За безплатните куфари, журналистиката и часовниците от 3500 евро.

 • Home
 • Разни
 • За безплатните куфари, журналистиката и часовниците от 3500 евро.
euflag_ftr

Един от бонусите на това да имаш блог, с който е запознат известен кръг от приятели е че като се публикува някоя новина по българските сайтове свързана с пътуване и авиация, автоматично получавам линкове от тях. Един вид имам абонамент за категорията и в повечето случаи линковете ме чакат готови като се събудя в ранният преди обяд. Личната ми дневна доза дебилизми. Така се случи и със новината, че г-жа Антония Първанова ще бори авиокомпаниите и покрай други неща ще маха и таксата за багаж и смяна на името.

Много се чудих какъв да ми е подхода към информацията. Дали да е за целесъобразността на това правата на пътниците в цяла Европа да се защитават от човек, който искаше да отнеме лиценза на един от наземните оператори на летище София? Причината – изчезнали часовник за 3500 евро и нотариален акт, които въпросният имал ултра гениалният личен проблясък да сложи в чекирания куфар?!?!?! Дали да е за състоянието на журналистиката в авиацията(не само българската), което може да се обобщи със “Надежда всяка тука оставете”? Или пък да коментирам по същество ключовите две точки от доклада? Айде отзад напред.
 
 

За чекираният куфар и смяната на името

 
Таксата за чекиран куфар първоначално е въведена от Jet2, но популяризирана от Ryanair, които открито казват, че те не ви искат с куфари на борда, а ако държите да носите такъв ще си платите богато. Много е важно тук да се разбере, че преносът на куфар е брънка от цялото ценообразуване при превоз от точка А до точка Б. Предавате си куфара на гише, което е обслужено от персонал, на който му се плаща. Минава през скенери, обслужени от хора, на които се плаща. Натоварват се на самолет от товарачи, на които се плаща. Самолета стои по-дълго на земята да чака товаренето на куфари, което се плаща. По-тежък самолет харчи повече гориво, което се плаща. Процесът се повтаря в обратна посока като пристигнете. Разбирате, че преносът на куфар хич не е лесна задача и най-вече не е безплатна. Ако Lufthansa, България Еър, Air France и останалите традиционни имат включен куфар в цената, той със сигурност не е безплатен, просто си плащате за него независимо дали носите или не носите. По-лесна аналогия може да се направи с миниатюрните подигравки, които повечето традиционни авиокомпании в Европа сервират на борда и им викат храна. Кока-колата не е безплатна, платили сте си я, пък ако щете пийте.

От другата страна са нискотарифните, които държат да ви предложат да платите точно това, от което имате нужда. Искате куфар – плащайте, искате кола – плащайте. Цените за чекиран куфар може да не ви харесват, и никой не ви кара да ви харесват, ако си направите сметката и теглите чертата и ви е по-евтино с традиционен превозвач – ваша воля. Това което дават нискотарифните е избор – дали да предпочетеш услуга на парче, когато нямаш нужда от всичките компоненти или ол-инклузив. Ако си мислите, че сега летите за 10 евро с Уиз, а след като влезе в сила промяната ще продължите да летите за 10 евро, ама ще имате право и на куфар трябва да намалите алкохола. Тогава ще летите за 25 евро и ще имате включен куфар искате или не искате. Е, кой вариант е за предпочитане?

Таксата за промяна на името е малко по-сложна, но отмяната и би имала доста по-тежко въздействие върху клиентите. Една от причините таксите за смяна на името да са толкова високи, е че само така могат да се позволят промоции на много ниски цени. Нали ако смяната на името е безплатна при пускане на цени от 10 евро първата ми работа ще е да изкупя всички налични и после да цъфна на ebay? Какво ще стане ако се премахне тази такса – почти ще се уеднаквят цените, независимо дали можете да планирате много рано или в последният момент. Губещ от цялата работа? Познахте – крайният клиент, който няма против да планира пътуване рано.

Компромисен вариант е при промяна на името да се доплаща разликата в тарифите, но и това не е сполучливо решение, защото пак биха се появили черни борси. Не трябва да имам погледа в бъдещето на Стив Джобс за да предвидя съществуването на форуми тип: “В момента полета ти струва 400 евро, аз си купих моя билет за 100, но не мога да летя, става ли да ти го продам за 50, ще платиш 300 на авиокомпанията и ще си на печалба?”. Да, авиокомпанията пак прибира 400 евро, но губи 100-те евро на първият клиент. Съответно ще намери начин тия 100 евро да си ги прибере със по-високи цени. Всички вие, които можете да планирате пътувания от рано и си летите по график, ще плащате на тия които искат да имат лукса да се отказват от пътуването си по всяко време. Ясно?

Разберете, ценообразуването в авиокомпаниите не е като кварталната бакалия, където хляба се взима от хлебозавода на 1 лев и се продава на 1.20. Това че летите на 200км не гарантира по-евтин билет от 1000км, ако компанията е преценила че по 200 километровата линия пътниците биха платили повече. Цената е оптимизирана спрямо това което пазара може да поеме, и когато се налага покачване на цената, това ще смъкне броят пътници, което пък смъква приходите, което пък може да направи линията непечеливша и съответно заради любезните бюрократи София да се сбогува с 2-3 линии на Уиз например. Мислите, че такова твърдение е прекалено, но авиокомпаниите буквално се движат по ръба на бръснача и печалбата на пътник осреднено е едноцифрена. Вижте последните целогодишни резултати на Ryanair, превозени пътници – 72 милиона, печалба 401 милиона. Средно на пътник – <6евро. А Раянеър е от най-добре работещите компании.

Не ме разбирайте погрешно. Авиокомпаниите и особено нискотарифните са много подли гадинки и при някои от тях при резервация трябва да слаломираш със таланта на Алберто Томба за да не си закачиш на главата застраховки, приорити бординг, смс информиране и кой знае какви още тотално надценени и излишни неща. Но врага трябва да се идентифицира правилно. Той е в таксата за кредитната карта. В горивната такса, особено популярна сред традиционните превозвачи. Във плаващите комисионни на агентите. Във самият Европейски Съюз и поредното му безумие наречено ETS. Определено не е във таксата за смяна на име и чекиран куфар, които дават избор на клиента да спести пари ако определени услуги не са му необходими. Надявам се добре го обясних.
 
 

За журналистиката

 
Дори без моите словоблудства обаче нещата са ясни на всички, ако погледнете повечето от 47-те коментара под статията в дир.бг. Което пък ме прехвърля на следващата тема за журналистиката. От тези 47 коментара, повечето са сигурно от хора току що събудили се, сърбащи кафе, с полузатворени очи(ако стават по обяд като мен). Tе моментално са разбрали, че подобна промяна ще вдигне крайните цени. Но нито един от хилядите вестници и сайтове не се сети да зададе въпроса за 100 000 лв на г-жа Първанова:

-Г-жо, как мислите предложените от Вас промени ще се отразят на крайните цени на билетите??

Вместо това имаме пет минутно интервю по БНР, което е толкова наситено с полезна информация, че ако направите моята грешка да го изслушате ще са пет минути, които ще ви се прииска да сте прекарали в интензивно взиране в точка. Другото интервю пък може да ви върне в детството, защото очевидно въпросният г-н Николов живее в миналото след като твърди, че в Европа има нискотарифни авиокомпании, които публикуват цени без летищни такси. Може да прекалявам с хиперболата отвреме навреме с цел забавление, но наистина неграмотността, която цари в журналистиката когато става въпрос за авиация е потресаваща. Това важи и за световната, от която естествено нашите т.нар. журналисти черпят информация, молейки се всяка вечер граматиката на Google Translate да продължава да куца, че иначе ще ги остави без работа.
 
 

За г-жа Първанова

 
Колкото до г-жа Първанова, дано следващият път да се бори за нещо, зад което стоят наистина интересите на крайните клиенти. Дали предложенията и са в следствие лобистки интереси на традиционните авиокомпании или пък е откровено незнание на причинно следствените връзки, до които могат да доведат не знам.

И да научи, че ценните вещи – особено дребни от рода на бижута, часовници и нотариални актове седят винаги в ръчният багаж и никога в чекираният куфар. Това е АБВ на пътуването със самолет.

[social_share\]

Tags:

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

17 Responses

 1. Георги Георгиев says

  Започна кампанията за лобистките поправки, вече пакетирани заедно с други, по-смислени неща като обезщетения при отказан полет:
  capital.bg/biznes/kompanii/2012/02/19/1769734_klientite_na_aviokompaniite_v_es_moje_da_poluchat/

  • Георги says

   Да, измежду добрите идеи ще гледат да замажат под килима и другите. Но Уиз, Раян и Изи ще надигнат вой в по-напреднала фаза, сигурен съм.

 2. Георги Георгиев says

  Поздравления за точната и аргументирана позиция!
  Подкрепям напълно.
  Въпросната госпожа Пъванова се свързва с няколко скандала в близкото минало, никой от които не й прави чест – не е трудно да се открият в Интернет.
  За нивото на интелектуалните й възможности също не е трудно да си направите сами изводите.
  Единственото, което ни спасява е, че е депутат в Европейския парламент, а не в нашия, от което следва, че възможностите й да влияе върху взимането на решения се делят на 736 вместо на 240.
  Подобни малоумни предложения със сигурност ще срещнат сериозен отпор от страна на Европейската комисия, която досега е показвала, че конкуренцията е в основите на Съюза и защитата й е абсолютен приоритет.

 3. Zelevia says

  Евалата батка, много добър постинг.

 4. Драгомир says

  Отзад напред-оперетната фигура на А.П. е толкова ясна, че едва ли е обект на коментар. За журналистите още по-лошо-ако някой утре съобщи, че земята започва да се върти наобратно, ще го предъвкват един месец и т.н.
  Но за евтините авиокомпании има и друга страна. Аз лично окончателно се отказах да ги ползвам, защото след всички възможни такси и таксички от типа глътка въздух -1 евро, 2 глътки въздух 2 евро, накрая се оказва, че билетът ти е на същата, а може и по-висока цена, а имаш всичките негативи на този вид транспорт-разписание-условно, място на кацане-условно, един облак на небето… търси си друг транспорт. В последна сметка купуването на билет от нормална авиокомпания е, като да купиш едно цяло по цена на едро, а другото на дребно и при това без гаранция на качеството. Не, че отричам тяхното съществуване, но да улучиш добра цена и добра услуга е малко, като тото или случайна промоция в магазина.

  • Георги says

   Това, което казваш за нискотарифните не е друга страна – това им е основното предимство, да предложат алтернатива. Да – не винаги излизат най-евтино, да – понякога летищата не са удобни и да – таксите за куфар и кредитна карта изглеждат завишени. Но това което ти предлагат е избор. При мен последните година-две правилото общо взето е следното: ако имам нужда от куфар – с традиционна авиокомпания ми е по-евтино/удобно. Ако нямам – Уиз са непобедими. Може да не е приятно да четеш всеки миниатюрен шрифт за да избегнеш някоя тотално ненужна услуга, но в крайна сметка си заслужава…и всички които са летяли двупосочно за двуцифрена сума в левове ще се съгласят.

   • Драгомир says

    За алтернативата си много прав, но от моя гледна точка тази алтернатива определено не си струва. Например-5 месеца по-рано си купуваш билет на много прилична цена, през това време 4 пъти ти сменят летището, на което трябва да кацнеш. Накрая излиташ вместо в 8 сутринта в 9 вечерта и пилотът в последния момент решава къде да кацне/сигурно не е точно така, но пък пътниците са били много “приятно” сюрпризирани, поради липсата на съответна информация/. Една моя позната го преживя и затова го споделям. Иначе всеки прави избора за себе си.
    Понеже в един от горните постове споделяш, че много удобно при прекачване човек би посетил и разгледал някой град, като съчетае полезното с приятното, просто мисля, че пътуването с тези компании е точно обратното. В последна сметка не е само въпрос на багаж, а на цена, удобство, сигурност, време и какво ли не. Но щом са алтернатива-аз съм ЗА, да го има и това.

    • Георги says

     Отклоняваме се малко от темата, но съм длъжен да отговоря.

     Проблемите на познатата ти в никакъв случай не са рецидив и не трябва да се използват въобще като аргумент. Ако летището се смени ще имаш право да си върнеш парите – това е гарантирано, да не говорим че летища не се сменят ей така през ден до пладне. Най-вероятно е станало няколко месеца предварително, ако се обяви ремонт на летището или пък ако компанията реши да го смени по нейни си финансови причини – правят го нискотарифните, правят го и всички. Със сигурност не е иди ми дойди ми пет пъти. Конкретно в деня на полета летище се сменя само в крайни форсмажорни обстоятелства, това пилота да решава в последния момент къде да кацне и че едва ли не хвърля ези тура е АБСОЛЮТНА ГЛУПОСТ. При форсмажорна смяна на летище авиокомпанията е не по-малко затруднена от пътниците и всяко пренасочване е доста разходи.

     За закъсненията – има си европейска директива, която всички авиокомпании са длъжни да спазват, добре е пътниците да са наясно с правата си, ще има пост специално за това. При всички положения в момента не се сещам за нито една европейска авиокомпания, при която подобни закъснения са честа практика(изи джет имаха големи проблеми миналото лято в следствие на недостатъчен персонал, но ги изчистиха) – ако е станало нещо подобно е било инцидентно. Статистиката за спазването на разписанията от английските летища, които са от най-натоварените в Европа: ЦЪК! показва че и Раянеър са доста напред в класацията, Изи също са заедно с Бритиш и пред Луфтханза, т.е. по какъв модел оперира компанията съвсем не е определящо за закъсненията.

     Има добре управлявани и зле управлявани авиокомпании, в едните има проблеми по-честичко отколкото при другите. Но това в никакъв случай не е слабост на конкретен бизнес модел, както може нискотарифна да се опъва да те настани в хотел, така и България Еър могат половин зима да летят със БАЕ-тата като са перфектно наясно, че половината багаж на пътниците остава на летището. Нека не генерализираме от изолирани инциденти.

     Иначе да, сметката всеки си я прави сам за себе си. Когато аз си я правя, уравнението е доста сложно, но в него рядко влизат оплаквания на познати, които често са пресилени.

     • Георги says

      Драго,
      Извинявай, ама малко на ангро са ти заключенията. ПОлзвал съм многократно Виз и не съм имал проблеми с разписание, летища и т.н. И с багажа не е правило – със сина ще летим до Бергамо и обратно – 250Е за двамата с 2 багажа и в двете посоки. Не намерих нормална за тази цена.
      Приятна вечер!

      • Драгомир says

       Може да е прозвучало малко силно-и аз се извинявам. Но тук просто обменяме информация. Нека си я има, пък всеки да си прави заключенията и да си решава сам. Пък специално за Wizz случки колкото щеш.
       Поздрави!

       • Георги says

        Стига с извиненията, давайте малко по-разчупено, естествено обмяната на информация е важна и колкото повече гледни точки, толкова по-добре :)

        • Георги says

         Защо бе адаш,
         Разчупено не значи невъзпитано:). Май само спамя, докато чакам няколко важни мейла. Ама право да ти кажа, болно ми става, когато в няколко професионални форума които следя тръгват едни приказки и то от хора с претенции…
         Весел ден на всички!

         • Георги says

          Я ги дай тия професионални форуми…стига да е по темата :)

          • Георги says

           Не е.

 5. Георги says

  Поздрави за аргументираната Ви позиция, която напълно подкрепяме. А Антония Фарма и принципи – подходящ пример за оксиморон:)
  И един въпрос в леека връзка с темата. На Бергамо от чекин-а ни върнаха да си опаковаме раниците на онази машинария дето навива километри фолио(оператора не приемаше кр карти, не даваше касов бон) – 8Е, защото можело някой ремък да им прецака лентите. Не споря, може и да е така(в Сф не ни направиха въпрос затова, може би са други ленти).
  Да не забравя въпроса – ако си ушием подходяща торба, сак в която да пъхна раницата, ще помогне ли, че иначе това са 8+8Е за посока, а 32 Е общо си е цял билет.
  Приятна вечер!
  Жули и Георги

  • Георги says

   Малко на изнудване ми изглежда цялата работа, не би трябвало да е правило…но пък и не знам с какви раници сте били…дано някой с повече опит на конкретното летище се намеси. Аз само два пъти съм минавал от там и не са ме карали да опаковам :)

 6. Meidj says

  Браво!