не се приеме като реклама!). Щом вече си клиент на ПИБ за VElectron, направи си пак при тях и кредитна, но MasterCard. Моят случай е същия – VElectron и MasterCard от ПИБ. Имаш възможност да ги вържеш двете, и когато плащаш с кредитната, сумата на падежа да се тегли автоматично от Електрона, стига да има наличност по нея. Освен това чрез смс известяване, при всяко плащане, ти пращат автоматичен смс, така че няма вероятност да се извърши плащане, без да знаеш за него.
      Годишната такса за картата, е ако не най-ниската, то поне една от най-ниските в сравнение с условията при останалите банкови карти в България. За лихвите при пресрочване не съм гледал подробно, но и нямам нужда, защото кредита се погасява автоматично от Електрона.
      Така че, ако решиш действай. Досега съм нямал отказано плащане с нея, т.е. приема се от всякакви сайтове, базирани в цял свят. Като имаш V Electron и MasterCard, практически можеш да пазаруваш всичко и на всякъде по целия свят, както онлайн, така и на каса.

  84. Здравейте,моля за съвет
    Имам резервирани 2 билета за 13.03/сряда/за Валенсия/,но поради лични причини няма да можем да пътуваме,Обадих се на 08.03 на тел.център започващ с 0900 за България и някаква дама с руски акцент ми каза че не мога да направя нищо,/губя сумата заплатена за билетите/
    Въпросът ми е дали наистина е така или има някакъв начин но въпросната дама не е искала да ми обясни.А мен ме интересува дали мога да ползвам сумата /след приспадане на глобите за друга дата след няколко месеца/

    1. Всичко се съдържа, и е подробно написано на официалната страница на Wizz.
      Цитат от Общи условия за превоз на Уиз Еър Унгария Кфт.
      “6.5 ОТМЯНА НА РЕЗЕРВАЦИЯ ОТ ПЪТНИКА
      Постановление § 22 (3), § 25. и § 26.
      6.5.1 Можете да отмените резервацията си не по-късно от 14 (четиринадесет) дни преди определената дата на полета Ви. В този случай имате право да получите обратно Общата цена, след удържане на Такса за отмяна на резервация. Ако отмените резервацията си в рамките на 14 дни преди определената дата на Полета Ви, ще Ви бъде възстановена Общата цена след удържане на Такса за други услуги и Защитна такса за място.”
      Доколкото разбирам, отмяната е направена при по-малко от 14 дена преди датата на полета. За съжаление, в този случай сумата се губи изцяло.

    2. А в случай, че желанието е да се пътува по същия маршрут, но на друга дата:
      “6.4 ПРОМЕНИ ОТ ПЪТНИКА
      6.4.1 Резервацията, така както е отразена в Пътния план, не подлежи на промяна, нито може да се прехвърля на други лица, освен в случаите посочени по-долу.
      6.4.2 Промени на времето или маршрута на полета, посочени във Вашия Пътен план може да направите чрез интернет страницата или чрез Телефонния ни център, най-късно 3 часа преди определения в разписанието час на излитане и преди да извършите чек-ин.
      В този случай дължите заплащане на такса за промяна на полета и разликата между първоначалната и новата Цена на превоза (включително промени в данъци, комисионни и Такси за други услуги). Ако новата Обща цена е по-ниска от първоначалната, разликата не се връща, освен до размера на по-ниските такси и данъци.”
      Влизате в меню “Моите резервации”, и там правите промяната на датата с новата. В някой случаи, след удържане на таксите и плащане на разликата между старата и новата цена, е по-изгодно да си направите изцяло нова резервация. Всичко зависи от старата и новата цена, преценявате на място.

    3. Както колета е обяснил, доста подробно, общо взето системата е направена така, че подобни промени да не са рентабилни за клиента.

  85. Здравейте,моля за съвет
    Миналата седмица в Петък си резервирах битет от Дортмунд за София.Преведох парите по банков път , обаче съм сгрешила е една буква в номера на резервацията.За сега не съм получила потвърдителен e-mail. Обадих се на тел.център 0900 120 40 21 Германия, обаче излиза че номера в момента не се използва.Какво мога да направя ?
    Благодаря за отделеното време!!!

    1. След като не им работи германския номер(странно между другото, може ли пак да пробвате?) друг вариант е да дадете цялата информация на някой приятел или роднина в България – име, код на резервация, сгрешения код на резервация, всичко по което плащането би могло да се идентифицира. Да се надяваме, че нашите могат да видят преводи направени по германската сметка. Може да се ползва този телефон: 02/491 70 48 – неимпулсен е. Всъщност така като се замисля може и директно от Германия да се обадите на него, би трябвало да работи на стандартната международна тарифа

  86. Здравейте, обещах да пиша какво става с платената застраховка. Та след две написани писма на мейла, който е даден на тяхната страница реших да звънна на телефона даден в самата полица.Там се свързах с една госпожа и след проведен разговор с нея се разбрахме да и изпратя банковата си сметка за да може да ми възстановят сумата платена от мен. След 2-3 дни получих още един мейл от Wizzair и ето какво точно пишеше в него:

    Dear Mrs Velichkova,
    In order for us to process the Insurance fee we kindly ask you to send your bank account details to your reply:
    IBAN (International Bank Account Number)
    swift code/BIC (Bank Identifier Code)
    full name of the bank
    account holder’s name
    account currency.
    Thank you for your collaboration.

    Best regards,
    Anita Ol?h
    Customer Service Department

    Wizz Air Hungary Kft.
    Member of Wizz Air Group
    BUD International Airport Building 221
    H-1185 Budapest

    Email: [email protected]
    Web: wizzair.com

    съответно аз и върнах отговор като и написах исканите от нея неща.
    След няколко часа получих потвърдителен отговор, че са се задействали и в рамките на 10-14 работни дни ще ми бъде въстановена дадената от мен сума. Сега съм в очакване.

    Искам да Ви попитам какво можем да носим в ръчния багаж понеже смятам да съм само с една раница.Става въпрос за дезодорант, парфюм, паста за зъби, лекарства и други такива принадлежности.

    1. Супер новина е това за застраховката, че може да се отказва!

      Всякакви дезодоранти, парфюми и пасти за зъби трябва да са в опаковки по-малки от 100мл и при проверката за сигурност да се изкарат от раницата в прозрачно пликче. Ако опаковката на парфюма е 200мл, а в него е останало очевидно по-малко от 100 не важи – ще го вземат като стой та гледай, много жени има почти разплакани по летищата! В козметичните магазини по тоя повод вече има доста мини разфасовки на всякакви продукти.

  87. Много ти благодаря за отговора, а да попитам тези сухите рол-он дезодоранти могат ли да минат без да ги смятам към тези 100 мл. течност?

    1. Мисля, че са си течност. Но не говорим за 100мл ограничение общо, а 100мл на опаковка. Може да си имаш паста за зъби от 100, парфюм от 100, дезодорант от 100, рол-он от 100 и т.н. Мисля, че имаше и общо ограничение примерно литър, но в него ще се вместиш със сигурност.

  88. Благодаря ти за отговора.Може би ставам малко досадна с моите въпроси, но ето какво пише на техния сайт относно течностите в ръчния багаж:

    Течностите в салонния багаж подлежат на следните наложени от правителството ограничения:

    -Течността е в контейнер с максимален обем 100 мл
    -Всички контейнери за течности, отговарящи на ограничението от 100 мл, могат да бъдат поместени в прозрачен пластмасов затварящ се еднолитров плик с размери 20 см x 20 см.
    -Пластмасовият плик трябва да бъде представен отделно при проверката за безопасност

    При проверката за безопасност на летището ще бъдете помолени да се освободите от течностите, които не покриват горните изисквания.

    А аз го тълкувах, че повече от 100 мл общо не мога да си сложа в багажа. А да попитам тези пласмасови пликчета някакви специални ли са или не?

    1. Не, имаш право на неограничено количество 100мл опаковки стига да се поберат в пликчетата. Аз ползвам едно прозрачно като несесер, никога до сега не са ми правили проблем с него по летищата. Иначе найлоновите пликчета ги има налични, на някой летища се плащат, на други са безплатни.

      За чантата – ЗАДЪЛЖИТЕЛНО само раницата. Възможно е да те накарат да набуташ чантата вътре и трябва да можеш, имаш право само и единствено на 1 брой багаж.

      1. Извинявай, че ти досаждам но летя за първи път и имам още един въпрос ако си таксувам раницата като голям салонен багаж и си нося дамската чанта с размери 50 на 60 ще мога ли да ги взема с мен вътре в самолета?
        Благодаря ти за отделеното време за моите въпроси :))

        1. На всеки му е било за първи път, нормално е да имаш повечко въпроси :) Дори да си платиш за голям салонен багаж пак е само една бройка. Т.е. ще трябва да набуташ дамската чанта в раницата…или раницата в дамската чанта :)

  89. Извинявай, но забравих да попитам дали ще ме пуснат с една раница на гърба и малка чанта през рамо като ръчен багаж?

    1. Да споделя прясно-прясно мнение относно питането ти за багажа, позволен от Wizz – днес се връщам. На летищата в София, Италия, Испания не те пускат на гейта, от който лети Wizz, без да ти проверят багажа – бройка и размери. Човек по човек. Зверски контрол са въвели. Досега не беше така, и макар и не голям, имаше шанс някой да мине и с по-обемен багаж. Е, вече не.
      Багажа, за който си платила, ще трябва свободно да мине през рамката.
      Масово имаше връщане на хора да плащат високата цена за извънгабаритен багаж, или пък такива, на които “малките” дамски чанти не можеха да се поберат в кабинния багаж, и се налагаше или да изхвърлят вещи, или да плащат солените цени.
      Така че внимателно си провери за какъв багаж си платила. Ако мислиш, че няма да се побереш в избрания размер, по-добре си добави онлайн и предварително опция за по-голям.
      Ако за момента имаш платен един малък салонен, значи в него трябва да е и примерно фотокамера, дамска чантичка, козметика, несесери.ю
      Едни италианци – мъж и жена на достолепна възраст, ги върнаха да доплащатъ, и се оказа че за куфарите трябва да платят два пъти и половина повече, отколкото цената на билетите им.
      Другото важно е, че трябва да предвидиш достатъчно време за проверката за сигурност, проверката на Wizz служителите, придвижване до летището/терминала/гейта.
      Едно момиче, пак в Италия, имаше по-малко от 5 мин. до затваряне на гейта, а се оказа, че багажа и се нуждае от леко пренареждане за да мине рамката, и направо го остави на майка си, и излетя без никакъв багаж (добре, че имаше някой с нея).
      Изобщо голям екшън тези дни по летищата с полети на бюджетни авиокомпании из Европа. При Ryanair положението е още по-зловещо, защото там имат стриктно ограничение и за тежестта. На техните гишета имаше сериозни драми, разбити човешки съдби, и т.н.

  90. Ами… имам един странен въпрос – понеже колкото повече четох коментарите, толкова повече се обърках!
    Та аз не съм летял никога с Уиз, даже и самилет не съм доближавал, но сега скочих директно в дълбокото! Та харесах си дестинация за Полша, от там за Италия и от там за София. Въпроса ми е мога ли безпроблемно да платя всичко от тук, за да съм спокоен. Понеже международни преводи, това, онова…

    1. Можеш. Превода няма да е международен, а нормалния по българската сметка – ДСК има сметки и в лева и в евро.
      За полета Бургас-Полша (Допускам, че от там ще летиш, защото до София няма полети на Уиз от Полша) всичко е наред, цената ти е в лева, плащаш си в лева в ДСК.
      За полета Полша-Италия най-вероятно цената ще ти е в злоти, които трябва да обърнеш в евро чрез валутния конвертор в сайта на Уиз. Имай предвид, че не е изгоден особено курса. Ще платиш в сметката в Евро в ДСК.
      За полета Италия-София цената ще е евро, така че няма да е нужно конвертиране, плащаш в сметката в Евро в ДСК.

      Ако има други въпроси питай :)

  91. Човече, страшно ти благодаря за бързия отговор!
    И много, ама много ти завиждам за пътешествията!

  92. Здравейте!Днес Wizzair имат 20% намаление. Тази година бях решила да изчакам и да се възползвам, обаче те са вдигнали цените/поне на избраната от мен дестинация/точно с толкова, колкото е намалението и се получава същата сума накрая. Така като им гледам цените – доста са солени. Преустановили са линията София – Будапеща и сега се притеснявам може ли да стане така – да си взема билети Бургас – Будапеща, да си резервирам хотел и да вземат да отменят полетите и от Бургас.

    1. Хахах, вече си експерт, след като си забелязала триковете на уиз с това 20% намаление. Почти винаги е предшествано от 20% увеличение :) Колкото до Будапеща – тя не проработи за София, опитаха се и не стана. Бургас – Будапеща от друга страна е доста стара сезонна линия и може да се каже, че е стабилна. Предполагам унгарците им харесва лятото да идват на Слънчев Бряг :) Риск съществува винаги, но бих казал че в случая е поносим и на твоя място бих резервирал смело.

    2. Няма много общо с Уиз, но по отношение на резервацията повечето хотели приемат отказ на резервация до няколко дни, дори и ден преди настаняване, така, че риск няма, а също и търси хотел без плащане на “капаро”.

  93. Здравейте,

    Предстои ми второ пътуване до ОК. Този път ще ходя в Шотландия. :)
    Спрях се на следната оферта от София до Лутън с Уиз и от Лутън само след 2:30 мин. директно за Шотландия с Изиджет.
    Проблемът е, че не съм сигурен дали тези два часа и половина ще ми стигнат?
    И второ ако пътувам с повече багаж имали нещо което трябва да взема предвид при прекачването?

    1. За летище от категорията на Лутън, 2:30 ч. за слизане, паспортен контрол, взимане на багажа, излизане на терминала, и обратно – чекиране на багаж, паспортен контрол, придвижване до гейта за излитане, са достатъчни.
      Освен това полета София – Лутън е рано сутринта, което означава, че ще е първи курс на машината за деня, и няма как да бъде забавен заради закъснял преден полет. Но от друга страна, ранният час на излитане крие някои метеорологични капани. Много зависи за кое време на годината е полета, но освен плътна мъгла, няма какво толкова да забави полет. Но пък летище София вече е в по-висока навигационна наземна категория, което прави възможно излитането при по-малка видимост, стига самолетите да имат нужното оборудване, и пилотите да са сертифицирани (мисля, че при Уиз тези условия са изпълнени).
      За багажа трябва само да имаш предвид, че ще трябва сам първо да го вземеш, а след това отново да го регистрираш на съответното гише за другия полет, т.е. да си в състояние все пак сам и без огромни усилия да го вдигаш и носиш. Евевнтуално и с по-бързо темпо, ако се наложи. И да си платил предварително още на сайтовете за резервиране за съответното количество и килограми багаж, да не те изненадат преди качване със солените цени на глобите им за несъответстващ багаж.

  94. Много ви благодаря!
    Има ли начин да ми пратят по-обемния багаж след няколко дни от София? Крайна дестинация Шотландия?
    Наистина бих предпочел да пътувам с ръчен багаж, а куфарите при поискване от близки в София да ми се пратят. Предлага ли се подобна услуга?
    И колко ще струва?

    1. Подозирам, че всяка куриерска и пощенска фирма ще вземе в пъти по-високи цени за куфара, отколкото са двете такси на Уиз и Изи…
      2:30 като цяло не е много приличен буфер, но както wilks отбеляза в случая си заслужава риска, ако стане фал, винаги можеш да стигнеш до Шотландия с влак или megabus предполагам.

  95. Благодаря!
    Мисля да си запазя полет от Лутън за Инвернес с изиджет. 10 лири за 20 кг. багаж. Самият билет е само ?33.99! :)
    Това значи ли, че мога да пътувам отделно с ръчен багаж?
    Уиз го позволяват, а изиджет май не?
    Трудно ми е да стиковам критериите им.
    Между другото, Георги, изиджет имат и мис флайт иншърънс. Мога да я купя, ако нещо се случи, да си вържа гащите…

    1. Ръчният (кабинен) багаж, е включен в цената на билета и на двете авиокомпании. Разликата е, че при easyJet има само 1 ограничение от размери, за килограми няма – условието е пасажера да може сам, без чужда помощ да вдигне и свали багажа; при Wizz има две категории кабинен багаж – малкия е включен в билета, за големия се плаща допълнително 20 лева на посока. Новото е, че и тук отпадна условието за килограми, така че остава само размера.
      Отделно от ръчния багаж, и двете авиокомпании позволяват срещу съответното заплащане и регисриран багаж. Таксите им са различни, и трябва внимателно да се проучат, но няма такова нещо като “Уиз го позволяват, а изиджет май не?”

  96. Георги май намерих това което търсих по въпроса за hand and hold baggage.
    Не бях сигурен в семантиката.

    You can take one piece of hand baggage into the cabin with you -no bigger than 56 x 45 x 25cm incl wheels- which must fit comfortably into the baggage gauge. Hand bags, briefcases, laptops and laptop bags are all counted as one piece so if you have a hand bag and a laptop bag for example, you might want to consider putting one inside the other.

    1. hand е ръчния багаж, hold е куфара. Не ти разбрах много въпроса, къде според теб се различават изи и уиз?
      За застраховката, провери и условията, да не стане гаф. Другото, погледни цените на влака, знам че поне от глазгоу железниците имаха оферта за всяка нова линия от летището безплатен билет, а за по-старите 50% намаление…или нещо такова. Имаше случаи местните да си купуват билети за самолет с раянеър по един цент и после да си пътуват локално из шотландия без пари. Но това беше преди поне 6-7 години и не знам сега как е.

  97. Благодаря и на двамата!
    Недоразумението идва от объркването на hold\hand luggage.
    Сега ми се изясни. :)

  98. Здравейте, да попитам мога ли да взема цифров фотоапарат в самолета и резервни батерии?

    1. Можеш, на теория е забранено да го използваш при излитане и кацане, по време на полет няма проблем.

  99. Жореее :( Искам да питам по един проблем. Преди около 3 седмици си платих за полет с Уиз от Букурещ до Неапол за 30.05. И днес влизам в сайта им и гледам полета за 30.05 го няма …. и на резервацията ми пише 28.05. и то без да получа майл по пощата. Това случвали се често и каква подяволите може да е причината да махнат полета … супер е тъпо въпреки че са само 2 дена :( каква ми е гаранцията че до края на май месец няма да сменят още 5 пъти датата :(

    1. Ами те за това не ти се обаждат още, сигурно щото и те не са сигурни :) По правило са отговорни за промени чак 14 дни преди полета…т.е. преди това могат да ти го сменят както си искат, включително да отменят полета. Избора ти е или да приемеш промяната, да се разбереш за друга дата или да си вземеш парите обратно. Ще се свържат със теб със сигурност, но има доста време до полета и за това не са го направили още.

      Всъщност виж дали полета от 30 е още в разписанието.

    2. На мен ми се е случвала същата ситуация, с друга дестинация, разбира се.
      Виждам, че полетите Букурещ-Неапол в четвъртък изобщо липсват в настоящото разписание на Wizz. В твоя случай автоматично са те прехвърлили на предния, при мен беше на следващия, което мен не ме устройваше. Тогава вече имах купен билет и за влак, резервации за нощувки и т.н., та се наложи всичко да се пререзервира. Но след обаждане, ме прехвърлиха за предния полет без проблем, и без никакви допълнителни доплащания.
      Това, което можеш и ти да направиш, е ако те устройва 28 май, да оставиш нещата така. Но ако за теб е по-удобна датата 1 юни, им се обаждаш, и им заявяваш желанието си.
      Но наистина по-добре е да изчакаш още известно време, примерно до началото на май, и тогава да предприемеш някакви действия.
      Има и едни особени частни случаи обаче, при които махат опредлена дата, съответно прехвърлят всички купени до момента полети от нея на съседните дати, и след това я връщат отново в разписанието си, като ти вече нямаш право да се върнеш на нея. Но тук не е така, защото всички полети в четвъртъците са махнати, а не само този на 30 май.

  100. Привет на Георги и всички останали!
    От известно време доста съм се зачел в блога ти и попивам и препрочитам всичко. когато имам време :)
    Огромни похвали за начинанието, като цяло, за стила ти на писане и за огромната и полезна информация, която човек може да почерпи от тук!
    Аз никога не съм пътувал със самолет и пътешествията ми се ограничават до пътуванията ми с кола до Турция, Гърция(2 пъти) и Италия(2).
    Мечтата ми от няколко години е да посетя(ще си позволя да те цитирам) “Извънземното място на земята” – Исландия за една седмица. Даже за мое огромно учудване, маршрута който съм си избрал горе-долу съвпада с последното ти посещение там(още не съм чел за първото).
    Съответно имам прекалено много въпроси относно местата за спане и съчетаването им.
    Но този ми първи коментар тук е свързан повече с летенето :)
    Най-удачното откъм цена и което почти ме устройва като време е еднопосочен полет с ЕарБерлин на 5 септември за 136 евро с малък престой в Берлин – Тегел…..тук не можах да разбера куфар включен ли е в цената?!.
    Повече въпросителни има за връщането до България.
    С Изиджет до Лутън за 81 евро – кацане в 13.20, и с Уиз от Лутън до София за 58 паунда- излитане в 21.50.
    Притесненията са ми, защото навсякъде търсачките ме предупреждават(даже крият такъв род свръзка), че полета не е сигурен понеже дефакто са си два различни полета/билета и може евентуално някой да отпадне(май всички имат предвид Уиз), но пък може и планирано да остана един ден повече на английска земя.
    От разписанието на Уиз виждам, че летят всяка вечер.
    Ще плащам билетите с кредитна карта, ако мога ще си извадя и АмериканЕкспрес.
    Какви подробности трябва да знам за закупуването на билети от ИзиДжет?!
    Кога е оптималното време за закупуване на билетите?!
    За в бъдеще “ще те тормозя” :) за още подробности, но засега само това мога да синтезирам и избистря в главата си :)
    Благодаря за всичко предварително :)

    1. За плащане на билет на easyJet най-изгодно е използването на дебитна карта (VISA Electron), с която се спестяват 2-4 евро, в сравнение с плащане с кредитна карта. Не виждам защо ти е AmEx, по-добре вместо такава, си направи Visa Electron, която е дебитна, но с параметрите на кредитна.

      Принципа при ценообразуването на билети на easyJet, е “колкото по-рано, толкова по-евтино”, т.е. още при публикуването на разписанието, включващо датата, на която искаш да летиш.
      Докато при Wizz, понякога е по-евтино да изчакаш малко за 20%-ните намаления, които периодично се появяват на сайта им. Стига планираното пътуване да не е след по-малко от 2-3 месеца.

      1. Имам и кредитна Виза и дебитна Виза Електрон. Условията по кредитната не са от най-добрите, затова обмислям да си извадя AmEx и с нея да плащам навсякъде, не само самолетните билети, въпреки, че гледам май Уиз не приемат плащане с такава.
        Гледам и в ИзиДжет е по-евтино с дебитна, но пък плащането с кредитна нямаше ли някои предимства?!

        1. Както вече ти писах, плащането на easyJet, е най-изгодно с VISA Electron.
          Изпитано и лично пробвано е десетки пъти.
          Не виждам AmEx какви по-различни предимства би могла да има, освен неудобството, че някой сайтове изобщо не приемат плащане с този вид карти :)

          1. И да добавя още една подробност – в България, доколкото съм запознат, само една банка издава AmEx, което малко или много, я поставя в монополно положение, и от тук банковите условия едва ли са най-добрите.
            По-добре помисли за кредитна MasterCard. При положение, че вече имаш Electron, плюс една МС, няма да имаш проблем с плащане на който и да е сайт, рецепция, летище, в която и да е точка на планетата.

            1. Всъщност са 3, но една от тях май са я сложили колкото да я имат в “менюто” :)
              Друг е въпроса, че официалния сайт препраща към конкретна банка в бг :)

    2. Ще се опитам синтезирано да коментирам, че е късно и един доклад ми дава големи ядове цяла седмица :)
      За Исландия винаги готов да помагам както мога, не че и за други дестинации де, но тук е с особен ентусиазъм :)

      1. Проверих ти цената – в конкретния случай е включен куфар. Но не е задължително, тази цена е Flyclassic, ако беше JustFly нямаше да е включен. С две думи – зависи, но в твоя случай е ОК.
      2. Да ,два различни полета са си. Но пък дупката ти е доста голяма, така че аз лично бих поел риска, но всеки сам си преценява. Точно над твоя коментар има въпрос от момиче, чийто полет внезапно е преместен с два дена назад, разбираш че ако ти се случи и на теб губиш. Та, нямам представа колко спестяваш с този полет, ти сам ще прецениш. Ако пък си фен да останеш още ден в Англия – идеално, нямаш никакви грижи. Уиз не са по-малко стабилни от Изи откъм отменени полети, но всичко се случва. Нали не забравяш две допълнителни такси за куфар? Не знам дали си погледнал, но виж и Germanwings и Wow Air за полети от-до Рейкявик.
      3.За изиджет аз лично нямам наблюдения, не съм летял с тях, изглежда wilks е по-запознат с ценовата динамика при тях. За Уиз специално толкова рано да се купуват билети не винаги е рентабилно, началото-средата на септември вече си е почти нисък сезон. За съжаление нещо не ми работи едно инструментче, което ползвам отскоро да разцъкам. В Исландия между другото и дебитната ти карта е силно вероятно да върви.

      4.При покупка на самолетен билет кредитната карта има предимство спрямо дебитната, ако авиокомпанията фалира. Изброените три са стабилни, така че това предимство се нулира :) Но пък за кредитна карта при пазаруване в чужбина има малък процент при превалутиране, а тук ако не се лъжа AmEx е най-изгодна…но може и да зависи от типа AmEx, де, те естествено не го правят лесно за нас :) Но изглежда, че си запознат с картите детайлно и ще успееш да си направиш сметката :) За уиз щом не приемат Amex действай с банков превод.

      Хайде, като стигнеш до другите неща, свиркай.

  101. Аз само да кажа че им звъннах и ми смениха датата за 01.06 която по ме устройва безплатно :) Но се надявам да няма други промени до тогава :) Благодаря момчета златни сте :)

  102. Здравейте, все още чакам парите от застраховката, но сега имам друга дилема за разрешаване, ако някой е кацал на Лутън да ми каже с кое е най-евтино да се придвижа до Brent cross – Easy bus или Green line? И трябва ли предварително по интернет да си купя билетите или може и на летището като кацне самолета? Има ли разлика в цената на билетите закупени по интернет и закупени на летището?
    А и някой ако може да ми даде инфо за тези Visitor Oyster card може ли да се пътува с всяко едно превозно средство в Лондон – метро, автобуси,тролей и т.н. и от къде могат да се купят такива карти освен от сайта он-лайн?

    1. 1. Green Line обслужват линиите на easyBus от/до Лутън.
      2. Желателно е, даже препоръчително, билетите за автобуса да се купят предварително. Може и на летището от шофьора, но цената тогава е 11.50 GBP, а от сайта, ако хванеш от самото начало, може и за 2.50 да успееш да вземеш билет (зависи от часа на кацане, и колко желаещи има за конкретния час).
      3. С Oyster може да се пътува с всеки вид транспорт в Лондон, вкл. и с корабчетата по Темза (тролеи не съм виждал в Лондон), като тарифите за всеки вид са различни.
      За повече информация виж тук: https://oyster.tfl.gov.uk/oyster/entry.do

  103. Здравейте,

    Вчера направих банков превод през ДСК за Уиз, кога да очаквам потвърждение през мейла?

  104. Благодаря на wilks за съвета за кредитните карти :)

    Аз отново имам едно питане за уеб чекирането с УизЕър. Чекирах се за София -> Фиумичино, но мислех, че трябва да се чекирам и за обратния полет Фиумичино -> София (той е на 6 април и принципно трябва да е отключена опцията), но освен предния чек-ин, който пише, че е приключен, нямам нищо ново. Въпросът е – трябва ли всъщност да се чекирам и за наобратно или първото чекиране важи и за двете посоки?

    1. За всеки полет, е нужно отделно чекиране. Регистрацията за първия полет, си важи само за него.
      За обратния полет трябва отново да се чекираш. Нищо по-различно като действия, от първия път. :)

  105. Няма как да се редактирам за съжаление. Видях го къде е, вдясно на старото чекиране, то трябва само да потвърдиш без да въвеждаш всичко отново:)

  106. Здравейте, поздравления за страхотния блог! Наистина много полезен… Имам въпросче: при чекиране в Wizz Air трябва да излезе линк към PDF файл, който да разпечатам. Тъй като не разполагам с принтер у дома /мислех, че мога да сложа файла на флашка и да отида някъде, където има принтер/, значи ли това, че трябва да се чекирам и принтвам веднага, т.е. не мога да се чекирам, ако не мога да разпечатам веднага бордната карта?

  107. Можеш да си принтираш колкото пъти искаш самия файл, просто като ти излезе като PDF го запази. Даже и да го изгубиш може отново да влезеш в страницата на wizz и да го принтираш пак.

    1. Благодаря за бързия отговор! А може ли да се внесе храна – например ябълка, сандвич – на борда на Wizz? Знам, че вода не позволяват, нали?

      1. Можеш да внесеш храна в ръчния багаж, стига да не е течна, или гелообразна, т.е. да минава през скенера на проверката за сигурност. За ябълка, сандвич, вафли, бисквити, няма абсолютно никакви пречки.
        Всъщност и вода може, но ако си я купиш на петкратно по-висока цена от щандовете в зона Заминаващи.
        За PDF файла с бордната карта – може да се запази на преносима памет, както се запазва всеки друг файл, и след това да го принтираш, където и когато имаш възможност. Пробвал съм го.

        1. Много ти благодаря за изчерпателния отговор! :-) Надявам се да се справя без проблеми.

  108. Такааа….
    Първо да кажа, че съм много тъп, МНОГОООО!!!

    Второ, платих си билетите до Исландия с AirBerlin.
    Трето, три пъти се налагаше да редактирам все нещо, преди да направя окончателното плащане – един път бях написал на жената второто име и два пъти формата ми слагаше код на страната за телефона 001 вместо 00359 …..
    И четвърто пак има грешка, но я видях едва след плащането (гррррггаскг*?$%§?№?)…. а тя е, че жената е маркирана като “Mister”, а не “Miss”, както би трябвало да е….

    В този ред на мисли, колко сериозна е тази грешка и как да я поправя?!

    Пето, в тази тема ли да продължавам да пиша/питам?! (Първоначалния план, че връщането ще е с Wizz от Англия до София, беше причината да пиша точно тук, но сега плана е сменен)

    Новият план е от Исландия до Манчестър с Easyjet, престой в Манчестър 2 дни и връщане до София пак с Еasy.

    Но в момента най-много ми е на мисъл грешката.
    Получих веднага на пощата Your Invoice/Booking confirmation…..

    1. Да те успокоя веднага, проблема е почти нулев, в математическо изражение бих го оценил на 0.1%. Случва се често – нито телефона е фатален, нито mr-a. Ако чак толкова много те гложди Air berlin имат контактна форма на сайта, пусни им един имейл, до септември ще ти отговорят със сигурност!

      Пиши си за сега в тая тема, няма проблеми.

  109. Благодаря за успокоението! :)
    Може и да им пиша, те(AirBerlin) имат и някакъв Софийски стационарен телефон, но каката говори на английски, а аз ако не ми се виждат ръцете ми е трудно изразяването… ;)

    Платих и билетите обратно за България.
    Кефлавик->Манчестър(2 дни разходка :) )->София
    Даже резервирах хотел в Манчестър.

    И да си дойдем на думата… :D
    Разпределение на времето в Исландия.
    Идеята ми е 3 или 4 нощувки в Рейкявик и засега се намират прилични места за отсядане, но ми направи впечатление че booking.com ме предупреждава, че на тези дати ще има много хора в Рейкявик и ако съм бил можел да си сменя датите. :)
    По-сложното ми е да си намеря прилични места за спане по маршрута на изток.
    Бих се радвал ако ми окажеш съдействие. Мисля, че фермата около Вик и тази преди Хофн, където сте спали последния път са ми идеални. А ако имаш инфо за подходяща такава ферма около следващото градче Dj?pivogur също е добре :)
    Аз всъщност не съм много сигурен дали ще успеем да стигнем чак до там, в смисъл дали ще имаме време, но си мисля, че началото на септември ще е малко по-благоприятно времето отколкото началото на март.
    И все пак дали не е по-добре да се разхождаме час-два, вместо тези часове да ги прекарваме в колата?!
    И като казах кола…. :)
    Много скъпи ми се виждат в Исландия колите, но май нямам друг избор.
    А и още една подробност.
    Самолета каца в 00:05(+1), демек в/след полунощ, което означава, че трябва да резервирам и предния ден за спане, нали?!

    Имам доста допълнителни детайли за изясняване, но засега това :)

    Благодаря за всичко!

    1. Не разбрах колко дни имаш в Исландия общо, това е много определящо до къде можеш да се разпростреш. След като booking.com те предупреждава сигурно има някакъв фестивал там по това време, проучи, може да не е нещо, което да не си заслужава пропускането :) И най-вече резервирай бързо, да не се изпарят подходящите варианти.

      За виличките – farmholidays.is., тук ги има всичките, отбелязан им е класа, цената и дали работят целогодишно, в твоя случай ще работят всички, щото септември си е още лято. Gerdi е супер, точно до Jokulsarlon и е добра финална точка преди да обърнеш обратно. Но пак, кажи колко дни имаш…

      Какво имаш предвид под разходка час-два, в Рейкявик ли? Без да го подценявам, истинската красота на Исландия е навън. Повярвай ми като се върнеш ще ми благодариш че съм те накарал да мръднеш колкото се може повече извън града :) В колата возенето не е тип магистрала Тракия, през 15-20 минути има интересни места, които да спираш и да разглеждаш, ако имаш желание…ако не, гледката през прозореца на колата си е атракция сама по себе си. Много от снимките и в двата ми пътеписа са снимани от колата, понякога дори без да спирам, сестра ми щракаще :) Наистина, набутай максимално много време извън града, дните септември са все още дълги мисля.

      За цената, нямам представа. Аз два пъти наемам извън сезон и беше нещо от рода на 30-ина евро на ден, но предполагам септември може да е по-високо. И двата пъти budget.is ми излезнаха доста по-евтино от всички останали.

      Да, и предният ден ще трябва да резервираш. Между другото, препоръчвам апартаментчета под наем, а не хотел. Може дори в Airbnb.com да изскочи нещо приятно.

      Като се сетиш питай :)

  110. 6 дни…странно, мислих си, че са 7, но явно се бъркам защото отлитам на 5-ти септември вечерта, а кацам на 6-ти. Обратния полет е на 12 септ. в 9.15….

    Аз точно апартаменти имах предвид под “прилични места за отсядане”.
    Под разходка час-два имах предвид, разходката да е по-дълга с час-два из пътеките в планинките, но за сметка на шофирането по-на изток…
    Престоя в Рейкявик ще е предимно за спане.
    Така мисля, че е най-удобно за обиколка на Златния кръг :) и полуострова, посещение на Синята лагуна, някой градски басейн и лов на Сияние ако имам късмет. Датите са близки до равноденствието, което добър момент за улавянето му :) , а ако не съм се объркал, тогава ще е новолуние….

    1. Не бъркаш!
      Новолунието настъпва на 05.09.2013 на обяд.
      Първа четвърт на Луната е на 12.09.2013 г.

    2. Значи имаш 6,7,8,9,10,11 пълни дни, хич не е зле :)
      1 ден Рейкявик – него може да си го планираш по средата между синята лагуна и golden circle, за лека почивка, особено ако през нощите дебнете сиянието.
      1 ден Синя Лагуна и Reykjannes – до Reykjannes така и не стигнах да го разгледам по-подробно, но е интересен лунен пейзаж, има много гейзери, бълбукаща земя, миризма на сяра :) Малко по-лежерно тоя ден си заминава.
      1 ден Golden Circle, ясно е, че няма как без него.

      Остават още 3…живо престъпление ще е да не стигнеш до Jokulsarlon, .т.е. препоръчвам ти това, което аз направих – една нощувка около Vik – на отиване ще имаш време да разгледаш водопадите. На следващия ден продължаваш леко към Jokulsarlon, пътьом е входа за Skaftafell National Park – там се предлага и разходка по ледник, а и най-обикновено обикаляне на планина(hiking), дават ти карта във центъра за туристи – много е културно и приятно и няколко часа си заминават. Вечерта продължаваш към Jokulsarlon и спиш в Gerdi – кажи речи почти няма друго място за спане на около.
      Следващия ден, който ти е последен минаваш обратно целия път към Рейкявик, да си видиш пак любимите места, или ако нещо си пропуснал заради времето.
      Общо взето същия план като моя, не е чудно че ти го препоръчвам :) Само че аз успях да вместя лагуната след кацането, което ми освободи един ден за snaefellsness.

      Но да не ти натрапвам моето, гледам че и ти си се поинтересувал, прегледай и си фиксирай плана, но според мен задължително се метни до Jokulsarlon, заслужава си. А и пътя не е кой знае колко дълъг, по google maps може да го видиш, мисля, че за 4 часа плътно шофиране се стига. Но тия 4 часа не включват многобройните спирки :) Ти просто ще го разделиш на 2 часа шофиране в първия ден, още 2 във втория и 4 в последния обратно към Рейкявик. Хич не е толкова много времето прекарано в кола, ще си имате време и за ледниците и за планина и за всичко. Даже може да провериш как се стига до кратерите Loki май се казваха, зимата не е отворен пътя, лятото всъщност ти отваря и вътрешността, стига да имаш 4х4, които пък са съвсем скъпи…

      просто има много места за спиране :)

      1. Бях зает напоследък и нямах време да разглеждам. Днес обаче си го бях определил ден за резервации.
        Нооо…греда.
        Нещо не намирам приличните къщички/апартаменти, останали са само скъпите или поне аз не намирам от евтините. :(
        И имам предвид, че и в Рейкявик нещо ми се поизгубиха, но там все още има. Трудното е по маршрута-една вечер около Вик и една около Хофн, да намеря нещо за прилични пари.
        Gerdi я намирам в farmholidays.is, но няма цени, има само форма за запитване/резервация….
        Помощ?!
        Плана ми е:
        6-ти – Reykjannes и Синята лагуна
        7-ми – Golden Circle
        8-ми – Полуострова Сnaefellsness
        9-ти – До Vik
        10-ти – До Gerdi
        11-ти – Обратно до Рейкявик или Кефлавик
        Според теб заслужава ли си да жертвам полуострова за още една нощувка около Vik или Hofn?!
        Всъщност не зная колко изморен ще бъда на 6-ти и ако плана се промени в движение и си останем в града, много ще се чудя какво да отпадне…

        1. С farmholidays.is така се оперира – трябва да изпратиш запитване и те ти отговарят. Приготви се освен това да си напишеш номера на кредитната карта в имейл…така действат там. За цените – в сайта пише коя категория е съответната guesthouse, после имаше на отделно място линк коя категория каква цена има. Кажи ако имаш проблеми с това и ще изровя информацията. Gerdi лично аз я резервирах по имейл директно със собственика, но пак, трябва да си пратиш номера на картата. По онова време бяхме сами в цялата къща, може да си готвиш в кухнята, всичко е ОК.

          Ако предпочиташ онлайн резервиране – http://www.fosshotel.is/ – из цяла исландия хотели, виж как са цените. Като цяло извън рейкявик е по-скъпо, защото както сам си забелязал няма кой знае какъв избор…

          Като ти гледам плана режеш обиколката на града като цяло? Не е голяма загуба, но ако планирате северното сияние може да е доста изтощително да чакате до 2-3-4 предишната вечер, а на другата да е необходим дълъг път. Та според мен полуострова по-скоро го жертвай за сметка на Рейкявик на място, ако усетиш че физическите сили те напускат или че времето е лошо…така първите ти три дни ще са взаимозаменяеми и ще си по-гъвкав. Аз като цяло не бих жертвал полуострова заради допълнителен ден във Vik…мисля че с планираните 3 дни по тая отсечка спокойно можеш да видиш и да свършиш всичко набелязано там, до което се стига с нормален автомобил. Имай предвид, че Snaefellsness е доста дълъг ден, ама доста…

          За последното – полета май беше писал, че ти е ранен, при всички положения тогава нощувка в Кефлавик – ще имате 40-50 минути сън повече, което си е от полза, а и можете да излезете за последно да търсите сиянието, около Кефлавик има доста тъмни и подходящи места, а 30 мин е само излизане от светлините на Рейкявик кажи речи.

  111. Здравейте, имам следния въпрос:
    Направил съм си уеб чекиране, но съм объркал една цифра от номера на личната карта. Дали ще ми се заядат на летището и ще ме карат да си плащам за повторно чекиране, или мога да мина незабелязано?

    1. На 99.99% ще минеш, никой не ти гледа номера на картата, евентуално само името ще погледнат. Ако все пак се притесняваш звънни да питаш на безплатния им номер, има го в темата.

  112. Zdraveite, iskam da popitam, majat mi e zaplatil bilet Dortmund-Sofia na 13.03.2013, no do dnes vse oshte ne e poluchil potvarjdenie. Pisal e emaili, obajdal se e na niakakav skap telefon i nikoi ne vdiga.Poleta e na 04.04, molia vi daite mi savet kak da procedirame.Blagodaria vi predvaritelno

  113. Здравейте, в сайта на wizz air пише, че рег. багаж не трябва да надвишава 32кг, обаче няма ли да ми го таксуват като свръх багаж ако е над 23кг? Вторият ми въпрос е от летището в Лутън трябва да хвана автобус за Cambridge, има ли сайт някакъв? Благодаря

    1. Няма как да е по-голям, дори и да искаш да си платиш. Ограничението е заради товарачите, по-тежки куфари не се пускат. За вторият ти въпрос не мога да отговоря, знам че от Станстед има директни към Кембридж, но за Лутън нямам представа…малко съм уморен да проверя в момента.

  114. Здравейте,
    Полетът ми на връщане с Wizz каца на Сф летище в 23,30 ч. – малко неудобно време за предвижване. Освен такси, дали има някаква друга алтернатива – маршрутки, автобус? И дали все още има “копърки”, от които да очаквам да ме “отрежат” до кръста?

    1. От Терминал 1, последният автобус, според зимното разписание, тръгва в 23:35.
      http://www.sofiatraffic.bg/bg/transport/schedules
      За съжаление, единствената алтернатива след този час са таксиметровите “услуги”.
      Лицензираните такси компании в много случаи правят “пазара” предварително, независимо колко показва апарата накрая. По правило НЕ взимат за маршрути до кварталите преди центъра (СУ-Ялта), а в случай че вземат клиент, примерно до Плиска или Младост 1, сумата е пак като за Центъра – 15 лева, т.е. тръгва се от 15 лева нагоре.
      В този случай, според мен е по-добре да се изчака малко пред Терминала, и ако се появи някой извън лицензираните, да се говори директно с него, но при всички положения предварително! Те се навиват и за по-къси разстояния съответно по-малки суми, защото нямат време да си избират клиентите.
      Ако е за по-далечен “нормален” маршрут, най-сигурно е с лицензираните.
      Ако не си от София, по-одбре се обърни към официалното гише на таксиметровите компании на самия терминал, със заявка. Така всичко ще е официализирано, и дори в случай на опит за измама, ще можеш по-лесно да си потърсиш правата. Мисля, че има минимална такса за заявката в този случай.
      Иначе по въпроса за градския транспорт, съм писал предложения и до летище София, и до ЦГМ, за удължаване на разписанието на линия 84 до последния самолет, пристигащ на терминалите, или на режим през 30-40 мин. за периода от 23:30 до 04:30, но отговор естествено липсва.
      Успех с такситата!
      П.П. Препоръчвам да имаш предварително приготвени банкноти 1х10лв., 1х5 лв. и няколко по 2 лв., защото като дойде момента за ресто, шофьорът изведнъж става силно разсеян, а и никога няма дребни. Пък е трудно да развалиш някъде в тези часове от нощта.

  115. Благодаря, Wilks, за бързия и изчерпателен отговор! Пристигането ми е през лятото, значи ли това, че авт. 84 ще има по-различно разписание?
    Мой близък ще пътува също, но по различно време, и се налага да се придвижи до автогарата. Дали може да остане на терминала до 6 сутринта или по-добре да вземе такси до автогарата и там да чака?

    1. Лятното разписание леко се различава от зимното, но обикновено (досега), не с толкова, че да се предвижда автобус по линия 84 след 23:40 от Терминал 1 на летището. Все пак имаш шанс, ако самолета се приземи примерно 15 минути по-рано, пътуваш само с ръчен багаж, и минеш сред първите паспортна проверка. Но се натрупват прекалено много условности, за да се осъществи реално.
      По въпроса с твоя приятел – може да остане на терминала. Не го затварят, както правят на някой от по-малките регионални летища (Дортмунд, Тревизо, или Т2 на Фиумичино). Но Т1 на летище София не предлага никакви условия за 5 часов престой (първа кола на 84 от летището, тръгва в 5:05 ч.). Ако беше на Т2, поне има къде да седне, даже и да легне.
      Не съм сигурен дали шатъл буса на летището между Т1 и Т2 работи по това време. Но мисля, че май и той беше до около 23 часа, ако не и по-рано. Иначе поне можеше да отиде от Т1 до Т2, и там да изчака 84.
      Все пак, ако се чувства несигурен с такситата в нощна София, и трябва да избира между нощуване на Ц. Гара и Т1, второто определено е за предпочитане.
      Най-добре той на място да си прецени плюсовете и минусите, и да реши кой вариант да избере.

  116. Wilks, ти ми даде идея… ;-) И аз написах писмо с предложение за промяна на разписанието на авт. 84. Сега да видим дали ще има отговор.

    1. Отпора там е много голям, и двустранен.
      От едната страна таксиметровото лоби на компаниите с лиценз да обслужват терминалите на летище София, е много активно.
      От друга – разходите на СКГТ за поддържане на линията през нощта, ще са по-високи – заплати за извънреден труд, гориво, рискови условия на шофиране, амортизация.
      Затова мога да ти дам и още една идея за предложение, ако ти се занимава да им пишеш за нощните курсове: ако бъдат въведени, пътниците да се качват само от предната врата, и да купуват по два, или три билета на човек от шофьора. Пак е в пъти по-малко от такситата. И по-сигурно. :)

      1. Здравей, Wilks, ето какъв отговор получих на писмото си до Градски транспорт:
        “Информираме Ви, че линиите на обществения транспорт обслужват пътникопотока формиран от основните трудови пътувания /отиване на работа – сутрин и прибиране – вечер/. Бизнес и туристическите пътувания до Летище София с цел използване на въздушен транспорт са еднократни и епизодични и не формират постоянен пътникопоток, който да обуславя необходимостта от поддържане на денонощно движение на автобусна линия № 84.
        Към момента считаме, че обслужването по автобусна линия № 84 е добро, като оразмеряването и е съобразено с обема на пътникопотока.

        С уважение,

        Симеон Арнаудов

        Изпълнителен директор”

        Уви, поредния опит за положителна промяна остана без положителни последствия! :)

        1. Мисля, че е добре че получи отговор, стъпка в правилната посока е. При това подписано от изпълнителен директор. Дали по схемата на “Изкуплението Шоушенк” сега като отговориха да не ги притиснем с още повече писма? :)

          1. Добре ще е да се пише… Да видят колко хора са потърпевши. Освен това, не съм сигурна, че наистина авт.84 е пуснат за да обслужва хората, отиващи и връщащи се от работа. Мисля, че е пуснат именно за да обслужва терминалите.

            1. След дълги размишления по темата, и някой консултации с близки до СКГТ хора, достигнахме до извода,че начина да успеем в борбата, е да се убеди управата на летище София – те да изискат междуведомствено по вътрешния ред удължаване раб.вр. на линия 84.
              Като предложението за интервал на 50 мин. или даже час през нощта + допълнително плащане на 2 или 3 билета, е удачно.
              Трудна задача поради известни съмнения, че лобито на такситата играе с хора от летището.
              Но не пречи да ги засипваме с писма, пък някой ден кой знае :)

              1. Хмм, дали някой ще ми обърне внимание, ако пиша да летището? И аз се изненадах,че от СКГТ ми отговориха…Дали можем някакво общо писмо – подписка, да направим и нея да изпратим? Все пак повече хора – повече тежест на искането.

                1. Все пак написах писмо и до летището, предложените параметри. Чакам отговор – да видим ще има ли…

                  1. на мен доколкото са ми отговаряли, досега отговора винаги е бил шаблонна форма “Уважаеми Г-н…..Благодарим Ви че ни писахте, ще вземем мнението ви предвид, и ще го предложим за обсъждане…” и още 5-6 реда в този стил. И засега греда. Съмнявам се дали изобщо стига до някой в мениджмънта, или са наели човек, който по цял ден само пуска шаблона-отговор, и след това трие мейлите.

                    1. Как стои този въпрос – с градския транспорт – на други международни летища?

                    2. Трудно е да се каже, доста летища нямат адекватна или нощна връзка с градски транспорт и се обслужват от частни шътъли, а шътълите си знаят, че е в техен интерес да посрещнат клиенти от всеки полет, за това имат и нощни курсове. Предполагам поради факта, че софийското е на практика в града шътъли не са необходими, и за това се получава проблема нощем.

                    3. Не знам за всички, но примерно метрото до Хийтроу не работи и вечер. А като ги сравниш двете, нашето е много пъти по-малко само от единия терминал на LHR. От друга страна пък, до други три лондонски летища има 24/7 частен, но много евтин транспорт.

                    4. “и за това се получава проблема нощем”, от който печалбарски благодатно се възползват такситата. Нощем и около летището на Виена се навъртат копърки, въпреки че там наказанията са сурови.

  117. Здравейте, прочетов в сайта на Wizz, че мога да променя датата на полета на вече платен билет. Това може ли да стане само в едната посока – за връщане? Освен това, таксата за услугата, която Уиз ще вземе за това, е 59 лв, а толкова е разликата в цената /по-висока/, която вече е платена и евентуално новия билет. Дали ще стане прихващане или ще искат отделно да заплатя и по този начин да загубя вече платената сума?

    1. Предполагам, че можеш да промениш цената само в едната посока. Таксата от 59лв е допълнителна на тази от разликата в цената на билета, който си купила и този за чиято дата искаш да промениш. Не ти разбрах съвсем въпроса, новия билет е по-евтин и искаш от разликата в цената да се приспадне таксата от 59лв? Няма да стане така, таксата от 59лв я дължиш винаги.

      Ако си платила стария билет за 100лв, а новия струва 140, ще трябва да заплатиш 59+40=99лв.
      Ако си платила стария билет за 100лв, а новия струва 80, ще трябва да платиш само 59лв

      1. Може да променишедната посока, предполагам , че може и двете. Ако новия билет е по-евтин, ти приспадат разликата в твоя полза. Преди 10 дни по време на намаленията си промених едната дата, понеже преценихме, че 4 дни са много малко за Париж и ги направихме на 7. От таксата 118 за двама ни приспаднаха разликата и платих 106 лв. С дебитна карта без никакви такси. Така, че проверено, убеждавам се за пореден път в почтенността на Уиз!
        Поздрави!

        1. Супер! Извинявам се на Lika за неточната информация значи. Ще проверя в детайли как стоят нещата с промените при следващия ми полет с тях, никога не съм правил такива и малко наизуст се изказах явно.

          1. И аз доколкото съм чел правилата мислех така, че плащаш най-малко таксата 59 лв, че чак се учудих като излезе по-малко! Та така е, практиката е най-добрият учител.

  118. Благодаря за разясненията! А как е най-добре да направя смяната – чрез телефона им на летище София? Или има някъде в сайта им такава опция?

  119. Чрез профила в страицата на Уиз е лесно, отиваш на резервацията, оттам има три опции за промяна – избираш 3-тата за промяна на полет, избираш си кой полет променяш(отиване или връщане; след това дата и ти излизат уравнената цена… Успех!

  120. Платеният билет е за дата 30.07.2013г. Току-що намерих за желаната дата 15.08.2013 билет за връщане на цена 133,99 лв. Когато обаче вляза в резервацията /на вече платения билет/ и опитам да модифицирам датата ми дава опция от 156,99 лв. Знаете ли защо става така? И дали трябва да модифицирам и двете посоки, все едно купувам изцяло нов билет?

  121. Чудя се по горната тема,ако имаш двупосочен билет, дали не може да се купят билети за едната посока наново, например заминаване от София, а да се върнеш с билета за връщане от резервацията си? Т.е. билета от първата резервация за заминаване да изгори. Например сега гледах, че ако искам да си променя датата с 2 дни по-рано по една резервация трябва да доплатя 106 лв(такса+разликата). А ако си купя нов билет за по-ранната дата: 78 лв. Според мен би трябвало да може, без никакви проблеми, просто единият билет за отиване изгаря. Дали има значение, че си пропуснал първото пътуване от двупосочен билет?

    1. Интересен въпрос. С традиционна компания изгаряш от воле, това е ясно, но лоу костовете на практика продават 2 отделни билета и не би трябвало това да е фактор. Но пък кой знае, може да е допълнителен източник на приходи…

      Ако успееш да се чекираш онлайн за връщането още преди отиването със сигурност не би трябвало да имаш проблеми, но освен да се тества няма как да сме сигурни на 100%. Прерових им набързо условията и нищо не открих…

  122. Lika, за коя дестинация става дума? Ако членуваш в клуба ти включва и отстъпката.

  123. Обадих се по телефона. Оказа се, че купения билет за връщане /този, чиято дата исках да сменя/ е на цена 156,99 лв. Затова, ако искам да сменя полета, системата ще ми предложи билет на същата цена /156,99/ или по-висока. Таксата от 59 лв. винаги е дължима. За съжаление няма възможност да купиш по-евтин билет, а разликата да се приспадне от таксата /59 лв./

    1. Относно таксата, пише в условията на Уиз, че да – не се приспада, ако първоначалният билет е по-евтин. Освен в случаите, когато новият билет има по-ниски летищни такси и се чудя дали това не е вратичката хваната от emonm. Точка 6.4.2 от условията:

      “В този случай дължите заплащане на такса за промяна на полета и разликата между
      първоначалната и новата Цена на превоза (включително промени в данъци,
      комисионни и Такси за други услуги). Ако новата Обща цена е по-ниска от
      първоначалната, разликата не се връща, освен до размера на по-ниските такси и
      данъци. “

      1. Хм, сега на втори прочит като го минавам това “новата Обща цена” може би имат предвид таксата+полета, т.е. ако новият полет е по-евтин ще се приспадне от таксата. Но ако е по-евтин с повече от 59лв, то няма да има връщане на пари.

  124. Здравейте, искам да Ви питам мога ли да си взема чадър в ръчния багаж в самолета?

    1. Стига да се побере в размерите генерално няма проблем. Добре е да не е от тези чадъри дето имат остър стърчащ връх, тогава може да имаш проблеми :) Ако е нормален, сгъваем чадър мисля, че ще е ОК.

  125. Много ти Благодаря за бързия отговор,да той е от тези, които се сгъват на три и стават около 30-35 см. в дължина. :)

    1. Стига да не е остър си ОК значи, че ни се носи славата по света на нашите чадъри малко :)

    2. Два пъти съм носил такъв сгъваем чадър в самолет, единия път на връщане от Амстердам, другия – от Лондон (най-наромалните места, от които човек се сдобива по неволя с чадър). За тях е ясно, че няма проблем.
      Интересното беше сега наскоро като пътувах, видях някой възрастни хора да се качват в самолет и с от тези големите тип “бастун”. И още по-интересното беше, че се качваха на самолети на бюджетни авиокомпании :)
      Не знам обаче, дали е било по изключение само заради необичайно интензивните валежи от всякакво естество из почти цяла Европа, заради това, че бяха възрастни, или условията за превоз на авиокомпанията го позволяват.
      Аз лично, по принцип ползвам непромокаемо яке. Не заради авиокомпаниите, ами е някак по-удобно и практично и двете ми ръце да са свободни.

  126. Мммтака. Потривайки доволно ръчички, няма да питам, а направо предупреждавам – ще се връщам (дай, Боже!) на есен, за да питам доволно и да си попрочитам това-онова тук. :) Георги, ако се потвърди, можеш да го включиш към следващия Седмичен обзор – Уизз обявяват полети от 29 октомври 2013 Дубай-София три пъти седмично (вторник, четвъртък и събота), тва се чете в Капитал днес и остава само дубайци да си направят новото летищеDubai World Central, но това е най-лесното. ;) Много се радвам, че ме напътиха към този ти блог-пост и блог.
    Бъдете здрави и пътешествУвайте! :)))

    1. Аз нескромно да кажа, че тоя път май бях първия открил новите полети на Уиз, още докато ги ръчкаха по сайта, доста преди Капитал да се сетят :) Заповядай на magelanci.com, който е новия ми дискусионен форум, и където новината е обсъждана вече, а съм сигурен че ще има как да се намесиш и ти :)

  127. Супер, регистрирах се за нула бройки и видях, че това ти е първата новина за новия форум и веднага се почувствах welcome да налазя дискусията. :) В този късен час (малко след 4 am) си събирам трудно акълите, но дано можем да си бъдем полезни – кой с където му е компетенцията. ;)) (и ако успявам да се побера в по-малко приказки, и ако изобщо има индикации, че са нужни) Човек не винаги може да предвиди въпросите, чиито отговори са важни, но на първо време нека се изяснят отговорите на въпросите, които са очевидни. :) Лека от мен – от Дубай

  128. Здравейте, може ли да се взема лаптопа /15 инчов/ в ръчния багаж? Пробвах да напъхам чантата на лаптопа в раница със задължителните размери /42x32x25 см/ и се събра, макар и малко трудно. Дали е препоръчително, ако не се събере в ръчния багаж, да го оставя в куфара /малко ме притеснява да не би да не го намеря или пък нещо да на му е наред/? Какво е мнението ви?

    1. ООО, лаптоп в куфара в никакъв случай! Просто пробвай да го набуташ в раницата по-упорито, евентуално да инвестираш в някое тънко уплътнено калъфче вместо цялата лаптоп чанта да вкарваш…със сигурност не си заслужава да поемаш риска, а и най-вероятно няма за последно да се сблъскаш с тоя проблем.

      1. Какво имаш предвид под “тънко уплътнено калъфче”? Има ли нещо подобно на пазара?

              1. Много ти благодаря! Ще отида на място да избера нещо подходящо.

  129. Здравейте. Много ви моля за спешен отговор, защото си закупих билет по Банков път и утре трябва да го платя. А за първи път използвам тази услуга и съм малко шашната. Всичко направих както трябва, но едно нещо ми направи впечатление и не мога да си го обясня. Става въпрос за началната дясна лента, където натискам Банков превод (8лв.) и отдолу има едно Такса за регистрация 16.00 лв. Общата сума за отиване и връщане ми е 109,58лв., а когато продължих с регистрацията общата сума е 125лв.
    Ето какво излиза:
    Обратен полет 109,58 lv
    Такса за резервация 16,00 lv
    Общо: 125,58лв.
    Въпросът ми е къде отиват тези 8лв. за банков превод, защо не са включени и отделно ли ще трябва да ги заплатя? И тези 16.00 лв. защо изобщо са включени, каква им е ролята?
    И все още ли банката, към която е wizz е ДСК?

    Много ще бъда благодарна за помощта. :)

    1. Таксата за резервацията от 8 лв е за посока, значи двупосочен = 16 лв. Значи всичко е наред.

      1. Боже, не се бях замислила за това. Много благодаря. :)

  130. Да, банката все още си е ДСК. Само там не плащаш такса за превода на сумата. В статията е написано подробно останалото.

  131. Здравейте, днес вече парите които трябваше да ми върнат от застраховката са в сметката ми.Почаках си доста, но се радвам че стана.Понеже нашето пътуване приключи мога да дам актуална информация относно придвижването от Лутън до Лондон с Easy bus ако си закупите билетите на летището в Лутън няма да ви излезнат по евтино, а с Green line билетите за отиване и връщане струват 25 паунда за възрастни и 17 паунда за деца, Oyster card може да си купите и от там на гишето на Green line.Билет за автобус в Лондон срува 2,40 паунда.

    1. easyBus и Greenline на Лутън е едно и също. Просто зелените автобуси обслужват оранжевата фирма, защото са с повече места и по-големи. За останалото няма никакви промени от това, което бях написал преди. :)
      Автобус в Лондон с Oyster е ?1.40, не знам защо сте плащали на шофьора в брой с ?1 по-скъпо.

      1. Платихме в брой понеже основното ни придвижване беше с метрото, а автобуса ни трябваше еднократно и предпочетохме да си вземем дневна карта Travelcard за метрото която струваше 8 паунда.

  132. Както отбелязах и в началото спирам темата за коментари. Всеки, който има въпроси е добре дошъл да ги зададе в http://magelanci.com/index – гарантирам, че там ще му е по-комфортно :)

Comments are closed.