Китайски дневник – ден 7. Панди.

Панда

Цел номер 1 за деня – Летният Дворец. Това място си има богата история, в защитените обекти на ЮНЕСКО е, но предполагам тоя фактор го интересува само някой, който може да различи династиите Минг и Qing. За останалите простосмъртни е отвратително як парк с добри гледки, традиционна китайска архитектура и много дървета, които дори не пречат да се вижда природата. Паркът отново беше нацвъкан със обекти с одухотворени имена споменати и вчера, въобще китайците излизат доста поетични хора, които не знам защо ме учудва след като цялата им култура си е такава от време оно. Утрепахме с лежерно темпо едно 2-3 часа, а можеше поне още толкова. Ето да оплакнете око, малко.

Летният дворец
Летният дворец
Летният дворец
Летният дворец
Летният дворец
Летният дворец

Следващата стъпка, за която малко позакъсняхме беше едно от задължителните планирани преживявания – Пандите. Много е казано и изказано за тия животни, а навремето кихащата панда беше един от първите ютюб вирали. Много си ги обичат и много си ги ценят тук, за това и тяхната зона в зоопарка е от най-поддържаните. За съжаление не всички животни се радват на подобни грижи, а белите тигри бяха буквално в някъв концлагер…ще ви спестя тяхната снимка. Ето малко жизнерадостни панди, беше адски трудно да им се снимат лицата, защото по незнайно каква причина през повечето време бяха насочени със задник към драгата публика.

Панда
Панда

Последната спирка беше Silk Market, огромна 6 етажна сграда пълна със всякакви дрехи, бижута, джанджурии. Като се съди по английските надписи и чуждестранния наплив, пазара служи само за една цел – да разделя невинния турист от парите му. Цените, които се цитират са поне 10 пъти над тези, на които продавачът би се съгласил, а дори и тогава е ясно че туриста поема дебелия край на пръчката. Съмтаймс люн. Все пак си е преживяване, ще видим дали в петък ще остане време за някой от по-натуралните пазари. Мен лично целият ритуал по пазаренето хич не ми е приятен, мисля съм споменавал и друг път. Любопитно е, че отдолу има галерия със снимки на известни личности посетили пазара по време на олимпиадата и там се кипри и нашият президент(колкото и една камара народ да написа във фейсбука че не е техния президент).

Първанката
Първанката

 

За вечеря за първи път откакто сме тук си избрахме ресторант, поръчахме си, ядохме и останахме доволни, както и във Виетнам ще влезем релси с храната точно когато трябва да си тръгваме.

Утре е голямата разходка по голямата стена, stay tuned.

До Утре и КЗЛ!

[social_share/]

[wp:svejo-net]About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *