Китайски дневник – ден -1. Пролог

Китай
Част 1 / 12 от поредицата Китайски Дневник

И отново на път. Както обикновено става – всичко тръгва от лекичко желание, в случая второто ми гледане на Ф1 състезание на живо, и лека полека заминава на онова хубаво място където живее ламята Спаска или по-скоро майка и.

Планирането тоя път беше малко по-нестандартно и дори още не е фиксирано главно поради факта, че в Китай това което вече сме възприели за нормална логика – “колкото по-рано, толкова по-евтино” не важи. Да не говорим, че и билети за влаковете се взимат само на място и като се има предвид, че са необходими билети за място, което е популярна туристическа дестинация за китайци(помислете за минутка какво означава туристическа дестинация с таргет милиард и нещо души) може да са необходими ловки виражи в последния момент, което го възприемам като част от предизвикателството.

ОК, прекалих малко тук, китайците пътуват общо взето само 3-4 пъти в годината, когато са им официалните празници, но все пак купуването си е проблемно и ако ида утре и кажа, че искам билет за нощния влак Шанхай-Пекин тръгващ днес най-вероятно ще се съберат всички служители на гарата да ме сочат с пръст и да ми се смеят.

Някъде бях чел за красотата на това да си в непозната държава, с непознат език и че те кара да се чувстваш като дете, което не е проговорило и не може да чете. Не съм сигурен дали споделям на 100% положителното отношение на автора на мисълта, но ще се види. Първото ми предизвикателство – да си купя местна сим карта с включени мегабайти за трафик…това ще е интересно да се обясни с жестове и принтиран скрийншот от интернет. А и малките деца, които тепърва учат чужд език не са разполагали навремето с Google Translate.

Много на кратко и на сухо за плана, не давам спойлери умишлено от сега, ще се шашкаме взаимно в следващите 10-ина дена:

  • Шанхай – 3 дена, с включена Формула 1
  • Ханджоу(не знам каква да е политиката с писане на китайските градове и на къв език да ги пиша – на български, английски, не дай си боже китайски…) за 1 ден
  • Пекин – 3.5 дена
  • Москва – един дълъг ден, ей така за черешка на тортата при прибиране

Та, всеки ден се надявам да успявам да драсна по ред-снимка-две, стига да успея да надхитря The Great Firewall, т.е. системата им за филтриране на сайтове. Фейсбук и Ютюб са първи в списъка им с низвергнати сайтове.

До утре и КЗЛ.

[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *